Κυριακή, 01 Δεκεμβρίου 2019 12:11

Πολιτικό “μανιφέστο” για ενιαίο Αριστερό Προοδευτικό Μέτωπο από τον Τσακαλώτο στην Πρέβεζα – Ξενογιαννακοπούλου: “Έχουμε μία Δεξιά παλινόρθωση στη χώρα” (vid)

Σε μία κατάμεστη Θεοφάνειο Αίθουσα Τέχνης, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής ανοικτή πολιτική εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας, με θέμα: “Πάρε το ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σου” και κεντρικό προβληματισμό συζήτησης την μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα ενιαίο πλατύ αριστερό προοδευτικό πλειοψηφικό ρεύμα.

IMG 0360

Ομιλητές ήταν οι δύο από τους τρεις κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργοί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

IMG 0382

Στο χαιρετισμό του ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας ανέφερε μεταξύ άλλων:

“Νομίζω ότι είναι μία καλή ημέρα για το ΣΥΡΙΖΑ, μία καλή ημέρα για την κοινωνία μας. Είναι μία εκδήλωση με κόσμο και συμμετοχή. Η εκδήλωση αυτή δεν είναι το επιστέγασμα μίας διαδικασίας, αλλά η αρχή μιας πορείας, η οποία θα ολοκληρωθεί με το Συνέδριο.

Δυστυχώς η πόλη μας έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε μία μη κανονικότητα. Και στις διοικήσεις των νοσοκομείων βλέπουμε ότι τοποθετούν ανθρώπους από το δικό τους κομματικό χώρο και αλλάζουν θέσεις. Ο Γραμματέας ΝΟΔΕ Άρτας έγινε διοικητής στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας και ο πρώην γραμματέας της ΝΟΔΕ Πρέβεζας στο Νοσοκομείο της Άρτας.

Νομίζω ότι είναι καλή η χρονική συγκυρία που γίνεται αυτή η εκδήλωση. Γίνεται πάνω στο κάλεσμα όλων των δυνάμεων της Αριστεράς, της Οικολογίας, της Δημοκρατίας και όλων των προοδευτικών δυνάμεων. Είναι ένα προσκλητήριο συμμετοχής για μία μεγάλη παράταξη της Αριστεράς. Μία παράταξη που τη χρειάζεται η κοινωνική πλειοψηφία και η νέα γενιά, τη χρειάζεται η χώρα μας.

Από τις κοινωνικές κατακτήσεις του '80, τον εκδημοκρατισμό των σωμάτων ασφαλείας, το νόμο πλαίσιο για τα εργασιακά και το ΕΣΥ, ως τις μεταρρυθμίσεις για το κοινωνικό κράτος, την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και τα σχολικά γεύματα, τα οποία ψήφισε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Όλα αυτά στο Ν. Πρέβεζας πρέπει να μας ενώσουν.

Είμαστε και θα είμαστε η πλειοψηφική δημοκρατική παράταξη της κοινωνίας. Από την κοινωνία προερχόμαστε και σε αυτή απευθυνόμαστε. Σε αυτή στηρίζουμε την προσπάθειά μας. Στόχος μας είναι να νικήσουμε”.

IMG 0448

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου από την πλευρά της είπε:

Η ψήφος του ελληνικού λαού στις τελευταίες εκλογές, παρόλο που ήταν ένα αρνητικό αποτέλεσμα με την έννοια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές- μία νίκη που θα μας έδινε απελευθερωμένοι πλέον από τα Μνημόνια τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε ένα προοδευτικό αριστερό πρόγραμμα για τη χώρα μας- ταυτόχρονα έδωσε ένα σημαντικό ποσοστό στο κόμμα μας. Και το έλαβε αυτό κάτω από τις πιο σκληρές περιστάσεις, ενός σκληρού και αρραγούς αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου, πολιτικού, παραθεσμικού και συμφερόντων. Ήταν ένα ποσοστό που έδωσε μία διπλή εντολή. Εντολή για να ασκήσουμε μία προγραμματική-μαχητική αντιπολίτευση στη Βουλή, την κοινωνία, τους χώρους δουλειάς και φυσικά ήταν η κινητήριος δύναμη να προχωρήσουμε σε μία μεγάλη κοινή προσπάθεια στράτευσης όλων των προοδευτικών αριστερών ανθρώπων που πιστεύουν ότι μπορούμε σε αυτές τις συνθήκες να προχωρήσουμε μπροστά με τις βασικές αξίες μας. Σε νέες συνθήκες και προκλήσεις” και πρόσθεσε:

Στόχος της ΝΔ είναι να ελέγχει το Κράτος και να βάζει παντού τους δικούς της κομματικούς εγκάθετους, ανεξαρτήτως προσόντων. Και βέβαια με τους διοικητές των Νοσοκομείων έφτασαν στο... απόγειο της αριστείας και του επιτελικού κράτους. Εστίασαν όλοι στον υπερήλικα της Καρδίτσας, μόνο και μόνο για να μη δούμε όλους τους άλλους. Το πιο χαρακτηριστικό όμως είναι ο κυνισμός τους. Η αλαζονεία τους. Όταν ρώτησαν τον κ. Βορίδη για τις επιλογές τους, αυτός είπε: ''Μα τους ξένους θα βάζαμε;''. Ποιοι είναι οι ξένοι για τον κ. Βορίδη; Τα νέα παιδιά με τα πτυχία. Ο υπόλοιπος ελληνικός λαός που έχει τα προσόντα”.

Η κα Ξενογιαννακοπούλου στάθηκε και στα μέχρι στιγμής δείγματα γραφής του κυβερνώντος κόμματος στην εξουσία: “Θυμάστε επίσης την προπαγάνδα της μισαλλοδοξίας και του φανατισμού που έσπειραν. Ξεσήκωναν τις τοπικές κοινωνίες για το προσφυγικό. Και ξαφνικά παραδέχονται ότι είναι γεωπολιτικό το θέμα και ότι χρειάζεται ευρωπαϊκή πολιτική. Και τώρα εισπράττει η ΝΔ όσα έσπειρε. Ξενοφοβία και ρατσισμό. Κάνει αντιπερισπασμό με το περιβόητο νόμος και τάξη, που εξαντλείται απέναντι στους φοιτητές, τους πανεπιστημιακούς χώρους, αλλά δε βλέπουμε την ίδια ευαισθησία απέναντι στο οικονομικό έγκλημα. Έρχεται η Κυβέρνηση να δώσει ασυλία στα τραπεζικά στελέχη, να αποδεσμεύει τους λογαριασμούς που ελέγχονται για μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς και οικονομικού εγκλήματος. Έχουμε μία Δεξιά παλινόρθωση στη χώρα, περί νόμου και τάξης.

Εγώ προέρχομαι από το χώρο του ΠΑΣΟΚ. Από 17 χρονών είμαι εκεί. Πίστεψα με τις ιδέες εκείνης της εποχής. Ο χώρος του ΠΑΣΟΚ συμβιβάστηκε με το φιλελευθερισμό. Ήρθε η Κρίση και μεταλλάχθηκε. Εκατοντάδες στελέχη διαγράφηκαν ή έφυγαν. Πραγματικά αυτή η συνάντηση δεν είναι θέμα προσώπων. Είναι μια βαθιά ιστορική και πολιτική ανάγκη. Στη χώρα μας και στην Ευρώπη. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας όσοι είμαστε απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό και την Ακροδεξιά. Όσοι πιστεύουν πραγματικά ότι μπορούμε. Έχει νόημα μία εναλλακτική προοδευτική πρόταση”.

IMG 0483

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε μία μακροσκελή ομιλία του κατέθεσε ένα πολιτικό πλαίσιο, εν είδει μανιφέστου, για τον τρόπο που θα μετεξελιχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα ενιαίο αριστερό προοδευτικό πλειοψηφικό ρεύμα: “Κανένας επιστήμονας δε μιλάει πια για την κοινωνία των 2/3. Έχουμε μία παγκόσμια πραγματικότητα, όπου οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές πουθενά δεν μπορούν να ενσωματώσουν κομμάτι των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων. Έχουμε μισθούς που για 20 και 30 χρόνια είναι στάσιμοι. Θέσεις δουλειάς που δεν έχουν προοπτική ανόδου. Ένα νέο παιδί θα έχει τον ίδιο μισθό και όταν θα είναι 40 και 50 ετών. Έχουμε περιφερειακές ανισότητες. Έχουμε αναπτυξιακούς πόλους. Αν δεν είσαι σε αυτόν έχεις μεγάλο κόστος, κακές θέσεις εργασίας, κόστος μεταφορικό και κόστος για ενοίκιο. Άνιση πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Σε προηγούμενες φάσεις του καπιταλισμού, υπήρχε πάντα η ελπίδα τώρα τα πράγματα να μην είναι καλά, αλλά θα είναι καλύτερη για τα παιδιά μας. Τώρα έχουμε μία ολόκληρη νεολαία, στην Ελλάδα, Ευρώπη, Αμερική που αντιμετωπίζει τη βεβαιότητα ότι θα έχει χειρότερους μισθούς, χειρότερες συντάξεις, εργασιακές σχέσεις σε σχέση με τους γονείς τους. Και αυτό είναι ένα τεράστιο ψυχολογικό σοκ. Η απόδειξη είναι η πολιτική αστάθεια. Η Ευρώπη που δεν προχωράει είναι οι αντικειμενικές συνθήκες που μας δίνουν μία ελπίδα.

Από όλα αυτά υπάρχουν τρεις διαχωριστικές γραμμές. Η πρώτη είναι η ανισότητα. Είναι παντού. Στο εισόδημα, στον πλούτο, περιφερειακές, στο μισθό και ανισότητα πρόσβασης στα κοινωνικά αγαθά: Υγεία, Παιδεία. Τι μας έλεγε η ΝΔ; Ότι καταστρέψαμε τη μεσαία τάξη. Και τι μας λένε τώρα; Φέρνουν έναν προϋπολογισμό και ένα φορολογικό, που μια οικογένεια μισθωτών ή συνταξιούχων με ένα ετήσιο εισόδημα 18.000 ευρώ θα κερδίσει το κολοσσιαίο ποσό των 58 ευρώ το χρόνο. Αυτό ελαφρύνει τα μεσαία στρώματα;.

Μας έλεγαν για τις επενδύσεις. Χαμηλοί φόροι, επενδύσεις και ασφάλεια. Έφερε η ΝΔ αναπτυξιακό νομοσχέδιο, που πολύ σωστά ο Νίκος Βούτσης είπε ότι είναι ένα αναπτυξιακό περιτύλιγμα για αντιαναπτυξιακά μέτρα. Δυσκολεύει τις συλλογικές συμβάσεις και τις δυνατότητες των συνδικάτων. Μέχρι και το Eurogroup ανησύχησε για τη μη άνοδο των μισθών. Και δεν είναι και το πιο προοδευτικό φόρουμ στην Ευρώπη...” και επισήμανε:

“Υπάρχει όμως μία σοβαρότερη διαφορά με τη Δεξιά. Των Σοσιαλιστών, των Κομμουνιστών, των ανανεωτικών Κομμουνιστών... Εμείς λέμε και πάντα λέγαμε ότι δεν υπάρχει τίποτα στον καπιταλισμό που να εγγυάται ούτε την ποσότητα ούτε την ποιότητα των επενδύσεων που θέλουμε. Δηλαδή των αριθμό των επενδύσεων για να δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας ούτε τις επενδύσεις εκείνες που θα μπορέσουν να συνδυαστούν με μόνιμες και καλές θέσεις εργασίας. Λέγαμε λοιπόν να είναι ποιοτικές επενδύσεις και φιλικές προς το περιβάλλον. Συζητάμε την κλιματική αλλαγή σε όλο τον κόσμο. Θέλουμε επίσης επενδύσεις που να συνδυάζουν την περιφερειακή ανάπτυξη. Άρα δεν υπάρχει τίποτα στον καπιταλισμό που να εξασφαλίζει την ποσότητα και την ποιότητα.

Η απάντηση είναι ο προγραμματισμός. Όχι να λες στους επενδυτές δε μας νοιάζει να πληρώνετε, να έχετε χαμηλούς μισθούς, δε μας νοιάζει για το περιβάλλον...

Να έχεις μια στρατηγική για το που θες να έρθουν οι επενδύσεις και ποιες προτεραιότητες βάζεις. Αυτή είναι η απάντηση της Αριστεράς. Έναν προγραμματισμό δημοκρατικό. Θέλεις τη σοφή διαχείριση της γνώσης. Κάναμε τα επενδυτικά συνέδρια σε όλη την Ελλάδα. Τη γνώση για την ανάπτυξη την έχουν τα επιμελητήρια, τα κινήματα, τα συνδικάτα. Πρέπει να οργανώσεις τη γνώση αυτή.

Ο προγραμματισμός έχει γίνει βρώμικη λέξη για τους Δεξιούς και τους νεοφιλελεύθερους”.

Παράλληλα ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε μεταξύ άλλων:

“Μας διαφοροποιεί επίσης το προσφυγικό. Θέλει πυγμή. Δεν μπορείς να κρυφτείς για το προσφυγικό. Θέλει να προτάξεις τα επιχειρήματά σου. Για την ασφάλεια, τα οικονομικά οφέλη... Η Αριστερά τα θέματα προσφυγικό και Δημοκρατία θα πρέπει να τα βάλει μπροστά και να μη φοβηθούμε να έχουμε τη γνώμη μας. Έχουμε ένα πρόβλημα στην ιδεολογία της καθημερινότητας. Οι δικές μας ιδέες δεν είναι κυρίαρχες. Άρα χρειάζεται σε αυτή τη συζήτηση να δούμε πως παρεμβαίνουμε στην ιδεολογική μάζα. Δεν είναι κυρίαρχο ότι το δημόσιο μπορεί να είναι μέλος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος στην Υγεία και την Παιδεία. Δεν είναι κυρίαρχη ιδέα το ότι χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε την ανάπτυξη με συνεταιρισμούς και ενεργειακές κοινότητες. Θέλουμε τη φορολογία για συλλογική κατανάλωση.

Πως αλλιώς θα αντιμετωπίσουμε τα όσα λένε τα ΜΜΕ, που λένε ό,τι θέλουν, όποτε θέλουν. Κατασκευάζουν ειδήσεις πια, δεν είναι ότι τις διαστρεβλώνουν απλώς ή τις περνούν μέσα από κάποιο φίλτρο. Πως θα αντιμετωπίσουμε την ιδεολογία της καθημερινότητας; Μέσα στα συνδικάτα, τους πολιτιστικούς συλλόγους, τους πολιτιστικούς συλλόγους, την αυτοδιοίκηση. Είναι τεράστιας σημασίας αυτό για το κόμμα μας. Να φτιάξουμε ένα ρεύμα πολιτικό που θα παρεμβαίνει και στην κοινωνία”.

Ακολούθησαν παρεμβάσεις των παρισταμένων και συζήτηση.

 

Δείτε παρακάτω το βίντεο από την εκδήλωση:

 

Πολυμέσα

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΗ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Κοινωνία

06 Δεκεμβρίου 2019
Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα τα δρομολόγια που θα ακολουθεί η Κινητή Αστυνομική Μονάδα στο Νομό Πρέβεζας, έχουν οριστεί ως ακολούθως: Δευτέρα (09-12-2019) και ώρες από 16:00 έως
06 Δεκεμβρίου 2019
Ήταν 6 Δεκεμβρίου του 2008 όταν ο 15χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεφτε νεκρός από την σφαίρα του αστυνομικού, Επαμεινώνδα Κορκονέα. 11 χρόνια ...
06 Δεκεμβρίου 2019
Το atpreveza.gr με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του ήδη από τον Ιούλιο (δείτε ΕΔΩ), είχε αναφερθεί στο ζήτημα που προκύπτει με την παραχώρηση η μη του ...
06 Δεκεμβρίου 2019
Την πρώτη συνεδρίαση υπό τη νέα του σύνθεση πραγματοποίησε το απόγευμα της Τετάρτης το Δ.Σ. της Δημόσιας Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης της ...
02 Δεκεμβρίου 2019
Ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 3ου Γυμνασίου Πρέβεζας σας προσκαλεί τη Κυριακή στις 8 Δεκεμβρίου στις 11:00 πμ στην ημερίδα με θέμα : "Διατροφικές ...

Αθλητισμός

06 Δεκεμβρίου 2019
Την Α.Λ.Φ.Α. ’93 υποδέχεται ο Σ.Κ. Νικόπολη το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου και ώρα 16:00 στο ΔΑΚ ΠΡΕΒΕΖΑΣ στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος Α’ Ανδρών (1ος Όμιλος) της Ε.Σ.ΚΑ.ΒΔ.Ε. Η
06 Δεκεμβρίου 2019
Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε ο ΠΑΣ Πρέβεζα: “Ο ΠΑΣ Πρέβεζα αντιμετωπίζει την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου στις 3μ.μ. στο δημοτικό στάδιο Πρέβεζας ...
06 Δεκεμβρίου 2019
  Α΄ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ-13ηΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΓΗΠΕΔΟ ΗΜ/ΝΙΑ ΩΡΑ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΒΟΗΘΟΣ Α΄ ΒΟΗΘΟΣ Β΄ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΑΕ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΠΑΣ ΘΥΕΛΛΑ 2015 ΑΓΙΟΥ ...
06 Δεκεμβρίου 2019
Ο Άκτιος Απόλλων μετά την εκτός έδρας επικράτηση επί της Κ20 της ΓΕ Αγρινίου την προηγούμενη αγωνιστική , βρίσκεται στην 3η θέση της κατάταξης του Α' ...
03 Δεκεμβρίου 2019
Το Δ.Σ. του ΠΑΣ Πρέβεζα ανακοινώνει πως για την αναμέτρηση πρωταθλήματος του 4ου Ομίλου της Γ' Εθνικής (12η αγωνιστική), ΠΑΣ Πρέβεζα – Αχέρων ...

Πολιτισμός

07 Δεκεμβρίου 2019
Απογειώνειτο stand up comedy.- Athens Voice Είναι σχεδόν λυτρωτικό να βλέπεις στη σκηνή αυτό το όμορφο, γεμάτο ενέργεια, ειλικρίνεια και χιούμορ κορίτσι- Allyou.gr Η Ήρα Κατσούδα είναι
05 Δεκεμβρίου 2019
Την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019 στις 21:15 η Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας θα προβάλει την ταινία: Mudbound: Δάκρυα στο Μισισιπί Δραματική ...
04 Δεκεμβρίου 2019
Ταινίες πρώτης προβολής θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μικροί και μεγάλοι θεατές  στη “Θεοφάνειο” Αίθουσα Τέχνης στην Πρέβεζα την ...
04 Δεκεμβρίου 2019
Ο ΔΗΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ και ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΠΡΕΒΕΖΑ» σας προσκαλούν το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019 ώρα 18:30 στο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ του ΔΗΜΟΥ ...
03 Δεκεμβρίου 2019
Την ετήσια καθιερωμένη Χριστουγεννιάτικη συναυλία διοργανώνει το Δημοτικό Ωδείο Πρέβεζας «Σπύρος Δήμας» την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου στις 7:30 του ...

Στήλες

05 Δεκεμβρίου 2012
Στις 6 Δεκεμβρίου 2008, ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας δολοφονεί τον δεκαπεντάχρονο μαθητή Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο στα Εξάρχεια. Ακολουθούν επεισόδια σε όλη την χώρα.  
05 Δεκεμβρίου 2012
Στις 5 Δεκεμβρίου 1969, ο θρυλικός δρομέας μεγάλων αποστάσεων Εμίλ Ζάτοπεκ, αποτάσσεται από το στρατό της πατρίδας του, όπου είχε το βαθμό του ...
03 Δεκεμβρίου 2012
Στις 4 Δεκεμβρίου 1897 υπογράφεται η Συνθήκη της Κωνσταντινουπόλεως, με την οποία τερματίζεται ο Ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897. ...
03 Δεκεμβρίου 2012
Αιματοβαμμένη Κυριακή του 1944.Απαγορευμένο συλλαλητήριο του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου τελικά πραγματοποιείται στην Αθήνα στις 3 Δεκεμβρίου. Η ...
02 Δεκεμβρίου 2012
Στις 2 Δεκεμβρίου 1957 γίνεται προβολή της ταινίας Ο Χριστός ξανασταυρώνεται του Ζιλ Ντασέν, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Νίκου ...