Τρίτη, 21 Μαϊος 2019 10:47

Γιώργος Ζάψας: "Στις 26 Μαΐου, αποκαθιστούμε τη Δημοκρατία, τη συμμετοχή, τη διαφάνεια στη Διοίκηση της Περιφέρειας-Δεν ζητάμε καθαρές εντολές και λευκές επιταγές"

Ως τις εκλογές που θα καθορίσουν αν η Ήπειρος θα παραμείνει στις τελευταίες θέσεις των περιφερειών της Ελλάδας και της Ευρώπης, ή αν θα αλλάξει πορεία χαρακτήρισε τις επερχόμενες εκλογές της 26ης Μαΐου ο υποψήφιος περιφερειάρχης Ηπείρου και επικεφαλής της παράταξης “Κοινό των Ηπειρωτών” Γιώργος Ζάψας στην κεντρική ομιλία που πραγματοποίησε το απόγευμα της Δευτέρας στην Πρέβεζα.

IMG 4785

Ο κ. Ζάψας αναφέρθηκε εν συντομία στο πρόγραμμα του συνδυασμού του, ενώ έκανε επίθεση στον νυν περιφερειάρχη Ηπείρου, σημειώνοντας πως δεν είχε κανένα σχεδιασμό ούτε για την Πρέβεζα, ούτε για τις υπόλοιπες ενότητες.

“Μπορεί να λέει ο νυν και απερχόμενος περιφερειάρχης να λέει ότι «έγιναν άλματα» στην Ήπειρο. Μόνο που τα υποτιθέμενα αυτά άλματα αυτά, έγιναν -όπως φαίνεται- για λίγους. Δεν βοήθησαν το σύνολο των Ηπειρωτών να αυξήσουν το εισόδημά τους. Κατά 520% αυξήθηκαν οι χρηματοδοτήσεις προς την Ήπειρο την τελευταία πενταετία. Τα έργα που απαρίθμησε ο νυν και απερχόμενος Περιφερειάρχης από εδώ, πριν λίγες ημέρες, δεν είναι τίποτα άλλο παρά έργα που υλοποιούνται χάρη σε αυτές τις χρηματοδοτήσεις. Για τα οποία ο κ. Καχριμάνης ευχαριστεί τους υπουργούς της κυβέρνησης όταν βρίσκεται μαζί τους, αλλά τα οικειοποιείται πλήρως όταν μιλά στους Ηπειρώτες ή στο κομματικό του ακροατήριο” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζάψας και πρόσθεσε “ Το Κοινό των Ηπειρωτών μέσα από τις υποδομές διεκδικεί το μέλλον: Με σύγχρονο και ασφαλές οδικό δίκτυο που θα συνδέει κάθε γωνιά της περιφέρειας, με σιδηρόδρομο που θα συνδέει ανθρώπους και προϊόντα με την υπόλοιπη Ελλάδα και την Ευρώπη, με δίκτυο φυσικού αερίου για όλα τα σπίτια και τις επιχειρήσεις, με ευρυζωνικά δίκτυα που θα καλύπτουν και τις πιο απομακρυσμένες περιοχές. Η διοίκηση της περιφέρειας Ηπείρου, την επόμενη ημέρα, δεν πρέπει να είναι ένα όργανο εξουσίας. Πρέπει να είναι εκείνη που θα δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές, την γνώση και τα εργαλεία στους Ηπειρώτες να χτίσουν το δικό τους μέλλον. Ένα μέλλον που περνά μέσα από την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, την παραγωγική ανασυγκρότηση, την εξωστρέφεια, τη δημιουργία. Αυτή την ευκαιρία, η Ήπειρος να αλλάξει πορεία, θα πρέπει να την αδράξουμε στις εκλογές της 26ης του Μάη”.

IMG 4850

Ο επικεφαλής του Κοινού των Ηπειρωτών σημείωσε πως τόσο ο ίδιος όσο και όλοι οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι με το Κοινό των Ηπειρωτών, ξεκινήσαν τον αγώνα αυτό με μια μόνο αρχή, να δουλέψουν για την προκοπή του τόπου και προχώρησε σε 1+5 δεσμεύσεις γιατί όπως είπε δεν έχει σημασία μόνο το τι θα κάνουν αλλά και το πώς.

“Χρειάζεται να μιλήσουμε, να ακουστούν οι πολίτες, να ακουστούν τα προβλήματά τους και να δοθούν λύσεις με προοπτική. Με έργα που θα λειτουργούν πολλαπλασιαστικά. Δεν θα γίνονται με απευθείας αναθέσεις, για να εξυπηρετούνται οι εργολάβοι. Θα είναι έργα ουσίας που θα βελτιώνουν πραγματικά την ποιότητα ζωής των Ηπειρωτών. Για αυτό η πρώτη μας δέσμευση είναι η ριζική αλλαγή στη διοίκηση της περιφέρειας. Η αντίληψη που μας διακατέχει είναι αυτή μιας ανοιχτής, δημοκρατικής διοίκησης. Θέλουμε να αποκαταστήσουμε τη χαμένη αξιοπιστία της περιφέρειας, μέσα από τη συμμετοχή των πολιτών στην λήψη των αποφάσεων. Το Κοινό των Ηπειρωτών δεν φοβάται τον διάλογο. Είναι η πρώτη παράταξη που γεννήθηκε μέσα από τον διάλογο και τη συνεργασία. Όπως είπα στον Πρωθυπουργό, το Κοινό των Ηπειρωτών είναι η Προοδευτική Συμμαχία της αυτοδιοίκησης! Μπορούμε και επιδιώκουμε συναινέσεις. Δεν θεωρούμε ούτε ότι έχουμε το αλάθητο, ούτε ότι μπορούμε να κάνουμε τα πάντα μόνοι μας. Γι’ αυτό δεν μας φοβίζει η απλή αναλογική, όπως άλλους. Αντίθετα αποτελεί εφαλτήριο για τον περαιτέρω εκδημοκρατισμό της αυτοδιοίκησης και κατ’ επέκταση της διοίκησης της περιφέρειας. Την τελευταία δεκαετία, η Περιφέρεια Ηπείρου διοικήθηκε με αποδυναμωμένο το Περιφερειακό Συμβούλιο και αποδιαρθρωμένες υπηρεσίες, εξαιτίας του υπερσυγκεντρωτικού καθεστώτος που εγκαθίδρυσε ο νυν και απερχόμενος Περιφερειάρχης. Αυτή η πρακτική δεν υπηρέτησε την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής Επιδίωξε την αναπαραγωγή και διατήρηση του σημερινού συστήματος εξουσίας στην περιφέρεια.

Η απαξίωση και υποβάθμιση του Περιφερειακού Συμβουλίου προσβάλλει τον χαρακτήρα της αυτοδιοίκησης και την ορθολογική, δημοκρατική αντίληψη περί διοίκησης, που θα έπρεπε να είναι δεδομένη σε ένα ευρωπαϊκό κράτος όπως η Ελλάδα του 2019. Στέρησε από το Π.Σ. την δυνατότητα να συμβάλει στη συλλογική χάραξη μιας πραγματικά αναπτυξιακής προοπτικής της περιοχής.

IMG 4947

Και για αυτή την προοπτική, εκτός από αλλαγή διοίκησης χρειάζεται και ένα νέοπαραγωγικό μοντέλο. Η δεύτερη δέσμευσή μας.

Ο δικός μας στόχος είναι να διαμορφώσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν τη μετάβαση της Ηπείρου στην νέα εποχή. Σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και βιώσιμη ανάπτυξη.

·        προωθώντας τις ομάδες παραγωγών, τις αγορές παραγωγών, την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία,
·        χρηματοδοτώντας την ανάπτυξη υποδομών μεταποίησης, τυποποίησης, συσκευασίας, επεξεργασίας των προϊόντων της ηπειρωτικής γης,
·        ενισχύοντας την εξωστρέφεια και των εξαγωγών, με νέες τεχνολογίες στις υπηρεσίες των αγροτών και κτηνοτρόφων,
·        με τη Σύσταση «Τράπεζας γης» και προστασία – ορθολογική διαχείριση γεωργικής γης και όχι ψάχνοντας προεκλογικές λύσεις για τα χρέη των ΤΟΕΒ
·        με δομές υποστήριξης και πληροφόρησης των παραγωγών, προωθώντας την έρευνα και την καινοτομία και την πρακτική εφαρμογή τους στην παραγωγική διαδικασία, όπως  Δημιουργία Κέντρου Αγροτικής Επιμελητείας

Οι ερευνητικές υποδομές της Ηπείρου διαρκώς διευρύνονται τόσο σε επιστημονικά αντικείμενα όσο και σε παραγωγή νέας και υψηλού επιπέδου καινοτόμου γνώσης και εμπειρίας.

Με την ενσωμάτωση των Τμημάτων και υποδομών του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου στοΠανεπιστήμιο Ιωαννίνων ιδρύθηκαν δυο σημαντικές δομές, το Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο και το Αγροδιατροφικό Πάρκο Ηπείρου στην Άρτα. Οι δομές αυτές έχουν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Ηπείρου.

Για εμάς, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων πρέπει να αποτελεί τον πρώτο σύμβουλο της επόμενης Περιφερειακής Αρχής για θέματα έρευνας, καινοτομίας και ανάπτυξης, με ενεργοποίηση και τακτική λειτουργία του Συμβουλίου Καινοτομίας Ηπείρου και όχι μόνο για να ντύνει με «μανδύα» διαβούλευσης το μοίρασμα χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων

Η πρωτογενής παραγωγή και ο πολιτισμός μπορούν και πρέπει να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη και στην ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της περιφέρειας. Από την πρώτη στιγμή, σταθήκαμε θετικά στο Πρόγραμμα των Πολιτιστικών Διαδρομών στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου.
Στο τέλος πλέον της χρηματοδοτικής περιόδου αναζητούμε τα μετρήσιμα αποτελέσματα και αν κατάφερε τελικά τον στόχο αυτής της σύνδεσης: τουρισμού και τοπικών παραγωγών και επαγγελματιών

Είναι, λέει ο κ. Καχριμάνης, έτοιμος, όταν ανοίξουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση οι διαδικασίες για το νέο ΕΣΠΑ, να ακούσουμε προτάσεις  των φορέων. Το έχω πει και στο Περιφερειακό συμβούλιο. Εδώ και μήνες έπρεπε να έχει ξεκινήσει ο προγραμματισμός και η διαβούλευση, αν πράγματι έχει σκοπό να ακούσει τους φορείς

Για την νέα περίοδο ΕΣΠΑ το Κοινό των Ηπειρωτών προτάσσει το τρίπτυχο Διαβούλευση-Διαφάνεια-Σχεδιασμός Στην δική μας θητεία ως Περιφερειακή Αρχή κανένας δεν θα είναι αποκλεισμένος από τα προγράμματα.

Κανένας δεν θα είναι ευνοούμενος. Κανένας δεν θα είναι πελάτης. Όλοι θα υπηρετούν έναν ενιαίο σχεδιασμό.

Η απερχόμενη περιφερειακή αρχή διατείνεται ότι έχει ανοιχτές τις πόρτες σε όλες τους πολίτες. Δεν θα μπορούσε κι αλλιώς εξάλλου. Είναι βασική δημοκρατική υποχρέωσή της να ακούει τους πολίτες. Αλλά η ικανοποίηση επιμέρους αιτημάτων και οι μικροεξυπηρετήσεις συνιστούν αναπτυξιακό όραμα; 
Αυτή είναι η σωστή προσέγγιση; Η κατά μόνας στήριξη; Ότι κάνει μια Περιφερειακή Αρχή οφείλει να το κάνει με λογοδοσία και διαφάνεια, ώστε να εξυπηρετεί πραγματικά το σύνολο των πολιτών

Έχω πολλάκις εκφράσει μέσα και έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο την αντίθεσή μου στις «στοχευμένες» απευθείας αναθέσεις και στις «κατευθυνόμενες» προγραμματικές συμβάσεις, στις οποίες κατά κόρον προβαίνει η απερχόμενη περιφερειακή Αρχή (και το κάνω σήμερα για μια ακόμη φορά). 20 ημέρες πριν τις εκλογές, είχε ΟΕ !

Η παράταξη μας, το «ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ» επιδιώκει, με την ψήφο σας, να υλοποιήσει μια πολιτική που θα σέβεται τις θυσίες και τους κόπους των Ηπειρωτών και θα υπηρετεί τις ανάγκες τους.

IMG 4819

Τρίτη δέσμευση είναι η Κοινωνική Πολιτική.

Η δική μας δέσμευση αφορά μια ισχυρή παρέμβαση στην Κοινωνική Πολιτική της περιφέρειας. Στοχεύουμε στη συγκρότηση ενός Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής στην Ήπειρο, με εκπρόσωπους από όλους τους συναρμόδιους φορείς, με στόχο να χαράξουμε μια ολοκληρωμένη κοινωνική πολιτική, ώστε να δημιουργηθεί ένα δίκτυ προστασίας για όλους. Αυτό θα ιεραρχήσει και θα καθορίσει τις προτεραιότητες στον χώρο της υγείας και της Κοινωνικής Πολιτικής

Δεσμευόμαστε επίσης για ένα διαφορετικό ενεργειακό μοντέλο (τέταρτη δέσμευση)

Θα ξεκινήσω με τα δύσκολα, για να μην υπάρχει η παραμικρή αιχμή ότι αποφεύγουμε να τοποθετηθούμε. Η παράταξη μας θα θέσει το ζήτημα των υδρογονανθράκων στον δημόσιο διάλογο με τους φορείς, την επιστημονική κοινότητα και την κοινωνία. Βασικό κριτήριο είναι και θα παραμείνει Η ΩΦΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ. Σε κάθε περίπτωση, η όποια απόφαση θα στηριχθεί στην βούληση των Ηπειρωτών και μόνο.

Διεκδικούμε το φυσικό αέριο σε όλη την Ήπειρο, προωθούμε εναλλακτικές πηγές ενέργειας και τις ενεργειακές κοινότητες, για εξοικονόμηση πόρων και τη διοχέτευσή τους σε άλλους τομείς, όπως στην κοινωνική πολιτική, στη βελτίωση της καθημερινότητας, σε έργα και δράσεις για την αθλητισμό και τον πολιτισμό.

Δεν νοείται η περιφέρεια να μην έχει ακόμα τις υποδομές και τους δημόσιους χώρους για αθλητισμός που θα απευθύνεται σε όλους, προσβάσιμους σε άτομα με αναπηρία, σε ανθρώπους όλων των ηλικιών (κλειστό Φιλ/δος).

IMG 4890

Για το τέλος άφησα το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και του περιβάλλοντος. Δύο δεσμεύσεις αλληλένδετες (πέμπτη & έκτη δέσμευση)

Χρειαζόμαστε αρχικά ένα άλλο μοντέλο στη διαχείριση των απορριμμάτων στην κατεύθυνση της αειφορίας και της κυκλικής οικονομίας. Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ξεκάθαρα δικαίωμα και υποχρέωση της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Φορέων της (ΦΟΔΣΑ).
Σήμερα, εντελώς στρεβλά, λόγω αδυναμίας και δυσκολιών της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης να ανταποκριθεί στο έργο της, όλο το έργο, εκτός της συλλογής, προγραμματίσθηκε, μελετήθηκε και εκτελέσθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου. Δεσμευόμαστε με την εκλογή μας στη Περιφέρεια Ηπείρου να κάνουμε όλες τις ενέργειες πού απαιτούνται για τη μεταφορά της διαχείρισης στο φυσικό και νόμιμο χρήστη, τον ΦΟΔΣΑ και να συμβάλλουμε ώστε να μειωθεί το κόστος που προκύπτει από τη σύμβαση"

Κλείνοντας ο κ. Ζάψας τόνισε ότι στις πολιτικές του Κοινού του Ηπειρωτών πρωταρχικό μέλημα είναι το περιβάλλον, η άμβλυνση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, στηρίζοντας το Εθνικό Σχέδιο της χώρας, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις του ΟΗΕ.

IMG 4998

IMG 4960

IMG 4962

IMG 4968

"Στις 26 Μαΐου, αποκαθιστούμε τη Δημοκρατία, τη συμμετοχή, τη διαφάνεια στη Διοίκηση της Περιφέρειας. Θέλουμε και μπορούμε να αλλάξουμε θετικά την Ήπειρο με τη δική σας ενεργό συμμετοχή! Να πάμε μπροστά: με Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Προοπτική! Δεν θέλουμε να τάξουμε μεγάλα έργα και να δώσουμε υποσχέσεις. Θέλουμε να μοιραστούμε το όραμά μας για μια Ήπειρο με ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Η απλή αναλογική και η καθιέρωση δημοψηφισμάτων δίνουν τη δυνατότητα αμεσοδημοκρατικών διαδικασιών και ουσιαστικής συμμετοχής των πολιτών στη χάραξη πολιτικών
Δεν ζητάμε καθαρές εντολές και λευκές επιταγές. Το Κοινό των Ηπειρωτών είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί τη σύνθεση θέσεων και απόψεων, με μοναδικό γνώμονα το κοινό καλό” κατέληξε ο κ Ζάψας ενώ αμέσως μετά έγινε η παρουσίαση των υποψήφιων περιφερειακών συμβούλων Π.Ε. Πρέβεζας οι οποίοι είναι:

Κοτσίνης Χρήστος 

Κορωναίος Θεόδωρος 

Κριτσιμά Χριστίνα 

Κωνής  Δημήτριος

Κωστάκου Κωνσταντίνα 

Κώτσης  Δημήτριος

Λιώλη Άννα 

Μπεζεβέγκης Γεώργιος

Παπακώστας Χαρίλαος 

Σουλιώτης Σπύρος

Τρούγγου   Αικατερίνη  

Τσούτσης Παναγιώτης 

IMG 4838

Τον κ. Ζάψα προλόγισαν ο Υφυπουργός Εργασίας Κώστας Μπάρκας και οι κύριοι Καρατζένης και Μπακόλας.

Πολυμέσα

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Κοινωνία

19 Απριλίου 2024
Έντονες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες πολιτών έχει προκαλέσει η κοπή 50 περίπου δέντρων στο αισθητικό δάσος του Μονολιθίου, στα πλαίσια της κατασκευής του κόμβου που θα συνδέει την Ε.Ο.
19 Απριλίου 2024
Στην 24ωρη κλαδική απεργία της Ομοσπονδίας ΔικαστικώνΥπαλλήλων Ελλάδας που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 24 Απρίλη ενάντια στο νομοσχέδιο για το ...
18 Απριλίου 2024
Από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εκδόθηκε σήμερα Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού,  σύμφωνα με το οποίο αύριο Παρασκευή (19-04-24) ...
18 Απριλίου 2024
Την εγκατάσταση κυματοθραύστη με κατακόρυφο μέτωπο και την τοποθέτηση 4 πλωτών προβλητών προτείνει η εταιρεία στην οποία ανατέθηκε από το δημοτικό ...

Αθλητισμός

15 Απριλίου 2024
Ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Πρέβεζας-Λευκάδας απέστειλε την παρακάτω συγχαρητήρια ανακοίνωση: Θερμά συγχαρητήρια !!!!στους συλλόγους Α.Ο. Αγίου Πέτρου και Α.Π.Σ. Κεραυνός Θεσπρωτικού για
12 Απριλίου 2024
Στο δημοτικό στάδιο “Αθανασία Τσουμελέκα” θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απριλίου ο τελικός του Κυπέλλου ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας ανάμεσα στον Ερμή ...
03 Απριλίου 2024
Από την Οργανωτική Επιτροπή Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων(Ο.Ε.Σ.Α.Δ.) Πρέβεζας, ανακοινώνεται ότι στα πλαίσια των Πανελλήνιων Αγώνων ΓΕ.Λ. & ...
01 Απριλίου 2024
Την παραμονή του στην Pre League χωρίς να χρειαστεί να αγωνιστεί στα Playouts εξασφάλισε ο Φιλαθλητικός, ο οποίος στην τελευταία αγωνιστική ...

Πολιτισμός

19 Απριλίου 2024
Η Θεατρική Ομάδα του 3ου Γυμνασίου Πρέβεζας παρουσιάζει την παράσταση   ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ένας οικολογικός μύθος   στη Θεοφάνειο, την ...
17 Απριλίου 2024
Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Η Πρέβεζα στα Οθωμανικά αρχεία», συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις και η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας την ...
17 Απριλίου 2024
Το Φιλοσοφικό Καφενείο Πρέβεζας με ιδιαίτερη χαρά και τιμή παρουσιάζει στην Πρέβεζα το Σάββατο 20 Απριλίου και ώρα 19.30 στο Σιμούν ...
15 Απριλίου 2024
Η Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας πιστή στην προβολή ταινιών με κινηματογραφικό χαρακτήρα και αισθητική, προβάλει την ταινία «Άκουσε με» της Μαρίας ...

Στήλες

06 Ιουλίου 2012
Αραβικές δυνάμεις υπό τον Λόρενς της Αραβίας και τον βεδουίνο Αούντα Ιμπού Ταγί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Άκαμπα από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 6 Ιουλίου 1917, κατά τη διάρκεια της αραβικής
26 Ιουνίου 2012
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απορρίπτει τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας. Αρχίζει ο Πόλεμος των Δέκα ...
21 Ιουνίου 2012
Σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας ξεσπά στις ΗΠΑ, με συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, για παράνομες καταθέσεις 700 εκατομμυρίων ...
19 Ιουνίου 2012
Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς - Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου, στις 19 Ιουνίου 1913. Η μάχη ξεκίνησε ...
16 Ιουνίου 2012
Παρουσία στενών συγγενών, λίγων φίλων και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, χωρίς επικήδειους λόγους, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Παιανίας στις 16 ...