Κυριακή, 20 Αυγούστου 2023 11:21

Λαϊκή Συσπείρωση Πρέβεζας: " Αναπτύσσουμε δυναμική νίκης" - Πραγματοποιήθηκε η πρώτη θεματική συγκέντρωση για το νερό, τον οδοφωτισμό και τα απορρίμματα

Την πρώτη θεματική της συγκέντρωση για το νερό, τον οδοφωτισμό και τη διαχείριση των απορριμμάτων πραγματοποίησε η Λαϊκή Συσπείρωση Πρέβεζας.

"Η μεγαλειώδης αυτή συγκέντρωση είναι ενδεικτική της δυναμικής που έχει αναπτύξει η ΛΑ.ΣΥ μέσα στην Κοινωνία και ταυτόχρονα δείχνει την επιθυμία και το ενδιαφέρον των πολιτών να ασχοληθούν με τα σημαντικά προβλήματα που τους απασχολούν γυρίζοντας την πλάτη στα επικοινωνιακά σόου στα όποια είμαστε καθημερινά μάρτυρες" αναφέρει η Λαϊκή Συσπείρωση σε σχετικό δελτίο τύπου, ενώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν οι μέχρι τώρα 126 υποψήφιοι του ψηφοδελτίου.

ΛΕΛΟΒΙΤΗΣ mXtM9UK99Z

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ομιλία πραγματοποίησε ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Πέτρος Λελοβίτης ο οποίος ανέφερε:

"Σήμερα από αυτή την θεματική μας εκδήλωση σαν λαϊκή συσπείρωση θέλουμε εκτός από το να παρουσιάσουμε τις θέσεις της λαϊκής συσπείρωσης, για τα ζητήματα διαχείρισης των απορριμμάτων ,του ηλεκτροφωτισμού του νερού, θέλουμε τα υλικά αυτής της εκδήλωσης να δώσουν τη δυνατότητα να ανοίξουμε την κουβέντα με όλο τον λαό της Πρέβεζας με τα σωματεία τους μαζικούς φορείς, θα πρέπει να βρούμε τρόπους αυτό να πάει και παρά πέρα.

 Δεν θα πρέπει να σταματήσει εδώ. 

Το θέμα είναι σοβαρό και δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους αλλά και τους δημότες, αφού σε όλο αυτό το πάρτι των εργολάβων το μάρμαρο καλούνται να πληρώσουν οι δημότες. 

Το ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων είναι πολύ σημαντικό και η όποια επιλογή της λύσης του ξεκινά από ποιά σκοπιά αντιμετωπίζεται. 

Αν δηλαδή αντιμετωπίζεται από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας ή από τη σκοπιά της εξυπηρέτησης επιχειρηματικών συμφερόντων που μέσα από την εμπλοκή τους στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων βλέπουν ένα ακόμα κερδοφόρο γι’ αυτούς πεδίο. 

Είναι λοιπόν για μας και η διαχείριση των απορριμμάτων ένα ζήτημα της πάλης του λαϊκού κινήματος γιατί αφορά πρώτα από όλα την υγεία και την ποιότητα ζωής των δημοτών που κατοικούν στην περιοχή.

 ΚΟΙΝΟ3

Γνωρίζουμε πολύ καλά φίλες και φίλοι ότι καθόλου δεν θα πρωτοτυπούσαμε προβάλλοντας το «πάρτι ιδιωτών» σαν τίτλο της σημερινής μας εκδήλωσης ως βασικό στοιχείο της διαχείρισης των απορριμμάτων στη χώρα. 

Θα μας πείτε, μόνο στον τομέα που έχει να κάνει με τα απορρίμματα συμβαίνει αυτό; 

Ασφαλώς και όχι! τομείς όπως η υγεία, παιδεία, κοινωνική πρόνοια, ενέργεια, φυσικοί πόροι, νερά, περιβάλλον, λαϊκό εισόδημα, δέχονται την ίδια επίθεση, αφού τα κέρδη του κεφαλαίου αποτελούν την κυρίαρχη πολιτική επιδίωξη αυτών που μας κυβερνούν.

Φίλες και φίλοι 

Εδώ και κάποια χρόνια, οι επιχειρηματίες μυρίστηκαν κέρδη από τη διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση. 

Πρώτα απ' όλα από το ότι ο κόσμος τα πετάει κι αυτοί μπορούν να τα έχουν ως δική τους "πρώτη ύλη" τζάμπα, 

όσα πολύτιμα υλικά και να ξεκαθαρίσουν (και δεν είναι λίγα), είναι στο κέρδος.

Έτσι προσπάθησαν να πιέσουν ώστε να αναδιοργανωθεί προς όφελός τους η διαχείριση που κάνει διαχρονικά το κράτος: κυβερνήσεις, περιφέρειες και δήμοι.

Πρώτη ήρθε - εδώ και χρόνια - η προπαγάνδα. 

η "πλύση εγκεφάλου" ότι η καθαριότητα πρέπει να είναι "ανταποδοτική" ή "εμπόρευμα", δηλαδή ο "ωφελούμενος" πολίτης - πελάτης να πληρώνει εξολοκλήρου, χωρίς να βάζει δεκάρα το κράτος ή ο δήμος ή ...ο ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας.

Στην συνεχεία απαξίωσαν τις υπηρεσίες καθαριότητας κάνοντας σημαία τους για κάθε ιδιωτικοποίηση την έλλειψη προσωπικού ,όταν η ανεργία σπάει κόκαλα και στην περιοχή μας .

Αυτό ήταν πάντα το τυράκι στην φάκα προκειμένου να γίνονται οι υπηρεσίες αυτές εύκολη λεία για τους επιχειρηματικούς ομίλους . 

Έτσι, σήμερα έλλειψη προσωπικού, συνταξιοδοτήσεις, απαρχαιωμένα μέσα (απορριμματοφόρα, σάρωθρα κ.ά.), ελαστικές σχέσεις εργασίας προκαλούν ένα εκρηκτικό μείγμα.

Τέτοια κάλπικα επιχειρήματα χρησιμοποίησαν και μόλις πριν λίγες μέρες στην διοίκηση του φορέα διαχείρισης απορριμμάτων στην ήπειρο, στον οποίο συμμετέχει με διορισμένους και η δημοτική αρχή της Πρέβεζας, όταν μάλιστα ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Πρέβεζας δεν έχει ακόμη κατασκευαστεί, και ούτε καν έχει ξεκινήσει , ψήφισαν απόφαση να αναθέτουν υπηρεσίες λειτουργίας, συντήρησης και μεταφορών απορριμμάτων από ανύπαρκτο ΣΜΑ, στον οποίο προφανώς δεν έχει γίνει δοκιμαστική λειτουργία.

Έτσι μέσα από τηλεδιάσκεψη- εργαλεία που χρησιμοποίησαν και κατά την περίοδο του κορονοϊού, για να περνάν τέτοιες αντιλαϊκές αποφάσεις- ,και φοβούμενοι τους εργαζόμενους από όλους τους δήμους της Ηπείρου που βρίσκονταν εκείνο το διάστημα σε κινητοποιήσεις, με καταλήψεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και κάθε επιχειρηματική δράση στον τομέα των απορριμμάτων - με φαστ τρακ διαδικασίες ,με οριακή απαρτία, η πλειοψηφία του ΦΟΔΣΑ, αφού παρουσίασε το άσπρο-μαύρο τελικά έλυσε τα χέρια στους επιχειρηματικούς ομίλους, να βάλουν το χέρι ακόμα πιο βαθιά στα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνει ο λαός. 

Κατά πλειοψηφία συμφώνησαν ότι το να λειτουργούν με δημόσιο χαρακτήρα οι υπηρεσίες είναι κόστος ενώ ο «καλός επιχειρηματίας» παρουσιάστηκε σαν σωτήρας και όχι για να εισπράξει κέρδη από υπηρεσίες και εγκαταστάσεις που έχουν χρηματοδοτηθεί κατά 100% από κρατική χρηματοδότηση δηλαδή από τις τσέπες του λαού.

Και για να γίνουμε πιο αναλυτικοί φίλες και φίλοι

 όσο σύντομα μπορούμε  

εγκαταστάσεις που για τον εξοπλισμό τις έχει πληρώσει το κράτος ,

εγκαταστάθηκαν σε δημοτικές η κρατικές εκτάσεις ,

και τα απορρίμματα θα μεταφέρονται με οχήματα που αγοραστήκαν από το κράτος , όλα αυτά παραδίδονται προίκα στον επιχειρηματία αλλά και δώρο την τιμή των 23 ευρώ τον τόνο που πέφτει στις πλάτες των δημοτών, με δεδομένες πάντα και τις καταστροφικές συνέπιες από την άναρχη λειτουργιά του του επιχειρηματία ,στην δημόσια υγεία στο περιβάλλον στις εργασιακές σχέσεις .

Προσθέτοντας έτσι στον ήδη επιβαρυμένο προϋπολογισμό των δήμων που πληρώνουν με ελαχίστη εγγυημένη ποσότητα, δηλαδή ανεξάρτητα αν μεταφέρουν η όχι σκουπίδια στην μονάδα επεξεργασίας ο επιχειρηματικός όμιλος ΤΕΡΝΑ θα εισπράττει 50 ευρώ τον τόνο όταν από την επεξεργασία θα αποκομει τεράστια κέρδη από την επεξεργασία της πρώτης ύλης τα σκουπίδια και πουλαει ανακυκλώσιμο υλικό και ρεύμα, αλλά και με θωρακισμένο το πλαίσιο προστασίας του επιχειρηματία σύμφωνα και με τον νόμο Κλεισθένη που με απλά λόγια θέλει όταν δεν ανταποκρίνονται οι δήμοι στην αναγκαστική πληρωμή ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας θα παρακρατούνται από την ήδη πετσοκομμένη κρατική επιχορήγηση μειώνοντας και ακόμη παραπέρα την κοινωνική πολιτική των δήμων .

Μιλάμε για ένα κόστος στις πλάτες των δημοτών μέσα από του ανταποδοτικού χαρακτήρα των υπηρεσιών με καθαρό λογαριασμό 73e.τον τόνο και αν προσθέσουμε και το κόστος μεταφοράς από τους σταθμούς μεταφόρτωσης μέχρι τα ΧΥΤΥ το κόστος εκτινάσσεται στα 100 ε ανά τόνο τιμή διπλάσια από αυτή που πλήρωνε ο δήμος όταν εναπόθετε τα απορρίμματα σε ΧΥΤΑ, και θα έχει και συνέχεια. 

 

Το πόσο επικερδής είναι η διαχείριση των απορριμμάτων για το μεγάλο κεφάλαιο, ξένο και ντόπιο, το αποδεικνύει ο ανταγωνισμός που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε μεγαλοεταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ανακύκλωση, στην επεξεργασία απορριμμάτων, και με τις πλάτες από τiς Περιφερειακές και τις Δημοτικές διοικήσεις που τσακώνονται για το ποιανού επιχειρηματία τα συμφέροντα θα προωθήσουν.

Με ευθύνη όλων των τοπικών διοικήσεων και με μια σειρά νόμων και αποφάσεων η ανακύκλωση, μία από τις σημαντικότερες δράσεις όχι μόνο για τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων αλλά και για την ορθολογική τους διαχείριση, έχει μετατραπεί σε όχημα για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της χρυσοφόρου για το μεγάλο κεφάλαιο διαχείρισης απορριμμάτων. 

Σήμερα και η ανακύκλωση από τους μπλε κάδους παραδίδεται στον ιδιώτη 

και αντί ο δήμος να έχει όφελος από αυτή την υπηρεσία πληρώνει τον επιχειρηματία με τον τόνο για να μεταφερθεί στην διαλογή με επιπλέον όφελος για αυτόν από τα υλικά που θα επεξεργαστεί  

και όταν ο Δήμος έχει αδυναμία να ανανέωση την σύμβαση για την μεταφορά ,η ο επιχειρηματίας βάζει άλλες πιο κερδοφόρες προτεραιότητες στοιβάζεται στην βιομηχανική περιοχή προκαλώντας μια ακόμη υγειονομική βόμβα για την περιοχή .

Τα πράσινα σημεία ανύπαρκτα με τις μελέτες και την εκτέλεση του έργου να μην έχει ακόμα ξεκινήσει μετά και από τις συνεχείς αποφάσεις τις πλειοψηφίας της δημοτικής αρχής να παίρνουν αναβολή, ενισχύοντας παραπέρα την άναρχη διαχείριση χωρίς καν την τήρηση των στοιχειωδών κανόνων για το περιβάλλον για την υγεία των κάτοικων και δημιουργώντας παντού ανεξέλεγκτες χωματερές.

Είναι χαρακτηριστική η χωματερή του κούκου μια περιοχή στο κέντρο των χωριών της περιοχής γύρω από την Πρέβεζα ,με ένα μπάζωμα φαραωνικού τύπου από απορρίμματα, χωρίς κανένα επιστημονικό κριτήριο ,σε περιοχές με τεράστια αρχαιολογική σημασία ,λειτουργώντας σαν εστίες διασποράς τοξικών στραγγισμάτων με συνέπεια την μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, και επιβάρυνση της υγείας των κάτοικων αλλά και εστίες πυρκαγιών . 

Για την δικαιολόγηση αυτού του υγειονομικού ,περιβαλλοντικού εγκλήματος ,της ανεξέλεγκτης στην πράξη διάθεσης των αποβλήτων εδω και χρόνια όλες οι τοπικές διοικήσεις προσπαθούν να ξεγελάσουν τους κατοίκους ότι πρόκειται για προσωρινή κατάσταση.

και όλα αυτά στον 21 αιώνα , όλα αυτά παρά τα λόγια και τις ανακηρύξεις, τις εκδηλώσεις ,τις δεσμεύσεις της πλειοψηφίας της τοπικής διοίκησης όταν το 2020 αποτελούσε έτος ανακύκλωσης .

Από την άλλη μεριά πρόκειται για ένα χώρο, όπου το βάθεμα της ιδιωτικοποίησης επιδεινώνει με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα το σύνολο των εργασιακών σχέσεων στον κλάδου. 

οι μορφές των ελαστικών σχέσεων εργασίας πληθαίνουν, το ίδιο και οι συνάδελφοι που τις υφίστανται, σήμερα το 60% των εργαζομένων στον δήμο μας είναι εργαζόμενοι με διάφορες ελαστικές σχέσεις εργασίας ,και κάθε είδους προγράμματα ανακύκλωσης της φτώχειας .

 

τα εργατικά εγκλήματα – «ατυχήματα» τα λένε –, που τα περισσότερα μένουν στην αφάνεια, γίνονται καθημερινό σχεδόν φαινόμενο, 

οι όροι υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας μας είναι πρακτικά ανύπαρκτοι. 

Έφτασε στο σημείο το κράτος να μετατρέψει σε μερικά ευρώ την υποχρέωσή του να μας παρέχουν οι άμεσοι εργοδότες μας στους δήμους ακόμη και τα στοιχειώδη για την προστασία μας, 

αλλά και αυτά να μην αποδίδονται από τον δήμο στους εργαζόμενους, μέσα από διάφορα επιχειρήματα η χρονοβόρες διαδικασίες, όταν την ιδία στιγμή η εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων γίνονται μέσα σε ελάχιστο χρόνο και με κάθε είδους διαδικασία.

Οι δημοτικές αρχές μετρούν την υγιεινή και την ασφάλειά μας σε χρήμα. Κάθε συντήρηση, κάθε ενημέρωση, κάθε ανταλλακτικό, κάθε μέσο ατομικής προστασίας κοστίζει.

 Εμείς μετράμε τα μέτρα για την υγιεινή και την ασφάλειά μας με τις ζωές μας. Κάθε παράβαση, κάθε ασυντήρητο όχημα, κάθε έλλειψη φέρνει πιο κοντά τη μέρα που δεν θα γυρίσουμε σπίτι από το μεροκάματο.

 

Για μας μπροστά σε όλα αυτά σύντροφοι και φίλοι 

σαν "λαϊκή συσπείρωση" έχουμε καταθέσει αναλυτική, ολοκληρωμένη, επιστημονικά επεξεργασμένη πρόταση για τη διαχείριση των απορριμμάτων, με λύση προς όφελος του λαού και του περιβάλλοντος «χωρίς επιπλέον τέλη και οικονομική επιβάρυνση ,όπου, ο σχεδιασμός θα υλοποιείται από το κράτος και όχι από ιδιώτες και θα χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. 

Κριτήριο πάντα θα είναι η προστασία της υγείας των ανθρώπων και του περιβάλλοντος, θα υιοθετούνται επιστημονικά κριτήρια για τις χωροθετήσεις των όποιων ρυπογόνων δραστηριοτήτων αν υπάρχει ανάγκη.

Προτεραιότητες του σχεδιασμού θα είναι:

Πρώτο μέτωπο πάλης του πρεβεζανικου λαού να ακυρωθεί στην πράξη η απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων για την κάθε επιχειρηματική δράση στα απορρίμματα, σήμερα τα σωματεία οι μαζικοί φορείς μέσα από την κοινωνική συμμαχία με τους αγώνες τους έχουν αποδείξει ότι μπορούν να το κάνουν.

Να καταργηθεί η σύμβαση με το εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων ώστε να απαλλαχθεί ο Δήμος από την υποχρέωση καταβολής τεραστίων ποσών ελάχιστου εγγυημένου κέρδους στην ΤΕΡΝΑ, ποσό που μπορεί να αξιοποιηθεί για κοινωνική πολιτική

Παλεύουμε για πλήρη χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης από το κράτος, για να μην πληρώνει διπλά και τριπλά το λαϊκό νοικοκυριό για βασικές του ανάγκες.

Η πρόληψη παραγωγής απορριμμάτων , προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή. 

 

Επιλογή κατάλληλου μείγματος σύγχρονων μεθόδων διαχείρισης και επεξεργασίας (σταθμοί μεταφόρτωσης, μηχανική ανακύκλωση, κομποστοποίηση). 

Ασφαλής υγειονομική ταφή των υπολειμμάτων και πρωτογενών απορριμμάτων που δεν ανακυκλώνονται. 

Απαγόρευση κατηγορηματικά της μεθόδου της καύσης.

Διαχείριση των επικίνδυνων βιομηχανικών και των ιατρικών αποβλήτων ξεχωριστά από τα αστικά απορρίμματα . 

Μονιμοποίηση των συμβασιούχων και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. 

Ουσιαστικά μέτρα προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. 

 

Φίλες και φίλοι σύντροφοι και συντρόφισσες

Στην σημερινή μας θεματική εκδήλωση κάνουμε μια προσπάθεια να αναδείξουμε ότι η στρατηγική των ιδιωτικοποιήσεων αφορούν όχι μονό τους τομείς της καθαριότητας αλλά και του φωτισμού και γενικά όποια υπηρεσία θεωρείται ανταποδοτικού χαρακτήρα, όπως δράσεις Πολιτισμού, Αθλητισμού, κοινόχρηστοι χώροι κ.λπ. Δηλαδή, σχετίζονται με ανάγκες του λαού, για τις οποίες ήδη φορολογείται και πληρώνει.

Μόνο που τώρα, οι δήμοι θα βάζουν ως ενέχυρο τα μελλοντικά τους έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού - που εισπράττονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ - και θα υπογράφουν συμβάσεις με ιδιώτες που θα αναλάβουν αυτές τις υπηρεσίες. 

Οι επιχειρήσεις θα εισπράττουν κατευθείαν από τη ΔΕΗ αυτά τα εγγυημένα έσοδα. 

Αυτό ακριβώς αποφασίστηκε κατά πλειοψειφεια στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο ότι για 12 χρόνια η ανάδοχος εταιρεία για την παροχή υπηρεσιών στον οδοφωτισμό θα εισπράττει τα ανταποδοτικά που πληρώνει ο λαός κατευθείαν από την ΔΕΗ ως εγγυημένα έσοδα.

Είναι μια απόφαση που έρχεται σε συνέχεια της απόφασης ανάθεσης του έργου για την αντικατάσταση λαμπτήρων με led που είχε ξεσηκώσει κύμα διαμαρτυρίας από τους κατοίκους και αγωνιστικές πρωτοβουλίες από σωματεία και φορείς ,όχι βέβαια ενάντια στην ανάγκη αξιοποίησης νέων τεχνολογιών όπως είναι οι λαμπτήρες LED, αλλά ενάντια στον προσανατολισμό και την διακηρυγμένη θέση που έχει η δημοτική αρχή για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του επιχειρηματικού κλάδου ,με τον λογαριασμό να πηγαίνει ακόμα μια φορά στον λαό .

Ήταν μια απόφαση που έρχονταν ακόμη και σε σύγκρουση με τις μελέτες των υπηρεσιών του δήμου τόσο για την υπέρογκη κοστολόγηση ,αλλά και την πάγια θέση των εργαζομένων ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν οι ίδιοι τεχνικά σε τέτοια έργα και με προσλήψεις να κατάλληλη επιμόρφωση να έχουν για όλο τον εργασιακό τους βίο την δυνατότητα να υλοποιείτε το έργο και τότε μόνο θα προκύψει ελάφρυνση και όφελος στον προϋπολογισμό του δήμου ,και όχι να πηγαίνει στις τσέπες του επιχειρηματία .

 

Φίλες και φίλοι συντρ. Και συντρόφισσες 

Όλο το προηγούμενο διάστημα ,οι εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της λαϊκής συσπείρωσης τόσο στην περιφέρεια όσο και στον δήμο έδιναν ενιαία τη μάχη καθημερινά ακούραστα και αποφασιστικά με όλες τις δυνάμεις τους απέναντι σε όλες τις αντιλαϊκές επιλογές των τοπικών και περιφερειακών διοικήσεων ,όχι απλά με την φυσική τους παρουσία αλλά με επεξεργασμένες προτάσεις για κάθε ζήτημα που απασχολούσε τον λαό ,συνδεμένο πάντα με την οργανωμένη πάλη μέσα από την κοινωνική συμμαχία με τους αγώνες πλάι στους εργάτες στους αγρότες στους αυτοαπασχολουμένους .

Για αυτό χρειάζεται να υπάρχει ισχυρή παρουσία των εκλεγμένων αγωνιστών με το ψηφοδέλτιο της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, , για να δώσουμε με καλύτερους όρους τον αγώνα μαζί με τους εργαζόμενους, με τον λαό της Πρέβεζας .

Σε αυτό σας καλούμε να δώσουμε την μάχη να ενισχυθεί το ψηφοδέλτιο με το γαρύφαλλο σαν μόνη ελπίδα για τον Πρεβεζανικο λαό."

ΚΥΡΛΑΣ phuAG0H88O

Στην ομιλία του ο υποψήφιος δήμαρχος Κώστας Κύρλας σημείωσε: " Φίλες και φίλοι, συμπολίτες και συμπολίτισσές, η αποψινή πρώτη θεματική συγκέντρωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Πρέβεζας για τα φλέγοντα ζήτημα της διαχείρισης του νερού, των απορριμμάτων και του οδοφωτισμου αποτελεί μια συνειδητή επιλογή της παράταξης μας να εστιάσει και στην παρούσα εκλογική περίοδο, όπως άλλωστε έκανε όλη την προηγούμενη τετραετία, στα ουσιαστικά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες της Πρέβεζας και που καθορίζουν την καθημερινότητα τους .Ταυτόχρονα αισθανόμαστε την βαθιά υποχρέωση να εμποδίσουμε να μετατραπεί ακόμη μία φορά η πολιτική αντιπαράθεση σε αρένα όπου κυριαρχούν οι εντυπώσεις, οι φωτογραφίες και τα παρασκήνια. Δεν τιμάει κανέναν μας αυτό και κυρίως τους Πρεβεζάνους που ζητάνε με αγωνία απαντήσεις σε ζητήματα που καθορίζουν αποφασιστικά την καθημερινότητά τους. Γι’ αυτό και η πρακτική των θεματικών συγκεντρώσεων δε θα σταματήσει εδώ. Θα ακολουθήσουν και άλλες όπως για τις δομές Υγείας της περιοχής, για το παραλιακό μέτωπο και το λιμάνι καθώς και για τα ζητήματα της σχολικής στέγης, του αθλητισμού και του πολιτισμού. Επίσης θα πραγματοποιήσουμε αντίστοιχη με του Λούρου συγκέντρωση και στο Ζάλογγο για τα φλέγοντα ζητήματα και εκείνης της Δημοτικής ενότητας.

 Αυτές οι θεματικές συγκεντρώσεις εκτός του ότι καταδεικνύουν την αντίληψη μας για τα επιμέρους ζητήματα, δείχνουν πως και αυτή την αντίληψη την υπερασπιζόμαστε με ενιαίο τρόπο, τόσο στην Περιφέρεια, όσο και στο Δήμο. Ταυτόχρονα όμως αποτελούν και δείγμα γραφής για το πώς θα πράξει η Λαϊκή Συσπείρωση την επόμενη των εκλογών έχοντας την ευθύνη του Δήμου στα χέρια της.

 

 

 Μέσα από αυτές τις 3 υπηρεσίες του νερού, του οδοφωτισμού και των απορριμμάτων διαπερνάται αυτούσια η κυρίαρχη πολιτική αντίληψη κράτους και ΕΕ για Δήμο επιχείρηση και ταυτόχρονα Δήμου, μακρύ χέρι του κράτους που έχει ως στρατηγικό στόχο να βάλει ταφόπλακα σε όποια δημοτική υπηρεσία, υλοποιώντας τελικά τον ζητούμενο σκοπό που δεν είναι άλλος από το να κυριαρχήσουν παντού οι εργολαβικές υπηρεσίες.

 

 

 Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από αυτή την αντίληψη; Κερδίζει ο πολίτης όταν η ΔΕΥΑΠ δίνει για εργολαβικές υπηρεσίες 126.000 ευρώ το χρόνο για τον βιολογικό της Πρέβεζας όταν με τα ίδια χρήματα θα μπορούσε να εξασφαλίσει προσωπικό που θα επέβλεπε και θα συντηρούσε και τους δύο βιολογικούς καθαρισμούς, Πρέβεζας και Λούρου και θα περίσσευε κόσμος για την στελέχωση της ΔΕΥΑΠ που έμεινε με 20 υπαλλήλους ενώ θα έπρεπε να έχει 120;

 Κερδίζει ο πολίτης όταν γίνεται χωρική επέκταση της επιχείρησης στις δύο δημοτικές ενότητες Λούρου και Ζαλόγγου χωρίς να προσληφθεί ένας άνθρωπος, χωρίς να αγοραστεί ένα μηχάνημα;

 Κερδίζει ο πολίτης όταν ο στρατηγικός στόχος της υποβάθμισης των δημοτικών υπηρεσιών μετατρέπει το νερό σε ακατάλληλο για πόση σε δεκάδες τοπικές κοινότητες; Κερδίζει ο πολίτης όταν για την αντικατάσταση των φωτιστικών του Δήμου θα δώσει πάνω από 5-6 εκατομμύρια ευρώ ενώ θα μπορούσε να γίνει το έργο με ελάχιστα χρήματα;

 Κερδίζει ο πολίτης όταν η όλη διαχείριση των απορριμμάτων από την μεταφορά μέχρι και την επεξεργασία γίνεται από μεγαλοεργολάβους ξοδεύοντας Δήμοι και Περιφέρεια εκατομμύρια ευρώ την ώρα που θα μπορούσαμε με ανακύκλωση και διαλογή στην πηγή να ξοδεύαμε πολύ λιγότερα;

 

 

 Κερδίζει τέλος ο πολίτης της Πρέβεζας όταν δίνει από την τσέπη του 415.000 για ναυαγοσωστική κάλυψη, δηλαδή 2 εκατομμύρια ευρώ στην πενταετία, τη στιγμή που θα μπορούσε ο Δήμος με δικά του μέσα και πολύ λιγότερα χρήματα να αναλάβει αυτή την υπηρεσία;

 Ποιοι άραγε υπηρετούν αυτού του τύπου ανάπτυξη μέσα στο δημοτικό συμβούλιο όλα αυτά τα χρόνια; Μήπως δεν την υπηρετεί η παράταξη του Δημάρχου που έχει κάνει σημαία την κυρίαρχη αντίληψη των εργολαβικών υπηρεσιών και τις έχει εισηγηθεί με τον πιο αποφασιστικό τρόπο στο δημοτικό συμβούλιο;

 Μήπως δεν την υπηρέτησαν οι εκλεγμένοι της παράταξης Ανάπτυξη τώρα και της Δημοτικής Ανατροπής, που μαζί με τον Δήμαρχο ψηφίσανε την απαράδεκτη σύμβαση για τον οδοφωτισμο πριν δύο χρόνια περίπου, ενώ τώρα μετά το σάλο που ξεσήκωσε η παράταξή μας σε Δήμο και Περιφέρεια την καταψηφίσανε, χωρίς όμως να καταγγείλουν την λογική του ΣΔΙΤ που είναι το κύριο;

 Μαζί δεν ψηφίσανε την χωρική επέκταση της ΔΕΥΑΠ, γνωρίζοντας πολύ καλά πως αυτή θα γίνει χωρίς να προσληφθεί ένας εργάτης, χωρίς να αγοραστεί ένα μηχάνημα; Μαζί δεν ανεχτήκανε με την σιωπή τους την πολιτική πρακτική του Προέδρου του ΦΟΣΔΑ να γίνεται η μεταφόρτωση των απορριμμάτων και του υπολείμματος από εργολάβους ενώ θα μπορούσε με πολύ χαμηλότερο κόστος να γίνει από εργαζόμενους του ΦΟΣΔΑ στον οποίο μετέχει και ο Δήμος μας;

  Δηλαδή με λίγα λόγια σε κάθε σημαντικό ζήτημα που έρχονταν στο Δημοτικό συμβούλιο φαινόταν ξεκάθαρα, όχι απλά η σύμπλευση αλλά η στρατηγική σύμπλευση των δύο παρατάξεων που σήμερα διεκδικούν το Δήμο και για να κρύψουν το πόσο βαθιά ίδιοι είναι δημιουργούσαν έναν επικοινωνιακό κουρνιαχτό με προσωπικές αντιπαραθέσεις για δευτερεύοντα ζητήματα ρίχνοντας το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης σε τέτοιο βαθμό που το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο δέχτηκε σοβαρή κριτική από την κοινωνία της Πρέβεζας για τον συγκεκριμένο λόγο.

 Αυτή λοιπόν η στρατηγική σύμπλευση στα σημαντικά ζητήματα, αυτή η πλήρης ευθυγράμμιση στις κύριες Κυβερνητικές πολιτικές βάζει από μόνη της μία διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε δύο διαφορετικές αντιλήψεις όπου από την μία μεριά το άγιο δισκοπότηρο είναι η επιχειρηματική ανάπτυξη με όποιον τρόπο και όποιο κόστος και από την άλλη η αντίληψη η δική μας αυτή της Λαϊκής Συσπείρωσης που για να υπερασπίσει την καθημερινότητα του Πρεβεζάνου στέκει με τον πλέον αποφασιστικό τρόπο απέναντι σε αυτή την πολιτική λογική.

Θα ρωτήσει κάποιος πώς εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση την υπερασπιστήκαμε αυτή την αντίληψη; Τί κάναμε;

 Τί άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε απ' το να ακολουθήσουμε τον γνώριμο δρόμο της κινηματικής δράσης, τον δρόμο της αντιπαράθεσης μέσα στην κοινωνία, το δρόμο που δείχνει τις βαθιές ρίζες που έχουμε με το λαό της Πρέβεζας;

 Όσο αναφορά την κατάσταση που επικρατεί με το ζήτημα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, προκαλέσαμε γενική συνέλευση στον Ωρωπό, σε μία μεγάλη τοπική Κοινότητα που το νερό βγήκε ακατάλληλο για πόση και που είχαμε τη δύναμη να προκαλέσουμε συνέλευση μιας ο πρόεδρος συσπειρώνονταν στις δυνάμεις μας, η οποία και μαζική συμμετοχή είχε και αποτελέσματα έφερε μιας και η δεξαμενή του Ωρωπού καθαρίστηκε από τις πρώτες. Στην συγκεκριμένη συνέλευση μας δόθηκε η δυνατότητα να αποδείξουμε πως η χωρική επέκταση της ΔΕΥΑΠ σε Λούρο και Ζάλογγο χωρίς ταυτόχρονη ενίσχυση της υπηρεσίας με προσωπικό και μηχανήματα ευθύνεται για την κακή συντήρηση ενός ήδη κακοσυντηρημένου και σε μεγάλο βαθμό αχαρτογράφητου δικτύου, αυτή η πολιτική επιλογή ευθύνεται για το ότι το νερό σε πολλές τοπικές κοινότητες είναι ακατάλληλο και όσο η ΔΕΥΑΠ δε στελεχώνεται θα συνεχίσει να είναι.

  Αν θέλετε, αγαπητοί φίλοι και συμπολίτες θα τολμήσουμε να κάνουμε μία πρόβλεψη για την ΔΕΥΑΠ. Η πρόβλεψη μας είναι ότι όλα αυτά δεν γίνονται τυχαία, όλα αυτά γίνονται για μεταφερθεί τελικά σε ιδιώτες όπως και η ΔΕΗ και αυτό θα γίνει μέσα από την αρχική της συνένωση σε άλλες δημοτικές υπηρεσίες ύδρευσης της Ηπείρου στην λογική της διαχείρισης του εργατικού δυναμικού και στην συνέχεια θα μείνουν στην ευθύνη των δήμων οι υποδομές, δίκτυα, βιολογικοί, αντλιοστάσια που είναι κοστοβορα η συντήρηση τους για να περάσει σε ιδιώτες το κομμάτι της παροχής που είναι και το πιο κερδοφόρο με συνέπεια να έχουμε εκτίναξη της τιμής του κυβικού όπως ακριβώς και με το ρεύμα.

 Με το ζήτημα της απαράδεκτης σύμβασης για τον οδοφωτισμό και την αλλαγή 2500 χιλιάδων φωτιστικών του Δήμου με το πρόγραμμα ELENA σηκώσαμε την Πρέβεζα στο πόδι αναδεικνύοντας και μέσα από το Δημοτικό συμβούλιο και με ανακοινώσεις αλλά και με παρέμβαση στην κοινωνία της Πρέβεζας το πόσο ασύμφορη είναι αυτή η σύμβαση για τους πολίτες της Πρέβεζας, αναδείξαμε τις μεγάλες ευθύνες των άλλων δύο παρατάξεων που διεκδικούν σήμερα την ευθύνη του Δήμου και ταυτόχρονα πως τις επενδύσεις ΣΔΙΤ, τύπου προγράμματος ELENA τις πληρώνουν τελικά οι δημότες από την τσέπη τους όπως εδώ στην Πρέβεζα που θα κληθούν οι πολίτες να πληρώσουν εκατομμύρια ευρώ για 12 έτη την στιγμή που η αντικατάσταση των φωτιστικών χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα . Τέλος αποκαλύψαμε πως αυτή η πραγματική ανάγκη για αναβάθμιση του οδοφωτισμου στον αστικό ιστό μπορούσε να γίνει με υπηρεσίες του Δήμου με πολύ μικρότερο κόστος αξιοποιώντας ο ίδιος ο Δήμος χρηματοδότηση στα πρότυπα του Δήμου Ηγουμενίτσας.

 Πέραν της πολιτικής διαφωνίας για τα ΣΔΙΤ, τόσο στο δημοτικό συμβούλιο αλλά και στον δημόσιο διάλογο, αμφισβητήθηκαν και τα οικονομικά στοιχεία που παρατέθηκαν εισηγητικά και που καθιστούσαν σύμφωνα με τον εισηγητή οικονομικά συμφέρουσα για το Δήμο την εν λόγω σύμβαση.

 Συγκεκριμένα εισηγητής από την Περιφέρεια σύμφωνα με την μελέτη που παρέθεσε στην εισήγησή του υπολόγισε πως ο Δήμος δαπανά σχεδόν τα διπλάσια χρήματα για ρεύμα από αυτά που δαπανούσε σύμφωνα με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, κάνοντας την σύβαση να φαίνεται οικονομικά συμφέρουσα. Αυτή η απόκλιση στα οικονομικά στοιχεία διαπιστώθηκε και στο δημοτικό συμβούλιο αλλά την επαληθεύσαμε και ως ΛΣ εκ των υστέρων από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ που μας επιδόθηκαν από την οικονομική υπηρεσία του Δήμου.

 Επιπλέον η μελέτη , προϋπολόγιζε αριθμό φωτιστικών ίσο με τον αριθμό απ’ τις κολώνες. Στις ξύλινες όμως κολώνες δεν μπορεί να προσαρμοστεί φωτιστικό αλλά απλή λάμπα LED με συνέπεια να υπάρχει αναντιστοιχία ανάμεσα στον αριθμό φωτιστικών που προϋπολογιστήκαν και σε αυτό που τελικά θα αντικατασταθεί μιας και δεν έχουμε σαφώς ενημερωθεί ότι δεν προϋπολογιστήκαν και οι ξύλινες κολώνες.

 Διάφορα άλλα θέματα που προκύπτουν ως προς το ειδικό σκέλος της σύμβασης είναι πως δεν γνωρίζουμε τον ελάχιστο χρόνο ζωής των λαμπτήρων LED. Διότι στην περίπτωση που είναι 60.000 ώρες , αυτός ο χρόνος συμπίπτει με την λήξη της σύμβασης ανάμεσα στον Δήμο και τον εργολάβο πράγμα που σημαίνει πως ο Δήμος τότε θα αναγκαστεί να αντικαταστήσει εκ νέου όλες τις λάμπες με δικά του έξοδα.

  Εντύπωση μας προκαλεί το γεγονός πως αυτή η σύμβαση εγκρίθηκε τελικά εκτός από την Πρέβεζα και για την Περιφέρεια και τον Δήμο Ιωαννιτών. Για τους 3 διαγωνισμούς συμμετείχαν 3 ανάδοχοι και τελικά ο καθένας πήρε από ένα έργο. Ένας ανάδοχος πήρε το έργο της Περιφέρειας, ο άλλος των Ιωαννίνων και ο τρίτος της Πρέβεζας.

 Τέλος όσο αναφορά την πολιτική επιλογή διαχείρισης των απορριμμάτων για την οποία στην ουσία της μόνο οι δυνάμεις της Λαϊκής συσπείρωσης αντιτάχθηκαν με ουσιαστικό τρόπο ξεσηκώνοντας αυτή τη φορά όλη την Ήπειρο στο πόδι με την αποφασιστική παρέμβαση των εκλεγμένων μας στην Περιφέρεια και με αιχμή το συγκεκριμένο θέμα υπήρξαμε ο βασικός αντιπολιτευτικός αντίποδας στην περιφερειακή αρχή. Εδώ στην Πρέβεζα πραγματοποιήσαμε θεματική συγκέντρωση και προκαλέσαμε ειδική συνεδρίαση για το πολυσύνθετο αυτό ζήτημα, παρουσιάζοντας το σε όλη του την έκταση, προτείνοντας ταυτόχρονα και τη δική μας ολοκληρωμένη πρόταση για ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή με μπλε και καφέ κάδους, λύση η οποία ουσιαστικά έχει ελάχιστο οικολογικό αποτύπωμα και πολύ μικρότερο κόστος. Μέσα από αυτές τις συνεδριάσεις αναδείξαμε το κύριο πως η συγκεκριμένη πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων μετατρέπει τα σκουπίδια σε κερδοφόρο για τους εργολάβους εμπόρευμα οι οποίοι κερδίζουν εκατομμύρια ευρώ τα οποία τελικά πληρώνουν οι πολίτες χωρίς να υπάρχει τουλάχιστον ούτε το προσδοκώμενο περιβαλλοντικό όφελος.

 Πολλοί θα ρωτήσουν τί μπορούμε να κάνουμε για τα παραπάνω ζητήματα από τη θέση της δημοτικής αρχής.

Η αλήθεια είναι πως με τους πολίτες σε αγωνιστική τροχιά και τη Λαϊκή Συσπείρωση στο τιμόνι του Δήμου πολλά μπορούν να γίνουν

1) Κατ’ αρχάς δεσμευόμαστε πώς θα δώσουμε τιτάνιο αγώνα να αναστήσουμε ουσιαστικά τη ΔΕΥΑΠ στελεχώνοντας τη με το προσωπικό που χρειάζεται, ξεκινώντας από τους βιολογικούς καθαρισμούς ,παρακάμπτοντας εργολαβικές κοστοβορες υπηρεσίες και αξιοποιώντας στο έπακρο οποιοδήποτε χρηματοδοτικό εργαλείο δεν στρέφει την επιχείρηση στη λογική νερό εμπόρευμα, όπως για παράδειγμα χρηματοδότηση για ανανέωση στόλου, δικτύων κτλ με ταυτόχρονη άσκηση κοινωνικής πίεσης σε περιφέρεια και κράτος προς αυτή την κατεύθυνση. Σκοπός μας θα είναι να προσφέρει όσο το δυνατόν περισσότερο ποιοτικές υπηρεσίες σε βάθος πενταετίας και με χρηστή διαχείριση ευελπιστούμε να πετύχουμε ακόμη και μείωση των ανταποδοτικών τελών

2) Στα πλαίσια του σεβασμού προς το περιβάλλον και της ποιότητα ζωής των πολιτών θα επιδιώξουμε στο μέτρο των αρμοδιοτήτων μας να συνδεθεί όλο το αποχετευτικό σύστημα της Πρέβεζας και του Λούρου με τους δύο Βιολογικούς και δεσμευόμαστε ότι θα διασφαλίσουμε την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία του Βιολογικού του Λούρου για τον οποίο υπάρχουν σοβαρά ερωτηματικά.

3) Τακτικός έλεγχος του νερού, όχι στη δεξαμενή μόνο αλλά και στη βρύση ώστε να διασφαλίζεται η καταλληλότητα και όπου αυτή δεν υπάρχει να χορηγείται στις τοπικές κοινότητες πόσιμο νερό με έξοδα της ΔΕΥΑΠ.

4) Άσκηση πίεσης στο ΦΟΣΔΑ μέσω των αντιπροσώπων μας για πρόσληψη προσωπικού για την μεταφορά των απορριμμάτων ώστε να εξοικονομηθεί το τεράστιο εργολαβικό κέρδος της μεταφοράς από τους σταθμούς μεταφόρτωσης στο εργοστάσιο

5) θα απαιτήσουμε να σπάσει αυτή η κατάπτυστη σύμβαση με το εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων και θα ζητήσουμε το δίκαιο δηλαδή να πληρώνουμε όσα απορρίμματα πάμε και τίποτα περισσότερο. Αυτό αποτελεί βασική προϋπόθεση για να περπατήσει η αντίληψή μας για διαλογή στην πηγή και να δοθεί ισχυρό κίνητρο στους πολίτες να συμμετέχουν

6) Θα αξιοποιήσουμε ό,τι χρηματοδοτικό εργαλείο έχουμε στα χέρια μας για δημιουργία δικτύου πρώτα μέσα στην πόλη και μετά στις δημοτικές ενότητες ανακύκλωσης στην πηγή διαχωρίζοντας μέταλλο γυαλί πλαστικό και βιοαπόβλητα σε μπλε και καφέ κάδους με ταυτόχρονη αξιοποίηση του ήδη υπάρχοντος σχεδιασμού για δημιουργία μονάδας επεξεργασίας βιοαποβλήτων στην Πρέβεζα. Έτσι εκτιμούμε ότι μπορούμε να ανακυκλώσουμε έως και το 80% των απορριμμάτων προστατεύοντας ουσιαστικά το περιβάλλον και μειώνοντας το κόστος διαχείρισης των σκουπιδιών αρκετά εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Αυτό μπορεί να μας δώσει το περιθώριο για σημαντική μείωση των ανταποδοτικών τελών μεσοπρόθεσμα.

7) Με τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από αυτή τη διαδικασία μπορούμε να ανανεώσουμε χαλασμένους κάδους, να ξεκινήσουμε την υπογειοποίηση των κάδων, να επισκευάσουμε το παλιό πλυντήριο καθαρισμού των κάδων και να προσλάβουμε δύο χειριστές που δεν έχουν ακόμη αξιωθεί να πάρουν για το νέο πλυντήριο ώστε να βελτιώσουμε αισθητά την εικόνα μέσα στην πόλη και σε ολόκληρο το Δήμο.

8) Όσο αναφορά το θέμα του οδοφωτισμου δεσμευόμαστε πώς θα διερευνήσουμε με την νομική υπηρεσία του Δήμου το κατά πόσο έχουμε δικαίωμα να προσβάλλουμε τη σύμβαση δεδομένου ότι στη μελέτη που παρουσιάστηκε στο δημοτικό συμβούλιο αμφισβητήθηκαν τα οικονομικά στοιχεία και συνεπώς το προσδοκώμενο οικονομικό όφελος για τον Δήμο.

9) θα επιδιώξουμε ταυτόχρονα να ενταχθεί ο ίδιος ο Δήμος σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης, χωρίς τη διαμεσολάβηση εργολάβου και να αντικαταστήσουμε μόνοι μας τα φωτιστικά, με δικό μας προσωπικό και ελάχιστο κόστος μπροστά στα πέντε και πλέον εκατομμύρια ευρώ που πρέπει να καταβάλουμε τώρα

10) Τέλος θα αντικαταστήσουμε άμεσα την εργολαβική ναυαγοσωστική κάλυψη με δικά μας μέσα και προσωπικό ώστε να μην χρειαστεί κάθε χρόνο να πληρώνουμε 415.000 ευρώ

 Φίλοι και φίλες, πολίτες της Πρέβεζας, συχνά στο Δημόσιο διάλογο σε επίπεδο πολιτικής αντιπαράθεσης μας μέμφονται πως η Λαϊκή Συσπείρωση είναι μία δημοτική παράταξη που στηρίζεται από πολιτικό φορέα και συγκεκριμένα από το ΚΚΕ σε αντίθεση με τις υπόλοιπες παρατάξεις που είναι τάχα μου πολιτικά ουδέτερες, λες και τα προβλήματα των τοπικών Κοινωνιών δεν έχουν πολιτικό πρόσημο και για να τα επιλύσει κάποιος δεν πρέπει να υιοθετήσει κάποιο πολιτικό σκεπτικό.

  Ας είναι, εμείς αναγνωρίζουμε το δικαίωμα στον καθένα να αυτοπροσδιορίζεται. Έτσι κι αλλιώς όλοι μας κρινόμαστε για την ειλικρίνειά μας. Εμείς όμως ως Λαϊκή Συσπείρωση Πρέβεζας ποτέ μας δεν κρυφτήκαμε υποκριτικά πίσω από το δάχτυλό μας αποποιούμενοι το προφανές αλλά ταυτόχρονα είπαμε θαρρετά στον κόσμο πως αυτή μας η αντίληψη μπορεί να μην τους χωράει όλους αλλά σίγουρα χωράει την συντριπτική πλειοψηφία των Πρεβεζάνων. Χωράει όλους εκείνους που δεν τους περισσεύει να πληρώνουν χαράτσια για δημοτικά τέλη, χωράει τους ανέργους, της μανάδες που ψάχνουν ελεύθερους χώρους για τα παιδιά τους, χώρους πολιτισμού, αθλητισμού και ψυχαγωγίας αλλά δε βρίσκουν. Χωράει όλους εκείνους που θέλουν να ξέρουν αν τα παιδιά τους πηγαίνουν σε σχολεία που στεγάζονται σε ασφαλή κτήρια, χωράει τους επαγγελματίες που στο τέλος της ημέρας πρέπει να ανταπεξέρθουν σε εξοντωτικά έξοδα. Επίσης η αντίληψη της Λαϊκής Συσπείρωσης αγκαλιάζει του κατοίκους και άλλων Δημοτικών ενοτήτων που ζητάνε ισόρροπη ανάπτυξη αλλά οι νόμοι Καποδίστρια, Καλλικράτη και Κλεισθένη τους τη στερήσανε. Τέλος χωράει όλους εκείνους που η ανάγκη τους έκανε να ξενιτευτούν και θέλουν να γυρίσουν ξανά στον τόπο τους.

 Κλείνοντας φίλοι και συμπολίτες θα ήθελα από αυτό εδώ το βήμα να τονίσω πως γνωρίζουμε πολύ καλά πως για να μπει ο Δήμος Πρέβεζας σε μία στοιχειώδη τάξη απαιτεί τιτάνια προσπάθεια και είναι ένα πραγματικά δύσκολο εγχείρημα.

 Υποσχόμαστε όμως ότι θα το παλέψουμε. Υποσχόμαστε πως θα ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Νίκου Γιαννούλη που άφησε ανεξίτηλο στίγμα στην Πρέβεζα, θα ακολουθήσουμε ως υπόδειγμα τον Κώστα Πελετίδη στην Πάτρα που εκλέγεται διαδοχικά και ψηφίζεται από όλη την Πατραϊκή κοινωνία

 Υποσχόμαστε πως θα χρησιμοποιήσουμε κάθε χαραμάδα ευκαιρίας που μπορεί να βρεθεί στο κατά τ’ άλλα αφιλόξενο κράτος για να διασφαλίσουμε την όποια υλική στήριξη, και πως θα επιχειρήσουμε να βάλουμε σε κίνηση υγιείς δυνάμεις αυτής της πόλης που σήμερα τους έχει παροπλίσει η απογοήτευση και η μάχη της καθημερινής επιβίωσης. Πως θα ασκήσουμε αφόρητη κοινωνική πίεση σε Περιφέρεια και κράτος και μαζί με τον ενεργό Πρεβεζάνικο λαό θα αποσπάσουμε πόρους για να γίνει η Πρέβεζα πιο ανθρώπινη

 Ξέρουμε πολύ καλά πως αυτές οι δυνάμεις είναι αστείρευτες και ικανές να αλλάξουν αποφασιστικά σελίδα στην ιστορία της Πρέβεζας γι’ αυτό και είμαστε αποφασισμένοι να συμπορευτούμε με όλον αυτόν τον κόσμο που ζητάει πέντε αυτονόητα πράγματα που θα βελτιώνουν την καθημερινότητά του και δε τα βρίσκει.

 Αυτή την εκλογική μάχη θα την αξιοποιήσουμε στο έπακρο για προκαλέσουμε έναν πλατύ διάλογο με την κοινωνία, μια ζωντανή ανταλλαγή απόψεων με τους πραγματικούς πρωταγωνιστές, προσπαθώντας να μάθουμε από αυτούς αλλά και ταυτόχρονα να τους αποδείξουμε πως το πραγματικό τους συμφέρον βρίσκεται στην από εδώ πλευρά, πως ο πραγματικά προοδευτικός δρόμος είναι ο αγωνιστικός. Είναι ο δρόμος που σας παροτρύνουμε να ακολουθήσουμε όλοι μαζί".

 

 

 

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Κοινωνία

16 Μαϊος 2024
Ζητείται Πωλήτρια για το Mini Market εντός Ninos Grand beach Resort στο Κανάλι Πρέβεζας. Απαιτούμενα προσόντα: Απόφοιτος λυκείου. Προϋπηρεσία προαιρετικά σε ανάλογη θέση. Πολύ καλή
16 Μαϊος 2024
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΌΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΊΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ  ΌΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΊΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΉ ΣΥΓΚΈΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΊΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 21/05/2024 ΣΤΙΣ 12:00μμ ...
16 Μαϊος 2024
Οι  εγγραφές, επανεγγραφές των προνηπίων στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Πάργας για το Σχολ.Έτος 2024-2025 ξεκινούν στις 20-05-2024 ημέρα ...

Αθλητισμός

13 Μαϊος 2024
Εξαιρετική επίδοση σημείωσε η 15χρονη αθλήτρια από την Πρέβεζα Χαρά Γέρου στα 5000 μέτρα βάδην κορασίδων,  στους διασυλλογικούς αγώνες των Ιωαννίνων Κ18 Η 15 χρονη Χαρά (γεν.2009) σημείωσε
23 Απριλίου 2024
Την 3η θέση στα 400 μέτρα εμπόδια κατέκτησε η Κυριακή Τσαούση στους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες Κλασσικού Αθλητισμού ΓΕ.Λ. – ΕΠΑ.Λ. Ελλάδας – ...
22 Απριλίου 2024
Στα πλαίσια του διασυλλογικού πρωταθλήματος Κ16, που έγινε στα Γιάννενα τις 20/4/24 η Χαρά Γέρου σημείωσε τη 5η καλύτερη επίδοση της τελευταίας ...
15 Απριλίου 2024
Ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Πρέβεζας-Λευκάδας απέστειλε την παρακάτω συγχαρητήρια ανακοίνωση: Θερμά συγχαρητήρια !!!!στους συλλόγους ...
12 Απριλίου 2024
Στο δημοτικό στάδιο “Αθανασία Τσουμελέκα” θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απριλίου ο τελικός του Κυπέλλου ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας ανάμεσα στον Ερμή ...

Πολιτισμός

16 Μαϊος 2024
Η θεατρική ομάδα του 3ου Γυμνασίου Πρέβεζας συμμετείχε την Τετάρτη, 15 Μαΐου, στον «Ερασιτεχνικό Μάιο», μια πρωτοβουλία του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων για να στηρίξει τις θεατρικές δημιουργίες των σχολείων.
15 Μαϊος 2024
Το Δ.Σ. της Αδελφότητας Κρανιωτών Πρέβεζας με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνει την έκδοση του βιβλίου του συγχωριανού μας, ιατρού-μικροβιολόγου Γιώργου ...
15 Μαϊος 2024
Οι εκδόσεις Ιωλκός και το βιβλιοπωλείο «Bookshop Avdikos» σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου «Στ' ακροδάχτυλα ξαγρυπνούν οι αφορμές», του ...
13 Μαϊος 2024
Tην βραβευμένη με Χρυσό Φοίνικα στο 75ο Φεστιβάλ Καννών ταινία του του Ruben Östlund « Tο Τρίγωνο της Θλίψης » προβάλλει η Κινηματογραφική Λέσχη ...
09 Μαϊος 2024
Σάββατο, 11 Μαΐου, 8μμ Μαντάμα Μπάτερφλαϊ (Τζ. Πουτσίνι) Ζωντανά από τη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκηςστο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου ...

Στήλες

06 Ιουλίου 2012
Αραβικές δυνάμεις υπό τον Λόρενς της Αραβίας και τον βεδουίνο Αούντα Ιμπού Ταγί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Άκαμπα από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 6 Ιουλίου 1917, κατά τη διάρκεια της αραβικής
26 Ιουνίου 2012
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απορρίπτει τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας. Αρχίζει ο Πόλεμος των Δέκα ...
21 Ιουνίου 2012
Σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας ξεσπά στις ΗΠΑ, με συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, για παράνομες καταθέσεις 700 εκατομμυρίων ...
19 Ιουνίου 2012
Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς - Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου, στις 19 Ιουνίου 1913. Η μάχη ξεκίνησε ...
16 Ιουνίου 2012
Παρουσία στενών συγγενών, λίγων φίλων και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, χωρίς επικήδειους λόγους, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Παιανίας στις 16 ...