Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 06 Απριλίου 2019 14:03

Β. Οικονόμου από την Πρέβεζα: “Φτιάχνουμε ένα ΕΣΥ δημόσιου χαρακτήρα με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα” - Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα της ΝΔ για την Υγεία (vid)

Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την Υγεία με τίτλο: “Καλύτερη Δημόσια Υγεία για όλους τους Έλληνες”, παρουσίασαν σε πολιτική εκδήλωση στο Margarona Royal στην Πρέβεζα το βράδυ της Παρασκευής, ο τομεάρχης Υγείας του κόμματος και βουλευτής επικρατείας Βασίλης Οικονόμου και ο αναπληρωτής τομεάρχης βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ, Ιάσονας Φωτήλας, παρουσία του υποψήφιου Ευρωβουλευτή του κόμματος Στέλιου Κυμπουρόπουλου.

IMG 9881

Πριν την παρουσίαση παραχωρήθηκε συνέντευξη Τύπου στους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ ΝΔ Ν. Πρέβεζας, Νίκος Τζίμας και ο βουλευτής Πρέβεζας της ΝΔ Στέργιος Γιαννάκης.

IMG 9844

Ο κ. Οικονόμου ανέφερε εισαγωγικά:

Ξεκινάμε την παρουσίαση του προγράμματος της ΝΔ για την Ήπειρο από την Πρέβεζα, γιατί πιστεύουμε ότι η Πρέβεζα, η πύλη της Ηπείρου, μπορεί να στείλει άμεσα στο μήνυμα. Και βέβαια θα ακολουθήσει η πρωτεύουσα της Περιφέρειας Ηπείρου, τα Ιωάννινα, στις 8 Μαΐου.

Ο τίτλος του προγράμματός μας είναι: Καλύτερη Δημόσια Υγεία για όλους τους Έλληνες. Έτσι τιτλοφορήσαμε το πρόγραμμά μας. Το δημόσιο αγαθό της Υγείας να το προσφέρουμε σε όλους τους Έλληνες και αυτοί που πληρώνουν υψηλότατες ασφαλιστικές εισφορές και φόρους για να έχουν αυτό το αγαθό, να το έχουν με όρους αξιοπρέπειας. Ο Έλληνας που πάει στο νοσοκομείο να βρίσκει το γιατρό, να έχει πολύ καλές υπηρεσίες υγείας και περίθαλψης, να βρίσκει τον οικογενειακό του γιατρό που σήμερα βιώνουμε το μεγάλο φιάσκο της πρωτοβάθμιας Υγείας. Να είναι εξοπλισμένο και στελεχωμένο το Κέντρο Υγείας στην Περιφέρειά του. Δίνουμε μεγάλο βάρος στην πρόληψη, το σύνθημά μας είναι: προλαμβάνουμε. Τέλος στην πολιτική, νοσοκομεία, νοσοκομεία, νοσοκομεία. Τα νοσοκομεία είναι πολλά στην Ελλάδα. Είναι 135 στην Ελλάδα τα κρατικά νοσοκομεία. Μας λείπει η πρωτοβάθμια Υγεία, μας λείπει η πρόληψη, μας λείπουν οι προληπτικές εξετάσεις δωρεάν και για όλο τον κόσμο.

Μας λείπουν επικεντρωμένοι στόχοι τομεακοί σε 6 μεγάλες ασθένειες, που είναι ο πυρήνας των προβλημάτων του συστήματος Υγείας, με την έννοια ότι εκεί εντοπίζονται μεγάλες απώλειες στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και ταλαιπωρία των οικείων, συγγενών και φίλων τους. Όταν μιλάμε για καρκίνο δε μιλάμε μόνο για τον πάσχοντα, που αυτός βρίσκεται στο κέντρο. Αλλά είναι και η οικογένειά του, οι οικείοι του και δημιουργείται ένα βάρος, που η Πολιτεία θα πρέπει οργανωμένα να το αντιμετωπίσει. Σήμερα δυστυχώς δε μετράμε τίποτα στο χώρο της Υγείας. Ακόμη και στο χώρο της ασφάλισης αρχίσαμε να μετράμε από την προπροηγούμενη Κυβέρνηση. Αυτή η Κυβέρνηση πραγματικά δεν καταγράφει τίποτα. Οι συντάξεις καταγράφηκαν το 2013.

Ένα από το πολύ ριζοσπαστικά, ρηξικέλευθα μηνύματα και συνθήματα είναι: Αρχίζουμε να μετράμε. Μετράμε πόσοι είναι οι ασθενείς, τα μητρώα ασθενών. Να δούμε τι δαπάνη χρειάζεται για την Υγεία. Όχι μία περίπου προσέγγιση, όπου χωρά διαφθορά, συναλλαγή, όχι σωστή απόδοση υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες. Κέντρο αναφοράς μας στο πρόγραμμά μας είναι ο πολίτης. Για τον πολίτη προσπαθούμε και αγωνιούμε. Για τον πολίτη δημιουργούμε, για τον πολίτη φτιάχνουμε ένα ΕΣΥ δημόσιου χαρακτήρα με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Οι πάροχοι των υπηρεσιών μπορούν να είναι και ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας, με αποτέλεσμα και στόχο το δημόσιο αγαθό της Υγείας. Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά με το κρατικίστικο σοβιετικού Τύπου προφίλ και επνεύσεως σύστημα, που είτε το είδατε στα ΤΟΜΥ είτε το είδατε στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Και αυτό το κάναμε προχθές Κράτος. Ένα ευέλικτο σχήμα που θα αντιμετώπιζε λοιμώξεις και επιδημίες. Και αυτό το κάναμε δημοσίου δικαίου. Βέβαια ο Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ που κυνηγάει τα σκάνδαλα της παρατάξεώς μας καταδικάστηκε με ένα χρόνο φυλάκιση για παράβαση καθήκοντος”.

IMG 9851

Ο κ. Φωτήλας από την πλευρά του τόνισε:

“Ελπίζω και εύχομαι οι νέοι άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης να εργαστούν ώστε η Πρέβεζα από πέρασμα να γίνει προορισμός. Γιατί πραγματικά της αξίζει. Έχει όλες εκείνες τις χάρες και τις ομορφιές.

Επισκεφθήκαμε πάνω από 80 νοσοκομεία, άπειρες δομές, ώστε να μιλήσουμε με τους ανθρώπους που γνωρίζουν και ζουν τα προβλήματα. Αυτούς που έχουν άποψη για τη λύση τους. Αυτό κάναμε, τους συμβουλευτήκαμε και μαζί τους, στήσαμε αυτό το πρόγραμμα, που είναι ίσως για πρώτη φορά βαθιά ασθενοκεντρικό και ανθρωποκεντρικό. Αλλά και πλήρως κοστολογημένο.

Πρόκειται για μία επανάσταση στη δημόσια Υγεία”.

IMG 9867

Το λόγο πήρε ο κ. Κυμπουρόπουλος, που υποστήριξε:

“Ευχαριστώ τη ΝΟΔΕ Ν. Πρέβεζας και ειδικά τον κ. Τζίμα, γιατί διευκόλυνε την παρουσία μου και ήταν πολύ φιλόξενος.

Είμαι δύο ημέρες στην Πρέβεζα και πραγματικά έχω ακούσει πολύ θερμά λόγια και πραγματικά είναι πολύ μεγάλη μου χαρά που είμαι εδώ μαζί σας. Ο κ. Φωτήλας είπε ότι είμαι προσωπική επιλογή του κου Κυριάκου Μητσοτάκη. Τον ευχαριστώ θερμά για την επιλογή αυτή. Στο πρόσωπό μου θεωρώ ότι είδε έναν επιστήμονα, έναν νέο άνθρωπο, ο οποίος επέλεξε να μείνει στην Ελλάδα και να προσπαθήσει με όλες αυτές τις αντιξοότητες με τις οποίες δυστυχώς έχουμε χτίσει την Ελλάδα μας και της έχουμε δώσει όλα τα αρνητικά. Αρνητικά, τα οποία δεν της αξίζουν. Η Ελλάδα μας είναι όμορφη, με πολιτισμό και δυναμικότητα. Και θεωρώ ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρόσωπό μου είδε έναν τέτοιο άνθρωπο. Είδε επίσης και έναν άνθρωπο με αναπηρία, ο οποίος ξεφεύγει από τα πλαίσια και τα όρια της καθήλωσης και το πηγαίνουμε ένα βήμα παραπέρα. Ότι όλοι οι άνθρωποι μπορούμε, αρκεί να θέλουμε. Κι αυτό το πράγμα για εμένα είναι σημαία. Να θέλω να πάω στην Ευρωβουλή, να θέλω να φέρω καινοτομία στην Ελλάδα και να δείξω στον κάθε ένα ότι όταν προσπαθεί μπορεί και να αποτυγχάνει, αλλά είναι ικανός να προσπαθήσει ξανά και ξανά και ξανά μέχρι να επιτύχει”.

Σε ερώτηση για την κατάσταση στο Νοσοκομείο Πρέβεζας και τα Κέντρα Υγείας, ο κ. Οικονόμου απάντησε:

“Το Νοσοκομείο της Πρέβεζας θέλει πολύ μεγάλη βοήθεια. Ελλείψεις βασικές. Πρέπει να ενισχυθεί. Στο πρόγραμμά μας λέμε για 2.000 οικογενειακούς γιατρούς και 1.500 θέσεις νοσηλευτών στα νοσοκομεία μας, άμεση προτεραιότητα στην πρόσληψη των γιατρών. Εμείς δε θα κάνουμε γενικές προσλήψεις. Θα κάνουμε εκεί που υπάρχουν πραγματικές ανάγκες. Η Πρέβεζα θα είναι στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντός μας και του προγραμματισμού μας.

Μετά τις αλλαγές των οργανογραμμάτων του 2012, ακόμη περιμένουμε τα οργανογράμματα του ΣΥΡΙΖΑ. Θα κάνουμε παρεμβάσεις στα οργανογράμματα και θα τα επικαιροποιήσουμε. Το 4 προς 1 δεν υφίσταται. Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι το προσωπικό είναι στη θέση του. Επίσης να αναφέρω ότι δε θέλω να παραμερίσουμε το πρόβλημα του Κέντρου Υγείας Πάργας. Είναι μία τουριστική περιοχή σημαντική. Το Κέντρο Υγείας το έχει παρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ”, ενώ σε ερώτηση για το αν επίκειται συγχώνευση νοσοκομειακών μονάδων, είπε:

“Το δημόσιο νοσοκομείο δεν μπορεί να κλείνει στις 3 το μεσημέρι. Το χειρουργείο του. Και δίπλα το ιδιωτικό νοσοκομείο να δουλεύει 24 ώρες. Το δημόσιο νοσοκομείο δε θα κλείνει το χειρουργείο του στις 3. Θα δουλεύει όλη την ημέρα, όπως το ιδιωτικό. Ο Έλληνας χρυσοπληρώνει τις υπηρεσίες του και απαιτεί τις καλύτερες. Έχουμε σχέδιο, τρόπο και θα βρούμε τον τρόπο να αξιοποιήσουμε τον κόσμο, αφού πρώτα κάνουμε αξιολόγηση δομών, υπηρεσιών και προσωπικού.

Το να έρθω να σας πω ότι δίνουμε ένα νοσοκομείο ακόμη, άλλο ένα Κέντρο Υγείας στο βουλευτή μας, στο λεβέντη Δήμαρχό μας θα του κάνουμε ακόμη ένα. Αυτά ξεχάστε τα από τη Νέα Δημοκρατία. Θα φτιάξουμε τον χάρτη των υγειονομικών αναγκών και θα πούμε τα προβλήματα του πολίτη, όχι του Δημάρχου ή του Υπουργού. Αυτός ο χάρτης δε φτιάχνεται. Μπορεί ένας νομός να μη θέλει 5 Νοσοκομεία, να θέλει 3. Μπορεί όμως να σου πει ότι μία ευρωπαϊκή χώρα δε γίνεται να μην έχει δομές τελικού σταδίου. Δε μπορεί αυτή η χώρα να μην έχει δομές για χρόνια πάσχοντες και δομές αριστείας. Δε μπορεί αν πάθεις εγκεφαλικό σε αυτή τη χώρα να κάνεις το σταυρό σου για το που θα πέσεις. Έχουμε 16.000 εγκεφαλικά το χρόνο. Οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και αναπηρίες είναι τραγικές. Θα σταματήσει το καλαμπούρι σε αυτή τη χώρα ο καθένας να θέλει μία ταμπέλα νοσοκομείου στο χωριό του. Υπάρχουν νοσοκομεία άδεια.

Να φύγουμε από εμμονές, ιδεοληψίες και να δούμε τον κοσμάκη”.

IMG 9904

Ο κ. Φωτήλας με τη σειρά του σχολίασε:

Αν εγώ βγω από την Πατησίων και προχωρήσω στη Β. Σοφίας και βγω στη Μεσογείων είναι 10 χλμ. Σε αυτή την απόσταση θα βρούμε 16 Γενικά Νοσοκομεία. Στη δική μου την περιοχή, από το Αίγιο μέχρι τον Πύργο θα βρείτε 7 Νοσοκομεία και άπειρα Κέντρα Υγείας. Εγώ λέω ότι δεν πρέπει να κλείσει κανένα. Αλλά από το να έχω Γενικά Νοσοκομεία σε 100 χλμ. και να μη λειτουργεί κανένα, θα προτιμούσα να έχω 4, ένα να είναι εξειδικευμένο στο τραύμα, άλλο στον Καρκίνο και να έχω 4 Γενικά και να λειτουργούν. Δε θέλουμε να κλείσουμε ούτε ένα. Λέμε να φτιάξουμε εκείνα που χρειαζόμαστε. Θέλει όμως το θάρρος να... σπάσεις αυγά. Αν δε δυσαρεστήσεις κανέναν δε θα έχεις κάνει τίποτα”.

IMG 9885

Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος ρωτήθηκε επίσης για την υποψηφιότητά του και τους λόγους που κατήλθε στην πολιτική σκηνή και απάντησε:

“Δε θεωρώ ότι προσφέρω κάποια αίγλη στην πολιτική. Είμαι άνθρωπος, ο οποίος είμαι πολιτικό ον, σκέφτομαι, βλέπω και πράττω. Με αυτή τη διαδικασία θεωρώ ότι ως νέος επιστήμονας και άτομο με αναπηρία έχω κάποιες απόψεις. Και αυτές τις απόψεις θέλω να τις κάνω πράξη. Θέλω να είμαι εγώ, αφού δυστυχώς τα άτομα με αναπηρία δεν έχουνε δει τις πρακτικές που έχουμε ανάγκη. Το επίδομα δεν είναι ανάγκη. Οι υπηρεσίες είναι ανάγκη. Και αφού έχω τη θέληση να το κάνω, προσπαθώ να είμαι αυτός που θα ορίσω την πολιτική και δε θέλω να αφήσω την πολιτική στους άλλους. Θέλω να προσπαθήσω με τις δυνάμεις μου και με την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να είμαι εδώ και να φέρουμε την αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο. Όταν θέλουμε να αλλάξουμε τον κόσμο, είμαστε εμείς που θα αποφασίσουμε γι' αυτή την αλλαγή. Να πατάμε γερά να σηκωνόμαστε όρθιοι με το ανάστημά μας για να φέρουμε την αλλαγή. Καμία αλλαγή δε θα έρθει αν δεν πούμε είμαι εδώ”.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε αναλυτικά το πρόγραμμα της ΝΔ για την Υγεία και οι βασικοί άξονές του. Μπορείτε να το δείτε αναλυτικά κλικάροντας στο παρακάτω εικονίδιο.

grammateia

 

 

Πολυμέσα

Έκθεση εικόνων