Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012 18:06

CYCLO – Ποδηλασία και Ασφάλεια

Ένας από τους βασικούς στόχους του προγράμματος CYCLO (Ποδηλατουπόλεις – Τοπικές ευκαιρίες για βιώσιμη κινητικότητα και τουριστική ανάπτυξη) είναι η συμβολή του στην πρόληψη των ατυχημάτων και η οικοδόμηση ενός συστήματος ασφαλής μετακίνησης με ποδήλατα.

DSC01382

Πρέπει να ενθαρρυνθεί η ευγενική και νόμιμη συμπεριφορά, η βελτίωση της ικανότητας ποδηλασίας, αλλά ταυτόχρονα και η αύξηση της ευαισθητοποίησης των αυτοκινητιστών. Τι λοιπόν πρέπει να προσέχουν όσοι περνάνε αρκετό χρόνο πάνω σε ένα ποδήλατο και με ποιο τρόπο θα ενημερωθούν για ποδηλασία με ασφάλεια ;

IMG 3577

Νέοι ποδηλάτες

Για τα παιδιά σχολικής ηλικίας είναι πιο αποτελεσματική μια διδασκαλία προσανατολισμένη στη δράση και με επαναλαμβανόμενες πράξεις, μαζί με βραβεία και κίνητρα. Τα βραβεία και κίνητρα μπορεί να αποτελούνται από την ολοκλήρωση των πιστοποιητικών ή των ποδηλατικών/πεζών αδειών, από κράνη ποδηλάτου και άλλα αξεσουάρ, ή εκπτωτικά κουπόνια για τα καταστήματα ποδηλάτων της περιοχής. Για να καλυφθούν τα περισσότερα παιδιά, είναι σημαντική η στενή συνεργασία με τα σχολεία, ώστε τα παιδιά να λαμβάνουν το κατάλληλο μήνυμα για την ηλικία τους που αφορά την ασφάλεια με το ποδήλατο και να μάθουν τις κατάλληλες δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να κυκλοφορούν με ασφάλεια στους δρόμους. Τα παρακάτω μηνύματα πρέπει να διδάσκονται συστηματικά:

* Φοράτε κράνος. Σε περίπτωση σύγκρουσης με το ποδήλατο, ένα κράνος μειώνει τον κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού στο κεφάλι μέχρι και 85%. Θα μπορούσε να σώσει τη ζωή σας.

* Τηρείτε όλους τους κανόνες κυκλοφορίας. Οι ποδηλάτες έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους αυτοκινητιστές.

* Να είστε πάντα σε εγρήγορση. Να έχετε οπτική επαφή με τους οδηγούς και να έχετε πάντα επίγνωση του τι συμβαίνει γύρω σας.

* Οδηγείτε πάντα με τη ροή κυκλοφορίας και όχι αντίθετα.

* Να είστε προβλέψιμοι. Δείξτε πάντα τις προθέσεις σας.

* Να είστε ορατοί. Να φοράτε ανοιχτόχρωμα και φωτεινά ρούχα, που αντανακλούν και να χρησιμοποιείται πάντα φως τη νύχτα, μπροστά και πίσω.

* Τα πολύ μικρά παιδιά (7 και κάτω) θα πρέπει να οδηγούν υπό την εποπτεία άλλων.

DSC03803

Ενήλικες ποδηλάτες

Οι ενήλικες ποδηλάτες χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες. Μερικοί ενήλικες οδηγούν άνετα σε πολυσύχναστους δρόμους και αναμιγνύονται με την κίνηση, ενώ άλλοι προτιμούν πιο ήσυχους δρόμους και μονοπάτια. Υπάρχουν ενήλικες που οδηγούν ποδήλατο μόνο λίγες φορές το χρόνο και αυτοί που οδηγούν συχνά, αλλά κυρίως για αναψυχή. Κάθε τύπος ποδηλάτη έχει τις ανησυχίες του και τη φιλοσοφία του για το πώς τα ποδήλατα ταιριάζουν στο κυκλοφοριακό σύστημα. Οι προσπάθειες εκπαίδευσης πρέπει να το αναγνωρίζουν αυτό και να προσαρμόζουν τα μηνύματα σε κάθε ομάδα. Οι ενήλικες ποδηλάτες δεν βρίσκονται σε ομάδες, όπως τα παιδιά στα σχολεία, και είναι σημαντικό να τους προσφερθεί ένα ευρύ φάσμα ευκαιριών για να βελτιώσουν τις γνώσεις και δεξιότητες τους που σχετίζονται με την ποδηλασία. Τα παρακάτω μηνύματα πρέπει να διδάσκονται συστηματικά:

* Να είστε σε εγρήγορση. Προσέξτε άλλους χρήστες και απότομες αλλαγές συμπεριφοράς τους. Επίσης, δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε πιθανούς κινδύνους στο δρόμο, όπως λακκούβες και χαλίκια. Ρυθμίστε την ταχύτητα για να διατηρήσετε τον έλεγχο του ποδηλάτου. Έχετε οπτική επαφή με τους οδηγούς για να εξασφαλιστεί ότι σας έχουν δει.

* Τηρείτε όλους τους κανόνες κυκλοφορίας. Αν και είναι δελεαστικό να τρέχετε στους κόκκινους φωτεινούς σηματοδότες και στις πινακίδες στοπ, μην το κάνετε. Οι ποδηλάτες έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους αυτοκινητιστές.

* Οδηγείτε πάντα και με τη ροή της κυκλοφορίας. Οδηγήστε όπου οι αυτοκινητιστές και οι άλλοι αναμένουν τους ποδηλάτες, και ποτέ αντίθετα στην κυκλοφορία.

* Να είστε προβλέψιμοι. Κάντε σήμα για τις στροφές σας, μην μετακινείστε ανάμεσα από τα αυτοκίνητα και μείνετε όσο πιο δεξιά γίνεται, εκτός και αν:

* έχετε την ίδια ταχύτητα με τους άλλους που κυκλοφορούν (όπως στο κέντρο της πόλης)

* αποφεύγετε επικίνδυνες συνθήκες

* ο δρόμος είναι πολύ στενός για να μετακινηθεί το ποδήλατο δίπλα-δίπλα με άλλο όχημα.

* Να είστε ορατοί. Να φοράτε ανοιχτόχρωμα και φωτεινά ρούχα, που αντανακλούν και να χρησιμοποιείται πάντα φως τη νύχτα, μπροστά και πίσω.

* Φοράτε κράνος.

* Μείνετε μακριά από πεζοδρόμια, όποτε είναι δυνατόν. Τα πεζοδρόμια προορίζονται για τους πεζούς. Όταν χρησιμοποιούν τα πεζοδρόμια οι ποδηλάτες θα πρέπει να προειδοποιούν τους πεζούς, και να κινούνται με χαμηλή ταχύτητα σε δρόμους και διασταυρώσεις, όταν ένα όχημα πλησιάζει. Θυμηθείτε, οι οδηγοί δεν αναμένουν τους ποδηλάτες που έρχονται από τις διασταυρώσεις.

* Μην πίνετε αλκοόλ και μετά οδηγείτε. Το ποδήλατο είναι ένα όχημα όπως και τα άλλα. Πάρτε το σοβαρά.

IMG 5919

Το πρόγραμμα CYCLO (Ποδηλατουπόλεις – Τοπικές ευκαιρίες για βιώσιμη κινητικότητα και τουριστική ανάπτυξη) είναι ένα έργο που συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα MED και απαρτίζεται από 10 εταίρους από την περιοχή της Μεσογείου. Το έργο επικεντρώνεται στην προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας σε μικρά και μεσαία αστικά περιβάλλοντα, στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για μεγαλύτερη χρήση του ποδηλάτου ως καθημερινό μεταφορικό μέσο. Η χρήση των ποδηλάτων έχει μικρή επίδραση στο περιβάλλον και έτσι μπορεί να αναπτυχθεί μια νέα προσέγγιση για καλύτερη ποιότητα ζωής και καθαρότερο αέρα στις πόλεις μας. Η ανάπτυξη νέων υπηρεσιών και εγκαταστάσεων ποδηλασίας, καθώς και η εφαρμογή καινοτόμων και ολοκληρωμένων λύσεων που υποστηρίζουν τη χρήση των ποδηλάτων, θα οδηγήσει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της υγείας πολιτών και επισκεπτών.

Podilatikes poleis 008

 

 

«Το έργο CYCLO υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας «Μεσογειακός Χώρος» - MED 2007-2013 και συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξη»

combined logo MED - vertical   

   image008  cyclo logo

 «Ποδηλατουπόλεις – Τοπικές ευκαιρίες για βιώσιμη κινητικότητα και τουριστική ανάπτυξη»


Διαβάστηκε 1105 φορές

Σχετικά Άρθρα

Έκθεση εικόνων