Τετάρτη, 09 Αυγούστου 2023 12:02

Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο-Αγωνιστικό Μέτωπο: “Ή με την καπιταλιστική βαρβαρότητα Καχριμάνη ή για μία αξιοπρεπή ζωή στην πόλη και τα χωριά μας” (pics)

Συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Πρέβεζας, παραχώρησαν το μεσημέρι της Τρίτης, οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης “Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο - Αγωνιστικό Μέτωπο”, Βαγγέλης Νάνος και Βασίλης Μπάκος.

IMG 2195

Τους δύο υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους στην Π.Ε. Πρέβεζας, παρουσίασε το μέλος της νεολαίας “Κομμουνιστική Απελευθέρωση” Αποστόλης Καββαδάς, ο οποίος είπε: “Η Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο – Αγωνιστικό Μέτωπο αποφάσισε συλλογικά και δημοκρατικά, στην κατεύθυνση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του λαού μας, να παρέμβει στις περιφερειακές εκλογές του ερχόμενου Οκτώβρη” και παρουσίασε τους 10 πρώτους υποψήφιους στην Π.Ε. Πρέβεζας με την Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο-Αγωνιστικό Μέτωπο, οι οποίοι είναι:

Π.Ε. ΠΡΕΒΕΖΑΣ

  1. Αναστασιάδης Νικόλαος, υποψήφιος διδάκτωρ Χημικού
  1. Αποστόλου Γεώργιος, Ιδιωτικός υπάλληλος
  1. Θάνης Ιωάννης, Γυμναστής- Χοροδιδάσκαλος
  1. Κλάπας Γεώργιος, φοιτητής ΑΣΟΕ
  1. Κωστόγιαννη Μυρτώ, φοιτήτρια Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ
  1. Μανίκας Δημοσθένης, Μηχανικός Επιστήμης των Υλικών
  1. Μπάκος Βασίλης, Δάσκαλος
  1. Νάνος Ευάγγελος, Γεωπόνος
  1. Τζάκου Μαρίνα, Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός
  1. Υφαντή Ελισάβετ, Ιδιωτικός υπάλληλος – εργαζόμενη στον τουρισμό

 

 

Β. Νάνος: “Είναι μία περιφερειακή αρχή, που έχει στείλει δεκάδες νέους Ηπειρώτες μετανάστες στο εξωτερικό”

IMG 2194

Το λόγο στη συνέχεια έλαβε ο Βαγγέλης Νάνος, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων:

“Οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές γίνονται σε μία περίοδο αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές και τους αρνητικούς πολιτικούς συσχετισμούς που αποτυπώθηκαν στην κάλπη του Μαΐου και του Ιουνίου. Έχουμε μία νέα αντιλαϊκή Κυβέρνηση, η οποία θα εφαρμόσει συγκεκριμένη πολιτική αντιλαϊκή, οξύνοντας την αντεργατική επίθεση στα φτωχά στρώματα και τη νεολαία.

Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιούνται οι αυτοδιοικητικές εκλογές, που έχουν πολύ μεγάλη σημασία γιατί αποτελούν κομμάτι μίας προσπάθειας του αστικού κόσμου να αναδιατάξει το πολιτικό προσωπικό, το οποίο τόσο σε κεντρικό επίπεδο, αλλά και σε τοπικό θα είναι αυτό που θα αποτελέσει την προμετωπίδα της αντιλαϊκής πολιτικής.

Δεν έχουμε καμία αυταπάτη για το τοπικό κράτος, το οποίο όλοι το λένε τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν έχει καμία σχέση με την αυτοδιοίκηση. Η Περιφέρεια και οι Δήμοι αποτελούν μηχανισμούς αναπαραγωγής του κεφαλαίου και των επιχειρηματικών συμφερόντων σε τοπικό επίπεδο. Λειτουργούν αποκλειστικά με αυτό το κριτήριο και ταυτόχρονα συμβάλλουν στην καταλήστευση των εισοδημάτων των λαϊκών στρωμάτων, των εργαζομένων και της νεολαίας, αλλά και στην καταστροφή του περιβάλλοντος.

Από αυτή τη σκοπιά η διοίκηση Καχριμάνη, διεκδικεί να πάρει και πάλι τα ηνία της Περιφέρειας. Μία διοίκηση, η οποία 13 συναπτά έτη, το μόνο που έχει καταφέρει είναι να συγκεντρώσει πλούτο σε όσο γίνεται λιγότερα χέρια. Είναι μία περιφερειακή αρχή που το βασικό τους σύνθημα είναι όλα στο κεφάλαιο, όλα στους εργολάβους, εξυπηρετεί επιχειρηματικά συμφέροντα και εφαρμόζει πελατειακές σχέσεις, λύνει μικροπροβλήματα για να μπορεί να έχει κοινωνική συναίνεση. Είναι μία περιφερειακή αρχή, που έχει στείλει δεκάδες νέους Ηπειρώτες μετανάστες στο εξωτερικό, με την Ήπειρο να εμφανίζει ραγδαία μείωση του πληθυσμού τα τελευταία χρόνια.

Μία περιφερειακή αρχή που κινείται με γνώμονα την εξυπηρέτηση του τουριστικού κεφαλαίου και να καταληστεύσει γη παντού, με πολιτικό στόχο τη συγκέντρωσή της για να σκαφτούν βουνά, να γίνουν ξενοδοχεία και τα παιδιά μας από την κοιλιά της μάνας τους να δουλεύουν γκαρσόνια και να δουλεύουν στον επισιτισμό με τις εργασιακές σχέσεις που επικρατούν.

Ταυτόχρονα προσπαθούν να μετατρέψουν την Ήπειρο σε ενεργειακό κόμβο και σε μία μπαταρία των Βαλκανίων της Ευρώπης, με την πολιτική τους στις εξορύξεις και τα φωτοβολταϊκά και τις ανεμογεννήτριες.

Ταυτόχρονα στην αγροτική παραγωγή συγκεντρώνουν πλούτο σε όλο και λιγότερα χέρια, μετά τη διάλυση των συνεταιρισμών, μετά τη διάλυση της ΔΩΔΩΝΗΣ, αλλά και στο επίπεδο της κτηνοτροφίας, που έχουν εγκαταλείψει τη δραστηριότητά τους δεκάδες κτηνοτρόφοι. Στο όνομά τους μιλάει συνεχώς ο κ. Καχριμάνης και βραβεύεται ως αγρότης σε διάφορα συνέδρια.

Επιβιώνουν μόνο λίγοι.

Το δίλημμα για εμάς είναι το εξής: Ή θα πάμε με την καπιταλιστική βαρβαρότητα Καχριμάνη στην οποία συναινούν όλο το προηγούμενο διάστημα στο περιφερειακό συμβούλιο τα ψηφοδέλτια ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Ριζόπουλου ή θα πάμε με ένα αγωνιστικό κίνημα εργαζομένων, ταξικά ανασυγκροτημένο, νεολαίας, μικρών αγροτών και κτηνοτρόφων για μία αξιοπρεπή ζωή στην πόλη και τα χωριά μας”.

 

Β. Μπάκος: “Η Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο - Αγωνιστικό Μέτωπο αποτελεί μια ενωτική, αγωνιστική δύναμη”

IMG 2199

Ο Βασίλης Μπάκος από την πλευρά του τόνισε:

“Η Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο - Αγωνιστικό Μέτωπο αποτελεί μια ενωτική, αγωνιστική δύναμη. Η ενωτική μας διάσταση δεν αφορά μόνο το γεγονός ότι συμπορεύονται δυνάμεις που μέχρι τις προηγούμενες εκλογές εκφράζονταν από διαφορετικά ψηφοδέλτια και συνδυασμούς. Το ενωτικό μας πνεύμα αφορά κυρίως την ουσία, τον χαρακτήρα και τον αγωνιστικό προσανατολισμό μας. Απεναντί μας έχουμε ένα συγκροτημένο μπλοκ κυβέρνησης, κομμάτων του κεφαλαίου, Ε.Ε και τα μακριά τους χέρια στις τοπικές κοινωνίες, τις τοπικές διοικήσεις και την περιφερειακή αρχή. Η πολιτική αυτή συρρικνώνει εργατικά εισοδήματα, χτυπάει κατακτήσεις, οδηγεί τις μικρές επιχειρήσεις να ασφυκτιούν και τους αγρότες να δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, δημόσιους χώρους και υπηρεσίες να ιδιωτικοποιούνται, το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας να υπολειτουργούν λόγω των ελλείψεων και να υπάρχουν στον νομό μας σχολεία που στεγάζονται σε κυριολεκτικά προπολεμικά κτήρια. Σε όλα τα παραπάνω οδηγεί η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της “απελευθέρωσης” και μιας ανάπτυξης που ευνοεί μόνο τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα σε βάρος του λαού.

 Απέναντί σε όλους αυτούς μόνο ο μαζικός, ενωτικός αγώνας μπορεί να βάλει εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική. Ο αγώνας για τοπική διοίκηση που να ανήκει στον λαό ενάντια στο ασφυκτικό πλαίσιο που δημιούργησαν οι λεγόμενες διοικητικές μεταρρυθμίσεις του “Καποδίστρια”, του “Καλλικράτη”, του “Κλεισθένη” και εσχάτως του νόμου Βορίδη. Αγώνας για γενναία επιχορήγηση της Περιφέρειας και των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό, για μείωση της φορολογίας στους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους με κλιμακούμενη αύξηση για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Χρειάζεται να διεκδικήσουμε την ενίσχυση του Νοσοκομείου που υπολειτουργεί και τη στελέχωση όλων των Κέντρων Υγείας απέναντι στα μπαλώματα των προσλήψεων πυροσβεστών και στρατιωτικών στα ασθενοφόρα. Να φέρουμε στην επιφάνεια την ανάγκη ανέγερσης νέων σχολείων απέναντι στο αίσχος να υπάρχουν στον νομό μας σχολεία κυριολεκτικά προπολεμικά. Να προβάλλουμε με επιτακτικό τρόπο την αναγκαιότητα ποιοτικών και δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών, με ιδιαίτερη έμφαση στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες με επαρκή κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων στο ύψος των αναγκών. Να ορθώσουμε ανάστημα προβάλλοντας τις διεκδικήσεις και τα αιτήματα των ΑμεΑ.  

Απέναντι στις κατευθύνσεις που οδηγούν στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, αλλά και απέναντι στην ακρίβεια και τον πληθωρισμό να διατρανώσουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα στην Ελλάδα σήμερα για φθηνά και ποιοτικά τρόφιμα, αλλά και αξιοπρεπές εισόδημα για τους αγρότες. Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται ρήξη με τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ και αγώνας για να στηθούν πρωτοβάθμιοι, δημοκρατικοί παραγωγικοί συνεταιρισμοί, ενταγμένοι σε έναν δημόσιο φορέα τροφίμων.

Απέναντι στο τεράστιο πρόβλημα που οδηγούν οι αυξήσεις στα ενοίκια, διεκδικούμε δημόσια στεγαστική πολιτική εργατικών κατοικιών και φοιτητικών εστιών καθώς και εναρμόνιση των ενοικίων σε σχέση με τους μισθούς. Να μπει μπλόκο στην ιδιωτικοποίηση των δημόσιων χώρων, αλλά και διεκδικηθεί η αξιοποίηση και διεύρυνσή τους. Τα εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα να αξιοποιηθούν για τις πολιτιστικές και κοινωνικές ανάγκες του λαού, ως πάρκα πρασίνου, χώροι πολιτισμού και λαϊκού αθλητισμού. Να ενισχυθεί η πολιτιστική δημιουργία μέσω της διάθεσης περισσότερων κονδυλίων και της υλοποίησης των αναγκαίων υποδομών. Στηρίζουμε τις διεκδικήσεις του κινήματος για ελεύθερες παραλίες, απέναντι στην (παράνομη) εμπορευματοποίηση των παραλιών και του αίσχους της καταπάτησης των παραλιών από επιχειρηματικά συμφέροντα. Παλεύουμε για ελεύθερες παραλίες για όλο τον λαό. Τον τουρισμό τον αντιμετωπίζουμε σαν ανάγκη του εργαζόμενου λαού, ως δικαίωμα για ξεκούραση κι αναψυχή.

Εγγύηση ότι θα κάνουμε τα πάντα ώστε να επικοινωνήσουμε μέσα κι έξω από το περιφερειακό συμβούλιο το παραπάνω διεκδικητικό πλαίσιο, ότι θα βάλουμε πλάτη να γίνει υπόθεση του λαού, αποτελεί η ίδια η σύνθεση των ψηφοδελτίων που απαρτίζονται από αγωνιστές και αγωνίστριες που έχουν δώσει σημαντικές μάχες μέσα στον λαό. Εκκινώντας από διαφορετικές αφετηρίες, συναντιόμαστε στο ενωτικό εγχείρημα που είναι ανάγκη των καιρών. Το ενωτικό, αγωνιστικό μας ψηφοδέλτιο απαρτίζεται από αγωνιστές και αγωνίστριες που έχουν δώσει μάχες μέσα στα σωματεία για το σύνολο των εργατικών-λαϊκών διεκδικήσεων κόντρα στη γραμμή του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Στηρίζουμε τα κινήματα “απ’ τα κάτω”, ενάντια στους πλειστηριασμούς, στις διακοπές ρεύματος, για την προστασία του περιβάλλοντος, ενάντια στην εμπορευματοποίηση των ακτών. Συμμετέχουμε στο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, απέναντι στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, διεκδικώντας την άμεση έξοδο της χώρας από αυτούς ως προϋπόθεση για να ανασάνει ο λαός, να βαδίσει έναν άλλον δρόμο χωρίς πολέμους και φτώχεια. Προβάλλουμε το αίτημα να κλείσουν όλες οι βάσεις του θανάτου, να απεμπλακεί η χώρα από ιμπεριαλιστικές πολεμικές ενέργειες όπως στην Ουκρανία. Ιδιαίτερα για την περιοχή μας προβάλλουμε την αναγκαιότητα να κλείσει άμεσα η βάση του Ακτίου.

Συμμετέχουμε και στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις ενάντια στις εξορύξεις, για να μη γίνει η Ήπειρος “κρανίου τόπος” χωρίς επιστροφή, για να μην οδηγηθούμε σε μια μονοδρομική ανάπτυξη με κατεστραμμένο το περιβάλλον και τον ανεκτίμητο φυσικό πλούτο της περιοχής.

Ορθώνουμε τείχος υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων, απέναντι σε ένα κράτος καταστολής. Παλεύουμε ενάντια στον φασισμό, που τον αντιμετωπίζουμε σαν μακρύ χέρι του συστήματος της εκμετάλλευσης: το πλέον επιθετικό, επικίνδυνο και δολοφονικό που στέκει απέναντι στον λαό και το κίνημα.

Η στήριξη του ενωτικού, μαχητικού, αγωνιστικού μας ψηφοδελτίου σε συνδυασμό με τη συμμετοχή στους αγώνες, στα σωματεία, στις γειτονιές και τα χωριά αποτελεί παρακαταθήκη αντίστασης και αγώνα για να εμποδίσουμε τα χειρότερα αλλά και για να ανοίξει ο δρόμος για γενικότερες αλλαγές υπέρ της εργαζόμενης πλειοψηφίας και των λαϊκών στρωμάτων”.

 

 

 

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Κοινωνία

14 Μαϊος 2024
Στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας τον Μάρτιο του 2024 είχε γίνει αναλυτική συζήτηση για την Ε.Ο. Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας, που αποτελεί ένα δρόμο-λαιμητόμο (δείτε ΕΔΩ). Στο θέμα υπήρξε και συνέχεια,
14 Μαϊος 2024
Κοινή διαμαρτυρία μπροστά από το Αστυνομικό Μέγαρο Ιωαννίνων θα πραγματοποιήσουν την Τετάρτη οι Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων Άρτας, Θεσπρωτίας, ...
14 Μαϊος 2024
Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου Συρρακιωτών Πρέβεζας, σας προσκαλούν στην επετειακή εκδήλωση, για τα 50 χρόνια από την ίδρυση και ...
26 Μαϊος 2023
Την παρακάτω ενημέρωση κάνει η ΔΕΔΔΗΕ: {loadmoduleid 517}  

Αθλητισμός

13 Μαϊος 2024
Εξαιρετική επίδοση σημείωσε η 15χρονη αθλήτρια από την Πρέβεζα Χαρά Γέρου στα 5000 μέτρα βάδην κορασίδων,  στους διασυλλογικούς αγώνες των Ιωαννίνων Κ18 Η 15 χρονη Χαρά (γεν.2009) σημείωσε
23 Απριλίου 2024
Την 3η θέση στα 400 μέτρα εμπόδια κατέκτησε η Κυριακή Τσαούση στους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες Κλασσικού Αθλητισμού ΓΕ.Λ. – ΕΠΑ.Λ. Ελλάδας – ...
22 Απριλίου 2024
Στα πλαίσια του διασυλλογικού πρωταθλήματος Κ16, που έγινε στα Γιάννενα τις 20/4/24 η Χαρά Γέρου σημείωσε τη 5η καλύτερη επίδοση της τελευταίας ...
15 Απριλίου 2024
Ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Πρέβεζας-Λευκάδας απέστειλε την παρακάτω συγχαρητήρια ανακοίνωση: Θερμά συγχαρητήρια !!!!στους συλλόγους ...
12 Απριλίου 2024
Στο δημοτικό στάδιο “Αθανασία Τσουμελέκα” θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απριλίου ο τελικός του Κυπέλλου ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας ανάμεσα στον Ερμή ...

Πολιτισμός

13 Μαϊος 2024
Tην βραβευμένη με Χρυσό Φοίνικα στο 75ο Φεστιβάλ Καννών ταινία του του Ruben Östlund « Tο Τρίγωνο της Θλίψης » προβάλλει η Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας την Τετάρτη 15 Μάιου στις 21.00 στο
09 Μαϊος 2024
Σάββατο, 11 Μαΐου, 8μμ Μαντάμα Μπάτερφλαϊ (Τζ. Πουτσίνι) Ζωντανά από τη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκηςστο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου ...
08 Μαϊος 2024
Ο δύο φορές βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα Ken Loach σκηνοθετεί με αφοπλιστική απλότητα και αμεσότητα το επίκαιρο κύκνειο άσμα του «Η τελευταία παμπ» ...
25 Απριλίου 2024
  Κρατήσεις στο : 2682089789, 6909963253 ή με μήνυμα στην σελίδα του Diem στο Instagram και στο Facebook!

Στήλες

06 Ιουλίου 2012
Αραβικές δυνάμεις υπό τον Λόρενς της Αραβίας και τον βεδουίνο Αούντα Ιμπού Ταγί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Άκαμπα από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 6 Ιουλίου 1917, κατά τη διάρκεια της αραβικής
26 Ιουνίου 2012
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απορρίπτει τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας. Αρχίζει ο Πόλεμος των Δέκα ...
21 Ιουνίου 2012
Σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας ξεσπά στις ΗΠΑ, με συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, για παράνομες καταθέσεις 700 εκατομμυρίων ...
19 Ιουνίου 2012
Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς - Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου, στις 19 Ιουνίου 1913. Η μάχη ξεκίνησε ...
16 Ιουνίου 2012
Παρουσία στενών συγγενών, λίγων φίλων και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, χωρίς επικήδειους λόγους, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Παιανίας στις 16 ...