Το Δάσος της '' Παργινόσκαλας'' και το Κάστρο της Μπούκας-''Παλιοσάραγα'' (του Νίκου Γιαννούλη)

Γράφει ο Ν.Δ.Γιαννούλης, Φυσικός-Περιβαλ/λόγος (PhD, MSc)

Ο δημόσιος χώρος αποτελεί συστατικό στοιχείο της πόλης για την εξασφάλιση της ποιότητας της ζωής και της κοινωνικότητας των κατοίκων, αποτυπώνει την βασική της δομή, αποτελεί την εικόνα της στην πρόσληψη και κατανόηση του περιβάλλοντος της. Τα πάρκα, τα άλση, το περιαστικό πράσινο, το τοπίο, η ακτογραμμή, τα μνημεία, αποτυπώνουν και διατηρούν τη συλλογική συνείδηση και μνήμη.

Το Υπ. Εθν. Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) σε συνεργασία με τον Δήμο, δρομολογεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, μέσω του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ), την εκποίηση δύο ζωτικών χώρων του Δήμου, θεωρώντας ότι έχει τον κύριο λόγο, επειδή χρησιμοποιήθηκαν από τον Στρατό. Πρόκειται για:

 • το Δάσος της '' Παργινόσκαλας'' ( πρώην πεδίο βολής) και
 • το Κάστρο της Μπούκας-''Παλιοσάραγα'' (πρώην στρατόπεδο Σολωμού)

Επιχειρείται μια σοβαρή παρέμβαση στην πόλη η οποία θα ανατρέψει την ποιότητα ζωής και την ιστορία της, στο βωμό μιας αμφιλεγόμενης ΄΄Ανάπτυξης΄΄.

Καταρχάς δεν υφίσταται η έννοια του ''Στρατοπέδου'' διότι και οι δύο χώροι δεν φιλοξενούν δραστηριότητες του Στρατού εδώ και πολλά χρόνια!!Ειδικότερα:

 

 1. Tο Δάσος της '' Παργινόσκαλας''

Tο Δάσος της '' Παργινόσκαλας'' (πρώην πεδίο βολής) έκτασης περίπου 100 στρ. παραχωρήθηκε το 1936 από τη Δικτατορία του Μεταξά στο Στρατό, για χρήση ως ΄΄πεδίου βολής΄΄. Δεν λειτούργησε ποτέ ως ΄΄στρατόπεδο΄΄ με την έννοια του στρατωνισμού, κοιτώνων, γραφείων, αποθηκών κ.λ.π. Το 1984-88 μετά από συνεχείς αγωνιστικές κινητοποιήσεις του Δήμου, το ΄΄πεδίο βολής΄΄ καταργήθηκε, καθαρίσθηκε, δενδροφυτεύτηκε και ανοίχθηκαν διαβάσεις προς την ακτή. Οι ενέργειες αυτές προκάλεσαν πρωτόδικα την ποινική δίωξη της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, και την αθώωση των μελών του από το Εφετείο Ιωαννίνων. Αναγνωρίσθηκε δηλαδή ότι από την στιγμή που δεν γίνεται χρήση για τον σκοπό που έγινε η παραχώρηση, αυτοδίκαια η ιδιοκτησία επανέρχεται στο Δημόσιο! Για ποιο ΄΄στρατόπεδο΄΄ λοιπόν γίνεται αναφορά; Η παράθεση των κάτωθι στοιχείων δεν νομιμοποιούν καμία παραχώρηση του. Συγκεκριμένα:

  1. Κυριότητα

Tο Δάσος της '' Παργινόσκαλας'' είναι καταχωρημένο ως «Δημόσιο Κτήμα Α.Β.Κ. 192» (δεν ανήκει στο ΤΕΘΑ).

  1. Χρήσεις Γής

Tο Δάσος της '' Παργινόσκαλας'' έχει χαρακτηρισθεί ως Δασική έκταση και είναι καταχωρημένο στους Δασικούς Χάρτες του Δήμου Πρέβεζας. Επίσης σύμφωνα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ.) Πρέβεζας το Δάσος ''Παργινόσκαλας'' καταγράφεται ως «συμπαγές ψηλό δάσος έκτασης τουλάχιστον 75 στρεμμάτων, εκτός σχεδίου, Ζώνη Προστασίας δάσους και δασικού τοπίου» καιχαρακτηρίζεται ως ΠΕΠ-ΔΠ.

«Οι Περιοχές Προστασίας Δασών και Δασικών Εκτάσεων (ΠΕΠ−ΔΠ), αποσκοπούν στη διαφύλαξη και διαχείριση των δασών και των δασικών εκτάσεων και στην προστασία και αναβάθμιση των γειτονικών τους περιοχών. Γι΄ αυτό περιλαμβάνουν όχι μόνο δασικές εκτάσεις, όπως αυτές ορίζονται από τη σχετική εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία, αλλά και αγρούς και αγροτεμάχια».

  1. Η ιδιαιτερότητα του Δάσους της '' Παργινόσκαλας''
   1. Η ευρύτερη περιοχή εμπίπτει στις διατάξεις προστασίας της Εθνικής και Κοινοτικής Νομοθεσίας, για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, του τοπίου, του Αιγιαλού και της παραλίας. Η γεωμορφολογία της περιοχής δεν δικαιολογεί σε καμιά περίπτωση επεμβάσεις. Η καταστροφή αυτού του υπέροχου φυσικού μνημείου θα είναι ανεπανόρθωτη, μη αναστρέψιμη.
   2. Η ευρύτερη περιοχή παρουσιάζει ένα μοναδικής αισθητικής αξίας τοπίο, με βραχώδεις σχηματισμούς, δυσπρόσιτους κολπίσκους, ένα παράθυρο, μοναδικό, με ανοιχτό τον ορίζοντα, που τόσο έχει ανάγκη η ψυχή μας! Τοπίο είναι, ο χώρος που μας περιβάλλει, μία πολυδιάστατη οντότητα, μία σύνθεση χώρων, είτε ανθρωπογενών, είτε τροποποιημένων από τον ανθρώπινο παράγοντα, που χρησιμεύει ως υποδομή ή πλαίσιο για τη συλλογική μας διαβίωση.{Ν. 3827/25.02.2010 «Κύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης του Τοπίου»)}. Δεν αφορά μόνο το οικοσύστημα, το σκηνικό, ή τις μνήμες και συναισθηματικές επιρροές στον άνθρωπο. Είναι συγχρόνως όλα αυτά μαζί, περιβαλλοντικό, πολιτισμικό, κοινωνικοοικονομικό αγαθό και χρήζει προστασίας, σχεδιασμού και διαχείρισης βάσει συγκεκριμένης πολιτικής.
   3. Ο χώρος είναι αναπόσπαστος δεμένος με την ιστορία και τους αγώνες της πόλης μας, για λευτεριά και κοινωνική δικαιοσύνη! Τον Σεπτέμβρη του 1944, και ενώ οι Ναζί-φασίστες ποδηγετούσαν ακόμη την πατρίδα μας, σχεδόν 80 πατριώτες (ΧΡ. ΚΟΝΤΟΣ Γυμνασιάρχης και ξεχωριστοί αγνοί συμπολίτες μας) βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν στην ''Παργινόσκαλα''.!!

 

 1. Το Κάστρο της Μπούκας-''Παλιοσάραγα''

Το Κάστρο της Μπούκας-''Παλιοσάραγα΄΄ έχει έκταση 28 στρέμματα και στο διάβα του χρόνου αποτέλεσε οχυρωματικό φρούριο (Κάστρο Μπούκας), ΄΄Σεράγια Αλή Πασσά΄΄ (''Παλιοσάραγα΄΄), Ιαματική Πηγή (Χαμάμ Αλή Πασσά, Δημοτικά Ιαματικά Λουτρά) και πρώην ΄΄Στρατόπεδο ΄΄.

  1. Χρήσεις Γης

Σύμφωνα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ.) ο χώρος βρίσκεται εντός σχεδίου Πόλεως με χαρακτηρισμό, Κοινόχρηστος χώρος Πρασίνου στο μεγαλύτερο τμήμα του και Τουρισμό – Αναψυχή στην νότια άκρη του.

  1. Η ιδιαιτερότητα του χώρου
   1. Αρχαιολογικός χώρος

Το κάστρο της Μπούκας (1478-1701) ήταν η πρώτη σημαντική οθωμανική οχύρωση της πόλης. Χτίστηκε το 1478 από τους Οθωμανούς, ανατινάχθηκε το 1701 από τους Ενετούς πριν την αποχώρησή τους από την Πρέβεζα (Συνθήκη του Κάρλοβιτς) και στα ερείπιά του ο Αλή Πασσάς έχτισε ανάκτορο στις αρχές της δεκαετίας του 1810.

   1. Ιαματική πηγή

Η λειτουργία των Ιαματικών πηγών σχεδόν 200 χρόνια από το 1810 (Χαμάμ Αλή Πασσά- Ανάκτορο) μέχρις σήμερα είναι συνδεδεμένη με την φυσιογνωμία της πόλης. Σύμφωνα με απόφαση του αρμόδιου Υπουργείου (29-12-2017), «αναγνωρίζεται ως ιαματικός, ο φυσικός πόρος, (τοπωνύμιο θέσης: Παλιοσάραγα )». Οι θεραπευτικές της ενδείξεις είναι, ρευματικές παθήσεις, χρόνιοι ρευματισμοί, ισχιαλγίες, οσφυαλγίες, παθήσεις νευρικού συστήματος. Η μελέτη του ΙΓΜΕ ορίζει δύο ζώνες και προτείνεται η απαγόρευση κάθε οικιστικής δραστηριότητας. «Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει επίσης να γίνουν επεκτάσεις στεγανοποίησης επιφανειών (τσιμεντοστρώσεις, ασφαλτοστρώσεις κ.α.) γιατί με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί η κατείσδυση και θα στερηθεί ο υδροφόρος τον φυσικό του εμπλουτισμό».

 

 1. Η πρόταση ΄΄Αξιοποίησης΄΄

Η Δημοτική Αρχή σε συνεργασία με το ΥΠΕΘΑ ανέθεσε σε μελετητικό γραφείο, την εκπόνηση πρότασης ΄΄αξιοποίησης΄΄ των δύο αυτών σημαντικών χώρων, για επένδυση δύο Ξενοδοχείων ΄΄5 αστέρων΄΄. Στην παρουσίαση της πρότασης ακούστηκαν διάφορα επιχειρήματα όπως οι χώροι είναι ΄΄εγκαταλειμμένοι και σκουπιδότοποι΄΄, το ΥΠΕΘΑ ΄΄θα εισπράξει πόρους προκειμένου να ενισχυθεί ο αμυντικός εξοπλισμός΄΄, ΄΄θα ενισχυθεί η τοπική οικονομία΄΄ κ.λ.π. Είναι τα χιλιοειπωμένα πυροτεχνήματα προκειμένου να πεισθούν οι κάτοικοι ότι η ΄΄5άστερη΄΄ πρόταση θα σηματοδοτήσει ΄΄ανάπτυξη΄΄ στην περιοχή. Όμως:

 • Το ΄΄Πυροβολικό΄΄ δεν ήταν σκουπιδότοπος; Καθαρίστηκε, έγινε το Νηπιαγωγείο της γειτονιάς, εκπονήθηκε μελέτη για χώρο αναψυχής και πρασίνου και σταδιακά αποδόθηκε στους κατοίκους.
 • Το ΥΠΕΘΑ, προσβλέπει πόρους από το ξεπούλημα και την καταστροφή των δύο ζωτικών χώρων, για αμφιλεγόμενους εξοπλισμούς και να εισπράττει εύσημα από το ΝΑΤΟ; Το 2010-17 σε μια εποχή που καταληστεύθηκε ο λαός, 17 δις δαπανήθηκαν στο ΝΑΤΟ και η χώρα φιγουράρει στις 4 πρώτες χώρες των μελών του, 2η μετά τις ΗΠΑ, με 2,3% συμμετοχή στις στρατιωτικές δαπάνες.
 • Έχουν εξαντληθεί οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί μέχρις σήμερα για την πραγματική ανάπτυξη του τόπου μας προς όφελος της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων και όχι των λίγων;
 • Ανάπτυξη δεν είναι και το δάσος, το τοπίο, η ιστορία μας, τα μνημεία μας;

Επί πλέον το σοβαρό πρόβλημα της σχέσης του τουρισμού με την τοπική οικονομία έχει συντεταγμένα νομοθετηθεί με την ΚΥΑ 24208/2009, ΦΕΚ 1138Β/11.6.2009 (Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό). Ο χαρακτήρας της Ανάπτυξης για την περιοχή μας περιγράφεται στη απεικόνιση του χάρτη «Βασικών κατευθύνσεων χωρικής οργάνωσης του τουρισμού» που συνοδεύει την ΚΥΑ. Σύμφωνα με την ΚΥΑ ολόκληρη η έκταση του Δήμου Πρέβεζας κατατάσσεται στην κατηγορία Β2 «Περιοχές με περιθώρια ανάπτυξης ήπιου και εναλλακτικού τουρισμού».

 

 1. Η παραβίαση της νομιμότητας από την πρόταση ΄΄Αξιοποίησης

Η παράδοση των δύο αυτών ιστορικών χώρων δεν είναι σύννομη σύμφωνα με τις προαναφερόμενες δεσμεύσεις. Για να εφαρμοσθεί η ΄΄5 άστερη΄΄πρόταση πρέπει:

  1. Το Δάσος της '' Παργινόσκαλας''
 • Να μεταγραφεί από «Δημόσιο Κτήμα Α.Β.Κ. 192»
 • Να αποχαρακτηρισθεί από Δασική έκταση
 • Να τροποποιηθεί το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ.), ως προς την χρήση του
  1. Το Κάστρο της Μπούκας-''Παλιοσάραγα''
 • Να αποχαρακτηρισθεί από «Αρχαιολογικός χώρος»
 • Να τροποποιηθεί η χωροθέτηση του ΄΄Θερμαλιστικού Κέντρου΄΄
 • Να τροποποιηθεί το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ.), ως προς την χρήση του
  1. Παραβίαση της ΚΥΑ τουριστικής ανάπτυξης
 • Η πρόταση και για τους δύο χώρους είναι αντίθετη και με τον προβλεπόμενο χαρακτήρα της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής!

Η Δημοτική Αρχή επωμίζεται τεράστιες ευθύνες, παραβλέποντας την ιστορία, την ποιότητα ζωής και την αγωνιστική κληρονομιά της πόλης. Η πρόταση που προσπαθούν να υλοποιήσουν είναι στην λογική μιας ΄΄Ανάπτυξης΄΄ με κύρια χαρακτηριστικά την υποταγή στο κέρδος, τις ΄΄αγορές΄΄, την άγρια εκμετάλλευση του Δημόσιου Χώρου, παραβλέποντας ότι υπάρχει και η Αξιοβίωτη Ανάπτυξη, που δεν ανταποκρίνεται στο σύστημά τους.

Μια Ανάπτυξη που στον πυρήνα της περιέχει ένα Αξιακό Σύστημα με βασικούς άξονες, τον Άνθρωπο, την Κοινωνική Δικαιοσύνη και Πρόνοια, την Ποιότητα Ζωής, τον σεβασμό στη φύση και την πολιτιστική κληρονομιά μας!

 

Ν.Δ.Γιαννούλης

Φυσικός-Περιβαλ/λόγος (PhD, MSc)

Ιούλιος 2018

 1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
 2. ΔΗΜΟΦΙΛΗ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Κοινωνία

17 Ιουλίου 2019
Η ομόφωνη έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας στη συνεδρίαση της Δευτέρας, για την κατασκευή παιδικής χαράς στο Μύτικα, “άνοιξε” ένα μείζον θέμα για τους νέους γονείς στο Δήμο, αυτό της
17 Ιουλίου 2019
Αίτημα προς το Υπουργείο Εσωτερικών για χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ” (άξονας προτεραιότητας ''Κοινωνικές και πολιτιστικές ...
17 Ιουλίου 2019
Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε το Λιμεναρχείο Πρέβεζας: "Το Λιμεναρχείο Πρέβεζας ανακοινώνει ότι απογευματινές ώρες στις 15/07/2019 επεβλήθη ...
16 Ιουλίου 2019
Συνελήφθη, χθες (15-07-2019) το πρωί στην Πρέβεζα, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από αστυνομικούς της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος ...
16 Ιουλίου 2019
Το atpreveza.gr το καλοκαίρι του 2018 (δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ), είχε παρουσιάσει μέσα από μία σειρά ρεπορτάζ του τις αυθαιρεσίες που καταγράφονταν ...

Πολιτική

16 Ιουλίου 2019
Βασικό ρόλο στην κοινοβουλευτική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση στη νέα Βουλή θα παίξουν και πάλι Ηπειρώτες. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από την Πρέβεζα θα είναι ένας εκ των
12 Ιουλίου 2019
Η μίνι-ένταση που επικρατεί στα θαλάσσια οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, εξ' αιτίας της προσπάθειας της Τουρκίας να αποκτήσει ρόλο στην “ενεργειακή πίτα” ...
10 Ιουλίου 2019
Στις δημοτικές εκλογές Μαΐου-Ιουνίου, προέκυψε η νέα δημοτική αρχή Πρέβεζας με Δήμαρχο το Νίκο Γεωργάκο, η οποία και θα αναλάβει καθήκοντα από την 1η ...
10 Ιουλίου 2019
Η Νομαρχιακή Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής Ν. Πρέβεζας απέστειλε το παρακάτω μήνυμα: Ευχαριστούμε τους χιλιάδες πολίτες του Νομού μας που με ...
09 Ιουλίου 2019
Μετά τις εκλογές στις 7 Ιουλίου ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ο ισχυρός προοδευτικός πόλος στο πολιτικό σκηνικό.  Μια δύναμη που μπορεί να αποτελέσει ...

Αθλητισμός

17 Ιουλίου 2019
Το Δ.Σ. του ΠΑΣ Πρέβεζα ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας με τον Φώτη Σιδέρη. Ο νεαρός επιθετικός έχει φορέσει και στο παρελθόν τη φανέλα με τον ιππόκαμπο στο στήθος και μάλιστα στην
17 Ιουλίου 2019
Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε το Athlopolis Πρέβεζας: "Η ακαδημία ποδοσφαίρου Athlopolis Πρέβεζας εύχεται ό,τι καλύτερο ποδοσφαιρικά, ...
16 Ιουλίου 2019
Το Δ.Σ. του ΠΑΣ Πρέβεζα ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας με το Νίκο Βασίλα. Ο 23χρονος μπακ-χαφ έχει αγωνιστεί στο παρελθόν με τη φανέλα των ...
16 Ιουλίου 2019
Από το Αγρίνιο ξεκίνησε τη Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019 η δράση της Οργανωτικής Επιτροπής για την ανάδειξη των ΙΙ Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων (Πάτρα, ...

Πολιτισμός

17 Ιουλίου 2019
Επιστροφή στα live για τον Γιώργο Ρούγκα την Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019 στο stage του Αποσπερίτη. Θα ακουστούν τραγούδια από την πρώτη του δισκογραφική εργασία με τίτλο "Μας το 'χε πει ο
16 Ιουλίου 2019
Η παιδική Σκηνή του Φώτη Σπύρου παρουσιάζει την θεατρική παράσταση "Οδυσσεβάχ" της Ξένιας Καλογεροπούλου σε μουσική Διονύση Σαββόπουλου. - Τρίτη ...
11 Ιουλίου 2019
Την Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019 φιλοξενούμε στο stage του Αποσπερίτη τον Γιάννη Δασκαλάκη και τον Μιχάλη Δεμέτζο για μία βραδιά με μουσικές της Κρήτης. ...
11 Ιουλίου 2019
PREPOST FESTIVAL Vol. 9 Σαββατο & Κυριακή 03 & 04 Αυγούστου Λιμάνι Πρέβεζας Πρέβεζα, GR Το μεγαλύτερο εναλλακτικό φεστιβάλ της ...