Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2020 15:59

Το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας καταδίκασε την κυβερνητική καταστολή και την επιβολή προστίμων σε απεργούς του ΠΑΜΕ

Τη δημοκρατική του ευαισθησία και την βαθιά κατανόηση ότι η Κυβέρνηση με πρόσχημα την πανδημία επιδιώκει να υπερβεί τη “λεπτή γραμμή” των δημοκρατικών-συνδικαλιστικών ελευθεριών των Ελλήνων πολιτών, εξέφρασε το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας υπερψηφίζοντας στη συνεδρίαση της Παρασκευής την πρόταση ψηφίσματος της Λαϊκής Συσπείρωσης για καταδίκη της κυβερνητικής καταστολής και της επιβολής προστίμων σε απεργούς του ΠΑΜΕ.

ΚΑΤΑ στην πρόταση ψηφίσματος ψήφισαν οι παρατάξεις “Ο Δήμος της Καρδιάς μας!”, “Δημοτική Ανατροπή” και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Χαράλαμπος Κακιούζης. Υπέρ ψήφισαν οι παρατάξεις “Δημοτική Συνεργασία", "Στροφή στο Μέλλον", "Λαϊκή Συσπείρωση" και "Ανυπότακτη Κίνηση για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας” και οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης “Ανάπτυξη Τώρα” Γιώργος Νίτσας, Τάσος Αμάραντος και Ιωσήφ Στύλος.

Παρών ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης “Ανάπτυξη Τώρα” Νίκος Λουφέκης και Γιώργος Ντόντης.

Το ψήφισμα αναφέρει:

 

“Είναι προκλητικό η κυβέρνηση και το κράτος που δεν μπορούν να εγγυηθούν την ουσιαστική προστασία της υγείας του λαού και το 'χουν ρίξει σχεδόν αποκλειστικά στην «ατομική ευθύνη»,……. που έφεραν μαζί με όλους τους προηγούμενους την κατάρρευση του συστήματος Υγείας, να εγκαλούν το αγωνιστικό κίνημα που τηρεί απόλυτα το υγειονομικό πρωτόκολλο, για το αυτονόητο. Δηλαδή, όσους αγωνίζονται για να υπάρξει ουσιαστική κρατική ευθύνη στην αντιμετώπιση της πανδημίας, να μην είναι κόστος η υγεία του λαού, των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, όσων πάνε στη δουλειά τους με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, των μαθητών στα σχολεία, των ηλικιωμένων σε οίκους ευγηρίας, παντού.

Το εργατικό - λαϊκό κίνημα απέδειξε και στις 17 Νοέμβρη ότι ο αγώνας και η διεκδίκηση μπορούν να γίνονται με όρους πραγματικής προστασίας της υγείας. Και η αλήθεια είναι ότι ο λόγος των διεκδικήσεων και των αγώνων σήμερα είναι πολλαπλός, με πρώτο βέβαια το ζήτημα της πάλης για τη ζωή και την υγεία του λαού.

Γιατί κυβέρνηση και κεφάλαιο βλέπουν ως ευκαιρία την πανδημία για να βάλουν στον πάγο τις εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις, να χτίσουν ένα ακόμα πιο αντιδραστικό πλαίσιο περιορισμού ελευθεριών και δικαιωμάτων. Όχι τυχαία, από τους πρώτους νόμους μετά την καραντίνα της άνοιξης ήταν ο νόμος περιορισμού των διαδηλώσεων.

Σε συνθήκες πανδημίας η αντιλαϊκή πολιτική ούτε αναστέλλεται ούτε κάνει διάλειμμα. Η κυβέρνηση έχει στα σκαριά νέα αντεργατικά νομοσχέδια με πιο εμβληματικό αυτό που καθιερώνει τη 10ωρη εργασία και χτυπάει το δικαίωμα στην απεργία και στη συνδικαλιστική δράση.

Η προσπάθεια καλλιέργειας κλίμα συναίνεσης και εθνικής συνεννόησης, και οι προτάσεις για υπουργούς κοινής αποδοχής, σημαίνουν πολύ απλά ότι οι αγώνες, η πάλη του κινήματος δεν μπορεί και δεν πρέπει να κάνουν κανένα διάλειμμα ούτε να αναβληθούν. Ακριβώς το αντίθετο.

Καταγγέλλουμε την επιβολή προστίμων από αστυνομικές δυνάμεις σε συνδικαλιστές σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ έξω από το super market Μασούτη, τη στιγμή που, τηρώντας όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας, μετέφεραν το σημερινό απεργιακό μήνυμα σε εργαζόμενους σε μεγάλους χώρους δουλειάς”.

Σε “σκληρή κομματική γραμμή” της ΝΔ κινήθηκε η παράταξη του Δημάρχου, με ορισμένους να χρησιμοποιούν... ευφυολογήματα πολιτικής αντιπαράθεσης, που δεν ανταποκρίνονται στο επίπεδο ενός δημοτικού συμβουλίου (εξαιρουμένου του Δημάρχου, ο οποίος προσπάθησε για λίγο να “μπει στο κοστούμι” του αυτοδιοικητικού).

Η ουσία του ψηφίσματος δεν ήταν ούτε αν οι απεργοί έστειλαν σωστό sms, ούτε αν η αστυνομία κάνει καλά ή άσχημα τη δουλειά της. Η ουσία του ψηφίσματος αποτυπώνεται ξεκάθαρα στη φράση: “Η κυβέρνηση και το κεφάλαιο βλέπουν ως ευκαιρία την πανδημία για να βάλουν στον πάγο τις εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις”. Και αυτό φαίνεται δια της ψήφου ότι δεν το συμμερίζονται όλοι.

Ειδικότερα ο κ. Γεωργάκος ανέφερε μεταξύ άλλων: “Θα θέλαμε να μας διευκρινίσει ο κ. Κυριαζής, γιατί μπήκαν τα πρόστιμα, σε ποιους και που. Για συνωστισμό; Είναι λίγο λεπτή η γραμμή της διαμαρτυρίας ή μη. Και η Αστυνομία έδειξε ανοχή στο Πολυτεχνείο και δεν έκοψε πρόστιμα. Ήταν καλή τότε;”.

Ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Χρύσανθος Κυριαζής ανέφερε με τη σειρά του: “Αυτό έγινε στις 26 Νοεμβρίου έξω από το s/m Μασούτη. 10 αγωνιστές-συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ δέχθηκαν πρόστιμο και ήταν 300 ευρώ. Ήμασταν προσεκτικοί, είχαμε αποστάσεις και τηρούσαμε όλα τα υγειονομικά μέτρα. Η πολιτική δράση δεν μπορεί να αναβληθεί...”.

Ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας Δημήτρης Καραμανίδης ρώτησε: “Ήσασταν μαζεμένοι;”, με τον δημοτικό σύμβουλο της παράταξης “Ο Δήμος της Καρδιάς μας!” Λεωνίδα Αργυρό να τονίζει: “Εγώ θα πω ότι τηρήσατε τα μέτρα υγιεινής. Υπάρχει κάποιος κωδικός που να λέει απεργία; Ότι βγαίνω για απεργία; Ο νόμος ορίζει συγκεκριμένα πράγματα. Δε με ενδιαφέρουν τα υπόλοιπα... Πάνω σε αυτό συζητάμε αυτή τη στιγμή...”. Βέβαια κατόπιν ο κ. Αργυρός για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις πρόσθεσε: “Είμαι υπέρ του απεργιακού δικαιώματος. Να εκφράζει ο κάθε πολιτικός φορέας τη γνώμη του”.

Ο δημοτικός σύμβουλος της “Ανάπτυξης Τώρα” Τάσος Αμάραντος αντέδρασε στο σχόλιο του κου Αργυρού, λέγοντας: “Σε παρακαλώ πάρα πολύ, τι εξυπνάδες είναι αυτές; Τι αστεία είναι αυτά αν υπάρχει κωδικός για απεργία. Το θέμα εδώ είναι αν μπορούν να εκφραστούν δημοκρατικά ή όχι, σε μία δημοκρατία και όχι τι μήνυμα θα στείλουν...

Οι αγώνες κερδίζονται με αγώνες. Τα μέλη του ΠΑΜΕ τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και η πάλη των εργαζομένων γίνεται πάντα κόντρα σε αντιλαϊκά φιρμάνια. Φτάνει η καραμέλα ότι ¨φταίμε όλοι”. Κρύβεται πίσω από αυτά η ανικανότητα της Κυβέρνησης και η μη προετοιμασία της για το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Προσπαθούν να φοβίσουν τον κόσμο. Κάποια στιγμή θα πάρουν και την πολιτική-υγειονομική ευθύνη, που δεν την έχει πάρει κανείς ακόμη...”.

Ο Παναγιώτης Λελοβίτης (Στροφή στο Μέλλον) πήρε στη συνέχεια το λόγο και είπε: “Για κάποιους η πανδημία είναι ευκαιρία. Και είναι ευκαιρία για να περάσουν ορισμένα αντεργατικά και αντικοινωνικά νομικά πονήματα. Να θυμηθούμε ότι πέρασε το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο, ότι μέσα στην πανδημία έρχεται το νομοσχέδιο για τεχνική εκπαίδευση. Να θυμηθούμε ότι κατεβαίνει ένα νομοσχέδιο-σκούπα για την εργασία, ο πτωχευτικός κώδικας κ.ο.κ. Βεβαίως επειδή είναι δεδομένο ότι κάποιοι θα αντιδράσουμε ενάντια στις λογικές της απόλυτης φίμωσης, προστατεύοντας τους εαυτούς μας και τις οικογένειές μας, αλλά πρωτίστως αυτό που λέμε κοινωνική αντίληψη, θα υπάρχουν και κάποιες συλλογικές δράσεις. Η Κυβέρνηση προωθεί τη λεγόμενη συλλογική ενοχοποίηση, δηλαδή όλοι είναι υπεύθυνοι για το κακό που τους συμβαίνει εκτός από την Πολιτεία. Τέτοια αντιμετώπιση σε συνδικαλιστές, οι οποίοι τηρούν λογικά πρωτόκολλα υγειονομικής και ασφάλειας, είναι μία επίδειξη εξουσίας και ισχύος βάρβαρης και θα πρέπει συνολικά από το δημοτικό συμβούλιο να καταδικαστούν”.

Ο σύμβουλος της “Ανυπότακτης Κίνησης για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας” Ταξιάρχης Κωστόγιαννης ανέφερε μεταξύ άλλων: “Καταδικάζουμε την αστυνομοκρατία και το χουντικής έμπνευσης πλαίσιο, που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα. Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για νόμο”.

Ο Κώστας Κύρλας εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης έδωσε μία άλλη διάσταση στο θέμα: “Καθ' όσον γνωρίζουμε δεν έχει καταργηθεί το δημοκρατικό πολίτευμα στη χώρα. Ούτε έχει καταργηθεί το δικαίωμα στη συνάθροιση μέχρι και 9 άτομα, σύμφωνα και με τις οδηγίες του Υπουργείου. Δεν έχει καταργηθεί επίσης η συνδικαλιστική δράση. Τυπικά καταρρίπτεται η επιβολή αυτών των προστίμων. Όλη αυτή η προσπάθεια της Κυβέρνησης δεν είναι να προστατευτεί η κοινωνία από 10-15 ανθρώπους που κάθονται με μάσκα μεταξύ τους, αλλά να καταστείλει την κοινωνική διαμαρτυρία, χρησιμοποιώντας τον κορονοϊό για να ασκήσει αντιλαϊκή πολιτική χωρίς να έχει απέναντί της οποιαδήποτε διαμαρτυρία. Είναι παράνομη η στόχευσή τους”.

Ο επικεφαλής της παράταξης “Ανάπτυξη Τώρα” Γιώργος Νίτσας πρόσθεσε: “Η δημοκρατική έκφραση δεν έχει απαγορευτεί στην Ελλάδα. Στηρίζουμε την έκφραση αυτή των συνδικαλιστών, που τηρούν βέβαια τα υγειονομικά πρωτόκολλα”.

 

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΗ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Κοινωνία

03 Μαρτίου 2021
Αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. του Αστυνομικού Τμήματος Πρέβεζας συνέλαβαν χθες (02-03-2021) αργά το βράδυ στην Πρέβεζα ημεδαπό για υποθέσεις ναρκωτικών. Ειδικότερα, κατά τον αστυνομικό έλεγχο
03 Μαρτίου 2021
Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε η Ανυπότακτη Κίνηση για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας: Διαβάζουμε ότι ο πρόεδρος της κοινότητας της ...
03 Μαρτίου 2021
Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,9 της κλίμακας Ρίχτερ (εστιακό βάθος 10χλμ., πηγή: Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών) καταγράφηκε στις 12.16 το μεσημέρι με ...
03 Μαρτίου 2021
Στην Πρέβεζα εθεάθη το Σαββατοκύριακο ο γνωστός ηθοποιός Ρένος Χαραλαμπίδης. Ο κ. Χαραλαμπίδης έμεινε εντυπωσιασμένος από την πόλη και το ...
03 Μαρτίου 2021
Στα πλαίσια του σχεδιασμού για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, κατατέθηκε από τον Δήμο Πάργας πρόταση χρηματοδότησης για την δημιουργία ...

Αθλητισμός

03 Μαρτίου 2021
Εφτά αναμετρήσεις διεξάγονται στη Serie A, τρεις στην Premier League, πλήρης αγωνιστική σε Ligue 1 και Super League 2. Ανακάλυψε τις κορυφαίες bwin προσφορές* και κέρδισε 783. Νόριτς –
02 Μαρτίου 2021
Η Μπέτις πάλεψε, αλλά έχασε στις λεπτομέρειες από τη Σαραγόσα στο παιχνίδι που επέλεξα στην στήλη της Κυριακής, με αποτέλεσμα να μας χαλάσει το ...
28 Φεβρουαρίου 2021
Από ευρωπαϊκές προκρίσεις στο Γιουρόπα Λιγκ προέρχονται Ρόμα και Μίλαν, η πρώτη πέρασε σχετικά άνετα το εμπόδιο της Μπράγκα, η δεύτερη με την ψυχή ...
27 Φεβρουαρίου 2021
Σήμερα ξεχωρίζει μία επιλογή από την ACΒ και το ντέρμπι των Βάσκων, ανάμεσα σε Χιπουσκόα και Μπιλμπάο. Είναι μια μονομαχία ανάμεσα στους δύο ...
26 Φεβρουαρίου 2021
Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε η Επιτροπή Διοργανώσεων της ΕΠΟ: “Η Επιτροπή Διοργανώσεων στη συνεδρίασή της στις 25/02/2021 αποφάσισε να ...

Πολιτισμός

01 Μαρτίου 2021
Κυκλοφόρησε η δεύτερη ολοκληρωμένη δουλειά των garage punk / heavy rockers 2 Headed Dogs.  Ο δίσκος λέγεται "The Engine Is On" και είναι μια αναξάρτητη παραγωγή. Ο δίσκος είναι διαθέσιμος
01 Μαρτίου 2021
Οι Φίλοι τησ Λαογραφικής Συλλογής "Γιώργος Γιάννος" σας καλούν στη διαδικτυακή στρογγυλή τράπεζα "Η αποκριά στην Ήπειρο: άλλοτε και τώρα μουσική, ...
25 Φεβρουαρίου 2021
Το Καρναβαλικό Κομιτάτο Πρέβεζας συνεχίζει τις αποκριάτικες εκδηλώσεις του για το διαδικτυακό Καρναβάλι 2021. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει: ...
24 Φεβρουαρίου 2021
Με το Ρωμαϊκό θέατρο της Νικόπολης ξεκίνησε την Τρίτη η διαδικτυακή σειρά ομιλιών με τίτλο «Πολιτιστική διαδρομή των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου», ...

Στήλες

03 Μαρτίου 2012
Ο Γρηγόρης Αυξεντίου άφησε το δικό του στίγμα στον ελληνοκυπριακό αγώνα κατά των Βρετανών αποικιοκρατών της Μεγαλονήσου, ως ένα από τα ηγετικά στελέχη της Ε.Ο.Κ.Α. Στις 3 Μαρτίου 1957, στο όρος
02 Μαρτίου 2012
Ο Νέλσον Μαντέλα πέρασε σχεδόν τη μισή του ζωή στη φυλακή, αγωνιζόμενος για την κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων στην Νότιο Αφρική και την ...
29 Φεβρουαρίου 2012
Ο Νίκος Μπελογιάννης καταδικάστηκε την 1η Μαρτίου 1952 από το Διαρκές Στρατοδικείο Αθηνών εις θάνατον. Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για κατασκοπεία ...
28 Φεβρουαρίου 2013
Ο Σβεν Ούλωφ Γιοαχίμ Πάλμε (Sven Olof Joachim Palme, 30 Ιανουαρίου 1927 – 28 Φεβρουαρίου 1986) ήταν ...
27 Φεβρουαρίου 2013
Στις 27 Φεβρουαρίου 1943 εκπνέει ο ποιητής Κωστής Παλαμάς. Η κηδεία του έγινε την επομένη και με την συμμετοχή χιλιάδων Αθηναίων μετατράπηκε σε ...