Πέμπτη, 23 Μαϊος 2019 12:23

Β. Νάνος: “ Ψήφος για μια περήφανη ανυπότακτη Αριστερά που δεν θα προσκυνά ΕΕ, κεφάλαιο, και κυβερνητικές καρέκλες”

Ο Βαγγέλης Νάνος υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με την ΑΡιστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο (ΑΡ.Π.Η) με επικεφαλής το Νίκο Ζήκο, μέλος του Νέου Αριστερού Ρεύματος (ΝΑΡ) και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, παραχώρησε συνέντευξη στο atpreveza.gr με αφορμή την τριπλή “εκλογική μάχη”.

-Γιατί ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις κάλπες της 26ης Μαΐου;

“Η ψήφος στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι:

1. Ψήφος αντίστασης και μάχης με την Αριστερά που αρνείται την υποταγή αλλά και την διαχείριση μέσα στο πλαίσιο που έχουν συμφωνήσει οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, με τα αιματηρά πλεονάσματα για την αποπληρωμή του χρέους, τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις εξάρθρωσης εργατικών και κοινωνικών καταχτήσεων, τη μαζική ανεργία, την ελαστική και επισφαλή εργασία.

2. Ψήφος για μια περήφανη ανυπότακτη Αριστερά που δεν θα προσκυνά ΕΕ, κεφάλαιο, και κυβερνητικές καρέκλες.

3. Ψήφος οργής ενάντια στην αποκρουστική Ευρωπαϊκή Ένωση, της φτώχειας, της ανεργίας, του ρατσισμού και του πολέμου. Για ένα αριστερό ανατρεπτικό σχέδιο ρήξης και αποδέσμευσης από την ΕΕ, από θέσεις αντικαπιταλιστικές και διεθνιστικές.

4. Ψήφος απόρριψης του άθλιου παρακμιακού πολιτικού συστήματος, της ευρωφυλακής μέχρι το 2060 που ψηφίζουν και εφαρμόζουν (όλοι μαζί ή σε ομάδες) ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ), οι ΑΝΕΛ, αλλά και το ΛΑΟΣ και η ΔΗΜΑΡ.

5. Ψήφος Αποφασιστικής διπλής καταδίκης του ΣΥΡΙΖΑ: και για την αντιλαϊκή πολιτική του και για και το διασυρμό της Αριστεράς.

6. Ψήφος για Μαύρο και ουσιαστική απόκρουση της ΝΔ, που ξεπλένεται από τον συριζαίικο εκφυλισμό

7. Ψήφος - Κόκκινη κάρτα στους φασίστες.

8. Ψήφος εκδίκησης της νεολαίας που της υποθηκεύουν το παρόν και το μέλλον της για τις ανάγκες των καπιταλιστικών κερδών, της νεολαίας που της στερούν τα εργατικά και μορφωτικά της δικαιώματα.

9. Ψήφος αντιπολεμική, αντιιμπεριαλιστική και αντιεθνικιστική.

10. Ψήφος κερδισμένη για τους νικηφόρους αγώνες της «επόμενης μέρας»”.

 

-Σε αυτοδιοικητικό επίπεδο η αντικαπιταλιστική Αριστερά τι διαφορετικό θα φέρει σε Περιφέρεια και Δήμο Πρέβεζας;

“Από τότε που δημιουργήθηκε η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στην ΉΠΕΙΡΟ μέχρι σήμερα βασικός στόχος του περιφερειακού μας σχήματος είναι η συμβολή στην συγκρότηση ενός πανελλαδικού ρεύματος εργατικής, αντιδιαχειριστικής, αντικαπιταλιστικής και αντικυβερνητικής πάλης που θα επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της «ομαλότητας» που ποθούν διακαώς να διατηρήσουν οι αστικές κυβερνήσεις όσο και οι φορείς της τοπικής διοίκησης.

Τα τελευταία χρόνια όλοι οι αστικοί κύκλοι προσπαθούν να μας πείσουν πως δεν υπάρχει εναλλακτική, πως το διαρκές «μάτωμα» του λαού είναι μονόδρομος, πως η μοναδική λύση είναι να διαχειριστούμε τη μιζέρια μας.

Το δόγμα «ΤΙΝΑ» του ΣΥΡΙΖΑ της προσήλωσης στο πλαίσιο της ΕΕ και των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, στην Περιφέρεια Ηπείρου το μετουσίωσε ο περιφερειάρχης Καχριμάνης στην πολύ χιλιοειπωμένη του ατάκα «με λίγα έκανα πολλά». Ένα κάλεσμα ιδεολογικής πλύσης εγκεφάλου για να πειστεί η εργαζόμενη πλειοψηφία πως τη στιγμή που γύρω της η ντόπια και ξένη ολιγαρχία πλουτίζει με αμύθητα κέρδη, αυτή πρέπει να αποδεχτεί τη «μοίρα» της πως θα ζει στη διαρκή φτώχεια.

Εμείς όμως δεν ξεχνάμε πως ο λαός μας έδωσε σκληρές μάχες ενάντια στο δοτό πλαίσιο ΕΕ, κεφαλαίου, κυβερνήσεων, με απεργιακούς αγώνες, με κλαδικές μάχες, με μάχες ενάντια στη λεηλασία της φύσης, του δημόσιου πλούτου και των κοινωνικών αγαθών. Κυρίως όμως δεν ξεχνάμε πως στον κόσμο των τεράστιων τεχνολογικών και επιστημονικών δυνατοτήτων, οι εργαζόμενοι μπορούν να εργάζονται όλοι/όλες, με ανθρώπινες συνθήκες, λιγότερο εργάσιμο χρόνο σε ένα κόσμο που θα αξιοποιεί τα επιτεύγματα για να βελτιώνει τη ζωή των πολλών και όχι να σωρεύει κέρδη στις τσέπες των λίγων, μετατρέποντας την εργαζόμενη πλειοψηφία σε μισθωτούς ή και άμισθους δούλους.

Βασικός πολιτικός μας στόχος ενόψει και των περιφερειακών εκλογών του Μαΐου είναι η διαμόρφωση ενός αντικαπιταλιστικού, εργατικού ρεύματος μαχητικής αντιπολίτευσης που θα συγκρουστεί και θα υπονομεύσει τις κύριες κατευθύνσεις της αστικής πολιτικής και της Περιφέρειας Ηπείρου ως βασική προϋπόθεση να ζήσει καλύτερα η εργαζόμενη πλειοψηφία.

Δε διεκδικούμε το χρίσμα ενός καλύτερου διαχειριστή. Παλεύουμε για τη συντριβή του πλαισίου που διαμορφώνει ο Κλεισθένης, τα ΕΣΠΑ και το σύγχρονο επιχειρηματικό τοπικό κράτος. Εκτιμάμε πως στην δεκάχρονη παρουσία της η Αριστερή Παρέμβαση συνέβαλε στην ανάδειξη των αγωνιστικών αντιστάσεων, ενισχύοντας τον ανατρεπτικό και διεκδικητικό τους χαρακτήρα”.

-Προτάσσετε μία αντιδιαχειριστική λογική. Αρνείστε χρήματα για την αυτοδιοίκηση που θα έρχονται από ευρωπαϊκούς πόρους για να εξυπηρετήσουν τους πολίτες;

“Θα βάλω κάποια κριτήρια στη συζήτηση περί ΕΣΠΑ που αποτελούν το «μάνα εξ ουρανού» για όλους τους αναπτυξιολόγους που έχουν εμφανιστεί στη προεκλογική περίοδο

1.Η ενίσχυση της Ελλάδας την Προγραμματική Περίοδο 2014-20 θα ανέλθει στα 16,4 δισ. ευρώ. Σε αυτά θα προστεθούν περί τα 4,5 δισ. ευρώ, που αφορούν την αγροτική ανάπτυξη και το Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας, ανεβάζοντας το ύψος των κεφαλαίων στα 20,9 δισ. ευρώ.

Αν υποθέσουμε ότι απορροφάται το σύνολο των κονδυλίων, μιλάμε για 3 δισ. ευρώ το χρόνο

Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους της πραγματικής σημασίας των κονδυλίων αυτών, πρέπει να πούμε ότι πριν από την κρίση το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ξεπερνούσε τα 8 δισ. ευρώ ενώ για το 2016 ήταν 6,75 δισ ευρώ.

Από το ποσό αυτό όμως, τα 6 δισ. ευρώ δαπανώνται ως εθνική συμμετοχή στα συγχρηματοδοτούμενα έργα και μόνο τα υπόλοιπα 750 εκατ. ευρώ για προτεραιότητες έξω από το μηχανισμό της συγχρηματοδότησης.

Με άλλα λόγια τα 6 από τα 6,75 δισ. του ΠΔΕ «υπηρετούν» το ΕΣΠΑ

Αυτό πρακτικά συμβαίνει γιατί, μέσα από ένα πολυδαίδαλο σύστημα «επιλεξιμότητας» (ποιοτικοί και χρονικοί περιορισμοί) των δαπανών, πολύ σημαντικές δαπάνες αναγκαίες για την ολοκλήρωση των έργων δεν χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και «αναγκαστικά» χρηματοδοτούνται από το ΠΔΕ.

Κάθε δικαιολογημένη και επίσης κάθε αδικαιολόγητη υπέρβαση του προϋπολογισμού των έργων που δεν είναι «επιλέξιμη» για το ΕΣΠΑ απλώς μεταφέρεται στο ΠΔΕ. Έτσι, με τα 3 δισ. ευρώ των συγχρηματοδοτούμενων έργων πρακτικά δεσμεύεται το σύνολο του ΠΔΕ στις κατευθύνσεις και στις προτεραιότητες της ΕΕ.

2, Το ΕΣΠΑ είναι εργαλείο εφαρμογής της μόνιμης μνημονιακής πολιτικής της ΕΕ. Είναι μοχλός και μέσο για την άμεση και ταχεία επιβολή των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην ελληνική κοινωνία. Τα κονδύλια του ΕΣΠΑ είναι αξεχώριστα από την αντιδραστική πολιτική της ΕΕ. Στην ουσία χρηματοδοτούν την εφαρμογή της.

Ας θυμηθούμε το παραμύθι με τις αγροτικές επιδοτήσεις. Δεν δόθηκαν για να ζήσουν οι αγρότες, αλλά για να επιδοτηθεί η αναδιάρθρωση καλλιεργειών στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Για να επιβληθεί η μείωση παραγωγής και το ξεκλήρισμα των φτωχομεσαίων αγροτών. Αλλά και για να διαμορφωθούν ταυτόχρονα οι μεγαλοαγρότες καπιταλιστές της υπαίθρου.

3. Το 2016 η χώρα πλήρωσε 7δισ. για χρεολύσια και 6 δισ. για τόκους, ποσό που κλιμακώνεται και προβλέπεται να φτάσει τα 32 δισ. ευρώ το 2022.

Είναι μεγάλο ή μικρό το ποσό;

Αν συγκρίνουμε αυτά τα χρήματα που έρχονται από την ΕΕ με αυτά που πάνε προς αυτήν για τόκους και χρεολύσια πληρώνουμε περίπου 17,1 δις € τον χρόνο.

Κοντολογίς, για κάθε 1 ευρώ που παίρνουμε, θα δίνουμε 8,5 ευρώ! Όχι και άσχημα για να υπηρετήσουμε την ευρωπαϊκή ιδέα…

4. Θα πει κάποιος. Ας έχουμε μια ανάπτυξη και ας είναι καπιταλιστική σε πρώτη φάση.

Αν όμως κοιτάξουμε πίσω από την κουρτίνα, θα δούμε τον ελέφαντα που υπάρχει στο δωμάτιο. Θα σας αναφέρω δύο παραδείγματα:

α. Τα κονδύλια για το νερό ή τα σκουπίδια δε θα εκταμιεύονται αν προηγουμένως οι υπηρεσίες, που θα προκύψουν ως καταληκτικός στόχος, δεν τιμολογηθούν με «ανταποδοτικό τρόπο», δηλαδή αν δεν πολλαπλασιαστούν οι χρεώσεις στα τιμολόγια. Δηλαδή: «Θες χρηματοδότηση; Απόδειξε μου ότι δε θα υπάρχει δημόσια χρήση, έστω και κατά μερικό τρόπο».

β. Τα κονδύλια για θέσεις εργασίας δε θα δίνονται αν δε χρηματοδοτούν ελαστικές μορφές εργασίας. Παλιότερα, αν η απασχόληση ήταν με μόνιμη σχέση εργασίας η επιδότηση θα ήταν 30%, ενώ αν ήταν με ελαστική σχέση εργασίας, η επιδότηση αυξανόταν στο 50%. Σαφές το σπρώξιμο. Τώρα ακόμη και αυτή η «επιλογή» (που είναι φανερό πως απαντιόταν) καταργείται: Μόνο ελαστική εργασία με προσωρινή απασχόληση. Η ΕΕ βαθαίνει και προοδεύει…

Μπορώ να πω πολλά ακόμα. Με λίγα λόγια μέσω των ΕΣΠΑ αναπαράγονται επιχειρηματικά συμφέροντα σε βάρος των πραγματικών εργατικών και λαϊκών αναγκών. Δεν έχουν σχέση με τις κοινωνικές ανάγκες.

-Ενώ στην κεντρική πολιτική σκηνή η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταγράφει πολύ μικρά ποσοστά, στην Περιφέρεια Ηπείρου διπλασιάζει και τριπλασιάζει τα ποσοστά της. Γιατί συμβαίνει αυτό;

“Ένα κομμάτι κόσμου μας στηρίζει για τη καθημερινή μας στάση και καλά κάνει. Ο κόσμος αυτός νοιώθει ότι υπάρχει σοβαρή προγραμματική ανεπάρκεια απέναντι στο σύνολο της επίθεσης που δέχεται και επιλέγει το λιγότερο κακό το οποίο στο τέλος γίνεται πολύ πιο κακό.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δίνει μάχη για να υπάρχει μια συνολική απάντηση στο καπιταλιστικό μονόδρομο και ένα πρώτο βήμα αποτελεί η διατύπωση του αντικαπιταλιστικού προγράμματος πάλης (όπως το έχουμε διατυπώσει στην ιδρυτική μας συνδιάσκεψη) αλλά και του φορέα υλοποίησής του χωρίς καμία διαχειριστική αυταπάτη. Η εκλαΐκευση του προγράμματος μας αλλά και η ενίσχυση της πρότασης αντικαπιταλιστικής συνεργασίας που έχουμε διατυπώσει αποτελεί βήμα συστράτευσης με τον κόσμο με τον οποίο έχουμε κοινή δράση στους αγώνες ή μας στηρίζει σε διάφορες εκλογικές διαδικασίες..

Ο δρόμος που καλούμε το λαό να επιλέξει δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα και ούτε θα είναι μια ομαλή πορεία με τη φιλαρμονική του δήμου μπροστά. Είναι δρόμος δύσκολος όμορφος συναρπαστικός και αξίζει να τον πορευτούμε”.

-Ποια τα βασικά θέματα πολιτικής στην Ήπειρο που θα καταδείξετε με την παρουσία σας στο περιφερειακό συμβούλιο; Για ποια προβλήματα θα μιλήσετε;

“Εμείς θα διεκδικήσουμε τις σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κλιμακώσουμε τους αγώνες μας ενάντια στο ολέθριο έργο του Καχριμάνη (ΝΔ) αλλά και όλων αυτών (Ζάψας-ΣΥΡΙΖΑ , Δημητρίου- ΚΙΝΑΛ, Ριζόπουλος-υπόλοιπη ΝΔ) που φιλοδοξούν να γίνουν χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη.

Η περιφερειακή αρχή Καχριμάνη έχει να επιδείξει πλούσιο έργο σε όφελος των επιχειρηματικών συμφερόντων της περιοχής:

Έβαλε πλάτη για να χαριστούν πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ στις βιομηχανίες εμφιάλωσης. Παρέδωσε μια ζωτική κοινωνική ανάγκη την επεξεργασία απορριμμάτων σε μια ιδιωτική εταιρεία για να κερδοσκοπεί σε βάρος των αναγκών της κοινωνίας. Μοίρασε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε δραστηριότητες ενίσχυσης του τουριστικού κεφαλαίου στην περιοχή (ταξιδάκια, εκθέσεις, φυλλάδια), λεφτά που έπρεπε να τα βάλουν από τη τσέπη τους. Έβαλε πλάτη για να συγκεντρωθεί γη και παραγωγή σε όσο γίνεται λιγότερα χέρια. Κατασπατάλησε το δημόσιο χρήμα κατά το δοκούν σε «ημέτερους» εργολάβους με την δικαιολογία του κατεπείγοντος και τις αναθέσεις. Μετέτρεψε το ρουσφέτι και την εξαγορά σε επιστήμη. Σφύριζε αδιάφορα για το ξεπούλημα της Εγνατίας οδού και την επιβολή διοδίων. Συναινεί για την «έρευνα-εξόρυξη υδρογονανθράκων» από τις πετρελαϊκές εταιρείες του πολέμου, αδιαφορώντας πλήρως για το μέλλον του λαού και του περιβάλλοντος που θα καταστραφούν εάν υλοποιηθούν τα σχέδια εξόρυξης υδρογονανθράκων στην περιοχή μας

Παράλληλα έχει αλλεργία σε ότι αφορά τα δικαιώματα, τις αμοιβές και τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων: Πλήρης αδιαφορία για τους απολυμένους και απλήρωτους εργαζόμενους της SPIDER, της ΒΙΚΗ, του ΙΝ Μαρκετ, των συνεταιριστικών επιχειρήσεων κτλ. Πλήρης αδιαφορία για τους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους και αγρότες που ξεκληρίζονται . Πλήρης αδιαφορία και σιωπή για την εργασιακή ζούγκλα στις τουριστικές επιχειρήσεις. Πλήρης αδιαφορία για την ανεργία και την νεολαία που βιώνει καθεστώς μισής δουλειάς, μισής ζωής .

Εμείς θα προβάλλουμε όλα στα οποία έχουν αλλεργία οι υποψήφιοι του παλιού και του καινούργιου μνημονιακού μπλοκ

-Βλέπετε στο μέλλον ως χώρος μία αγωνιστική αναδιάταξη κόντρα στην αγωνιστική νηνεμία των τελευταίων ετών της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ;

“Υπάρχει συσσωρευμένη οργή η οποία θα ξεσπάσει. Η αστική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ λειτούργησε ως αμορτισέρ. Αλλά και τα αμορτισέρ κάποια στιγμή χαλάνε . Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να δώσουμε τη μάχη να μη δημιουργηθεί νέο αμορτισέρ και να μετατρέψουμε την οργή και την αγανάκτηση σε οργανωμένο ξεσηκωμό ενάντια στη πολιτική τους. Θα δώσουμε τις δυνάμεις να μην τσιμπήσει ο λαός στο νέο δίπολο που πάνε να στήσουνε. Ο Τσίπρας δουλεύει για το Μητσοτάκη και ο Μητσοτάκης για το Τσίπρα.

Εμείς προβάλλουμε ένα αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα πάλης που θα σε οδηγήσει σε σύγκρουση με τη κυρίαρχη πολιτική , ένα πρόγραμμα που θα επιβληθεί από όργανα επιβολής της λαϊκής θέλησης που θα συγκροτήσει ο λαός . Απαραίτητη προϋπόθεση σε αυτή τη κατεύθυνση είναι η ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, η ισχυροποίηση της ενωμένης αντικαπιταλιστικής αριστεράς ( η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αποτελεί σοβαρή κατάκτηση σε αυτή τη κατεύθυνση) αλλά και επαναθεμελίωση του κομμουνισμού στην εποχή μας”.

-Σε ποιο σημείο είναι η πρόταση για δημιουργία νέου κομμουνιστικού κόμματος;

“Σήμερα απέναντι στη καπιταλιστική βαρβαρότητα χρειάζεται σύγχρονη κομμουνιστική απάντηση, η οποία θα γίνει έμπνευση και οδηγός για το σήμερα χωρίς να αναπαράγει τον ηττημένο «υπαρκτό – ανύπαρκτο σοσιαλισμό». Η διαμόρφωση του σύγχρονου κομμουνιστικού προγράμματος και κόμματος είναι αλληλένδετη με την ανάπτυξη των αγώνων και την ισχυροποίηση του μετώπου της αντικαπιταλιστικής αριστεράς.

Έχει συγκροτηθεί κεντρικά «πρωτοβουλία για ένα σύγχρονο κομμουνιστικό πρόγραμμα και κόμμα» στην οποία συμμετέχουν εκτός από οργανώσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και πολύς ανένταχτος κόσμος. Το ΝΑΡ συμβάλλει σε αυτή τη συζήτηση με τη πρόταση προγραμματικής διακήρυξης που αποφάσισε στο τελευταίο του συνέδριο. Θα συγκροτήσουμε πρωτοβουλίες σε όλη τη χώρα και οι συμμετέχοντες θα αποφασίσουν για το πότε και πως θα γίνει η πρώτη πανελλαδική συνεδριακή διαδικασία.

-Θα μπει φραγμός στην “επέλαση” της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη ή θα ζήσουμε πάλι “σκοτεινές εποχές”;

“Στα πλαίσια της αναδιάταξης του πολιτικού συστήματος σε αντιδραστική κατεύθυνση, επιχειρείται να αναβαθμιστεί ο ακροδεξιός χώρος, σε μια φάση που και σε διεθνή επίπεδο, ακροδεξιά, ξενοφοβικά και φασιστικά ρεύματα και κόμματα αναπτύσσονται.

Παράλληλα και με αφορμή το Μακεδονικό επιχειρείται να στηθεί εθνικιστικό μπλοκ (βλ. τα πολλά νέα ακροδεξιά ψηφοδέλτια στις ευρωεκλογές) με έντονη τη παρουσία εντός του ενός νεοφασιστικού ρεύματος. Οι εξελίξεις αυτές και οι φασιστικές συμμορίες στο δρόμο απαιτούν την αναβαθμισμένη αντιφασιστική παρέμβαση από τη πλευρά των φορέων του μαζικού κινήματος.

Η νέα σοσιαλδημοκρατία με την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει και με την υιοθέτηση της αντζέντας της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη οδηγεί στην ενίσχυσή του φασισμού.

«Προοδευτικές» συμμαχίες που ονειρεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δεξιές – ακροδεξιές απαντήσεις στην Ελλάδα με μικρές διαφορές προωθούν από κοινού την αντιλαϊκή αντεργατική πολιτική.  Άρα χρειάζεται αγώνας ενάντια σε αυτή τη πολιτική και απάντηση με ξεκάθαρο αντιΕΕ και αντιΝΑΤΟϊκό στίγμα.

Να ξεσκεπάσουμε το ρόλο των ακροδεξιών. Το παίζουν «ευρωσκεπτικιστές» ενώ ταυτόχρονα εκφράζουν τα πιο επιθετικά κομμάτια του Ευρωπαϊκού κεφαλαίου (βλ νόμος για 12ωρη εργασία στην Αυστρία ή τη λύσσα με την οποία αντιμετωπίζουν τις εργατικές κινητοποιήσεις).

Πρέπει να αντιπαρατεθούμε με τους φασίστες βάζοντας τις σύγχρονες εργατικές διεκδικήσεις μπροστά. Με ενωτική αντιπολεμική, αντιρατσιστική και αντιεθνικιστική δράση, για τη διεθνιστική αλληλεγγύη των εργατών και των λαών όλου του κόσμου. Με προβολή και υπεράσπιση της δημοκρατίας, της ειρήνης και των διεκδικήσεων των “κάτω” και όχι των εκφυλισμένων αστικών θεσμών.

Η μάχη για την αντικαπιταλιστική ανατροπή της επίθεσης που δεχόμαστε από κεφάλαιο-Ε.Ε-κυβερνήσεις αποτελεί βασική προϋπόθεση για ένα νικηφόρο αντιφασιστικό αγώνα”.

-Εναντίον των εξορύξεων γενικώς; Υπάρχει πρόβλημα συνεννόησης και συμπόρευσης σε αυτό το κίνημα κατά των εξορύξεων;

“Πολιτική των παρατάξεων του παλιού και νέου μνημονιακού μπλοκ στη περιφέρεια είναι η αναπαραγωγή επιχειρηματικών συμφερόντων σε βάρος της εργασίας και του περιβάλλοντος. Πολιτική τους αποτελεί ο κοινωνικός πόλεμος σε βάρος του λαού της περιοχής, τον οποίο το τελευταίο διάστημα τον συμπληρώνουν με το «έργο» - ΕΓΚΛΗΜΑ της «έρευνας- εξόρυξης υδρογονανθράκων» με τη πλήρη στήριξη όλων των κυρίαρχων δυνάμεων.

Δεν είναι ένα αυτοτελές ζήτημα αλλά συνδέεται με το σύνολο της πολιτικής τους. Αυτό το έγκλημα πρέπει να ανατραπεί τελεία και παύλα. Οι πρωτοβουλίες αγώνα πρέπει να ενισχυθούν. Θα έχουν τις αντιφάσεις, τις αντίθετες απόψεις στο εσωτερικό τους έτσι και αλλιώς .

Για εμάς ύψιστης σημασίας είναι το κίνημα να είναι ανεξάρτητο από τους διαχειριστές της κεντρικής και τοπικής εξουσίας, ανεξάρτητο από τις «μη κυβερνητικές οργανώσεις» (ΜΚΟ), να έχει διαδικασίες βάσης και δημοκρατικό συντονισμό με αιρετούς-ανακλητούς αντιπροσώπους που θα εκφράζουν την άποψη των συνελεύσεων και όχι τη δική τους.

Τέλος καλώ στις επικείμενες περιφερειακές εκλογές να υπερψηφιστεί η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στην ΉΠΕΙΡΟ (να ενισχυθεί η παρουσία της στο περιφερειακό συμβούλιο και από τη Πρέβεζα) για να μετατρέψουμε τα ρήγματα που έχουν δημιουργήσει οι αγώνες σε δρόμο ανατροπής της επίθεσης αλλά και η ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΚΙΝΗΣΗ για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας στο δήμο Πρέβεζας”.

 

 

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Κοινωνία

24 Απριλίου 2024
Ο Δήμος Πρέβεζας και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πρέβεζας, στο πλαίσιο της κοινωνικής τους προσφοράς και της διάδοσης της Φιλαναγνωσίας, θα διαθέσουν δωρεάν σε συμπολίτες μας, δεκάδες αντίτυπα των βιβλίων
24 Απριλίου 2024
Από το Τμήμα Υγείας Ζώων της Δ/νσης Κτηνιατρικής Περιφέρειας Ηπείρου ανακοινώνεται ότι στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων και μικρού ...
24 Απριλίου 2024
Το Επιμελητήριο Πρέβεζας ενημερώνει ότι στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του που στόχο έχουν την στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων και την προβολή – ...
24 Απριλίου 2024
Άσκηση ετοιμότητας στο ιστορικό κέντρο της πόλης πραγματοποίησε το πρωί της Τετάρτης η Πυροσβεστική Υπηρεσία Πρέβεζας, με στόχο να εντοπιστούν τα ...
24 Απριλίου 2024
Το τμήμα Πρέβεζας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ) σας προσκαλεί στην εκδήλωση με θέμα: «Ο ρόλος του/της αρχιτέκτονα και τα δικαιώματα μας στο ...

Αθλητισμός

23 Απριλίου 2024
Την 3η θέση στα 400 μέτρα εμπόδια κατέκτησε η Κυριακή Τσαούση στους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες Κλασσικού Αθλητισμού ΓΕ.Λ. – ΕΠΑ.Λ. Ελλάδας – Κύπρου 2024. Η αθλήτρια του Δημήτρη Γεωργοπέτρη
22 Απριλίου 2024
Στα πλαίσια του διασυλλογικού πρωταθλήματος Κ16, που έγινε στα Γιάννενα τις 20/4/24 η Χαρά Γέρου σημείωσε τη 5η καλύτερη επίδοση της τελευταίας ...
15 Απριλίου 2024
Ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Πρέβεζας-Λευκάδας απέστειλε την παρακάτω συγχαρητήρια ανακοίνωση: Θερμά συγχαρητήρια !!!!στους συλλόγους ...
12 Απριλίου 2024
Στο δημοτικό στάδιο “Αθανασία Τσουμελέκα” θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απριλίου ο τελικός του Κυπέλλου ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας ανάμεσα στον Ερμή ...
03 Απριλίου 2024
Από την Οργανωτική Επιτροπή Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων(Ο.Ε.Σ.Α.Δ.) Πρέβεζας, ανακοινώνεται ότι στα πλαίσια των Πανελλήνιων Αγώνων ΓΕ.Λ. & ...

Πολιτισμός

24 Απριλίου 2024
Ο Δήμος Πρέβεζας διοργανώνει Εκδήλωση για τον Εορτασμό της Παγκόσμια Ημέρα Χορού το Σάββατο 27 Απριλίου 2024 και ώρα 18:30 π.μ στην Πλατεία Ανδρούτσου. Η Παγκόσμια Ημέρα Χορού καθιερώθηκε το
22 Απριλίου 2024
  Κρατήσεις στο : 2682089789, 6909963253 ή με μήνυμα στην σελίδα του Diem στο Instagram και στο Facebook!
22 Απριλίου 2024
Έχοντας ήδη αποσπάσει πολυάριθμα βραβεία σε φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, το Animal, η νέα ταινία της Σοφίας Εξάρχου, προβάλλεται από την ...
19 Απριλίου 2024
Η Θεατρική Ομάδα του 3ου Γυμνασίου Πρέβεζας παρουσιάζει την παράσταση   ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ένας οικολογικός μύθος   στη Θεοφάνειο, την ...

Στήλες

06 Ιουλίου 2012
Αραβικές δυνάμεις υπό τον Λόρενς της Αραβίας και τον βεδουίνο Αούντα Ιμπού Ταγί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Άκαμπα από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 6 Ιουλίου 1917, κατά τη διάρκεια της αραβικής
26 Ιουνίου 2012
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απορρίπτει τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας. Αρχίζει ο Πόλεμος των Δέκα ...
21 Ιουνίου 2012
Σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας ξεσπά στις ΗΠΑ, με συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, για παράνομες καταθέσεις 700 εκατομμυρίων ...
19 Ιουνίου 2012
Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς - Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου, στις 19 Ιουνίου 1913. Η μάχη ξεκίνησε ...
16 Ιουνίου 2012
Παρουσία στενών συγγενών, λίγων φίλων και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, χωρίς επικήδειους λόγους, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Παιανίας στις 16 ...