Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου 2014 04:18

"Νέος γύρος" για την προμήθεια και τη διάθεση καυσίμων του δήμου Πρέβεζας

Το θέμα της προμήθειας και της διαχείρισης των καυσίμων του Δήμου Πρέβεζας, που προεκλογικά είχε έρθει στο προσκήνιο από τον κ. Μιλτιάδη Κλάπα, ήρθε προς συζήτηση στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας μετά από αίτημα της παράταξης του κ. Κλάπα για ενημέρωση από τη δημοτική αρχή και όπως φάνηκε μετά το τέλος της συζήτησης τα ερωτηματικά που δημιουργήθηκαν ήταν περισσότερα από τις απαντήσεις που δόθηκαν.

IMG 9413

Ο κ. Κλάπας παίρνοντας πρώτος το λόγο μίλησε αναλυτικά για τα στοιχεία που του παραδόθηκαν στις 10 Νοεμβρίου από τη δημοτική αρχή (τα οποία όπως είπε δεν είχαν καμία υπογραφή) και σύμφωνα με τα όσα υπογράμμισε από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι υφίσταται πραγματικό και σοβαρό πρόβλημα στη διαχείριση των καυσίμων του δήμου που δεν μπορεί ούτε να κρυφτεί ούτε να παρακαμφθεί.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Δύναμη Ενότητας και Δημιουργίας» κατηγόρησε τη δημοτική αρχή πως αγνοώντας το νόμο και τις σχετικές εγκυκλίους, ενώ θα έπρεπε από το 2011 να στέλνει προς έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση την κατανάλωση καυσίμων καθ' υπέρβαση του κατά μήνα καθορισθέντος ανώτατου ορίου αυτοκινήτων του δήμου Πρέβεζας, δεν το έκανε ποτέ παρά μόνο μετά την 1η Ιουλίου 2014 και μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε, ενώ παράλληλα ουδέποτε συγκρότησε επιτροπή για τον προσδιορισμό της κατανάλωσης του καθενός οχήματος του δήμου όπως προβλεπόταν από σχετική εγκύκλιο.

IMG 9430

Ο κ. Κλάπας αναλύοντας τα στατιστικά στοιχεία που του έδωσε η αρμόδια υπηρεσία του δήμου Πρέβεζας υπογράμμισε πως οι καταναλώσεις των οχημάτων σε λίτρα καυσίμου ανά 100 χιλιόμετρα και σε διαχειριστική περίοδο ενός έτους έχουν τρομακτικές αποκλίσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν και το 300% και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα οχημάτων.

«Είναι φυσιολογική τόσο μεγάλη απόκλιση από το ένα έτος στο άλλο για το ίδιο αυτοκίνητο; Είναι φυσιολογική τόσο μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε αυτοκίνητα ίδιας μάρκας και ίππων που κάνουν το ίδιο έργο; Η απάντηση είναι αυτονόητη ότι δεν είναι, επομένως είτε τα στοιχεία που δίνονται είναι λαθεμένα είτε χρεώνονται καταναλώσεις που δεν έγιναν» είπε ο κ. Κλάπας, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς και στα μηχανήματα έργου της Περιφέρειας και των δήμων Ζηρού και Πάργας που εκτελούν έργο στο δήμο Πρέβεζας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που πήρε ο κ. Κλάπας από την αρμόδια υπηρεσία τα μηχανήματα έργου της Περιφέρειας εμφανίζονται να απασχολούνται στο δήμο Πρέβεζας 5941 ώρες, τη στιγμή που σύμφωνα με αποφάσεις της Περιφέρειας το σύνολο των ωρών των μηχανημάτων είναι 1022 ώρες, δηλαδή 4889 ώρες περισσότερες.

«Υποθέσαμε ότι ίσως εργάστηκαν χωρίς αποφάσεις διάθεσης. Η απάντηση που πήραμε από την Περιφέρεια ήταν ότι όταν κάποιο μηχάνημα εργάστηκε στο δήμο Πρέβεζας χωρίς απόφαση διάθεσης, τότε τα καύσιμα βάρυναν την Περιφέρεια και όχι το Δήμο» είπε ο κ. Κλάπας ενώ αναφερόμενος στα μηχανήματα των Δήμων Πάργας και Ζηρού τόνισε πως και εκεί υπάρχουν αποκλίσεις αλλά και εκεί δεν υπάρχει ουδεμία απόφαση παραχώρησης.

«Κατόπιν όλων αυτών είναι προφανές ότι υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα στη διαχείριση των καυσίμων και απαιτείται να δοθούν απαντήσεις. Πιστεύουμε ότι το θέμα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω και εμείς θα επιμείνουμε σε αυτό» κατέληξε ο κ. Κλάπας, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως σε καμία περίπτωση δεν επιρρίπτει ευθύνες σε υπαλλήλους του δήμου.

IMG 9436

Για διαφορετική ερμηνεία των στοιχείων κατηγόρησε τον κ. Κλάπα ο δημοτικός σύμβουλος κ. Κορωναίος σημειώνοντας πως ο δήμος έκανε και κάνει χρηστή διαχείριση των καυσίμων και όπως είπε οι όποιες υπερκαταναλώσεις δικαιολογούνται από την αύξηση της κίνησης των οχημάτων καθαριότητας αλλά και από την αύξηση των εργασιών από τα οχήματα του δήμου, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ο κ. Κορωναίος υπογράμμισε πως όταν ανέλαβε η νυν δημοτική αρχή στην ουσία δεν βρήκε γραφείο κίνησης και έγιναν μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να «στηθεί» από την αρχή.

«Σε καμιά περίπτωση και σε καμιά χρονιά δεν κάναμε υπέρβαση του ορίου καυσίμων» τόνισε ο κ. Κορωναίος ο οποίος παραδέχτηκε με κάθε ειλικρίνεια πως υπήρχαν στιγμές που παραχωρούνταν μηχανήματα από την Περιφέρεια στους προέδρους των τοπικών διαμερισμάτων απευθείας χωρίς αποφάσεις παραχώρησης και ο δήμος τους κάλυπτε τα καύσιμα, σημειώνοντας πως αυτό το θέμα χρήζει περαιτέρω διερεύνησης.

«Δεν αποδέχομαι σε καμιά περίπτωση καμία κατηγορία και μομφή για το θέμα των καυσίμων. Εμείς ήμασταν μέσα στα λογικά πλαίσιο και ο Επίτροπος όταν έλεγχε τα καύσιμα πάντα έβαζε το κλάσμα και έβλεπε ότι δεν κάναμε υπέρβαση του ορίου. Κάναμε και κάνουμε χρηστή διαχείριση των καυσίμων χωρίς καμιά σπατάλη» κατέληξε ο κ. Κορωναίος.

IMG 9399

Ο κ. Ροπόκης από την πλευρά του επισήμανε πως υπήρχε υπάλληλος στο πρατήριο που είχε σύμβαση ο δήμος ο οποίος είχε τη δυνατότητα να ελέγχει την κατανάλωση των καυσίμων και υπογράμμισε πως στην ουσία η κατανάλωση των καυσίμων παρέμεινε στον ίδιο όγκο παρά το γεγονός ότι τα οχήματα ίσως έκαναν περισσότερα χιλιόμετρα, ενώ εξέφρασε τις ενστάσεις του για τον τρόπο που παραχωρούνταν τα μηχανήματα της Περιφέρειας στους προέδρους ορισμένων τοπικών διαμερισμάτων.

IMG 9410IMG 9414

«Δεν θα μπορέσουμε να έχουμε καμία διαφάνεια αν δεν ελεγχθούν οι πολυεθνικές καθαρά και δεν φορολογηθούν. Αν λειτουργούσε το σύστημα εισροών-εκροών δεν θα υπήρχε κανένα ζήτημα διαφάνειας ή μη» τόνισε ο κ. Βαγγέλης Τσοβίλης από τη Λαϊκή Συσπείρωση προτείνοντας να υπάρχει ένα ενιαίο γραφείο κίνησης για όλο το δήμο ενώ πρότεινε και τη διανομή των καυσίμων από βυτιοφόρο του δήμου, από τη στιγμή που ο δήμος έχει τη δική του δεξαμενή, προκειμένου να υπάρχει διαφάνεια. Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Νόβας ανέπτυξε την πολιτική διάσταση του ζητήματος καλώντας τους δημοτικούς συμβούλους να παλέψουν για να αποδεικνύουν καθημερινά ότι...η γυναίκα του Καίσαρα δεν φαίνεται μόνο, αλλά πραγματικά είναι τίμια.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Αυδίκος κατηγόρησε τον κ. Κλάπα λέγοντας χαρακτηριστικά πως ο κατηγορούμενος δεν μπορεί ποτέ να γίνει κατήγορος. «Ο άνθρωπος που είχε σταματήσει να δουλεύουν οι εργάτες του δήμου και τα έδινε όλα σε ιδιώτες όπως το πράσινο και τα ογκώδη αντικείμενα και ο άνθρωπος που ήταν ο μετρ των δικαστικών αποφάσεων, τα οποία όλα αυτά καλείται σήμερα ο δήμος να τα πληρώσει, δεν πρέπει να μιλάει» είπε ο κ. Αυδίκος, με τον κ. Κλάπα να τον καλεί να ανακαλέσει, κάτι που ο κ. Αυδίκος δεν έκανε.

IMG 9408

«Με λυπεί το γεγονός ότι διαπιστώνω μια αντιπαράθεση η οποία βασίζεται και σε προσωπικό επίπεδο. Δεν λέγονται όλα, υπονοούνται διάφορα και στο τέλος θα καταλήξουμε ποιος θα μας πει την αλήθεια. Εγώ από αυτά που άκουσα τελικά όλοι λένε αλήθεια. Δεν μπορούν να υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες, τα νούμερα είναι απόλυτες τιμές, για αυτό ρωτάω ποιος έδωσε τα νούμερα. Αν κάποιος κατάλαβε τι συνέβη να μας το πει» τόνισε ο επικεφαλής της Δημοτικής Ριζοσπαστικής Συνεργασίας εκφράζοντας την απορία του για την όλη συζήτηση, ενώ στη συνέχεια το λόγο πήρε ο δήμαρχος Πρέβεζας και ανέβηκαν και πάλι οι τόνοι.

IMG 9390

«Με λυπεί το γεγονός ότι τα φτηνά κουτσομπολιά των καφενείων έρχονται στο δημοτικό συμβούλιο. Αφού ενδιαφερόμαστε για τη νομιμότητα να δούμε πως γίνονταν και οι απευθείας αναθέσεις των έργων σε κύριο συνάδελφο...λυπάμαι πάρα πολύ για έναν που είναι και έμπειρος στην τοπική αυτοδιοίκηση να κάνει κάτι τέτοιο το οποίο δείχνει εμπάθεια. Φαίνεται κ. Κλάπα δεν ξεπεράσατε ακόμη το θέμα των εκλογών. Και καταλαβαίνω και την αγωνία και τον αγώνα που κάνετε για να διαγράψετε τη μνήμη των Πρεβεζάνων. Αλλά να ξέρετε ότι οι Πρεβεζάνοι έχουν γνώση, δίκαιη κρίση και ισχυρή μνήμη και αυτό το απέδειξαν στις εκλογές» είπε ο κ. Μπαΐλης σημειώνοντας πως η δημοτική αρχή κάνει έναν αγώνα για επανέλθει η νομιμότητα και η διαφάνεια στο δήμο Πρέβεζας.

«Για εμάς οι δαπάνες είναι νόμιμες αφού ελέγχονταν από τις υπηρεσίες του δήμου και επιπλέον ελέγχονταν από το ελεγκτικό συνέδριο και κανένα ένταλμα μέχρι σήμερα δεν γύρισε ποτέ πίσω» τόνισε ο κ. Μπαΐλης ο οποίος απέφυγε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στα στατιστικά στοιχεία που ανέλυσε ο κ. Κλάπας και αναφέρθηκε σε στοιχεία του 2009 και του 2012 σημειώνοντας πως η κατανάλωση σε ευρώ είναι ίδια περίπου και οι όποιες διαφορές έγκεινται στη διαφορά της τιμής των καυσίμων.

IMG 9417

Όπως τόνισε ο δήμαρχος, η νέα δημοτική αρχή εξοικονόμησε χρήματα αφού πλέον έκανε ο δήμος τη συλλογή και αποκομιδή των ογκωδών αντικειμένων και εργασίες στην αγροτική οδοποιία, ενώ παράλληλα τα απορριμματοφόρα αναγκάστηκαν να κάνουν επιπλέον δρομολόγια μετά το κλείσιμο των χωματερών..

«Δεν μπορούμε να συζητάμε τι έκαψε ένα αυτοκίνητο, αν έκανε κάποιος υπάλληλος ένα λάθος γιατί τότε τα ήθελαν αναλογικά και τώρα όχι. Δεν μπορούμε να πέσουμε τόσο χαμηλά και να λέμε αυτό το αυτοκίνητο έκαψε τόσο, εκείνο τόσο επειδή μπορεί ένας συνάδελφος μπορεί να έκανε κάποιο λάθος και να έγραψε κάποια λάθος στοιχεία. Τα πραγματικά στοχεία δείχνουν ότι υπάρχει μικρότερη κατανάλωση το 2012» είπε ο κ Μπαΐλης και κατέληξε σημειώνοντας πως θα συνεχίσει να υποστηρίζει με κάθε τρόπο τα συμφέροντα του δήμου.

Πάντως το θέμα των καυσίμων αναμένεται να έχει και συνέχεια αφού σύμφωνα με πληροφορίες ενδέχεται να φτάσει μέχρι το γραφείο του εισαγγελέα.

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Κοινωνία

04 Μαϊος 2024
Το έθιμο με το σπάσιμο των πήλινων δοχείων (μπότια) με αφορμή την πρώτη Ανάσταση, αναβίωσε το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου στα πλακόστρωτα στενά του ιστορικού κέντρου της Πρέβεζας.
03 Μαϊος 2024
Μέσα σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης και ευλάβειας και παρουσία πλήθους πιστών τελέστηκε η περιφορά του επιταφίου σε όλες τις ενορίες της Πρέβεζας. ...
03 Μαϊος 2024
Την δυσαρέσκεια τους στους εκπροσώπους των συλλόγων των απανταχού Κρυοπηγητών εξέφρασαν μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, αναφορικά με τη διαδικασία τέλεσης ...
03 Μαϊος 2024
Τελέστηκε σε κλίμα συγκίνησης το πρωί της Μ. Παρασκευής στην Κρυοπηγή Πρέβεζας, το ετήσιο μνημόσυνο για τους 23 Κρυοπηγήτες, που στις 14 ...
03 Μαϊος 2024
  Οπως κάθε χρόνο με επίκεντρο το Σαϊτάν Παζάρ, το Ναό του Αγίου Χαραλάμπους αλλά και κάθε γωνιά του Ιστορικού Κέντρου θα αναβιώσει το έθιμο ...

Αθλητισμός

23 Απριλίου 2024
Την 3η θέση στα 400 μέτρα εμπόδια κατέκτησε η Κυριακή Τσαούση στους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες Κλασσικού Αθλητισμού ΓΕ.Λ. – ΕΠΑ.Λ. Ελλάδας – Κύπρου 2024. Η αθλήτρια του Δημήτρη Γεωργοπέτρη
22 Απριλίου 2024
Στα πλαίσια του διασυλλογικού πρωταθλήματος Κ16, που έγινε στα Γιάννενα τις 20/4/24 η Χαρά Γέρου σημείωσε τη 5η καλύτερη επίδοση της τελευταίας ...
15 Απριλίου 2024
Ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Πρέβεζας-Λευκάδας απέστειλε την παρακάτω συγχαρητήρια ανακοίνωση: Θερμά συγχαρητήρια !!!!στους συλλόγους ...
12 Απριλίου 2024
Στο δημοτικό στάδιο “Αθανασία Τσουμελέκα” θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απριλίου ο τελικός του Κυπέλλου ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας ανάμεσα στον Ερμή ...
03 Απριλίου 2024
Από την Οργανωτική Επιτροπή Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων(Ο.Ε.Σ.Α.Δ.) Πρέβεζας, ανακοινώνεται ότι στα πλαίσια των Πανελλήνιων Αγώνων ΓΕ.Λ. & ...

Πολιτισμός

25 Απριλίου 2024
  Κρατήσεις στο : 2682089789, 6909963253 ή με μήνυμα στην σελίδα του Diem στο Instagram και στο Facebook!
25 Απριλίου 2024
Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Η Πρέβεζα στα Οθωμανικά αρχεία», συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις και η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας την ...
24 Απριλίου 2024
Ο Δήμος Πρέβεζας διοργανώνει Εκδήλωση για τον Εορτασμό της Παγκόσμια Ημέρα Χορού το Σάββατο 27 Απριλίου 2024 και ώρα 18:30 π.μ στην Πλατεία ...
25 Απριλίου 2024
  Κρατήσεις στο : 2682089789, 6909963253 ή με μήνυμα στην σελίδα του Diem στο Instagram και στο Facebook!

Στήλες

06 Ιουλίου 2012
Αραβικές δυνάμεις υπό τον Λόρενς της Αραβίας και τον βεδουίνο Αούντα Ιμπού Ταγί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Άκαμπα από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 6 Ιουλίου 1917, κατά τη διάρκεια της αραβικής
26 Ιουνίου 2012
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απορρίπτει τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας. Αρχίζει ο Πόλεμος των Δέκα ...
21 Ιουνίου 2012
Σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας ξεσπά στις ΗΠΑ, με συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, για παράνομες καταθέσεις 700 εκατομμυρίων ...
19 Ιουνίου 2012
Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς - Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου, στις 19 Ιουνίου 1913. Η μάχη ξεκίνησε ...
16 Ιουνίου 2012
Παρουσία στενών συγγενών, λίγων φίλων και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, χωρίς επικήδειους λόγους, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Παιανίας στις 16 ...