Πέμπτη, 05 Οκτωβρίου 2023 16:03

Στράτος Ιωάννου: "Ολοκληρώνουμε έργα προϋπολογισμού 160 εκ. ευρώ - Θέλω να διεκδικήσω πολλά περισσότερα από αυτά που μας αναλογούν"

Συνέντευξη στο atpreveza.gr παραχώρησε ο νυν αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Ηπείρου με την παράταξη “Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου" Στράτος Ιωάννου.  

Ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε στο όραμά του για το Νομό Πρέβεζας για την επόμενη πενταετία, στάθηκε στα έργα που είτε ολοκληρώθηκαν είτε εκτελούνται και τα οποία ξεπερνούν τα 160 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αναφέρθηκε και σε ζητήματα για τα οποία μπορεί να μην έχει αρμοδιότητα η Περιφέρεια Ηπείρου, ωστόσο όπως τόνισε η Περιφέρεια ανέλαβε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις.

 

-Επειδή οι καιροί είναι τέτοιοι θα ήθελα να ξεκινήσουμε με το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και των πλημμυρών. Εδώ σε αυτό το γραφείο το 2016 σε ενημέρωση – συζήτηση που είχαμε μας είχατε πει ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα φαινόμενο στο οποίο δεν έχουμε δώσει την προσοχή που πρέπει και δυστυχώς επιβεβαιωθήκατε με πολύ άσχημο τρόπο σε άλλες περιοχές της χώρας. Τι έχει κάνει η Περιφέρεια Ηπείρου όσον αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα και την αντιπλημμυρική προστασία;

Έχετε απόλυτο δίκιο, 7 χρόνια πριν είχα πει αυτά τα προφητικά λόγια. Βέβαια δεν συνέβησαν στην περιοχή μας ευτυχώς, αλλά συνέβησαν στη Θεσσαλία με τα αποτελέσματα που γνωρίζουμε. Είναι ένα φαινόμενο που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και δυστυχώς και το κράτος δεν έχει δώσει την πρέπουσα προσοχή. Δηλαδή έχει αγνοήσει τα μηνύματα που μας έρχονται κατά καιρούς, με αποτέλεσμα να μη μας έχει στείλει επαρκή χρηματοδότηση για να μπορέσουμε να κάνουμε κάποια πράγματα που θέλουμε. Παρόλα αυτά εμείς σε συνεργασία και με τους δήμους και σαν ΠΕΠ Ηπείρου προσπαθήσαμε να δούμε τις επικίνδυνες ζώνες που υπάρχουν, προχωρήσαμε σε μια σειρά από οριοθετήσεις ρεμάτων και εφόσον τελειώσανε οι μελέτες προχωρήσαμε και τις απαραίτητες διευθετήσεις. Έτσι υπάρχουν σε εξέλιξη έργα και μελέτες αυτή τη στιγμή και επίσης υπάρχει σε εξέλιξη ένας μεγάλος αριθμός προκαταρκτικών μελετών για μια σειρά από ρέματα, στα σημεία που έχουν οριστεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ως ζώνες μέσου και υψηλού κινδύνου πλημμυρών για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα αυτά.

Δεν σταθήκαμε μόνο εκεί όμως, με τα μηχανήματα της Περιφέρειας αλλά και με μισθωμένα μηχανήματα κάνουμε ευρύτατους καθαρισμούς καθόλη τη διάρκεια του χρόνου σε ρέματα, σε διάφορα άλλα μικρότερα αποστραγγιστικά αυλάκια για να μπορεί να υπάρχει αυτή η διευθέτηση. Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα και θέλω να πω το εξής, είναι να μη μας τύχει ένα τέτοιο γεγονός σαν αυτό που συνέβη στη Θεσσαλία. Με τόσο πολύ νερό δεν υπάρχει υποδομή, γιατί πρέπει να μιλάμε συγκεκριμένα και όχι να λαϊκίζουμε, που να μπορεί να κατασκευαστεί για να δεχθεί τέτοιο όγκο νερού. Άρα το βασικότερο είναι η πρόληψη και να είμαστε έτοιμοι να μπορούμε να λειτουργήσουμε και προληπτικά αλλά και κατασταλτικά αν συμβεί το γεγονός, να είναι οργανωμένη η πολιτεία. Εμείς φέτος κάναμε τρία συντονιστικά όργανα για τις φωτιές το Καλοκαίρι, το Χειμώνα πάλι κάναμε άλλες τρεις φορές για να είμαστε πάντα σε ετοιμότητα και να βλέπουμε τα προβλήματα που υπάρχουν για να μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε.

stratos wide 1.00 10 16 25.Still006

“Ήταν στρατηγική μας απόφαση να πάρουμε πάνω μας τον οδικό άξονα Πρέβεζα-Ιόνια Οδός – Ακόμη πιο σημαντικός ο άξονας Πρέβεζα-Ηγουμενίτσα”

 

-Ένα άλλο ζήτημα που “καίει” την περιοχή είναι οι οδικοί άξονες. Θα αποφύγουμε λίγο το γεγονός αν υπάρχει σύνδεση ή όχι της περιοχής με τους μεγάλους οδικούς άξονες, θα μπω όμως στις δύο βασικές οδούς που έχει ανάγκη η Πρέβεζα και η ευρύτερη περιοχή, που είναι η σύνδεση με τα Ιωάννινα και ο παραλιακός δρόμος Πρέβεζα-Πάργα. Κάνατε μια παρουσίαση πρόσφατα στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Πρέβεζας για τους οδικούς άξονες. Πιστεύετε ότι έχετε “μπλέξει” με τους οδικούς άξονες, εφόσον εκλεγείτε ξανά περιφερειακή αρχή; Από την άποψη ότι ο πολίτης στην Πρέβεζα περίμενε τη σύνδεση για τα Γιάννενα και ακούει για μια μελέτη που σέρνεται για περίπου 20 χρόνια.

Κοιτάξτε να δείτε, είχαμε μπλέξει που από το 1997 το συγκεκριμένο κομμάτι (το Πρέβεζα-Ιωάννινα) το είχε το Υπουργείο και τόσα χρόνια δεν κατάφερε να κάνει μια μελέτη και αν δείτε τι παραλάβαμε, δεν είναι τίποτα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Έπρεπε να πάρουμε μια απόφαση. Εγώ αφουγκραζόμουν τους πολίτες της Πρέβεζας και έβλεπα την αναγκαιότητα αυτών των δύο αξόνων που αναφέρατε και να σας πω και μια εκτίμησή μου, για μένα είναι πιο σημαντικός ο άξονας Πρέβεζα-Ηγουμενίτσα από τον άλλο άξονα, αλλά και τους δύο θα τους αντιμετωπίσουμε και θα σας εξηγήσω πως.

Έπρεπε να πάρουμε μια απόφαση, ή θα προσπαθήσουμε να το πάρουμε εμείς πάνω μας όπως έχουμε κάνει και με άλλα πράγματα ή ειδάλλως θα περιμένουμε άλλα τόσα χρόνια το κράτος να τελειώσει τη μελέτη και μετά αν θα βρει τα χρήματα να δημοπρατήσει. Έτσι λοιπόν ήταν μια στρατηγική απόφαση. Ο περιφερειάρχης κι εγώ αποφασίσαμε να πάρουμε τη μελέτη και μέσα από τα δικά μας χρήματα να ξεκινήσουμε τμηματικά να φτιάχνουμε αυτά που αντέχει η τσέπη μας, να το πω έτσι απλά, και ταυτόχρονα να διεκδικούμε χρήματα για να συνεχίσουμε και τα άλλα τμήματα.

Αυτό που συνέβη πριν 3 μήνες περίπου που ήταν η παρουσίαση, ήταν κάτι το οποίο κάποιοι λίγοι ευτυχώς δεν το κατάλαβαν. Δεν καταλάβανε τι σήμαινε αυτή η παρουσίαση που έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο. Σήμαινε ότι ο Περιφερειάρχης που όλοι γνωρίζουν την αποτελεσματικότητά του, όλοι γνωρίζουν ότι όταν λέει και υπόσχεται κάτι το κάνει, ήρθε εδώ και μπροστά στους πολίτες της Πρέβεζας δεσμεύτηκε ότι το τμήμα από κόμβο Καμπής μέχρι γέφυρα Καλογήρου και το τμήμα από τον κόμβο της Λούτσας, ο οποίος ξεκίνησε να κατασκευάζεται αυτές τις μέρες, μέχρι τη διασταύρωση της Πάργας θα είναι τα τμήματα που μελετώνται αυτή τη στιγμή και είναι πιο ώριμα μελετητικά, για αυτό και μιλάω για αυτά τα δύο, θα κατασκευαστούν και με ορίζοντα χρονικό τέλος του 2024 με αρχές του 2025 το τμήμα από Καμπή μέχρι γέφυρα Καλογήρου και αρχές του 2025 το τμήμα από Λούτσα μέχρι τη διασταύρωση της Πάργας με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Ηπείρου. Δηλαδή από χρήματα που έχουμε εμείς από το ΕΣΠΑ. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και αντί να επικροτηθεί και να πουν ότι μπαίνει μπροστά αντί να περιμένουμε το Υπουργείο άλλα τόσα χρόνια, κάποιοι λίγοι ευτυχώς πήγαν να κάνουν αντιπολίτευση. Αυτή ήταν η δέσμευση του περιφερειάρχη και η δικιά μου πάνω στο θέμα των οδικών αξόνων και ένας από τους λόγους που ζητάω την ψήφο των συμπολιτών μας για άλλη μια θητεία είναι αυτός. Για να διασφαλίσω ότι πράγματι αυτά θα γίνουν, γιατί όπως καλά γνωρίζετε δεν είναι θέματα τα οποία γίνονται και τελειώνουν σε μια στιγμή. Θέλουν πολλή δουλειά για να μπορέσουν να προχωρήσουν αυτά.

Ταυτόχρονα θα ωριμάζουν και οι υπόλοιπες μελέτες και θα ψάχνουμε χρηματοδοτικά εργαλεία. Κάποιοι λένε ότι αυτό είναι ρίσκο, σαφώς και είναι ρίσκο αλλά από το να περιμένεις από το κράτος τόσα χρόνια να τελειώσουν μια μελέτη και άλλα τόσα που θα έκαναν για να την τελειώσουν και να σου πουν μετά ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τους οδικούς άξονες... Όπως έγινε και με το Ταμείο Ανάκαμψης, όπου λένε κάποιοι γιατί κάνετε τόσους οδικούς κόμβους και δεν κάνετε ένα τμήμα του δρόμου; Μα γιατί στο Ταμείο Ανάκαμψης δεν μπαίνουν οδικοί άξονες, υπάρχει όμως μια παράγραφος που λέει ότι για λόγους οδικής ασφάλειας μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε έργα και αυτοί είναι οι κόμβοι. Άρα εμείς τι κάναμε, πήραμε χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, 6 εκατομμύρια πήρε η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας και αυτό το κατάφερα εγώ. Μέσα από αυτά φτιάχνουμε τον κόμβο Λούτσας, τον κόμβο Βαλανιδοράχης και τον κόμβο Μεσοποτάμου και 4 εκατομμύρια ο ποδηλατόδρομος. 10 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης δηλαδή. Έτσι λοιπόν μπορούμε να βρούμε και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία αφού θα έχουμε ώριμες τις μελέτες και τμηματικά να βρούμε τις χρηματοδοτήσεις που απαιτούνται. Ένα άλλο παράδειγμα είναι το αλιευτικό του Μύτικα, όπου είχαμε ωριμάσει τη μελέτη και επειδή είχαμε ωριμάσει τη μελέτη βρήκαμε ως χρηματοδοτικό εργαλείο το Interreg Ελλάδας-Ιταλίας. Πρέπει να ξέρεις που θα παλέψεις, πρέπει να έχεις την εμπειρία που θα διεκδικήσεις τη χρηματοδότηση για να μπορέσεις να εντάξεις αυτά τα έργα.

Αυτοί οι δύο οδικοί άξονες είναι σημαντικοί για την περιοχή μας, όμως θα πρέπει να πω ότι σε ένα μήνα μετά από μεγάλο αγώνα τελειώνει ο άξονας κόμβος Αμβρακίας επί της Ιονίας Οδού με Άκτιο. Το αργότερο μέχρι το Δεκέμβριο αυτός ο άξονας θα δοθεί σε κυκλοφορία και θα εξυπηρετεί εν δυνάμει τα 7 εκατομμύρια πληθυσμού της χώρας που θα θέλουν να μεταβούν στην περιοχή μας. Το υπόλοιπο 1,5 εκατομμύριο από τη Βόρεια Ελλάδα μέχρι την Πάργα και τη Λούτσα το εξυπηρετεί το τμήμα που εμείς έχουμε κατασκευάσει ως Περιφέρεια από τον κόμβο Βασιλικού επί της Εγνατίας, Καρτέρι, διασταύρωση Πάργας. Και μένει το υπόλοιπο 1,5 εκατομμύριο από τη Βόρεια Ελλάδα που θέλει να πάει και παρακάτω από τη Λούτσα μέχρι Πρέβεζα και οι κάτοικοι βέβαια των Ιωαννίνων και της Άρτας, αναφέρομαι στο δρόμο από κόμβο Καμπής μέχρι Πρέβεζα. Για αυτό συζητάμε τώρα, αλλά δεν λίγο κι αυτό. Θέλουμε κι αυτό και περισσότερα! Αλλά για αυτό είπα πριν ότι είναι πιο σημαντικός ο άξονας Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας, γιατί αυτός ο άξονας τώρα που θα δοθεί το Αμβρακία-Άκτιο θα δεχθεί μεγάλη πίεση και πρέπει όσο γίνεται πιο γρήγορα να κατασκευαστεί για να δεχθεί τους επισκέπτες.

 

“Θέλω να διεκδικήσω πολλά περισσότερα από αυτά που μας αναλογούν - Σχεδιάσαμε, μελετήσαμε, δημοπρατήσαμε και ολοκληρώνουμε έργα συνολικού προϋπολογισμού 160 εκατομμυρίων ευρώ”

 

-Ο κ. Καχριμάνης είχε πει ο ίδιος σε επίσκεψή του στην Πρέβεζα ότι η Πρέβεζα είναι αδικημένη. Καταγράφεται στις εκθέσεις της Κομισιόν ότι όντως το θέμα των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων όχι μόνο στην Ήπειρο αλλά και αλλού, αλλά ειδικά στην Ήπειρο είναι μείζον. Ποιες πολιτικές και ποιες στρατηγικές σκοπεύετε αν εκλεγείτε ξανά να προχωρήσετε ώστε να αμβλυνθούν αυτές οι ανισότητες και να υπάρχει η αίσθηση στον πολίτη της Πρέβεζας ότι έχει την ίδια αντιμετώπιση με τον πολίτη των Ιωαννίνων;

Εγώ όπου και να πάω λέω ότι η Πρέβεζα είναι αδικημένη και το λέω γιατί θέλω να διεκδικήσω περισσότερα. Θέλω να διεκδικήσω πολλά περισσότερα από αυτά που μας αναλογούν. Αν δείτε με αριθμούς έχουμε κάνει στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας έργα 160 εκατομμυρίων ευρώ. Ξέρετε πόσο ήταν το ΠΕΠ Ηπείρου στην περίοδο που μας πέρασε; 320 εκατομμύρια. Ξέρετε πόσο μας αναλογούσε; Το 19%, δηλαδή τα 60 περίπου εκατομμύρια και εμείς έχουμε 160 εκατομμύρια έργα δρομολογημένα, δημοπρατημένα, άλλα κατασκευασμένα. Άρα λοιπόν πως είναι αδικημένη η Πρέβεζα; Το λέω τώρα βέβαια γιατί με κατηγορούν, αλλά μετά τις εκλογές θα λέω πάλι ότι είμαστε αδικημένοι και ότι θέλουμε κι άλλα και έτσι θα το περάσω και στον Περιφερειάρχη και στα Υπουργεία για να πάω να διεκδικήσω και να πάρω περισσότερα.

49 εκατομμύρια ευρώ ο βιολογικός καθαρισμός των παραλιών της Πρέβεζας. 39 εκατομμύρια ευρώ για το μεγαλόπνοο και οραματικό έργο των πολιτιστικών διαδρομών, που έχει σπάσει κόκαλα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Ένα έργο επινόησης δικιάς μας με συμμαχίες τρομερές, με το Διάζωμα, με Πανεπιστήμια, με πολίτες, με μαθητές... 30 εκατομμύρια έχουμε δώσει στους τρεις δήμους για να κάνουν μια σειρά από έργα όπως οι ασφαλτοστρώσεις. 20 εκατομμύρια ευρώ η είσοδος της πόλης της Πρέβεζας που κατασκευάζεται αυτή τη στιγμή και σε ένα χρόνο θα είναι έτοιμη. 11,5 εκατομμύρια ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των αντλιοστασίων αλλά και τα φωτοβολταϊκά πάρκα για να τους λύσουμε το πρόβλημα της ΔΕΗ. 6 εκατομμύρια ευρώ για τα λιμνοθαλάσσια οικοσυστήματα. 3,5 εκατομμύρια το αλιευτικό καταφύγιο του Μύτικα. 15 εκατομμύρια ευρώ για το κάστρο του Αγίου Ανδρέα. Το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου που το πήραμε, το καθαρίσαμε για να το αποτυπώσουμε για να γίνουν οι οριστικές μελέτες. 750 χιλιάδες ευρώ το δημοτικό σχολείο στο Κανάλι και μια σειρά από πολλά μικρά έργα για τη βελτίωση της καθημερινότητας όπως ασφαλτοστρώσεις και χαλικοστρώσεις, καθαρισμοί ποταμών, μελέτες διευθέτησης ρεμάτων κλπ. Ένα πλήθος έργων που αν τα προσθέσετε είναι παραπάνω από τα 160 εκατομμύρια ευρώ που είπα στρογγυλοποιημένα. Αυτά λοιπόν είναι έργα για την πόλη της Πρέβεζας, είναι έργα για το δήμο Ζηρού, το δήμο Πάργας και το δήμο Πρέβεζας και είναι σημαντικά έργα.

 

“Το πιο σημαντικό έργο της Περιφέρειας Ηπείρου είναι η τουριστική ανάπτυξη”

Δεν σας είπα όμως το πιο σημαντικό έργο που έχει κάνει η Περιφέρεια Ηπείρου και επειδή ήμουν και υπεύθυνος σε αυτό τον τομέα για όλη την Ήπειρο, που είναι η τουριστική ανάπτυξη. Αυτό το έργο υπερβαίνει τα 160 εκατομμύρια ευρώ και αυτό δεν το έχει καταλάβει ο πολίτης γιατί για αυτούς μπορεί να μην είναι μετρήσιμο, αλλά για εμάς και για όσους ασχολούνται με τον τουρισμό και μετράνε οικονομικά είναι μετρήσιμο. Όταν το 2011 που αναλάβαμε έχει πέσει κατά 3/4 ο τζίρος όλων των επιχειρήσεων λόγω των μνημονίων, ξέρετε τι υπήρχε από τουρισμό στην περιοχή; Πριν τα μνημόνια υπήρχε ένα 95% ελληνικός τουρισμός και ένα 5% ξένος. Με το που ξεκίνησαν τα μνημόνια εξαφανίστηκαν οι Έλληνες γιατί δεν είχαν χρήματα, επιχειρήσεις κλείνανε, η κατάσταση ήταν τραφική. Εμείς αναλάβαμε σε αυτή τη συγκυρία και φτάσαμε το Νομό Πρέβεζας σήμερα να έχει κάνει μια τεράστια αλματώδη αύξηση με την τουριστική κίνηση να ξεκινάει από τον Απρίλιο και όχι από τον Ιούλιο όπως γινόταν πριν το 2010 και έχουμε πάνω από 65% ξένους επισκέπτες και 35 % Έλληνες. Υπάρχει μια τεράστια εξωστρέφεια, έχει αυξηθεί 3 φορές η κίνηση του αεροδρομίου του Ακτίου από το 2013 μέχρι το 2023. Μιλάμε για μια τεράστια τουριστική ανάπτυξη που έχει απτά αποτελέσματα όχι μόνο στις ξενοδοχειακές μονάδες και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, αλλά σε πολλούς επαγγελματικούς κλάδους της περιοχής.

 

“Άκρως επιτυχημένο το τουριστικό μοντέλο των τεσσάρων εποχών - Συνδέσαμε τον τουρισμό με τον πολιτισμό και τα τοπικά προϊόντα ”

-Αφού μιλάμε για τουρισμό, το μοντέλο που εσείς εισαγάγατε ως αντιπεριφερειάρχης τουρισμού, έχει πετύχει; Δηλαδή το μοντέλο του να συνδυαστούν τέσσερις νομοί μεταξύ τους σε ένα ενιαίο τουριστικό προϊόν; Γιατί υπάρχει και η κριτική ότι αυτό δεν έχει επιτευχθεί και ότι η Πρέβεζα δεν μπορεί να έχει το ίδιο τουριστικό μοντέλο με τα Γιάννενα ή ότι δεν μπορούν να συνδυαστούν τα δύο μοντέλα. Με δεδομένο κιόλας ότι υπήρχαν και εργασιακά προβλήματα, ήταν λιγότεροι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό φέτος... Επιπλέον, δεχθήκατε για την τουριστική προβολή και κριτική από τον επικεφαλής τον Οριζόντων Ηπείρου για φαγοπότι. Υπάρχει και αυτή η πλευρά σε αυτή την τουριστική ανάπτυξη που αντικειμενικά υπάρχει στην περιοχή;

Το μοντέλο ήταν άκρως επιτυχημένο. Το πρώτο που κάναμε ήταν ένα στρατηγικό σχέδιο για το πώς θα βαδίσει τουριστικά η περιοχή μας. Το αποτέλεσμα που βγήκε μπορεί να ήταν μια πρόταση δικιά μου, αλλά συζητήθηκε με όλους τους φορείς και όλοι οι φορείς το αγκάλιασαν, το βελτιώσανε και το συμπλήρωσαν ότι πρέπει να πάμε την Ήπειρο ως ένα ενιαίο προϊόν, ως η Ήπειρος των τεσσάρων εποχών. Το 2011 σχεδιάσαμε ένα πρόγραμμα βραχυπρόθεσμο λόγω της κρίσης, έπρεπε άμεσα μέσα σε ένα χρόνο να έχουμε απαντήσεις για να μπορέσουμε να τονώσουμε την τοπική οικονομία η οποία είχε καταβαραθρωθεί και παράλληλα σχεδιάσαμε ένα μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο πρόγραμμα.

Σχεδιάσαμε όλα αυτά με πάρα πολλή δουλειά, σε συνεργασία με τους φορείς του κλάδου και αφού καταφέραμε και το κάναμε αυτό, έδωσε αποτελέσματα και τα αποτελέσματα φαίνονται. Όλοι είχαν την εντύπωση ότι ο τουρισμός είναι κάτι το στατικό, το περιόριζαν ας πούμε στο νομό Πρέβεζας λες και ο Νομός Πρέβεζας που τελειώνει εδώ μπροστά στη θάλασσα ο τουρίστας δεν θα μπορέσει να πάει απέναντι ας πούμε στη Λευκάδα ή τη Βόνιτσα γιατί εκεί είναι άλλοι νομοί. Δεν υπάρχουν διοικητικά και γεωγραφικά όρια στον τουρισμό. Αυτή λοιπόν η κακή νοοτροπία και η λογική ότι ο επισκέπτης έρχεται και κάθεται σε ένα σημείο έπρεπε να αλλάξει και άλλαξε. Έρχονται επισκέπτες στην περιοχή μας και επιλέγουν να κάνουν ημερήσιες εκδρομές μέχρι τα Μετέωρα και δεν θα επιλέξουν να επισκεφτούν από τα Γιάννενα ή τα Τζουμέρκα την Πρέβεζα και το αντίστροφο; Αυτή η σύνδεση μας έδωσε τη δυνατότητα να μπορούμε να διαφημίζουμε την Ήπειρο 365 μέρες το χρόνο και να προβάλλονται όλες οι περιοχές της καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

Πρόκειται για ένα πολύ επιτυχημένο μοντέλο και σημαντικό ήταν επίσης το ότι συνδέσαμε τον τουρισμό με τον πολιτισμό και τα τοπικά προϊόντα και τη γαστρονομία. Ήμασταν οι πρώτοι που το κάναμε το 2011 και έρχεται το Υπουργείο μετά από 8 χρόνια και μάλιστα προς τιμή της η τότε Υπουργός είπε ότι θα ακολουθηθεί το μοντέλο της Περιφέρειας Ηπείρου. Αυτές είναι οι καινοτομίες που κάναμε, οι οποίες στην πράξη απόδειξαν ότι ήταν σωστές με βάση την αλματώδη τουριστική αύξηση που έχουμε και με βάση τη μεγάλη αύξηση των εσόδων που έχουν οι επιχειρηματίες του τουρισμού. Και το δείχνουν οι αριθμοί ότι ήταν σωστά γιατί μπορεί η Ελλάδα να είχε μια τουριστική αύξηση σαφώς αλλά η αύξηση στην περιοχή μας ήταν υπερδιπλάσια του μέσου όρου της αύξησης της χώρας. Κάναμε πάρα πολλή δουλειά, είμαι πολύ περήφανος για αυτό και αυτό είναι το πιο σημαντικό έργο και μεγαλύτερο των 160 εκατομμυρίων ευρώ που σας είπα νωρίτερα.

 stratos wide 1.00 14 37 14.Still008

 

-Μιας και μιλάμε για τουριστικά μοντέλα, υπάρχει ανάδοχος για ένα έργο από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο ποδηλατόδρομος που θα συνδέσει την Πρέβεζα με την Πάργα. Εκεί υπήρχαν και κάποια σχόλια από τη στιγμή που έχει προβλήματα η οδική σύνδεση της Πρέβεζας με την Πάργα. Είναι ένα καινοτόμο project, εσείς πως θεωρείτε ότι θα βοηθήσει ειδικότερα τον τουρισμό;

Όπως το είπατε, άκουσα και κριτική για το συγκεκριμένο έργο ότι εδώ δεν έχουμε το συγκεκριμένο οδικό άξονα φτιάχνουμε ποδηλατόδρομο. Πρέπει να καταλάβουν οι συμπολίτες μας ότι εμείς προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία, γι αυτό φτάσαμε και σε αυτό το ποσό των 160 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό είναι η εμπειρία, αυτό είναι η γνώση, αυτό είναι η πολλή δουλειά η οποία δίνει αυτά τα αποτελέσματα, να βρούμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να μπορέσουμε να κάνουμε τέτοια έργα για την περιοχή.

Βρήκα ένα χρηματοδοτικό εργαλείο όπου μπορώ να πάρω χρήματα για ποδηλατόδρομο, τι θα πω δεν έχω φτιάξει τον τάδε δρόμο οπότε δεν τα παίρνω; Μα αφού αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο είναι μόνο για ποδηλατόδρομο, έπρεπε λοιπόν να το πάρω. Εγώ βέβαια είχα έτοιμη τη μελέτη γιατί εγώ πιστεύω στους ποδηλατοδρόμους όχι μόνο σε αυτούς είναι στην αρμοδιότητά μου εκτός πόλεων αλλά και μέσα στις πόλεις. Εγώ το αγαπώ το ποδήλατο και η αγάπη μου αυτή με βοήθησε να έχω γνώση πάνω σε αυτό το θέμα, ότι το 15% των επισκεπτών θέλουν το ποδήλατο. Είναι μεγάλο το ποσοστό και δεν είναι μόνο για αυτούς που ταξιδεύουν με ποδήλατο αλλά και για τον επισκέπτη που του αρέσει το ποδήλατο, θέλει εκεί που θα πάει διακοπές να κάνει ποδήλατο και σαν βόλτα και σαν γυμναστική και για να δει τα αξιοθέατα. Όταν ξέρει ότι υπάρχει ποδηλατόδρομος θα προτιμήσει την περιοχή μας περισσότερο από άλλη περιοχή που δεν έχει ποδηλατόδρομο. Είναι ένα πολύ βασικό κομμάτι που πολλοί το αγνοούν.

Πρόκειται για ένα διευρωπαϊκό δίκτυο αυτό που κάνουμε, το eurovello 8 που θα συνδεθεί με την Ευρώπη και είμαστε οι πρώτοι στην Ελλάδα που το κάνουμε και είμαι πολύ περήφανος για αυτό. Είναι καινοτόμα πράγματα αυτά που κάνουμε και βρίσκουμε χρηματοδοτήσεις για αυτά. Πρόκειται για ένα έργο που θα τονώσει το τουριστικό μας προϊόν κατά πολύ περισσότερο. Παράλληλα και το έργο του βιολογικού καθαρισμού ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ είναι μεν ένα μεγάλο και πολύ σοβαρό περιβαλλοντικό έργο, όμως είναι και τρομερά αναπτυξιακό καθώς πλέον οι πράσινοι προορισμοί είναι αυτοί που αποτελούν πρώτη επιλογή για τους επισκέπτες και το Α για τις πράσινες περιοχές είναι ο βιολογικός καθαρισμός.

 

“Πρωτοστάτησα στον αγώνα για την παραμονή του Πανεπιστημιακού Τμήματος. Δεν πρέπει να κλείσει και θα πρέπει να έρθει και δεύτερη Σχολή”

 

-Πάμε και σε δύο θέματα που “πονάνε” την περιοχή μας. Βέβαια δεν είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Περιφέρειας και αυτά είναι το νέο Νοσοκομείο και η κατάσταση του υφιστάμενου Νοσοκομείου και το δεύτερο είναι το Πανεπιστημιακό Τμήμα της Πρέβεζας για το οποίο γίνανε αγώνες για να παραμείνει σε πρώτη φάση και αν είναι δυνατόν να αναπτυχθεί. Πως θα βοηθήσει η Περιφέρεια τα δύο αυτά κομμάτια που είναι πολύ σημαντικά για την περιοχή μας;

Θα ξεκινήσω από το δεύτερο γιατί είπατε ότι έγιναν αγώνες και θέλω να το πω γιατί ειπώθηκε κάτι από την αντιπολίτευση και μου έκανε τρομερή εντύπωση. Εσείς γνωρίζετε πάρα πολύ καλά γιατί κάνετε ρεπορτάζ ότι αν έγιναν αγώνες για το Πανεπιστημιακό Τμήμα, αν κάποιος πρωτοστάτησε σε αυτούς τους αγώνες αυτός ήμουν εγώ. Βέβαια και όλοι οι κοινωνικοί φορείς αλλά εγώ ήμουν ο μπροστάρης και μάλιστα με πολύ διεκδικητικό τρόπο και με μεγάλη ένταση και καταφέραμε με αυτούς τους αγώνες ότι ενώ εδώ και δύο χρόνια θα έπρεπε να είχε κλείσει, ακόμη είναι ανοιχτό και συνεχίζει. Δεν έκλεισε και δεν πρέπει να κλείσει και θα πρέπει να έρθει και δεύτερη σχολή όπως έχουμε πει.

Έχουμε ζητήσει με τον Περιφερειάρχη μια συνάντηση με τη νέα πρύτανη για να τις εκθέσουμε πάλι τα θέματα όλα αυτά και να ζητήσουμε να ξεκινήσει ξανά η διαδικασία και να γίνει αναστολή της απόφασης. Όπως γνωρίζετε εγώ εμπεριστατωμένα είχα παρέμβει και στη Σύγκλητο και παντού είχα μιλήσει, να τους εξηγήσουμε για ποιο λόγο πρέπει να παραμείνει το Τμήμα και να αλλάξει αυτή η απόφαση, γιατί όσο δεν αλλάζει αυτή η απόφαση είμαστε στην κόψη του ξυραφιού. Δεν σημαίνει ότι θα τα καταφέρουμε αλλά θα το παλέψουμε γιατί είναι άδικο για την Πρέβεζα. Είναι άδικο γιατί πλέον στο 2023 πρέπει να υπάρχει αποκεντρωμένη Παιδεία σε όλους τους βαθμούς για να μπορέσει να στηριχθεί και η Πρέβεζα προσφέρεται. Έχει ένα κτίριο κόσμημα που μπορεί να δεχθεί δύο τμήματα χωρίς καμία προσθήκη.

Τι χρειάζεται το οποίο το έχω προτείνει και το μποϋκοτάρουν οι καθηγητές; Τους έχω στείλει επιστολή και τους καλώ να συζητήσουμε και να δώσω χρηματοδότηση για να ενοικιαστούν είκοσι διαμερίσματα για τους φοιτητές που έχουν πρόβλημα, για να γίνει το τμήμα πιο ελκυστικό, μέχρι να κατασκευαστεί μια εστία η οποία και είναι ευθύνη του Πανεπιστημίου, και δεν έρχονται να συζητήσουμε επίτηδες για να το μποϋκοτάρουν. Θέλουν να φύγουν γιατί από τους 17 καθηγητές οι 15 δεν μένουν στην Πρέβεζα και θέλουν να πάνε εκεί που είναι το κέντρο των εξελίξεων.

 

“Θα βοηθήσουμε ακόμη περισσότερο με το καινούργιο ΠΕΠ το υπάρχον Νοσοκομείο, πάντα όμως διεκδικώντας ένα νέο”

Όσον αφορά το Νοσοκομείο, γνωρίζετε ότι δεν είναι δικιά μας αρμοδιότητα παρόλα αυτά εγώ το πάλεψα πάρα πολύ και συνεχίζω να το παλεύω. Είναι από τα θέματα που δεν έχω καταφέρει να κερδίσω. Παρότι δεν είναι δική μας αρμοδιότητα το πάλεψα πάρα πολύ και δεν μπορείτε να φανταστείτε την απογοήτευση μου για αυτό το ζήτημα. Καταλαβαίνετε τι είναι να πηγαίνεις, να συνεννοείστε με τον υπουργό, να συμφωνείς με τον Υπουργό και μετά να γίνεται ανασχηματισμός και να ξεκινάς από την αρχή...Τι κάναμε εμείς; Η διεκδίκηση για ένα νέο Νοσοκομείο είναι και παραμένει το όραμά μας. Έχουμε τη μελέτη του Νοσοκομείου έτοιμη, εμείς ως Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας εντοπίσαμε ότι αυτό που υπόσχονταν οι προηγούμενοι δήμαρχοι ότι υπάρχει ένα οικόπεδο ήταν μια έκταση 50 στρεμμάτων που ήταν χωρισμένο σε οικόπεδα από τον τότε πρόεδρο της κοινότητας.

Ήταν μια έκταση που είχε προβλήματα και δεν το είχε ψάξει κανένας κι εμείς εντοπίσαμε το πρόβλημα και σε συνεργασία με τον νυν δήμαρχο έγινε η απαραίτητη διαδικασία και όλη η έκταση είναι ενιαία. Άρα και η έκταση είναι καθαρή πλέον και έχουμε κι ένα σχέδιο στο οποίο θα στραφούμε. Τι μας λείπει; Η χρηματοδότηση από το κράτος. Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό λοιπόν, να τρέξουμε παρέα γιατί αφού αυτό είναι κρατικό έργο ο βουλευτής είναι ο πρώτος που θα πρέπει να πάρει στην πλάτη του το έργο και εμείς μαζί του να στηρίξουμε την όλη προσπάθεια και να το παλέψουμε.

Όμως δεν σταθήκαμε εκεί, μέχρι να γίνει αποφασίσαμε να βοηθήσουμε να εκσυγχρονιστεί το υπάρχον και έτσι καταφέραμε και κάναμε μια σειρά από δράσεις που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ευρώ σε συνεργασία και με το διοικητή του Νοσοκομείου. Καταφέραμε να του δώσουμε μια “ζωντάνια” αλλά λείπουν πολλά πράγματα και αυτό που λείπει περισσότερο είναι το έμψυχο δυναμικό είτε λέγεται διοικητικό είτε νοσηλευτικό είτε ιατρικό προσωπικό. Λείπουν όμως και οι υποδομές τις οποίες εμείς θα βοηθήσουμε τώρα με το καινούργιο ΠΕΠ πάντα όμως διεκδικώντας ένα νέο Νοσοκομείο.

 

"Πρώτα θα δούμε την καθημερινότητα του πολίτη και μετά τα μεγάλα έργα – Δεν τάζουμε και δεν λαϊκίζουμε, τα κάνουμε πράξη”


-Η Περιφέρεια Ηπείρου έχει γνωρίσει μόνο τη διοίκηση Καχριμάνη από το 2010. Τι θεωρείτε ότι είναι αυτό που κάνατε καλά και σας ψηφίζουν οι πολίτες και πως απορροφάτε και την όποια δυσαρέσκεια του κόσμου; Γιατί υπάρχει και δυσαρέσκεια για αδυναμίες και παραλείψεις μέσα σε αυτά τα χρόνια. Ποιο είναι το πολιτικό σας στίγμα για το οποίο σας έχει στηρίξει ο κόσμος; Πολλοί μιλάνε για καθεστώς και σύστημα Καχριμάνη..

Εννοείται ότι θα υπάρχει και δυσαρέσκεια γιατί δεν μπορείς να τα λύσεις όλα. Εννοείται ότι θα κάνουμε και λάθη, το χω πει πολλές φορές. Να σας απαντήσω με ένα παράδειγμα, έχετε έναν άνθρωπο επικεφαλής σε μια επιχείρηση με τον οποίο συνεργάζεστε και ο οποίος σας βγάζει τη δουλειά, θα τον αλλάξετε; Με τόση εμπειρία, με τόση τεχνογνωσία, τόση δουλειά, τόση διαφάνεια, τόση καθαρότητα, χωρίς να έχει ακουστεί τίποτα για αυτόν, θα τον αλλάζατε;

Δηλαδή όταν τόσα χρόνια έχει κερδηθεί μια εμπειρία το λιγότερο που θα μπορούσες να κάνεις, κι ένας άλλος αν ερχόταν, να σε καλούσε πίσω από τις κουρτίνες να είσαι εκεί και να τον συμβουλεύεις για να μπορέσει να προχωρήσει γρήγορα. Ξέρετε πόσο διάβασμα, πόση δουλειά και πόσες γνωριμίες πρέπει να κάνεις για να μπορέσεις να πετύχεις αυτά τα 160 εκατομμύρια που είπα πριν και αυτή την τουριστική ανάπτυξη; Όλα αυτά θέλουν μια πολύ μεγάλη γνώση και εμπειρία και θέλουν και πολλή δουλειά. Η δουλειά του αντιπεριφερειάρχη δεν είναι μια δουλειά part time, θα έρχομαι το πρωί στις εννιά και θα φεύγω στις δύο. Είναι μια δουλειά επί 24ώρου βάσεως γιατί δεν μπορείς να κάνεις διαφορετικά αν δεν είσαι όλη τη μέρα εκεί. Τώρα, γιατί μας στηρίζουν; Βασική καθοδήγηση από τον περιφερειάρχη είναι να είμαστε δίπλα στην καθημερινότητα του πολίτη. Είναι πολύ σημαντικό, πρώτα θα δούμε την καθημερινότητα του πολίτη και μετά θα πάμε στα μεγάλα έργα. Γιατί αν ο άλλος δεν μπορεί να λύσει ένα πρόβλημα με μια υπηρεσία εδώ, να λύσει μια γραφειοκρατία, να λύσει ένα πρόβλημα για το πώς θα πάει στην επιχείρησή του. Αυτά πρέπει να τα λύσουμε και αυτά δεν είναι ρουσφέτια, είναι προσπάθεια να εξυπηρετήσεις τον πολίτη, να τον βοηθήσεις να γίνει πιο παραγωγικός και να μπορέσει να κάνει πιο εύκολα τη δουλειά του. Δεν μιλάμε να του φτιάξεις την αυλή του σπιτιού του, αλλά στην επιχείρησή του είτε αυτή είναι αγροτική, κτηνοτροφική, αλιευτική ή τουριστική.

Βλέπουν όλοι ότι προχωράμε κάποια πράγματα πολλά βήματα παραπέρα, όπως αυτά που ανέφερα για το περιβάλλον, το βιολογικό καθαρισμό, τις πολιτιστικές διαδρομές, τον ποδηλατόδρομο κλπ. Πριν μερικά χρόνια προσδοκούσαμε να ξαναζωντανέψουν τα αρχαία θέατρα και το κάναμε πράξη πριν 20 μέρες περίπου. Αυτό βλέπουν οι πολίτες, ότι δεν στεκόμαστε στο να φτιάξουμε ένα δρόμο, να ρίξουμε λίγη άσφαλτο και όλα αυτά. Βλέπουν και την ανάπτυξη ολιστικά και ακούμε τους πάντες και συζητάμε γόνιμα είτε ο άλλος είναι Λαϊκή Συσπείρωση, είτε είναι ΣΥΡΙΖΑ, είτε είναι ΠΑΣΟΚ είτε είναι οποιαδήποτε παράταξη. Ακούμε και παίρνουμε και από αυτούς ιδέες που λένε χρήσιμα πράγματα, όμως εμείς τα κάνουμε πράξη και δεν λαϊκίζουμε. Δεν τάζουμε λες και υπάρχουν λεφτόδεντρα. Τις χρηματοδοτήσεις τις βρίσκεις δύσκολα, τα βρίσκεις μέσα από την εμπειρία και τη γνώση και με όλα αυτά που κάνουμε πιστεύω ότι βοηθάμε τον τόπο.

 

“Θέλω να συνεχίσω για να δρομολογηθούν και να ολοκληρωθούν τα έργα που θα δώσουν στο νομό Πρέβεζας μια ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη”

-Κλείνοντας, ζητάτε την ψήφο των πολιτών Πρέβεζας και σε αυτές τις εκλογές. Ποια είναι η δέσμευσή σας για την επόμενη πενταετία εφόσον επανεκλεγείτε;

Ο λόγος που ζητώ την ψήφο των πολιτών, γιατί χρειάζομαι κι εγώ την ψήφο, πρέπει να βάλουν και σε εμένα σταυρό, είναι γιατί μια σειρά από έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή που έχουν δημοπρατηθεί τώρα θέλω να τα βάλω ακόμη σε περισσότερη σειρά και να τα τελειώσω. Και αυτά που αναφέραμε για τους οδικούς άξονες, τα δύο Κάστρα του Αγίου Ανδρέα και του Αγίου Γεωργίου να τα ξεκινήσω και αν γίνεται να τα τελειώσω ή να τα έχω φέρει σε ένα τέτοιο σημείο που να μην μπορούν να κάνουν πίσω, γιατί είναι πολύ εύκολο κάτι να σταματήσει. Να δρομολογηθούν αυτά τα έργα για να μπορέσω να δώσω στο νομό Πρέβεζας μια ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη, να ευημερήσει ο τόπος και να ανέβει το ετήσιο εισόδημα των πολιτών μέσα από την ανάπτυξη που θα έρθει στην περιοχή. Ήδη αυτό συμβαίνει, αλλά θέλω ακόμη περισσότερο για να είμαι χαρούμενος που ο τόπος μου ευημερεί, που οι άνθρωποι που μένουν εδώ ευημερούν, που τα παιδιά μας βρίσκουν δουλειές εδώ που τους αξίζουν και όχι γιατί απλά πρέπει να βγάλουν ένα εισόδημα. Δουλειές που είναι πάνω στην κατεύθυνση αυτή που έχουν σπουδάσει ή θέλουν. Αυτό είναι το δικό μου το όραμα.

Πολυμέσα

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Κοινωνία

29 Απριλίου 2024
Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Πρέβεζας λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι για πυρκαγιά που ξέσπασε σε κάμπινγκ στην περιοχή του Μονολιθίου. Στο σημείο επενέβη η πυροσβεστική με τέσσερα
29 Απριλίου 2024
Μία υπόθεση αγωγής που μπορεί να οδηγήσει το Δήμο Πρέβεζας σε ιδιαίτερα δυσάρεστες καταστάσεις συζητείται στη συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής του ...
29 Απριλίου 2024
Στη συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής Πρέβεζας που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη θα συζητηθεί το αίτημα του Πολιτιστικού Συλλόγου “Πρέβεζα” για ...
28 Απριλίου 2024
Συνελήφθη σήμερα πρώτες πρωινές ώρες από το Αστυνομικό Τμήμα Πρέβεζας αλλοδαπός, προσωρινά υπεύθυνος καταστήματος διασκέδασης στην Πρέβεζα, ...
28 Απριλίου 2024
Κυβέρνηση Κεφάλαιο και Ε.Ε μας γυρίζουν ενάμιση αιώνα πίσω Από τα «τρία οκτώ»… στο «6, 13, 72»: Δουλειά επί 6 μέρες, 13 ώρες ...

Αθλητισμός

23 Απριλίου 2024
Την 3η θέση στα 400 μέτρα εμπόδια κατέκτησε η Κυριακή Τσαούση στους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες Κλασσικού Αθλητισμού ΓΕ.Λ. – ΕΠΑ.Λ. Ελλάδας – Κύπρου 2024. Η αθλήτρια του Δημήτρη Γεωργοπέτρη
22 Απριλίου 2024
Στα πλαίσια του διασυλλογικού πρωταθλήματος Κ16, που έγινε στα Γιάννενα τις 20/4/24 η Χαρά Γέρου σημείωσε τη 5η καλύτερη επίδοση της τελευταίας ...
15 Απριλίου 2024
Ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Πρέβεζας-Λευκάδας απέστειλε την παρακάτω συγχαρητήρια ανακοίνωση: Θερμά συγχαρητήρια !!!!στους συλλόγους ...
12 Απριλίου 2024
Στο δημοτικό στάδιο “Αθανασία Τσουμελέκα” θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απριλίου ο τελικός του Κυπέλλου ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας ανάμεσα στον Ερμή ...
03 Απριλίου 2024
Από την Οργανωτική Επιτροπή Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων(Ο.Ε.Σ.Α.Δ.) Πρέβεζας, ανακοινώνεται ότι στα πλαίσια των Πανελλήνιων Αγώνων ΓΕ.Λ. & ...

Πολιτισμός

25 Απριλίου 2024
  Κρατήσεις στο : 2682089789, 6909963253 ή με μήνυμα στην σελίδα του Diem στο Instagram και στο Facebook!
25 Απριλίου 2024
Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Η Πρέβεζα στα Οθωμανικά αρχεία», συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις και η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας την ...
24 Απριλίου 2024
Ο Δήμος Πρέβεζας διοργανώνει Εκδήλωση για τον Εορτασμό της Παγκόσμια Ημέρα Χορού το Σάββατο 27 Απριλίου 2024 και ώρα 18:30 π.μ στην Πλατεία ...
25 Απριλίου 2024
  Κρατήσεις στο : 2682089789, 6909963253 ή με μήνυμα στην σελίδα του Diem στο Instagram και στο Facebook!

Στήλες

06 Ιουλίου 2012
Αραβικές δυνάμεις υπό τον Λόρενς της Αραβίας και τον βεδουίνο Αούντα Ιμπού Ταγί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Άκαμπα από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 6 Ιουλίου 1917, κατά τη διάρκεια της αραβικής
26 Ιουνίου 2012
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απορρίπτει τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας. Αρχίζει ο Πόλεμος των Δέκα ...
21 Ιουνίου 2012
Σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας ξεσπά στις ΗΠΑ, με συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, για παράνομες καταθέσεις 700 εκατομμυρίων ...
19 Ιουνίου 2012
Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς - Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου, στις 19 Ιουνίου 1913. Η μάχη ξεκίνησε ...
16 Ιουνίου 2012
Παρουσία στενών συγγενών, λίγων φίλων και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, χωρίς επικήδειους λόγους, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Παιανίας στις 16 ...