Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 10 Ιουλίου 2012 15:05

«Τα Δελφίνια του Ιονίου ζητούν τη βοήθειά μας» (Της Μαριάννας Τσάτσου)

Ερευνητές του Ινστιτούτου Tethys δημιούργησαν μια ιστοσελίδα, όπου μας ενημερώνουν για το πρόγραμμά τους «Δελφίνια του Ιονίου» και ζητούν την βοήθειά μας για την διατήρηση και προστασία της θαλάσσιας ζωής του Ιονίου και του Αμβρακικού.

Με ποιο τρόπο θα συμβάλουμε εμείς σε αυτό το δύσκολο εγχείρημα όμως (γιατί έχει και ζέστη και το σώμα είναι απρόθυμο...); Εάν, κατά την διάρκεια μιας εν πλω βόλτας στον Αμβρακικό ή στο Ιόνιο, εντοπίσουμε κάποιο κοπάδι δελφίνια, θα πρέπει να αναφέρουμε στους ερευνητές ότι τα είδαμε και να τους δώσουμε την ακριβή θέση μας. Και γίνεται ακόμη ευκολότερο- δεν θα χρεωθούμε καν τηλεφώνημα για να τους ειδοποιήσουμε, αφού μπορεί κανείς πολύ απλά να επισκεφτεί την ιστοσελίδα http://ioniandolphinproject.org/el/ και να κάνει κλικ στο μεγάλο πράσινο κουμπί που γράφει «Αναφορά Παρατήρησης»- τόσο απλά.

 

Η Μαριάννα Τσάτσου είναι μεταφράστρια-συντάκτης στην ιστοσελίδα greekreporter.com

 

Οι διεθνείς ερευνητές χαρτογραφούν το θαλάσσιο περιβάλλον της περιοχής μας τα τελευταία είκοσι χρόνια. Πρόκειται για έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που μελετά και προστατεύει το θαλάσσιο περιβάλλον και πλέον δημιούργησε το πρωτοποριακό πρόγραμμα «Be Dolphin Smart» ή σε απλή μετάφραση, «Προστατεύστε τα Δελφίνια».

Μα, θα μου πείτε, έχει δελφίνια ο Αμβρακικός; Φυσικά και έχει, διαβεβαιώνουν οι επιστήμονες. Τόσο ο Αμβρακικός όσο και η θάλασσα του Ιονίου φιλοξενούν ακόμη ένα αξιοσημείωτο αριθμό δελφινιών και άλλα κητώδη (όπως φάλαινες), πολύ περισσότερα από όσα υπάρχουν σε άλλες «γωνιές» της Μεσογείου.

Δυστυχώς όμως, ορισμένοι ψαράδες της περιοχής φροντίζουν να μειώνουν αυτό τον θαλάσσιο πληθυσμό γιατί, όπως συχνά δικαιολογούνται: «τα δελφίνια και οι θαλάσσιες χελώνες καταστρέφουν τα δίχτυα τους».

Αν εσύ λοιπόν, αγαπητέ αναγνώστη, βρεθείς κάποια στιγμή καταμεσής στο πέλαγος με κάποιο ιστιοφόρο/βάρκα/καϊκι και εντοπίσεις κάποιο δελφίνι, τότε δεν έχεις παρά να ακολουθήσεις τις οδηγίες των ερευνητών που ακολουθούν:

 

  • Κρατήστε απόσταση 50 μέτρων από τα δελφίνια που εντοπίσατε (100 μ. αν πρόκειται για φάλαινα).

  • Απομακρυνθείτε προσεκτικά σε περίπτωση που τα δελφίνια/ φάλαινες δείχνουν σημάδια ότι ενοχλήθηκαν (π.χ. ξαφνική αλλαγή στην συμπεριφορά τους).

  • Πάντοτε να έχετε κλειστή την μηχανή όταν βρίσκεστε κοντά σε δελφίνια/φάλαινες.

  • Αντισταθείτε στο να τα ταϊσετε, να τα ακουμπήσετε ή στο να κολυμπήσετε με τα δελφίνια.

  • Πείτε σε φίλους και γνωστούς να προστατεύουν και εκείνη τα δελφίνια.

 

Εάν είστε πρόθυμοι να στηρίξετε το πρόγραμμα «Δελφίνια του Ιονίου» ή συναντήσετε κάποιο δελφίνι όσο ταξιδεύετε στην ευρύτερη περιοχή και θέλετε να το αναφέρετε, τότε ακολουθήστε τον παρακάτων σύνδεσμο για να ενημερωθείτε λεπτομερώς για το πρόγραμμα: http://ioniandolphinproject.org/el/

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα