Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2012 13:36

Ιστορία

Το να θέλει κάποιος να εντάξει την ιστορία της ευρύτερης περιοχής της Πρέβεζας σε λίγες... ιντερνετικές γραμμές, είναι σαν ένα... κακογραμμένο ρεπορτάζ, πέρα από το γεγονός ότι είναι επιστημονικά λάνθασμένο. Θα προσπαθήσουμε ωστόσο να σας δώσουμε μια μικρή «γεύση», καθώς δε φτάνουν 10... site για να χωρέσουν την ιστορία της περιοχής μας.

Τούτος εδώ ο τόπος «κρύβει» τεράστια ιστορία, στο... άρωμα του φυσικού περιβάλλοντός του, στα νερά του, στα κτίριά του, ακόμη και στους ίδιους τους ανθρώπους του. Τα πρώτα σημάδια ζωής σε αυτό που αποκαλούμε μέχρι σήμερα Νομός Πρέβεζας (αν και δεν υφίσταται πλέον διοικητικά), καταγράφονται ήδη από τα προϊστορικά χρόνια.

Στα ελληνιστικά χρόνια η περιοχή ακμάζει, όταν ο Βασιλιάς της Ηπείρου Πύρρος Α' «ταράζει» τα νερά του τότε κόσμου και επιχειρεί να καταλύσει μία υπερδύναμη πριν καν... γεννηθεί. Τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Δύο φορές η περιοχή της Πρέβεζας έγινε «θέατρο» σύγκρουσης υπερδυνάμεων του τότε κόσμου. Την πρώτη, το 31 π.Χ., ο Οκταβιανός Αύγουστος νίκησε στο Άκτιο τον στόλο της Κλεοπάτρας και του Αντωνίου και έχτισε την Αρχαία Νικόπολη, ως ανάμνηση της επικράτησης και της ισχύς του. Τη δεύτερη, το 1538, οι Οθωμανοί υπό τον Μπαρμπαρόσα «βύθισαν» τον συνασπισμένο στόλο των Χριστιανών.

Ο Νομός Πρέβεζας γνώρισε αρκετούς κατακτητές, που άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στη φυσιογνωμία της περιοχής, η οποία για πολλές δεκαετίες υπήρξε κομμάτι της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και του Δεσποτάτου της Ηπείρου. Βούλγαροι, Λατίνοι, Βενετοί, Νορμανδοί, Άγγλοι, Γάλλοι, Οθωμανοί, Αιγύπτιοι πάτησαν τα «χώματα» αυτά, που έδωσαν πολλούς αγωνιστές κάθε φορά που η πατρίδα το... πρόσταξε. Μην ξεχνούμε πως το μνημείο του Ζαλόγγου, όπου οι Σουλιώτισσες θυσιάστηκαν με απαράμιλλο ηρωισμό, έγινε σύμβολο αυτοθυσίας για όλο τον πολιτισμένο κόσμο.

Ημερομηνία-σταθμός στην ιστορία της περιοχής της Πρέβεζας είναι η 21η Οκτωβρίου 1912. Η πόλη απελευθερώνεται από τον ελληνικό στρατό και για πρώτη φορά εντάσσεται στο επίσημο ελληνικό κράτος. Η «αγκαλιά» της μητέρας-Ελλάδος... ανοίγει για να υποδεχθεί ένα από τα πιο όμορφα «τέκνα» της.

Το έμψυχο δυναμικό του Νομού Πρέβεζας πρωτοστάτησε σε δύο Παγκοσμίους Πολέμους, υπέφερε από την Κατοχή και τον Εμφύλιο. Ο Νομός Πρέβεζας μπορεί πλέον να καυχιέται, πως μια περιοχή με τεράστια ιστορία, έχει γίνει ένας τόπος που εξυπηρετεί- ή έστω προσπάθεί να εξυπηρετήσει- τις σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων της. Με οδηγό της την ιστορική κληρονομιά.

Διαβάστηκε 165396 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 20 Μαρτίου 2018 18:40
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Αξιοθέατα »
  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --