Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 14 Απριλίου 2013 17:15

Μαθήματα πολιτισμού, θέλησης και παράδοσης από το 6ο Δημοτικό Πρέβεζας

Κατά γενική ομολογία η εκδήλωση του 6ου Δημοτικού Σχολείου Πρέβεζας «Σεργιάνι στη γυναικεία χορευτική παράδοση στο Νομό Πρέβεζας», που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στη Θεοφάνειο Αίθουσα Τέχνης, εκτός από καλοδουλεμένη, μπορεί να χαρακτηριστεί μία από τις καλύτερες προσπάθειες, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Πρέβεζας.

Η υπεύθυνη του προγράμματος και συντονίστρια της εκδήλωσης (ανάλυση, διδασκαλία χορών, σενάριο, σκηνοθεσία θεατρικών, χορογραφίες, μουσική επιμέλεια), καθ. Φυσικής Αγωγής, κα Ελένη Ζιώγα, στο σύντομο χαιρετισμό της, στάθηκε στους στίχους του Κωστή Παλαμά:

«Παιδί, το περιβόλι μου που θα κληρονομήσεις,
Όπως το βρεις κι’ όπως το δεις να μη το παρατήσεις.
Σκάψε το ακόμα πιο βαθιά και φράξε το πιο στέρεα,
και πλούτισε τη χλώρη του και πλάτηνε τη γη του,
κι ακλάδευτο όπου μπλέκεται να το βεργολογήσεις,
και να του φέρεις το νερό το αγνό της βρυσομάνας».

IMG 0375

 

Με δύο λόγια παρέθεσε το πνεύμα της εκδήλωσης, η οποία «μύρισε» παράδοση και Πρέβεζα και συγκίνησε από την αρχή μέχρι το τέλος. Έμοιαζε σαν να δίνεται η «σκυτάλη» της πλούσιας λαϊκής μας παράδοσης, από τους παππούδες και τις γιαγιάδες στα εγγόνια τους, κάτι που ήταν πολύ συγκινητικό.

Σωστό στήσιμο και άρτια σκηνική έκφραση από τις κοπέλες του χορευτικού του σχολείου, έξυπνοι διάλογοι, γεμάτοι χιούμορ στα θεατρικά δρώμενα, άψογη διατήρηση της ντοπιολαλιάς και της ιδιαίτερης προφοράς στους μονολόγους, σκηνικά εναρμονισμένα με το σκεπτικό της εκδήλωσης, ήταν μερικά από τα στοιχεία που δείχνουν πως είχε γίνει κοπιαστική και επίμονη προεργασία.

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την αφήγηση ιστορικών στοιχείων, το πέρασμα από το παλαιό στο σύγχρονο, την αναβίωση εθίμων και την εξαιρετική μουσική επιμέλεια και επιλογή, αποδεικνύουν ότι για να είναι το αποτέλεσμα σπουδαίο, πρέπει πρώτα απ' όλα να υπάρχει θέληση! Τα υπόλοιπα έρχονται...

Μεγάλη εντύπωση, που ξύπνησε μνήμες μιας... άλλης Πρέβεζας, προκάλεσε το βαλς που χόρεψαν δύο μαθητές.

IMG 0472

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε με τον καλύτερο τρόπο ο χορός στη ζωή της γυναίκας του Νομού Πρέβεζας και ο τρόπος που επηρέαζε την κοινωνική της ζωή. Παρουσιάστηκαν οι αγώνες των γυναικών της Πρέβεζας και της Ηπείρου, ο χορός και το τραγούδι στη ζωή της Πρεβεζάνας της αστικής τάξης, η Πρεβεζάνα γυναίκα μέσα από το Καρναβάλι.

Τα παρατεταμένο χειροκρότημα, όσων βρέθηκαν στη Θεοφάνειο (ανάμεσά τους και πολλοί ηλικιωμένοι που συνεισέφεραν με τις εμπειρίες τους και τις αφηγήσεις τους στα παιδιά), ήταν η πιο τρανή επιβράβευση για τα παιδιά και τους δασκάλους τους.

IMG 0380

Στο χαιρετισμό του ο διευθυντής του Σχολείου, κ. Δημήτρης Λαχουρής τόνισε μεταξύ άλλων: «Το σχολείο προσπάθησε να κρατήσει ζωντανή την παράδοση του τόπου μας και να παραμείνει ανοικτό στην κοινωνία. Το σχολείο προσπαθεί να κρατηθεί σήμερα όρθιο και να συνεχίσει να εμπνέει στα παιδιά αξίες όπως ο σεβασμός, αξίες διαχρονικές στη ζωή τους. Πρέπει να στραφούμε στο λαϊκό μας πολιτισμό και τη λαϊκή μας παράδοση. Τα παιδιά σας γνώρισαν λίγο από το χθες του τόπου μας».

IMG 0383

Η κα Ελένη Ζιώγα από την πλευρά της ανέφερε: «Το σχολείο μας πάντα παραμένει ανοικτό στην κοινωνία και πιστό στην παράδοση. Τα τραγούδια και οι χοροί μας... αντιστέκονται στο χρόνο. Έχουν ρίζες βαθιές. Εμείς οφείλουμε να τα διαφυλάξουμε και να μεταδώσουμε με σεβασμό στα παιδιά», ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε: «Σκοπός ήταν τα παιδιά να αποκτήσουν κριτικό πνεύμα, ώστε να μη δέχονται άκριτα τα υποπροϊόντα της μαζικής βιομηχανίας πολιτισμού, ώστε να αποκτήσουν αίσθηση του μέτρου και της απλότητας, της σεμνότητας των χορών μας. Ήθελαν να νιώσουν τους καημούς, τα βάσανα, τους αγώνες τους, να αναβιώσουν τα έθιμά των γυναικών της παλιάς εποχής, βάζοντας την... πινελιά της νέας γενιάς». Παράλληλα στάθηκε στην προσπάθεια των παιδιών, λέγοντας: «Έψαξαν στα μπαούλα της γιαγιάς, έμαθαν, ρώτησαν, είδαν το δάκρυ της γιαγιάς που συγκινούνταν».

Ενθουσιασμένος από την εκδήλωση, ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Χρήστος Μπαϊλης είπε πως

τέτοιες προσπάθειες συμβάλλουν στη διατήρηση της παράδοσης και του πολιτισμού, προσθέτοντας πως το δυνατό μας όπλο είναι ο πολιτισμός για να βγούμε από την κρίση. Μοίρασε πολλά συγχαρητήρια, υποστήριξε πως τέτοιες εκδηλώσεις μας φέρνουν πιο κοντά και καταλήγοντας τόνισε: «Η Πρέβεζα σήμερα θυμάται το παρελθόν, τιμά το παρόν και οραματίζεται το μέλλον».

 

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι μουσικοί:

 IMG 0403

Μιχάλης Ζάμπας (λαούτο, τραγούδι)

Γιώργος Νάσης (κλαρίνο)

Φώτης Καραμπάς (βιολί)

Αποστόλης Σόφης (κρουστά)

Σοφία Κυριάκη (ακορντεόν)

Κώστας Αντύπας (κιθάρα, τραγούδι)

Δήμητρα Τσιακάλου (αρμόνιο, υπ. Χορωδίας)

και ο μαθητής Ευάγγελος Σόφης (πιατίνια)

 

Φωτογράφηση: Απόστολος Ρούσσος

Μακιγιάζ: Ευγενία Κασκάνη

 

Έπαιξαν οι μαθητές:

IMG 0508

ΣΤ Τάξη:

 

Θεοδώρα Αυγέρη

Έλλη Βλάχου

Γαβριέλα Δήμα

Μιλτιάδης Δήμας

Μαρία Ζήση

Ελένη Κωνσταντινίδη

Χρήστος Μπάλλας

Αλεξάνδρα Μπέκιου

Ναταλία Νόβα

Χριστίνα Οικονομίδη

Ελεονώρα Τουμανίδη

Σωτηρία Τούση

Γεωργία Φερετσάκου

 

Ε' Τάξη:

 

Κλειώ Άρμπυρου

Ειρήνη Γέροντα

Παρασκευή Γεωργίου

Στεφανία Γραμματικάκη

Χριστίνα Ζωγοπούλου

Μαρία-Ιωάννα Ντούσκου

Δημήτρης Παπαχρήστος

Ευδοξία Τόλιου

 

Δ' Τάξη

 

Ελένη Πρίφτη

Πολύκαρπος Παπαδιώτης

Ευάγγελος Σόφης

Δημήτρης Τσάλας

 

 IMG 0505

 

Για την υλοποίηση του προγράμματος, το σχολείο ευχαριστεί θερμά:

-Τους μουσικούς

-Το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου

-Τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νικόπολη

-Το κατάστημα διαφημιστικών του κ. Φώτη Ζέρβα

-Τον κ. Αλέξανδρο Νικολάκη

-Την κα. Ηώ Παπαγεωργίου

-Τον κ. Δημήτρη Ρούσσο

-Τον κ. Νικηφόρο Ευθυμίου

 

 


Έκθεση εικόνων