Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 16 Ιουλίου 2013 21:44

Δείκτης Απορρόφησης ή Δείκτης Αποτελεσματικότητας; (Του Μάκη Νάτσιου)

Επιστρέφοντας σήμερα, μετά από ημέρες στο σπίτι, είδα με έκπληξη πως ο παρατημένος χαλικόδρομος, ασφαλτώθηκε και στην άκρη αυτού υπήρχε ένα νέο φωταγωγημένο πεζοδρόμιο. Πραγματικά υπέροχο…


Αλλά…;;; σκέφτηκα…
Τελικά αξιοποιούμε αποτελεσματικά τους πόρους;
Το ερώτημα που θα πρέπει να απαντήσουμε, είναι αν θέλουμε απλά να δείχνουμε στους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι οι δείκτες απορρόφησης των προγραμμάτων είναι υψηλοί ή να κατασκευάζουμε έργα που θα μας αποφέρουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για το σύνολο της τοπικής οικονομίας;
Η κλασική περίπτωση από όλους τους δήμους της χώρας, είναι η κατασκευή νέων πάρκων ή η πεζοδρόμηση των ήδη φθαρμένων πεζοδρομίων, μέσω των προγραμμάτων.
Αυτό γιατί γίνεται;
Προφανώς για δύο λόγους. Ο ένας είναι να αποδεικνύουν στους συνδημότες τους, οι εκάστοτε τοπικοί άρχοντες ότι παράγουν έργο και πολιτισμό στην πόλη και ο δεύτερος να ικανοποιήσουν τους κυβερνώντες έναντι των εταίρων μας.

makis
Οπότε συνεχίζουμε στο ίδιο (παλιό) έργο θεατές !!
Κατασπατάληση των Ευρωπαϊκών πόρων, με μη παραγωγικά έργα και καμία ελπίδα για ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας.
Τι πρέπει να γίνει ;
Θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να δημιουργηθεί ένας κεντρικός, αλλά και τοπικός σχεδιασμός απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων, με στοχευόμενες επενδύσεις σε παραγωγικούς τομείς και να έχουν πολλαπλασιαστική μελλοντική απόδοση.
Με αυτό τον τρόπο και θα αμβλύνουμε τη διαφορά στο αρνητικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ως χώρα και θα εξασφαλίσουμε νέες θέσεις εργασίας, που τις έχει ανάγκη η περιοχή μας.
Μεταξύ άλλων χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας και σκέψης...


Μάκης Νάτσιος
Μέλος Κ.Σ. Νεολαίας ΠΑΣΟΚ




Σχετικά Άρθρα