Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2022 12:02

Οικονομικός “πονοκέφαλος” για το Δήμο Πρέβεζας οι δαπάνες για τους συμβασιούχους λόγω της κυβερνητικής αδιαφορίας...

Στις 25 Μαΐου με ομόφωνη απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας έλαβε απόφαση στήριξης στο αίτημα για συνέχιση της εργασίας και μονιμοποίηση των εργαζομένων με σύμβαση ΙΔΟΧ που προσελήφθησαν για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 στο Δήμο Πρέβεζας. Ανάλογη απόφαση πάρθηκε και για τους εργαζόμενους της αριθμ. 4/2020 Δημόσιας πρόσκλησης ΟΑΕΔ. Η ομόφωνη απόφαση όμως του δημοτικού συμβουλίου, όπως και άλλων δημοτικών συμβουλίων σε όλη τη χώρα, συνιστά οικονομικό “πονοκέφαλο” για το Δήμο Πρέβεζας και για άλλους Δήμους ανά τη χώρα, καθώς η Κυβέρνηση “σφυρίζει αδιάφορα” και δεν αναλαμβάνει να στηρίξει τους Δήμους για την κάλυψη του κόστους που απαιτείται.

Ειδικότερα, στις 8 Ιουλίου το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας ενέκρινε με κατ' επείγουσα μορφή αναμόρφωση του προϋπολογισμού που περιλαμβάνει τις παρακάτω δαπάνες, λόγω και της διαδικασίας των ασφαλιστικών μέτρων.

kostos1

Το συγκεκριμένο ποσό θα χρειαστεί να “παλέψει” ο Δήμος για να το εξασφαλίσει. Στην ίδια κατεύθυνση έχει ενδιαφέρον και η δήλωση του Δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη, ο οποίος έχει μεταφέρει και τη σχετική άποψη και στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, σχετικά με τους συμβασιούχους που συνεχίσουν να εργάζονται και η Κυβέρνηση δεν προβλέπει την κάλυψη των δαπανών της μισθοδοσίας και των εργοδοτικών εισφορών τους.

Ο κ. Πελετίδης αναφέρει:

«Όπως είναι γνωστό, μέχρι το Φλεβάρη του 2022, για την κάλυψη της μισθοδοσίας και των ασφαλιστικών εισφορών των “οκταμηνιτών” συμβασιούχων του ΟΑΕΔ, που επέστρεψαν στο Δήμο μέσω αποφάσεων δικαστηρίων, ο Δήμος Πατρέων έχει καταβάλει 11,5 εκατομμύρια ευρώ, καθώς η Κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει το ζήτημα ως δική της υποχρέωση, παρότι η σύμβαση των εν λόγω εργαζομένων είναι με το Υπουργείο Εργασίας.

Ο Δήμος Πατρέων απ’ την πλευρά του, για όποιες προσλήψεις κάνει -κατά κύριο λόγο ολιγόμηνες, αφού απαγορεύονται οι μόνιμες προσλήψεις-, έχει ως βασικό κριτήριο την οικονομική του δυνατότητα να πληρώνει τους μισθούς, τις ασφαλιστικές εισφορές, τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) κλπ, των εργαζομένων. Επίσης, φροντίζει ώστε οι ειδικότητές τους, να καλύπτουν τα υπάρχοντα κενά στις δημοτικές υπηρεσίες, με γνώμονα να μπορεί να εκτελεστεί το επιθυμητό έργο.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, ο Δήμος μας καλείται να αντιμετωπίσει μία ιδιαίτερη κατάσταση, που αφορά μία σειρά δικαστικές αποφάσεις, βάσει των οποίων οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι των οκταμήνων του ΟΑΕΔ, παραμένουν στις θέσεις τους μετά τη λήξη των προγραμμάτων, για ένα μεγαλύτερο ή μικρότερο χρονικό διάστημα.

Ενδεικτικά, την 1/6/2022 επανήλθαν στο Δήμο, με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά, 289 συμβασιούχοι του ΟΑΕΔ από τη Δημόσια Πρόσκληση ΟΑΕΔ 16/2017. Την 1/7/2022 επανήλθαν άλλοι 110 εργαζόμενοι, από τη Δημόσια Πρόσκληση ΟΑΕΔ 3/2019.

Επίσης, αύριο, 12/7/2022, αιτούνται από το Μονομελές Πρωτοδικείο του Πειραιά να επιστρέψουν για εργασία στο Δήμο, άλλοι 315 εργαζόμενοι από τη Δημόσια Πρόσκληση ΟΑΕΔ 2/2020, με την ίδια διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων. Άγνωστο πόσοι ακόμα θα προσφύγουν δικαστικά στο μέλλον, καθώς οι “οκταμηνίτες” που έχουν περάσει από το Δήμο από την αρχή των συγκεκριμένων προγραμμάτων, ξεπερνούν τους 4.000. Ήδη, τον τελευταίο μήνα, ήρθαν και δουλεύουν στο Δήμο άλλοι 400 συμβασιούχοι, βάσει του τρέχοντος προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ.

Η Δημοτική Αρχή, έχει βρεθεί διαχρονικά στο πλευρό των εργαζομένων και των ανέργων της πόλης μας, τόσο στις κινητοποιήσεις τους και στους αγώνες που έχουν διεξαχθεί όλο αυτό το διάστημα, με “αιχμή” τη διεκδίκηση μόνιμης και σταθερής δουλειάς για όλους και με σύνθημα “Δουλειά για όλους – Δουλειά με δικαιώματα”, όσο και στις δικαστικές αίθουσες, σε συναντήσεις με Υπουργούς όλων των Κυβερνήσεων που έχουν περάσει σ’ αυτό το διάστημα κτλ.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, έχει εκδώσει σειρά αποφάσεων και ψηφισμάτων, με τα οποία στηρίζει τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, βάσει των οποίων ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή έχουν βρεθεί πολλάκις στα δικαστήρια, στηρίζοντάς τους.

Επιπλέον, το Δημοτικό Συμβούλιο, με απόφασή του, διεκδικεί τα 91 εκατομμύρια ευρώ της κρατικής χρηματοδότησης που δικαιούται η Πάτρα και προβλέπονται στο Νόμο “Καλλικράτη”, από τα οποία λαμβάνει μόλις 24 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που δε φτάνει ούτε για τη μισθοδοσία των μόνιμων εργαζόμενων του Δήμου, πόσο μάλλον για την κάλυψη όλων των άλλων αναγκών, συν τη μισθοδοσία των συμβασιούχων που μένουν στη θέση τους με δικαστικές αποφάσεις.

Όλα αυτά τα χρόνια, δεν έχουμε σταματήσει στιγμή να αναδεικνύουμε τα μεγάλα αδιέξοδα που δημιουργεί σε όλους τους Δήμους και φυσικά και στο Δήμο Πατρέων, η αντιλαϊκή πολιτική των Κυβερνήσεων. Δεν έχουμε σταματήσει στιγμή τη διεκδίκηση, ταυτόχρονα με την τιτάνια προσπάθεια που διεξάγουμε, ώστε να μην “χαρατσώνει” ο Δήμος μας τον πατραϊκό λαό, να τον ανακουφίζει οικονομικά, όσο μπορεί, στο ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον που καλείται να δράσει.

Αναδείξαμε τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία οδηγούνται οι Δήμοι, με το πέρασμα σ’ αυτούς τουλάχιστον 200 αρμοδιοτήτων τα τελευταία χρόνια, χωρίς τους αντίστοιχους πόρους. Ανάμεσα σ’ αυτές, είναι η ναυαγοσωστική κάλυψη, η περίθαλψη των αδέσποτων ζώων και μια σειρά άλλες υπηρεσίες, για τις οποίες έχουμε καταβάλλει τρομερή προσπάθεια, ώστε να διατηρούνται σε ένα επίπεδο και να μην αφεθούν στην τύχη τους ή να περάσουν σε ιδιώτες – εργολάβους, όπως είναι άλλωστε η στόχευση της Κυβέρνησης.

Αναδείξαμε τις τραγικές συνέπειες της ακρίβειας, που εκτός από τη συρρίκνωση του εργατικού – λαϊκού εισοδήματος, έχει επίπτωση και στη λειτουργία του Δήμου. Είστε ήδη ενήμεροι ότι τη φετινή χρονιά, τα έξοδα του Δήμου διογκώθηκαν. Έχουμε σχεδόν διπλασιασμό του ύψους των δαπανών που αφορούν στις ανάγκες του Δήμου για ρεύμα, πετρέλαιο, βενζίνη κίνησης, θέρμανσης σχολικών συγκροτημάτων, παιδικών σταθμών, υποδομών. Αντιμετωπίζουμε τεράστιες αυξήσεις στην αγορά εφοδίων, υλικών για τη λειτουργία του Δήμου. Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση επιμένει στην καταβολή από το Δήμο του τέλους ταφής, που δεν το έχουμε προβλέψει στον προϋπολογισμό. Επίσης, με πρόσφατη εγκύκλιό της, η Κυβέρνηση επιμένει να μην καλύπτει τις ανάγκες των σχολικών μονάδων με καθαρίστριες. Έτσι, τις επόμενες μέρες, το Δημοτικό Συμβούλιο θα κληθεί να ψηφίσει τη μετατροπή των συμβάσεών τους από μερικής σε πλήρους απασχόλησης, με την επιπλέον δαπάνη να καλύπτεται από τον προϋπολογισμό του Δήμου.

Σ’ αυτό λοιπόν, το κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον, που η τεράστια πλειοψηφία των Δήμων όλης της χώρας, το αντιμετωπίζει με συνεχείς αυξήσεις σε δημοτικά τέλη, με εκχώρηση υπηρεσιών σε εργολάβους και μετακύλιση του κόστους στους δημότες, το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας, στις αρχές του 2022, ψήφισε μειώσεις στα δημοτικά τέλη και τα ανταποδοτικά (ήταν μάλιστα η πολλοστή χρονιά στη σειρά που προχώρησε σε μειώσεις), λαμβάνοντας υπ’ όψιν την οικονομική κατάσταση του πατραϊκού λαού και με βάση αυτό, κατάρτισε τον προϋπολογισμό του. Να σημειώσουμε, βέβαια, ότι στον προϋπολογισμό του Δήμου, δεν συμπεριλαμβάνεται δαπάνη 700.000€ μηνιαίως, για την κάλυψη των προαναφερόμενων δικαστικών αποφάσεων.

Για να ολοκληρώσουμε, όσο γίνεται, τη συνολική εικόνα της δύσκολης οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο Δήμος μας, πρέπει να αναφέρουμε επιπλέον, ότι από τα στοιχεία που έχουμε σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού κατά το Α’ εξάμηνο του 2022, δηλαδή μέχρι 30/6/2022, από τα ανταποδοτικά, τα έσοδα είναι 8.947.512€ και τα έξοδα είναι 11.362.012€, δηλαδή έχουμε έλλειμμα 2.414.500€.

Μέχρι σήμερα, έχουμε προχωρήσει σε σειρά αναμορφώσεων του προϋπολογισμού μας, ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι εργαζόμενοι που έχουν επανέλθει μέχρι σήμερα στη θέση τους, θα λαμβάνουν απρόσκοπτα τη μισθοδοσία τους και τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Έχουμε μεταφέρει χρήματα από άλλους “κωδικούς”, έχουμε κόψει από άλλα έργα και υπηρεσίες, καθώς προτεραιότητά μας ήταν και θα είναι οι εργαζόμενοι. Έχουμε κάνει ό,τι περνάει από το χέρι μας, με δεδομένη, δυστυχώς, την άρνηση της Κυβέρνησης να καλύψει τη δαπάνη που προκύπτει από τις αποφάσεις των δικαστηρίων, παρότι είναι υποχρέωσή της, καθώς η σύμβαση των εργαζομένων είναι με το Υπουργείο Εργασίας και όχι με το Δήμο Πατρέων. Επιπρόσθετα, σας γνωρίζουμε, ότι ούτε η επιλογή του δανεισμού υπάρχει, καθώς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων δεν δίνει δάνεια στους Δήμους για την κάλυψη αναγκών σε μισθοδοσία και ασφαλιστικές εισφορές.

Σήμερα, με δεδομένα όλα τα παραπάνω, καλούμαστε να αποφασίσουμε τη στάση μας στο αυριανό δικαστήριο, στον Πειραιά, όπου άλλοι 315 εργαζόμενοι από τη Δημόσια Πρόσκληση ΟΑΕΔ 2/2020, διεκδικούν την επιστροφή τους στο Δήμο μας, με το αποθεματικό μας αυτή τη στιγμή να μη φτάνει για τις ανάγκες που θα προκύψουν από τη μισθοδοσία τους, συνεπώς να μην είναι δυνατή άλλη αναμόρφωση του προϋπολογισμού.

Βάση για την απόφασή μας, πρέπει να είναι η αρχή, ότι στο Δήμο Πατρέων δεν θα υπάρξει απλήρωτος εργαζόμενος, δεν θα υπάρξει εργαζόμενος χωρίς κάλυψη των ασφαλιστικών του εισφορών, δεν θα υπάρξει εργαζόμενος χωρίς Μέσα Ατομικής Προστασίας. Συνεπώς, για κάθε μας απόφαση σαν Δημοτικό Συμβούλιο, πρέπει να διασφαλίσουμε το οικονομικό της μέρος.

Βάση για την απόφασή μας, πρέπει να είναι, να μην επιτρέψουμε να πληρώσει ο πατραϊκός λαός, μέσω μίας πιθανής χρεωκοπίας του Δήμου ή αδυναμίας του να καλύψει τις στοιχειώδεις ανάγκες των δημοτών μας, την αντεργατική, την αντιλαϊκή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Κυβερνήσεων, την ανάλγητη στάση τους ενάντια στους εργαζόμενους, την άρνησή τους να διασφαλίσουν μόνιμη και σταθερή δουλειά, την άρνησή τους να καλύψουν τη μισθοδοσία και τις ασφαλιστικές εισφορές τους, ως όφειλαν και είναι υποχρεωμένοι.

Δε θα επιτρέψουμε, να ενοχοποιήσει η Κυβέρνηση τους Δήμους, συγκεκριμένα το Δήμο Πατρέων, για τις επιλογές της, “πετώντας του το μπαλάκι” να λύσει το ζήτημα της εργασίας, της επιβίωσης 4.000 ανθρώπων, με πενιχρά οικονομικά μέσα.

Με βάση αυτά, η Δημοτική Αρχή, με αίσθημα ευθύνης προς τους εργαζόμενους και τον πατραϊκό λαό, γνωρίζοντας πως δεν υπάρχουν χρήματα για την κάλυψη της μισθοδοσίας και των ασφαλιστικών εισφορών τους, δεν μπορεί να συναινέσει να επανέλθουν στις θέσεις τους οι 315 συμβασιούχοι εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ.

Σε περίπτωση άλλης απόφασης, πρέπει να προσδιοριστεί επακριβώς από το Δημοτικό Συμβούλιο από πού θα προέλθουν τα 715.000€ κάθε μήνα, για να καλυφθεί η μισθοδοσία αυτών των εργαζομένων, καθώς και τα επιπλέον χρήματα που χρειάζονται για την εξασφάλιση υλικών, εφοδίων κτλ, ώστε στοιχειωδώς να αιτιολογείται η εργασία τους στο Δήμο».

 

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Κοινωνία

07 Οκτωβρίου 2022
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν στο Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς και τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν, ο Πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων
07 Οκτωβρίου 2022
Την προσοχή των πολιτών εφιστά η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Πρέβεζας καθώς η αντιπυρική περίοδος δεν έχει τελειώσει ακόμη και το ...
07 Οκτωβρίου 2022
Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα τα δρομολόγια που θα ακολουθεί η Κινητή Αστυνομική Μονάδα στο Νομό Πρέβεζας, έχουν οριστεί ως ...
07 Οκτωβρίου 2022
Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε το σωματείο οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων Ν. Πρέβεζας:   Δυναμώνουμε τη δική μας φωνή και ...
06 Οκτωβρίου 2022
Αποφασισμένοι να υπερασπιστούν το δημόσιο χαρακτήρα του Νοσοκομείου Πρέβεζας δηλώνουν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου, οι οποίοι θα προχωρήσουν σε ...

Αθλητισμός

07 Οκτωβρίου 2022
Η  Πρέβεζα γίνεται μια αγκαλιά και δείχνει την αγάπη της  και την αλληλεγγύη της στις οικογένειες των  δύο  συμπολιτών μας που έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα της Χόχλας.
06 Οκτωβρίου 2022
Γράφει για το Foxbet ο Κωστής Μητσέας Γεμάτο το σημερινό κουπόνι. Γιουρόπα Λιγκ, Κόνφερενς Λιγκ, Ευρωλίγκα, επιλογές για όλα τα γούστα… Στον ...
05 Οκτωβρίου 2022
Γράφει για το Foxbet ο Κώστας Φίλιος Τα φάουλ δεν πήγαν όπως τα περιμέναμε χτες, με τη Νάπολι να κάνει πάρτι μέσα στο Άμστερνταμ. Παραμένουμε στο ...
04 Οκτωβρίου 2022
Γράφει ο Κώστας Φίλιος για το Foxbet Οι αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ σχεδόν μονοπωλούν το ενδιαφέρον στο σημερινό πρόγραμμα. Κύρια επιλογή μας ...
04 Οκτωβρίου 2022
Στο πλαίσιο του εορτασμού της Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού στις 30 Σεπτεμβρίου 2022, στο 2ο Γενικό Λύκειο Πρέβεζας πραγματοποιήθηκαν ...

Πολιτισμός

03 Οκτωβρίου 2022
Η Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας σας προσκαλεί την Τετάρτη 12 Οκτώβρη στις 8,00μμ στον κινηματογράφο ΟΑΣΗ ,όπου θα προβληθούν δύο βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους, σε σενάριο και σκηνοθεσία του
28 Σεπτεμβρίου 2022
Η ταινία μυθοπλασίας «Μαγνητικά Πεδία» του σκηνοθέτη Γιώργου Γούση επελέγη για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 95η διοργάνωση βραβείων OSCAR με ...
25 Σεπτεμβρίου 2022
Άλλη μία διοργάνωση του Photometria Festival ξεκίνησε στην πόλη των Ιωαννίνων, με εκθέσεις, σεμινάρια, ομιλίες, προβολές ταινιών, για όλα τα γούστα. ...
22 Σεπτεμβρίου 2022
Η ομάδα τέχνης «ΦΑΟΣ» ανεβάζει στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Νικόπολης στις 25 Σεπτεμβρίου, στις 21:00, τη θεατρική παράσταση «Είλωτες». Οι "Είλωτες" ...
20 Σεπτεμβρίου 2022
Ο Δήμος Ζηρού και ο Περιβαλλοντικός - Πολιτιστικός Σύλλογος πρ. Δήμου Θεσπρωτικού μας προσκαλούν στην τιμητική εκδήλωση η οποία θα πραγματοποιηθεί ...

Στήλες

06 Οκτωβρίου 2012
Στις 7 Οκτωβρίου 1571, ο ενωμένος στόλος της Ισπανίας, της Βενετίας, της Γένουας, της Νάπολης, της Σικελίας και του Πάπα κατατροπώνει
05 Οκτωβρίου 2012
Στην Ελλάδα, στο πλαίσιο επιχείρησης «εξυγίανσης», κουρεύονται στις 6 Οκτωβρίου 1968, με την ψιλή μηχανή, 16 νεαροί μακρυμάλληδες «μπίτνικς» ...
05 Οκτωβρίου 2012
Στις 5 Οκτωβρίου 1951, το Τάγμα του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος Κορέας, μετά από τριήμερη σφοδρή επίθεση, καταλαμβάνει το ύψωμα 313 (Σκοτς) ...
04 Οκτωβρίου 2012
Στη Γενεύη, σαράντα οκτώ οπαδοί της αίρεσης Ναός του Ήλιου αυτοκτόνησαν ομαδικά σε σαλέ, στις 4 Οκτωβρίου 1994. 1840 - ...
02 Οκτωβρίου 2012
1990 - Η Ανατολική Γερμανία γίνεται μέρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας (Επανένωση). Η μέρα αυτή γίνεται ομοσπονδιακή γιορτή. ...