Τετάρτη, 06 Οκτωβρίου 2021 17:50

Μεθοδευμένο σχέδιο υποβάθμισης του εμπορικού λιμένα – Εμπεριστατωμένη, συνθετική και μη συγκρουσιακή η πρόταση των επαγγελματιών (pics+vid)

Επιβεβαιώνοντας πλήρως τη σειρά ρεπορτάζ του atpreveza.gr σχετικά με τους χειρισμούς του Προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πρέβεζας και Δημάρχου Πρέβεζας Νίκου Γεωργάκου, που “πριονίζουν” και υποβαθμίζουν την εμπορική λειτουργία του λιμένα Πρέβεζας, η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον λιμένα και οι συνεργάτες τους, κατέδειξε ένα μεθοδευμένο σχέδιο προς αυτή την κατεύθυνση.

IMG 7616

Ο Πρόεδρος του μεταφορικού συνεταιρισμού «ΝΙΚΟΠΟΛΗ», Γαβρίλης Λελοβίτης (εκπροσώπησε και τους υπόλοιπους επαγγελματίες), ο τεχνικός σύμβουλος των επαγγελματιών και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ΕΥΕΡΓΟΣ Α.Ε Αργύρης Πλέσιας και ο νομικός σύμβουλος των επαγγελματιών Αθανάσιος Χατζηλίας παρέθεσαν πληθώρα επιχειρημάτων και γεγονότων, χρησιμοποιώντας μάλιστα μη συγκρουσιακή φρασεολογία που αποδεικνύουν πως το δίλημμα Εμπορική Χρήση vs Κρουαζιέρα δεν θα πρέπει να τίθεται ως λύση για το λιμάνι της Πρέβεζας.

IMG 7611

Παρ΄ όλα αυτά τα γεγονότα είναι συγκεκριμένα και οδηγούν στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει και η τεκμηριωμένη και εμπεριστατωμένη πρόταση των επαγγελματιών του εμπορικού λιμένα να μπει στο “τραπέζι” της διαβούλευσης ως λύση. Αυτό είναι άλλωστε και η βασική επιδίωξη των επαγγελματιών, όπως επίσης και να γίνει κοινωνός ο πρεβεζάνικος λαός του σχεδιασμού που υπάρχει και να πάρει θέση. Επιπροσθέτως είναι δεκάδες οι εταιρείες, οι φορείς, οι επαγγελματίες και οι πολίτες της Ηπείρου και της Πρέβεζας πο στηρίζουν τη συγκεκριμένη πρόταση.

Καταδείχθηκε επίσης πως το ζήτημα της τροποποίησης του Master Plan θα πρέπει επειγόντως να μπει σε ευρεία δημόσια διαβούλευση, αλλά επίσης και να απασχολήσει τη συνεδρίαση ενός δημοτικού συμβουλίου.

 

Λελοβίτης: “Η παρουσίαση στη διαβούλευση δύο ακραίων λύσεων, μας τρομάζει για τα αποτελέσματα”

 IMG 7605

Ο κ. Λελοβίτης στην εισαγωγική του τοποθέτηση είπε: “Αν και δεν καταλάβαμε τους λόγους για τους οποίους ξεκίνησε η μελέτη για την τροποποίηση του Master Plan και τι στόχους είχε, θεωρήσαμε υποχρέωσή μας να ασχοληθούμε με την αξιολόγηση των αλλαγών που πρόκειται να φέρει. Ασχοληθήκαμε σοβαρά και επαγγελματικά, επειδή το λιμάνι αποτελεί κόμβο για την πόλη μας, για τις δραστηριότητές μας, για την οικονομία του τόπου, για τη ζωή μας. Αναθέσαμε σε ομάδα Συμβούλων την τεχνική και νομική υποστήριξη γιατί πιστεύουμε ότι η κριτική και οι προτάσεις μας θα πρέπει να έχουν τεκμηριωμένη βαρύτητα.

Πιστεύαμε οτι η παρακολούθηση του θέματος από εμάς και την ομάδα μας θα βοηθούσε το Λιμενικό Ταμείο και τον πρόεδρό του να λάβουν χρήσιμες αποφάσεις. Η σημαντική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση, καθώς συντάσσεται για τρία χρόνια και η παρουσίαση στη διαβούλευση δύο ακραίων λύσεων, μας τρομάζουν για τα αποτελέσματα.

Εμείς όλοι οι επαγγελματίες που εμπλεκόμαστε στο εμπορικό λιμάνι δημιουργήσαμε μια πρόταση “συνθετική” και κατάλληλη για την ισορροπία όλων των δράσεων. Παρότι υπήρξαν δεσμεύσεις και υποσχέσεις από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Γεωργάκο, παρακολουθούμε εδώ και καιρό τους λάθος χειρισμούς από την προβληματική και ελλιπή ψηφιακή διαβούλευση, μέχρι και εν κρυπτώ ενέργειες που αποκαλύπτονται από τα ΜΜΕ.

Σκοπός της συνέντευξης είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών και των εταιρειών γύρω από την πρότασή μας. Γι’ αυτό το λόγο είναι μαζί μας ο τεχνικός μας σύμβουλος κ. Πλέσιας, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «ΕΥΕΡΓΟΣ ΑΕ» και ο νομικός μας σύμβουλος Αθ. Χατζηλίας”.

 

Λύση με αναπτυξιακό, οικονομικό και περιβαλλοντικό πρόσημο περιλαμβάνει η πρόταση των επαγγελματιών

 IMG 7606

Το λόγο έλαβε στη συνέχεια ο κ. Πλέσιας, ο οποίος με μία αναλυτική εισήγηση (δείτε παρακάτω στα συνημμένα έγγραφα αναλυτικά την παρουσίαση) παρουσίασε την τεκμηριωμένη πρόταση των επαγγελματιών του εμπορικού λιμένα.

Ο τεχνικός των επαγγελματιών τόνισε ότι ο λιμένας Πρέβεζας είναι λιμένας Εθνικής σημασίας και κατά συνέπεια οι χρήσεις είναι εμπορικές, επιβατικές και αλιευτικές. Για το λόγο αυτό η Πολιτεία σε περιπτώσεις όπως αυτές του λιμένα Πρέβεζας, προωθεί τις συνέργειες, ώστε και οι τρεις χρήσεις να συνυπάρχουν αρμονικά και να αναπτύσσονται ισόρροπα.

Ο κ. Πλέσιας εξήγησε ότι η ανάγκη τροποποίησης του Master Plan προέκυψε από το γεγονός ότι έπρεπε να συμπληρωθούν σε σχέση με το Master Plan του 2012, εγκαταστάσεις κρουαζιέρας και υποδομή για υδατοδρόμιο.

Παρ' όλα αυτά, όπως ανέλυσε, η πρόταση που κατέθεσε ο ίδιος μαζί με τους επαγγελματίες του εμπορικού λιμένα, δεν μπήκε καν στο τραπέζι ως ενδεχόμενο από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πρέβεζας, άγνωστο για ποιο λόγο.

protasi1

Το ΔΛΤ Πρέβεζας έβγαλε για ηλεκτρονική διαβούλευση δύο προτάσεις, που σύμφωνα με τον τεχνικό σύμβουλο των επαγγελματιών:

 • Υιοθετεί συγκρουσιακές προτάσεις

 • Αποτυγχάνει στη συνθετική λειτουργία

 • Καταργούν την αρχή της συνέργειας με την αποκλειστικότητα των χρήσεων

protasi2

Η πρώτη λύση προωθεί τη διατήρηση της υφιστάμενης εμπορικής χρήσης και την κατάργηση κρουαζιέρας, οπότε “βγαίνει” από το τραπέζι.

Η δεύτερη λύση προωθεί την κατάργηση 2 εμπορικών θέσεων και εισαγωγή στο ½ της νότιας προβλήτας ΜΙΚΡΟΥ Κ/Ζ.

Θα οδηγεί το λιμάνι δηλαδή σε:

 • ΑΝΤΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΩΝ – ΚΑΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ

 • ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ ΣΕ 4 ΣΗΜΕΙΑ

 • ΜΕΙΩΣΗ 50% ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ – ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΗ

 • ΧΡΗΣΗ ΠΑΡΩΧΗΜΕΝΩΝ ΙΔΕΩΝ ΜΕ “ΛΑΝΤΖΕΣ”

protasi3

Όπως διαμορφώνονται δηλαδή οι χρήσεις το αποτέλεσμα είναι Κρουαζιέρα vs Εμπορική Χρήση.

Ο τεχνικός σύμβουλος υποστήριξε ότι η πρόταση που καταθέτουν ο ίδιος και οι επαγγελματίες επιτυγχάνει:

 • Ισόρροπη και ταχεία ανάπτυξη

 • Προσαρμογή στον Εθνικό Σχεδιασμό

 • Λύσεις και ιεράρχηση λαμβάνοντας πολλαπλά κριτήρια (π.χ. χρόνο κατάληψης)

 • Συνθετική λύση χωρίς διχασμούς

 • Προσαρμογή στην πραγματικότητα

Πρόσθεσε ακόμη πως με την προσθήκη μίας πλωτής προβλήτας στην ανατολική πλευρά (πρακτική που χρησιμοποιείται στην Ελλάδα και το εξωτερικό) το ΔΛΤ Πρέβεζας μπορεί να κερδίσει χρόνο, χρήμα και μία καλή και αναπτυξιακή λύση για την κρουαζιέρα.

 

Πρώτα ήταν “θετικός”, μετά “εξαφανίστηκε” ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου

 IMG 7618

Στην τοποθέτησή του ο κ. Χατζηλίας ανέφερε μεταξύ άλλων: “Η δική μου η παρέμβαση έχει να κάνει όχι τόσο με ένα στενό νομικό σκέλος, διότι δεν έχουμε μια σαφή εικόνα με τα νομικά ζητήματα που θα ανακύψουν. Το πρώτο κομμάτι έχει να κάνει με αυτή την προσέγγιση που κάναμε τον περασμένο Απρίλιο του τρέχοντος έτους, σαν μία επιτροπή εξαμελής ζητήσαμε μια συνάντηση με τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου προκειμένου να του θέσουμε το συγκεκριμένο ζήτημα. Θα πρέπει να αποσαφηνίσω το εξής, ανεξάρτητα εάν κάποιοι Φορείς έχουν ένα συγκεκριμένο ενδιαφέρον λόγω της ενασχόλησής τους με το λιμάνι, το κομμάτι το εμπορευματικό και της εμπορικής κίνησης πρέπει να γίνει συνείδηση ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό για ολόκληρη την πόλη και τον κάθε πολίτη. Πολύ φοβάμαι ότι εάν τελικά έχουμε μια εξέλιξη όπως αυτή η οποία διαφαίνεται, μεσομακροπρόθεσμα θα υπάρξει μια αποδυνάμωση αυτού του Τομέα που θα στοιχίσει όχι μόνο σε συγκεκριμένους φορείς, αλλά σε ένα ευρύτερο κοινωνικό σύνολο το οποίο φαίνεται ότι μάλλον έχει αρχίσει να ευαισθητοποιείται. Και γι' αυτό αρκετοί άνθρωποι που στην αρχή ήταν αποστασιοποιημένοι ή είχαν μια αντίθετη θέση, τελικά όταν εξέτασαν τις προτάσεις με προσοχή, είδαν την αξία τους και ότι είναι συνθετικές, δεν είναι βλαπτικές ή μονομερείς.

Ήθελα να κάνω δύο επισημάνσεις γι' αυτα που συναντήσαμε. Τον Απρίλιο κάναμε αυτή τη συνάντηση. Δεν κρύβω ότι η αντιμετώπιση του Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου ήταν κάτι παραπάνω από θετική, από αυτό που αναμέναμε. Υπήρχε όχι μόνο συναντίληψη, αλλά μια αποδοχή των θέσεών μας σε τέτοιο επίπεδο, όπου στη πραγματικότητα αισθανθήκαμε ότι δεν χρειάζεται να πούμε παραπάνω, είχαμε απόλυτη ταύτιση απόψεων. Εκείνο το οποίο όμως μας προβλημάτισε πάρα πολύ, ήταν ότι ενώ αυτό το πράγμα αναμένετο όπως είχαμε συμφωνήσει να έχει μια συνέχεια, δηλαδή μια ενημέρωση, να μπορούμε να παρουσιάσουμε τις προτάσεις στην Εταιρεία που έχει αναλάβει το master plan κτλ, τίποτα από αυτά δεν ακολούθησαν. Αντίθετα διαπιστώσαμε με δυσάρεστη έκπληξη θα έλεγα, ότι υπήρχε συστηματική προσπάθεια αποφυγής κάποιων συζητήσεων, παρά τις υποσχέσεις. Ο κ. Πλέσιας επιχείρησε επανειλημμένως να έρθει σε επαφή με τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, πράγμα το οποίο στάθηκε αδύνατο. Η συνέχεια αυτού, από πληροφόρηση που έχουμε, ήταν κάτι το οποίο δεν ανταποκρίνονταν στις προσδοκίες και κυρίως στις διαβεβαιώσεις του Προέδρου του ΔΛΤ. Είχαμε την πληροφόρηση ότι πριν την προβολή των προτάσεων θα γίνει μια δημόσια συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο ή στο ευρύτερο κοινό. Θέλουμε να γίνει σαφές ότι ο κάθε ένας υπεύθυνος μπορεί να έχει την άποψή του. Εκείνο όμως που θέλουμε είναι συζήτηση. Να ακροαστεί κάποιες άλλες προτάσεις, να τις αξιολογήσει και όταν θα τις απορρίψει, εάν θα τις απορρίψει, να τις απορρίψει τεκμηριωμένα και δικαιολογημένα. Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει, ούτε έχουμε ενδείξεις ότι πρόκειται να συμβεί. Αυτό μας στενοχωρεί.

Έχω πληροφορηθεί ότι επίκειται να καταπλεύσει τις επόμενες εβδομάδες, κάποιο κρουαζιερόπλοιο στο λιμάνι της Πρέβεζας. Το ζήτημα είναι ότι εάν καταπλεύσει ένα κρουαζιερόπλοιο που φέρνει επιβάτες ή τουρίστες, ελλιμενίζεται και φεύγει, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μια ένδειξη ανάπτυξης. Πολύ φοβάμαι όμως, από πληροφορίες που έχω, ότι η συγκεκριμένη άφιξη δεν θα έχει αυτόν τον σκοπό. Θα πρέπει να δει η κοινωνία της Πρέβεζας, ότι εάν φτάσει και ελλιμενιστεί ένα τέτοιο πλοίο, για πόσο καιρό θα παραμείνει, ποια η σκοπιμότητα, τί εξυπηρετεί και εάν τελικά αυτή η παραμονή είναι σύμφωνη με το υφιστάμενο καθεστώς.

Με απόφαση της ΕΣΑΛ το 2013 που έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, υπάρχει ένα προγραμματικό σχέδιο για το υφιστάμενο master plan. Στη νότια προβλήτα έχουμε μια έκταση 120 μέτρων και λέει ότι ο ελλιμενισμός σκαφών κρουαζιέρας θα πρέπει κατά μέσο όρο να είναι τα 90 μέτρα. Από τις γνώσεις τις δικές μου, τα περισσότερα κρουαζιερόπλοια κυμαίνονται σε ένα μήκος 160 με 180 μέτρα το λιγότερο. Σημαίνει αυτό πρακτικά ότι εάν αυτό το κρουαζιερόπλοιο ελλιμενιστεί, τίθενται μια σειρά ζητημάτων που θα πρέπει να απασχολήσουν και τις ίδιες τις Λιμενικές Αρχές. Αυτό που μπαίνει λοιπόν σε δρομολόγηση προς δημιουργία τετελεσμένων μας προβληματίζει και εύχομαι να μην πραγματοποιηθεί”.

Ακολούθησαν ερωτήσεις των δημοσιογράφων που έδωσαν το “παρών” στη συνέντευξη Τύπου.

 

Τα κρίσιμα ζητήματα της τροποποίησης

Από τη συνέντευξη Τύπου προκύπτουν ορισμένα ζητήματα και εύλογα ερωτήματα:

Για ποιο λόγο το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο δεν συμπεριέλαβε την συγκεκριμένη πρόταση στη διαβούλευση;

Πως είναι δυνατόν να μην έχει ληφθεί υπ' όψη το μήκος ενός μεγάλου κρουαζιερόπλοιου και τα θέματα που θα προκύψουν;

Πως είναι δυνατόν να θεωρείται ως “έτοιμη” για χρήση μία προβλήτα, όπως η ανατολική, που θα χρειαστεί 10 χρόνια εργασιών για να είναι έτοιμη;

Ποιο ρόλο παίζει η μελέτη χωροθέτησης του υδατοδρομίου, που ουσιαστικά θα δημιουργήσει τετελεσμένα πριν υπάρξει η τροποποίηση του Master Plan;

Για ποιο λόγο δεν έρχεται και στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας το κρίσιμο αυτό θέμα;

Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως δημιουργούν και πολιτικά ζητήματα...

 

Δείτε παρακάτω το βίντεο με όλα όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη Τύπου

 

Πολυμέσα

 1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
 2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Κοινωνία

16 Αυγούστου 2022
Στο θέμα της πρόσληψης του γενικού διευθυντή στη ΔΕΥΑΠ (δείτε εδώ) αναφέρεται με ανακοίνωσή του ο δημοτικός σύμβουλος της Στροφής στο Μέλλον και μέλος του ΔΣ της ΔΕΥΑΠ Θανάσης Ανωγιάτης. Ο κ.
16 Αυγούστου 2022
Την σοβαρή καταγγελία του εκπροσώπου των εργαζομένων και μέλος του Δ.Σ. στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Λάμπρου Βασιλείου προκάλεσαν ...
16 Αυγούστου 2022
Στο Ιππικό Πάρκο Πρέβεζας (περιοχή Νεοχώρι-Ταράνα) ο άνθρωπος και το άλογο κατέχουν ισάξια κεντρική θέση στη δόμηση ενός συστήματος βασισμένο σε μία ...
16 Αυγούστου 2022
Έχουμε αναφερθεί (δείτε ΕΔΩ) με πληθώρα ρεπορτάζ μας στο atpreveza.gr στο υποθαλάσσιο σύστημα καλωδίων που θα ενώνει την Πρέβεζα με το ...
16 Αυγούστου 2022
Ενημερώθηκε, πρωινές ώρες της 14ης Αυγούστου, το Λιμεναρχείο Πρέβεζας, από ιδιώτη, για ανεύρεση πιθανόν πυρομαχικού (νάρκη) στην παραλία ''ΚΑΝΑΛΙΟΥ'' ...

Αθλητισμός

15 Αυγούστου 2022
Μπορεί να βρισκόμαστε στην «καρδιά» του Αυγούστου, ωστόσο το στοίχημα συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον! Τα περισσότερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα έχουν ξεκινήσει και οι επιλογές που έχουμε για
13 Αυγούστου 2022
Μετά την εντός έδρας ήττα από την Μπράιτον στην πρεμιέρα με 2-1, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ καλείται να δείξει χαρακτήρα και να αντιδράσει στην έδρα ...
14 Αυγούστου 2022
Το ντέρμπι του Λονδίνου ανάμεσα στην Τσέλσι και την Τότεναμ δεσπόζει στο αγωνιστικό πρόγραμμα της ημέρας και οι φιλοξενούμενοι έχουν τις προϋποθέσεις ...
13 Αυγούστου 2022
Πιστοί στο ραντεβού που δίνουν είναι και φέτος οι διοργανωτές των «ΕΝ ΝΙΚΟΠΟΛΕΙ ΑΚΤΙΑ » που θα πραγματοποιηθούν για 8η χρονιά στις 10 και 11 ...
12 Αυγούστου 2022
Γράφει ο Λάμπρος Γκαραγκάνης Η πρόσφατη παράδοση στο ζευγάρι δίνει προβάδισμα στην Μπέρνλι. Από το 2019, οι «clarets» έχουν απολογισμό 3-2-0 σε 5 ...

Πολιτισμός

13 Αυγούστου 2022
Η μεγάλη μέρα έφτασε και ο καιρός φαίνεται ότι επιτρέπει να χτυπήσει δυνατά η καρδιά του φετινού καλοκαιριού στην μοναδική συναυλία της πολυσχιδούς τραγουδοποιού Μαρίνα Σάττι σήμερα το βράδυ, Σάββατο
11 Αυγούστου 2022
Η καρδιά του καλοκαιριού χτυπάει εδώ ! Η Μαρίνα Σάττι στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Νικόπολης Σάββατο 13 Αυγούστου 2022 στις 21.30 20 χρόνια Preveza ...
10 Αυγούστου 2022
Τα εισιτήρια για την μεγάλη συναυλία των ΠΥΞ ΛΑΞ την Πέμπτη 11 Αυγούστου στην Πρέβεζα, "εξαφανίζονται" με ταχύτατους ρυθμούς. Βιαστείτε και ...
08 Αυγούστου 2022
Η καρδιά του καλοκαιριού χτυπάει εδώ ! Η Μαρίνα Σάττι στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Νικόπολης Σάββατο 13 Αυγούστου 2022 στις 21.30 20 χρόνια Preveza ...
09 Αυγούστου 2022
Ο Λαγός και η ΧελώναΟ ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΦΕΤΙΝΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ”   ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ "ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ" - ΠΡΕΒΕΖΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ - ΩΡΑ 21.00 ...

Στήλες

16 Αυγούστου 2012
Οι στρατιωτικές μονάδες της περιοχής της Θεσσαλονίκης παύουν να αναγνωρίζουν την κυβέρνηση των Αθηνών, συνιστούν την Επιτροπή Εθνικής Αμύνης και αποφασίζουν να πάρουν μέρος στον πόλεμο στο πλευρό των
12 Αυγούστου 2012
Οι αρχές της Ανατολικής Γερμανίας αρχίζουν να κατασκευάζουν το τείχος του Βερολίνου, στις 13 Αυγούστου 1961. Το «τείχος του αίσχους», όπως ...
11 Αυγούστου 2012
Ειρηνικές διαδηλώσεις Κυπρίων στην Πράσινη Γραμμή βάφονται με αίμα. Μέλη της εθνικιστικής οργάνωσης "Γκρίζοι Λύκοι" ξυλοκοπούν μέχρι θανάτου τον ...
09 Αυγούστου 2012
Στις 10 Αυγούστου 1961 γίνεται η πρεμιέρα μετ' εμποδίων για την ταινία του Αλέκου Αλεξανδράκη «Συνοικία το όνειρο», με πρωταγωνιστές τους ...
03 Αυγούστου 2012
Στις 4 Αυγούστου 1865, ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» του Διονύσιου Σολωμού καθιερώνεται ως εθνικός ύμνος της Ελλάδας. Τον μελωποίησε ο ...