Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου 2014 00:53

Μ. Ροτ: «Το θέμα των αποζημιώσεων προς την Ελλάδα έχει επιλυθεί» -Το atpreveza.gr στο Βερολίνο

«Τα ζητήματα των γερμανικών επανορθώσεων προς την Ελλάδα έχουν επιλυθεί εδώ και δεκαετίες με τη συνθήκη 2-4», με αυτά τα λόγια ο υφυπουργός εξωτερικών της Γερμανίας κ. Μίχαελ Ροτ σε συνάντηση που είχε με Έλληνες δημοσιογράφους, επανέλαβε τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης σχετικά με τις αποζημιώσεις προς την Ελλάδα, σημειώνοντας ωστόσο πως είναι νεφελώδες και αμφιλεγόμενο το τι συνέβη και τι συμφωνήθηκε ανάμεσα στις κυβερνήσεις των δύο χωρών τη δεκαετία του '50.

Ο κ. Ροτ υποδέχθηκε στο Υπουργείο αποστολή δημοσιογράφων από την Ελλάδα και νέους από μαρτυρικούς τόπους της Ελλάδας, οι οποίοι βρίσκονται στο Βερολίνο μετά από πρόσκληση του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, στο πλαίσιο της υπογραφής Δήλωσης Προθέσεως σχετικά με τη σύσταση ενός Γερμανοελληνικού Ιδρύματος Νεολαίας και Μάθησης και της εκκίνησης, εκ μέρους του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών, του Ταμείου για το Μέλλον προς την Ελλάδα.

IMG 3952

Στο πλαίσιο της συνάντησης αναφέρθηκε στους σκοπούς της ίδρυσης τόσο του Γερμανοελληνικού Ιδρύματος Νεολαίας και Μάθησης, όσο και του Ταμείου για το Μέλλον προς την Ελλάδα σημειώνοντας πως οι σχέσεις της Ελλάδας και της Γερμανίας θα πρέπει να βελτιωθούν και να μπουν σε νέα βάση φιλίας μέσα από αυτή την προσπάθεια. Παρόλα αυτά φάνηκε να ενοχλείται με τις επίμονες ερωτήσεις των Ελλήνων δημοσιογράφων σχετικά με τις αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο επισημαίνοντας πως για δεκαετίες το ζήτημα δεν είχε τεθεί από την ελληνική κυβέρνηση.

«Ζητήματα αποζημιώσεων από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο έχουν για την Γερμανία νομικώς οριστικά διευκρινιστεί. Αυτό δεν απαλλάσσει την Γερμανία από την ιστορική ευθύνη να εξετάσει τις φρικαλεότητες και τις αδικίες», τόνισε ο κ. Ροτ και επανέλαβε την ελπίδα το ζήτημα των αποζημιώσεων να μην εμποδίσει άλλα ζητήματα της συνεργασίας.

IMG 3923

«Οι Γερμανοί γνωρίζουμε πολύ λίγα για την ιστορία σας και την ενοχή μας» τόνισε ο κ. Ροτ ενώ σε μια αποστροφή του λόγου του αναφερόμενος στο κατοχικό δάνειο επισήμανε πως πρόκειται για ένα διμερές θέμα, ξεχωριστό ίσως από τις πολιτικές αποζημιώσεις, το οποίο έχει επιλυθεί επίσης, ωστόσο αν υπάρχουν αμφιβολίες τότε μπορούν να αποφασίσουν τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια αν χρειαστεί.

Κλείνοντας δεν απέφυγε να επισημάνει πως ένα πόρισμα ή ένα ψήφισμα της ελληνικής Βουλής δεν πρόκειται να αλλάξει τη στάση της Γερμανίας και ευχήθηκε τα θέματα αυτά να μην αποτελέσουν πρόσκομμα σε άλλες μορφές συνεργασίας των δύο χωρών.

Να σημειώσουμε πως σήμερα Παρασκευή αναμένεται να βρεθεί στο Βερολίνο ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παππούλιας και αναμένεται με ενδιαφέρον ποια θα είναι η στάση του για το Ταμείο για το Μέλλον, το οποίο έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στην Ελλάδα.

Το Atpreveza.gr θα βρίσκεται στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο επ' ευκαιρία της 10ης επετείου της υποτροφίας Bellevue Stipendium, για την υπογραφή της Δήλωσης Προθέσεως σχετικά με τη σύσταση ενός Γερμανοελληνικού Ιδρύματος Νεολαίας και Μάθησης και της εκκίνησης, εκ μέρους του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών, του Ταμείου για το Μέλλον προς την Ελλάδα και θα σας μεταφέρει τις όποιες εξελίξεις.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Πάτσης

Αποστολή στο Βερολίνο για το atpreveza.gr

Έκθεση εικόνων