Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2023 10:46

Ο πόλεμος συνεχίζεται - Το αίμα ρέει και αυτοί μοιράζουν τον κόσμο (του Δημήτρη Βασιλείου)

Γράφει ο Δημήτρης Βασιλείου

 

Φάρος κανένας!

Της ψυχής μας η φλόγα

ας μας οδηγεί.

 

Οι πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία συνεχίζονται με το “ποτάμι” του αίματος να “φουσκώνει”, άλλες ξεσπούν στο Σουδάν και άλλες “ετοιμάζονται” σε διάφορα σημεία του πλανήτη (Ταϊβάν, Ιράν, Καύκασος, Κεντρική Ασία). Ανθρώπινες ζωές χάνονται, χωριά και πόλεις εξαφανίζονται, το περιβάλλον καταστρέφεται, χώρες διαλύονται και οι παγκόσμιοι οικονομικοί κολοσσοί προσηλωμένα συνεχίζουν τον δικό τους αμείλικτο πόλεμο για το νέο μοίρασμα του κόσμου, για το νέο μοίρασμα των αγορών και των σφαιρών επιρροής.

Οι αναγνώστες μας γνωρίζουν, από προηγούμενα άρθρα μας (“Πάμε για πόλεμο;” - “Ο υπαρκτός πόλεμος” - “Πίσω απ’ τις φλόγες του πολέμου”), τις εκτιμήσεις μας για τα τεκταινόμενα, εκτιμήσεις οι οποίες έχουν απολύτως επιβεβαιωθεί.

Θεωρούμε ότι, έως ότου επιτευχθεί μια σχετική ισορροπία στις “σχέσεις” μεταξύ των παγκόσμιων οικονομικών κολοσσών στο νέο μοίρασμα των αγορών και των σφαιρών επιρροής, στο πλαίσιο του παγκοσμιοποιημένου ολοκληρωτικού καπιταλισμού, θα έχουμε στην “ημερήσια διάταξη” τέτοιου είδους πολεμικές συγκρούσεις και αιματοχυσίες.

Βέβαια, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε εντελώς το ενδεχόμενο να μην μπορέσουν να βρουν, οι παγκόσμιοι οικονομικοί κολοσσοί, το σημείο ισορροπίας των συμφερόντων τους και να μας “οδηγήσουν” σε έναν καταστροφικό, για το ανθρώπινο γένος και τον πλανήτη, πόλεμο. Σ’ αυτό το ενδεχόμενο δίνουμε ελαχιστότατες πιθανότητες.

Στο σημερινό μας άρθρο, θα προσπαθήσουμε να κωδικοποιήσουμε τις εξελίξεις που “τρέχουν” το τελευταίο διάστημα, ώστε οι αναγνώστες μας να μπορούν να κατανοούν τα τεκταινόμενα και να προσανατολίζονται στον κυκεώνα της πληροφόρησης και κυρίως της παραπληροφόρησης.

Πρώτον. Συνεχίζεται οξυνόμενος ο “πόλεμος του δολαρίου”, συνεχίζεται η προσπάθεια απομείωσης του ρόλου και της δύναμης του δολαρίου στην παγκόσμια οικονομία.

Εκτός από τις διενεργούμενες ήδη συναλλαγές στα εθνικά τους νομίσματα, μεταξύ διάφορων ισχυρών κρατών (Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Ιράν, Σαουδική Αραβία, Νότια Αφρική, Βραζιλία κ.ά.), την δημιουργία συστημάτων μεταφοράς πιστωτικών επικοινωνιών, αντίστοιχα του SWIFT, την επαναφορά του χρυσού κανόνα εκ μέρους της Ρωσίας κ.λπ., έχουμε και άλλες “δυναμικότερες” κινήσεις:

α) Οι BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) ανακοίνωσαν ότι τον Αύγουστο του 2023, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης Κορυφής, θα προχωρήσουν στην εισαγωγή νέας νομισματικής μονάδας για τις μεταξύ τους συναλλαγές, αλλά και ως νέο, εναλλακτικό του δολαρίου, συναλλακτικό και αποθεματικό νόμισμα.

Να τονίσουμε εδώ ότι, οκτώ (8) χώρες έχουν ήδη υποβάλλει επίσημα αίτηση ένταξης στους BRICS – Αλγερία, Αργεντινή, Μπαχρέιν, Αίγυπτος, Ινδονησία, Ιράν, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Επίσης, άλλες δεκαεπτά (17) χώρες έχουν εκφράσει το ισχυρό ενδιαφέρον τους να ενταχθούν στους

BRICS – Αφγανιστάν, Βενεζουέλα, Μπανγκλαντές, Λευκορωσία, Καζακστάν, Μεξικό, Νικαράγουα, Νιγηρία, Πακιστάν, Σενεγάλη, Σουδάν, Συρία, Ταϊλάνδη, Τυνησία, Τουρκία, Ουρουγουάη, Ζιμπάμπουε.

β) Είναι ήδη γνωστό ότι, από το 2017-2018 η Ρωσσία, η Κίνα και άλλες χώρες έχουν ήδη αρχίσει την «αποδολαριοποίηση» των αποθεματικών τους, ενισχύοντας τα αποθέματά τους σε χρυσό.

γ) Μειώνεται, δραματικά τα τελευταία χρόνια, το ποσοστό του δολαρίου ως παγκόσμιο αποθεματικό συνάλλαγμα: από 73% που ήταν το 2001, έπεσε στο 55% το 2021 και στο 47% το 2022 (Financial Times).

δ) Η Κίνα, συστηματικά το τελευταίο διάστημα, μειώνει την συμμετοχή της (επενδύσεις) στα ομόλογα του κρατικού χρέους των Η.Π.Α.: σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών, τον Φεβρουάριο του 2023 ήταν 848,8 δις δολάρια, ενώ μέχρι το 2018 ήταν 1,1 τρις και το 2014 – 1,32 τρις δολάρια.

Εκτιμούμε ότι, οι κινήσεις αυτές θα ενισχυθούν, θα επιταχυνθούν, θα βαθύνουν, οδηγώντας την παγκόσμια οικονομία σε ισχυρές αναταράξεις, ανακατατάξεις και ανατροπές στην πορεία προς μια ισορροπία, εύθραυστη μεν, ισορροπία δε.

Δεύτερον. Παρατηρείται τα τελευταία χρόνια εντατικοποίηση των κινήσεων στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα, ιδιαίτερα μετά την έναρξη των πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία, των επαφών και “διαβουλεύσεων” μεταξύ των κύριων παικτών του πλανητικού γίγνεσθαι. Οι κρατικοί παράγοντες, ως εντολοδόχοι και υπηρέτες των συμφερόντων των παγκόσμιων οικονομικών κολοσσών, “ψάχνουν” να βρουν το σημείο ή τα σημεία ισορροπίας στο πλαίσιο του, εν διαμορφώσει, παγκοσμιοποιημένου ολοκληρωτικού καπιταλισμού.

α) Ξεκινώντας απ’ το πιο “φρέσκο”, τις επαφές Κίνας – Η.Π.Α. Πρόσφατα ο υπουργός εξωτερικών των Η.Π.Α. επισκέφθηκε την Κίνα, ορίζοντας και επίσημη επίσκεψη του κινέζου πρωθυπουργού στις Η.Π.Α.

Πριν λίγο καιρό είχαν επαφές και συνομιλίες στο Πεκίνο οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Κίνας – Η.Π.Α.

β) Είναι συνεχείς οι επαφές Ρωσίας – Κίνας και διμερείς και στο πλαίσιο των BRICS.

γ) Στενές επαφές Ρωσίας – Σαουδικής Αραβίας στα πλαίσια του ΟΠΕΚ+ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου, αλλά και για την ένταξη της Σαουδικής Αραβίας στους BRICS.

δ) Η Κίνα διοργάνωσε συνάντηση με τις πέντε (5) πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας (Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, Κιργιστάν, Τουρκμενιστάν).

ε) Η Ρωσία, πριν μερικούς μήνες, συμφώνησε με Τουρκμενιστάν και Ιράν για άνοιγμα του εμπορικού “δρόμου” απ’ την Ινδία προς Ρωσία και Ευρώπη μέσω Ιράν – Κασπίας, παρακάμπτοντας τον Περσικό Κόλπο και το Σουέζ.

στ) Η Ρωσία συζητά με Κατάρ, Ιράν και Τουρκμενιστάν την δημιουργία Οργανισμού, αντίστοιχου με τον ΟΠΕΚ+ για το πετρέλαιο, για την “διαχείριση” του αερίου.

ζ) Ομαλοποιούνται οι σχέσεις Σαουδικής Αραβίας – Ιράν.

η) Οι μεγάλες δυνάμεις της απονεκρωμένης Ε.Ε. προσπαθούν να “σώσουν ότι σώζεται”, αν σώζεται. Έχουμε επαφές της Γερμανίας με την Κίνα, ο Μακρόν ζητάει να παραβρεθεί στην Διάσκεψη Κορυφής των BRICS τον Αύγουστο στην Νότια Αφρική, η δε Μεγάλη Βρετανία προσκολλάται όλο και στενότερα στις Η.Π.Α. (AUKUS).

Τρίτον. Για την σωστή, ολοκληρωμένη και αξιόπιστη αξιολόγηση της κατάστασης, πρέπει να λάβουμε υπ’ όψη μας και τις εσωτερικές αντιθέσεις και ισορροπίες των μεγάλων παικτών της παγκόσμιας γεωπολιτικής σκακιέρας, καθώς και τις διακτινούμενες σχέσεις μεταξύ κομβικών μονοπωλιακών κολοσσών αυτών των παικτών.

α) Οι Η.Π.Α. αγοράζουν το 33% του εμπλουτισμένου ουρανίου που χρειάζονται ετησίως από τον ρωσικό κολοσσό της ROSATOM. Παρά το ότι οι Η.Π.Α. επιθυμούν, κατά τα λεγόμενα, τη διακοπή των οικονομικών σχέσεων με τη Ρωσία, οι αμερικανικές εταιρείες πληρώνουν ετησίως ένα (1) δις δολάρια για πυρηνικά καύσιμα από Ρωσία.

Υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον μια δεκαετία για να ανεξαρτητοποιηθούν οι Η.Π.Α. απ’ τη Ρωσσία στο θέμα των πυρηνικών καυσίμων.

β) Η ROSATOM, εν τω μεταξύ, μέσω της θυγατρικής της “Uranium One”, εξαγόρασε την εταιρεία που κατέχει το 49% ενός από τα μεγαλύτερα ορυχεία ουρανίου του κόσμου, του “BOUDIONOVSKOE”, στο Καζακστάν. Στο Καζακστάν, παρεμπιπτόντως, παράγεται το 44% της παγκόσμιας παραγωγής ουρανίου.

γ) Μια σειρά μεγάλων δυτικών μονοπωλίων παρέμειναν και δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, παρά τις κυρώσεις, και αποκομίζουν τεράστια κέρδη – η γαλλική πολυεθνική TOTAL , η αμερικανική MONDELEZ (Milka, Alpen Gold, Oreo), PEPSICO, η Αυστριακή RAIFFEISEN BANK, JAPAN TOBACCO, BRITISH AMERICAN TOBACCO.

δ) Από τους πρώην σοβιετικούς αγωγούς μεταφέρεται ρωσικό αέριο στην Δυτική Ευρώπη μέσω Ουκρανίας (η οποία πληρώνεται γι’ αυτό και μ’ αυτά λεφτά πολεμάει τη Ρωσία!)

ε) Εντός της Ρωσίας εκτυλίσσεται μεγάλη διαμάχη μεταξύ αυτών που επιθυμούν τη συνέχιση των στενών οικονομικών δεσμών με την Δύση (προφανώς είναι τα συμφέροντά τους εκεί) και αυτών που επιδιώκουν την ενίσχυση των δεσμών με Ασία, Αραβικές Χώρες, Αφρική κ.ά. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας και η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας είναι εκτός της λίστας των κυρώσεων κατά της Ρωσσίας!

Τέταρτον. Και για να μην “ξεχνιόμαστε” για ποιους γίνονται όλα αυτά.

α) Οι παγκόσμιοι ενεργειακοί κολοσσοί ανακοίνωσαν τεράστιες αυξήσεις κερδών το 2022 σε σχέση με το 2021: TOTAL – ιστορικό ρεκόρ, 20,5 δις δολάρια καθαρά κέρδη, αύξηση 28%. SHELL – ιστορικό ρεκόρ, σχεδόν 40 δις δολάρια. BP – υπερδιπλασιασμός κερδών, 27,7 από 12,8 δις δολάρια. EXXON MOBIL - ιστορικό ρεκόρ, 56 δις δολάρια.

β) Σύμφωνα με το FORBES, το 2022 οι Ρώσσοι δισεκατομμυριούχοι αυξήθηκαν από 88 σε 110 σε σχέση με το 2021, ενώ τα πλούτη τους από 353 δις δολάρια το 2021 αυξήθηκαν σε 505 δις δολάρια το 2022.

Συμπερασματικά.

Όπως έχουμε παλαιότερα τονίσει, οι διάφοροι Διεθνείς Οργανισμοί – Ο.Η.Ε., Παγκόσμια Τράπεζα, Δ.Ν.Τ. κ.λπ. είναι θεσμοί και οργανισμοί ξεπερασμένοι. Δημιουργήθηκαν μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο για να υπηρετήσουν τον καπιταλισμό εκείνης της περιόδου, ο οποίος, πέραν των άλλων, βρισκόταν σε μια σύγκρουση “ζωής και θανάτου” με τον τότε σοσιαλισμό.

Σήμερα, στην εποχή του παγκοσμιοποιημένου ολοκληρωτικού καπιταλισμού και με τον σοσιαλισμό “ηττημένο”, αυτοί οι διεθνείς θεσμοί και οργανισμοί είναι όχι μόνο ξεπερασμένοι, αλλά και αποτελούν “βαρίδια” στην περαιτέρω ανάπτυξη του συστήματος. Για τον λόγο αυτό, η “Διεθνής” του κεφαλαίου αναζητεί νέους κανόνες, νέους θεσμούς και οργανισμούς, οι οποίοι να εξυπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα και την ανάπτυξή του.

Συνεπώς, εκτιμούμε ότι δεν είναι μακρυά μια νέα συμφωνία αλά Bretton Woods, για να “ρυθμιστούν” οι παράμετροι λειτουργίας του παγκοσμιοποιημένου ολοκληρωτικού καπιταλισμού και να “ισορροπιστούν” τα συμφέροντα των παγκόσμιων οικονομικών κολοσσών.

Λαοί του κόσμου γρηγορείτε!

 

 

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Στήλες

Κοινωνία

13 Ιουνίου 2024
Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος της εκπαιδευτικής δράσης «Όσο Μεγαλώνω θα Ανακυκλώνω» στα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Πάργας. Η δράση ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2024 και είχε ως σκοπό την
13 Ιουνίου 2024
Σύμφωνα τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αύριο 14 Ιουνίου 2024  ημέρα  ...
13 Ιουνίου 2024
Τροχαίο ατύχημα με παράσυρση ανήλικου σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι στην Λεωφόρο Ιωαννίνων στην Πρέβεζα. Σύμφωνα με μαρτυρίες ένας 16χρονος που ...
13 Ιουνίου 2024
Την κατάχωση των αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν στην Ε.Ο.2 της παράκαμψης της αρχαίας Νικόπολης και στο χώρο στάθμευσης Β του αρχαιολογικού χώρου ...
13 Ιουνίου 2024
Σε επεμβάσεις σωστικού χαρακτήρα στις τοιχοποιίες του αίθριου και των στοών της Βασιλικής Α Δουμετίου στη Νικόπολη, θα προχωρήσει η Εφορεία ...

Πολιτική

13 Ιουνίου 2024
Είχαμε αναφερθεί με ρεπορτάζ μας στο atpreveza.gr (δείτε ΕΔΩ) στην απένταξη του μεγάλου έργου ύδρευσης Πρέβεζας-Άρτας-Λευκάδας από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η Κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να
11 Ιουνίου 2024
Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε η δημοτική παράταξη "Ανάπτυξη Τώρα": Με αφορμή τα προβλήματα στην κοινότητα του Κοτσανόπουλου και όχι μόνο!!! ...

Αθλητισμός

13 Ιουνίου 2024
Στην REGATTA BRINDISI-CORFU συμμετείχε ο Ναυτικός Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πρέβεζας με το σκάφος COCOBILL II και κατέλαβε την 4η θέση στην κατηγορία του και την 34η στη Γενική κατάταξη. O
13 Ιουνίου 2024
Αγώνες 3 on 3 μπάσκετ για αγόρια και κορίτσια Δημοτικών Σχολείων διεξήχθησαν για πρώτη φορά στην Πρέβεζα. Όπως αναφέρει η Οργανωτική ...
11 Ιουνίου 2024
Ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Πρέβεζας-Λευκάδας έστειλε την παρακάτω ανακοίνωση: Ανακοινώνεται η έναρξη λειτουργίας σχολών ανανέωσης ...
03 Ιουνίου 2024
Με 202 κορίτσια και 240 αγόρια από 52 χώρες έκλεισε η λίστα συμμετοχής των αθλητών που δηλώθηκαν για το Διεθνές Βαθμολογούμενο Πρωτάθλημα Τένις με ...
03 Ιουνίου 2024
Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο Πρόεδρος Ε.Π.Σ. Πρέβεζας-Λευκάδας κ.Θωμάς Κάρτσακλας, στο πλαίσιο της συγκέντρωσης των Ποδοσφαιρικών Ενώσεων που ...

Πολιτισμός

06 Ιουνίου 2024
Το Δημοτικό Ωδείο Πρέβεζας «Σπύρος Δήμας», με την ευκαιρία συμπλήρωσης 40 χρόνων από το θάνατο του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη και στιχουργού, Βασίλη ...
03 Ιουνίου 2024
13 ως 28 Ιουλίου 2024 - Zagoriwood - χρονιά 15η …και το ταξίδι συνεχίζεται. Για έναν ακόμα Ιούλιο το ZAGORIWOOD, το πρώτο κινηματογραφικό ...
31 Μαϊος 2024
Σε ρυθμούς jazz κινείται από χθες η Πρέβεζα, αφού ξεκίνησε το 22ο Preveza Jazz Festival το οποίο και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής. ...
30 Μαϊος 2024
Βραβείο στη συνθέτιδα Διαμαντίνα Βραχλιώτη για το έργο της Dii Manes το οποίο συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία στο Διαγωνισμό Σύνθεσης ...