Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2022 12:09

Εγκλωβίστηκε στις προεκλογικές υποσχέσεις του για τον αμίαντο στον Ωρωπό ο Δήμαρχος Πρέβεζας

“Σκληρή κριτική” δέχθηκε ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος για τους χειρισμούς του στο ζήτημα της απομάκρυνσης των αμιαντοκατασκευών από σπίτια στον Ωρωπό Πρέβεζας, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας.

Ο κ. Γεωργάκος “εγκλωβίστηκε” στις προεκλογικές του υποσχέσεις, όταν και δεσμευόταν για άμεση λύση στο θέμα του Ωρωπού, ωστόσο για ακόμη μια φορά μετέθεσε τις όποιες εξελίξεις σε ένα ραντεβού που θα κάνει με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Το θέμα έθεσε με τη μορφή ερώτησης στη συνεδρίαση ο επικεφαλής της παράταξης “Ανάπτυξη Τώρα” Γιώργος Νίτσας και ακολούθησε η παρακάτω συζήτηση:

IMG 2019

Γ. Νίτσας: “Επανειλημμένα ζητάμε να εισαχθεί στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα του Ωρωπού με τον αμίαντο. Από τον Αύγουστο. Η παράταξή μας στις 25 Σεπτεμβρίου ζήτησε να μπει στην ημερήσια διάταξη το συγκεκριμένο θέμα. Δεσμευτήκατε ότι θα το φέρετε στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Δεν ήρθε τον Οκτώβριο. Ζητήσαμε και τον σχετικό φάκελο της υπόθεσης. Δε το κάνατε. Πριν 15 ημέρες μας είπατε και πάλι στο επόμενο. Δεν ήρθε. Νομίζω ότι υπάρχει ένας εμπαιγμός προς το δημοτικό συμβούλιο. Μιλάμε για ομόφωνες αποφάσεις 33 δημοτικών συμβούλων.

Επί δύο μήνες δεν έχουμε λάβει ενώ τα έχουμε ζητήσει εγγράφως, τα δεδομένα της υπόθεσης. Τι θα γίνει επιτέλους;”.

IMG 2008

Νίκος Γεωργάκος (Δήμαρχος Πρέβεζας): “Φάκελοι και έγγραφα υπάρχουν από το 2004. Στη Βουλή, αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων κατά διαστήματα. Εγώ θα πω τις ενέργειες μέχρι τώρα. Δεν υπάρχει βέβαια αποτέλεσμα, γιατί θα το έβλεπαν οι δημότες. Δεν “εκβιάστηκα” ή έτρεξα επειδή κάποια παράταξη το ζήτησε. Το είχα αναλάβει από το ξεκίνημα της δημοτικής αρχής ότι για το θέμα του ελενίτ στον Ωρωπό θα κάνω όλες τις ενέργειες μέχρι να φύγει από τα σπίτια. Ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα. Και συζητήσεις κάναμε στην Περιφέρεια. Η χρηματοδότηση ήταν κάτι δύσκολο. Δεν είχε λυθεί επί δεκαετίες. Όλοι οι Δήμαρχοι έκαναν κάποιες ενέργειες από το 2000 και πιο νωρίς. Όλοι κολλούσαν στη χρηματοδότηση. Στο “Τσουμελέκα” καταφέραμε και απομακρύναμε το ελενίτ. Ο προϋπολογισμός με την καταμέτρηση που κάναμε ήταν τάξη μεγέθους 1.700.000 ευρώ.

Μέσα στο φάκελο δεν υπήρχε κάτι. Πριν κάνουμε οτιδήποτε είχα μία συνάντηση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος με τον κ. Αμυρά. Στη συνέχεια αφού πήραμε όλα τα στοιχεία έγινε μία δεύτερη συνάντηση με παρόντες 4 διευθυντές υπηρεσιών. Η μία ήταν η διευθύντρια του κου Γραφάκου. Είναι ο γενικός γραμματέας υπεύθυνος για τα ελενίτ σε όλη την Ελλάδα. Στο Υπουργείο τους απασχολεί αυτό το θέμα. Έχουν καταγράψει πανελλαδικά αρκετά σημεία με ελενίτ. Δεν έχει βγει κάποια πρόσκληση, ώστε να ξέρουμε έναν προϋπολογισμό και να υπάρξει το εργαλείο.

Θα έχω ένα ραντεβού με τον κ. Σκρέκα. Θα τον συναντήσω, πιστεύω μέσα στον Δεκέμβριο, για να κλείσουμε το θέμα του Ωρωπού. Με χρηματοδότηση voucher ανά ιδιοκτήτη, έχοντας κάνει τον διαγωνισμό ο Δήμος. Γι' αυτό το αναβάλλω, για να κάνω και το ραντεβού με τον Υπουργό. Μόνο πολιτική λύση μπορούμε να βρούμε, γιατί είναι σύμπραξη ιδιωτών με το δημόσιο. Μακάρι να λυθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται η υπόθεση αυτή. Είναι περίπου 16.000 ευρώ για τον καθένα περίπου”.

Γ. Νίτσας: “Δεν είναι αυτό που περιμέναμε και αυτό που έχουμε ζητήσει. Νομίζω ότι προεκλογικά είχαμε μιλήσει ξεκάθαρα, ότι θέλαμε να διεκδικήσουμε. Τον κ. Σκρέκα θα μπορούσατε να τον είχατε δει όταν είχε έρθει στην Πρέβεζα. Δεν υπήρχε σχεδιασμός με αρχή, μέση και τέλος γι' αυτό το θέμα από μεριά σας. Αεροβατείτε με συναντήσεις που κάνετε και δεν υπάρχει τίποτα γραπτό. Εμείς πιστεύουμε ότι διεκδικητικά πρέπει ο Δήμος και το δημοτικό συμβούλιο να ασχολείται με τα θέματα. Πρέπει να έρθει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο. Να δώσουμε μία ξεκάθαρη απάντηση στους κατοίκους για το πως θα κινηθούμε”.

IMG 1999

Ελένη Φλουρή (εκ μέρους της Επιτροπής Ελέγχου των διαδικασιών απομάκρυνσης του καρκινογόνου αμίαντου): “Άκουσα πολύ προσεκτικά το Δήμαρχο. Έχουμε μιλήσει άπειρες φορές κε Δήμαρχε. Από πού να αρχίσω και πού να τελειώσω. Όλα αυτά που αναφέρετε είναι ανακρίβειες ένα προς ένα. Δεν ξέρω πόσο θεσμικό είναι το σύνολο των δημοτικών συμβούλων να ζητάει να έρθει ένα θέμα και ο Δήμαρχος επειδή εδώ και τρία χρόνια δεν είναι έτοιμος δεν το φέρνει προς συζήτηση. Μου αφήνει απορία αυτό. Ως πολίτη δεν με καλύψατε. Γνωρίζατε το θέμα όταν ήταν ο κ. Μπαΐλης Δήμαρχος. Προεκλογικά όμως τον κατηγορούσατε και με πείσατε και σας ψήφισα γι' αυτό το λόγο. Τη μελέτη που λέτε ότι καταθέσατε την έκανα εγώ. Τη ζητήσατε εσείς, όταν εγγυηθήκατε ότι έχετε τη λύση σε ένα πρόβλημα. Απευθυνθήκαμε σε εσάς. Μας είπατε ότι δεν χρειάζεται να κάνουμε ενέργειες. Μας υποσχεθήκατε ότι έχετε τη λύση. Και εμείς συνδράμαμε. Μετρήσαμε με τον κ. Κακιούζη τα τετραγωνικά, σας τα έστειλα στο e-mail μαζί με τις κτηματογραφήσεις. Αυτό που ζητάω είναι ένα έγγραφο. Σας κάναμε δεκάδες έγγραφα χωρίς να πάρουμε απάντηση. Και όταν πήγαμε στη συνάντηση με τον κ. Ιωάννου στην Περιφέρεια, το μόνο που φέρατε ήταν τα κλειδιά του αυτοκινήτου σας. Σας ρώτησε ο κ. Ιωάννου τι έχετε κάνει μέχρι τώρα. Και η απάντησή σας ήταν αρχές καλοκαιριού ότι θα πάτε στο Δήμαρχο Πατρέων για να ρωτήσετε τι θα κάνει εκείνος. Και άκουσα στην τοποθέτηση του κ. Νίτσα πριν δύο εβδομάδες, ότι είπατε ότι θα πάτε τότε. Σε ένα κοινό δηλαδή που δεν γνωρίζει είπατε ότι ΘΑ πάτε. Αυτή ήταν η λύση σας; Βγάζετε ένα κοστολόγιο. Δεν μας έχετε απαντήσει επί της νομοθεσίας που σας έστειλα. Μας αγνοείτε παντελώς.

Βγάζετε ένα κοστολόγιο και μία τιμή, χωρίς να φέρετε μία προσφορά των τριών εταιρειών, με αποτέλεσμα να έρχονται και να κλαίνε οι κάτοικοι -έχουμε τρεις ασθενείς γυναίκες με μικρά παιδιά και χάσαμε πρόσφατα και έναν συγχωριανό μας από καρκίνο του πνεύμονα- και να είμαστε πολύ ευαίσθητοι με αυτό το θέμα. Οι κάτοικοι λένε πάρτε τις στέγες δε θέλουμε ούτε να τις φτιάξουν. Ζητώ σεβασμό σε αυτά που λέτε. Μη λέτε τα ίδια και τα ίδια κε Δήμαρχε εδώ και τρία χρόνια και μην δείχνετε αλαζονεία σε ένα θέμα τόσο ευαίσθητο”.

Ν. Γεωργάκος: “Αυτοί οι χαρακτηρισμοί δεν ισχύουν. Δεν έχω δείξει αλαζονεία. Να αποσύρετε τους χαρακτηρισμούς. Πρέπει να μας βάλουν σε μία ειδική κατηγορία. Δεν είναι απλό. Περιμένω το ραντεβού με τον κ. Σκρέκα”.

Γ. Νίτσας: “Αναφέρετε τα ίδια και τα ίδια εδώ κάθε φορά κε Δήμαρχε από το 2021. Σας ζητάμε να προχωρήσετε σε ενέργειες. Ήμασταν παρόντες και σε σύσκεψη στον Ωρωπό. Τα ίδια είπατε κι εκεί που είπατε και σήμερα. Επί 3 χρόνια λέτε ακριβώς τα ίδια. ΘΑ κάνω και ΘΑ κάνω. Αν πιστεύετε ότι έτσι λύνονται αυτά τα σημαντικά ζητήματα, που έχουν να κάνουν με την υγεία των πολιτών, τότε κάπου έχουμε χάσει τον μπούσουλα. Να δώσετε σε όλες τις παρατάξεις γραπτώς τι έχετε κάνει και τι ζητάτε. Δεν μπορεί να κάνετε ταξίδια αναψυχής και να μην ξέρει κανείς τι ζητάτε. Επιτέλους. Πάτε, πάτε και δεν ξέρουμε τι γίνεται εκεί που πάτε...”.

Ν. Γεωργάκος: “Τα ταξίδια αναψυχής θα τα κάνετε εσείς αν βγείτε Δήμαρχος”.

Γ. Νίτσας: “Είστε σε σύγχυση, τι λέτε...”.

Ν. Γεωργάκος: “Η λύση είναι αυτή που είπα. Σε κάθε χωριό πεθαίνουν από καρκίνο. Σίγουρα επιβαρύνει, αλλά ο καρκίνος δεν είναι μόνο στο συγκεκριμένο χωριό. Περιμένω τη συνάντηση με τον κ. Σκρέκα. Ή το λύνουν ή όχι το θέμα. Έχω ζητήσει και από τον κ. Αμυρά να έρθει στο χωριό”.

IMG 2022

Κώστας Κύρλας (σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης): “Αυτό το θέμα απασχολεί την τοπική κοινωνία από τη δεκαετία του '90, έχουν γίνει επερωτήσεις στη Βουλή κτλ. Το θέμα με τις αμιαντοσκεπές προκαλεί μία υγειονομική ανασφάλεια στο σύνολο του πληθυσμού στον Ωρωπό, συν ότι παρουσιάζουν πλέον και σημάδια φθοράς. Δεν είναι όπως τις πρώτες δεκαετίες. Μέχρι και σήμερα θα έπρεπε να έχει δοθεί λύση. Τα τελευταία 3,5 χρόνια καταλαβαίνουμε ως Ωρωπιώτες ότι υπάρχει ένας εμπαιγμός. Ή θα πούμε ότι η εκάστοτε δημοτική αρχή δεν έκανε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ή να παραδεχθούμε ότι η Κυβέρνηση αρνείται. Να ξέρουμε ποιος φταίει για να ξέρουμε κι εμείς πως να πάμε παραπέρα. Δεν γίνεται να έχουμε και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Ή εμείς δεν κάναμε καλά τα πράγματα ή παραπάνω δεν υπάρχει η πολιτική βούληση να υλοποιηθεί ένα δίκαιο αίτημα των κατοίκων του Ωρωπού. Κάποιος φταίει. Αυτό πρέπει να μας διευκρινίσει ο Δήμαρχος σήμερα. Για να ξέρουμε αν έκανε όλες τις ενέργειες και βρίσκει “τοίχο” τότε να ξεσηκώσουμε τον κόσμο, να βγούμε μπροστά. Είναι ένα ξεκάθαρο ερώτημα. Να το πούμε στον κόσμο και να ξέρει”.

Ν. Γεωργάκος: “Θα κλείσει το θέμα μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό. Ή θα ξεσηκωθούμε ή θα πάρουμε τις αποφάσεις μας. Εγώ είμαι υπέρ των ξεσηκωμών. Πιστεύω ότι θα δοθεί η λύση”.

IMG 2030

Ηρακλής Σίσκας (Πρόεδρος της ΤΚ Ωρωπού): “Πριν 40 ημέρες χάσαμε ακόμη έναν συγχωριανό μας, πριν ένα χρόνο είχαμε την απώλεια δύο συγχωριανών... Προήλθαν από καρκίνο του πνεύμονα που είναι αποτέλεσμα των ελενίτ στο χωριό. Είναι επιτακτική ανάγκη το θέμα να συζητηθεί άμεσα. Να μην σας κολλάει ύπνος, όπως δεν κολλάει κι εμάς”.

IMG 2035

Χρήστος Μπαΐλης (επικεφαλής της “Δημοτικής Συνεργασίας”): “Είναι πράγματι ένα σοβαρό πρόβλημα από το 1970 με ευθύνη της Πολιτείας. Έβρισκα ως Δήμαρχος τοίχο στα Υπουργεία. Κάναμε μία μελέτη με το ΙΓΜΕ αν υπάρχει αμίαντος στους τοίχους ή τα δάπεδα. Υπάρχει μόνο στις στέγες. Αποκολλούνται ίνες και οι κάτοικοι τις εισπνέουν. Είχαμε κάνει επαφή με τον διευθυντή της Αγροτικής Τράπεζας για άτοκα δάνεια. Δυστυχώς ούτε αυτό έγινε. Να υπάρχει λίγος ανθρωπισμός και ευαισθησία”.

IMG 2044

Βαγγέλης Γιαννουλάτος (σύμβουλος της “Δημοτικής Συνεργασίας”): “Θα πρέπει η Πολιτεία να συνδράμει σε ιδιώτες. Εκεί είναι η δυσκολία του θέματος. Υπάρχει η εμπειρία. Ετοιμάζονται ξεχωριστά “Εξοικονομώ” για τους νέους, για τις επιχειρήσεις. Έχει άλλες διατάξεις, όχι μόνο προσαρμογές ή ανακαίνιση. Υπάρχει η εμπειρία τα τελευταία χρόνια με τέτοια προγράμματα. Θέλει μία εξειδίκευση στο ΕΣΠΑ. Να πάρουμε μία απόφαση και να είμαστε πιο συγκεκριμένοι για να διεκδικήσετε το δίκαιο αίτημα αυτό. Με προγράμματα που επιδοτούν μέχρι και 90%. Και σε συνεργασία και με άλλους Δήμους, όπως π.χ. Πάτρα, Βόλος”.

 

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Κοινωνία

08 Φεβρουαρίου 2023
Το Δ. ΙΕΚ Πρέβεζας απέστειλε το παρακάτω ευχαριστήριο: Με την έναρξη του Εαρινού εξαμήνου κατάρτισης (2023Α΄) του Δ. ΙΕΚ Πρέβεζας, ας μας επιτραπεί να εκφράσουμε δημόσια τις θερμές ευχαριστίες
08 Φεβρουαρίου 2023
Ο Δήμος Πάργας σε συνεργασία με την ΠΕΔ Ηπείρου καλεί τους δημότες που επιθυμούν να συνδράμουν του σεισμόπληκτους συνανθρώπους μας σε Τουρκία και ...
08 Φεβρουαρίου 2023
H Ομάδα πολιτών ΣΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ καλεί την Περιφέρεια Ηπείρου και όλες τις παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου να πάρουν θέση για την ...
07 Φεβρουαρίου 2023
Ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Πρέβεζας καλεί τα συνδικάτα και τους Πολίτες της Πρέβεζας στη ΣΥΝΑΥΛΙΑ υπεράσπισης του Δημόσιου Χαρακτήρα ...
08 Νοεμβρίου 2022
Διακοπή ρεύματος εξήγγειλε η ΔΕΔΔΗΕ. Δείτε αναλυτικά:

Αθλητισμός

08 Φεβρουαρίου 2023
Ο Ολυμπιακός αναζητά την έκτη συνεχόμενη νίκη του στην Ευρωλίγκα και δοκιμάζεται στην έδρα της Άλμπα Βερολίνου. Ο Σάσα Βεζένκοφ αναμένεται να αγωνιστεί πολύ, καθώς δεν υπάρχει η εναλλακτική
07 Φεβρουαρίου 2023
Η ΑΕΚ αναζητά τη δεύτερη νίκη της στο TOP-16 του BCL κι έχει τον πρώτο λόγο απέναντι στη γαλλική Λιμόζ, ενώ για το Κύπελλο Ολλανδίας στο ποδόσφαιρο η ...
07 Φεβρουαρίου 2023
Με νίκες συνέχισαν τις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις τόσο οι κορασίδες όσο και οι παγκορασίδες του ΣΚ Νικόπολη. Το Σάββατο οι παγκορασίδες ...
06 Φεβρουαρίου 2023
Ο Λεβαδειακός δίνει οριακό παιχνίδι απέναντι στον ντεφορμέ Βόλο για την παραμονή του στη Σούπερ Λιγκ. Στην Ιταλία, Βερόνα και Λάτσιο υπόσχονται ...
05 Φεβρουαρίου 2023
Η αναμέτρηση Φιλαθλητικός Πρέβεζας – ΠΑΣ Γιάννινα, για την 13η αγωνιστική του πρωταθλήματος βόλεϊ γυναικών της Α2 Κατηγορίας, ο οποίος ήταν ...

Πολιτισμός

06 Φεβρουαρίου 2023
Η Κινηματογραφική Λέσχη πιστή στην προβολή ταινιών με κινηματογραφικό χαρακτήρα και αισθητική προβάλλει την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023, 21:00 το ...
03 Φεβρουαρίου 2023
Η Οργανωτική Επιτροπή του Καρναβαλικού Κομιτάτου Πρέβεζας απέστειλε την παρακάτω ανακοίνωση: Σε αυτά που απέδειξε στα 18 χρόνια της ιστορίας του ...
31 Ιανουαρίου 2023
Λόγω της ιδιαίτερης σημασίας της περιοδικής έκθεσης «Μια νέα Πατρίδα: Η Πρέβεζα και οι πρόσφυγες», που φιλοξενείται στην αίθουσα πολλαπλών δράσεων ...
29 Ιανουαρίου 2023
Η Κινηματογραφική Λέσχη πιστή στην προβολή ταινιών με κινηματογραφικό χαρακτήρα και αισθητική προβάλλει την   Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023 ...

Στήλες

08 Φεβρουαρίου 2013
Στις 8 Φεβρουαρίου 1981, 21 φίλαθλοι που κάθονταν στη Θύρα 7 του Σταδίου "Καραϊσκάκης" βρίσκουν τον θάνατο μετά από ποδοσφαιρικό αγώνα Ολυμπιακού-ΑΕΚ, όταν ποδοπατούνται βρίσκοντας τις πόρτες του
07 Φεβρουαρίου 2013
Στις 7 Φεβρουαρίου 1992 υπογράφεται η Συνθήκη του Μάαστριχτ που οδηγεί στην ολοκλήρωση του θεσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.   ...
06 Φεβρουαρίου 2013
Στις 6 Φεβρουαρίου 1982 καταργούνται οι ποδιές για τις μαθήτριες σε ελληνικά σχολεία.   1778 - Υπογραφή της Συνθήκης ...
04 Φεβρουαρίου 2016
Στις 4 Φεβρουαρίου 1843 φεύγει από τη ζωή στην Αθήνα, έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Ο «Γέρος του Μοριά» υπήρξε ίσως η πιο ...
02 Φεβρουαρίου 2013
Στις 2 Φεβρουαρίου 1943 παραδίδεται στον Κόκκινο Στρατό το τελευταίο οχυρό των Γερμανών στο Στάλινγκραντ, στην ΕΣΣΔ, τερματίζοντας μία από ...