methodiko

Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2023 10:44

Χριστίνα Κριτσιμά στο atpreveza.gr: “Να... σπάσουμε το απόστημα στο Δήμο Πρέβεζας - Θα τα αλλάξουμε όλα” (vid)

Συνέντευξη στο atpreveza.gr παραχώρησε η υποψήφια δημοτική σύμβουλος Πρέβεζας με την παράταξη “Ανάπτυξη Τώρα” με υποψήφιο Δήμαρχο τον Γιώργο Νίτσα, Χριστίνα Κριτσιμά. Η κα Κριτσιμά αναφέρθηκε εκτενώς στους λόγους της συνεργασίας των “Ενεργών Δημοτών” με την “Ανάπτυξη Τώρα”, στη μάστιγα των προφορικών αναθέσεων και μοιράστηκε το όραμα το δικό της και της παράταξής της για την επόμενη ημέρα στο Δήμο Πρέβεζας.

-Είστε ένα άτομο που έχετε δηλώσει “παρούσα” σε πολλές εκλογικές μάχες και έχετε εμπειρία στην πολιτική. Για ποιο λόγο επιλέξατε να είστε υποψήφια δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Πρέβεζας;

“Αποφάσισα να είμαι υποψήφια γιατί αγαπάω τον τόπο μου και θέλω να προσφέρω και να συνεισφέρω με τις δικές μου δυνάμεις έστω ένα λιθαράκι. Δεν έχει σημασία από ποιο μετερίζι προσφέρεις. Κάθε προσφορά είναι ευπρόσδεκτη. Ζούμε σε έναν πανέμορφο τόπο με πάρα πολλές δυνατότητες και πάρα πολλές επιλογές να γίνουν πολλά πράγματα. Δυστυχώς ο τόπος μας δεν έχει την ανάπτυξη που του πρέπει και δεν έχει τύχει από τις δημοτικές αρχές ο κόσμος να νιώσει την ασφάλεια στην καθημερινότητά του και τη λειτουργικότητα του Δήμου.

Βλέπουμε έναν Δήμο που συνδυάζει ορεινά, καμπίσια, παραλιακά χωριά. Τα χωριά μας είναι σε πλήρη εγκατάλειψη. Και η πόλη δεν είναι μόνο το κέντρο, αλλά και οι συνοικίες της Πρέβεζας οι οποίες είναι παραμελημένες. Δείχνουν μία εικόνα αδιαφορίας και έλλειψης ποιότητας στην καθημερινότητα του πολίτη. Αυτά ήταν ορισμένα από τα κίνητρα για να πω ότι θα συμμετέχω σε αυτές τις εκλογές στο συνδυασμό με υποψήφιο Δήμαρχο τον Γιώργο Νίτσα, ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος”.

legria.00 05 56 21.Still004

 

Αυτοί οι άνθρωποι (σ.σ. της δημοτικής αρχής ήταν αδιάφοροι και αμέτοχοι στα προβλήματα, μακριά από τον πολίτη και τον άνθρωπο”

 

 

-Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι βασικές αποτυχίες της δημοτικής αρχής Γεωργάκου, που θα πρέπει από την πρώτη στιγμή να διορθωθούν από την επόμενη δημοτική αρχή;

“Όπως προείπα ένα από τα μείζονα προβλήματα είναι η καθημερινότητα και η ποιότητα ζωής του πολίτη. Σε αυτόν τον τομέα η δημοτική αρχή έχει αποτύχει παταγωδώς. Δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα. Έχουμε μία πόλη με σοβαρά προβλήματα στους δρόμους. Το αστικό και επαρχιακό μας δίκτυο είναι απαρχαιωμένο και συμβαίνουν συχνά τροχαία ατυχήματα μέσα στην πόλη της Πρέβεζας. Ένα άλλο πρόβλημα είναι τα πεζοδρόμια. Έχουμε δρόμους χωρίς πεζοδρόμια και όσα υπάρχουν είναι κατεστραμμένα, καταλυμένα, δεν έχουν προσβάσεις για αμαξίδια ή για καροτσάκια για μωρά παιδιά. Δεν είναι λίγες οι φορές που βλέπουμε μαμάδες με καροτσάκια να κυκλοφορούν στο οδόστρωμα. Αυτό είναι πάρα πολύ επικίνδυνο. Δεν μπορεί έστω ένας να το αντιληφθεί αυτό και να επιλύσει αυτό το πρόβλημα; Επιβάλλεται να γίνει σύγχρονη μελέτη, επικαιροποιημένη για το συγκοινωνιακό και κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης μας.

Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι η Πρέβεζα έχει ελλιπή αστική συγκοινωνία. Θα πρέπει να βελτιώσουμε π.χ. με ένα minibus το δίκτυο, για να εξυπηρετηθούν οι πολίτες. Είναι πρώτιστο θέμα. Αυτά βέβαια είναι τα καθημερινά, τα απλά και τα σπουδαία. Η δημοτική αρχή έχει αποτύχει και στα μεγάλα και στα μικρά. Οι δημότες δεν θέλουν έργα βιτρίνας. Οι δημότες θέλουν έργα που θα κάνουν καλύτερη τη ζωή μας. Γνωρίζουμε όλοι το πρόβλημα που υπάρχει με το Νοσοκομείο. Και το κτιριακό και την υποστελέχωση. Πολλές φορές έχουμε απευθυνηθεί στο Δήμαρχο για να πιέσει για τη χρηματοδότηση ή την ανέγερση νέου Νοσοκομείου. Δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα.

Είναι η σύνδεση με τους οδικούς άξονες, η τοπική κοινωνία πίεσε να παραμείνει το πανεπιστημιακό τμήμα, το οποίο είναι με... παράταση στην Πρέβεζα. Η δημοτική αρχή ήταν απούσα. Τους καλούσαμε να έρθουν μαζί μας να πάμε στο Υπουργείο. Δεν ήρθε κανείς. Η ναυτική ακαδημία είχε επίσης προβλήματα. Ο Δήμαρχος δεν κάνει και πάλι τίποτα.

Αυτοί οι άνθρωποι ήταν αδιάφοροι και αμέτοχοι στα προβλήματα, μακριά από τον πολίτη και τον άνθρωπο”.

-Στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο η γυναικεία παρουσία ήταν ελάχιστη. Γιατί πιστεύετε υπάρχει αυτό το φαινόμενο;

“Αυτό το φαινόμενο με έχει απασχολήσει πάρα πολύ. Το ένα σκέλος έχει να κάνει με τους συνδυασμούς που στοχεύουν στο 40%. Αυτό απαιτεί ο νόμος. Αυτή η στόχευση δεν γίνεται με ποιοτικά χαρακτηριστικά αναφορικά με τις γυναίκες και την εκλογιμότητά τους. Όποιος το πετυχαίνει είναι ευχαριστημένος. Το βασικότερο πρόβλημα ανάγεται πρωτίστως στην ανισότητα που υπάρχει μέσα στις οικογένειες. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι όσον αφορά την απασχόληση οι γυναίκες έχουν κάνει πολύ σημαντικά βήματα. Σχεδόν εξισώνονται με τους άντρες, γιατί ασφαλώς δεν μιλάμε για πλήρη εξίσωση, ούτε μισθολογική ή βαθμολογική. Οι γυναίκες όμως έχουν βγει στην αγορά εργασίας. Μέσα στο σπίτι όμως δεν έχουμε ισότητα, γιατί οι γυναίκες επιμερίζονται το σύνολο των βαρών της οικογένειας. Τα παιδιά, το διάβασμα των παιδιών, το νοικοκυριό, τα ψώνια. Στα νέα ζευγάρια η κατάσταση έχει βελτιωθεί, αλλά στις μεγαλύτερες ηλικίες υπάρχει έκδηλη ανισότητα. Οι γυναίκες λοιπόν δεν έχουν τον απαραίτητο χρόνο να ασχοληθούν με τα κοινά, όσο κι αν το θέλουν. Αυτός είναι και ένας λόγος που ασχολούνται σε μεγαλύτερη ηλικία, όταν έχουν ξεφύγει από ορισμένα βάρη.

Πρέπει να εστιάσουμε στην παιδεία για να πετύχουμε την ισότητα.

Κάνω έκκληση σε αυτές τις εκλογές να ψηφιστούν περισσότερες γυναίκες. Πού ξέρετε; Μπορεί και να δούμε διαφορά”.

legria.00 08 09 12.Still001

-Κατά καιρούς έχει απασχολήσει η νυν δημοτική αρχή με το ζήτημα των προφορικών αναθέσεων. Γενικότερα έχουν προκύψει ζητήματα πολιτικής ηθικής στη διαχείριση του Δήμου; Πως πιστεύετε ότι “σπάνε” τέτοιου είδους πολιτικές συμπεριφορές;

“Να... σπάσουμε το απόστημα γιατί αυτό δυστυχώς δεν είναι φαινόμενο μόνο της Πρέβεζας, είναι γενικότερα των καιρών μας. Αυτό είναι πολύ σοβαρό ζήτημα. Και είναι για πολλούς λόγους. Οι συμβάσεις που συνάπτονται στους Δήμους είναι δύο ειδών. Είναι τα μεγάλα και τα μικρά έργα. Τα μεγάλα δημοπρατούνται και στόχος είναι να επιτευχθεί η μεγαλύτερη έκπτωση, καθώς είναι μειοδοτική η διαδικασία, ώστε να κερδίσει ο Δήμος και η εθνική οικονομία. Παρατηρούμε ένα “σπάσιμο” στα επί μέρους έργα και εκεί δίνονται απευθείας σε κάποιους κάποια έργα. Ο μεγαλύτερος όμως όγκος συμβάσεων είναι στα μικρά έργα, τα οποία δίνονται με απευθείας αναθέσεις. Αυτό δείχνει προχειρότητα και δημιουργεί αδιαφάνεια και αναξιοπιστία.

Εμείς ως νέα δημοτική αρχή εφόσον μας εμπιστευτούν οι Πρεβεζάνοι και οι Πρεβεζάνες υποσχόμαστε ότι το ζήτημα των έργων θα υλοποιείται με πλήρη διαφάνεια και αξιοπιστία. Τα έργα θα ανατίθενται μετά από μελέτες ή τεχνικές εκθέσεις και κοστολογήσεις. Οι απευθείας αναθέσεις που κατά κανόνα γίνονται και προφορικά, επειδή πληρώνονται μετά από δικαστικές αποφάσεις δεν γνωρίζει κανείς ποιο είναι πλέον το κόστος κάθε έργου. Το λέω και από την εμπειρία μου ως δικηγόρος. Όταν δεν υπάρχει τεχνική έκθεση ή κοστολόγηση από την υπηρεσία δεν μπορείς να γνωρίζεις πόσο κόστισε ένα έργο. Το δικαστήριο δικαιώνει τον εργολάβο και ο Δήμος καλείται να πληρώσει. Αυτό θα πρέπει να τελειώσει. Όταν μιλάμε για διαφάνεια, αξιοκρατία, αξιοπιστία δεν μπορούμε να μιλάμε για τέτοιες αναθέσεις. Είναι αδύνατο να συνεχίζεται αυτό. Θέλει ο δημότης να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση ή θέλει να αλλάξουμε και να πάμε παραπέρα το Δήμο μας; Εδώ μιλάμε για πάρα πολλά χρήματα, τα οποία στο τέλος της υπόθεσης καλούμαστε να τα πληρώσουμε όλοι μαζί είτε από τη δική μας τσέπη είτε από τον δημοτικό προϋπολογισμό”.

 

 

“Μπορεί ο Δήμος να συμβάλει ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να κρατήσουμε τα παιδιά μας στον τόπο μας

 

 

-Είστε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και συγκεκριμένα της Νομαρχιακής Επιτροπής και παρολίγον υποψήφια Δήμαρχος του κόμματός σας. Τι σηματοδοτεί και πολιτικά η ένταξή σας στο ψηφοδέλτιο της “Ανάπτυξης Τώρα” και πως προέκυψε αυτή η συνεργασία με τους “Ενεργούς Δημότες” και την “Ανάπτυξη Τώρα”;

“Είχα καταθέσει αίτηση για στήριξη από τον ΣΥΡΙΖΑ το Γενάρη. Οι συγκυρίες ήταν ευνοϊκές τότε να δημιουργηθεί ένα ενωτικό ψηφοδέλτιο των ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων του τόπου μας. Αυτό ήταν και το όραμά μου και εκεί στόχευα. Αυτό το εγχείρημα δεν προχώρησε. Από εκεί και πέρα όμως έχω τη δύναμη, τη θέληση και τις γνώσεις να προσφέρω. Γι’ αυτό και αποφάσισα να συμμετέχω. Αυτή η συζήτηση έγινε και με τους Ενεργούς Δημότες.

Αποφασίσαμε να λάβουμε δράση μετέχοντας στα κοινά. Όταν μας έγινε η πρόταση από την “Ανάπτυξη Τώρα” και το Γιώργο Νίτσα θέσαμε δέκα άξονες προτεραιότητας, που τους δημοσιοποιήσαμε κιόλας. Αποδέχθηκαν τη βάση αυτή της συζήτησης στην “Ανάπτυξη Τώρα” και πάνω σε αυτό συνεργαστήκαμε με μία κοινή επιθυμία. Να έρθει μία αλλαγή στον τόπο μας.

Ενωνόμαστε δυνάμεις από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. Καλούμε όλο τον προοδευτικό κόσμο να μας στηρίξει γιατί έχουμε όραμα για ένα καλύτερο αύριο. Τον Δήμο Πρέβεζας τον θέλουμε καλύτερο. Πιο όμορφο, πιο λειτουργικό, πιο παραγωγικό, με μεγαλύτερη ανάπτυξη και το βασικότερο μπορεί ο Δήμος να συμβάλει ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να κρατήσουμε τα παιδιά μας στον τόπο μας. Τα χωριά ερημώνουν, δεν έχουν νέους ανθρώπους. Έφτασαν να είναι χωριά γηρασμένων ανθρώπων. Υπάρχουν δράσεις, υπάρχουν στρατηγικές που μπορεί ο Δήμος να βοηθήσει και να αξιοποιήσουμε τον τόπο μας και με τον τουρισμό και με τον πρωτογενή τομέα.

Καλούμε λοιπόν τους Πρεβεζάνους και τις Πρεβεζάνες να μας ψηφίσουν για ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τα παιδιά μας και να φτιάξουμε το Δήμο της Πρέβεζας έτσι όπως εμείς τον θέλουμε και τον ονειρευόμαστε”.

 

"Ενωνόμαστε δυνάμεις από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. Καλούμε όλο τον προοδευτικό κόσμο να μας στηρίξει γιατί έχουμε όραμα για ένα καλύτερο αύριο. Τον Δήμο Πρέβεζας τον θέλουμε καλύτερο. Πιο όμορφο, πιο λειτουργικό, πιο παραγωγικό".

 

-Συνοπτικά τι θα αλλάξει η “Ανάπτυξη Τώρα” εφόσον είναι δημοτική αρχή την επόμενη ημέρα με Δήμαρχο τον Γιώργο Νίτσα;

“Θα τα αλλάξουμε όλα. Θα δημιουργήσουμε έναν νέο Δήμο, ξεκινώντας από μία νέα φιλοσοφία. Πρώτο μας μέλημα είναι η συμμετοχική δημοκρατία. Η συμμετοχή του πολίτη. Θα δημιουργήσουμε ομάδα υποστήριξης που θα ασχολείται με τα προβλήματα των δημοτών. Θα ακούει και θα επιλύει. Ζητάμε από τώρα στον προεκλογικό αγώνα μας να μας θέτουν τα προβλήματα προς επίλυση. Και δε φοβόμαστε να έρθουν να μας τα θέσουν.

Αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του πολίτη, μεγάλοι και μικροί οδικοί άξονες. Κυκλοφοριακό-συγκοινωνιακό. Θα ζητήσουμε από την Πολιτεία άμεσα την ανέγερση νέου νοσοκομείου Πρέβεζας και την πρόσληψη ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού.

Θέλουμε να μείνει το πανεπιστημιακό τμήμα και να στηριχθεί με νέο τμήμα. Θα απαιτήσουμε να εκσυγχρονιστεί η ναυτική ακαδημία. Οι παιδικές χαρές και τα σχολεία μας να αναβαθμιστούν. Θα υπάρχει πιστοποιημένη παιδική χαρά σε κάθε γειτονιά.

Μου ζητούν από τα χωριά τμήματα ΚΑΠΗ και αθλητισμό για όλους και στα χωριά. Θέλουμε και στα χωριά. Ενίσχυση ομάδων και ανθρώπων που ασχολούνται με τον πολιτισμό, τις τέχνες και τα γράμματα. Μην το ξεχνάμε.

Έτσι πάμε μπροστά το Δήμο και τον τόπο μας. Καλούμε τον κόσμο να μας εμπιστευτεί να κάνουμε βήματα προς το μέλλον και το αύριο και όχι να μένουμε σταθερά πίσω από τις εξελίξεις”.

 

 

Πολυμέσα

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Κοινωνία

25 Σεπτεμβρίου 2023
Ο Σύλλογος εστίασης Πρέβεζας καλεί όλους τους επαγγελματίες του κλάδου να παρευρεθούν στη συνέλευση του την Τρίτη 26/9 στο Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας στις 11:00 για την εγγραφή των μελών του και για
25 Σεπτεμβρίου 2023
Από τους ετεροδημότες της Αττικής ξεκίνησε τις κεντρικές του προεκλογικές ομιλίες ο νυν δήμαρχος Ζηρού και εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος και επικεφαλής ...
25 Σεπτεμβρίου 2023
Η Διεύθυνση, ο Σύλλογος Διδασκόντων/Διδασκουσών και οι μαθητές/τριες του 3ου Γυμνασίου Πρέβεζας ευχαριστούμε θερμά το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ...
25 Σεπτεμβρίου 2023
Η στρατηγική επιλογή της δημοτικής αρχής Γεωργάκου και της διοίκησης της ΔΕΥΑ Πρέβεζας να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του ...
25 Σεπτεμβρίου 2023
Την επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πρέβεζας προκάλεσε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε ΕΙΧ όχημα την Κυριακή στον Αρχάγγελο Πρέβεζας. Στο σημείο ...

Αθλητισμός

19 Σεπτεμβρίου 2023
Στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται στην Πρέβεζα το τουρνουά βόλεϊ γυναικών από τον Φ.Γ.Σ Πρέβεζας με την συνδιοργάνωση της Π.Ε Πρέβεζας και του Δήμου Πρέβεζας. Στον τουρνουά το οποία θα
18 Σεπτεμβρίου 2023
Η ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας ενημερώνει ότι θα λειτουργήσει εισαγωγική Σχολή Διαιτησίας σύμφωνα με το άρθρο 48 του κανονισμού Διαιτησίας της ΕΠΟ. ...
08 Σεπτεμβρίου 2023
Πραγματοποιήθηκε σήμερα η κλήρωση του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α’ ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας για τη σεζόν 2023-2024. Από τη λίστα των ομάδων στην ...
07 Σεπτεμβρίου 2023
Την αναβολή των κολυμβητικών αγώνων για τα “Εν Νικοπόλει Ακτια 2023” ανακοίνωσε ο δήμος Πρέβεζας, ενώ μόλις δύο ώρες πριν είχε στείλει το ...
07 Σεπτεμβρίου 2023
Ραντεβού δίνουν και φέτος οι διοργανωτές των «ΕΝ ΝΙΚΟΠΟΛΕΙ ΑΚΤΙΑ » που θα πραγματοποιηθούν για 9η χρονιά στις 09 Σεπτεμβρίου 2023 στην Πρέβεζα. ...

Πολιτισμός

12 Σεπτεμβρίου 2023
Το 2ο Γυμνάσιο Πρέβεζας εγκαινιάζει από το φετινό σχολικό έτος 2023-2024 το φεστιβάλ του γαλλόφωνου θεάτρου. Ο Δ/ντής του 2ου Γυμνασίου Πρέβεζας Δρ. Κοσμάς Κοψάρης σε σχετική ανακοίνωση
11 Σεπτεμβρίου 2023
Το Τμήμα Πολιτισμού του δήμου Πρέβεζας ενημερώνει ότι ακυρώνεται η παράσταση Πήτερ Παν που ήτανε προγραμματισμένη να γίνει σήμερα Δευτέρα 11 ...
11 Σεπτεμβρίου 2023
Στα στενά του ιστορικού κέντρου και στην αυλή της Μποτίλιας στο Πέλαγο αναβίωσε η Πρεβεζάνικη καντάδα το βράδυ της περασμένης Παρασκευής. Σε ...
08 Σεπτεμβρίου 2023
Λόγω της αυξημένης ζήτησης και των αλλεπάλληλων αιτημάτων πολιτών αποφασίστηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας σε συνεργασία με το Θεατρικό ...
06 Σεπτεμβρίου 2023
Η Λαογραφική Συλλογή «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΙΑΝΝΟΣ» στο Θεσπρωτικό Πρεβέζης φιλοξενεί από τις 8 έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2023 την έκθεση σύγχρονης τέχνης «Για το ...

Στήλες

06 Ιουλίου 2012
Αραβικές δυνάμεις υπό τον Λόρενς της Αραβίας και τον βεδουίνο Αούντα Ιμπού Ταγί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Άκαμπα από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 6 Ιουλίου 1917, κατά τη διάρκεια της αραβικής
26 Ιουνίου 2012
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απορρίπτει τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας. Αρχίζει ο Πόλεμος των Δέκα ...
21 Ιουνίου 2012
Σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας ξεσπά στις ΗΠΑ, με συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, για παράνομες καταθέσεις 700 εκατομμυρίων ...
19 Ιουνίου 2012
Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς - Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου, στις 19 Ιουνίου 1913. Η μάχη ξεκίνησε ...
16 Ιουνίου 2012
Παρουσία στενών συγγενών, λίγων φίλων και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, χωρίς επικήδειους λόγους, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Παιανίας στις 16 ...