Κυριακή, 01 Δεκεμβρίου 2019 12:11

Πολιτικό “μανιφέστο” για ενιαίο Αριστερό Προοδευτικό Μέτωπο από τον Τσακαλώτο στην Πρέβεζα – Ξενογιαννακοπούλου: “Έχουμε μία Δεξιά παλινόρθωση στη χώρα” (vid)

Σε μία κατάμεστη Θεοφάνειο Αίθουσα Τέχνης, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής ανοικτή πολιτική εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας, με θέμα: “Πάρε το ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σου” και κεντρικό προβληματισμό συζήτησης την μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα ενιαίο πλατύ αριστερό προοδευτικό πλειοψηφικό ρεύμα.

IMG 0360

Ομιλητές ήταν οι δύο από τους τρεις κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργοί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

IMG 0382

Στο χαιρετισμό του ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας ανέφερε μεταξύ άλλων:

“Νομίζω ότι είναι μία καλή ημέρα για το ΣΥΡΙΖΑ, μία καλή ημέρα για την κοινωνία μας. Είναι μία εκδήλωση με κόσμο και συμμετοχή. Η εκδήλωση αυτή δεν είναι το επιστέγασμα μίας διαδικασίας, αλλά η αρχή μιας πορείας, η οποία θα ολοκληρωθεί με το Συνέδριο.

Δυστυχώς η πόλη μας έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε μία μη κανονικότητα. Και στις διοικήσεις των νοσοκομείων βλέπουμε ότι τοποθετούν ανθρώπους από το δικό τους κομματικό χώρο και αλλάζουν θέσεις. Ο Γραμματέας ΝΟΔΕ Άρτας έγινε διοικητής στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας και ο πρώην γραμματέας της ΝΟΔΕ Πρέβεζας στο Νοσοκομείο της Άρτας.

Νομίζω ότι είναι καλή η χρονική συγκυρία που γίνεται αυτή η εκδήλωση. Γίνεται πάνω στο κάλεσμα όλων των δυνάμεων της Αριστεράς, της Οικολογίας, της Δημοκρατίας και όλων των προοδευτικών δυνάμεων. Είναι ένα προσκλητήριο συμμετοχής για μία μεγάλη παράταξη της Αριστεράς. Μία παράταξη που τη χρειάζεται η κοινωνική πλειοψηφία και η νέα γενιά, τη χρειάζεται η χώρα μας.

Από τις κοινωνικές κατακτήσεις του '80, τον εκδημοκρατισμό των σωμάτων ασφαλείας, το νόμο πλαίσιο για τα εργασιακά και το ΕΣΥ, ως τις μεταρρυθμίσεις για το κοινωνικό κράτος, την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και τα σχολικά γεύματα, τα οποία ψήφισε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Όλα αυτά στο Ν. Πρέβεζας πρέπει να μας ενώσουν.

Είμαστε και θα είμαστε η πλειοψηφική δημοκρατική παράταξη της κοινωνίας. Από την κοινωνία προερχόμαστε και σε αυτή απευθυνόμαστε. Σε αυτή στηρίζουμε την προσπάθειά μας. Στόχος μας είναι να νικήσουμε”.

IMG 0448

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου από την πλευρά της είπε:

Η ψήφος του ελληνικού λαού στις τελευταίες εκλογές, παρόλο που ήταν ένα αρνητικό αποτέλεσμα με την έννοια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές- μία νίκη που θα μας έδινε απελευθερωμένοι πλέον από τα Μνημόνια τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε ένα προοδευτικό αριστερό πρόγραμμα για τη χώρα μας- ταυτόχρονα έδωσε ένα σημαντικό ποσοστό στο κόμμα μας. Και το έλαβε αυτό κάτω από τις πιο σκληρές περιστάσεις, ενός σκληρού και αρραγούς αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου, πολιτικού, παραθεσμικού και συμφερόντων. Ήταν ένα ποσοστό που έδωσε μία διπλή εντολή. Εντολή για να ασκήσουμε μία προγραμματική-μαχητική αντιπολίτευση στη Βουλή, την κοινωνία, τους χώρους δουλειάς και φυσικά ήταν η κινητήριος δύναμη να προχωρήσουμε σε μία μεγάλη κοινή προσπάθεια στράτευσης όλων των προοδευτικών αριστερών ανθρώπων που πιστεύουν ότι μπορούμε σε αυτές τις συνθήκες να προχωρήσουμε μπροστά με τις βασικές αξίες μας. Σε νέες συνθήκες και προκλήσεις” και πρόσθεσε:

Στόχος της ΝΔ είναι να ελέγχει το Κράτος και να βάζει παντού τους δικούς της κομματικούς εγκάθετους, ανεξαρτήτως προσόντων. Και βέβαια με τους διοικητές των Νοσοκομείων έφτασαν στο... απόγειο της αριστείας και του επιτελικού κράτους. Εστίασαν όλοι στον υπερήλικα της Καρδίτσας, μόνο και μόνο για να μη δούμε όλους τους άλλους. Το πιο χαρακτηριστικό όμως είναι ο κυνισμός τους. Η αλαζονεία τους. Όταν ρώτησαν τον κ. Βορίδη για τις επιλογές τους, αυτός είπε: ''Μα τους ξένους θα βάζαμε;''. Ποιοι είναι οι ξένοι για τον κ. Βορίδη; Τα νέα παιδιά με τα πτυχία. Ο υπόλοιπος ελληνικός λαός που έχει τα προσόντα”.

Η κα Ξενογιαννακοπούλου στάθηκε και στα μέχρι στιγμής δείγματα γραφής του κυβερνώντος κόμματος στην εξουσία: “Θυμάστε επίσης την προπαγάνδα της μισαλλοδοξίας και του φανατισμού που έσπειραν. Ξεσήκωναν τις τοπικές κοινωνίες για το προσφυγικό. Και ξαφνικά παραδέχονται ότι είναι γεωπολιτικό το θέμα και ότι χρειάζεται ευρωπαϊκή πολιτική. Και τώρα εισπράττει η ΝΔ όσα έσπειρε. Ξενοφοβία και ρατσισμό. Κάνει αντιπερισπασμό με το περιβόητο νόμος και τάξη, που εξαντλείται απέναντι στους φοιτητές, τους πανεπιστημιακούς χώρους, αλλά δε βλέπουμε την ίδια ευαισθησία απέναντι στο οικονομικό έγκλημα. Έρχεται η Κυβέρνηση να δώσει ασυλία στα τραπεζικά στελέχη, να αποδεσμεύει τους λογαριασμούς που ελέγχονται για μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς και οικονομικού εγκλήματος. Έχουμε μία Δεξιά παλινόρθωση στη χώρα, περί νόμου και τάξης.

Εγώ προέρχομαι από το χώρο του ΠΑΣΟΚ. Από 17 χρονών είμαι εκεί. Πίστεψα με τις ιδέες εκείνης της εποχής. Ο χώρος του ΠΑΣΟΚ συμβιβάστηκε με το φιλελευθερισμό. Ήρθε η Κρίση και μεταλλάχθηκε. Εκατοντάδες στελέχη διαγράφηκαν ή έφυγαν. Πραγματικά αυτή η συνάντηση δεν είναι θέμα προσώπων. Είναι μια βαθιά ιστορική και πολιτική ανάγκη. Στη χώρα μας και στην Ευρώπη. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας όσοι είμαστε απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό και την Ακροδεξιά. Όσοι πιστεύουν πραγματικά ότι μπορούμε. Έχει νόημα μία εναλλακτική προοδευτική πρόταση”.

IMG 0483

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε μία μακροσκελή ομιλία του κατέθεσε ένα πολιτικό πλαίσιο, εν είδει μανιφέστου, για τον τρόπο που θα μετεξελιχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα ενιαίο αριστερό προοδευτικό πλειοψηφικό ρεύμα: “Κανένας επιστήμονας δε μιλάει πια για την κοινωνία των 2/3. Έχουμε μία παγκόσμια πραγματικότητα, όπου οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές πουθενά δεν μπορούν να ενσωματώσουν κομμάτι των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων. Έχουμε μισθούς που για 20 και 30 χρόνια είναι στάσιμοι. Θέσεις δουλειάς που δεν έχουν προοπτική ανόδου. Ένα νέο παιδί θα έχει τον ίδιο μισθό και όταν θα είναι 40 και 50 ετών. Έχουμε περιφερειακές ανισότητες. Έχουμε αναπτυξιακούς πόλους. Αν δεν είσαι σε αυτόν έχεις μεγάλο κόστος, κακές θέσεις εργασίας, κόστος μεταφορικό και κόστος για ενοίκιο. Άνιση πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Σε προηγούμενες φάσεις του καπιταλισμού, υπήρχε πάντα η ελπίδα τώρα τα πράγματα να μην είναι καλά, αλλά θα είναι καλύτερη για τα παιδιά μας. Τώρα έχουμε μία ολόκληρη νεολαία, στην Ελλάδα, Ευρώπη, Αμερική που αντιμετωπίζει τη βεβαιότητα ότι θα έχει χειρότερους μισθούς, χειρότερες συντάξεις, εργασιακές σχέσεις σε σχέση με τους γονείς τους. Και αυτό είναι ένα τεράστιο ψυχολογικό σοκ. Η απόδειξη είναι η πολιτική αστάθεια. Η Ευρώπη που δεν προχωράει είναι οι αντικειμενικές συνθήκες που μας δίνουν μία ελπίδα.

Από όλα αυτά υπάρχουν τρεις διαχωριστικές γραμμές. Η πρώτη είναι η ανισότητα. Είναι παντού. Στο εισόδημα, στον πλούτο, περιφερειακές, στο μισθό και ανισότητα πρόσβασης στα κοινωνικά αγαθά: Υγεία, Παιδεία. Τι μας έλεγε η ΝΔ; Ότι καταστρέψαμε τη μεσαία τάξη. Και τι μας λένε τώρα; Φέρνουν έναν προϋπολογισμό και ένα φορολογικό, που μια οικογένεια μισθωτών ή συνταξιούχων με ένα ετήσιο εισόδημα 18.000 ευρώ θα κερδίσει το κολοσσιαίο ποσό των 58 ευρώ το χρόνο. Αυτό ελαφρύνει τα μεσαία στρώματα;.

Μας έλεγαν για τις επενδύσεις. Χαμηλοί φόροι, επενδύσεις και ασφάλεια. Έφερε η ΝΔ αναπτυξιακό νομοσχέδιο, που πολύ σωστά ο Νίκος Βούτσης είπε ότι είναι ένα αναπτυξιακό περιτύλιγμα για αντιαναπτυξιακά μέτρα. Δυσκολεύει τις συλλογικές συμβάσεις και τις δυνατότητες των συνδικάτων. Μέχρι και το Eurogroup ανησύχησε για τη μη άνοδο των μισθών. Και δεν είναι και το πιο προοδευτικό φόρουμ στην Ευρώπη...” και επισήμανε:

“Υπάρχει όμως μία σοβαρότερη διαφορά με τη Δεξιά. Των Σοσιαλιστών, των Κομμουνιστών, των ανανεωτικών Κομμουνιστών... Εμείς λέμε και πάντα λέγαμε ότι δεν υπάρχει τίποτα στον καπιταλισμό που να εγγυάται ούτε την ποσότητα ούτε την ποιότητα των επενδύσεων που θέλουμε. Δηλαδή των αριθμό των επενδύσεων για να δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας ούτε τις επενδύσεις εκείνες που θα μπορέσουν να συνδυαστούν με μόνιμες και καλές θέσεις εργασίας. Λέγαμε λοιπόν να είναι ποιοτικές επενδύσεις και φιλικές προς το περιβάλλον. Συζητάμε την κλιματική αλλαγή σε όλο τον κόσμο. Θέλουμε επίσης επενδύσεις που να συνδυάζουν την περιφερειακή ανάπτυξη. Άρα δεν υπάρχει τίποτα στον καπιταλισμό που να εξασφαλίζει την ποσότητα και την ποιότητα.

Η απάντηση είναι ο προγραμματισμός. Όχι να λες στους επενδυτές δε μας νοιάζει να πληρώνετε, να έχετε χαμηλούς μισθούς, δε μας νοιάζει για το περιβάλλον...

Να έχεις μια στρατηγική για το που θες να έρθουν οι επενδύσεις και ποιες προτεραιότητες βάζεις. Αυτή είναι η απάντηση της Αριστεράς. Έναν προγραμματισμό δημοκρατικό. Θέλεις τη σοφή διαχείριση της γνώσης. Κάναμε τα επενδυτικά συνέδρια σε όλη την Ελλάδα. Τη γνώση για την ανάπτυξη την έχουν τα επιμελητήρια, τα κινήματα, τα συνδικάτα. Πρέπει να οργανώσεις τη γνώση αυτή.

Ο προγραμματισμός έχει γίνει βρώμικη λέξη για τους Δεξιούς και τους νεοφιλελεύθερους”.

Παράλληλα ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε μεταξύ άλλων:

“Μας διαφοροποιεί επίσης το προσφυγικό. Θέλει πυγμή. Δεν μπορείς να κρυφτείς για το προσφυγικό. Θέλει να προτάξεις τα επιχειρήματά σου. Για την ασφάλεια, τα οικονομικά οφέλη... Η Αριστερά τα θέματα προσφυγικό και Δημοκρατία θα πρέπει να τα βάλει μπροστά και να μη φοβηθούμε να έχουμε τη γνώμη μας. Έχουμε ένα πρόβλημα στην ιδεολογία της καθημερινότητας. Οι δικές μας ιδέες δεν είναι κυρίαρχες. Άρα χρειάζεται σε αυτή τη συζήτηση να δούμε πως παρεμβαίνουμε στην ιδεολογική μάζα. Δεν είναι κυρίαρχο ότι το δημόσιο μπορεί να είναι μέλος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος στην Υγεία και την Παιδεία. Δεν είναι κυρίαρχη ιδέα το ότι χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε την ανάπτυξη με συνεταιρισμούς και ενεργειακές κοινότητες. Θέλουμε τη φορολογία για συλλογική κατανάλωση.

Πως αλλιώς θα αντιμετωπίσουμε τα όσα λένε τα ΜΜΕ, που λένε ό,τι θέλουν, όποτε θέλουν. Κατασκευάζουν ειδήσεις πια, δεν είναι ότι τις διαστρεβλώνουν απλώς ή τις περνούν μέσα από κάποιο φίλτρο. Πως θα αντιμετωπίσουμε την ιδεολογία της καθημερινότητας; Μέσα στα συνδικάτα, τους πολιτιστικούς συλλόγους, τους πολιτιστικούς συλλόγους, την αυτοδιοίκηση. Είναι τεράστιας σημασίας αυτό για το κόμμα μας. Να φτιάξουμε ένα ρεύμα πολιτικό που θα παρεμβαίνει και στην κοινωνία”.

Ακολούθησαν παρεμβάσεις των παρισταμένων και συζήτηση.

 

Δείτε παρακάτω το βίντεο από την εκδήλωση:

 

Πολυμέσα

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΗ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Κοινωνία

18 Ιανουαρίου 2020
Το δικό τους μήνυμα περιβαλλοντικής ευαισθησίας έστειλαν το πρωί του Σαββάτου μέλη συλλόγων και φορέων και απλοί πολίτες που ένωσαν τις δυνάμεις τους για να καθαρίσουν την παραλία του Μονολιθίου.
18 Ιανουαρίου 2020
Την πρωτοχρονιάτικη πίτα του έκοψε το απόγευμα της Παρασκευής το Zenith Workout Club στον ανανεωμένο του χώρο. Στην κοπή της πίτας ...
17 Ιανουαρίου 2020
Ανακοίνωση για την πορεία στελέχωσης του φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ με φαρμακοποιό εξέδωσε το γραφείο Τύπου του κ. Στέργιου Γιαννάκη, απαντώντας εμμέσως ...
17 Ιανουαρίου 2020
Στις 21 Ιανουαρίου θα συζητηθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το project ανάπλασης στο Κάστρο του Αγίου Ανδρέα στην Πρέβεζα. Η έγκριση ή ...
17 Ιανουαρίου 2020
Συνελήφθησαν, σήμερα (17-01-2020) το πρωί στο Καναλλάκι Πρέβεζας, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος ...

Αθλητισμός

17 Ιανουαρίου 2020
Ο Άκτιος Απόλλων Πρέβεζας απέστειλε την παρακάτω ανακοίνωση-κάλεσμα για τον αγώνα της Κυριακής απέναντι στον ΑΓΟ Γρ. Λιακατάς Αιτωλικού: Η ...
17 Ιανουαρίου 2020
Το πρόγραμμα της 16ης αγωνιστικής: ΑΣ Απόλλων Ευπαλίου – ΑΟΝ Τηλυκράτης 2014 ΑΣ Θιναλιακός – ΑΕΠ Καραγιαννίων ΑΟ Ανατολή – ΠΑΣ Αχέρων ...
15 Ιανουαρίου 2020
Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται ξανά στην… περσινή θέση, ήτοι καλείται στο Κύπελλο να ανατρέψει ήττα με 1-0 από επαρχιακή ομάδα στον πρώτο εκτός έδρας ...
15 Ιανουαρίου 2020
Παρελθόν αποτελούν από τον ΠΑΣ Πρέβεζα ο τερματοφύλακας Δημήτρης Κώτσης και ο μεσοεπιθετικός Κώστας Κόκκαλης. Στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος ...

Πολιτισμός

17 Ιανουαρίου 2020
Αυτήν την Κυριακή φιλοξενούμε στη Μποτίλια τη βραβευμένη μικρού μήκους ταινία του Κυριάκου Κοτσίνη, Forgotten Alive. Σας περιμένουμε στο ζεστό μας χώρο για μια καλλιτεχνική βραδιά γεμάτη
16 Ιανουαρίου 2020
Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε ο Όμιλος για την UNESCO Πρέβεζας: “Oπως πληροφορηθήκαμε από τα Μ.Μ.Ε. την περασμένη Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020 ...
16 Ιανουαρίου 2020
Την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020 στις 21:15 στην ΌΑΣΗ η Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας προβάλλει την ταινία Καπερναούμ - Capernaum Διάρκεια: 121 ...
15 Ιανουαρίου 2020
Την τιμητική της θα έχει  Πρέβεζα και ειδικότερα τα Αρχαία Θέατρα της Νικόπολης και της Κασσώπης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 12 Μαρτίου ...
13 Ιανουαρίου 2020
Την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020 στις 21:15 στην ΌΑΣΗ η Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας προβάλλει την ταινία Καπερναούμ - Capernaum Διάρκεια: 121 ...

Στήλες

18 Ιανουαρίου 2013
Στις 18 Ιανουαρίου 1953 η δικηγόρος Ελένη Σκούρα εκλέγεται ως η πρώτη Ελληνίδα βουλευτής.   1535 - Ο Ισπανός κατακτητής Φρανθίσκο Πιθάρρο ιδρύει
16 Ιανουαρίου 2014
1991 - Αρχίζει ο Πόλεμος του Κόλπου, με αεροπορικές επιδρομές συμμαχικών και αμερικανικών αεροπλάνων κατά του Ιράκ. ...
15 Ιανουαρίου 2014
1964 - Τελευταία ημέρα της συνδιάσκεψης κορυφής των Αράβων ηγετών του Αραβικού Συνδέσμου που πραγματοποιείται ...
14 Ιανουαρίου 2014
1559 - Η Ελισάβετ Α' στέφεται βασίλισσα της Αγγλίας στο Αββαείο του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο. 69 - ...
14 Ιανουαρίου 2014
1958 - Μπροστά σε 60.000 φιλάθλους η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κερδίζει τον Ερυθρό Αστέρα με 2-1 για το Κύπελλο Πρωταθλητριών. Είναι η ...