Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2023 15:23

“Θυελλώδης” συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΠ – Το “λεφτά υπάρχουν” του Δημάρχου και η δύσκολη πραγματικότητα για τη λειτουργία της επιχείρησης... (photo)

Ένταση, λεκτικοί διαξιφισμοί και μία εικόνα εντελώς οριακή για τη λειτουργία της ΔΕΥΑΠ (Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης) καταδείχθηκε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της επιχείρησης το απόγευμα της Τετάρτης (δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ παλαιότερα ρεπορτάζ του atpreveza.gr).

Το “παρών” ως παρατηρητής έδωσε και ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος. Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν επίσης οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Λούρου (δείτε ΕΔΩ σχετικό ρεπορτάζ), Βρυσούλας και Ωρωπού, εκθέτοντας προβλήματα των χωριών τους.

Σε αντίθεση με την ωραιοποιημένη εικόνα της ΔΕΥΑΠ που προωθεί τόσο ο κ. Γεωργάκος, όσο και η διοίκηση της επιχείρησης, οι υπηρεσιακοί παράγοντες και οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν μία ιδιαίτερα ανησυχητική εικόνα, που οδηγεί σε οικονομικό και λειτουργικό αδιέξοδο, αν δεν αλλάξει δραστικά κάτι. Οι πολιτικές ευθύνες της δημοτικής αρχής που επικοινωνιακά συμπυκνώνονται σε φράσεις όπως “έχουμε κάνει τεράστια έργο” και “όλα θα λυθούν”, είναι τεράστιες, καθώς δεν εμβαθύνουν στην “καρδιά” των προβλημάτων, αλλά μόνο σε μία κακού τύπου επικοινωνιακή διαχείριση.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τον νέο αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΠ Γιάννη Δαρδαμάνη να απευθύνεται με αυστηρό ύφος στην προϊσταμένη της τεχνικής υπηρεσίας της επιχείρησης και προσωρινή γενική διευθύντρια Β. Ηλιοπούλου, ζητώντας της να μην απευθύνεται με έγγραφα που πλήττουν το κύρος της επιχείρησης σε άλλους φορείς και πως σε διαφορετική περίπτωση θα κοιτάξει ο καθένας να προασπίσει τον εαυτό του μπροστά στις όποιες ευθύνες υπάρχουν. Ήταν ενδεικτικό της έντασης που υπήρξε σε πολλά σημεία της συνεδρίασης.

Οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων περιέγραψαν μία σειρά σοβαρών ζητημάτων στα χωριά τους σχετικά με την ύδρευση, όπως χλωριώσεις που πρέπει να γίνουν σε δεξαμενές, νέες γεωτρήσεις, σπασίματα αγωγών, διαχείριση των αντλιοστασίων κ.α., με το μέλος του Δ.Σ. Θανάση Ανωγιάτη να τονίζει πως όλα γίνονται προφορικά και πρέπει να σταματήσει αυτό και τον κ. Δαρδαμάνη να προσθέτει πως πλέον τέτοια θέματα είναι αρμοδιότητα της ΔΕΥΑΠ και των υπηρεσιακών παραγόντων της.

Η κα Ηλιοπούλου από την πλευρά της αναφέρθηκε σε εργασίες που γίνονται χωρίς σύμβαση και επέμεινε πως πρέπει να τηρούνται οι διαδικασίες, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δε θα μπορεί κανείς να πληρωθεί. Τόνισε πως η υποστελέχωση των υπηρεσιών είναι τεράστιο πρόβλημα και πλέον με τη χωρική επέκταση υπάρχει μία ολόκληρη περιοχή που είναι αχαρτογράφητη για τη ΔΕΥΑΠ.

Το λόγο έλαβε με παρέμβασή του ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος, ο οποίος αρχικά είπε ότι η προσωρινή γενική διευθύντρια από 21/2 με έγγραφά της απευθύνεται για την κατάσταση στον ίδιο.

“Ξέρουμε ότι λείπει το προσωπικό. Μπορεί στο τέλος του χρόνου με τις συνταξιοδοτήσεις να έχουμε μόνο 20 άτομα. Βάλαμε το κόστος για τις υπερωρίες, το ρεύμα το πληρώνουμε, εκμεταλλευτήκαμε τις όποιες προσλήψεις μπορούσαμε στη διοικητική υπηρεσία, εργαζόμενους με “μπλοκάκια” έπρεπε να πάρουμε από... χθες”, είπε ο κ. Γεωργάκος και πρόσθεσε: “Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε καλύτερα την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων. Όταν κάναμε τον προγραμματισμό των έργων θα μπορούσε να είχε γίνει προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Πρέβεζας και να φύγουν οι προμήθειες και κάποια άλλα από τη ΔΕΥΑΠ ως βάρος. Να περάσει ο μεγάλος όγκος των έργων στο Δήμο και να ασχοληθεί η ΔΕΥΑΠ με το κύριο αντικείμενό της. Καθυστερούμε σε βάρος του Ζαλόγγου και του Λούρου. Μία απόφαση του Δ.Σ. χρειάζεται να πάρετε, θα υπάρχει και γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας.

Όταν κάτι δε λειτουργεί σωστά υπάρχουν ευθύνες σε όλους. Υπάρχει διαβάθμιση. Δεν είδα να έχουμε απόφαση για τις 4 ειδικότητες που έχουμε ζητήσει με μπλοκάκι;”.

Στο σημείο εκείνο παρενέβη η προϊσταμένη της οικονομικής υπηρεσίας Ευδοκία Μπεϊντάρη, λέγοντας: “Δεν υπάρχει προϋπολογισμός κε Δήμαρχε. Είναι διαδικασία. Δεν γίνεται έτσι...”, με τον κ. Γεωργάκο να αναφέρει: “Θα βρούμε τα χρήματα. Να κινηθείτε γρήγορα για να λυθούν τα προβλήματα. Δώσαμε μάχη χωρίς να έχουμε εγκεκριμένο προϋπολογισμό πέρυσι”. Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και στην τελεσίδικη αγωγή λόγω ενός παλαιού δυστυχήματος, με τη ΔΕΥΑΠ να χρειάζεται να καταβάλει ένα ποσό της τάξεως των 400.000 ευρώ άμεσα. Είπε ότι περιμένει την υπουργική απόφαση για να αντλήσει το ποσό από πρόγραμμα ληξιπρόθεσμων για τις ΔΕΥΑ όλης της χώρας. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να γίνει μία συζήτηση για να υπάρξει λύση.

Το θέμα δεν είναι απλό, καθώς όπως ανέφερε η προϊσταμένη της οικονομικής υπηρεσίας, το ποσό είναι άμεσα απαιτητό και αν δεν καταβληθεί μπορεί να οδηγήσει και σε κατάσχεση των λογαριασμών της επιχείρησης και στην αδυναμία πληρωμής και των εργαζομένων. Παράλληλα επισήμανε ότι ακόμη κι αν ρυθμιστεί το ποσό με πρώτη δόση 120.000 ευρώ και πάλι η υπηρεσία θα έχει αδυναμία να πληρώσει το ποσό.

Το λόγο έλαβε το μέλος του Δ.Σ. και δημοτικός σύμβουλος της “Στροφής στο Μέλλον” Θανάσης Ανωγιάτης, ο οποίος ανέφερε: “Χαίρομαι γιατί επιτέλους ο Δήμαρχος έχει μια εντελώς διαφορετική θέση από την ειδυλλιακή κατάσταση που παρουσιάζει στο δημοτικό συμβούλιο για τη ΔΕΥΑΠ. Βρισκόμαστε μπροστά σε δομικά προβλήματα. Υπάρχουν ανυπέρβλητα εμπόδια για να λειτουργήσει η επιχείρηση. Με 4 υδραυλικούς μπορεί να λειτουργήσει η ΔΕΥΑΠ; Η επιχείρηση έχει κάνει για τη χωρική επέκταση μία τεχνοοικονομική μελέτη. Τα δεδομένα όμως που παρουσιάζονται σε αυτή έχουν αλλάξει. Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τις ανάγκες και να σχεδιάσουμε με βάση αυτά τα δεδομένα. Δεν έχουμε μόνο ταμειακό, αλλά και λογιστικό πρόβλημα. Πρέπει να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό και τα τέλη. Για να μπορεί η ΔΕΥΑΠ να προσφέρει και να τηρεί τις νόμιμες διαδικασίες. Δε γίνεται αλλιώς.

Οι αναθέσεις με το στόμα έχουν γίνει κανόνες στο Δήμο Πρέβεζας. Όσο για τις προγραμματικές συμβάσεις με το Δήμο, θα πρέπει να βοηθήσει ο Δήμος, αλλά όχι να υποκαταστήσει την τεχνική υπηρεσία της ΔΕΥΑΠ. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Είμαστε μπροστά σε μία κατάσταση που αν τυχόν η εξοκείλει η επιχείρηση, μετά δε θα μαζεύεται με τίποτα”.

Στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Φώτης Ζέρβας υποστήριξε: “Οι οφειλές της επιχείρησης είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο. Διογκώθηκαν την περίοδο του covid, γιατί ο κόσμος δεν πλήρωνε. Πέρυσι λειτουργήσαμε οι ίδιοι και το Ζάλογγο και το Λούρο και βγήκε κάπως πέρα το πράγμα. Εδώ μέσα κάνετε όλοι λες και είστε από παρθενογένεση. Λέτε δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Οι ίδιοι ήσασταν και παλιά. Παλιά ήσασταν περισσότεροι; Η Πρέβεζα δεν είναι μαγική εικόνα. Στην κοινωνία και την καθημερινότητα έχουμε πάει δύο βήματα πιο ψηλά τη ΔΕΥΑΠ.

Αντιπολιτευτικά θέλετε να τα ισοπεδώσετε όλα. Έχετε φέρει το χάος για τις εντυπώσεις”.

Τα οικονομικά

Η συζήτηση (σ.σ. υπήρχε και σχετικό θέμα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και την είσπραξή τους) πήγε και στο οικονομικό αδιέξοδο της επιχείρησης. Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΔΕΥΑΠ στο Δ.Σ. Λάμπρος Βασιλείου τόνισε σχετικά: “Πρέπει να έχουμε κανόνες. Είμαστε πολύ πίσω και μείον. Όλα περνούν πλέον από το ταμείο της ΔΕΥΑΠ και θα πρέπει να υπάρχει προσοχή. Λεφτά δεν υπάρχουν τι να κάνουμε...”.

Σε εκείνο το σημείο παρενέβη ο Δήμαρχος Πρέβεζας (σ.σ. θύμισε Γιώργο Παπανδρέου) και είπε την αμίμητη ατάκα “Λεφτά υπάρχουν στη ΔΕΥΑΠ...”, με τον κ. Βασιλείου να επισημαίνει: “Δεν είναι έτσι όπως τα λέει ο Πρόεδρος. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη όταν παραλάβατε τη ΔΕΥΑΠ ήταν 1.200.000 ευρώ περίπου και τώρα είναι 3.540.000 αν δε κάνω λάθος. Ο κόσμος ερχόταν και πλήρωνε με covid. Το θέμα είναι όμως ότι έχουμε πάνω από 1.000.000 ευρώ χρέος πλέον στη ΔΕΗ για ρεύμα. Δεν καταλαβαίνω πού το πάτε... “.

Καταγγέλθηκε μάλιστα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και εργατικό ατύχημα που έγινε σε εργασίες της ΔΕΥΑΠ πριν από ορισμένους μήνες.

Συζήτηση έγινε επίσης και για τα 80.000 ευρώ, που αφορούν δεκάδες τιμολόγια και δεν μπορούν να πληρωθούν, καθώς αφορούν αναθέσεις με το στόμα. Τα τιμολόγια αυτά, παρά το γεγονός ότι συστήθηκε και τριμελής επιτροπή επειδή δεν τα παραλάμβαναν οι υπηρεσιακοί παράγοντες φοβούμενοι τυχόν συνέπειες λόγω της μη νομιμότητας της ανάθεσης, ακόμη δεν έχουν παραληφθεί. Η κα Μπεϊντάρη επισήμανε επίσης ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα αυτά για να δοθούν.

 

Το νερό

Συζήτηση έγινε και για το έγγραφο της κας Ηλιοπούλου, το οποίο κοινοποιήθηκε και στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Π.Ε. Πρέβεζας, όπου υπάρχει αναφορά στην αδυναμία διαφύλαξης και ελέγχου της ποιότητας του πόσιμου νερού στο Δήμο Πρέβεζας. Στο έγγραφο επισημαίνεται πως λόγω της έλλειψης επιστημονικού προσωπικού, αρχείων από τις υποδομές σε Λούρο και Ζάλογγο και την χωρική επέκταση που έλαβε χώρα, η ΔΕΥΑΠ δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε οδηγίες της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας όπως: καθαρισμούς δεξαμενών, χλωριώσεις κ.α. Δεν το επιτρέπει επίσης ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός.

Η προϊσταμένη της τεχνικής υπηρεσίας υποστήριξε πως έχει ζητήσει χλώριο και νέες μετρήσεις και δεν έχει εισακουστεί. Έκρουσε “καμπανάκι κινδύνου” για το τόσο σημαντικό θέμα, καθώς παλαιότερη έκθεση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας είχε καταγράψει σοβαρότατα προβλήματα ακαταλληλότητας σε τοπικές κοινότητες του Δήμου Πρέβεζας και δεν μπορεί να αγνοείται πλέον κάτι τέτοιο. Στάθηκε επίσης στο γεγονός ότι δεν πρέπει να γίνεται εμπειρικά ο έλεγχος, αλλά με επιστημονικό τρόπο.

Το Δ.Σ. ενέκρινε την ανάθεση υπηρεσιών μικροβιολογικών αναλύσεων νερού στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την ανάθεση υπηρεσιών χημικών αναλύσεων νερού στο ΕΑΓΜΕ, για να μπορέσει να υπάρχει τουλάχιστον ένας μπούσουλας για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα.

 

Η διαφοροποίηση

Χαρακτηριστικό των αδιεξόδων που αναδείχθηκαν στη συνεδρίαση, ήταν το γεγονός ότι για εργολαβία 50.000 ευρώ για εργασίες σε Λούρο και Ζάλογγο, οι Αντιδήμαρχοι Λούρου και Ζαλόγγου Νίκος Παγγές και Γιώργος Σαριάνογλου, διαφώνησαν έντονα και ζήτησαν να υπάρξει αναβολή για να αυξηθεί το ποσό, σε διαφορετική περίπτωση θα καταψήφιζαν το θέμα, κόντρα στην ίδια τους την παράταξη.

Σε κάθε περίπτωση η ΔΕΥΑΠ βρίσκεται ίσως στη δυσκολότερη φάση της ιστορίας της, την ώρα που θα πρέπει να δώσει αγώνες μαζί με τις άλλες ΔΕΥΑ της χώρας, για να αντιπαλέψουν με κάθε τρόπο το κυβερνητικό νομοσχέδιο για το νερό.

 

 

 

 

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Κοινωνία

27 Μαϊος 2023
Απαγχονισμένος εντοπίστηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 44χρονος άνδρας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο 44χρονος, που είχε καταγωγή από χωριό της Πρέβεζας και δραστηριοποιούνταν επαγγελματικά
26 Μαϊος 2023
Χρήσιμα συμπεράσματα για την οικονομία της Ηπείρου και για τη δυναμική ορισμένων επιχειρηματικών κλάδων στην περιοχή μας, καταγράφονται στην έρευνα ...
26 Μαϊος 2023
Από το Τμήμα Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Ιωαννίνων ανακοινώνεται ότι οι αιτήσεις για ...
26 Μαϊος 2023
Την επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πρέβεζας προκάλεσε πυρκαγιά που προκλήθηκε χθες σε αγροτικό μηχάνημα στην περιοχή του Αρχαγγέλου Πρέβεζας. ...

Αθλητισμός

27 Μαϊος 2023
Τελευταία αγωνιστική στη Γερμανία, πλησιάζουν στο φινάλε Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία. Ρόμα και Σεβίλλη σκέφτονται το μεταξύ τους τελικό του Γιουρόπα, ωστόσο από τα ματς του εκάστοτε πρωταθλήματος,
26 Μαϊος 2023
Από Σούπερ Λιγκ 2 και Πορτογαλία «αλιεύσαμε» τις επιλογές στα γκολ, ενώ ακόμη πιο ψηλά περιμένουμε να φτάσει ο δείκτης του σκορ στην Ιταλία και ...
26 Μαϊος 2023
Η Αερολέσχη Πρέβεζας με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας και του Δήμου Πρέβεζας συνδιοργανώνει τον Αγώνα Κυπέλλου Ελλάδος Υπερελαφρών ...
25 Μαϊος 2023
Εξ αναβολής ματς για την Πρέμιερ Λιγκ έχει η σημερινή μέρα, αλλά και δράση στην Ισπανία με το φινάλε της εμβόλιμης αγωνιστικής. Μάντσεστερ και ...
24 Μαϊος 2023
Η οικονομική επιτροπή του Δήμου Πρέβεζας, η οποία συνεδριάζει αύριο, Πέμπτη, καλείται να αποφασίσει για το εξής θέμα: “Εξειδίκευση πίστωσης σύμφωνα ...

Πολιτισμός

24 Μαϊος 2023
Σε ρυθμούς jazz κινείται από χθες η Πρέβεζα, αφού ξεκίνησε το 21ο Preveza Jazz Festival το οποίο και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής με την εμφάνιση του Φοίβου Δεληβοριά. Λόγω της
24 Μαϊος 2023
Ένα δυναμικό τριήμερο στις 26,27 και 28 Μαΐου στην παραλία της Πρέβεζας μας υπόσχονται οι διοργανωτές του Preveza Jazz Festival, το οποίο φέτος ...
23 Μαϊος 2023
Μια μέρα πριν την έναρξη του Preveza Jazz Festival η Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας πιστή στην προβολή ταινιών με κινηματογραφικό χαρακτήρα και ...
17 Μαϊος 2023
Σάββατο, 20 Μαΐου 2023, 8:00μμ Ντον Τζοβάννι του Β.Α.Μότσαρτ Οι μεταδόσεις από τη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης, που διοργανώνει και ...
16 Μαϊος 2023
To Preveza Jazz Festival στην 21η έκδοσή του επιστρέφει δυναμικά για ένα μοναδικό τριήμερο στις 26, 27,28 Μάϊου 2023 στις 9.00 το βράδυ στον ...

Στήλες

26 Μαϊος 2012
Οι πρώτοι στρατιώτες του Β' Τάγματος Σκαπανέων αποβιβάζονται στη Μακρόνησο, όπου θα δημιουργηθεί στρατόπεδο συγκέντρωσης οπλιτών και πολιτών, με σκοπό την «ανάνηψή» τους. Είναι η αρχή ενός μεγάλου
25 Μαϊος 2012
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Δημήτριος Πλαπούτας καταδικάζονται σε θάνατο κατά τη διάρκεια της Βαυαροκρατίας, στις 25 Μαϊου 1834. Είχαν ...
24 Μαϊος 2012
Ο Γάλλος τέως υπουργός εξωτερικών Σελεστέν Ζονάρ φτάνει στον Πειραιά, επικεφαλής του στόλου της Αντάντ, αποβιβάζει αγήματα στην ελληνική πρωτεύουσα ...
23 Μαϊος 2012
Ισραηλινοί απαγάγουν από την Αργεντινή στις 23 Μαϊου 1960 και οδηγούν στο Ισραήλ τον ανώτατο αξιωματούχο των SS, Άντολφ Άιχμαν, υπεύθυνο για τη ...
18 Μαϊος 2012
Ο Τούρκος διοικητής των Χανίων Μουσταφά Πασάς, με 8.000 πεζούς και 300 ιππείς, προσβάλλει το Φραγκοκάστελλο Χανίων, το οποίο υπερασπίζουν ...