Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2016 10:58

Δημήτρης Παπαδήμος: «Δίνουμε μάχες με όλο το σύστημα της διαπλοκής, που μας πολεμάει αλύπητα»

IMG 4844

Στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Φάκελος Αριστερά» και εν’ όψει του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, το atpreveza.gr «φιλοξενεί» το Συντονιστή της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας, Δημήτρη Παπαδήμο.

-Πόσο κοντά είναι πλέον στη σοσιαλδημοκρατία ο ΣΥΡΙΖΑ; Θα εκφραστεί πολιτική στροφή προς το... Κέντρο σε αυτό το συνέδριο;

«Στην Ευρώπη υπάρχουν πολλά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, από τα οποία τα περισσότερα έχουν συγκυβερνήσει, ή συγκυβερνούν με δεξιά κόμματα εφαρμόζοντας ακραίες πολιτικές λιτότητας, ταυτιζόμενα όλο και περισσότερο με τον νεοφιλελευθερισμό. Τέτοιο κόμμα είναι σήμερα και το ΠαΣοΚ που σύρθηκε στην ουρά της ΝΔ με αποτέλεσμα να συρρικνωθεί στο 5% και να χάσει όλη την επιρροή του στο λαό. Αντίθετα το Πορτογαλικό Σοσιαλιστικό κόμμα συνεργάζεται με τα αριστερά κόμματα, ακόμα και το αντίστοιχο ΚΚΕ της Πορτογαλίας σε μια κυβέρνηση προοδευτική ενάντια στη λιτότητα και τα μνημόνια. Το Ισπανικό βρίσκεται στα πρόθυρα διάσπασης προκειμένου να αποφασίσει αν θα συνεργαστεί ή όχι με τον Ραχόι. Επομένως η απάντηση στο ερώτημά σας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και κυρίως από το πρόγραμμα που θα κληθείς να εφαρμόσεις. Εδώ έχουμε μια Κυβέρνηση συνεργασίας ΣυΡιζΑ – ΑνΕλ που εφαρμόζει το πρόγραμμά της παρά τις μεγάλες διαφορές ανάμεσα στα δύο κόμματα σε ορισμένα θέματα. Άρα το θέμα δεν είναι αν είμαστε κοντά ή μακριά από τη σοσιαλδημοκρατία-που όπως δείξαμε δεν είναι ενιαία».

-Τι θέλει να εκφράσει πλέον πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ ως κομματική οντότητα, μετά και την κυβερνητική του παρουσία;

«Ο σχηματισμός κυβέρνησης της Αριστεράς αποτέλεσε στην πραγματικότητα το όχημα για να ξεκινήσουμε το πέρασμα από το χώρο του περιθωρίου και των ψευδαισθήσεων στην κεντρική πολιτική σκηνή και στο χώρο της πραγματικότητας. Επιδιώκουμε την άσκηση κυβερνητικής πολιτικής που, αντικειμενικά, δίνει τη δυνατότητα να παλέψεις για τη λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κοινωνία εδώ και τώρα, στο σήμερα και όχι σε μια άλλη ζωή, εφόσον τώρα πρέπει να απαντάμε στα διλήμματα που μας βάζει η ίδια η ζωή και αυτά συνήθως απαιτούν εκείνη την εναλλακτική λύση που είναι η καλύτερη από τις άλλες και όχι απαραίτητα η καλή. Και ως αριστερό κόμμα εκφράζουμε εκείνα τα στρώματα που υπέφεραν και υποφέρουν από τις πολιτικές λιτότητας, που έχασαν τις δουλειές τους, που πλήρωσαν με μειώσεις μισθών και συντάξεων την οικονομική  κρίση. Δίνουμε σε συνθήκες ασφυκτικής επιτροπείας και με ένα τεράστιο χρέος, που κληρονομήσαμε, μάχες με όλο το σύστημα της διαπλοκής, που μας πολεμάει αλύπητα. Που ένιωσε πραγματικά ότι κινδυνεύει μόνο όταν στις συγκεκριμένες συνθήκες ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε την ασφάλεια του ενυδρείου του και αποφάσισε να κολυμπήσει στα βαθιά. Και δεν έκανε και λίγα μέσα στο χρόνο που πέρασε από την μεγάλη νίκη του Γενάρη του 15».

-Το κόμμα ΣΥΡΙΖΑ θα παρεμβαίνει στην Κυβέρνηση, θα «ελέγχει» την Κυβέρνηση ή θα ταυτίζεται με αυτή;

«Αν το κόμμα ταυτιστεί με την Κυβέρνηση, το παιχνίδι χάθηκε. Όμως για να ελέγχει το κόμμα την Κυβέρνηση πρέπει να υπάρχει κόμμα, που θα μπορεί να ανοίγει δρόμους μέσα στην κοινωνία, να σχεδιάζει πολιτική, να αλλάζει τους συσχετισμούς μέσα από αγώνες και να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός πλαισίου λαϊκής συμμετοχής και ελέγχου. Μπροστά στην πρόκληση του 2ου συνεδρίου μας μεγάλο ζητούμενο να βρούμε τους τρόπους το βρισκόμενο σε λήθαργο κόμμα μας να αποκτήσει και να παίξει τον ρόλο του σαν κόμμα μαζικό, ανοιχτό, δημοκρατικό, των μελών, γειωμένο με την κοινωνία, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της περιόδου, που χρειάζεται ένα κόμμα υπερδραστήριο, παραγωγικό σε θεωρία και πράξη, φορέας αμφίδρομης επικοινωνίας κυβέρνησης-κοινωνίας. Χρειάζονται μέτρα και μεγάλες αλλαγές, φρεσκάδα, φαντασία, νέος κόσμος. Χρειάζεται πράξη, έργα, δράση, συμμετοχή. Πρέπει να μπούμε στην αυτοδιοίκηση-που σήμερα στην Ήπειρο είμαστε ολοκληρωτικά απόντες. Να επεξεργαστούμε τα τοπικά προβλήματα, να μιλήσουμε με τους φορείς, να ακούσουμε τις προτάσεις τους και την κριτική τους. Να δραστηριοποιηθούμε στο συνδικαλιστικό κίνημα, στα μαζικά κινήματα, που ενώ στα λόγια αποδίδουμε μεγάλη σημασία, κατέληξε να είναι αχίλλειος πτέρνα. Το ίδιο ισχύει και με την επιρροή μας στη νεολαία. Ενώ σε ψήφους είναι πρώτη, ο αριθμός των μελών είναι πολύ μικρός μετά και από την τελευταία διάσπαση. Με τέτοιους τρόπους θα δώσουμε ανάσες στην Κυβέρνηση, ώστε να λειτουργήσουμε σαν συλλογικός διανοούμενος με στόχο την ηγεμονία των ιδεών της Αριστεράς μέσα στην κοινωνία».

-Τα πολιτικά συνθήματα αυτού του Συνεδρίου, μοιάζουν αρκετά με τα συνθήματα της «ατζέντας Γ. Παπανδρέου» του 2008. Τι απαντάτε σε αυτό;

«Δεν έχω διαπιστώσει τέτοιες ομοιότητες. Ο Γ. Παπανδρέου υποτάχτηκε αμαχητί στις απαιτήσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ. Εμείς παρά την υποχώρηση που κάναμε τον Αύγουστο του 2015 διαπραγματευόμαστε σκληρά, παίζουμε μέσα σε αφιλόξενο γήπεδο με εχθρικό διαιτητή, ματώνουμε, λερωνόμαστε, αλλά δεν πετάμε την μπάλα στην εξέδρα. Είμαστε ό,τι πιο αριστερό και ριζοσπαστικό μπόρεσε να υπάρξει, να αντέξει και να συνεχίζει. Ξεβολευτήκαμε παίρνοντας την ευθύνη και το τιμόνι της χώρας. Πίσω ή παραίτηση δεν υπάρχει. Μόνο μπροστά και το τιμόνι γερά, να αλλάξουμε τα πάντα, και τα δικά μας. Αυτή είναι η λαϊκή εντολή και τίποτα λιγότερο. Χρειάζεται να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό κι εμείς και η κοινωνία. Να τα καταφέρουμε».

-Ο ΣΥΡΙΖΑ μετεξελίσσεται σε αρχηγικό κόμμα με την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα; Εγκαταλείπεται η ιδέα του κόμματος μελών;

«Ούτε το ένα , ούτε το άλλο συμβαίνει. Η ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, μέσα σ’ αυτές τις αντίξοες συνθήκες, οικονομικής κρίσης, δανειακών δεσμεύσεων και του τεράστιου προσφυγικού προβλήματος, δημιουργεί επιπρόσθετες δυσκολίες για την εσωκομματική ζωή. Πρόκειται για μία πρωτόγνωρη πορεία όπου δεν υπάρχει διαμορφωμένο πρότυπο, σε μία περίοδο που τα συλλογικά υποκείμενα, συνδικαλιστικά και πολιτικά, έχουν υποβαθμιστεί και συστηματικά διαβληθεί. Χωρίς όμως συλλογικές εκφράσεις δημοκρατική ζωή δεν υπάρχει. Ακριβώς γι’ αυτό η ζωντανή και ελκτική λειτουργία του κόμματος γίνεται πιο σημαντική από ποτέ. Χωρίς κόμμα ισχυρό, δημοκρατικό, μαζικό, δεν μπορεί να υπάρξει ούτε κυβέρνηση, ούτε εναλλακτικό κυβερνητικό πρόγραμμα εξόδου από την πολύπλευρη κρίση. Η διαρκής επαγρύπνηση και εναντίωση στον κυβερνητισμό, οφείλει να συμβαδίζει με την προσπάθεια να αποκτήσουμε ταυτόχρονα κουλτούρα διακυβέρνησης, συνευθύνης, συλλογικού εσωκομματικού ελέγχου και να μπολιάσουμε με αυτή τις κοινωνικές δυνάμεις, που ακολουθούν το εγχείρημα μας, να κατακτήσουμε μία νέα προωθητική δυναμική ανασυγκρότησης ανοιχτής στις κοινωνικές και πολιτισμικές εξελίξεις».

-Είστε ικανοποιημένοι με την εγγραφή μελών στο ΣΥΡΙΖΑ;

«Όχι, άλλωστε η συγκυρία δεν είναι η πλέον κατάλληλη. Δεχόμαστε  επίθεση που τείνει να χρησιμοποιήσει όλα τα υπάρχοντα μέσα για να επιτύχει το στόχο της, που δεν είναι άλλος από την περιβόητη αριστερή παρένθεση. Δηλαδή, την παλινόρθωση του παλαιού καθεστώτος με όλα του τα αντιλαϊκά, αντιδημοκρατικά και αντικοινωνικά χαρακτηριστικά. Η παραμονή της κυβέρνησης ΣυΡιζΑ – ΑνΕλ στην εξουσία φαίνεται πλέον καθαρά ότι ενοχλεί πολύ περισσότερους από όσους φανταζόμασταν. Ο λόγος είναι συγκεκριμένος: η κυβέρνηση αυτή, που από κάποιους εθεωρείτο υπόθεση μηνών, τολμά και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες μεγάλης εμβέλειας στην Ευρώπη (σύνοδος των 7 στην Αθήνα). Ο πρωθυπουργός της, που δεν ανήκει στα μεγάλα παραδοσιακά τζάκια, επιχειρεί ένα επίσης ιστορικό άνοιγμα προς την πλευρά των δυνάμεων της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, που πλέον αμφισβητούν τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα πολιτικής των ηγεσιών τους. Προσεγγίζει αυτούς που απορρίπτουν τη λιτότητα και τον νεοφιλελευθερισμό που επικρατεί στην Ευρώπη ως αντίληψη και πρακτική. Τέλος, η κυβέρνηση αυτή τολμά να παρέμβει στα δύσκολα και καυτά ζητήματα όπως η αδειοδότηση των καναλιών, τα θαλασσοδάνεια στα ΜΜΕ και τα κόμματα, όπου δηλαδή μυρίζει διαπλοκή. Σημειώστε ότι τα χρήματα που πλήρωσαν μετά από 27 χρόνια ασυδοσίας οι μεγαλοκαναλάρχες, πηγαίνουν όλα για νέες θέσεις εργασίας στα Δημόσια νοσοκομεία. Και καθώς θα κατακτούμε τέτοιες μικρές και μεγάλες νίκες και θα αλλάζουν οι συσχετισμοί, θα μεγαλώνει και ο αριθμός των ενεργών και δραστήριων μελών  που θα εγγράφονται».

-Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον κόμμα εξουσίας;

«Ο ΣυΡιζΑ είναι κόμμα εξουσίας, όμως βρίσκεται στην κυβέρνηση, χωρίς να  έχει ακόμα την εξουσία. Και μάλιστα έχει απέναντί του όχι μόνο τα κόμματα που κυβέρνησαν ως τώρα, αλλά και τον διαμορφωμένο και διαβρωμένο κρατικό μηχανισμό, τις εφημερίδες των συγκροτημάτων του τύπου μικρών και μεγάλων, τα κανάλια της διαπλοκής και των θαλασσοδανείων, τις πιο ακραίες δυνάμεις της νεοφιλελεύθερης ΕΕ. Έχει αναλάβει την εφαρμογή ενός προγράμματος που μας επιβλήθηκε με το 3ο μνημόνιο, που δεν έχει καμιά σχέση με το δικό μας πρόγραμμα και που δημιουργεί οικονομική ασφυξία και στην Κυβέρνηση και στον λαό, που έχει φτάσει σε επίπεδα απελπισίας. Αντιμετωπίζουμε έναν γενικευμένο πόλεμο λάσπης, ψευδολογιών από όλους αυτούς που βλέπουν να χάνουν τα προνόμιά τους, που χάνουν την κουτάλα με το μέλι όλα αυτά τα χρόνια. Προσπαθούν να κάνουν τον κόσμο να ξεχάσει τις δικές τους αμαρτίες, την διαφθορά τους, την καταλήστευση των ασφαλιστικών ταμείων και να ρίξουν την ευθύνη για όλα τα δεινά  στο Κόμμα μας και την Κυβέρνησή του. Δεν θα τους περάσει. Θα τα καταφέρουμε!!! Η επιτυχία του 2ου Συνεδρίου μας σε συνδυασμό με την εφαρμογή των αποφάσεών του, θα παίξει μεγάλο ρόλο σ’ αυτό».

-Θα υπάρξουν νέα κομματικά όργανα στο ΣΥΡΙΖΑ;

«Φυσικά στο Συνέδριο θα εκλεγεί η νέα Κεντρική Επιτροπή και στη συνέχεια νέα όργανα στις Οργανώσεις Μελών , στις Νομαρχιακές Επιτροπές καθώς και στις Περιφερειακές Επιτροπές, που εισάγονται με τις προτεινόμενες αλλαγές στο Καταστατικό».

 

 

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Κοινωνία

29 Απριλίου 2024
Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Πρέβεζας λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι για πυρκαγιά που ξέσπασε σε κάμπινγκ στην περιοχή του Μονολιθίου. Στο σημείο επενέβη η πυροσβεστική με τέσσερα
29 Απριλίου 2024
Μία υπόθεση αγωγής που μπορεί να οδηγήσει το Δήμο Πρέβεζας σε ιδιαίτερα δυσάρεστες καταστάσεις συζητείται στη συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής του ...
29 Απριλίου 2024
Στη συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής Πρέβεζας που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη θα συζητηθεί το αίτημα του Πολιτιστικού Συλλόγου “Πρέβεζα” για ...
28 Απριλίου 2024
Συνελήφθη σήμερα πρώτες πρωινές ώρες από το Αστυνομικό Τμήμα Πρέβεζας αλλοδαπός, προσωρινά υπεύθυνος καταστήματος διασκέδασης στην Πρέβεζα, ...
28 Απριλίου 2024
Κυβέρνηση Κεφάλαιο και Ε.Ε μας γυρίζουν ενάμιση αιώνα πίσω Από τα «τρία οκτώ»… στο «6, 13, 72»: Δουλειά επί 6 μέρες, 13 ώρες ...

Αθλητισμός

23 Απριλίου 2024
Την 3η θέση στα 400 μέτρα εμπόδια κατέκτησε η Κυριακή Τσαούση στους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες Κλασσικού Αθλητισμού ΓΕ.Λ. – ΕΠΑ.Λ. Ελλάδας – Κύπρου 2024. Η αθλήτρια του Δημήτρη Γεωργοπέτρη
22 Απριλίου 2024
Στα πλαίσια του διασυλλογικού πρωταθλήματος Κ16, που έγινε στα Γιάννενα τις 20/4/24 η Χαρά Γέρου σημείωσε τη 5η καλύτερη επίδοση της τελευταίας ...
15 Απριλίου 2024
Ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Πρέβεζας-Λευκάδας απέστειλε την παρακάτω συγχαρητήρια ανακοίνωση: Θερμά συγχαρητήρια !!!!στους συλλόγους ...
12 Απριλίου 2024
Στο δημοτικό στάδιο “Αθανασία Τσουμελέκα” θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απριλίου ο τελικός του Κυπέλλου ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας ανάμεσα στον Ερμή ...
03 Απριλίου 2024
Από την Οργανωτική Επιτροπή Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων(Ο.Ε.Σ.Α.Δ.) Πρέβεζας, ανακοινώνεται ότι στα πλαίσια των Πανελλήνιων Αγώνων ΓΕ.Λ. & ...

Πολιτισμός

25 Απριλίου 2024
  Κρατήσεις στο : 2682089789, 6909963253 ή με μήνυμα στην σελίδα του Diem στο Instagram και στο Facebook!
25 Απριλίου 2024
Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Η Πρέβεζα στα Οθωμανικά αρχεία», συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις και η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας την ...
24 Απριλίου 2024
Ο Δήμος Πρέβεζας διοργανώνει Εκδήλωση για τον Εορτασμό της Παγκόσμια Ημέρα Χορού το Σάββατο 27 Απριλίου 2024 και ώρα 18:30 π.μ στην Πλατεία ...
25 Απριλίου 2024
  Κρατήσεις στο : 2682089789, 6909963253 ή με μήνυμα στην σελίδα του Diem στο Instagram και στο Facebook!

Στήλες

06 Ιουλίου 2012
Αραβικές δυνάμεις υπό τον Λόρενς της Αραβίας και τον βεδουίνο Αούντα Ιμπού Ταγί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Άκαμπα από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 6 Ιουλίου 1917, κατά τη διάρκεια της αραβικής
26 Ιουνίου 2012
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απορρίπτει τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας. Αρχίζει ο Πόλεμος των Δέκα ...
21 Ιουνίου 2012
Σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας ξεσπά στις ΗΠΑ, με συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, για παράνομες καταθέσεις 700 εκατομμυρίων ...
19 Ιουνίου 2012
Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς - Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου, στις 19 Ιουνίου 1913. Η μάχη ξεκίνησε ...
16 Ιουνίου 2012
Παρουσία στενών συγγενών, λίγων φίλων και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, χωρίς επικήδειους λόγους, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Παιανίας στις 16 ...