Τετάρτη, 03 Νοεμβρίου 2021 12:26

Ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου κατά της ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής έπειτα από μήνυση σε αρχηγό παράταξης – Έμμεσες και άμεσες“προειδοποιήσεις” Προέδρου και Δημάρχου για νέες μηνύσεις

Μία πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσε η παράταξη “Ανάπτυξη Τώρα” στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας και τελικώς υπερψηφίστηκε, ανέδειξε τελικά πολύ σημαντικά ζητήματα για τη λειτουργία του και για την εν γένει ατζέντα που επιχειρείται να επιβληθεί στα τοπικά αυτοδιοικητικά θέματα.

Ειδικότερα, με αφορμή τη μηνυτήρια αναφορά που είχε εξαγγείλει στις 21 Απριλίου ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας Δημήτρης Καραμανίδης προς τον επικεφαλής της “Ανάπτυξης Τώρα” Γιώργο Νίτσα (για τη μεταξύ τους αντιπαράθεση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου) και τελικώς την προχώρησε, αλλά και μία σειρά συμπεριφορών του Προέδρου προς συμβούλους της αντιπολίτευσης, ο κ. Νίτσας κατέθεσε το παρακάτω ψήφισμα:

 IMG 1235

“Στη διάρκεια της θητείας της δημοτικής αρχής Γεωργάκου έχουν καταγραφεί πληθώρα αυταρχικών συμπεριφορών προς αρκετούς δημοτικούς συμβούλους των παρατάξεων της αντιπολίτευσης από την πλευρά του προεδρείου. Τα περιστατικά αυτά έχουν καταγγελθεί από τις παρατάξεις και κρίνοντάς τα πολιτικά τα εντάσσουμε σε μία στρατηγική επιλογή του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου και του ίδιου του Δημάρχου, να “κρύψουν” την αποτυχία των πολιτικών επιλογών τους τα τελευταία δύο χρόνια.

Στο ίδιο πλαίσιο και την ίδια στρατηγική εντάσσουμε ως παράταξη τόσο τη μήνυση που κατέθεσε ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας εναντίον του επικεφαλής της παράταξης “Ανάπτυξη Τώρα” Γιώργου Νίτσα, όσο και την απειλή του Προέδρου προς τον Πρόεδρο της ΤΚ Μύτικα και των συμβούλων των παρατάξεων “Λαϊκή Συσπείρωση” και “Ανυπότακτη Κίνηση για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας”, εντός της αίθουσας του δημοτικού συμβουλίου, ότι θα κληθεί η αστυνομία για να επιβάλει την τάξη.

Επειδή στον “Κλεισθένη” και στις τροποποιήσεις που επήλθαν από τον κ. Θεοδωρικάκο δεν προβλέπεται διαδικασία πρότασης μομφής κατά του Προέδρου του δημοτικού συμβουλίου. Καλούμε το δημοτικό συμβούλιο: Να αποδοκιμάσει κάθε προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής εντός του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας. Το δημοτικό συμβούλιο είναι το ανώτερο πολιτικό όργανο του Δήμου και τα ζητήματα λύνονται δημοκρατικά-πολιτικά και εντός της αίθουσας συνεδριάσων. Να αποδοκιμάσει την καλλιέργεια κλίματος αυταρχισμού εντός του δημοτικού συμβουλίου. Να αποδοκιμάσει οποιαδήποτε προσπάθεια πολιτικού εκφοβισμού δημοτικών συμβούλων.

 

ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ

Δημοτικοί Σύμβουλοι:

Γιώργος Νίτσας

Γιώργος Ντόντης

Ιωσήφ Στύλος

Αναστάσιος Αμάραντος

Νίκος Λουφέκης”.

 

Κατ' αρχάς θα πρέπει να αναφερθεί ότι το σύνολο των συμβούλων της αντιπολίτευσης που έλαβαν το λόγο έκανε κριτική στον τρόπο που ασκεί τα καθήκοντά του ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας κ. Καραμανίδης, ενώ ο ίδιος υπεραμύνθηκε των επιλογών του.

Το ψήφισμα της “Ανάπτυξης Τώρα” στήριξαν οι παρατάξεις Δημοτική Συνεργασία, Λαϊκή Συσπείρωση και Ανυπότακτη Κίνηση για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας. Απείχε του ψηφίσματος η Δημοτική Ανατροπή και η Στροφή στο Μέλλον. Καταψήφισαν η παράταξη “Δήμος της Καρδιάς μας” και ο ανεξάρτητος σύμβουλος Μπάμπης Κακιούζης.

Η όλη διαδικασία ωστόσο της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας ανέδειξε ακόμη πιο σοβαρά πολιτικά ζητήματα, κατά τη διάρκειά της. Κι αυτό γιατί ξεκίνησε μία ρητορική “προειδοποιήσεων” έμμεσων και άμεσων για μηνύσεις εναντίον συμβούλων της “Ανάπτυξης Τώρα” και της Λαϊκής Συσπείρωσης.

IMG 1063

Το “έναυσμα” για να εκδηλωθεί αυτή η ρητορική από την πλευρά της δημοτικής αρχής δόθηκε από τον επικεφαλής της Δημοτικής Ανατροπής Βαγγέλη Ροπόκη, ο οποίος αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του συμβούλου της “Ανάπτυξης Τώρα” Ιωσήφ Στύλου στον απολογισμό πεπραγμένων του Δημάρχου που έγινε στις 6 Οκτωβρίου, δηλαδή πριν από περίπου ένα μήνα!

Την “πάσα” του κου Ροπόκη, πήρε ο κ. Γεωργάκος, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων: “Έχουν ειπωθεί πολύ βαριά πράγματα. Θα έρθει η απάντηση κε Στύλο σε σχέση με αυτά που είπατε. Και αν αυτά τα εννοούσατε καλοπροαίρετα ή κακοπροαίρετα. Κλέφτες, dealer κ.α. Αυτά έχουν την οδό της δικαιοσύνης και θα πάνε και στη δικαιοσύνη. Επιφυλάσσομαι. Θα το δω πολύ προσεκτικά όλη την τοποθέτηση που κάνατε”.

Στην πραγματικότητα όμως ο κ. Στύλος χρησιμοποίησε ένα κοινό ευφυολόγημα, που χρησιμοποιείται χιλιάδες φορές στην πολιτική αντιπαράθεση, ακόμη και σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων ή Υπουργών και αντιπολίτευσης, ενώ δεν αμφισβήτησε τη νομιμότητα, αλλά έκανε λόγο για πολιτική ηθική.

Αν και ο κ. Ροπόκης διαχώρισε άμεσα τη θέση του στη συνέχεια, λέγοντας ότι δεν τον εκφράζουν μηνύσεις, ενώ στο ψήφισμα δεν στήριξε την επιλογή του Δημάρχου, ήταν ξεκάθαρο πως ήθελε να προκαλέσει την τοποθέτηση του Δημάρχου.

Οι νέες “προειδοποιήσεις” εκδηλώθηκαν αργότερα κατά τη συζήτηση του ψηφίσματος, όταν ο κ. Καραμανίδης απευθυνόμενος προς τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σταύρο Αμάραντο, είπε μεταξύ άλλων: “Όχι δεν καταλάβατε καλά. Δεν μπορείτε να με χαρακτηρίζετε εσείς φασίστα.

Δε θα είναι ανεκτό σε εσάς να με πείτε φασίστα ή όπως είπε η κα Παπαδημητρίου και την άφησα, φασιστικό γονίδιο. Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί σε αυτή την αίθουσα, πότε κάνετε πολιτικό λόγο και πότε προσωπικές επιθέσεις. Η νομοθεσία είναι συγκεκριμένη”.

IMG 1065

Ο κ. Αμάραντος από την πλευρά του έκρουσε “καμπανάκι κινδύνου” για το δημοτικό συμβούλιο και τόνισε: “Καταρρακώνεται και υποβαθμίζεται το κύρος του δημοτικού συμβουλίου”.

IMG 1183

Πολιτικά την πιο ουσιαστική τοποθέτηση στο θέμα έκανε ο σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Κώστας Κύρλας, ο οποίος ανέφερε:

“Κατ' αρχάς συνάδελφοι να ξεκαθαρίσουμε ότι εδώ δεν διάγουμε ιδιωτικό βίο. Είμαστε μπροστά σε ένα γεγονός όπου ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου μηνύει επικεφαλής παράταξης. Πάνω σε αυτό πρέπει να τοποθετηθούμε και να κάνουμε ανάλυση. Εγώ, όσο κι αν προσπαθώ, μόνο δύο λόγους μπορώ να βρω:

Ο ένας είναι ή ότι έχει αδυναμία να αντιπαρατεθεί και προσφεύγει στη δικαιοσύνη.

Ο άλλος είναι ότι θέλει να τρομοκρατήσει την αντιπολίτευση και να μην εκφράζεται ελεύθερα.

Τρίτη εκδοχή δεν υπάρχει.

Ό,τι και από τα δύο να συμβαίνει, δημιουργεί δυσλειτουργία στο δημοτικό συμβούλιο, κακή εντύπωση στο λαό της Πρέβεζας και είναι μία πράξη που κατά τη δική μας γνώμη, θα πρέπει να αναθεωρηθεί. Η δημοτική αρχή έχει την υποχρέωση να ασκεί διοίκηση και η αντιπολίτευση είναι υποχρεωμένη και έχει καθήκον να αντιπολιτεύεται.

Πολλές φορές θα υπάρχουν συγκρούσεις και πολλές φορές θα οξύνονται. Μπορεί αυτή η όξυνση να γίνεται και με άκομψο τρόπο. Αν τελικά οδηγούμαστε κάθε φορά στα δικαστήρια μπορείτε να φανταστείτε τι θα γίνει; Θα παύσει η λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου. Αυτό θέλετε εσείς; Να σκέφτεται η αντιπολίτευση κάθε φορά 15 φορές τι θα πει; Αν σας προσέβαλε ο κ. Νίτσας, είστε δημόσιο τρόπο, βγείτε και κάνετε αντιπαράθεση.

Μας δίνετε να δικαίωμα να λέμε ότι προσπαθείτε να ποινικοποιήσετε την πολιτική ζωή του τόπου και προσπαθείτε να μας φιμώσετε. Κανείς στο δημοτικό συμβούλιο δεν το επιθυμεί και γι' αυτό καλώ τους συναδέλφους από την αντιπολίτευση να αντιδράσουν”.

Αν έχει ως πολιτικό στόχο η δημοτική αρχή να παίξει το “χαρτί” της μεταφοράς της αυτοδιοικητικής αντιπαράθεσης στα δικαστήρια ή όχι για να σταματήσει την κριτική της αντιπολίτευσης, αυτό θα φανεί στην πορεία. Κανείς ωστόσο δεν μπορεί να μην παρατηρεί πως η δημοτική αρχή έχει ένα τεράστιο πρόβλημα στην πολιτική επικοινωνία και ενδεχομένως να προσπαθεί να το καλύψει με τον συγκεκριμένο τρόπο.

 

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Κοινωνία

02 Μαϊος 2024
Τον περασμένο Οκτώβριο με ρεπορτάζ μας (δείτε εδώ) είχαμε αναδείξει τα σοβαρά προβλήματα στα τείχη του Κάστρου του Αγ. Ανδρέα, και ειδικότερα στο σημείο όπου βρίσκεται το Μνημείο Ηρώων στην Πρέβεζα,
02 Μαϊος 2024
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πρέβεζας, εκφράζει την έντονη και κατηγορηματική αντίθεση του στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για το νέο «Δικαστικό Χάρτη». ...
02 Μαϊος 2024
Για απαράδεκτη και προσβλητική τροπολογία κάνει λόγο η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Πρέβεζας αναφερόμενη στην απόφαση της κυβέρνησης για ...
02 Μαϊος 2024
Μετά το Καναλάκι ξεκίνησε η εφαρμογή των νέων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που προβλέπει η εγκεκριμένη κυκλοφοριακή μελέτη και στην Πάργα έπειτα από την ...

Αθλητισμός

23 Απριλίου 2024
Την 3η θέση στα 400 μέτρα εμπόδια κατέκτησε η Κυριακή Τσαούση στους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες Κλασσικού Αθλητισμού ΓΕ.Λ. – ΕΠΑ.Λ. Ελλάδας – Κύπρου 2024. Η αθλήτρια του Δημήτρη Γεωργοπέτρη
22 Απριλίου 2024
Στα πλαίσια του διασυλλογικού πρωταθλήματος Κ16, που έγινε στα Γιάννενα τις 20/4/24 η Χαρά Γέρου σημείωσε τη 5η καλύτερη επίδοση της τελευταίας ...
15 Απριλίου 2024
Ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Πρέβεζας-Λευκάδας απέστειλε την παρακάτω συγχαρητήρια ανακοίνωση: Θερμά συγχαρητήρια !!!!στους συλλόγους ...
12 Απριλίου 2024
Στο δημοτικό στάδιο “Αθανασία Τσουμελέκα” θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απριλίου ο τελικός του Κυπέλλου ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας ανάμεσα στον Ερμή ...
03 Απριλίου 2024
Από την Οργανωτική Επιτροπή Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων(Ο.Ε.Σ.Α.Δ.) Πρέβεζας, ανακοινώνεται ότι στα πλαίσια των Πανελλήνιων Αγώνων ΓΕ.Λ. & ...

Πολιτισμός

25 Απριλίου 2024
  Κρατήσεις στο : 2682089789, 6909963253 ή με μήνυμα στην σελίδα του Diem στο Instagram και στο Facebook!
25 Απριλίου 2024
Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Η Πρέβεζα στα Οθωμανικά αρχεία», συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις και η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας την ...
24 Απριλίου 2024
Ο Δήμος Πρέβεζας διοργανώνει Εκδήλωση για τον Εορτασμό της Παγκόσμια Ημέρα Χορού το Σάββατο 27 Απριλίου 2024 και ώρα 18:30 π.μ στην Πλατεία ...
25 Απριλίου 2024
  Κρατήσεις στο : 2682089789, 6909963253 ή με μήνυμα στην σελίδα του Diem στο Instagram και στο Facebook!

Στήλες

06 Ιουλίου 2012
Αραβικές δυνάμεις υπό τον Λόρενς της Αραβίας και τον βεδουίνο Αούντα Ιμπού Ταγί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Άκαμπα από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 6 Ιουλίου 1917, κατά τη διάρκεια της αραβικής
26 Ιουνίου 2012
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απορρίπτει τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας. Αρχίζει ο Πόλεμος των Δέκα ...
21 Ιουνίου 2012
Σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας ξεσπά στις ΗΠΑ, με συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, για παράνομες καταθέσεις 700 εκατομμυρίων ...
19 Ιουνίου 2012
Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς - Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου, στις 19 Ιουνίου 1913. Η μάχη ξεκίνησε ...
16 Ιουνίου 2012
Παρουσία στενών συγγενών, λίγων φίλων και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, χωρίς επικήδειους λόγους, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Παιανίας στις 16 ...