Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2013 00:34

Το Άκτιο και τα... χαμένα έπιπλα

Δεκάδες γραφεία, υπολογιστές, καρέκλες και ό,τι άλλο συνθέτει τον εξοπλισμό δύο υπηρεσιών υπουργείου έχουν χαθεί, τουλάχιστον από τις αρχές του 2012 και σε αναζήτησή τους... εξαπολύθηκε πριν από λίγες ημέρες πενταμελής επιτροπή, που συγκροτήθηκε από υπαλλήλους δύο υπουργείων!

Με ημερομηνία 22.8.2013 και με έγγραφο το οποίο χαρακτηρίζεται ως «Εξαιρετικά επείγον», δημοσιεύθηκε η απόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εργων Στράτου Σιμόπουλου, η οποία αναφέρεται στη «Συγκρότηση και Ορισμό Μελών Επιτροπής στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εργων (ΓΓΔΕ) του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων (ΥΠΥΜΕΔΙ) για την αναζήτηση όλου του γραφειακού και λοιπού εξοπλισμού, που αγοράστηκε στις Διευθύνσεις Συντήρησης και Οδικών Εργων (Διεύθυνση 3) και Ηλεκτρομηχανολογικών Εφαρμογών & Μηχανικού Εξοπλισμού (Δ13) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εργων του υπουργείου Υποδομών (ΥΠΥΜΕΔΙ), με δαπάνες της ΤΕΟ Α.Ε.».

Η ιστορία ξεκίνησε έπειτα από έλεγχο του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης στο Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ Α.Ε.), το οποίο, μετά τις συμβάσεις παραχώρησης του βασικού εθνικού οδικού δικτύου σε ιδιώτες το 2007, έχει συρρικνωθεί και υπολειτουργεί, έχοντας την ευθύνη μόλις δύο σταθμών διοδίων, στα Μάλγαρα και στο Ακτιο.

Σε έκθεσή του, τον Ιούνιο του 2012, προς τον τότε υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων Κ. Χατζηδάκη, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής διαπιστώνει ότι ορισμένα από τα πάγια στοιχεία των δύο διευθύνσεων του υπουργείου, που είχαν αγοραστεί με χρήματα του ΤΕΟ, δεν βρέθηκαν (σελ. 74-79 της έκθεσης) και προτείνει (πρόταση ν.11) την αναζήτησή τους από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εργων.

 

Χαμένος «θησαυρός»

 

Με χρονική υστέρηση ενός και πλέον χρόνου κρίθηκε σκόπιμο να ανατεθεί σε επιτροπή το έργο της αναζήτησης του «χαμένου θησαυρού», χωρίς ουδείς να μπορεί να προεξοφλήσει αν τα γραφεία, οι υπολογιστές και ο υπόλοιπος εξοπλισμός βρίσκονται εντός των υπηρεσιών του υπουργείου, που είναι διασκορπισμένες σε δεκάδες κτήρια, σπίτια υπαλλήλων ή... παλιατζίδικα.

Η επιτροπή συστήθηκε με πλήρη εμπιστευτικότητα και ανέλαβε έργο, εντός ωραρίου, με πρόβλεψη εντός 20 ημερών να ολοκληρώσει το έργο της και να συντάξει σχετικό πόρισμα, εάν βρήκε ή όχι τον εξοπλισμό. Η πολλή διαφάνεια, όμως, πρόδωσε τους «επίδοξους Κλουζό».

Ενώ το έγγραφο της απόφασης χαρακτηρίζεται ως «εμπιστευτικό», φέρει σε όλες τις σελίδες του την ένδειξη «Αναρτητέα στο Διαδίκτυο», εντολή η οποία τηρήθηκε, με αποτέλεσμα η απόφαση να «φιγουράρει» από τις 30.8.2013 στην ιστοσελίδα της «Διαύγειας».

Κατά ειρωνική συγκυρία, στην ίδια ιστοσελίδα δημοσιεύεται από 14.8.2013 η έγκριση δαπάνης 455,1 ευρώ για αγορά επίπλων για τους χώρους ανάπαυσης των υπαλλήλων στο σταθμό διοδίων στο Ακτιο. Να ελπίζουμε ότι δεν θα χαθούν κι αυτά;

 

Πηγή: Enet.gr

 

 

Σχετικά Άρθρα