Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2023 09:45

Ζώης Γαλατάς-ΑΡ.Π.Η.: “Για μια Ήπειρο που μας αξίζει και μας ανήκει - Ένας τεράστιος πλούτος στα χέρια περίπου 200 οικογενειών” (vid)

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης στην Πρέβεζα, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Ηπείρου με την περιφερειακή παράταξη “Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο-Αγωνιστικό Μέτωπο” Ζώης Γαλατάς, πλασιωμένος από τους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους στην Π.Ε. Πρέβεζας Βαγγέλη Νάνο και Σόνια Μιχαηλίδου.

Ο κ. Γαλατάς, αφού πρώτα έκανε ειδική αναφορά στην απώλεια του Γιάννη Θάνη, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες ημέρες, αναφέρθηκε στο ενωτικό ψηφοδέλτιο της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στην Ήπειρο, στάθηκε στην αρχή της εναλλαγής στις θέσεις εκπροσώπησης που φανερώνει την ισότητα και τον σεβασμό στις ικανότητες των προσώπων της παράταξης και κάλεσε τους πολίτες να διεκδικήσουν μια Ήπειρο που μας αξίζει και μας ανήκει.

M79A4589

Ειδικότερα ο κ. Γαλατάς είπε:

Η περίοδος πριν τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, βρίσκει τα λαϊκά στρώματα και την νεολαία, να δέχονται μια ιστορικών διαστάσεων πολυμέτωπη επίθεση από το κεφάλαιο και τις πολιτικές δυνάμεις που το εκπροσωπούν. Μια επίθεση που οδηγεί στην φτωχοποίηση του λαού και της νεολαίας. Πρωτεργάτης σε αυτή την επίθεση είναι η κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, μέσω της συναίνεσης που παρέχουν στην πλειοψηφία για σημαντικά ζητήματα, αποτελούν τις εγγυήτριες δυνάμεις για το status quo και την παρούσα πολιτική. Τα κόμματα αυτά συνιστούν, παρά τις επιμέρους διαφορές τους, το πολιτικό μπλοκ εξουσίας που υπερασπίζει τα καπιταλιστικά – επιχειρηματικά συμφέροντα σε βάρος των εργαζομένων και της νεολαίας.

Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες είναι «το μακρύ χέρι» ενός αυταρχικού καπιταλιστικού κράτους και έχουν περιοριστεί στο ρόλο ενός γραφειοκρατικού μηχανισμού που στηρίζει και αναπαράγει τα τοπικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Ζωτικές κοινωνικές υπηρεσίες και αγαθά όπως τα απορρίμματα, ο φωτισμός, η ύδρευση, παραδίδονται σταδιακά στους κερδοσκόπους επιχειρηματίες. Τεχνικά έργα επιλέγονται και κατευθύνονται μέσω των ΕΣΠΑ, σε σχέδια του κεφαλαίου και όχι σε κοινωνικές αναγκαιότητες. Όλα ξεπουλιούνται σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης είναι η φορολόγηση των εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου ένα μέρος τους επιστρέφει πίσω σε συγκεκριμένου τύπου έργα.

Οι Υπηρεσίες των Δήμων και των Περιφερειών έχουν έλλειψη μόνιμου και ειδικευμένου προσωπικού και οδηγούνται στην απαξίωση. Οι ελαστικές μορφές εργασίας όχι μόνο δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τη συρρίκνωση και την αναποτελεσματικότητα στην οποία οδηγούνται οι υπηρεσίες των Δήμων και της Περιφέρειας, αλλά λειτουργούν και σαν «παρκάρισμα» ανέργων με ψίχουλα αντί αμοιβής.

Στην Περιφέρεια της Ηπείρου η πολιτική της διοίκησης Καχριμάνη (ΝΔ) με την συναίνεση των ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-«ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ» έχει επιφέρει καταστροφικά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους, συγκεντρώνοντας πλούτο και εξουσία σε μικρή μερίδα καπιταλιστών. Η αναδιανομή του πλούτου προς τα πάνω έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Στον αντίποδα, τα μικρομεσαία στρώματα βιώνουν την συμπίεση προς τα κάτω ή την πτώχευση, ενώ οι εργαζόμενοι επιζούν με μισθούς πείνας σε εργασιακές συνθήκες γαλέρας.

 M79A4566

Ένας τεράστιος πλούτος στην Ήπειρο είναι στα χέρια περίπου 200 οικογενειών” και πρόσθεσε:

 

“Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, το δίλλημα που μπαίνει μπροστά στο λαό μας είναι:

  • με την καπιταλιστική βαρβαρότητα όπου οι ζωτικές μας ανάγκες (νερό, απορρίμματα, ελεύθεροι χώροι, αναψυχή, διασκέδαση, υγεία, παιδεία) θα είναι εμπορεύματα και η ζωή μας θα είναι «επιβίωση» ή

  • με το ανταγωνιστικό κίνημα εργαζομένων, νεολαίας και ανέργων, μικρών αγροτών και κτηνοτρόφων, στην αντεπίθεση για μια αξιοπρεπή ζωή στις πόλεις και τα χωριά μας.

 

Με τους αγώνες μας παίρνουμε θέση και διεκδικούμε:

 

► Μια λαϊκή αυτοδιοίκηση που να υπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών και θα διασφαλίζει τα δικαιώματά τους σε ρήξη με το τοπικό κράτος. Αδήριτη ανάγκη η ρήξη με τον «Κλεισθένη Ι» το νόμο Θεωδορικάκου-Βορίδη .

– για ρήξη με την πολιτική της Ε.Ε. σε τοπικό επίπεδο.

– για γενναία επιχορήγηση των Δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πρέπει να σταματήσει η εξυπηρέτηση των «δανειστών» μέσω της μονομερούς διαγραφής του χρέους, εθνικοποίηση-κρατικοποίηση των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας και των τραπεζών για να επιστραφούν πίσω τα κλεμμένα στο λαό της περιφέρειας και των Δήμων της Ηπείρου

► Κλιμακούμενη αύξηση της φορολογίας στις τοπικές επιχειρηματικές δραστηριότητες, με αντίστοιχη μείωση της φορολογίας για τα λαϊκά στρώματα. Οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης, οι άνεργοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι, δεν πρέπει να πληρώνουν κανένα φόρο.

► Αντίσταση σε κάθε σχέδιο ιδιωτικοποίησης κεντρικό η τοπικό, χωρίς ή με τον θεσμό των Συμπράξεων Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), που παραδίδει τα πάντα στους ιδιώτες (απορρίμματα, νερό, φωτισμό κτλ). Επαναφορά των υπηρεσιών που έχουν ιδιωτικοποιηθεί

► Δημόσια δωρεάν ποιοτική περίθαλψη για όλους. Ενίσχυση όλων των νοσοκομείων. Στελέχωση των Κέντρων Υγείας. Ανέγερση νέων μονάδων υγείας με βάση τις πραγματικές ανάγκες του λαού της περιοχής. Μαζικές προσλήψεις στα Νοσοκομεία τόσο σε γιατρούς όσο και νοσηλευτικό προσωπικό

► Δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, ενιαία πανεπιστημιακή μόρφωση. Να κτιστούν νέα σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί για όλα τα παιδιά χωρίς προϋποθέσεις.

► Ποιοτικές και δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες. Ικανοποίηση των αιτημάτων των ΑμεΑ.

► Διαχείριση του νερού που να υπόκειται σε κοινωνικό και δημοκρατικό έλεγχο. Αγωνιζόμαστε ενάντια στην εκμετάλλευση του υδάτινου πλούτου από τις βιομηχανίες εμφιάλωσης, οι οποίες επιχορηγούνται και ενισχύονται ποικιλοτρόπως.

► Η ενέργεια είναι δημόσιο αγαθό. Απαιτείται ένας εθνικοποιημένος-κρατικός, ενιαίος και καθετοποιημένος τομέας ενέργειας, με εργατικό έλεγχο ώστε να εξασφαλίζει φτηνό ρεύμα και καύσιμα για όλους, αξιοποιώντας τις υπάρχουσες τεχνολογικές δυνατότητες, με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες και την περιβαλλοντική ισορροπία. Κατάργηση του ληστρικού χρηματιστηρίου ενέργειας.  Λέμε όχι στην εξόρυξη υδρογονανθράκων.

► Παραγωγή ποιοτικών και φθηνών τροφίμων με ένα αξιοπρεπές εισόδημα αγροτών και κτηνοτρόφων. Να ανοίξουμε το δρόμο για πρωτοβάθμιους δημοκρατικούς παραγωγικούς συνεταιρισμούς (στη φυτική-ζωική παραγωγή, στην ιχθυοκαλλιέργεια και την αλιεία), ενταγμένους σε ένα ενιαίο δημόσιο φορέα τροφίμων σε σύγκρουση με τις αντιδραστικές αναθεωρήσεις της κοινής αγροτικής πολιτικής (ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην περιοχή μας η ΔΩΔΩΝΗ να περάσει υπό Δημόσιο Έλεγχο σε κρατικό-συνεταιριστική βάση.

► Δικαίωμα στην κατοικία και αγώνας ενάντια στη μετατροπή της κατοικίας σε είδος πολυτελείας. Φραγμός στο airbnb και προτεραιότητα στην κατοικία σαν κοινωνικό δικαίωμα και ανάγκη. Δημόσια στεγαστική πολιτική εργατικών και φοιτητικών εστιών. Άμεση και επιτακτική εναρμόνιση των ενοικίων σε σχέση με τους μισθούς.

► Δημόσιες, ποιοτικές αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες, που να συνδέουν τα τμήματα των πόλεων, αλλά και τις πόλεις και τα χωριά, με τακτικά δρομολόγια, ώστε να σταματήσει η ταλαιπωρία του κόσμου.

► Ενιαίο κεντρικό σχέδιο ουσιαστικής ανακύκλωσης, με πλήρη διαλογή στην πηγή, και παράλληλη μείωση των σύμμεικτων αποβλήτων. Δημόσια αποκεντρωμένη και ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, με εγκαταστάσεις μικρής κλίμακας και όχι φαραωνικά πανάκριβα εργοστάσια, που επιτάσσουν η ΕΕ και οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Όχι στην ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής απορριμμάτων.

► Να περάσουν στα χέρια των Δήμων οι δημόσιοι χώροι που ανήκουν στο κράτος, στην εκκλησία και στις τράπεζες και να γίνουν πάρκα πρασίνου, λαϊκού αθλητισμού, παιδικές χαρές και χώροι πολιτισμού.

► Αναγνώριση του αθλητισμού ως δικαίωμα της νεολαίας και των εργαζομένων και όχι εμπόρευμα.

► Αναγνώριση του τουρισμού ως δικαίωμα των λαϊκών στρωμάτων στην ξεκούραση και στην αναψυχή, ως πολιτισμική διαδικασία γνωριμίας ανάμεσα στους λαούς, κάτι που αντιστρατεύεται τη λογική του κέρδους των κολοσσών της τουριστικής βιομηχανίας, την υποταγή στην ευτέλεια και την εργασιακή εξόντωση των εργαζομένων του τουριστικού κλάδου, την εμπορευματοποίηση του αιγιαλού, πολύτιμων φυσικών τοπίων και οικοσυστημάτων.

► Να μπει τέλος στις ρατσιστικές πολιτικές που γκετοποιούν – περιθωριοποιούν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, στα κλειστά κέντρα -«στρατόπεδα συγκέντρωσης».

 

Ακολούθως παρουσιάστηκαν οι υποψήφιοι στην Π.Ε. Πρέβεζας, που είναι οι εξής:

 

 

ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ

άνεργη

   

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ

υποψήφιος διδάκτωρ χημικού

   

ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Ιδ. υπάλληλος

   

ΓΚΙΖΑΣ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ

φοιτητής πληροφορικής ΕΚΠΑ-εργαζόμενος στον επισιτισμό

   

ΗΛΙΑΣ

ΣΤΕΡΓΙΟΣ

συνταξιούχος εκπαιδευτικός-συγγραφέας

   

ΚΑΤΣΙΩΤΗΣ

ΜΑΡΙΟΣ

Ιδ. υπάλληλος

   

ΚΛΑΠΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ

φοιτητής ΑΣΟΕ

   

ΚΟΤΡΕΤΣΟΥ

ΜΑΡΙΑ

Ιδ. υπάλληλος

   

ΚΩΣΤΟΓΙΑΝΝΗ

ΜΥΡΤΩ

φοιτήτρια ΕΜΠ

   

ΛAΪΝΑ

ΠΑΡΘΕΝΙΑ

Τεχνολόγος πετρελαίου-φυσικού αερίου

   

ΜΑΝΙΚΑΣ

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ

Μηχανικός Επιστήμης Υλικών

   

ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ

ΣΟΝΙΑ

φοιτήτρια Νομικής ΑΠΘ –εργαζόμενη στον επισιτισμό

   

ΜΠΑΚΟΣ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Εκπαιδευτικός

   

ΜΠΟΜΠΟΡΗΣ

ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ

συνταξιούχος χειριστής

   

ΝΑΝΟΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Γεωπόνος

   

ΤΖΑΚΟΥ

ΜΑΡΙΝΑ

συνταξιούχος εκπαιδευτικός

   

ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

μελισσοκόμος, αγρότης

   

ΥΦΑΝΤΗ

ΕΛΙΣΑΒΕΤ

ιδ. υπάλληλος

   

ΧΡΗΣΤΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΣ

Ιδ. υπάλληλος

   

ΧΡΥΣΙΚΟΥ

ΓΙΑΝΝΟΥΛΑ

εκπαιδευτικός

 

 

 

 

 

Πολυμέσα

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Κοινωνία

02 Μαϊος 2024
Τον περασμένο Οκτώβριο με ρεπορτάζ μας (δείτε εδώ) είχαμε αναδείξει τα σοβαρά προβλήματα στα τείχη του Κάστρου του Αγ. Ανδρέα, και ειδικότερα στο σημείο όπου βρίσκεται το Μνημείο Ηρώων στην Πρέβεζα,
02 Μαϊος 2024
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πρέβεζας, εκφράζει την έντονη και κατηγορηματική αντίθεση του στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για το νέο «Δικαστικό Χάρτη». ...
02 Μαϊος 2024
Για απαράδεκτη και προσβλητική τροπολογία κάνει λόγο η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Πρέβεζας αναφερόμενη στην απόφαση της κυβέρνησης για ...
02 Μαϊος 2024
Μετά το Καναλάκι ξεκίνησε η εφαρμογή των νέων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που προβλέπει η εγκεκριμένη κυκλοφοριακή μελέτη και στην Πάργα έπειτα από την ...

Αθλητισμός

23 Απριλίου 2024
Την 3η θέση στα 400 μέτρα εμπόδια κατέκτησε η Κυριακή Τσαούση στους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες Κλασσικού Αθλητισμού ΓΕ.Λ. – ΕΠΑ.Λ. Ελλάδας – Κύπρου 2024. Η αθλήτρια του Δημήτρη Γεωργοπέτρη
22 Απριλίου 2024
Στα πλαίσια του διασυλλογικού πρωταθλήματος Κ16, που έγινε στα Γιάννενα τις 20/4/24 η Χαρά Γέρου σημείωσε τη 5η καλύτερη επίδοση της τελευταίας ...
15 Απριλίου 2024
Ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Πρέβεζας-Λευκάδας απέστειλε την παρακάτω συγχαρητήρια ανακοίνωση: Θερμά συγχαρητήρια !!!!στους συλλόγους ...
12 Απριλίου 2024
Στο δημοτικό στάδιο “Αθανασία Τσουμελέκα” θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απριλίου ο τελικός του Κυπέλλου ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας ανάμεσα στον Ερμή ...
03 Απριλίου 2024
Από την Οργανωτική Επιτροπή Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων(Ο.Ε.Σ.Α.Δ.) Πρέβεζας, ανακοινώνεται ότι στα πλαίσια των Πανελλήνιων Αγώνων ΓΕ.Λ. & ...

Πολιτισμός

25 Απριλίου 2024
  Κρατήσεις στο : 2682089789, 6909963253 ή με μήνυμα στην σελίδα του Diem στο Instagram και στο Facebook!
25 Απριλίου 2024
Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Η Πρέβεζα στα Οθωμανικά αρχεία», συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις και η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας την ...
24 Απριλίου 2024
Ο Δήμος Πρέβεζας διοργανώνει Εκδήλωση για τον Εορτασμό της Παγκόσμια Ημέρα Χορού το Σάββατο 27 Απριλίου 2024 και ώρα 18:30 π.μ στην Πλατεία ...
25 Απριλίου 2024
  Κρατήσεις στο : 2682089789, 6909963253 ή με μήνυμα στην σελίδα του Diem στο Instagram και στο Facebook!

Στήλες

06 Ιουλίου 2012
Αραβικές δυνάμεις υπό τον Λόρενς της Αραβίας και τον βεδουίνο Αούντα Ιμπού Ταγί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Άκαμπα από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 6 Ιουλίου 1917, κατά τη διάρκεια της αραβικής
26 Ιουνίου 2012
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απορρίπτει τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας. Αρχίζει ο Πόλεμος των Δέκα ...
21 Ιουνίου 2012
Σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας ξεσπά στις ΗΠΑ, με συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, για παράνομες καταθέσεις 700 εκατομμυρίων ...
19 Ιουνίου 2012
Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς - Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου, στις 19 Ιουνίου 1913. Η μάχη ξεκίνησε ...
16 Ιουνίου 2012
Παρουσία στενών συγγενών, λίγων φίλων και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, χωρίς επικήδειους λόγους, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Παιανίας στις 16 ...