Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2016 12:03

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Ιόνια οδός, έργο που σώθηκε χάρη στη δική μας παρέμβαση» - Ολόκληρη η ομιλία του στα Ιωάννινα (vid)

IMG 7325

Την Ήπειρο επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης και πραγματοποίησε ομιλία στα Ιωάννινα, ενώπιων κομματικών στελεχών της ΝΔ από τα Γιάννενα, την Πρέβεζα, την Άρτα, τη Θεσπρωτία.

Αναλυτικά η ομιλία του:

«Ηπειρώτισσες και Ηπειρώτες,
Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες,
Φίλες και φίλοι,
 
Σας ευχαριστώ με όλη μου την καρδιά για την παρουσία σας και τη θερμή υποδοχή σας. Σε μια ομιλία που προγραμματίστηκε μόλις 3 μέρες πριν και πολλοί συνεργάτες μου – δεν σας το κρύβω – ανησυχούσαν αν θα έχει επιτυχία. Η παρουσία σας σήμερα εδώ δίνει την απάντηση. Το χαμόγελό, η αισιοδοξία σας στέλνουν το μήνυμα: Η μεγάλη πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος, έρχεται! Τίποτα δεν μπορεί να τη σταματήσει! Και αυτή την αλλαγή, πιστέψτε με, δεν την έχει ανάγκη το Kόμμα μας.
 
Την έχει ανάγκη η Ελλάδα. Την έχει ανάγκη η πατρίδα μας, που πρέπει, επιτέλους, να κλείσει τον κύκλο της παρακμής και να βαδίσει πάλι μπροστά, δυνατή και περήφανη.
 
 
Φίλες και φίλοι,

            Νιώθω ξεχωριστή χαρά, τιμή και συγκίνηση που είμαι σήμερα στην Ήπειρο. Την Ήπειρο της πανάρχαιας Ιστορίας και των θρύλων. Την Ήπειρο των γραμμάτων και του εμπορίου. Των σπουδαίων μαστόρων που στόλισαν με τα έργα τους ολόκληρη τη χώρα. Την Ήπειρο των σπουδαίων ανδρών και των σπουδαίων γυναικών. Γυναίκες που στάθηκαν στην πρώτη γραμμή κάθε ένδοξου αγώνα του ελληνισμού.
 
Είμαι περήφανος που βρίσκομαι στην Ήπειρο των μεγάλων πατριωτών και των μεγάλων ευεργετών. Την Ήπειρο του Γεώργιου Αβέρωφ. Των Ζωσιμάδων. Των αδερφών Σίνα. Του Μιχαήλ Τοσίτσα.  Την Ήπειρο του Ζάππα, του Αρσάκη, του Ριζάρη, του Χατζηκώστα. Ανθρώπων που καμία τιμή δεν αποδίδει την προσφορά τους στην πατρίδα και στο έθνος μας.
 
Και με την ευκαιρία, θέλω να πω και κάτι ακόμα: Πρέπει και η σημερινή οικονομική ελίτ του τόπου μας να σταθεί στο ύψος που οι περιστάσεις απαιτούν. Να εμπνευστεί από το παράδειγμα των Ηπειρωτών ευεργετών και να στηρίξει και εκείνη έμπρακτα την προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας.
 
            Δεν μπορώ, όμως, φίλες και φίλοι, να μην σταθώ με ευγνωμοσύνη και σεβασμό μπροστά σ’ ένα σπουδαίο πολιτικό της ηπειρώτικης γης, που είχα την ευκαιρία να γνωρίσω όταν ήμουν παιδί. Τον ευπατρίδη πολιτικό και σπουδαίο άνθρωπο. Τον λόγιο. Τον λάτρη της γης, της φύσης και της λαϊκής παράδοσης. Τον Ευάγγελο Αβέρωφ. Έναν πολιτικό που σε όλη του τη διαδρομή υπήρξε φωνή ρεαλισμού, υπευθυνότητας και κύρους. Υγιούς πατριωτισμού, μακριά από δημαγωγικές κορώνες και ανευθυνότητες. Τον ηγέτη που, τις δύσκολες ώρες των αρχών της 10ετίας του ’80, κράτησε αναμμένη τη δάδα της παράταξης. Που κράτησε ψηλά το φρόνημα της. Εμψύχωσε και ενέπνευσε τους Νεοδημοκράτες σε ολόκληρη τη χώρα. Τιμούμε τον ιστορικό του ρόλο και την μεγάλη προσφορά του στην παράταξή μας και κυρίως στον τόπο.
 
Είμαι όμως συγκινημένος και για έναν ακόμα λόγο, πιο προσωπικό. Είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι την Ήπειρο ως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Και δεν θα μπορούσα σήμερα να μην κάνω μια αναφορά σε έναν άνθρωπο, τον οποίο δεν είχα τη χαρά να γνωρίσω διότι έφυγε από τη ζωή το 1944. Αναφέρομαι στον παππού μου, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που είχε πολεμήσει εδώ το 1913, στη μάχη του Μπιζανίου. Έχω, μάλιστα, μια φωτογραφία του με το τουφέκι και τη στολή του, στο γραφείο μου. Ήταν επικεφαλής σώματος Κρητών εθελοντών στον Α’ Βαλκανικό πόλεμο. Σε μια εποχή, που τους Ηπειρώτες και τους Κρητικούς ένωνε το ίδιο όραμα για λευτεριά και ενσωμάτωση στον εθνικό κορμό. Εκατό και πλέον χρόνια μετά, φίλες και φίλοι, η δική μας γενιά πρέπει να δώσει τη δική της μάχη. Να πράξουμε το δικό μας πατριωτικό καθήκον.
 
Και εδώ είμαστε σήμερα. Αντικριστά με την ιστορία σε μια δύσκολη καμπή για την πατρίδα μας. Σε μια εποχή που η οικονομική κρίση από τη μία και η έλλειψη εθνικής στρατηγικής από την άλλη, εμφανίζουν την Ελλάδα πιο αδύναμη από κάθε άλλη στιγμή σε ολόκληρη τη μεταπολίτευση. Και όλο αυτό να συμβαίνει, δυστυχώς, σε μια εποχή μεγάλης διεθνούς κινητικότητας, που προκαλεί ανησυχία σε ό,τι αφορά στα δικά μας εθνικά συμφέροντα.
 
Το Κυπριακό βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Στηρίζουμε τις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα. Και ακολουθούμε σταθερά το δόγμα “η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται”.
 
Η Τουρκία, ειδικά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, εμφανίζεται απρόβλεπτη. Οι προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν για τη συνθήκη της Λωζάνης αμφισβητούν το θεμέλιο των διμερών μας σχέσεων και απειλούν με αποσταθεροποίηση την ευρύτερη περιοχή. Η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό κρέμεται από μια κλωστή. Και αν καταρρεύσει, οι συνέπειες για τη χώρα μας είναι ανυπολόγιστες.
 
Με την ευκαιρία αυτή, επιτρέψετέ μου να εκφράσω τη θλίψη μου και τον προβληματισμό μου για τα τραγικά γεγονότα στην Μόρια. Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση δεν έχει συγκροτημένο επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.
 
Και είναι τουλάχιστον αστείο ο αρμόδιος υπουργός να κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία ότι δεν συναινεί στην κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, όταν αυτό ακριβώς είχα ζητήσει πριν από 8 μήνες από τον κ. Τσίπρα και από τότε δεν έχει γίνει τίποτα.
 
Η Αλβανία με μια σειρά δηλώσεων και πράξεων «ανοίγει» σχεδόν όλα τα θέματα των διμερών μας σχέσεων, προσθέτοντας μάλιστα και το ανύπαρκτο ζήτημα του δήθεν  «Τσάμικου». Θέτει ανύπαρκτα ζητήματα την ώρα που η ίδια προχωρά σε απαράδεκτες ενέργειες όπως το γκρέμισμα σπιτιών Ελλήνων στη Χειμάρρα ή τη διακίνηση προπαγανδιστικού εθνικιστικού υλικού από υπαλλήλους του αλβανικού Υπουργείου των Εξωτερικών. Την ίδια ώρα που δεν συνεργάζεται για να προχωρήσουν κοινώς επωφελή ζητήματα όπως η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών.
 
Ίσως κάποιοι πιστεύουν ότι είναι ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τα σημερινά προβλήματα της Ελλάδας για να αλλάξουν ισορροπίες και δεδομένα στην περιοχή. Η Ελλάδα για 10ετίες είναι πυλώνας σταθερότητας στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Έχει σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με τα γειτονικά κράτη, έχει δείξει την αλληλεγγύη της στα δύσκολα χρόνια των γειτόνων μας, στήριξε την ευρωπαϊκή προοπτική τους.
 
Η στήριξη αυτή όμως δεν μπορεί, ούτε και πρέπει να ερμηνεύεται ως κάποιου είδους «λευκή επιταγή». Ειδικά όταν με ενέργειες και παραλήψεις πλήττεται ο σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας. Γι’ αυτό, εδώ από τα Γιάννενα, θέλω να στείλω προς όλες τις πλευρές ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Με την Ελλάδα μην παίζετε! Και μην θεωρείτε την καλή μας πρόθεση ως δεδομένη.
 
Όμως, φίλες και φίλοι, είμαι υποχρεωμένος να πω ότι κι οι ίδιοι ως χώρα δεν κάνουμε αυτά που πρέπει για να προωθήσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Αντί να αξιοποιούμε το ότι, παρά τα προβλήματά μας, παραμένουμε ένας παράγοντας σταθερότητας σε μια ταραγμένη περιοχή, η οικονομική μας αδυναμία μας βάζει στο περιθώριο.
 
Αντί να είμαστε μέρος κάποιας λύσης, τείνουμε να είμαστε ένα διαρκές πρόβλημα που χρειάζεται ειδική διαχείριση. Γι’ αυτό είναι ξεκάθαρο περισσότερο από ποτέ, ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση με αξιοπιστία και κύρος. Που θα μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του έθνους και της πατρίδας μας.
 
Και δυστυχώς, αυτή η Κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου. Μια Κυβέρνηση κατώτερη των περιστάσεων και ανήμπορη να δώσει όραμα για το μέλλον. Η πολιτική αλλαγή είναι αναγκαία. Όχι μόνο για να ανορθωθεί η οικονομία και να αποκτήσουν ξανά οι Έλληνες δουλειές και καλύτερα εισοδήματα. Αλλά και για να αναστηλωθεί το κύρος της χώρας και να θωρακιστεί ο ρόλος και τα εθνικά μας συμφέροντα.
 
 
Φίλες και φίλοι,
 
Άκουσα προχθές τον κ. Τσίπρα στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και ειλικρινά δεν πίστευα στα αυτιά μου. Επί μια ώρα, δεν έκανε τίποτα άλλο από το να κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία και εμένα προσωπικά για τα πάντα. Καταλαβαίνω το άγχος του.
 
Δεν είναι λίγο πράγμα από εκεί που πριν ένα χρόνο όλοι τον κανάκευαν και προεξοφλούσαν την μακροχρόνια κυριαρχία του, σήμερα να απαξιώνεται μέρα με τη μέρα και να βυθίζεται στα προβλήματα που η πολιτική του δημιούργησε. Ίσως προετοιμάζεται από τώρα για το μελλοντικό του ρόλο: Αυτόν του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. 
 
Όμως, αυτή δεν είναι εικόνα πρωθυπουργού. Δεν αξίζει στην Ελλάδα ένας πρωθυπουργός που δεν έχει πει μια λέξη αυτοκριτικής. Δεν ζήτησε ούτε μία συγνώμη για την τεράστια ζημιά που έχει προκαλέσει στη χώρα. Μονίμως επιρρίπτει αλλού τις ευθύνες για τις δικές του αποτυχίες. Μονίμως δηλητηριάζει την κοινωνία και συκοφαντεί τους αντιπάλους του. Δεν υπήρξε πολίτης που δεν εξαπάτησε, κοινωνική ομάδα που δεν κορόιδεψε, ψέμα που δεν είπε. Προσωποποίησε την πιο ανεύθυνη και δημαγωγική αντιπολίτευση που γνώρισε ποτέ ο τόπος.
 
Και έχει σήμερα το θράσος να λέει ότι η Νέα Δημοκρατία υπονομεύει την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Μα σοβαρά μιλάτε, κύριε Τσίπρα;
 
Εσείς, ο Βαρουφάκης κι η κυβέρνησή σας κόντεψε να τινάξει τη χώρα στον αέρα. Και θα την είχε τινάξει αν την κρίσιμη ώρα δεν βάζαμε πλάτη. Εμείς, που σήμερα έχετε το θράσος να κατηγορείτε! Οι δικοί του Υπουργοί είναι αυτοί που εμποδίζουν τις επενδύσεις και μπλοκάρουν τις μεταρρυθμίσεις. Εμείς κλείσαμε τις τράπεζες και διαλύσαμε την πραγματική οικονομία; Εμείς διαπραγματευόμασταν 14 μήνες για την πρώτη αξιολόγηση για να φέρουμε τελικά πρόσθετους φόρους, περικοπές στις συντάξεις, μόνιμο κόφτη και, βέβαια, το επαίσχυντο Υπερταμείο για 99 χρόνια; Εμείς καθυστερούμε τώρα τη δεύτερη αξιολόγηση; Η ευθύνη για όλα αυτά που ζούμε ανήκει προσωπικά στον κ. Τσίπρα. Ο κ. Τσίπρας ήταν αυτός, ο οποίος παρέλαβε στις αρχές του 2015 μια οικονομία, η οποία είχε μπει σε ελαφρά ανάπτυξη και που την οδήγησε σε ύφεση το 2015 και το 2016. Συνολική απώλεια εθνικού πλούτου που ξεπερνά τα 25 δις ευρώ.  
 
Επί ημερών του κ. Τσίπρα χάθηκαν 45 δις από τις ελληνικές τράπεζες. Επί ημερών του κ. Τσίπρα αυξήθηκαν τα κόκκινα δάνεια σε τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία. Επί ημερών του κ. Τσίπρα αυξήθηκαν οι φόροι που έχουν γονατίσει τη μέση ελληνική οικογένεια και τις μικρές επιχειρήσεις. Από 1ης Ιανουαρίου 2017, θα αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές  των ελεύθερων επαγγελματιών κι θα τιναχθεί στον αέρα ο προγραμματισμός τους. Ο κ. Τσίπρας είναι αυτός που έφερε το τρίτο, αχρείαστο και σκληρότερο μνημόνιο.
 
Και όσο και αν προσπαθεί να επιρρίψει τις ευθύνες στην αντιπολίτευση, η αλήθεια είναι μία. Καμία αντιπολίτευση δεν μπορεί να υπονομεύσει μια Κυβέρνηση, πολύ περισσότερο να τη ρίξει, αν η ίδια δεν έχει ναρκοθετήσει  το έδαφος στο οποίο στηρίζεται. Δεν είναι η Νέα Δημοκρατία υπεύθυνη για την ανικανότητα του κ. Τσίπρα. Δεν κυβερνά η Νέα Δημοκρατία σήμερα. Δεν είναι η Νέα Δημοκρατία το πρόβλημα του τόπου. Η Νέα Δημοκρατία είναι η λύση στο πρόβλημα του τόπου. Ακούω τον κ. Τσίπρα, σαν σύγχρονη Κασσάνδρα, να αναφέρεται συνέχεια στο 4ο μνημόνιο. Και θέλω, στο σημείο αυτό, να είμαι απολύτως ξεκάθαρος και να με ακούσουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες. Το Μνημόνιο Τσίπρα, το τρίτο Μνημόνιο, τελειώνει στα μέσα του 2018. Τότε, δύο πράγματα μπορούν να συμβούν: είτε η Ελλάδα θα βγει στις αγορές είτε θα συνεχίσει να εξαρτάται από τους δανειστές της. Για να βγούμε στις αγορές με καλούς όρους, πρέπει η Ελλάδα να έχει πάρει μπρος για τα καλά. Να έχει ισχυρή ανάπτυξη και να έχει προχωρήσει σε όλες τις τολμηρές αλλαγές στην οικονομία και το κράτος ώστε να γίνει ανταγωνιστική χώρα. Για να την εμπιστευθούν και πάλι οι αγορές για να τη δανείσουν.
 
Αυτό η σημερινή Κυβέρνηση δεν μπορεί να το πετύχει. Η ανικανότητα της παρατείνει την εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας, αντί να δημιουργεί τις προϋποθέσεις να επανακτήσουμε την οικονομική μας ανεξαρτησία και να τελειώνουμε με τα Μνημόνια. Όσο μένει ο κ. Τσίπρας τόσο αυξάνεται η πιθανότητα ενός 4ου Μνημονίου. Γιατί κανείς δεν τον εμπιστεύεται. Γιατί κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς θέλει ο κ. Τσίπρας.
 
Αλήθεια, έχει καταλάβει κανείς τι ακριβώς πιστεύει ο κ. Τσίπρας για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο; Τη μία μέρα το θεωρεί πολύτιμο σύμμαχο στο θέμα του χρέους, την επόμενη το κατηγορεί για αναλγησία και εμμονές στα ζητήματα των μεταρρυθμίσεων. Μα αν ούτε ο ίδιος δεν ξέρει τι θέλει, πώς θα διαπραγματευτεί αποτελεσματικά για το συμφέρον της χώρας; Δυστυχώς, έχουμε μια Κυβέρνηση, περιορισμένης αποτελεσματικότητας και χαμηλών στόχων.
 
Η Ελλάδα σέρνεται και αυτοί κατεβάζουν διαρκώς τον πήχη μπας και μπορέσουν να περάσουν από πάνω. Θα πανηγυρίσουν για το πιθανό κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης, έχοντας υπογράψει ό,τι τους ζητηθεί και θα το θεωρήσουν και μεγάλη επιτυχία. Η ποσοτική χαλάρωση θα έπρεπε να έχει δοθεί στην Ελλάδα από τις αρχές του 2015. Έσυραν τη χώρα σε μια πρωτοφανή περιπέτεια και σήμερα πανηγυρίζουν για τα ενδεχόμενο, αν όλα πάνε καλά, να βρεθούμε εκεί που ήμασταν δύο χρόνια πριν.
 
Το ίδιο συμβαίνει και με το χρέος. Ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις είναι δεδομένο από τον Νοέμβριο του 2012. Θα είχαν ήδη συμβεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι παρατρεχάμενοί του δεν είχαν ρίξει την προηγούμενη Κυβέρνηση. Εμείς είμαστε απολύτως ξεκάθαροι. Και τη θέλουμε και την υποστηρίζουμε και αγωνιζόμαστε για τη ρύθμιση του χρέους. Αλλά σε αντίθεση με τον κ. Τσίπρα, θέλω να είμαι ειλικρινής: Δεν αρκεί η ρύθμιση του χρέους από μόνη της. Χρειάζονται τολμηρές και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και το κράτος για να πάρει η χώρα μπροστά.
 
Για όλα αυτά, δυστυχώς, η Κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα. Παριστάνουν ότι διαπραγματεύονται, αλλά αντί να διαπραγματεύονται με τους εταίρους, διαπραγματεύονται με τους εαυτούς τους, τις συνιστώσες τους. Διαπραγματεύονται εν τέλει με το ίδιο τους το παρελθόν. Άλλωστε, όταν ήταν ισχυρός ο κ. Τσίπρας το πρώτο εξάμηνο του 2015 κατάφερε να κοστίσει στον ελληνικό λαό 86 δισεκατομμύρια ευρώ. Φανταστείτε πόσα μπορεί να μας κοστίσει τώρα που είναι στα χειρότερά του.
 
Και δεν είναι μόνο η οικονομία, φίλες και φίλοι. Χθες, δημοσιεύθηκε έκθεση της Κομισιόν, η οποία διαπιστώνει δραματική υποβάθμιση της ελληνικής εκπαίδευσης σε όλους τους τομείς. Στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στις σχολές μαθητείας.
 
Όπου και αν κοιτάξουμε, η εικόνα της χώρας είναι μίζερη, απογοητευτική. Στην οικονομία, διάλυση. Στην παιδεία, εκεί που έπρεπε να ρίξουμε όλο μας το βάρος, οπισθοδρόμηση. Στη δημόσια υγεία, απόλυτο ξεχαρβάλωμα. Στη δημόσια τάξη, ιδεοληπτική αδιαφορία για τον ανυπεράσπιστο πολίτη. Στο δημόσιο βίο, μεθοδεύσεις και αυταρχισμός. Λέμε ξεκάθαρα, κ. Τσίπρα, δεν είναι αυτή η Ελλάδα που μας αξίζει. Η αποτυχία του κ. Τσίπρα δεν πρέπει να γίνει αποτυχία της Ελλάδας.
 
 
Φίλες και φίλοι,
 
            Οι δυνατότητες της χώρας μας είναι πάρα πολύ μεγάλες. Χρειάζεται, ωστόσο, ένας πολιτικός καταλύτης για να πάρει μπρος η χώρα και η οικονομία. Μια μεγάλη πολιτική αλλαγή και μια νέα Κυβέρνηση με σχέδιο που θα ξεκολλήσει τη χώρα από το τέλμα. Πριν δύο μήνες στη Θεσσαλονίκη, παρουσίασα το πρόγραμμά μας, με το οποίο η χώρα μπορεί να τρέχει με ετήσιους ρυθμούς της τάξης του 4%. Να δημιουργήσει 120.000 θέσεις εργασίας το χρόνο για μια πενταετία.
 
Σας διαβεβαιώνω ότι οι στόχοι μας είναι εφικτοί.
 
Μπορούμε να το πετύχουμε ακολουθώντας μια πολιτική που θα στηρίζεται σε 4 βασικούς άξονες:

1. Σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών, ξεκινώντας με τον ΕΝΦΙΑ και τα κέρδη των επιχειρήσεων, που θα συνοδεύεται από περιορισμό της κρατικής σπατάλης και του κομματικού κράτους. Γιατί μόνο έτσι, με μια μείωση της φορολογίας, θα αναπνεύσουν, όχι μόνο τα νοικοκυριά, αλλά και οι επιχειρήσεις. Και θα έχουν πρόσθετο κίνητρο, όχι μόνο να βελτιώσουν τη φορολογική τους συμμόρφωση, αλλά και να επενδύσουν στις αναπτυξιακές τους δυναμικές. 

2. Τολμηρή υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων στο κράτος και στην οικονομία. Για να αποκτήσουμε, επιτέλους, μια αποτελεσματική δημόσια διοίκηση. Ένα κράτος που δεν θα στέκεται εμπόδιο στον επιχειρηματία. Θα τον διευκολύνει, ώστε με αυτόν τον τρόπο, να φέρουμε στην Ελλάδα τις επενδύσεις που μπορούν να αξιοποιήσουν τα μεγάλα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.  

3. Ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία. Με την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου στους ιδιώτες – κάτι που η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε δρομολογήσει το διάστημα 2012 – 2014 – και τη γενναία αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων.  Ώστε να φύγει αυτός ο βραχνάς από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις. Να ξεκινήσουν και πάλι την επιχειρηματική τους ζωή. Να έχουν μια ελπίδα για το μέλλον.  

4. Η Νέα Δημοκρατία, έχοντας πάντα στο μυαλό της τους πιο ασθενείς, ήταν η πρώτη που επέμεινε στην ανάγκη εφαρμογής του θεσμού του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Έτσι ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε στους ασθενέστερους συμπολίτες μας, όχι μια λύση στο πρόβλημά τους, αλλά τουλάχιστον μια οικονομική παρηγοριά. Ώστε να αισθάνονται και αυτοί οι συμπολίτες μας, που ζουν σήμερα σε ακραία φτώχια, ότι δεν υπάρχουν δύο κατηγορίες Ελλήνων, οι προνομιούχοι και οι ξεχασμένοι Έλληνες.  
 
Με αυτές τις αλλαγές, πιστεύω ειλικρινά ότι σε σύντομο χρόνο η Ελλάδα μπορεί να απογειωθεί. Και σε ένα τέτοιο περιβάλλον μπορεί και η Ήπειρος να απογειωθεί αναπτυξιακά. Η Ήπειρος, που είναι από τις φτωχότερες περιφέρειες της Ευρώπης, μπορεί να γίνει περιφέρεια πρότυπο, καθώς διαθέτει τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες. Έχει σπουδαίο ανθρώπινο δυναμικό. «Πρώτοι στα γρόσια και στα γράμματα» ήταν οι Ηπειρώτες και είμαι σίγουρος ότι το γονίδιο δεν χάθηκε στο πέρασμα του χρόνου. Έχει μοναδικές φυσικές ομορφιές,  που επιτρέπουν την ανάπτυξη τουρισμού 12 μήνες το χρόνο.
 
Έχει ιστορία, πολιτισμό και μοναδικά αρχαία και βυζαντινά μνημεία που δημιουργούν σημαντικό αναπτυξιακό κεφάλαιο. Έχει εκπαιδευτικά ιδρύματα. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ξεχωρίζει για τις επιδόσεις του και μπορεί να αποτελέσει όχημα για την ανάπτυξη της περιοχής. Το ίδιο και τα Τ.Ε.Ι. όλων των πόλεων της Ηπείρου, καθώς και οι σχολές μαθητείας, που μπορούν να παράξουν πολύτιμο έργο. Διαθέτει ορυκτό πλούτο που πρέπει να αξιοποιηθεί για να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Με απόλυτο, πάντα, σεβασμό στο περιβάλλον, για το οποίο έχω πάντα μεγάλη ευαισθησία.
 
Η Ήπειρος αποκτά καινούργιες υποδομές. Θα ήμουν άδικος εάν δεν έκανα μια ξεχωριστή αναφορά στο όραμα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για την Εγνατία Οδό. Ένα έργο, που σχεδιάστηκε και κατά τα μεγαλύτερο μέρος της ολοκληρώθηκε από Κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας. Ένα έργο, που απέδειξε ποσό σημαντική προϋπόθεση για την ανάπτυξη είναι οι σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι. Η Ιόνια οδός, ένα έργο που σώθηκε χάρη στη δική μας παρέμβαση και επαναδιαπραγμάτευση του 2013, προχωρά, έστω και με καθυστέρηση. Ίσως, με τη δική σας στήριξη και βοήθεια, να είμαι εγώ αυτός που ως πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει την Ιόνια οδό.
 
Τα έργα δεν έχει σημασία ποιος τα δρομολογεί, ποιος τα σχεδιάζει και ποιος τα εγκαινιάζει. Αυτή είναι η μοίρα τους. Αυτό μπορεί να συμβαίνει από διαφορετικές κυβερνήσεις. Σημασία έχει ότι η Ιόνια οδός θα δώσει νέα αναπτυξιακή προοπτική στην Ήπειρο. Θα την βγάλει από την απομόνωση και θα αναδείξει τα μεγάλα της συγκριτικά πλεονεκτήματα.
 
Το πολύ σημαντικό έργο αναβάθμισης του δρόμου της Κακαβιάς δεν έχει προχωρήσει, παρά το γεγονός ότι η δύσκολη μελέτη χάραξης ολοκληρώθηκε επιτυχώς από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
 
Ανάλογη αδιαφορία έχουμε από την κυβέρνηση και για τη χάραξη του βορείου τμήματος του Ε65 για τη σύνδεση με την Λαμία και κατ’ επέκταση με την Αττική και τον Ε75. Ο φάκελος της Περιφέρειας για το θέμα είναι πλήρης και είναι ανάγκη να προχωρήσει η χάραξη. Το αεροδρόμιο Ιωαννίνων δεν έχει ενταχθεί σε κάποιο αναπτυξιακό σχέδιο, ενώ δεν επιλύθηκαν τα τεχνικά ζητήματα με το σύστημα τυφλής προσγείωσης.
 
Έχει καθυστερήσει, αδικαιολόγητα, η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τη Λίμνη Ιωαννίνων καθώς και του νέου ρυθμιστικού σχεδίου μπλοκάροντας σημαντικές επενδύσεις, που προϋποθέτουν ξεκάθαρους όρους δόμησης και χρήσεων γης.
 
 
Μεγάλη καθυστέρηση έχουμε και στα αγροτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ. Το πρόγραμμα νέων αγροτών δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, και αναμένεται για μετά από μήνες, ενώ αφορά την περίοδο 2014 - 2020. Σχεδόν το ήμισυ του χρόνου χάνεται, χάρη στην ανικανότητα και την αδιαφορία των κυβερνώντων.
 
Στην Ήπειρο συνυπάρχουν, στον υπερθετικό βαθμό, όλα τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα που μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης. Απαράμιλλο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον που μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες δώδεκα μήνες το χρόνο, όπως γίνεται ήδη στα Ζαγοροχώρια. Αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή υψηλής προστιθέμενης αξίας, που μπορεί να τυποποιηθεί και να εξαχθεί, όπως ήδη το κάνουν σημαντικές παραγωγικές μονάδες της περιοχής σας.
 
Εκπαιδευτικές υποδομές που μπορούν  να προσελκύσουν ερευνητικά κεφάλαια όπως ήδη το κάνουν σε ένα βαθμό. Αναξιοποίητο ενεργειακό δυναμικό. Το μέλλον της Ηπείρου είναι λαμπρό. Στο χέρι το δικό σας και το δικό μας είναι να το κατακτήσουμε.
 
 
Φίλες και φίλοι,
 
Είμαστε απολύτως έτοιμοι, από την πρώτη στιγμή που θα εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, να αλλάξουμε τη ρότα της Ελλάδας. Να εφαρμόσουμε το κυβερνητικό μας πρόγραμμα.
 
Στέκομαι σήμερα μπροστά σας με τρεις καθαρές δεσμεύσεις. Και σας ζητάω να τις μεταφέρετε κι εσείς σε κάθε πολίτη:
 
Πρώτη δέσμευση: Από το δικό μου στόμα ψέματα δεν θα ακούσετε. Ξέρω καλά, ότι η πρωτοφανής κατάρρευση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ οφείλεται στο ξεγύμνωμα της μεγαλύτερης πολιτικής απάτης που γνώρισε ποτέ ο τόπος. Κορόιδεψαν τους πάντες και σήμερα δεν τους ακούει κανείς. Δεν θα επαναλάβουμε το ίδιο λάθος. Εμείς δεν θα υποσχεθούμε 100 για να πουν κάποιοι «βρε και τα μισά να κάνει καλά θα είναι». Θα δεσμευτούμε για 10, θα γίνουν και τα 10. Θα πούμε λίγα, θα γίνουν όλα. Συμφωνία Αλήθειας προτείνω στους Έλληνες. Και αυτό που λέω, το εννοώ.
 
Δεύτερη δέσμευση: Θα δουλέψουμε για τα συμφέροντα και τα όνειρα των πολλών και όχι των λίγων. Η πρότασή μας αφορά κυρίως όσους αισθάνονται ξεχασμένοι. Αυτούς που έχουν γυρίσει την πλάτη στην πολιτική. Οι μειώσεις φόρων θα ωφελήσουν πρωτίστως τη μέση ελληνική οικογένεια. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα ανακουφίσει κυρίως τους μικρούς επαγγελματίες, τις μικρές επιχειρήσεις. Οι νέες επενδύσεις θα δημιουργήσουν δουλειές και προοπτική για τα νέα παιδιά, που σήμερα φεύγουν από την πατρίδα μας και αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό. 
 
Η πολιτική μας για την Εκπαίδευση θα φτιάξει καλύτερα δημόσια σχολεία με περισσότερη αυτονομία. Σχολεία για κάθε παιδί που θέλει, μπορεί και αξίζει να πάει μπροστά. Η πολιτική μας για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα  θα δώσει μια ανακούφιση σε αυτούς που βιώνουν τον πόνο της κρίσης με τον πιο έντονο τρόπο.   
 
Και τρίτη δέσμευση. Χρέος μας είναι να ενώσουμε ξανά τους Έλληνες. Η πρότασή μας δεν είναι μια κομματική διακήρυξη. Είναι ένα νέο εθνικό αφήγημα. Ένα νέο πατριωτικό όραμα για να βγει η χώρα από την κρίση και να σταθεί ξανά δυνατή και περήφανη. Μετά από μια περίοδο έντασης και διχασμού είναι καιρός οι Έλληνες να θυμηθούμε ότι είμαστε όλοι παιδιά της ίδιας πατρίδας.
 
Γι’ αυτό και θα μου επιτρέψετε σήμερα να απευθυνθώ προσωπικά κυρίως σε όσους συμπολίτες μας δεν μας εμπιστεύθηκαν στις τελευταίες εκλογές. Κάποιοι, κουρασμένοι από την κρίση και τα υπαρκτά προβλήματα, πίστεψαν τις ψεύτικες υποσχέσεις του κ. Τσίπρα. Κάποιοι άλλοι, φαντάζονταν ότι τα πράγματα δεν μπορούσαν να γίνουν χειρότερα και είπαν να δοκιμάσουν μια αλλαγή. Είδαμε όμως όλοι μας ότι μπορούν να γίνουν χειρότερα.
 
Σας ζητώ να μην μένετε στην απογοήτευση και στην αγανάκτησή σας. Ελάτε να ενώσουμε δυνάμεις. Δεν έχει καμιά σημασία τι ψηφίσατε στις τελευταίες εκλογές. Δεν με ενδιαφέρει τι ψηφίζατε τα προηγούμενα χρόνια. Οι διαχωριστικές γραμμές του χθες έχουν ξεθωριάσει. Σε αυτή την κατάσταση που έχει βρεθεί η χώρα μας, όλοι πρέπει να κάνουμε υπερβάσεις. Δείξτε μας εμπιστοσύνη και ελάτε να προχωρήσουμε μαζί στις αλλαγές και στις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η κοινωνία μας. Μαζί στις εκλογές, μαζί και την επόμενη μέρα, στο δύσκολο έργο για να σηκώσουμε ξανά ψηλά την πατρίδα μας.
 
 
Φίλες και φίλοι,
 
Η πατρίδα μας, το έθνος μας, εδώ και αιώνες προχωρά ανάμεσα σε καταστροφές και θριάμβους. Καταστροφές που είχαν αιτίες και θριάμβους που ήρθαν με σχέδιο. Όσες φορές η πολιτική μας ζωή παρασύρθηκε από το νοσηρό δημαγωγικό λαϊκισμό η πατρίδα μας βίωσε τραγωδίες. Όσες φορές εργάστηκε με σχέδιο και αυτοπεποίθηση, έκανε θαύματα.
 
Στο γύρισμα της ιστορίας που ζούμε σήμερα, είναι η ώρα να διαλέξουμε το σωστό μονοπάτι. Αυτό που θα οδηγήσει σε θριάμβους. Να διαλέξουμε το δρόμο για να επιστρέψει στον τόπο μας το οξυγόνο της δημιουργίας και μαζί η αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση στους Έλληνες.
 
Σας θέλω μαζί μου σε αυτό τον αγώνα. Θέλω μαζί μου εσάς, τους παλιούς αγωνιστές της παράταξης μας. Εσάς που κρατήσατε όρθια την παράταξή μας στις δύσκολες στιγμές. Συνεχίστε τον καλό αγώνα. Με περηφάνια και αυτοπεποίθηση. Χωρίς εφησυχασμό και χωρίς καμία αλαζονεία.
 
Αλλά θέλω μαζί μου και τους καινούργιους μας φίλους. Αυτούς που καταλαβαίνουν ότι μόνο με υπερβάσεις και πλατιές συμμαχίες θα προχωρήσουμε μπροστά. Πάμε λοιπόν όλοι μαζί!
 
Με πίστη στις δυνατότητες του λαού μας, της πατρίδας μας. Του καθενός και της καθεμίας ξεχωριστά. Μαζί θα δημιουργήσουμε ξανά αισιοδοξία ελπίδα στον τόπο μας. Μαζί θα φέρουμε ξανά το χαμόγελο σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Προχωράμε μαζί και προχωράμε δυνατά. Γεια σας!».

 

 

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Κοινωνία

02 Μαϊος 2024
Τον περασμένο Οκτώβριο με ρεπορτάζ μας (δείτε εδώ) είχαμε αναδείξει τα σοβαρά προβλήματα στα τείχη του Κάστρου του Αγ. Ανδρέα, και ειδικότερα στο σημείο όπου βρίσκεται το Μνημείο Ηρώων στην Πρέβεζα,
02 Μαϊος 2024
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πρέβεζας, εκφράζει την έντονη και κατηγορηματική αντίθεση του στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για το νέο «Δικαστικό Χάρτη». ...
02 Μαϊος 2024
Για απαράδεκτη και προσβλητική τροπολογία κάνει λόγο η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Πρέβεζας αναφερόμενη στην απόφαση της κυβέρνησης για ...
02 Μαϊος 2024
Μετά το Καναλάκι ξεκίνησε η εφαρμογή των νέων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που προβλέπει η εγκεκριμένη κυκλοφοριακή μελέτη και στην Πάργα έπειτα από την ...

Αθλητισμός

23 Απριλίου 2024
Την 3η θέση στα 400 μέτρα εμπόδια κατέκτησε η Κυριακή Τσαούση στους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες Κλασσικού Αθλητισμού ΓΕ.Λ. – ΕΠΑ.Λ. Ελλάδας – Κύπρου 2024. Η αθλήτρια του Δημήτρη Γεωργοπέτρη
22 Απριλίου 2024
Στα πλαίσια του διασυλλογικού πρωταθλήματος Κ16, που έγινε στα Γιάννενα τις 20/4/24 η Χαρά Γέρου σημείωσε τη 5η καλύτερη επίδοση της τελευταίας ...
15 Απριλίου 2024
Ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Πρέβεζας-Λευκάδας απέστειλε την παρακάτω συγχαρητήρια ανακοίνωση: Θερμά συγχαρητήρια !!!!στους συλλόγους ...
12 Απριλίου 2024
Στο δημοτικό στάδιο “Αθανασία Τσουμελέκα” θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απριλίου ο τελικός του Κυπέλλου ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας ανάμεσα στον Ερμή ...
03 Απριλίου 2024
Από την Οργανωτική Επιτροπή Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων(Ο.Ε.Σ.Α.Δ.) Πρέβεζας, ανακοινώνεται ότι στα πλαίσια των Πανελλήνιων Αγώνων ΓΕ.Λ. & ...

Πολιτισμός

25 Απριλίου 2024
  Κρατήσεις στο : 2682089789, 6909963253 ή με μήνυμα στην σελίδα του Diem στο Instagram και στο Facebook!
25 Απριλίου 2024
Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Η Πρέβεζα στα Οθωμανικά αρχεία», συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις και η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας την ...
24 Απριλίου 2024
Ο Δήμος Πρέβεζας διοργανώνει Εκδήλωση για τον Εορτασμό της Παγκόσμια Ημέρα Χορού το Σάββατο 27 Απριλίου 2024 και ώρα 18:30 π.μ στην Πλατεία ...
25 Απριλίου 2024
  Κρατήσεις στο : 2682089789, 6909963253 ή με μήνυμα στην σελίδα του Diem στο Instagram και στο Facebook!

Στήλες

06 Ιουλίου 2012
Αραβικές δυνάμεις υπό τον Λόρενς της Αραβίας και τον βεδουίνο Αούντα Ιμπού Ταγί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Άκαμπα από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 6 Ιουλίου 1917, κατά τη διάρκεια της αραβικής
26 Ιουνίου 2012
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απορρίπτει τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας. Αρχίζει ο Πόλεμος των Δέκα ...
21 Ιουνίου 2012
Σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας ξεσπά στις ΗΠΑ, με συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, για παράνομες καταθέσεις 700 εκατομμυρίων ...
19 Ιουνίου 2012
Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς - Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου, στις 19 Ιουνίου 1913. Η μάχη ξεκίνησε ...
16 Ιουνίου 2012
Παρουσία στενών συγγενών, λίγων φίλων και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, χωρίς επικήδειους λόγους, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Παιανίας στις 16 ...