Κυριακή, 21 Ιουνίου 2020 13:39

Έρευνα atpreveza.gr: Η ΔΕΠΑΝ περιπλέκει ένα ήδη περίπλοκο θέμα στο Δήμο Πρέβεζας – Αναλυτικά στοιχεία...

Με “βόμβα” ικανή να τινάξει στον... αέρα ένα ολόκληρο σχεδιασμό στο Δήμο Πρέβεζας είναι το περιβόητο θέμα της “πάσας” ορισμένων μελετών έργων για το Δήμο (μεταξύ αυτών και του Open Mall) στο Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη.

To atpreveza.gr (δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ), με αποκαλυπτικά του ρεπορτάζ σας ενημέρωσε για τα πολιτικά ζητήματα που προέκυψαν τόσο αυτοδιοικητικά, όσο και εσωκομματικά στην τοπική Νέα Δημοκρατία, με αφορμή την πρόθεση του Δημάρχου Πρέβεζας Νίκου Γεωργάκου να αναθέσει με προγραμματική σύμβαση στη ΔΕΠΑΝ μελέτες για το OPEN MALL Πρέβεζας.

Στην πρόσφατη συνάντηση (δείτε ΕΔΩ), που έγινε στο Επιμελητήριο Πρέβεζας επιχειρήθηκε να γίνει υποβάθμιση του θέματος, ωστόσο υπάρχουν ξεκάθαρα στοιχεία που μαρτυρούν ακριβώς το αντίθετο.

Στην πρόσκληση που απεστάλη στα μέλη της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Πρέβεζας στις 11/6 (εκ παραδρομής γράφει 4/6), είναι ξεκάθαρο πως το θέμα τέθηκε για λήψη απόφασης. Παρ' όλα αυτά το θέμα θα τεθεί για συζήτηση και λήψη απόφασης στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας.

104746101 298744287827270 6285078760452358805 n

Η ιστορία ΔΕΠΑΝ δεν είναι καθόλου απλή. Ας δούμε αρχικά πως σχετίζεται ο Δήμος Πρέβεζας με αυτή.

Στις 30 Οκτωβρίου 2019 σε ένα θέμα που συζητήθηκε μεταμεσονύκτιες ώρες (είχε προηγηθεί και απολογισμός-ισολογισμός) και με την αποχώρηση αρκετών συμβούλων στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας, ο Δήμαρχος με δική του εισήγηση πρότεινε να εκπροσωπήσει το Δήμο Πρέβεζας στη Γενική Συνέλευση της ΔΕΠΑΝ, που είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία και να καταθέσει αίτημα για να είναι μέλος του Δ.Σ. (δείτε ΕΔΩ την απόφαση). Το σώμα που έδωσε το “πράσινο φως”.

Ο κ. Γεωργάκος είχε ήδη κανονίσει να ταξιδέψει ως προσκεκλημένος της ΔΕΠΑΝ στο Έρτινγκ της Βαυαρίας τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019 για να παραβρεθεί στην Ένατη Ετήσια Συνδιάσκεψη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και πήρε την 31η Οκτωβρίου και την έγκριση εξόδων μετακίνησης από την οικονομική επιτροπή του Δήμου Πρέβεζας.

Στις 19 Νοεμβρίου 2019 (δείτε ΕΔΩ), το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πρέβεζας μετά από εισήγηση του κου Γεωργάκου αποφασίζει και τη συμμετοχή του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πρέβεζας στο Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη (ΔΕΠΑΝ).

Ο Δήμος μάλιστα πλήρωσε μέσα στο Νοέμβριο (δείτε ΕΔΩ), τόσο την ετήσια συμμετοχή του Δήμου στη ΔΕΠΑΝ (κόστος 6.000 ευρώ), όσο και του ΔΛΤ Πρέβεζας (κόστος 1.000 ευρώ).

Στις 28 Νοεμβρίου 2019, ο κ. Γεωργάκος αναδεικνύεται τακτικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΠΑΝ και έκτοτε εκπροσωπεί την εταιρεία ως μέλος του Δ.Σ.

104733383 214085286289336 2945808746642640978 n

Τον Ιανουάριο του 2020 το ΔΛΤ Πρέβεζας ανακοίνωσε πως θα υποβάλει στο ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ μία σειρά μελετών, πολλών χιλιάδων ευρώ, στη σύνταξη των οποίων θα βοηθήσει η ΔΕΠΑΝ (δείτε ΕΔΩ).

Στις 4 Μαΐου 2020 ο Δήμος Πρέβεζας υπέγραψε σύμβαση με τη ΔΕΠΑΝ (δείτε ΕΔΩ) για το έργο «Υπηρεσίες συμμόρφωσης με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR) και Υπευθύνου Προστασίας Δεδομένων (DPO) του Δήμου Πρέβεζας», ΠΟΣΟΥ 9.900,00€.

Η προγραμματική για το OPEN Mall ή άλλα έργα θα έρθουν αργότερα.

Τι συμβαίνει όμως με τη ΔΕΠΑΝ και τη συνεργασία αυτή που έχει ξεκινήσει;

Το “μυαλό” της ΔΕΠΑΝ θεωρείται ο Γενικός της Διευθυντής Βασίλης Κουτσιώρης με ένα αρκετά “δυνατό” βιογραφικό. Η ΔΕΠΑΝ θεωρείται πως έχει εξαιρετικές σχέσεις με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, κάτι που πιστοποιήθηκε και με δράσεις που συμφωνήθηκαν και με τα Επιμελητήρια της χώρας (που έχουν ενεργό ρόλο στα OPEN MALL) το Φεβρουάριο του 2020.

Τότε το Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη  (Δ.Ε.Π.ΑΝ.) με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) και τον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς, Αιγαίου & Δωδεκανήσων, παρουσία του κου Γεωργιάδη προχώρησαν μεταξύ άλλων στην παρακάτω συμφωνία:

«Ολοκληρωμένο σχέδιο για την προώθηση της επιχειρηματικότητας καινοτομίας & ανταγωνιστικότητας»

Στόχος της συγκεκριμένης πρότασης είναι η παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τους Πολίτες, τις Επιχειρήσεις και το οικονομικό Οικοσύστημα στο σύνολο του.

Το Σχέδιο αναπτύσσεται με την υλοποίηση τριών Δράσεων όπου η πρώτη αφορά τη συνεργασία του ΔΕΠΑΝ και της ΚΕΕΕ για τη συλλογή, ανάλυση, οπτικοποίηση δεδομένων και τη συγγραφή αναπτυξιακών μελετών και επιχειρησιακών σχεδίων δράσης που θα μπορούν να αξιοποιηθούν άμεσα από τους Δήμους και τα Επιμελητήρια έχοντας έμμεσα οφέλη για τους Πολίτες τις Επιχειρήσεις και το εν γένει Οικοσύστημα.

Η δεύτερη Δράση σχετίζεται με τη Δημιουργία και Λειτουργία Πρότυπων Κέντρων Στήριξης της Επιχειρηματικότητας και Ανταγωνιστικότητας που θα «στεγάζονται» σε Δομές των Δήμων και θα λειτουργούν – προσφέρουν τις οριζόντιες όσο και εξειδικευμένες υπηρεσίες τους υπό την «καθοδήγηση» των κατά τόπους γειτονικών Επιμελητηρίων με αυτούς.

Τέλος, στον σχεδιασμό των δράσεων είναι και η δημιουργία Θερμοκοιτίδων Επιχειρηματικότητας από την ΚΕΕΕ, σε σύμπραξη με το ΔΕΠΑΝ, η οποία θα λειτουργήσει 13 πρότυπες φυσικές δομές (HUB Επιχειρηματικότητας & Καινοτομίας) στην ευρύτερη επικράτεια (1 ανά περιφέρεια) που θα «στεγάζονται» σε Δομές των Δήμων. Η Δράση προσβλέπει στην προσέλκυση νεανικής επιχειρηματικότητας και στην συμβολή στην Εθνική προσπάθεια για τον επαναπατρισμό νέων επιστημόνων και επιχειρηματιών”.

Δεν είναι μυστικό επίσης ότι ως σύμβουλος στο Υπουργείο Υγείας επί Άδωνι Γεωργιάδη έχει εργαστεί ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του Δημάρχου Πρέβεζας.

Ας επιστρέψουμε όμως στα της ΔΕΠΑΝ. Η συγκεκριμένη ΑΜΚΕ, έχει αναλάβει μεγάλα projects στην αυτοδιοίκηση, όπως η “Ολοκληρωμένη ψηφιακή ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου του Δήμου Παξών”, με κόστος πάνω από 200.000 ευρώ. Τα υδατοδρόμια της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα) με κόστος πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ (δείτε ΕΔΩ). Φυσικά βοηθά με μελέτες για το “Φιλόδημος” και το “Αντώνης Τρίτσης” πλειάδα μικρών Δήμων για θέματα όπως: παιδικές χαρές, οδοποιία κ.α.

Πριν από λίγες ημέρες όμως (δείτε ΕΔΩ), η ΔΕΠΑΝ υπέγραψε ένα τεράστιο έργο γι' αυτή “«ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ & ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ».

Λειτουργώντας επισήμως για το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η ΔΕΠΑΝ θα χρηματοδοτηθεί από το ΥΝΑΝΠ για τις αμοιβές στελεχών της, ενώ και η ίδια θα χρηματοδοτήσει στελέχη της. Ούτε ποσά, ούτε νούμερα ούτε τίποτα...

Ο συγκεκριμένος τρόπος μέσω μελετών από μία ΑΜΚΕ που τα μέλη της είναι Δήμοι, είναι “κοινό μυστικό” στον μελετητικό χώρο, ότι χρησιμοποιείται ως εργαλείο για να παρακάμπτονται οι “σφιχτές διαγωνιστικές διαδικασίες” του Δημοσίου και να γίνεται το λεγόμενο outsourcing μελετών.

Όλοι όμως οι σχεδιασμοί της ΔΕΠΑΝ, ειδικά για τα Ιόνια Νησιά φαίνεται πως ανατρέπονται πλήρως.

Αιτία η προσφυγή του πρώην Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θοδωρή Γαλιατσάτου στην επιτροπή του άρθρου 68 του ΠΔ 30/1996 (δείτε ΕΔΩ αναλυτικό ρεπορτάζ), εναντίον της ανάθεσης από το περιφερειακό συμβούλιο στη ΔΕΠΑΝ για τα υδατοδρόμια.

Ο κ. Γαλιατσάτος δικαιώθηκε, κάνοντας λόγο για νομικά κωλύματα στην ανάθεση, ενώ αναμένεται να πει περισσότερα μόλις καθαρογραφεί η απόφαση της Αποκετρωμένης Διοίκησης τις επόμενες ημέρες.

Είναι μία εξέλιξη που αναμφίβολα θα επηρεάσει και τη σχέση του Δήμου Πρέβεζας με τη ΔΕΠΑΝ.

 

 

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Κοινωνία

23 Απριλίου 2024
Ο Δήμος Ζηρού με αφορμή και την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου από 1η Μαΐου 2024 καλεί τους συμπολίτες να προβούν άμεσα στον καθαρισμό των οικοπέδων τους που βρίσκονται εντός του οικισμού από ξερά
22 Απριλίου 2024
Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι διαδικασίες για το έργο «ανακαίνισης- εκσυγχρονισμού του Γενικού Νοσοκομείου Πρέβεζας» καθώς η Περιφερειακή Επιτροπή ανέδειξε ...
22 Απριλίου 2024
Από το Επιμελητήριο Πρέβεζας ανακοινώνεται ότι επετεύχθη η ισότιμη στήριξη της μητρότητας σε όλο το φάσμα των εργαζόμενων γυναικών σύμφωνα με σχετική ...
22 Απριλίου 2024
Σε προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο οδικό δίκτυο του Νομού Πρέβεζας, από Φιλιππιάδα (Ε.Ο. Ιωαννίνων – Αντιρρίου) έως και όρια με Δ.Α. ...

Αθλητισμός

23 Απριλίου 2024
Την 3η θέση στα 400 μέτρα εμπόδια κατέκτησε η Κυριακή Τσαούση στους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες Κλασσικού Αθλητισμού ΓΕ.Λ. – ΕΠΑ.Λ. Ελλάδας – Κύπρου 2024. Η αθλήτρια του Δημήτρη Γεωργοπέτρη
22 Απριλίου 2024
Στα πλαίσια του διασυλλογικού πρωταθλήματος Κ16, που έγινε στα Γιάννενα τις 20/4/24 η Χαρά Γέρου σημείωσε τη 5η καλύτερη επίδοση της τελευταίας ...
15 Απριλίου 2024
Ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Πρέβεζας-Λευκάδας απέστειλε την παρακάτω συγχαρητήρια ανακοίνωση: Θερμά συγχαρητήρια !!!!στους συλλόγους ...
12 Απριλίου 2024
Στο δημοτικό στάδιο “Αθανασία Τσουμελέκα” θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απριλίου ο τελικός του Κυπέλλου ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας ανάμεσα στον Ερμή ...
03 Απριλίου 2024
Από την Οργανωτική Επιτροπή Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων(Ο.Ε.Σ.Α.Δ.) Πρέβεζας, ανακοινώνεται ότι στα πλαίσια των Πανελλήνιων Αγώνων ΓΕ.Λ. & ...

Πολιτισμός

22 Απριλίου 2024
  Κρατήσεις στο : 2682089789, 6909963253 ή με μήνυμα στην σελίδα του Diem στο Instagram και στο Facebook!
22 Απριλίου 2024
Έχοντας ήδη αποσπάσει πολυάριθμα βραβεία σε φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, το Animal, η νέα ταινία της Σοφίας Εξάρχου, προβάλλεται από την ...
19 Απριλίου 2024
Η Θεατρική Ομάδα του 3ου Γυμνασίου Πρέβεζας παρουσιάζει την παράσταση   ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ένας οικολογικός μύθος   στη Θεοφάνειο, την ...
17 Απριλίου 2024
Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Η Πρέβεζα στα Οθωμανικά αρχεία», συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις και η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας την ...

Στήλες

06 Ιουλίου 2012
Αραβικές δυνάμεις υπό τον Λόρενς της Αραβίας και τον βεδουίνο Αούντα Ιμπού Ταγί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Άκαμπα από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 6 Ιουλίου 1917, κατά τη διάρκεια της αραβικής
26 Ιουνίου 2012
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απορρίπτει τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας. Αρχίζει ο Πόλεμος των Δέκα ...
21 Ιουνίου 2012
Σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας ξεσπά στις ΗΠΑ, με συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, για παράνομες καταθέσεις 700 εκατομμυρίων ...
19 Ιουνίου 2012
Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς - Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου, στις 19 Ιουνίου 1913. Η μάχη ξεκίνησε ...
16 Ιουνίου 2012
Παρουσία στενών συγγενών, λίγων φίλων και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, χωρίς επικήδειους λόγους, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Παιανίας στις 16 ...