Σάββατο, 15 Απριλίου 2023 10:50

Εκδήλωση του ΚΚΕ στην Κρυοπηγή για τους 23 εκτελεσθέντες

Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε το ΚΚΕ Πρέβεζας:

Εκδήλωση παραγματοποιήθηκε σήμερα από την Τ.Ο. Πρέβεζας του ΚΚΕ για τους εκτελεσμένους Κρυοπηγιώτες αγωνιστές, τη Μ. Παρασκευή του 1944 από το άνανδρο χέρι των γερμανών ναζί στο Αγρίνιο και των ντόπιων συνεργατών τους.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία από το σύντροφο Πούμπη Γιώργο, μέλος της Τομεακής Επιτροπής και υποψήφιο βουλευτή του Κόμματος.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από ΚΚΕ-ΚΝΕ-ΠΕΑΕΑ/ΔΣΕ.

DSC08819
Η εκδήλωση έκλεισε με ενός λεπτού σιγή και το πένθιμο εμβατήριο.
Παρατίθεται αυτούσια η ομιλία.


Σ/φοι και φίλοι
Σήμερα Τιμάμε ως ΚΚΕ τον ηρωικό αγώνα του ΕΑΜ,του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ Ζαλόγγου. Τιμάμε τους νεκρούς ήρωες, τους συναγωνιστές της Κρυοπηγής, που δολοφονήθηκαν από το άνανδρο χέρι των ναζιστών κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους.
Οι απολογητές του καπιταλισμού, του κεφαλαίου, της Ε.Ε προσπαθούν μέσω διαφόρων πληρωμένων κονδύλοφόρων να ξαναγράψουν την Ιστορία στα μέτρα τους.Τα σύγχρονα αστικά ρεύματα στη μελέτη της Ιστορίας επιδιώκουν να αφαιρέσουν το ταξικό στοιχείο από την αντιφασιστική πάλη,προκειμένου να πείσουν το λαό πως δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από τη διαιώνιση του καπιταλισμού.
Ρίχνουν τόνους λάσπης και συκοφαντούν τον ένοπλο αγώνα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και περισσότερο τον ένοπλο αγώνα του Δ.Σ.Ε,την κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στη χώρα μας.
Οι εκκλήσεις τους, περιστρέφονται γύρω από την αναγκαιότητα της “εθνικής ενότητας” και της “Εθνικής συμφιλίωσης”, προσπαθώντας να συσκοτίσουν την αντικειμενική πραγματικότητα και να ενσωματώσουν την εργατική τάξη και το λαό στα κελεύσματα του κεφαλαίου.
Υπάρχουν βέβαια και οι χυδαίοι εθνικόφρονες, που παραμένουν στα χαρακώματα του χυδαίου αντικομμουνισμού,διαστρεβλώνοντας την ιστορική αλήθεια.
Τέλος οι σύγχρονοι αποστάτες του κομμουνιστικού κινήματος, οι αναθεωρητές, μέσα από μία αληθοφανή παρουσίαση αφηγήσεων και ατομικών μαρτυριών εξισώνουν την ένοπλη δράση του εργατικού – λαικού κινήματος με τη δράση των κρατικών και “παρακρατικών”κατασταλτικών μηχανισμών και στήνουν ένα κάλπικο δίπολο “ άκρων”,συμβάλλοντας και αυτοί με τη στάση τους στην υπεράσπιση της καπιταλιστικής εξουσίας.
Το ΚΚΕ θεωρεί αναγκαία την επιστημονική μελέτη της Ιστορίας.Το γεγονός αυτό οφείλεται στο χαρακτήρα του κόμματος, ως κόμματος της εργατικής τάξης, της τάξης που έχει ιστορική αποστολή να ηγηθεί στον επαναστατικό μετασχηματισμό της κοινωνίας, στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού-κομμουνισμού.Η δυνατότητα και η ικανότητα ενός Κ.Κ να μελετά την ιστορία του αποτελεί στοιχείο της ανάπτυξής του,οδηγεί σε εξαγωγή συμπερασμάτων, με σκοπό να γίνει πιο διεισδυτική και αποτελεσματική η δράση του Κ.Κ στην οργάνωση της ταξικής πάλης για την κατάργηση της εκμετάλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.
Αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι
Η ιστορία του Κόμματός μας είναι βγαλμένη μέσα από φωτιά και σίδερο, έδωσε πολιτικό περιεχόμενο στους αγώνες του λαού ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλευση, με τίμημα πολλούς νεκρούς,βασανισμένους και διωκόμενους,με ανείπωτες θυσίες των μελών και των στελεχών του.
Το Κόμμα μας πρωτοστάτησε στον ένοπλο αγώνα, ενάντια στην τριπλή κατοχή με την αντίσταση του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ.Με την καθοδήγηση του ΚΚΕ, δύο φορές το Δεκέμβρη του 1944 και στην τρίχρονη εποποιία του Δ.Σ.Ε ( 1946 – 49), το εργατικό κίνημα με επικεφαλής το ΚΚΕ και το σύμμαχο αγροτικό κίνημα, συγκρούστηκαν ένοπλα με την αστική εξουσία, την οποία στήριξαν με άμεση στρατιωτική επέμβαση η Μ. Βρετανία αρχικά και οι ΗΠΑ στη συνέχεια.
Όπως πάντα, έτσι και στο ́Β Παγκόσμιο πόλεμο δεν ήμασταν όλοι μαζί.Οι αστικές δυνάμεις, μετά την ήττα, είτε εγκατέλειψαν την Ελλάδα, πηγαίνοντας στο εξωτερικό, είτε υπηρέτησαν τους κατακτητές ως κυβερνήσεις δοσιλόγων και Ταγμάτων Ασφαλείας.
Η εργατική τάξη και η φτωχή αγροτιά με την καθοδήγηση του ΚΚΕ δημιούργησαν το ΕΑΜ και το ένοπλο τμήμα του τον ΕΛΑΣ και στο χώρο της νεολαίας τη θρυλική ΕΠΟΝ,στα οποία συσπειρώθηκε η συντριπτική πλειοψηφία του λαού και της νεολαίας.
Η αστική τάξη έχει πάντα οξυμένο ταξικό κριτήριο,βάζοντας τα συμφέροντά της πάνω από όλα.Γνωρίζει ποιος είναι ο αντίπαλός της,από ποιον πραγματικά κινδυνεύει η εξουσία της και για αυτό πολεμά με λύσσα τους κομμουνιστές.Ακόμη πριν από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο φρόντιζε η πάλη της ενάντια στο εργατικό-λαικό κίνημα να γίνεται ολοένα και πιο αποτελεσματική με αποκορύφωμα της δικτατορία της 4ης Αυγούστου.Το καθεστώς της οποίας αρνήθηκε να ελευθερώσει τους κρατούμενους σε φυλακές και εξορίες κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές,προκειμένου να σταλούν στο Μέτωπο, αλλά τους παρέδωσε σιδεροδέσμιους στους κατακτητές.
Αγαπητοί Φίλοι και Σ/φοι
Από αυτό το μεγάλο προσκλητήριο της Εθνικής Αντίστασης, του αγώνα, δεν μπορούσαν να λείψουν οι Κρυοπηγιώτες.Όχι μόνο δεν έλειψαν, αλλά πρωτοστάτησαν στην οργάνωση στο ΕΑΜ – ΕΛΑΣ και την ΕΠΟΝ αλλά και στην οργάνωση και των γύρω χωριών ( Δεσποτικό, Α. Ράχη, Λούτσα κ.α ),δημιουργώντας ταυτόχρονα και ζωντανές οργανώσεις του ΚΚΕ.
Γι' αυτή τους τη δράση, τιμωρήθηκαν από τους φασίστες και από τους ντόπιους δοσίλογους.Στην Κρυοπηγή υπήρχε ένοπλο τμήμα του ΕΛΑΣ που υπαγόταν σ το 24ο Σύνταγμα. Οι Γερμανοί και οι ντόπιοι συνεργάτες τους το πληροφορήθηκαν και άρχισαν τις αιφνιδιαστικές εμφανίσεις στο χωριό καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια προκειμένου να διαλύσουν τα ένοπλα αντιστασιακά τμήματα.
Τον Μάρτη του 1944 ο γερμανικός στρατός μπήκε στην Κρυοπηγή.Αμέσως άρχισαν τις έρευνες για να εντοπίσουν αντάρτες και πυρομαχικά. Έκαψαν δύο σπίτια και συνέλαβαν 28 άνδρες, από 18 έως 50 ετών. Τους οδήγησαν αρχικά στην Πρέβεζα, στη συνέχεια τους μετέφεραν στο Αγρίνιο, όπου ήταν το αρχηγείο των κατοχικών δυνάμεων στην Δυτική Ελλάδα. Εκεί, τους κράτησαν φυλακισμένους για ένα μήνα. Τη Μεγάλη Παρασκευή του 1944 (14 Απρίλη) εκτέλεσαν τους 23, μαζί με άλλους 100 περίπου αγωνιστές, ενώ κρέμασαν άλλους τρεις στην πλατεία του Αγρινίου. Μόλις 5 κατάφεραν να ξεφύγουν.
Η εκτέλεση ήταν αντίποινα για το σαμποτάζ στις 9 Απρίλη λίγο έξω από το χωριό Σταμνά σε οχηματαγωγό που μετέφερε τρόφιμα καιπολεμοφόδια στις Γερμανικές δυνάμεις κατοχής στο Αγρίνιο.
Το χωριό της Κρυοπηγής ήταν ΕΑΜοχώρι.Η πλειοψηφία των κατοίκων του ήταν οργανωμένη είτε στο ΕΑΜ και στην ΕΠΟΝ, είτε στον εφεδρικό ΕΛΑΣ και στο ΚΚΕ. Τα περισσότερα παιδιά ήταν Αετόπουλα.Το χωριό λειτουργούσε, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, σαν Λαϊκή Δημοκρατία.Διοργάνωναν θεατρικές παραστάσεις, λαϊκά γλέντια, αναγνώσεις εντύπων και βιβλίων.
Η Οργάνωση του ΕΑΜ της εποχής έκρινε καλύτερο να μείνουν οι αγωνιστές στην Κρυοπηγή και να μη φύγουν όπως προτάθηκε από κάποιους, αλλά να κρύψουν τα όπλα, έτσι ώστε να μη βρουν αφορμή οι Γερμανοί να σφάξουν τα γυναικόπαιδα και να κάψουν το χωριό.Πράγμα που αποφεύχθηκε. Πλήρωσαν όμως βαρύ τίμημα.Η Ηρωική ιστορία όμως του χωριού δεν σταματά εκεί. Η Κρυοπηγή εξακολούθησε να τροφοδοτεί τον αγώνα και το κίνημα πολλές δεκαετίες. Γι’ αυτό και άλλοι Κρυοπηγιώτες που δεν εκτελέστηκαν κυνηγήθηκαν ,εξορίστηκαν, βασανίστηκαν πολλά χρόνια μετά. Οι οικογένειες που έμεναν πίσω, με στυλοβάτες τις ηρωικές γυναίκες,μεγάλωσαν τα παιδιά τους με κόπους και θυσίες αλλά και με αλληλεγγύη και πείσμα μπροστά στις διώξεις και προπάντων με το όραμα για μια πιο δίκαιη κοινωνία. Παιδιά μεγάλωσαν με αντάρτικα τραγούδια αντί για νανουρίσματα, τα λαϊκά μοιρολόγια του χωριού έγιναν μοιρολόγια για τους ήρωες που χάθηκαν. Οι γυναίκες εφάρμοσαν στην πράξη την ισότιμη συμμετοχή τους στην αντίσταση,στη δημόσια ζωή, στον αγώνα.Όλα αυτά αποτελούν Μεγάλη παρακαταθήκη για τους νεότερους, για όλους εμάς.
Έχει αξία να τονίσουμε, ότι το φονικό της Κρυοπηγής, χρονικά έγινε όταν η πλάστιγα του ́Β παγκοσμίου πολέμου έγειρε υπέρ της Σοβιετικής Ένωσης και κατά του Ιταλικού και Γερμανικού φασισμού.
Επίσης οι αστικές δυνάμεις σε συνεργασία με τον Αγγλικό Ιμπεριαλισμό ετοίμαζαν για την επόμενη μέρα από την Απελευθέρωση την εγκαθίδρυση της δικτατορίας του κεφαλαίου.
Γι' αυτή την επόμενη μέρα δημιούργησαν και άλλες λεγόμενες αντιστασιακές οργανώσεις όπως τον ΕΔΕΣ,την ΕΚΚΑ και άλλες,ως αντίβαρο στο ΕΑΜ και στον ΕΛΑΣ και στην κρίσιμη στιγμή όπως έδειξαν τα γεγονότα της Πρέβεζας, και ο Δεκέμβρης του '44 στην Αθήνα, να μην αφήσουν το λαό μας να γίνει κυρίαρχος των εξελίξεων.
Ακόμα και από κοινού με τους ναζί κατακτητές ετοίμαζαν αυτή την επόμενη μέρα.Ανοιχτή γραμμή είχαν με τους κατακτητητές σε πολλές περιπτώσεις και οι δυνάμεις του ΕΔΕΣ.
Ενώ η αστική τάξη υλοποιούσε βήμα – βήμα το σχεδιασμό της για να παραμείνει στην εξουσία, το ΚΚΕ υλοποιούσε τη γραμμή της “δημοκρατικής ομαλότητας” που την είχε επεξεργαστεί και υλοποιήσει σε πολλές περιπτώσεις το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα.Αυτονόμησε την πάλη κατά των κατακτητών για την απευλευθέρωση της χώρας και του λαού από την πάλη για την κατάκτηση της εργατικής-λαικής εξουσία.
Από όλη αυτή την ιστορική περίοδο βγάλαμε ως ΚΚΕ χρήσιμα συμπεράσματα, που έχουν διαχρονική αξία στην ταξική πάλη.
Μέσα στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, το επαναστατικό εργατικό κίνημα με πρωτοπορία το Κόμμα του, δεν μπορεί να μπαίνει κάτω από ξένη σημαία,κάτω από τη σκέπη ή οποιαδήποτε συμμαχική ομάδα αστικών δυνάμεων,αλλά να δημιουργεί τις προυποθέσεις για την αλλάγη τάξης στην εξουσία.Το Κόμμα μας θα ηγηθεί στην αυτοτελή οργάνωση της εργατικής-λαικής πάλης με όλες τις μορφές ώστε να οδηγήσει στην πλοκληρωτική ήττα της εγχώριας αστικής τάξης,αλλά και της ξένης ως εισβολέα. Επίσης καμία κυβέρνηση με τη συμμετοχή των κομμουνιστών, όπως έγινε το 1944 με τη συμμετοχή στην κυβέρνηση Παπανδρέου, δεν πρόκειται να δώσει λύσεις σε φιλολαική κατεύθυνση.
Αγαπητοί Σ/φοι και φίλοι
Το Κόμμα μας διαχρονικά παλεύει για να οδηγήσει το λαό και τους εργαζόμενους σε ένα καλύτερο και πιο φωτεινό αύριο,απαλλαγμένο από το βραχνά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.Ο λαός μας πρέπει να βγάλει ταδικά του συμπεράσματα από το σάπιο αυτό αυτό σύστημα που βάζει τις ανάγκες και τις ζωές μας στη ζυγαριά του κόστους οφέλους.Εμπόδιο για την ικανοπίηση όλων των σύγχρονων εργατικών αναγκών αποτελεί το καπιταλιστικό κέρδος,το ευαγγέλιο που προσκυνάνε όλες οι κυβερνήσεις σε όλη την ΕΕ (Γαλλί-Γερμανία-Πορτογαλία κ.α.) ανεξαρτήτου απόχρωσης,ανεξάρτητα από τον αν πρόκειται για κυβέρνηση συνεργασίας ή αυτοδύναμη,δεξιά ή λεγόμενη προοδευτική.Τα κέρδη είναι η αιτία για πού οδηγούν στην όσο το δυνατόν πιο φθηνή εργατική δύναμη,στο τσακισμα μισθών,ΣΣΕ,στη δουλειά μέχρι τον τάφο,ενώ η υπάρχουν σήμερα όλες οι τεχνολογικές και παραγωγικές δυνατότητες να ζήσουμε καλύτερα.
Τα κέρδη είναι η αιτία για τέτοιου είδους προδιαγεγραμμένα εγκλήματα σαν αυτό των Τεμπών,για τις ιδιωτικοποιήσεις δομών –υποδομών,για την απελευθέρωση της Ενέργειας που στέλνει το λογαριασμό στο λαό,για την περαιτέρω εμπορευματοποίηση του νερού,για την συνειδητή υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας-Πρόνοιας-Παιδείας,για τους πλειστηριασμούς της λαικής κατοικίας.
Μπροστά στην εκλογική μάχη της 21ης Μάη, τα αστικά κόμματα στη χώρα μας τα προσπαθούν να ξαναεγκλωβίσουν τον λαό, επιστρατεύοντας τα γνωστά εκβιαστικά διλήμματα.
Οι επιφανειακές διαφορές τους δεν μπορούν να κρύψουν τη στρατηγική σύγκλισή τους σε βάσικά ζητήματα,στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο για να αυξήσει τα κέρδη του.Η σταθερότητα που επικαλείται η ΝΔ,η κοινωνική συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνουν για το λαό φτώχεια,ανέχεια,ακρίβεια,ελαστική εργασία καταστολή.Τους ενώνουν πλολύ περισσότερα από όσα τους χωρίζουν.Τους ενώνει η πράσινη ανάπτυξη και οι μπίζνες του κεφαλαίου στον κλάδο της Ενέργειας,τους ενώνουν τα νατιλαικά προαπαιτούμενα του Ταμείου ανάκαμψης,οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις,οι ιδιωτικοποιήσεις,οι δεσμεύσεις στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ που έχουν μετατρέψει τη χώρα μας σε μια απέραντη ΝΑΤΟική Βάση και εμπλέκουν το λαό μας σε επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια και πολέμους όπως τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία.
Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δηλώνει πρόθυμο να συγκυβερνήσει τόσο με τον έναν όσο και με τον άλλον.Το ίδιο και άλλα κόμματα που επιθυμούν να παίξουν και αυτά το ρόλο της τσόντας στην επόμενη αστική κυβέρνηση (ΜΕΡΑ 25-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ).
Επίσης οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το αποκαλούμενο κόμμα Κασιδιάρη, του καταδικασμένου ναζί εγκληματία, αναδεικνύουν τις σοβαρές ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει τελεσίδικη καταδίκη των εγκληματιών της Χρυσής Αυγής. Αν υπήρχε τελεσίδικη καταδίκη, δεν θα υπήρχε θέμα καθόδου στις εκλογές των καταδικασμένων ναζί.
Γίνεται ορατό ότι το συγκεκριμμένο ναζιστικό μόρφωμα μόνο αντισυστημικό δεν είναι, αφού φαίνεται πως έχει σχέσεις με το σύστημα,με πρόεδρο - μπροστάρη πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.Επίσης, γίνεται σαφές ότι με τροπολογίες και ρυθμίσεις δεν αντιμετωπίζεται ο φασισμός που είναι γέννημα θρέμμα του καπιταλιστικού συστήματος και η ιστορία έχει αποδείξει πως μόνο ο λαός με την πάλη του μπορεί να τον πετάξει στα σκουπίδια.
Το κυβερνητικό πρόγραμμα της επόμενης μέρας είναι είδη γραμμένο και είναι από χέρι αντιλαικό-αντεργατικό.Είναι κομμένο και ραμμένο σύμφωνα με τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων,τις επιταγές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.Το κρίσιμο για το λαό και τους εργαζόμενους είναι το πόσο πιο ενισχυμένο θα βγεί το ΚΚΕ και να είναι όσο το δυνατόν πιο αδύναμα τα αστικά κόμματα.Το ΚΚΕ θα είναι και την επομένη των εκλογών στήριγμα και αποκούμπι για κάθε εργαζόμενο σε κάθε κλάδο απέναντι στην αντιλαική πολιτική και μέσα στη Βουλή και στους χώρους δουλειάς,παντού.Θα καταθέσει κάθε ψήφο για την απόκρουση της επίθεσης κεφαλαίου-κυβέρνησης-ΕΕ και στην κατεύθυνση ανασύνταξης του εργατικού κινήματος.Αυτό είναι και το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών που αποτυπώνεται και στο σύνθημα "Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό". Ένα σύνθημα που βλέπει τον λαό όχι ως απλό "θεατή", αλλά ως πρωταγωνιστή των εξελίξεων.
Ως ΚΚΕ πρωτοστατούμε στην πάλη για την απόκρουση της επίθεσης του κεφαλαίου,μπαίνουμε μπροστά για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η εργατική-λαική οικογένεια.Οι αγώνες του προηγούμενου διαστήματος αποτελούν παρακαταθήκη για τη συνέχεια.
Διδαγμένοι από την ιστορία του ελληνικού και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος βάζουμε τις βάσεις για να φτάσει η μεγάλη υπόθεση της εργατικής τάξης μέχρι το τέλος,
Ατσαλωνόμαστε και εμπνεόμαστε από τους ηρωικούς αγώνες του λαού μας γινόμαστε πιο ικανοί στο σήμερα, για να φέρουμε το φωτεινό μέλλον που επιθυμούσαν οι νεκροί σύντροφοί μας.


Τιμή και δόξα στους ήρωες της Εθνικής μας Αντίστασης, τους εαμίτες τους ελασίτες,τους επονίτες, τους ήρωες του Δ.Σ.Ε.
Τιμή και δόξα στους ηρωικούς νεκρούς της Κρυοπηγής.

 

 

Πολυμέσα

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Κοινωνία

19 Απριλίου 2024
Πυροβολισμό δέχθηκε από άγνωστο ένας αδέσποτος σκύλος στην Πέτρα σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Ζηρού, ο οποίος καταβάλλει προσπάθειες για να εντοπιστεί το άτυχο ζώο. Σε ανακοίνωσή του ο δήμος
19 Απριλίου 2024
Να σταματήσει το κρυφτούλι του δημοτικού λιμενικού ταμείου και του δήμου αναφορικά με την αγωγή της Μαρίνας και να του δώσουν όλα τα «μέσα» ...
19 Απριλίου 2024
Έντονες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες πολιτών έχει προκαλέσει η κοπή 50 περίπου δέντρων στο αισθητικό δάσος του Μονολιθίου, στα πλαίσια της κατασκευής ...
19 Απριλίου 2024
Στην 24ωρη κλαδική απεργία της Ομοσπονδίας ΔικαστικώνΥπαλλήλων Ελλάδας που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 24 Απρίλη ενάντια στο νομοσχέδιο για το ...

Αθλητισμός

15 Απριλίου 2024
Ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Πρέβεζας-Λευκάδας απέστειλε την παρακάτω συγχαρητήρια ανακοίνωση: Θερμά συγχαρητήρια !!!!στους συλλόγους Α.Ο. Αγίου Πέτρου και Α.Π.Σ. Κεραυνός Θεσπρωτικού για
12 Απριλίου 2024
Στο δημοτικό στάδιο “Αθανασία Τσουμελέκα” θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απριλίου ο τελικός του Κυπέλλου ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας ανάμεσα στον Ερμή ...
03 Απριλίου 2024
Από την Οργανωτική Επιτροπή Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων(Ο.Ε.Σ.Α.Δ.) Πρέβεζας, ανακοινώνεται ότι στα πλαίσια των Πανελλήνιων Αγώνων ΓΕ.Λ. & ...
01 Απριλίου 2024
Την παραμονή του στην Pre League χωρίς να χρειαστεί να αγωνιστεί στα Playouts εξασφάλισε ο Φιλαθλητικός, ο οποίος στην τελευταία αγωνιστική ...

Πολιτισμός

19 Απριλίου 2024
Η Θεατρική Ομάδα του 3ου Γυμνασίου Πρέβεζας παρουσιάζει την παράσταση   ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ένας οικολογικός μύθος   στη Θεοφάνειο, την ...
17 Απριλίου 2024
Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Η Πρέβεζα στα Οθωμανικά αρχεία», συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις και η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας την ...
17 Απριλίου 2024
Το Φιλοσοφικό Καφενείο Πρέβεζας με ιδιαίτερη χαρά και τιμή παρουσιάζει στην Πρέβεζα το Σάββατο 20 Απριλίου και ώρα 19.30 στο Σιμούν ...
15 Απριλίου 2024
Η Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας πιστή στην προβολή ταινιών με κινηματογραφικό χαρακτήρα και αισθητική, προβάλει την ταινία «Άκουσε με» της Μαρίας ...

Στήλες

06 Ιουλίου 2012
Αραβικές δυνάμεις υπό τον Λόρενς της Αραβίας και τον βεδουίνο Αούντα Ιμπού Ταγί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Άκαμπα από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 6 Ιουλίου 1917, κατά τη διάρκεια της αραβικής
26 Ιουνίου 2012
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απορρίπτει τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας. Αρχίζει ο Πόλεμος των Δέκα ...
21 Ιουνίου 2012
Σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας ξεσπά στις ΗΠΑ, με συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, για παράνομες καταθέσεις 700 εκατομμυρίων ...
19 Ιουνίου 2012
Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς - Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου, στις 19 Ιουνίου 1913. Η μάχη ξεκίνησε ...
16 Ιουνίου 2012
Παρουσία στενών συγγενών, λίγων φίλων και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, χωρίς επικήδειους λόγους, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Παιανίας στις 16 ...