Κυριακή, 01 Δεκεμβρίου 2019 12:11

Πολιτικό “μανιφέστο” για ενιαίο Αριστερό Προοδευτικό Μέτωπο από τον Τσακαλώτο στην Πρέβεζα – Ξενογιαννακοπούλου: “Έχουμε μία Δεξιά παλινόρθωση στη χώρα” (vid)

Σε μία κατάμεστη Θεοφάνειο Αίθουσα Τέχνης, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής ανοικτή πολιτική εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας, με θέμα: “Πάρε το ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σου” και κεντρικό προβληματισμό συζήτησης την μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα ενιαίο πλατύ αριστερό προοδευτικό πλειοψηφικό ρεύμα.

IMG 0360

Ομιλητές ήταν οι δύο από τους τρεις κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργοί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

IMG 0382

Στο χαιρετισμό του ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας ανέφερε μεταξύ άλλων:

“Νομίζω ότι είναι μία καλή ημέρα για το ΣΥΡΙΖΑ, μία καλή ημέρα για την κοινωνία μας. Είναι μία εκδήλωση με κόσμο και συμμετοχή. Η εκδήλωση αυτή δεν είναι το επιστέγασμα μίας διαδικασίας, αλλά η αρχή μιας πορείας, η οποία θα ολοκληρωθεί με το Συνέδριο.

Δυστυχώς η πόλη μας έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε μία μη κανονικότητα. Και στις διοικήσεις των νοσοκομείων βλέπουμε ότι τοποθετούν ανθρώπους από το δικό τους κομματικό χώρο και αλλάζουν θέσεις. Ο Γραμματέας ΝΟΔΕ Άρτας έγινε διοικητής στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας και ο πρώην γραμματέας της ΝΟΔΕ Πρέβεζας στο Νοσοκομείο της Άρτας.

Νομίζω ότι είναι καλή η χρονική συγκυρία που γίνεται αυτή η εκδήλωση. Γίνεται πάνω στο κάλεσμα όλων των δυνάμεων της Αριστεράς, της Οικολογίας, της Δημοκρατίας και όλων των προοδευτικών δυνάμεων. Είναι ένα προσκλητήριο συμμετοχής για μία μεγάλη παράταξη της Αριστεράς. Μία παράταξη που τη χρειάζεται η κοινωνική πλειοψηφία και η νέα γενιά, τη χρειάζεται η χώρα μας.

Από τις κοινωνικές κατακτήσεις του '80, τον εκδημοκρατισμό των σωμάτων ασφαλείας, το νόμο πλαίσιο για τα εργασιακά και το ΕΣΥ, ως τις μεταρρυθμίσεις για το κοινωνικό κράτος, την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και τα σχολικά γεύματα, τα οποία ψήφισε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Όλα αυτά στο Ν. Πρέβεζας πρέπει να μας ενώσουν.

Είμαστε και θα είμαστε η πλειοψηφική δημοκρατική παράταξη της κοινωνίας. Από την κοινωνία προερχόμαστε και σε αυτή απευθυνόμαστε. Σε αυτή στηρίζουμε την προσπάθειά μας. Στόχος μας είναι να νικήσουμε”.

IMG 0448

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου από την πλευρά της είπε:

Η ψήφος του ελληνικού λαού στις τελευταίες εκλογές, παρόλο που ήταν ένα αρνητικό αποτέλεσμα με την έννοια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές- μία νίκη που θα μας έδινε απελευθερωμένοι πλέον από τα Μνημόνια τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε ένα προοδευτικό αριστερό πρόγραμμα για τη χώρα μας- ταυτόχρονα έδωσε ένα σημαντικό ποσοστό στο κόμμα μας. Και το έλαβε αυτό κάτω από τις πιο σκληρές περιστάσεις, ενός σκληρού και αρραγούς αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου, πολιτικού, παραθεσμικού και συμφερόντων. Ήταν ένα ποσοστό που έδωσε μία διπλή εντολή. Εντολή για να ασκήσουμε μία προγραμματική-μαχητική αντιπολίτευση στη Βουλή, την κοινωνία, τους χώρους δουλειάς και φυσικά ήταν η κινητήριος δύναμη να προχωρήσουμε σε μία μεγάλη κοινή προσπάθεια στράτευσης όλων των προοδευτικών αριστερών ανθρώπων που πιστεύουν ότι μπορούμε σε αυτές τις συνθήκες να προχωρήσουμε μπροστά με τις βασικές αξίες μας. Σε νέες συνθήκες και προκλήσεις” και πρόσθεσε:

Στόχος της ΝΔ είναι να ελέγχει το Κράτος και να βάζει παντού τους δικούς της κομματικούς εγκάθετους, ανεξαρτήτως προσόντων. Και βέβαια με τους διοικητές των Νοσοκομείων έφτασαν στο... απόγειο της αριστείας και του επιτελικού κράτους. Εστίασαν όλοι στον υπερήλικα της Καρδίτσας, μόνο και μόνο για να μη δούμε όλους τους άλλους. Το πιο χαρακτηριστικό όμως είναι ο κυνισμός τους. Η αλαζονεία τους. Όταν ρώτησαν τον κ. Βορίδη για τις επιλογές τους, αυτός είπε: ''Μα τους ξένους θα βάζαμε;''. Ποιοι είναι οι ξένοι για τον κ. Βορίδη; Τα νέα παιδιά με τα πτυχία. Ο υπόλοιπος ελληνικός λαός που έχει τα προσόντα”.

Η κα Ξενογιαννακοπούλου στάθηκε και στα μέχρι στιγμής δείγματα γραφής του κυβερνώντος κόμματος στην εξουσία: “Θυμάστε επίσης την προπαγάνδα της μισαλλοδοξίας και του φανατισμού που έσπειραν. Ξεσήκωναν τις τοπικές κοινωνίες για το προσφυγικό. Και ξαφνικά παραδέχονται ότι είναι γεωπολιτικό το θέμα και ότι χρειάζεται ευρωπαϊκή πολιτική. Και τώρα εισπράττει η ΝΔ όσα έσπειρε. Ξενοφοβία και ρατσισμό. Κάνει αντιπερισπασμό με το περιβόητο νόμος και τάξη, που εξαντλείται απέναντι στους φοιτητές, τους πανεπιστημιακούς χώρους, αλλά δε βλέπουμε την ίδια ευαισθησία απέναντι στο οικονομικό έγκλημα. Έρχεται η Κυβέρνηση να δώσει ασυλία στα τραπεζικά στελέχη, να αποδεσμεύει τους λογαριασμούς που ελέγχονται για μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς και οικονομικού εγκλήματος. Έχουμε μία Δεξιά παλινόρθωση στη χώρα, περί νόμου και τάξης.

Εγώ προέρχομαι από το χώρο του ΠΑΣΟΚ. Από 17 χρονών είμαι εκεί. Πίστεψα με τις ιδέες εκείνης της εποχής. Ο χώρος του ΠΑΣΟΚ συμβιβάστηκε με το φιλελευθερισμό. Ήρθε η Κρίση και μεταλλάχθηκε. Εκατοντάδες στελέχη διαγράφηκαν ή έφυγαν. Πραγματικά αυτή η συνάντηση δεν είναι θέμα προσώπων. Είναι μια βαθιά ιστορική και πολιτική ανάγκη. Στη χώρα μας και στην Ευρώπη. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας όσοι είμαστε απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό και την Ακροδεξιά. Όσοι πιστεύουν πραγματικά ότι μπορούμε. Έχει νόημα μία εναλλακτική προοδευτική πρόταση”.

IMG 0483

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε μία μακροσκελή ομιλία του κατέθεσε ένα πολιτικό πλαίσιο, εν είδει μανιφέστου, για τον τρόπο που θα μετεξελιχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα ενιαίο αριστερό προοδευτικό πλειοψηφικό ρεύμα: “Κανένας επιστήμονας δε μιλάει πια για την κοινωνία των 2/3. Έχουμε μία παγκόσμια πραγματικότητα, όπου οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές πουθενά δεν μπορούν να ενσωματώσουν κομμάτι των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων. Έχουμε μισθούς που για 20 και 30 χρόνια είναι στάσιμοι. Θέσεις δουλειάς που δεν έχουν προοπτική ανόδου. Ένα νέο παιδί θα έχει τον ίδιο μισθό και όταν θα είναι 40 και 50 ετών. Έχουμε περιφερειακές ανισότητες. Έχουμε αναπτυξιακούς πόλους. Αν δεν είσαι σε αυτόν έχεις μεγάλο κόστος, κακές θέσεις εργασίας, κόστος μεταφορικό και κόστος για ενοίκιο. Άνιση πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Σε προηγούμενες φάσεις του καπιταλισμού, υπήρχε πάντα η ελπίδα τώρα τα πράγματα να μην είναι καλά, αλλά θα είναι καλύτερη για τα παιδιά μας. Τώρα έχουμε μία ολόκληρη νεολαία, στην Ελλάδα, Ευρώπη, Αμερική που αντιμετωπίζει τη βεβαιότητα ότι θα έχει χειρότερους μισθούς, χειρότερες συντάξεις, εργασιακές σχέσεις σε σχέση με τους γονείς τους. Και αυτό είναι ένα τεράστιο ψυχολογικό σοκ. Η απόδειξη είναι η πολιτική αστάθεια. Η Ευρώπη που δεν προχωράει είναι οι αντικειμενικές συνθήκες που μας δίνουν μία ελπίδα.

Από όλα αυτά υπάρχουν τρεις διαχωριστικές γραμμές. Η πρώτη είναι η ανισότητα. Είναι παντού. Στο εισόδημα, στον πλούτο, περιφερειακές, στο μισθό και ανισότητα πρόσβασης στα κοινωνικά αγαθά: Υγεία, Παιδεία. Τι μας έλεγε η ΝΔ; Ότι καταστρέψαμε τη μεσαία τάξη. Και τι μας λένε τώρα; Φέρνουν έναν προϋπολογισμό και ένα φορολογικό, που μια οικογένεια μισθωτών ή συνταξιούχων με ένα ετήσιο εισόδημα 18.000 ευρώ θα κερδίσει το κολοσσιαίο ποσό των 58 ευρώ το χρόνο. Αυτό ελαφρύνει τα μεσαία στρώματα;.

Μας έλεγαν για τις επενδύσεις. Χαμηλοί φόροι, επενδύσεις και ασφάλεια. Έφερε η ΝΔ αναπτυξιακό νομοσχέδιο, που πολύ σωστά ο Νίκος Βούτσης είπε ότι είναι ένα αναπτυξιακό περιτύλιγμα για αντιαναπτυξιακά μέτρα. Δυσκολεύει τις συλλογικές συμβάσεις και τις δυνατότητες των συνδικάτων. Μέχρι και το Eurogroup ανησύχησε για τη μη άνοδο των μισθών. Και δεν είναι και το πιο προοδευτικό φόρουμ στην Ευρώπη...” και επισήμανε:

“Υπάρχει όμως μία σοβαρότερη διαφορά με τη Δεξιά. Των Σοσιαλιστών, των Κομμουνιστών, των ανανεωτικών Κομμουνιστών... Εμείς λέμε και πάντα λέγαμε ότι δεν υπάρχει τίποτα στον καπιταλισμό που να εγγυάται ούτε την ποσότητα ούτε την ποιότητα των επενδύσεων που θέλουμε. Δηλαδή των αριθμό των επενδύσεων για να δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας ούτε τις επενδύσεις εκείνες που θα μπορέσουν να συνδυαστούν με μόνιμες και καλές θέσεις εργασίας. Λέγαμε λοιπόν να είναι ποιοτικές επενδύσεις και φιλικές προς το περιβάλλον. Συζητάμε την κλιματική αλλαγή σε όλο τον κόσμο. Θέλουμε επίσης επενδύσεις που να συνδυάζουν την περιφερειακή ανάπτυξη. Άρα δεν υπάρχει τίποτα στον καπιταλισμό που να εξασφαλίζει την ποσότητα και την ποιότητα.

Η απάντηση είναι ο προγραμματισμός. Όχι να λες στους επενδυτές δε μας νοιάζει να πληρώνετε, να έχετε χαμηλούς μισθούς, δε μας νοιάζει για το περιβάλλον...

Να έχεις μια στρατηγική για το που θες να έρθουν οι επενδύσεις και ποιες προτεραιότητες βάζεις. Αυτή είναι η απάντηση της Αριστεράς. Έναν προγραμματισμό δημοκρατικό. Θέλεις τη σοφή διαχείριση της γνώσης. Κάναμε τα επενδυτικά συνέδρια σε όλη την Ελλάδα. Τη γνώση για την ανάπτυξη την έχουν τα επιμελητήρια, τα κινήματα, τα συνδικάτα. Πρέπει να οργανώσεις τη γνώση αυτή.

Ο προγραμματισμός έχει γίνει βρώμικη λέξη για τους Δεξιούς και τους νεοφιλελεύθερους”.

Παράλληλα ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε μεταξύ άλλων:

“Μας διαφοροποιεί επίσης το προσφυγικό. Θέλει πυγμή. Δεν μπορείς να κρυφτείς για το προσφυγικό. Θέλει να προτάξεις τα επιχειρήματά σου. Για την ασφάλεια, τα οικονομικά οφέλη... Η Αριστερά τα θέματα προσφυγικό και Δημοκρατία θα πρέπει να τα βάλει μπροστά και να μη φοβηθούμε να έχουμε τη γνώμη μας. Έχουμε ένα πρόβλημα στην ιδεολογία της καθημερινότητας. Οι δικές μας ιδέες δεν είναι κυρίαρχες. Άρα χρειάζεται σε αυτή τη συζήτηση να δούμε πως παρεμβαίνουμε στην ιδεολογική μάζα. Δεν είναι κυρίαρχο ότι το δημόσιο μπορεί να είναι μέλος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος στην Υγεία και την Παιδεία. Δεν είναι κυρίαρχη ιδέα το ότι χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε την ανάπτυξη με συνεταιρισμούς και ενεργειακές κοινότητες. Θέλουμε τη φορολογία για συλλογική κατανάλωση.

Πως αλλιώς θα αντιμετωπίσουμε τα όσα λένε τα ΜΜΕ, που λένε ό,τι θέλουν, όποτε θέλουν. Κατασκευάζουν ειδήσεις πια, δεν είναι ότι τις διαστρεβλώνουν απλώς ή τις περνούν μέσα από κάποιο φίλτρο. Πως θα αντιμετωπίσουμε την ιδεολογία της καθημερινότητας; Μέσα στα συνδικάτα, τους πολιτιστικούς συλλόγους, τους πολιτιστικούς συλλόγους, την αυτοδιοίκηση. Είναι τεράστιας σημασίας αυτό για το κόμμα μας. Να φτιάξουμε ένα ρεύμα πολιτικό που θα παρεμβαίνει και στην κοινωνία”.

Ακολούθησαν παρεμβάσεις των παρισταμένων και συζήτηση.

 

Δείτε παρακάτω το βίντεο από την εκδήλωση:

 

Πολυμέσα

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Κοινωνία

18 Απριλίου 2024
Από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εκδόθηκε σήμερα Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού,  σύμφωνα με το οποίο αύριο Παρασκευή (19-04-24) βαρομετρικό χαμηλό στα δυτικά, συνοδευόμενο από μέτωπα,
18 Απριλίου 2024
Την εγκατάσταση κυματοθραύστη με κατακόρυφο μέτωπο και την τοποθέτηση 4 πλωτών προβλητών προτείνει η εταιρεία στην οποία ανατέθηκε από το δημοτικό ...
18 Απριλίου 2024
Ξεκίνησε από σήμερα και θα συνεχιστεί μέχρι και τον Ιούνιο με απόφαση της Περιφέρειας Ηπείρου η δημόσια διαβούλευση επί του περιεχομένου του φακέλου ...
18 Απριλίου 2024
Το atpreveza.gr φιλοξένησε πρόσφατα σειρά ρεπορτάζ (δείτε ΕΔΩ, ΕΔΩ και ΕΔΩ) για τη ρύπανση στο ρέμα Καρυδά. Το θέμα μάλιστα συζητήθηκε και στο ...
26 Μαϊος 2023
Την παρακάτω ενημέρωση κάνει η ΔΕΔΔΗΕ: {loadmoduleid 517}  

Αθλητισμός

15 Απριλίου 2024
Ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Πρέβεζας-Λευκάδας απέστειλε την παρακάτω συγχαρητήρια ανακοίνωση: Θερμά συγχαρητήρια !!!!στους συλλόγους Α.Ο. Αγίου Πέτρου και Α.Π.Σ. Κεραυνός Θεσπρωτικού για
12 Απριλίου 2024
Στο δημοτικό στάδιο “Αθανασία Τσουμελέκα” θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απριλίου ο τελικός του Κυπέλλου ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας ανάμεσα στον Ερμή ...
03 Απριλίου 2024
Από την Οργανωτική Επιτροπή Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων(Ο.Ε.Σ.Α.Δ.) Πρέβεζας, ανακοινώνεται ότι στα πλαίσια των Πανελλήνιων Αγώνων ΓΕ.Λ. & ...
01 Απριλίου 2024
Την παραμονή του στην Pre League χωρίς να χρειαστεί να αγωνιστεί στα Playouts εξασφάλισε ο Φιλαθλητικός, ο οποίος στην τελευταία αγωνιστική ...

Πολιτισμός

17 Απριλίου 2024
Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Η Πρέβεζα στα Οθωμανικά αρχεία», συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις και η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024,  στη Θεοφάνειο
17 Απριλίου 2024
Το Φιλοσοφικό Καφενείο Πρέβεζας με ιδιαίτερη χαρά και τιμή παρουσιάζει στην Πρέβεζα το Σάββατο 20 Απριλίου και ώρα 19.30 στο Σιμούν ...
15 Απριλίου 2024
Η Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας πιστή στην προβολή ταινιών με κινηματογραφικό χαρακτήρα και αισθητική, προβάλει την ταινία «Άκουσε με» της Μαρίας ...
12 Απριλίου 2024
Μια ακόμη ξεχωριστή παράσταση θα "φιλοξενήσει" στις 31 Ιουλίου το Ωδείο της Νικόπολης. Πρόκειται για την παράσταση Ικέτιδες του Αισχύλου, ...

Στήλες

06 Ιουλίου 2012
Αραβικές δυνάμεις υπό τον Λόρενς της Αραβίας και τον βεδουίνο Αούντα Ιμπού Ταγί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Άκαμπα από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 6 Ιουλίου 1917, κατά τη διάρκεια της αραβικής
26 Ιουνίου 2012
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απορρίπτει τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας. Αρχίζει ο Πόλεμος των Δέκα ...
21 Ιουνίου 2012
Σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας ξεσπά στις ΗΠΑ, με συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, για παράνομες καταθέσεις 700 εκατομμυρίων ...
19 Ιουνίου 2012
Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς - Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου, στις 19 Ιουνίου 1913. Η μάχη ξεκίνησε ...
16 Ιουνίου 2012
Παρουσία στενών συγγενών, λίγων φίλων και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, χωρίς επικήδειους λόγους, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Παιανίας στις 16 ...