Δευτέρα, 08 Νοεμβρίου 2021 12:58

“Πολιτικό ανάστημα” ορθώνουν για τα απορρίμματα οι Δήμαρχοι της Ηπείρου απέναντι στον Καχριμάνη – Επιχειρήθηκε να “μποϊκοταριστεί” η κατεπείγουσα συνεδρίαση του Φορέα

Σε τροχιά απόλυτης σύγκρουσης βρίσκονται πλέον ο Φορέας Διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας Ηπείρου (Αναγκαστικός Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας Ηπείρου) και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, καθώς στην πολύωρη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στα Ιωάννινα (δείτε ΕΔΩ το ρεπορτάζ του atpreveza.gr) ανάμεσα στις δύο πλευρές συμβιβαστική λύση δεν υπήρξε.

Το ζήτημα είναι πλέον καθαρά πολιτικό, καθώς η διαχείριση των απορριμμάτων είναι υπόθεση του πρώτου βαθμού της αυτοδιοίκησης και θα έπρεπε η απεμπλοκή της Περιφέρειας να είναι άμεση.

Όπως άλλωστε τονίζουν στο Φορέα Διαχείρισης σύμφωνα με την αρ. 70/2013 Πράξη του Ε’ κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατά τον έλεγχο της Προγραμματικής σύμβασης μεταξύ ΦοΔΣΑ και Περιφέρειας Ηπείρου για το έργο «Εγκατάσταση επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) Περιφέρειας Ηπείρου (υλοποίηση μέσω ΣΔΙΤ ν. 3389/2005) αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι:… ..από την έναρξη ουσιαστικής λειτουργίας του συσταθέντος Περιφερειακού Συνδέσμου Φορέων Διαχ/σης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Ηπείρου, αυτός θα υπεισέλθει αυτοδικαίως ως εκ του νόμου καθολικός διάδοχος στα δικαιώματα 3 και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ελεγχόμενη σύμβαση… (παραγρ. IV όσο και στην παραγρ. V, εδαφ. (α και δ).

Κατά συνέπεια τα πράγματα είναι ξεκάθαρα για το ποιος έχει την αρμοδιότητα, έστω κι αν υπάρχουν τη δεδομένη χρονική στιγμή κυρίως νομικές και τεχνικές εκκρεμότητες.

Η διοίκηση του Φορέα και ειδικά ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Νίκος Καλαντζής είναι ξεκάθαρος ότι ο ΑΣΔΣΑ θα ορθώσει “πολιτικό ανάστημα” και δεν πρόκειται να απεμπολήσει τα όποια δικαιώματά του, τα οποία δημοκρατικά του έχουν ανατεθεί. Η διαχείριση είναι υπόθεση του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης. Στο πλαίσιο αυτό το απόγευμα της Παρασκευής, ο Φορέας προχώρησε σε κατεπείγουσα συνεδρίαση του διοικητικού του συμβουλίου, όπου ομόφωνα αποφάσισε την τροποποίηση «ήσσονος αξίας» της µε αριθµ. Πρωτ 420/29-4-2021, Α∆ΑΜ 21SYMV008553724 Σύµβασης ανάθεσης της υπηρεσίας «Μεταφορά του Υπολείμματος της Εγκατάστασης Επεξεργασίας ΑΣΑ Περιφέρειας Ηπείρου» (άρθρο 132 ,̟αρ.2 ,ν.4412/2016).

Οι λόγοι της αύξησης κατά 45.000 ευρώ του ποσού της σύμβασης, έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν μεταφέρεται πλέον το υπόλειμμα, με ότι αυτό σημαίνει από υγειονομικής άποψης.

Ειδικότερα οι λόγοι της απόφασης έχουν ως εξής:

logoi

Η απάντηση της Περιφέρειας Ηπείρου δεν άργησε να έρθει μετά τη συνεδρίαση, με “διαρροές” στον Τύπο των Ιωαννίνων για προσφυγή σε ασφαλιστικά μέτρα κατά του Φορέα.

Χαρακτηριστικό της έντασης που υπάρχει τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι η προσπάθεια του “μπλοκ των Γιαννιωτών αυτοδιοικητικών” που κατά τα ψέματα ασκούν αντιπολίτευση στο δίδυμο “Καλαντζή-Μπέγκα” και θεωρούνται “κοντά” στον Περιφερειάρχη να μποϊκοτάρουν τη συνάντηση με την απουσία τους, ώστε να μην υπάρχει απαρτία.

Δείτε το παρουσιολόγιο της συνεδρίασης της Παρασκευής:

 apontes

Παρατηρούμε ότι στο “μπλοκ” που αναφέραμε έχουν προστεθεί και οι εκπρόσωποι του Δήμου Πρέβεζας στον ΑΣΔΣΑ, αν και δεν είναι ξεκάθαροι οι λόγοι της απουσίας τους. Ενδεχομένως όμως με αυτόν τον τρόπο να δηλώνουν την αντίθεσή τους. Αυτό ωστόσο είναι κάτι που θα καταγραφεί πιο ξεκάθαρα σε επόμενες συνεδριάσεις.

Κατά τη διάρκεια πάντως της συνεδρίασης τα όσα ελέχθησαν ήταν άκρως αποκαλυπτικά. Αρχικά το λόγο έλαβε ο Πρόεδρος του Φορέα Νίκος Καλαντζής, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: “Είναι ένα συμβούλιο σε αρκετά βαρύ κλίμα και με απαρτία που είναι ίσα-ίσα. Ειπώθηκαν κάποια πράγματα από τη διαχειριστική αρχή που δεν γνωρίζαμε καθόλου όταν βγάζαμε τους διαγωνισμούς. Εγώ προσωπικά εξεπλάγην...

Πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας ως αυτοδιοικητικοί, απέναντι στον κόσμο που μας ψήφισε.

Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι υπόθεση του πρώτου βαθμού της αυτοδιοίκησης και αυτό δεν θα το απεμπολήσουμε.

Με εξέλεξαν οι συνάδελφοί μου με καθαρή εντολή να συστήσω τον Φορέα και να διαφυλάξω τα συμφέροντα των Δήμων και των πολιτών.

Μας ανέφεραν ότι δεν μπορεί να δημοπρατήσει ο Φορέας για τους ΣΜΑ, γιατί υπάρχουν όροι που πρέπει να τηρηθούν. Μας είπαν ότι είναι άλλο η προγραμματική σύμβαση της προμήθειας για τους ΣΜΑ και άλλο η λειτουργία τους. Δεν το ξέραμε. Μας έπιασαν εξαπίνης.

Μας είπαν επίσης ότι η μεταφορά πρέπει να γίνει από την Περιφέρεια. Είναι στο ΣΔΙΤ μας είπε ο Περιφερειάρχης. Στην ίδια όμως σύμβαση είναι και τα σύμμεικτα. Γιατί εκεί υπάρχει διαφοροποίηση;

Μα ειδικά για το υπόλειμμα είναι ο τρίτος διαγωνισμός που βγαίνει, χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα. Γιατί τώρα;

Για εμένα αυτά είναι προβλήματα που προκύπτουν ανά εβδομάδα.

Όλα αυτά είναι προσχήματα για να μην περάσει η αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων στους Δήμους”.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης τόνισε μεταξύ άλλων: “Μας ζητήθηκε από την Περιφέρεια να γίνει μία συνάντηση ακόμη. Και πήραμε πρωτοβουλία με τον κ. Ντακαλέτση προς αυτή την κατεύθυνση.

Ζήτησα να μάθω αν υπάρχει η πολιτική βούληση από την Περιφέρεια να περάσει η αρμοδιότητα στους Δήμους. Και θέλω να πιστεύω πως υπάρχει.

Έχουμε ζήτημα με την επιβολή δημοτικών τελών. Μας καλεί η πολιτεία ως Δήμους να κάνουμε διαχείριση των απορριμμάτων. Τα σκουπίδια είναι υπόθεση των Δήμων και ο περιφερειακός ΦΟΔΣΑ είναι ικανός και το έχει αποδείξει. Δεν πρέπει να χάνουμε χρόνο.

Να βρούμε έναν εξειδικευμένο δικηγόρο να του δώσουμε όλο το φάκελο”.

Ο Αντιπρόεδρος του Φορέα Θωμάς Μπέγκας υποστήριξε: “Ο Περιφερειάρχης παραδέχθηκε ότι είχε ελλιπή ενημέρωση για τις συμβάσεις. Μπήκαν καινούρια θέματα στο τραπέζι.

Να γίνει η μετάβαση με τον καλύτερο τρόπο και να περάσουμε στην επόμενη ημέρα. Να φτιάξουμε τον οδικό χάρτη στην επόμενη ημέρα. Η συνεδρίαση αυτή είναι υπεύθυνη στάση του Δ.Σ.

Κανένας δεν πείστηκε ότι η μεταφορά του υπολείμματος είναι υπόθεση της περιφερειακής αρχής”.

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Λώλος πρόσθεσε από την πλευρά του:

Πρέπει άμεσα να απευθυνθούμε σε ένα γραφείο νομικό.

Δεν απεμπολήσαμε κανένα δικαίωμα ως χωρικοί ΦΟΔΣΑ. Και ο διαγωνισμός για τους ΣΜΑ μπορεί να έχει πρόβλημα με τη λογική του Περιφερειάρχη.

Πως είναι δυνατόν όλοι οι ελεγκτικοί φορείς να μας εγκρίνουν μία σύμβαση, να την εκτελούμε και να θέλει ένας άλλος φορέας για την ίδια υπηρεσία να υπογράψει μία παράλληλη σύμβαση. Πως είναι δυνατόν να γίνει αυτό; Πως θα πληρώνεται η εταιρεία-ανάδοχος; Έτσι ως ερώτημα το βάζω...

Πιθανόν θα δούμε κι άλλα στην πορεία”.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου κ. Ντακαλέτσης τόνισε:

“Είναι σημαντική η λειτουργία της Επιτροπής Παρακολούθησης. Βρεθήκαμε προ νέων δεδομένων. Βρισκόμαστε στο... και πέντε. Δεν πρέπει να κλείσει το εργοστάσιο ΜΕΑ.

Επιβάλαμε τέλη στους συμπολίτες μας για το υπόλειμμα. Είναι σα να λέμε στους δημότες μας ότι δεν έπρεπε”.

Στη συνεδρίαση παρουσιάστηκε και σχετική γνωμοδότηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έπειτα από αίτημα του κου Καλαντζή, όπου αναφέρεται από τον γενικό γραμματέα κ. Γραφάκο:

“Είναι μείζον θέμα να προχωρήσει η διαδικασία για την επιλογή αναδόχου για την μεταφορά των υπολειμμάτων από τη ΜΕΑ Ιωαννίνων προς τους ΧΥΤΥ. Αν δεν υπάρξει η μεταφορά, τότε είναι προφανές ότι τίθεται ζήτημα λειτουργίας της ΜΕΑ.

Με δεδομένο ότι:

(α) Υπάρχει σύμβαση με ανάδοχο για την μεταφορά, η οποία μπορεί να επεκταθεί άμεσα, ώστε να καλύψει τις ανάγκες των επόμενων ημερών.

(β) Ολοκληρώνεται η διαδικασία επιλογής αναδόχου για την μεταφορά για περισσότερη χρονική διάρκεια.

(γ) Βρίσκεται σε διαγωνιστική διαδικασία η επιλογή αναδόχου για τη λειτουργία των ΣΜΑ, με ταυτόχρονη μεταφορά των υπολειμμάτων από τον ίδιο ανάδοχο.

Κάθε αλλαγή από τα ανωτέρω θα έχει σημαντικές αρνητικές συνέπειες στη διαχείριση των αποβλήτων και την δημόσια υγεία στην περιφέρεια Ηπείρου. Επιπλέον, θεσμικά η αρμοδιότητα διαχείρισης των αποβλήτων και των εγκαταστάσεων διαχείρισης αυτών, ανήκει στους ΦΟΔΣΑ.

Τέλος δεν απαιτείται τροποποίηση του θεσμικού πλάνου για να αναλάβει ο ΦΟΔΣΑ Ηπείρου την αρμοδιότητα του συνόλου των υποδομών για την διαχείριση των αποβλήτων. Αρκεί η καταγγελία της σχετικής προγραμματικής σύμβασης με την οποία έχει εκχωρήσει την αρμοδιότητα αυτή“.

 

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Κοινωνία

25 Μαϊος 2024
Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και την συμμετοχή πλήθους επισκεπτών την Παρασκευή 24/5 στην Αγία για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Άνοιξη και παράδοση» που διοργάνωσε ο Δήμος
25 Μαϊος 2024
Συνολικά επτά (7) ακτές του Νομού Πρέβεζας κέρδισαν το διεθνές βραβείο ποιότητας “ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ” του ομώνυμου προγράμματος της Ελληνικής Εταιρείας ...
24 Μαϊος 2024
Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ Έχοντας υπόψη: α)Τις διατάξεις του αρθρ. 52 του Ν. 2696 / 1999 (ΦΕΚ Α-57) «Περί κυρώσεως του Κώδικα ...
24 Μαϊος 2024
Με 15 θέματα στην ημερήσια διάταξη θα συνεδριάσει δια ζώσης και ταυτόχρονα με τηλεδιάσκεψη το Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας, σήμερα Παρασκευή 24 Μαΐου ...
24 Μαϊος 2024
Παρέμβαση στο δήμαρχο Ζηρού πραγματοποίησαν χθες μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στους Ο.Τ.Α. Α' Βαθμού των δήμων Ν. Πρέβεζας και του Γενικού ...

Αθλητισμός

23 Μαϊος 2024
Ο Σ.Κ. ΝΙΚΟΠΟΛΗ απέστειλε την παρακάτω ανακοίνωση: Σας καλούμε στην έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας που θα λάβει χώρα την Κυριακή 26/05/2024 και ώρα 11:00 στην Θεοφάνειο Αίθουσα στην
20 Μαϊος 2024
Ολοκληρώθηκε το Σάββατο το πρωτάθλημα μπάσκετ της Α' ΕΣΚΑΒΔΕ και η Νικόπολη Πρέβεζας μετά και τη νίκη της στο ΔΑΚ Πρέβεζας επί του Λέοντα Κέρκυρας με ...
17 Μαϊος 2024
Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε ο ΣΚ Νικόπολη Πρέβεζας: "Η αγωνιστική χρονιά φτάνει στο τέλος της. Απομένουν 40 λεπτά, ένας μόνο αγώνας για ...
13 Μαϊος 2024
Εξαιρετική επίδοση σημείωσε η 15χρονη αθλήτρια από την Πρέβεζα Χαρά Γέρου στα 5000 μέτρα βάδην κορασίδων,  στους διασυλλογικούς αγώνες των ...
23 Απριλίου 2024
Την 3η θέση στα 400 μέτρα εμπόδια κατέκτησε η Κυριακή Τσαούση στους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες Κλασσικού Αθλητισμού ΓΕ.Λ. – ΕΠΑ.Λ. Ελλάδας – ...

Πολιτισμός

22 Μαϊος 2024
Το Υπουργείο Πολιτισμού διοργανώνει και φέτος από τις 23 έως τις 26 Μαΐου σε όλη τη χώρα, τις «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» με πλήθος εκδηλώσεων για το ευρύ κοινό και τη μαθητική κοινότητα.
21 Μαϊος 2024
Stand Up Comedy Show Λάμπρος Φισφής «Να το Φως» Ο Λάμπρος Φισφής έρχεται για μία και μοναδική παράσταση στα Ιωάννινα Πότε; Πέμπτη 23 Μαϊου ...
20 Μαϊος 2024
Τα μουσεία αποτελούν σήμερα αναπόσπαστο στοιχείο εκπαίδευσης, δημιουργικής απασχόλησης και ψυχαγωγίας τόσο για μαθητές, όσο και για άλλες κοινωνικές ...
17 Μαϊος 2024
Tο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους SHORT ENCOUNTERS, διοργανώνει στην πόλη της Πρέβεζας τη χρονική περίοδο μεταξύ της 23ης και ...

Στήλες

06 Ιουλίου 2012
Αραβικές δυνάμεις υπό τον Λόρενς της Αραβίας και τον βεδουίνο Αούντα Ιμπού Ταγί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Άκαμπα από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 6 Ιουλίου 1917, κατά τη διάρκεια της αραβικής
26 Ιουνίου 2012
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απορρίπτει τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας. Αρχίζει ο Πόλεμος των Δέκα ...
21 Ιουνίου 2012
Σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας ξεσπά στις ΗΠΑ, με συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, για παράνομες καταθέσεις 700 εκατομμυρίων ...
19 Ιουνίου 2012
Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς - Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου, στις 19 Ιουνίου 1913. Η μάχη ξεκίνησε ...
16 Ιουνίου 2012
Παρουσία στενών συγγενών, λίγων φίλων και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, χωρίς επικήδειους λόγους, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Παιανίας στις 16 ...