Τρίτη, 01 Ιουνίου 2021 12:25

Η ώρα της ευθύνης για τα ανενεργά στρατόπεδα μετά την ακύρωση του διαγωνισμού για τον Άγιο Γεώργιο – Σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση στο δημοτικό συμβούλιο

Η εξέλιξη που σημειώθηκε τη Δευτέρα με τη ματαίωση του διαγωνισμού της ΥΠΑΑΠΕΔ (Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων) για το Φρούριο του Αγίου Γεωργίου, έφερε το θέμα προς συζήτηση όπως ήταν αναμενόμενο και στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας.

IMG 0183

Κατά γενική ομολογία η παρέμβαση της Περιφέρειας Ηπείρου στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά και η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας να πιέσει ώστε να ματαιωθεί ο διαγωνισμός ήταν οι δύο κύριοι παράγοντες, στην εξέλιξη που καταγράφηκε. Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος στην ενημέρωσή του προσπάθησε να “καρπωθεί” την ματαίωση του διαγωνισμού, αφήνοντας σε δεύτερο ρόλο την Περιφέρεια Ηπείρου, αναφέροντας ότι έστειλε έγγραφα στο γραφείο του Πρωθυπουργού, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την ΥΠΑΑΠΕΔ. “Με τηλεφωνική επικοινωνία που είχα ακυρώθηκε ο διαγωνισμός. Συνεχίζουμε τη συζήτηση για τα στρατόπεδα. Να ευχαριστήσω την Περιφέρεια που έδωσε κι αυτή το στίγμα της με έγγραφό της σε σχέση με την ακύρωση του διαγωνισμού”, είπε ο κ. Γεωργάκος και ευχαρίστησε παράλληλα την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας για έγγραφο που απέστειλε για το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Το θέμα ωστόσο μπαίνει πλέον στην κρίσιμη καμπή του, γιατί μπορεί ο διαγωνισμός να ματαιώθηκε, ωστόσο ο Δήμος και η Περιφέρεια θα πρέπει να παρουσιάσουν σύντομα ένα συνεκτικό και βιώσιμο πλάνο αξιοποίησης.

IMG 0290

Τοποθέτηση για το θέμα έκανε ο επικεφαλής της παράταξης “Ανάπτυξη Τώρα” Γιώργος Νίτσας, ο οποίος τόνισε:

“Ενημερωθήκαμε πως ματαιώθηκε ο διαγωνισμός τελικά από την Υπηρεσία Αξιοποίησης της Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Πολύ ευχάριστη εξέλιξη η συγκεκριμένη. Έστω και στο παρά... πέντε! Και οφείλεται σύμφωνα με τη δική μας εκτίμηση στη σθεναρή στάση που επέδειξαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου. Θα μιλήσω όμως για τη δική μας. Φαίνεται ότι η στρατηγική μας στο συγκεκριμένο θέμα δικαιώνεται, αλλά και οι υποψίες μας όλο το προηγούμενο διάστημα. Και θα εξηγήσω γιατί!

Αυτή τη στιγμή στα μάτια των πολιτών φαίνεται ΔΥΣΤΥΧΩΣ για ολόκληρο τον οργανισμό που λέγεται Δήμος Πρέβεζας, ότι η παρέμβαση Καχριμάνη έσωσε την υπόθεση των ανενεργών στρατοπέδων και του Κάστρου του Αγίου Γεωργίου, καθώς ο Περιφερειάρχης επικοινώνησε απευθείας με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και κατάφερε να τον πείσει! Ο Περιφερειάρχης! Και ρωτώ: Ο Δήμαρχος Πρέβεζας έστειλε έγγραφα στο ΥΠΕΘΑ και στο Γραφείο του Πρωθυπουργού. Τηλέφωνο τον πήρε να μιλήσουν απευθείας. Ραντεβού ζήτησε; Ή το δυνατό του σημείο είναι οι φωτογραφίες; Ο κ. Γεωργάκος είναι ο Δήμαρχος του παντού και πουθενά.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ -χωρίς να έχουμε κάποια αντιπαλότητα φυσικά με τον έτερο βαθμό αυτοδιοίκησης που είναι η Περιφέρεια- ο Δήμος Πρέβεζας περιορίστηκε σε ρόλο “κομπάρσου” στη διεκδίκηση των στρατοπέδων, με αποκλειστική ευθύνη του κου Γεωργάκου. Ο οποίος φάνηκε πλέον ξεκάθαρα ότι μπήκε σε μία διαπραγμάτευση, χωρίς να έχει καμία εξουσιοδότηση, απέτυχε ΜΟΝΟΣ του να πάρει το οτιδήποτε για την πόλη και θα πρέπει δημόσια να απολογηθεί στο δημοτικό συμβούλιο.

Και μπαίνει πλέον το μεγάλο ερώτημα. Η Περιφέρεια πλέον πηγαίνει μόνη της, με εμάς σε δεύτερο ρόλο, να διεκδικήσει τα στρατόπεδα, καθώς ο κ. Γεωργάκος δεν μπορεί πλέον να υπηρετήσει το σκοπό αυτό. Εμείς τι θα κάνουμε; Έχει δώσει εντολή ο κ. Γεωργάκος στις τεχνικές μας υπηρεσίες ή σε ειδικούς συνεργάτες του να καταθέσουμε πρόταση; Θα καταθέσουμε πρόταση;

Η δική μας παράταξη δεσμεύεται πως θα φέρει ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου μία αναλυτική πρόταση τις επόμενες ημέρες.

Θεωρούμε πως ευτυχώς η αντιπολίτευση σταμάτησε τον κ. Γεωργάκο, αλλά δεν αρκεί μόνον αυτό. Πρέπει να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό για τους δημότες και να αξιοποιηθούν τα στρατόπεδα προς όφελος των πολιτών".

Απαντώντας στον κ. Νίτσα, ο Δήμαρχος είπε: “Περίμενα σήμερα να μην είστε τόσο διχαστικός! Από την μια θέλετε να βαδίζουμε όλοι μαζί και να εφαρμόζω τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου γιατί δεν έχω την πλειοψηφία, και από την άλλη να λέτε αυτά που πραγματικά με λυπούν. Λες και έχετε κάνει δημοσκόπηση σήμερα. Να αρχίσουμε να μιλάμε για την επιτυχία τη δική σας και ότι κάνατε μια δημοσκόπηση στην Πρέβεζα από τις 11 π.μ. μέχρι τώρα και είπε ο Πρεβεζάνικος λαός ότι η Περιφέρεια ήταν αυτή που σταμάτησε τη διαδικασία. Ή θα πρέπει  εγώ όταν μιλάω με τον Υπουργό τηλεφωνικά να σας έχω σε ανοιχτή ακρόαση… Να ξέρετε πολύ καλά ότι δεν είμαι από τους ανθρώπους που αυτοπροβάλλομαι για τα τηλέφωνα που έχω κάνει, αλλά για το αποτέλεσμα που όλοι σήμερα είδατε και δεν το πίστευες, γιατί οι υπόλοιποι αρχηγοί των Παρατάξεων πίστευαν ότι θα σταματήσει αυτό, αλλά εσείς βρεθήκατε ο μόνος από τους υπόλοιπους πέντε, για να πείτε ότι ο Γεωργάκος δεν κάνει τίποτα! Αν είναι δυνατόν! Ο Δήμαρχος ξέρετε ότι είναι πολύ πιο πάνω και από τον Αντιπεριφερειάρχη και από τον Περιφερειάρχη και στο ίδιο επίπεδο του Βουλευτή και μη σας πω και παραπάνω. Για το Δήμο κάνω τα πάντα! Και αυτό που θα δείτε στο τέλος της θητείας, το πώς πορευόμαστε στη διάρκεια για όλα τα Στρατόπεδα. Εγώ δεν σταματάω. Όσο και να θέλετε εσείς να με κάνετε να βγω από το στόχο μου, ο στόχος είναι ένας, να φέρω στο Δημοτικό Συμβούλιο τις διαπραγματεύσεις και ό, τι συζητάμε προς υλοποίηση. Ο στόχος είναι τα στρατόπεδα να έρθουν στους δημότες”.

Ο κ. Νίτσας επέμεινε στο αν έχει ο Δήμος πρόταση και αν έχει κινήσει τέτοια διαδικασία, επισημαίνοντας ότι η Περιφέρεια Ηπείρου εξέδωσε δελτίο τύπου για το θέμα της ακύρωσης του διαγωνισμού του Φρουρίου Αγ. Γεωργίου, ενώ ο Δήμος Πρέβεζας κανένα. «Αναμένουμε δελτίο τύπου από εσάς να διαψεύσετε την Περιφέρεια και να πείτε ότι εσείς το πετύχατε», είπε ο κ. Νίτσας.

Ο κ. Γεωργάκος απαντώντας ανέφερε: “Το αν θέλω να βγάλω δελτίο τύπου, είναι θέμα δικό μου. Και ραντεβού έχω ζητήσει και στην επικοινωνία μας σήμερα με τον Υπουργό αυτό είπαμε, και την επόμενη φορά πάλι θα είμαι στα γραφεία του ΤΕΘΑ όπου γίνονται οι συζητήσεις. Μην περιμένετε αυτή τη στιγμή ότι θα βγάλω ένα δελτίο ότι κέρδισα. Δεν κέρδισα, δεν πήραμε κάποιο στρατόπεδο”.

IMG 0354

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σταύρος Αμάραντος στην τοποθέτησή του ανέφερε μεταξύ άλλων: Όπως θυμάστε, κινούμαστε με βάση μια συγκεκριμένη απόφαση που πάρθηκε σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Βασικός πυλώνας και κύρια συνιστώσα αυτής της απόφασης είναι: Πρώτον, άμεσα να κατέβει από τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ-που έγινε- ο διαγωνισμός και δεύτερον εξουσιοδότηση στον Δήμαρχο, άνευ όρων, να διαπραγματευτεί την παράδοση των Κάστρων-Στρατοπέδων στους φυσικούς αποδέκτες, στον Δήμο και τους πολίτες της Πρέβεζας. Αυτή είναι, επιγραμματικά, η εξουσιοδότηση που έχει πάρει ο Δήμαρχος. Η μέχρι τώρα τακτική του Δημάρχου, δεν ξεφεύγει από την πεπατημένη. Όσο και να θέλει με λόγια να υπεκφεύγει, έχει υιοθετήσει τη λογική των μυστικών διαπραγματεύσεων και της μή ενημέρωσης του Δημοτικού Συμβουλίου και της κοινωνίας. Θα πρέπει άμεσα να αλλάξει ρότα ο Δήμαρχος, αν θέλει χωρίς όρους να συστρατευθεί στην απαίτηση της κοινωνίας και  του Δημοτικού Συμβουλίου. Για να το κάνει αυτό, πρέπει να το πάρει απόφαση και να σπάσει αυγά. Πρέπει να συγκρουστεί με τον πολιτικό του χώρο. Είναι μονόδρομος για τον Δήμαρχο να καθορίσει τη στάση του. Σε πρόσφατο περιφερειακό συμβούλιο ο Περιφερειάρχης είπε ορθά κοφτά ότι το Φρούριο θα καταλήξει στην Περιφέρεια. Το ζητούμενο είναι ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη απόφαση, μια πάνδημη απαίτηση  της κοινωνίας να αποδοθούν τα Στρατόπεδα και τα Κάστρα και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να το παλέψει!”.

Ο κ. Γεωργάκος απευθυνόμενος στον κ. Αμάραντο είπε: “Κύριε Αμάραντε, βγάλατε κάποια απόφαση ή ανακοίνωση κατά της παραχώρησης του Κάστρου Αγ. Ανδρέα στην Περιφέρεια με αυτό το αντίτιμο. Γιατί ξέρω καλά ότι όλες οι επόμενες κινήσεις είναι στη βάση της ανάπλασης του χώρου, μπήκαν κάποιοι Σύλλογοι μέσα. Έγινε μια αντιπαράθεση με την Περιφέρεια τότε;”.

Ο κ. Αμάραντος απαντώντας σημείωσε: “Όταν  έγινε η μεταβίβαση του Κάστρου στην Περιφέρεια, δεν ήμουν εγώ Δήμαρχος, αλλά ο κ. Μπαΐλης. Υπήρχε συγκεκριμένη πλειοψηφία τότε. Ρωτήστε τον κ. Μπαΐλη. Εμείς σαν “Λαϊκή Συσπείρωση” είχαμε πάρει ξεκάθαρη θέση. Ζητούσαμε νε περάσει στα περιουσιακά στοιχεία του Δήμου”.

IMG 0275

Ο επικεφαλής της παράταξης “Δημοτική Συνεργασία” Χρήστος Μπαΐλης διευκρίνισε ότι “Καταρχάς στις 14 Αυγούστου του 2014, υπεγράφη ένα προσύμφωνο της Περιφέρειας και του ΤΕΘΑ. Αργότερα το 2015 υπεγράφη το οριστικό συμβόλαιο. Εγώ δεν γνώριζα για το προσύμφωνο. Αλλά από τη στιγμή που προχώρησε η διαδικασία και αποδόθηκε στην Περιφέρεια με σκοπό να το αξιοποιήσει για το καλό των Δημοτών, να γίνει Διοικητήριο και άλλοι χώροι Πολιτισμού, δεν αντιδράσαμε. Αλλά την πρώτη φορά δεν γνωρίζαμε απολύτως τίποτα”.

Απομένει πλέον να δούμε την κατάθεση της πρότασης των φορέων για τα στρατόπεδα.

 

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Κοινωνία

23 Απριλίου 2024
Φαίνεται πως το έχει... σύστημα η δημοτική αρχή να ρισκάρει να διχάζει την τοπική κοινωνία με χειρισμούς της επάνω σε θέματα μνημείων και ιστορικών παρεμβάσεων. Στη συνεδρίαση του συμβουλίου
23 Απριλίου 2024
Ο Δήμος Ζηρού με αφορμή και την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου από 1η Μαΐου 2024 καλεί τους συμπολίτες να προβούν άμεσα στον καθαρισμό των οικοπέδων ...
22 Απριλίου 2024
Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι διαδικασίες για το έργο «ανακαίνισης- εκσυγχρονισμού του Γενικού Νοσοκομείου Πρέβεζας» καθώς η Περιφερειακή Επιτροπή ανέδειξε ...
22 Απριλίου 2024
Από το Επιμελητήριο Πρέβεζας ανακοινώνεται ότι επετεύχθη η ισότιμη στήριξη της μητρότητας σε όλο το φάσμα των εργαζόμενων γυναικών σύμφωνα με σχετική ...
22 Απριλίου 2024
Σε προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο οδικό δίκτυο του Νομού Πρέβεζας, από Φιλιππιάδα (Ε.Ο. Ιωαννίνων – Αντιρρίου) έως και όρια με Δ.Α. ...

Αθλητισμός

23 Απριλίου 2024
Την 3η θέση στα 400 μέτρα εμπόδια κατέκτησε η Κυριακή Τσαούση στους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες Κλασσικού Αθλητισμού ΓΕ.Λ. – ΕΠΑ.Λ. Ελλάδας – Κύπρου 2024. Η αθλήτρια του Δημήτρη Γεωργοπέτρη
22 Απριλίου 2024
Στα πλαίσια του διασυλλογικού πρωταθλήματος Κ16, που έγινε στα Γιάννενα τις 20/4/24 η Χαρά Γέρου σημείωσε τη 5η καλύτερη επίδοση της τελευταίας ...
15 Απριλίου 2024
Ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Πρέβεζας-Λευκάδας απέστειλε την παρακάτω συγχαρητήρια ανακοίνωση: Θερμά συγχαρητήρια !!!!στους συλλόγους ...
12 Απριλίου 2024
Στο δημοτικό στάδιο “Αθανασία Τσουμελέκα” θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απριλίου ο τελικός του Κυπέλλου ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας ανάμεσα στον Ερμή ...
03 Απριλίου 2024
Από την Οργανωτική Επιτροπή Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων(Ο.Ε.Σ.Α.Δ.) Πρέβεζας, ανακοινώνεται ότι στα πλαίσια των Πανελλήνιων Αγώνων ΓΕ.Λ. & ...

Πολιτισμός

22 Απριλίου 2024
  Κρατήσεις στο : 2682089789, 6909963253 ή με μήνυμα στην σελίδα του Diem στο Instagram και στο Facebook!
22 Απριλίου 2024
Έχοντας ήδη αποσπάσει πολυάριθμα βραβεία σε φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, το Animal, η νέα ταινία της Σοφίας Εξάρχου, προβάλλεται από την ...
19 Απριλίου 2024
Η Θεατρική Ομάδα του 3ου Γυμνασίου Πρέβεζας παρουσιάζει την παράσταση   ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ένας οικολογικός μύθος   στη Θεοφάνειο, την ...
17 Απριλίου 2024
Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Η Πρέβεζα στα Οθωμανικά αρχεία», συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις και η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας την ...

Στήλες

06 Ιουλίου 2012
Αραβικές δυνάμεις υπό τον Λόρενς της Αραβίας και τον βεδουίνο Αούντα Ιμπού Ταγί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Άκαμπα από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 6 Ιουλίου 1917, κατά τη διάρκεια της αραβικής
26 Ιουνίου 2012
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απορρίπτει τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας. Αρχίζει ο Πόλεμος των Δέκα ...
21 Ιουνίου 2012
Σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας ξεσπά στις ΗΠΑ, με συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, για παράνομες καταθέσεις 700 εκατομμυρίων ...
19 Ιουνίου 2012
Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς - Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου, στις 19 Ιουνίου 1913. Η μάχη ξεκίνησε ...
16 Ιουνίου 2012
Παρουσία στενών συγγενών, λίγων φίλων και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, χωρίς επικήδειους λόγους, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Παιανίας στις 16 ...