Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2021 14:59

Πολιτικά “αμήχανη” και εκτός... θέματος η δημοτική αρχή στην έγκριση του προϋπολογισμού για το 2022 – “Καμπανάκια” κινδύνου για τη βιωσιμότητα και τη στελέχωση των υπηρεσιών (pics)

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας το βράδυ της Τετάρτης, ο προϋπολογισμός του οικονομικού έτους 2022 και το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης του Δήμου Πρέβεζας.

Το σχέδιο προϋπολογισμού υπερψήφισαν οι παρατάξεις “Δήμος της Καρδιάς μας” και “Δημοτική Ανατροπή”, ΠΑΡΩΝ ψήφισε η “Δημοτική Συνεργασία” (ΚΑΤΑ στους κωδικούς για τα τέλη καθαριότητας και για το πρόγραμμα ELENA) και ο ανεξάρτητος σύμβουλος Χαράλαμπος Κακιούζης, ενώ καταψήφισαν τον προϋπολογισμό οι παρατάξεις “Ανάπτυξη Τώρα”, “Στροφή στο Μέλλον”, “Λαϊκή Συσπείρωση” και “Ανυπότακτη Κίνηση για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας.

Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως η ψηφοφορία λογίζεται ως “ομοφωνία”, λόγω της παραδοξότητας του νόμου Θεοδωρικάκου για την αυτοδιοίκηση.

Εντύπωση, πιθανότατα αρνητική, προκάλεσε ο τρόπος που επέλεξε η δημοτική αρχή να τοποθετηθεί στη διαδικασία. Κι αυτό γιατί δεν προσπάθησε να δώσει μία συμπυκνωμένη και πολιτική απάντηση για το πρόβλημα των εσόδων και πως αυτό θα αντιμετωπιστεί, απέφυγε να δώσει μία πολιτική απάντηση για τις μεγάλες οικονομικές ανατροπές που μπορεί να φέρει η αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος, η διαχείριση των απορριμμάτων και η ενδεχόμενη αναγκαστική καταφυγή σε ιδιώτες για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στελέχωσης της οικονομικής υπηρεσίας. Απέφυγε η δημοτική αρχή οποιαδήποτε “πολιτική ανάγνωση” γι' αυτό που επισημαίνουν όλοι οι Δήμαρχοι στην ΚΕΔΕ. Ότι ενδέχεται να υπάρξει σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας, λόγω της κυβερνητικής στρατηγικής να μεταβιβάζει το Κράτος αρμοδιότητες και είσπραξη φόρων στους Δήμους, χωρίς αυτό να συνοδεύεται από τεχνικοοικονομικά εργαλεία.

Την ίδια στιγμή η δημοτική αρχή έκανε λόγο για ανάπτυξη, όταν τα “καμπανάκια κινδύνου” ηχούν από παντού και είναι πολλά...

Στον αντίποδα, επέλεξε να τοποθετηθεί εκ νέου σε μορφή απολογισμού, παρασύροντας τη συζήτηση σε μία ανέξοδη πολιτική κουβέντα που ήταν σε γενικές γραμμές... εκτός θέματος.

IMG 1809

Το λόγο αρχικά πήρε ο προϊστάμενος των οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου Πρέβεζας Κώστας Φούντογλου, ο οποίος αναφέρθηκε στην έλλειψη στελέχωσης της οικονομικής υπηρεσίας (θέμα που είχε αναδείξει με ρεπορτάζ του το atpreveza.gr – δείτε ΕΔΩ).

Ο κ. Φούντογλου στάθηκε στην πρώτη απόφαση της οικονομικής επιτροπής στις 30 Νοεμβρίου (δείτε παρακάτω στα συνημμένα έγγραφα την απόφαση) σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2022 και την δεύτερη (δείτε ΕΔΩ το τροποποιημένο προσχέδιο του προϋπολογισμού αναλυτικά) στις 3 Δεκεμβρίου, που ενσωμάτωνε τις παρατηρήσεις του Παρατηρητηρίου. Ανέλυσε τον προϋπολογισμό και επισήμανε ότι η δουλειά των υπαλλήλων και τα αποτελέσματα δεν πρέπει να αμφισβητείται.

IMG 1813

Ο σύμβουλος της Δημοτικής Συνεργασίας Λάζαρος Πιπιλίδης αρχικά ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξουν απαντήσεις από τη δημοτική αρχή, καθώς δεν του έχουν δοθεί ακόμη τα οικονομικά στοιχεία τα οποία ζήτησε σε προηγούμενη συνεδρίαση.

“Τα απολογιστικά στοιχεία και οι ισολογισμοί δεν αμφισβητούνται, είναι με τη βούλα και τη σφραγίδα.

Δεν αμφισβητούνται τα εντάλματα και οι εισπράξεις, ούτε η δουλειά των εργαζόμενων στην οικονομική υπηρεσία.

Θα έπρεπε από καιρό να είχες κατεβάσει τα ρολά στο Δημαρχείο κε Δήμαρχε. Είχα πει και στον κ. Θεοδωρικάκο ότι πρέπει να προσλάβουμε προσωπικό στην οικονομική υπηρεσία. Θα φύγουν οι υπάλληλοι και η γνώση τους δεν μεταλαμπαδεύτηκε. Πως θα λειτουργήσει η υπηρεσία αύριο; Εγώ δε θα χρύσωνα ποτέ το χάπι σε αυτούς που με άφησαν με δύο άτομα. Χάσαμε στελέχη. Με ποιες υπηρεσίες λειτουργείτε σήμερα; Διαμαρτυρηθείτε στην Κυβέρνηση. Δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι η οικονομική υπηρεσία. Αύριο-μεθαύριο θα είμαστε στο έλεος...”.

Ο κ. Πιπιλίδης μάλιστα αναφέρθηκε και στον προϋπολογισμό των ταμειακών διαθεσίμων για το 2022 που είναι πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ λιγότερα, σε σχέση με εκείνα που είχε προϋπολογίσει εκείνος ως Αντιδήμαρχος Οικονομικών της προηγούμενης δημοτικής αρχής.

IMG 1819

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος τόνισε μεταξύ άλλων για το ζήτημα της στελέχωσης: “Είπαν θα προχωρήσουν με γρήγορες διαδικασίες. Έχουμε ζητήσει να μην επηρεαστεί ο Δήμος από την κινητικότητα. Δίνουμε αρνητικό στις αιτήσεις που έγιναν. Πλέον δεν φεύγει κανείς. Ειδικά από την οικονομική υπηρεσία. Ελπίζουμε να έρθουν γρήγορα οι οικονομολόγοι”.

IMG 1822

Ακολούθησε η τοποθέτηση του Αντιδημάρχου Οικονομικών Γιάννη Δαρδαμάνη, ο οποίος έκανε μία καθ' όλα πολιτική απολογιστική τοποθέτηση για το έργο της δημοτικής αρχής και είπε μεταξύ άλλων:

“Η δημοτική αρχή έχει όραμα και είναι προσηλωμένη στο να δημιουργήσει έναν Δήμο πρότυπο. Βήμα-βήμα προχωράμε για την υλοποίηση των προγραμματικών μας δεσμεύσεων. Προχωράμε με στοχοθεσία και οραματική πολιτική” και στάθηκε σε μία σειρά έργων όπως το Open Mall, η συνεργασία με τη Cisco, το Open Mall, το ψηφιακό συνέδριο στο Μονολίθι, καταδεικνύοντας τις δράσεις της δημοτικής αρχής.

Για τον προϋπολογισμό είπε πως αποτυπώνει την ανάπτυξη επί υλοποιήσιμων στόχων και δεσμεύτηκε προς τον Λάζαρο Πιπιλίδη ότι θα προσκομίσει όλα τα στοιχεία. Ευχαρίστησε τους εργαζόμενους στις οικονομικές υπηρεσίες και πέταξε το γάντι και στον επικεφαλής της “Ανάπτυξης Τώρα” Γιώργο Νίτσα, λέγοντάς του ότι δεν παρουσίασε δικό του εναλλακτικό προϋπολογισμό.

IMG 1828

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστος Μπαΐλης τόνισε με τη σειρά του:

“Ο Δήμος μας είναι σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με πριν από 10 χρόνια. Είχαμε πληρώσει 19 εκατομμύρια ευρώ σε ληξιπρόθεσμες οφειλές. Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας. Ο προϋπολογισμός δεν έχει ούτε μία νέα μελέτη, επειδή είπατε για ανάπτυξη. Τουλάχιστον να λέτε ανάκαμψη και όχι ανάκαμψη.

Ο σημερινός προϋπολογισμός δεν έχει στοιχεία τέτοια που να συμβάλει στην ανάκαμψη.

Πέστε την αλήθεια κε Δήμαρχε για τα έργα που παραλάβατε. Η αλήθεια θα φανεί αργά η γρήγορα.

Θα πρέπει το κεντρικό κράτος να άρει τις αδικίες προς την τοπική αυτοδιοίκηση”.

IMG 1831

Ο επικεφαλής της παράταξης “Ανάπτυξη Τώρα” Γιώργος Νίτσας από την πλευρά του υποστήριξε:

“Τον ακούσαμε να κάνει απολογισμό τον κ. Δαρδαμάνη. Περιμένουμε ακόμη τον κ. Δήμαρχο να κάνει τη δέσμευσή του πράξη να κάνει προγραμματικές δηλώσεις. Ο απολογισμός πεπραγμένων που έκανε ο κ. Δήμαρχος ήταν ένα φιάσκο”. Ο κ. Νίτσας αναφέρθηκε στον Νόμο Θεοδωρικάκου, επισημαίνοντας: “Μπαίνετε σε μία κατάσταση που δεν τιμά την αυτοδιοίκηση. Βλέπουμε μία δημοτική αρχή που έχει απομονωθεί” και πρόσθεσε “σηκώνοντας το γάντι” από τη φράση του κου Δαρδαμάνη:

“Το πιο εύκολο για την παράταξή μας θα ήταν να τροποποιήσουμε ορισμένους κωδικούς, να εμφανίσουμε με εισήγηση της οικονομικής επιτροπής το ίδιο οικονομικό αποτέλεσμα και να θέσουμε την πρότασή μας σε ψηφοφορία. Και ενδεχομένως και να εξασφαλίζαμε τις ψήφους, που θα μας οδηγούσε σε ένα επικοινωνιακό αποτέλεσμα καλό για εμάς και κακό για τη δημοτική αρχή.

Η “Ανάπτυξη Τώρα” όμως δεν κάνει μικροπολιτική ούτε έχει χαράξει τη στρατηγική της για πολιτικές εντυπώσεις.

Η “Ανάπτυξη Τώρα” και εγώ προσωπικά πιστεύουμε σε μία αυτοδιοίκηση που θα συνθέτει και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για το “ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ”. Αυτό που διαχρονικά υπηρετούμε ως παράταξη, καθώς πιστεύουμε στις αστείρευτες δυνάμεις που υπάρχουν στην τοπική κοινωνία.

Ο προϋπολογισμός αυτός είναι προϋπολογισμός φτώχειας, προϋπολογισμός χωρίς όραμα και φιλοσοφία για την ανάπτυξη της Πρέβεζας.

Οι αριθμοί έχουν τη σημασία τους, αλλά θα πρέπει να μιλήσουμε και για στρατηγική και πολιτικές.

Και φυσικά δεν έχει να κάνει αυτό με τις υπηρεσίες του Δήμου μας, που δίνουν τον καλύτερό τους αυτό, αλλά με τη δημοτική αρχή και τον κ. Γεωργάκο.

Στον προϋπολογισμό αποτυπώνεται ξεκάθαρα το όραμά σας για την Πρέβεζα της μιζέριας, της έλλειψης καθαριότητας, της έλλειψης πολιτικής ικανότητας να διαχειριστείτε ένα Δήμο-διαμάντι ομορφιάς, όπως είναι ο Δήμος Πρέβεζας.

Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό!

Θα ήθελα να πω ότι η “Ανάπτυξη Τώρα” είναι η παράταξη εκείνη που επιμένει πως στον προϋπολογισμό πρέπει να εμφανίζεται η αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου Πρέβεζας. Και δεσμευόμαστε ότι όταν μας εμπιστευτεί ο δημότης με την ψήφο του ως δημοτική αρχή, δεν θα τον απογοητεύσουμε!”.

IMG 1857

Ο σύμβουλος της παράταξης “Στροφή στο Μέλλον” Βασίλης Κωστούλας ανέφερε μεταξύ άλλων:

“Ανέτρεξα σε προηγούμενους προϋπολογισμούς και πολύ φοβάμαι ότι δεν έχουν αλλάξει τα πράγματα. Οι επιβαρύνσεις στους ΟΤΑ είναι μεγάλες και ο προϋπολογισμός αυτός είναι βασισμένος σε ένα φτωχό τεχνικό πρόγραμμα. Ακούσαμε στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΕΔΕ κραυγές αγωνίας από τους Δημάρχους, καθώς τα προβλήματα έχουν συσσωρευτεί και τίθεται θέμα επιβίωσης των Δήμων.

Είχαμε επισημάνει το οικονομικό πρόβλημα που θα έχουν οι Δήμοι. Αυτό το γαϊτανάκι στήνεται εδώ και καιρό.

Μοναδική ελπίδα είναι τα συνεχιζόμενα έργα των προγραμμάτων Φιλόδημος Ι και ΙΙ.

Πρέπει να γίνουν μελέτες, ενέργειες και έργα.

Πρέπει να αλλάξει το διεκδικητικό πλαίσιο του Δήμου μας.

Να δούμε την μεγάλη εικόνα. Τα μεγάλα ζητήματα”.

IMG 1866

Εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης ο Κώστας Κύρλας καταψήφισε τον προϋπολογισμό και υποστήριξε: “Δεν έχει νόημα να επαναλαμβανόμαστε. Να υπάρξει αλλαγή πολιτικής από την πλευρά της δημοτικής αρχής. Να ακούσει τις προτάσεις μας. Καταψηφίζουμε όπως κάναμε και για το τεχνικό πρόγραμμα”.

IMG 1874

Ο σύμβουλος της παράταξης “Ανυπότακτη Κίνηση για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας Ταξιάρχης Κωστόγιαννης είπε δεικτικά: “Θα μας κλαίνε οι ρέγγες”, κάνοντας λόγο για έργα που σέρνονται χρόνια, ενώ στάθηκε και στη δαπάνη της ναυαγοσωστικής κάλυψης που είναι μεγάλη κάθε χρόνο για το Δήμο Πρέβεζας. “Καταλαβαίνουμε με ποιο τρόπο αντιμετωπίζονται τα χρήματα των δημοτών της Πρέβεζας”, τόνισε ο κ. Κωστόγιαννης.

Ο κ. Γεωργάκος συνέχισε έπειτα από όλα αυτά στο ίδιο... μοτίβο, μακριά από την ουσία της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, αναφέροντας ότι δεν παρέλαβε μελέτες, ενώ ενέταξε νέα έργα και τακτοποίησε όσα βρήκε. Έκανε μάλιστα μία δυσερμήνευτη δήλωσε για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Life, αναφέροντας: “Στο Life, μπήκαμε. Θα δημιουργήσουμε ένα δάσος με δέντρα που θα παραχωρηθούν. Έχουμε μπει με 15 φορείς. Έχουμε μπροστά μας πολύ δύσκολες καταστάσεις”.

IMG 1895

Το λόγο πήρε και ο σύμβουλος της “Δημοτικής Συνεργασίας” Βαγγέλης Γιαννουλάτος, ο οποίος επίσης υπεραμύνθηκε των έργων που άφησε ως κληρονομιά η προηγούμενη δημοτική αρχή ως συνεχιζόμενα.

IMG 1901

Ο σύμβουλος της “Στροφής στο Μέλλον” Θανάσης Ανωγιάτης συνόψισε απευθυνόμενος προς τη δημοτική αρχή την ουσία της συζήτησης που έγινε, λέγοντας: “Μόνο για τον προϋπολογισμό δε συζητήσαμε. Τα μεγέθη όμως είναι πολύ ανησυχητικά. Τα έσοδα είναι σε τραγική κατάσταση. Συζητάμε στον αέρα...

Θα πρέπει να βρούμε διαφορετικούς τρόπους για να πάμε μπροστά την Πρέβεζα”.

 

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Κοινωνία

01 Μαϊος 2024
Με κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Κάππα στον Άγιο Θωμά το Εργατικό Κέντρο τίμησε  την Eργατική Πρωτομαγιά. Στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου για συγκέντρωση έξω από το Εργατικό
30 Απριλίου 2024
Μετά από 2,5 χρόνια έκλεισε ένας κύκλος επαγγελματικός. Ζούμε σε μια μικρή κοινωνία και τις περισσότερες φορές ακούγονται ανακρίβειες για ...
30 Απριλίου 2024
Στη συνεδρίασή του στις 24 Απριλίου το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας Πρέβεζας αποφάσισε ομόφωνα (αποχώρησαν από την αίθουσα του οι σύμβουλοι της ...
30 Απριλίου 2024
Συνελήφθη χθες (29-04-2024) το μεσημέρι στην Καστοριά από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων ημεδαπός, ο οποίος κατηγορείται για ...
30 Απριλίου 2024
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Νικοπόλεως και Πρεβέζης, στο κοιμητήριο Πρέβεζας θα τελεστούν: Η ακολουθία του Επιταφίου την ...

Αθλητισμός

23 Απριλίου 2024
Την 3η θέση στα 400 μέτρα εμπόδια κατέκτησε η Κυριακή Τσαούση στους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες Κλασσικού Αθλητισμού ΓΕ.Λ. – ΕΠΑ.Λ. Ελλάδας – Κύπρου 2024. Η αθλήτρια του Δημήτρη Γεωργοπέτρη
22 Απριλίου 2024
Στα πλαίσια του διασυλλογικού πρωταθλήματος Κ16, που έγινε στα Γιάννενα τις 20/4/24 η Χαρά Γέρου σημείωσε τη 5η καλύτερη επίδοση της τελευταίας ...
15 Απριλίου 2024
Ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Πρέβεζας-Λευκάδας απέστειλε την παρακάτω συγχαρητήρια ανακοίνωση: Θερμά συγχαρητήρια !!!!στους συλλόγους ...
12 Απριλίου 2024
Στο δημοτικό στάδιο “Αθανασία Τσουμελέκα” θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απριλίου ο τελικός του Κυπέλλου ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας ανάμεσα στον Ερμή ...
03 Απριλίου 2024
Από την Οργανωτική Επιτροπή Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων(Ο.Ε.Σ.Α.Δ.) Πρέβεζας, ανακοινώνεται ότι στα πλαίσια των Πανελλήνιων Αγώνων ΓΕ.Λ. & ...

Πολιτισμός

25 Απριλίου 2024
  Κρατήσεις στο : 2682089789, 6909963253 ή με μήνυμα στην σελίδα του Diem στο Instagram και στο Facebook!
25 Απριλίου 2024
Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Η Πρέβεζα στα Οθωμανικά αρχεία», συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις και η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας την ...
24 Απριλίου 2024
Ο Δήμος Πρέβεζας διοργανώνει Εκδήλωση για τον Εορτασμό της Παγκόσμια Ημέρα Χορού το Σάββατο 27 Απριλίου 2024 και ώρα 18:30 π.μ στην Πλατεία ...
25 Απριλίου 2024
  Κρατήσεις στο : 2682089789, 6909963253 ή με μήνυμα στην σελίδα του Diem στο Instagram και στο Facebook!

Στήλες

06 Ιουλίου 2012
Αραβικές δυνάμεις υπό τον Λόρενς της Αραβίας και τον βεδουίνο Αούντα Ιμπού Ταγί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Άκαμπα από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 6 Ιουλίου 1917, κατά τη διάρκεια της αραβικής
26 Ιουνίου 2012
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απορρίπτει τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας. Αρχίζει ο Πόλεμος των Δέκα ...
21 Ιουνίου 2012
Σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας ξεσπά στις ΗΠΑ, με συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, για παράνομες καταθέσεις 700 εκατομμυρίων ...
19 Ιουνίου 2012
Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς - Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου, στις 19 Ιουνίου 1913. Η μάχη ξεκίνησε ...
16 Ιουνίου 2012
Παρουσία στενών συγγενών, λίγων φίλων και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, χωρίς επικήδειους λόγους, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Παιανίας στις 16 ...