Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2013 04:11

Οι New York Times για την Πρέβεζα του 1897, ένα ναυάγιο και ένα διπλωματικό επεισόδιο

Το αρχείο των New York Times, είναι ανεκτίμητο. Στις σελίδες παλαιών τευχών της εφημερίδας, μπορεί κάποιος να βρει ανταποκρίσεις Αμερικανού δημοσιογράφου, για τον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, τον λεγόμενο και «ατυχή», καθώς παραλίγο να κοστίσει τη διάλυση του Ελληνικού Κράτους.

Σε ένα από τα δημοσιεύματα (20 Απριλίου 1897), γίνεται λόγος για τον βομβαρδισμό της Πρέβεζας από τον ελληνικό στόλο, με επικεφαλής το «Σπέτσαι», ώστε να εξουδετερωθούν οι μονάδες κανονιών, που διέθεταν οι Τούρκοι για την άμυνά της (η Πρέβεζα ήταν τότε εντός των ορίων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας). Οι Έλληνες επιτέθηκαν στα οχυρά που διατηρούσαν οι Τούρκοι στο Σκαφιδάκι και τον Παντοκράτορα, από όπου με κανόνια έβαλαν κατά των πλοίων του στόλου των Ελλήνων. Έτσι σύμφωνα με την ανταπόκριση βυθίστησε στον Αμβρακικό το πολεμικό πλοίο «Μακεδονία». Στα δημοσιεύματα υπάρχουν και πολλές ακόμη λεπτομέρειες.

ny6

Τα δημοσιεύματα μάλιστα θεωρούν την Πρέβεζα, την πιο σημαντική από στρατηγικής πλευράς «συνοριακή» πόλη.

Ένα άλλο δημοσίευμα (7 Απριλίου 1916 – η Πρέβεζα ανήκει πλέον στην ελληνική επικράτεια), τονίζει πως ένα τηλεγράφημα από την Πρέβεζα, προειδοποιεί για ναυάγιο του ατμόπλοιου «Σίμλα», το οποίο ερχόταν από το Λονδίνο, στο Ιόνιο. Αναφέρει μάλιστα πως είχε πολλούς επιβαίνοντες.

Ένα δημοσίευμα με ημερομηνία 25/5/1901, αναφέρει επίσης πως με αφορμή τη σύλληψη ενός Ιταλού ταχυδρομικού πράκτορα στην Πρέβεζα, παραλίγο να προκληθεί μέχρι και πολεμική σύγκρουση ανάμεσα σε Ιταλία και Τουρκία.

 

 

Έκθεση εικόνων