Πέμπτη, 05 Οκτωβρίου 2023 13:14

Β. Μίχας στο atpreveza.gr: “Η κυριαρχία Καχριμάνη οφείλεται στην πελατειακή διοίκηση που εφαρμόζει η περιφερειακή αρχή”

Συνέντευξη στο atpreveza.gr παραχώρησε ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη “Κοινό των Ηπειρωτών” με υποψήφιο Περιφερειάρχη Ηπείρου τον Γιάννη Στέφο, Βησσαρίων Μίχας.

Ο κ. Μίχας στάθηκε στο διαφορετικό πολιτικό στίγμα που θα δώσει η παράταξή του ως περιφερειακή αρχή στην Ήπειρο και κατήγγειλε ένα αδιαφανές καθεστώς γύρω από τη λειτουργία της περιφερειακής αρχής.

-Κε Μίχα η Ήπειρος έχει την ιδιαιτερότητα ως ενιαία Περιφέρεια από το 2010 να μην έχει γνωρίσει άλλη αρχή πέραν αυτής του κου Καχριμάνη. Πως κρίνετε αυτή την παντοκρατορία Καχριμάνη με πολιτικά κριτήρια και γιατί συμβαίνει;

“Πρώτα απ’ όλα πρέπει να εξετάσουμε ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Ήπειρο και ειδικότερα στο Νομό Πρέβεζας. Η περιφερειακή ενότητας Πρέβεζας είναι μία παρατημένη περιφερειακή ενότητα, με ευθύνη της Κυβέρνησης της ΝΔ, καθώς επίσης και της ηγεσίας της Περιφέρειας Ηπείρου. Η περιφερειακή αρχή όχι μόνο δεν άμβλυνε τις ανισότητες μεταξύ των διαφόρων περιφερειακών ενοτήτων, αλλά η Ήπειρος κατατάσσεται και πανευρωπαϊκά στις τελευταίες θέσεις στους δείκτες ανάπτυξης, δείκτες ανεργίας, δείκτες βασικούς που αντικατοπτρίζουν το επίπεδο διαβίωσης των ανθρώπων. Όχι μόνο δεν άμβλυνε τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες, αλλά είναι αισθητή η διαφορά μεταξύ Ιωαννίνων και των τριών άλλων περιφερειακών ενοτήτων. Λειτουργεί με ένα ιωαννινοκεντρικό σύστημα.

Βασικότερη αιτία λοιπόν που υπάρχει η κυριαρχία Καχριμάνη είναι η πελατειακή διοίκηση που εφαρμόζει η περιφερειακή αρχή. Από τα μικρότερα έργα μέχρι τα μεγαλύτερα. Όλα γίνονται με παρέμβαση του κου Καχριμάνη. Από το να πέσει χαλίκι σε ένα δρόμο που υπάρχει μια στάνη μέχρι και το εργοστάσιο σκουπιδιών. Η διαδικασία αυτή γίνεται σε πολλαπλά επίπεδα. Η κατανομή των πόρων και των κονδυλίων γίνεται με αδιαφάνεια σε 6-7 μεγάλους εργολάβους. Ειδικά τα τελευταία χρόνια χωρίς καμία διαφάνεια, πατώντας στις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου της Κυβέρνησης. Όχι μόνο από στην Περιφέρεια, αλλά και στους Δήμους στοχευμένα μοιράζονται χρήματα. Χρήματα με αδιαφανή τρόπο και βλέπετε πόσο ωραία εκμεταλλεύεται την μεγάλη χρηματοδότηση που δόθηκε στην Περιφέρεια και στους Δήμους από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Έργα που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ. Έργα που είχαν ενταχθεί στο ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, μας παρουσιάζονται ως έργα του ‘Αντώνης Τρίτσης”, όπως η ύδρευση της παραλιακής ζώνης του Ν. Πρέβεζας.

Αυτός είναι ο βασικότερος λόγος που έχει μπορέσει να κυριαρχήσει. Ένας δεύτερος λόγος είναι η αδυναμία των κομμάτων της δημοκρατικής παράταξης και ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ, να έχει μία γείωση μέσα στο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας, όπως κι εμείς οι ίδιοι έχουμε τονίσει πολλάκις, αλλά δεν μπορέσαμε να το αντιμετωπίσουμε. Ειδικά σε αυτές τις εκλογές υπήρχε η άρνηση του ΚΙΝ.ΑΛΛ., που μπορούσε να συνεργαστεί μαζί μας για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη στρεβλή κατάσταση στην Περιφέρεια Ηπείρου. Προτίμησαν να κατεβάσουν δικό τους ψηφοδέλτιο, χωρίς να έρθουν σε καμία συνεννόηση μαζί μας, παρά τις προτάσεις που είχαν γίνει από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δυστυχώς η κυριαρχία του έχει ως αποτέλεσμα αυτή την κατάσταση που επικρατεί στην Ήπειρο”.

384553607 850635986555059 4366708810452088092 n

-Ποιοι οι στόχοι του “Κοινού των Ηπειρωτών”; Πόσο ψηλά βάζετε τον πήχη; Τι θα είναι επιτυχία για τον συνδυασμό σας;

“Στόχος μας είναι η δεύτερη Κυριακή. Και στόχος μας δεν μπορεί να είναι άλλος από τη στιγμή που θα πάμε τη δεύτερη Κυριακή, να πάρουμε και τη νίκη. Αυτό δεν είναι ανάγκη δική μας. Είναι ανάγκη όλης της κοινωνίας. Έφτασε η ώρα να γίνει αλλαγή σελίδας στην Περιφέρεια Ηπείρου και να επικρατήσουν όροι διαφάνειας και απεμπλοκής από τα μικροπολιτικά και μικροκομματικά παιχνίδια”.

-Τι διαφορετικό θα προσφέρει η δική σας παράταξη ως περιφερειακή αρχή;

“Διαφάνεια και δημοκρατία στον τρόπο λειτουργίας και του περιφερειακού συμβουλίου και των υπηρεσιών. Δε μπορεί να δίνονται τόσα εκατομμύρια ευρώ με αδιαφανή τρόπο και χωρίς κανένα στρατηγικό σχεδιασμό. Αποσπασματικά να ξοδεύονται χρήματα με μόνο κριτήριο το μικροπολιτικό όφελος της συγκεκριμένης παράταξης. Η κυριαρχία δε της ΝΔ., αυτής της νέας Δεξιάς στην κεντρική πολιτική σκηνή επιβάλει ακόμη περισσότερο στις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις να μπορέσουν να κερδίσουν περισσότερες Περιφέρειες και Δήμους. Αλίμονο αν η χώρα εκτός από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει και Περιφερειάρχες τύπου Αγοραστού και Καχριμάνη”.

IMG 7863

-Εκτός από υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος είστε και γραμματέας στη Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας. Υπήρχε ένταση στην κατάρτιση του περιφερειακού ψηφοδελτίου, έχουμε κάνει και σχετικό ρεπορτάζ στο atpreveza.gr και μάλιστα υπήρξε και απόφαση από τη Νομαρχιακή, που με επιστολή της ζητά για αντικομματική δραστηριότητα να εξαιρεθεί ο κ. Κορωναίος. Γιατί υπήρξε αυτή η ένταση;

“Ένα μικρό σχόλιο θα κάνω γύρω από αυτό. Δύο-τρεις ημέρες πριν τις εκλογές καλό είναι αυτά να τα ξεπερνάμε προς το κοινό καλό, που δεν είναι άλλο από τη νίκη του ψηφοδελτίου. Ως προς την απόφαση της Νομαρχιακής Επιτροπής, αυτή τη στιγμή δεν θα ήθελα να κάνω κάποιο σχόλιο. Δίνουμε έναν αγώνα όλοι μαζί και ενωτικά στην Περιφέρεια. Καλό είναι γενικά το μεγάλο μας “εγώ” να το υποτάσσουμε στο “εμείς”, ειδικά όσοι θεωρούμαστε προοδευτικοί άνθρωποι”.

384554701 3134352306872944 6998827673945007103 n

-Πως κρίνετε το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε στο Δήμο Πρέβεζας να συγκροτήσει με δυνάμεις του ένα ψηφοδέλτιο;

“Δεν είναι μόνο ο Δήμος Πρέβεζας. Είναι δυστυχώς μία σειρά Δήμων στην Περιφέρεια Ηπείρου. Δεν βρίσκουμε ψηφοδέλτια που είτε να απηχούν αυτόνομα τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την τοπική αυτοδιοίκηση α’ βαθμού είτε σε συνεργασία με άλλες προοδευτικές πολιτικές παρατάξεις. Δυστυχώς εδώ επιβεβαιώθηκε η αδυναμία που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ στην επαφή και τη γείωση με την κοινωνία. Δεν υπήρχαν σημαντικές δυνάμεις στην τοπική αυτοδιοίκηση και τα συνδικάτα. Προσπάθειες έγιναν. Στη Θεοφάνειο στη συνέλευσή μας οι οργανώσεις μελών είχαν δύο αυτοπροτάσεις ως υποψήφια ονόματα για επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο, τις οποίες και εγκρίναμε και τις στείλαμε. Ήταν η Χριστίνα Κριτσιμά και ο Δημήτρης Σιόρεντας. Υπήρχαν προσωπικές επιλογές και στρατηγικές και λάθος χειρισμοί. Τελικά δεν υπήρξε κατάληξη. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρία ψηφοδέλτια. Είναι το ψηφοδέλτιο του νυν Δημάρχου, το οποίο δεν στηρίζεται επίσημα από τη ΝΔ, αλλά το σύνολό του εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις δείχνει ότι είναι το ψηφοδέλτιο του χώρου της Νέας Δημοκρατίας. Υπάρχει το ψηφοδέλτιο της “Ανάπτυξης Τώρα” και αυτό της Λαϊκής Συσπείρωσης. Εμείς ως Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή μας καλούμε τα μέλη, τους φίλους και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να αποφασίσουν κατά συνείδηση, αλλά στόχος μας είναι εφόσον δεν έχουμε δικό μας ψηφοδέλτιο, την Κυριακή το βράδυ να μην είναι μπλε ο Δήμος και να στηριχθούν οι σύντροφοί μας και τα μέλη μας που συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια, ώστε να έχουμε εκπροσώπηση στο δημοτικό συμβούλιο”.

M79A1209

-Τι μπορεί να προσφέρει ο Βησσάρης Μίχας στην τοπική αυτοδιοίκηση;

“Δεν μου αρέσει να μιλάω επί προσωπικού. Δεν είναι θέμα τι μπορεί ο καθένας μας, αλλά που εντάσσει ο καθένας μας το γενικότερο πολιτικό σχέδιο που θέλει να υλοποιηθεί. Λόγω της ασχολίας μου με διοικήσεις στο χώρο της Υγείας και της συνδικαλιστικής μου δράσης ως Πρόεδρος σε Συλλόγους Υγειονομικών και Ιατρών έχω ειδικές γνώσεις στο κομμάτι αυτό.

Τυγχάνει βέβαια να έχω και εμπειρία σε συνέργειες στο χώρο της αυτοδιοίκησης από παλιά. Δεν μπορεί να προχωρήσει τίποτα στην κοινωνία αν αυτό δεν είναι πλειοψηφικό. Και πλειοψηφικό γίνεται μόνο μέσα από ευρύτερες συνεργασίες. Ποτέ μονοκομματικές λύσεις δεν δίνουν προοπτική.

Επίσης θα πρέπει να πω ότι κατάγομαι από μία φτωχιά περιοχή του Νομού, από τη Λάκκα Σούλι, ξέρω την περιοχή και τα προβλήματά της. Τον κόσμο και τις ανάγκες του. Όλα αυτά είναι μέσα στο πολιτικό σχέδιο του “Κοινού των Ηπειρωτών”.

Για την περιφερειακή μας ενότητα στόχος πρέπει να είναι τα έργα υποδομής και η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας. Δρόμοι, ένωση με την Ιόνια και Εγνατία, ο παραλιακός άξονας, το νέο Νοσοκομείο Πρέβεζας.

Κι εδώ είδαμε πόσο ανακόλουθη είναι η περιφερειακή διοίκηση ως προς τα έργα υποδομής που είναι απαραίτητα. Ο κ. Καχριμάνης έχει τόσα χρόνια Περιφερειάρχης και ήρθε να μας πει ότι είναι εκτός αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας η χρηματοδότηση του Νοσοκομείου Πρέβεζας. Τη στιγμή που χρηματοδοτεί το Φιλιάτι και το Πανεπιστημιακό. Μόνο για την Πρέβεζα δεν είχαν δώσει. Ισχυρίζονταν κιόλας ότι είχαν έτοιμες μελέτες για το νέο Νοσοκομείο. Όλα αυτά αποδείχθηκαν μία πομφόλυγα. Δεν υπάρχει απολύτως τίποτα. Και ούτε πρόκειται με αυτή την Κυβέρνηση και αυτή την περιφερειακή αρχή να υπάρξει πιθανότητα διεκδίκησης του νέου Νοσοκομείου.

Θυμάστε επίσης και την αντιπαράθεση που είχαμε ως Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πρέβεζας με την Περιφέρεια για το ποιος πρέπει να μελετήσει και να κατασκευάσει τη σύνδεση της Πρέβεζας με τη Γέφυρα Καλογήρου. Ισχυριζόταν ο Περιφερειάρχης ότι δεν είχε αφήσει τίποτα η προηγούμενη Κυβέρνηση, ενώ ήταν γνωστό ότι το Υπουργείο ήταν υπεύθυνο μόνο για διευρωπαϊκά δίκτυα. Όλα τα υπόλοιπα ήταν της Περιφέρειας. Ας μας απαντήσουν όμως επιτέλους τι γίνεται με τη σύνδεση της Πρέβεζας με την Εγνατία Οδό στο Σιστρούνι. Λέγονται πολλά γι’ αυτό το έργο και τη διασπάθιση χρήματος που έχει γίνει”.

 

 

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Κοινωνία

29 Απριλίου 2024
Μία υπόθεση αγωγής που μπορεί να οδηγήσει το Δήμο Πρέβεζας σε ιδιαίτερα δυσάρεστες καταστάσεις συζητείται στη συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής του Δήμου Πρέβεζας την Τρίτη. Όπως αναφέρεται και
29 Απριλίου 2024
Στη συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής Πρέβεζας που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη θα συζητηθεί το αίτημα του Πολιτιστικού Συλλόγου “Πρέβεζα” για ...
28 Απριλίου 2024
Συνελήφθη σήμερα πρώτες πρωινές ώρες από το Αστυνομικό Τμήμα Πρέβεζας αλλοδαπός, προσωρινά υπεύθυνος καταστήματος διασκέδασης στην Πρέβεζα, ...
28 Απριλίου 2024
Κυβέρνηση Κεφάλαιο και Ε.Ε μας γυρίζουν ενάμιση αιώνα πίσω Από τα «τρία οκτώ»… στο «6, 13, 72»: Δουλειά επί 6 μέρες, 13 ώρες ...
28 Απριλίου 2024
Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Πρέβεζας καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, στην24ωρη Γενική ...

Αθλητισμός

23 Απριλίου 2024
Την 3η θέση στα 400 μέτρα εμπόδια κατέκτησε η Κυριακή Τσαούση στους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες Κλασσικού Αθλητισμού ΓΕ.Λ. – ΕΠΑ.Λ. Ελλάδας – Κύπρου 2024. Η αθλήτρια του Δημήτρη Γεωργοπέτρη
22 Απριλίου 2024
Στα πλαίσια του διασυλλογικού πρωταθλήματος Κ16, που έγινε στα Γιάννενα τις 20/4/24 η Χαρά Γέρου σημείωσε τη 5η καλύτερη επίδοση της τελευταίας ...
15 Απριλίου 2024
Ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Πρέβεζας-Λευκάδας απέστειλε την παρακάτω συγχαρητήρια ανακοίνωση: Θερμά συγχαρητήρια !!!!στους συλλόγους ...
12 Απριλίου 2024
Στο δημοτικό στάδιο “Αθανασία Τσουμελέκα” θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απριλίου ο τελικός του Κυπέλλου ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας ανάμεσα στον Ερμή ...
03 Απριλίου 2024
Από την Οργανωτική Επιτροπή Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων(Ο.Ε.Σ.Α.Δ.) Πρέβεζας, ανακοινώνεται ότι στα πλαίσια των Πανελλήνιων Αγώνων ΓΕ.Λ. & ...

Πολιτισμός

25 Απριλίου 2024
  Κρατήσεις στο : 2682089789, 6909963253 ή με μήνυμα στην σελίδα του Diem στο Instagram και στο Facebook!
25 Απριλίου 2024
Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Η Πρέβεζα στα Οθωμανικά αρχεία», συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις και η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας την ...
24 Απριλίου 2024
Ο Δήμος Πρέβεζας διοργανώνει Εκδήλωση για τον Εορτασμό της Παγκόσμια Ημέρα Χορού το Σάββατο 27 Απριλίου 2024 και ώρα 18:30 π.μ στην Πλατεία ...
25 Απριλίου 2024
  Κρατήσεις στο : 2682089789, 6909963253 ή με μήνυμα στην σελίδα του Diem στο Instagram και στο Facebook!

Στήλες

06 Ιουλίου 2012
Αραβικές δυνάμεις υπό τον Λόρενς της Αραβίας και τον βεδουίνο Αούντα Ιμπού Ταγί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Άκαμπα από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 6 Ιουλίου 1917, κατά τη διάρκεια της αραβικής
26 Ιουνίου 2012
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απορρίπτει τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας. Αρχίζει ο Πόλεμος των Δέκα ...
21 Ιουνίου 2012
Σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας ξεσπά στις ΗΠΑ, με συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, για παράνομες καταθέσεις 700 εκατομμυρίων ...
19 Ιουνίου 2012
Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς - Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου, στις 19 Ιουνίου 1913. Η μάχη ξεκίνησε ...
16 Ιουνίου 2012
Παρουσία στενών συγγενών, λίγων φίλων και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, χωρίς επικήδειους λόγους, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Παιανίας στις 16 ...