Πέμπτη, 05 Οκτωβρίου 2023 09:06

Κ. Κύρλας στο atpreveza.gr: “Μοντέλο ‘’Πελετίδη’’ και στο Δήμο Πρέβεζας - Θέλουμε να πάρουμε το Δήμο”

Συνέντευξη στο atpreveza.gr παραχώρησε ο υποψήφιος Δήμαρχος Πρέβεζας με τη Λαϊκή Συσπείρωση Κώστας Κύρλας. Ο κ. Κύρλας ανέφερε πως στόχος της παράταξής του είναι ο δεύτερος γύρος στην εκλογική αναμέτρηση και η νίκη στο Δήμο Πρέβεζας, ενώ στάθηκε στο μοντέλο “Πελετίδη” που αποτελεί οδηγό για τους υποψηφίους της Λαϊκής Συσπείρωσης σε όλη τη χώρα.

Κε Κύρλα ποιο θεωρείται ότι θα είναι με εσάς στο “τιμόνι” του Δήμου Πρέβεζας εκείνο το πολιτικό στοιχείο που θα φέρει αλλαγή πορείας στο Δήμο; Η νυν δημοτική αρχή για παράδειγμα ευαγγελίζεται την τετραετία που πέρασε μία οικονομική ανάπτυξη μέσω του τουρισμού, η οποία όμως δεν αποτυπώνεται με αριθμούς στις τσέπες των πολιτών. Εσείς τι διαφορετικό θα κάνετε ως Λαϊκή Συσπείρωση;

“Κατ' αρχάς να σας ευχαριστήσω για την υπομονή σας για να γίνει η συνέντευξη αυτή, καθώς παράλληλα με την προεκλογική περίοδο κάνω και πολλές εφημερίες με τη δουλειά μου ως γιατρός στο Νοσοκομείο Πρέβεζας και οι χρόνοι είναι ασφυκτικοί. Εμείς ως επόμενη δημοτική αρχή θα προσπαθήσουμε να εισάγουμε μία εντελώς διαφορετική φιλοσοφία στον τρόπο λειτουργίας του Δήμου Πρέβεζας, από αυτή που μέχρι τώρα έχουν γνωρίσει οι Πρεβεζάνοι δημότες. Εμείς θα επιχειρήσουμε να βάλουμε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις ανάγκες του, τη μικρή μάνα που δεν έχει τι να κάνει το παιδί της το πρωί ή το απόγευμα όταν πρέπει να πάει στη δουλειά της. Τον ηλικιωμένο άνθρωπο που αισθάνεται υγειονομική ανασφάλεια στην πόλη και τις δικές του ανάγκες, καθώς και τον αγρότη ή τον ελεύθερο επαγγελματία, ο οποίος παλεύει κάτω από αντίξοες συνθήκες με αντιμέτωπους το Κράτος, την Περιφέρεια και το Δήμο.

Για να πετύχουμε το όραμά μας αυτό, θα κινηθούμε πάνω σε δύο διαφορετικούς άξονες. Ο ένας είναι ότι θα επιχειρήσουμε να κάνουμε μία χρηστή διαχείριση των περιορισμένων πόρων που φτάνουν στα ταμεία του Δήμου. Λέμε περιορισμένοι γιατί ιδιαίτερα τα τελευταία δύο χρόνια και μετά τις μεταρρυθμίσεις Καποδίστρια, Καλλικράτη και Κλεισθένη φαίνεται ότι υπάρχει συρρίκνωση της κρατικής χρηματοδότησης στους Δήμους. Ενδεικτικά μπορώ να πω ότι στον καποδιστριακό Δήμο Πρέβεζας δηλαδή πριν το 2010 η ΣΑΤΑ ήταν κοντά στα 2.000.000 ευρώ και το 2014-2015 είχε φτάσει στις 800.000 ευρώ, δηλαδή σχεδόν τρεις φορές πιο κάτω. Αυτοί οι περιορισμένοι οικονομικοί πόροι βλέπουμε πως από την παρούσα δημοτική αρχή, αξιοποιούνται με έναν τρόπο σπάταλο κατά τη δική μας άποψη. Μειώνοντας και εξασθενώντας τις υπηρεσίες του Δήμου προσπαθεί να αγοράσει υπηρεσίες από διάφορους εργολάβους, με τις οποίες προσπαθεί να παρέχει κάτι στον κόσμο. Αυτές οι υπηρεσίες όταν δεν ενισχύεις τις υπηρεσίες του Δήμου και αγοράζεις εργολαβικές είναι πιο κοστοβόρα διαδικασία, γιατί μέσα στην τιμή περιλαμβάνεται και το εργολαβικό κόστος, το οποίο θα πρέπει να καταβάλεις. Εμείς θα κάνουμε σταδιακά μία ριζική αλλαγή στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των υπηρεσιών του Δήμου, ώστε μέσα από αυτή την πολιτική πρακτική να εξοικονομήσουμε πόρους, τους οποίους θα αποδώσουμε στον πρεβεζάνικο λαό είτε με μείωση των ανταποδοτικών και των δημοτικών τελών είτε με περισσότερα έργα που θα φαίνονται στην καθημερινότητά τους.

Ο δεύτερος άξονας στον οποίο σκοπεύουμε να κινηθούμε είναι ότι δε θεωρούμε την Περιφέρεια και το κεντρικό Κράτος φιλικά προς τους Πρεβεζάνους πολίτες. Θεωρούμε ότι είναι μηχανισμοί που εφαρμόζουν συγκεκριμένες πολιτικές που γειώνονται στην τοπική κοινωνία. Θα ορθώσουμε το ανάστημά μας, θα χτυπήσουμε το χέρι στο τραπέζι και θα απαιτήσουμε από την Περιφέρεια και από το κάθε Υπουργείο τους πόρους που αναλογούν στην πρεβεζάνικη κοινωνία και δεν της αποδίδονται. Να τους αποσπάσουμε και να τους γυρίσουμε στον κόσμο της Πρέβεζας.

Ως προς τους δύο αυτούς άξονες θεωρούμε ότι είμαστε η κατάλληλη παράταξη για τους υλοποιήσει. Αφ' ενός έχουμε ως προς το πρώτο μέρος ως υπόδειγμα το Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη και ως προς τον άξονα της κοινωνικής πίεσης και διεκδίκησης, αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με το ψηφοδέλτιό μας, στο οποίο βρίσκονται άτομα του συνδικαλιστικού κινήματος, πρόεδροι σωματείων, αγροτικών συλλόγων, ενεργοί πολίτες και μετέχουν στους κοινωνικούς αγώνες”.

M79A2158

-Η κριτική που σας γίνεται είναι ότι η ΛΑ.ΣΥ. δε θέλει να ασκήσει εξουσία. Θέλει να είναι μονίμως στην αντιπολίτευση και να καταγγέλλει. Πως τοποθετείστε σε αυτό;

“Σας διαβεβαιώνω ότι θέλουμε να πάμε στο δεύτερο γύρο. Θέλουμε να πάρουμε το Δήμο. Κάνουμε τιτάνιο αγώνα να πετύχουμε αυτό το πράγμα. Όποιος ισχυρίζεται ότι δεν το βλέπει, εθελοτυφλεί. Σας λέμε ότι εμείς θα είμαστε στο δεύτερο γύρο και θα είμαστε η επόμενη δημοτική αρχή. Η κριτική αυτή που μας γίνεται καταρρίπτεται από το παράδειγμα των εκλεγμένων Δημάρχων της ΛΑ.ΣΥ. κατά το παρελθόν. Δεν ισχύει λοιπόν ότι δε θέλουμε να κυβερνήσουμε ή να ασκήσουμε διοίκηση”.

 

-Δύο από τα μεγάλα προβλήματα του Δήμου, είναι ότι οι κάτοικοι των δημοτικών ενοτήτων Λούρου και Ζαλόγγου δεν απολαμβάνουν τις ίδιες υπηρεσίες με όσους είναι στο κέντρο της πόλης. Για παράδειγμα, όσο κι αν θεωρεί ο κ. Γεωργάκος ότι είμαστε ψηφιακός Δήμος, οι πολίτες δεν μπορούν να έχουν ψηφιακές συναλλαγές με το Δήμο και παίρνουν το αυτοκίνητό τους για να βρεθούν στην πόλη. Το ίδιο και με το Δημοτικό Ωδείο ή άλλες υπηρεσίες ή παροχές. Τι σκοπεύετε να αλλάξετε σε αυτό;

“Είναι πασιφανές ότι υπάρχει μία ανισότιμη προσφορά αγαθών και υπηρεσιών στο Δήμο Πρέβεζας μεταξύ των κατοίκων που μένουν στην πόλη της Πρέβεζας και αυτών που μένουν στις δημοτικές ενότητες Λούρου και Ζαλόγγου. Αυτό αποτυπώνεται σε μία σειρά από πτυχές της καθημερινότητας όπως η ανισότιμη μετακίνηση, δεν υπάρχει φθηνή μετακίνηση ή αστική μετακίνηση προς το κέντρο, στα παραρτήματα Ωδείου, στις δράσεις αθλητισμού και πολιτισμού. Φαίνεται στο πως κατανέμονται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, που έκανε το προηγούμενο χρονικό διάστημα ο κ. Γεωργάκος. Φαίνεται στο κομμάτι της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, στις παιδικές χαρές, στους χώρους άθλησης, στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Εμείς θεωρούμε ότι αυτό πηγάζει από έναν προσανατολισμό της σημερινής δημοτικής αρχής, ο οποίος βάζει σε δεύτερη μοίρα τον πρωτογενή τομέα, άρα και τους κατοίκους των τοπικών κοινοτήτων, όπου η κύρια ασχολία τους είναι ο πρωτογενής τομέας.

Άρα αυτό είναι αντανάκλαση αυτής της κατεύθυνσης.

Εμείς θεωρούμε ότι μπορεί να γίνει μία σειρά από παρεμβάσεις, οι οποίες δεν έχουν μεγάλο κόστος και μπορούν να αντιστρέψουν την υποβάθμιση των δημοτικών κοινοτήτων. Μία τέτοια είναι να υπάρχει τακτική συγκοινωνία τις ώρες αιχμής μεταξύ των κοινοτήτων και της πόλης της Πρέβεζας, ώστε κάποιος να μπορεί να μετακινείται φθηνά. Να συγκεντρώσουμε περισσότερους πόρους για τους ανθρώπους που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα, γεωργούς, κτηνοτρόφους, πτηνοτρόφους, αλιείς κτλ.

Θα δώσουμε επίσης έμφαση στη δημιουργία πρωτοβάθμιων δομών υγείας. Στη δημοτική ενότητα Λούρου υπάρχει ένα πολυϊατρείο που δουλεύει μέχρι το μεσημέρι και στη δημοτική ενότητα Ζαλόγγου δεν υπάρχει καθόλου περιφερειακό ιατρείο. Πάγιο αίτημα είναι επίσης να γίνει σταθμός ΕΚΑΒ στο Λούρο, κάτι που ο πολιτικός μας φορέας το ανέδειξε και στη Βουλή κι εμείς με τους αγώνες που έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα. Επίσης δεσμευτήκαμε δημόσια ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί παράρτημα Ωδείου στο Λούρο και το Ζάλογγο, ώστε κι εκεί τα παιδιά να έχουν τη δυνατότητα να έρχονται σε επαφή με τη μουσική, στο πλαίσιο της ολόπλευρης ανάπτυξης του χαρακτήρα ενός νέου”.

a61f03efdfb10660ff0385dd6d4f2f8f XL

-Νερό και φωτισμός. Δύο βασικά ζητήματα που απασχολούν τους δημότες από άκρη σε άκρη στο Δήμο Πρέβεζας. Στο πρώτο είδαμε μεγάλα ζητήματα με την ακαταλληλότητα του πόσιμου νερού σε δεκάδες κοινότητες, ενώ στο δεύτερο μία ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας. Πώς θα αντιμετωπίσετε τα ζητήματα, ποια θα είναι η στρατηγική σας;

“Τόσο το παράδειγμα του οδοφωτισμού, όσο και το παράδειγμα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, αποτελούν απόδειξη του πόσο αποτυχημένη είναι η πολιτική των ΣΔΙΤ σε τέτοιες υπηρεσίες. Στον φωτισμό επιλέχθηκε η πολιτική επιλογή από τη δημοτική αρχή, η οποία βρήκε συμμάχους στο δημοτικό συμβούλιο την “Ανάπτυξη Τώρα” και τη “Δημοτική Ανατροπή”. Επιλέχθηκε η αντικατάσταση από την Intrakat των φωτιστικών, η οποία θα κοστίσει στους Πρεβεζάνους πάνω από 6 εκατομμύρια ευρώ, μπορεί να φτάσει και τα 8. Ένα έργο που θα μπορούσε ο Δήμος Πρέβεζας από μόνος του να ενταχθεί σε πρόγραμμα, όπως έγινε στην Ηγουμενίτσα και με φθηνό τρόπο να αντικατασταθούν τα φωτιστικά. Να μένουν έτσι τα χρήματα στους δημότες.

Ίδια είναι και η λογική στο νερό. Ενώ έγινε χωρική επέκταση της ΔΕΥΑΠ σε Λούρο και Ζάλογγο, πάλι με την ψήφο των άλλων παρατάξεων, χωρίς να προσληφθεί ένας άνθρωπους, χωρίς να αγοραστούν μηχανήματα και αντ' αυτού βλέπουμε ότι η δημοτική αρχή αγοράζει υπηρεσίες από ιδιώτες, όπως π.χ. για τη λειτουργία του βιολογικού της Πρέβεζας, που δίνει περίπου 126.000 ευρώ το χρόνο, χρήματα τα οποία θα μπορούσε να αξιοποιήσει με δικός της προσωπικό και μηχανήματα, προσλαμβάνοντας προσωπικό.

Εμείς έχουμε διαφορετική αντίληψη. Την επόμενη ημέρα ζυγίζοντας την κατάσταση για το κατά πόσο μπορούμε να ακυρώσουμε τη Σύμβαση με την εταιρεία για τα φωτιστικά, θα το επιδιώξουμε, όπως και με τη ΔΕΥΑΠ θα επιδιώξουμε την ενίσχυση της υπηρεσίας και τη μείωση των εργολαβικών υπηρεσιών”.

 

-Σας γίνεται κριτική ότι τα θέλετε όλα κρατικά ή δημοτικά ως Λαϊκή Συσπείρωση. Είναι έτσι;

“Εμείς δεν έχουμε εμμονές. Εμείς λέμε ότι είναι πασιφανές ότι όταν κάτι το κάνεις μόνος σου, με δικά σου μηχανήματα και προσωπικό στου κοστίζει λιγότερο από ότι αν το αγοράσεις. Αν δείτε έναν επιχειρηματία που έχει μία επιχείρηση δεν αγοράζει υπηρεσίες για το κάθε πράγμα που κάνει. Προσπαθεί να το λύσει μόνος του, αλλιώς δε θα είναι βιώσιμος. Αυτό που λέμε είναι ότι ένας Δήμος όταν αγοράζει συνεχώς υπηρεσίες από εργολάβους δε θα είναι βιώσιμος. Θα προσφέρει λιγότερες υπηρεσίες με μεγαλύτερο κόστος. Είναι αυταπόδεικτο και κοινή λογική”.

 

-Έχει έρθει η ώρα να γίνει “κόκκινος” ο Δήμος Πρέβεζας;

“Θέλουμε το μοντέλο ‘’Πελετίδη’’ και στο Δήμο Πρέβεζας. Ο Δήμος Πρέβεζας θα γίνει ένας Δήμος φιλολαϊκός. Ένας Δήμος, ο οποίος θα μεριμνά, θα είναι αρωγός, συμπαραστάτης και φίλος στον κάθε άνθρωπο, ο οποίος ξυπνάει το πρωί και με δυσκολία βγάζει το μεροκάματό του. Με δυσκολία μπορεί να μεγαλώσει τα παιδιά του. Ένας άνθρωπος, ο οποίος ονειρεύεται να ζει σε μια όμορφη ανθρώπινη πόλη, να βλέπει να παιδιά του να αναπτύσσονται ευτυχισμένα και ολόπλευρα. Αυτός θα είναι ο Δήμος Πρέβεζας με τη Λαϊκή Συσπείρωση στο τιμόνι”.

 

 

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Κοινωνία

29 Απριλίου 2024
Μία υπόθεση αγωγής που μπορεί να οδηγήσει το Δήμο Πρέβεζας σε ιδιαίτερα δυσάρεστες καταστάσεις συζητείται στη συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής του Δήμου Πρέβεζας την Τρίτη. Όπως αναφέρεται και
29 Απριλίου 2024
Στη συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής Πρέβεζας που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη θα συζητηθεί το αίτημα του Πολιτιστικού Συλλόγου “Πρέβεζα” για ...
28 Απριλίου 2024
Συνελήφθη σήμερα πρώτες πρωινές ώρες από το Αστυνομικό Τμήμα Πρέβεζας αλλοδαπός, προσωρινά υπεύθυνος καταστήματος διασκέδασης στην Πρέβεζα, ...
28 Απριλίου 2024
Κυβέρνηση Κεφάλαιο και Ε.Ε μας γυρίζουν ενάμιση αιώνα πίσω Από τα «τρία οκτώ»… στο «6, 13, 72»: Δουλειά επί 6 μέρες, 13 ώρες ...
28 Απριλίου 2024
Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Πρέβεζας καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, στην24ωρη Γενική ...

Αθλητισμός

23 Απριλίου 2024
Την 3η θέση στα 400 μέτρα εμπόδια κατέκτησε η Κυριακή Τσαούση στους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες Κλασσικού Αθλητισμού ΓΕ.Λ. – ΕΠΑ.Λ. Ελλάδας – Κύπρου 2024. Η αθλήτρια του Δημήτρη Γεωργοπέτρη
22 Απριλίου 2024
Στα πλαίσια του διασυλλογικού πρωταθλήματος Κ16, που έγινε στα Γιάννενα τις 20/4/24 η Χαρά Γέρου σημείωσε τη 5η καλύτερη επίδοση της τελευταίας ...
15 Απριλίου 2024
Ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Πρέβεζας-Λευκάδας απέστειλε την παρακάτω συγχαρητήρια ανακοίνωση: Θερμά συγχαρητήρια !!!!στους συλλόγους ...
12 Απριλίου 2024
Στο δημοτικό στάδιο “Αθανασία Τσουμελέκα” θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απριλίου ο τελικός του Κυπέλλου ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας ανάμεσα στον Ερμή ...
03 Απριλίου 2024
Από την Οργανωτική Επιτροπή Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων(Ο.Ε.Σ.Α.Δ.) Πρέβεζας, ανακοινώνεται ότι στα πλαίσια των Πανελλήνιων Αγώνων ΓΕ.Λ. & ...

Πολιτισμός

25 Απριλίου 2024
  Κρατήσεις στο : 2682089789, 6909963253 ή με μήνυμα στην σελίδα του Diem στο Instagram και στο Facebook!
25 Απριλίου 2024
Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Η Πρέβεζα στα Οθωμανικά αρχεία», συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις και η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας την ...
24 Απριλίου 2024
Ο Δήμος Πρέβεζας διοργανώνει Εκδήλωση για τον Εορτασμό της Παγκόσμια Ημέρα Χορού το Σάββατο 27 Απριλίου 2024 και ώρα 18:30 π.μ στην Πλατεία ...
25 Απριλίου 2024
  Κρατήσεις στο : 2682089789, 6909963253 ή με μήνυμα στην σελίδα του Diem στο Instagram και στο Facebook!

Στήλες

06 Ιουλίου 2012
Αραβικές δυνάμεις υπό τον Λόρενς της Αραβίας και τον βεδουίνο Αούντα Ιμπού Ταγί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Άκαμπα από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 6 Ιουλίου 1917, κατά τη διάρκεια της αραβικής
26 Ιουνίου 2012
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απορρίπτει τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας. Αρχίζει ο Πόλεμος των Δέκα ...
21 Ιουνίου 2012
Σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας ξεσπά στις ΗΠΑ, με συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, για παράνομες καταθέσεις 700 εκατομμυρίων ...
19 Ιουνίου 2012
Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς - Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου, στις 19 Ιουνίου 1913. Η μάχη ξεκίνησε ...
16 Ιουνίου 2012
Παρουσία στενών συγγενών, λίγων φίλων και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, χωρίς επικήδειους λόγους, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Παιανίας στις 16 ...