Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2013 03:38

Η Ελλάδα έχει ονοματεπώνυμο: Γιώργος Μπόπολας (του Σωτήρη Νούσια)

του Σωτήρη Νούσια

 

Mπορεί στην Ελλάδα του μνημονίου,της βίας ,της καταστολής και της γενικότερης λεηλασίας που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός να υπάρχουν κοινωνικές αντιθέσεις; Φυσικά θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος εφόσον μετά απο αλλεπάλληλες οχλήσεις και προειδοποιήσεις προς την ΝΔ για διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος που αντιστοιχεί σε ανεξόφλητους λογαριασμούς πεντακοσίων εξήντα πέντε χιλιάδων ευρώ το κυβερνών κόμμα εξακολουθεί να χρωστά, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του περιοδικού Ηοt Doc (τεύχος 40 σελ12-21).Φυσικά δεν ισχύει το ίδιο για ευπαθείς ομάδες, συνταξιούχους ,ελεύθερους επαγγελματίες με τον κατάλογο να μην τελειώνει.

Το ζήτημα βεβαίως που αβίαστα ανακύπτει και αποτελεί το σημερινό μας θέμα είναι αν σε τούτη την χώρα... φρουτοπία(ή... ουτοπία)δύναται ένας επιχειρηματίας να ''περνάει'' τις θέσεις του απο ένα μέσο το οποίο διαθέτει εδω και χρόνια προσωρινή άδεια λειτουργίας για χρήση δημόσιας συχνότητας? Κι αν ναι,πόσο είναι εφικτό την ίδια στιγμή το συγκεκριμένο Μεγκά-λο κανάλι να παρέχει... σχεδόν αριθμημένες θέσεις για την καθημερινή προβολή υπουργών των δύο μεγάλων κομμάτων που κυβέρνησαν την χώρα τα τελευταία 40 χρόνια? (ΝΔ.ΠΑΣΟΚ)Πως γίνεται επιπρόσθετα να διαφημίζονται συγκεκριμένες τράπεζες και τραπεζίτες ''φίλοι'' των πολιτικών που φιλοξενούνται? Όλο αυτό λοιπόν το γαϊτανάκι συμφερόντων είχε την δύναμη να το κινήσει ένας άνθρωπος, ίσως απο τους πιο ισχυρούς άνδρες της χώρας, ο Γιώργος Μπόμπολας. Εννοούμε φυσικά τον κύριο μέτοχο της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε( ΜEGA Channel )και μεγαλομέτοχο των ΑΚΤΩΡ ΕΛΛΑΣ Α.Ε,ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, ΑΝΕΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ Α.Ε,ΜΩΡΕΑΣ ΑΕ, του εκδοτικού ομίλου ΠΗΓΑΣΟΣ. Θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε λοιπόν τα ''ζητήματα'' που προκύπτουν απο την πρόσφατη επιχειρηματική δραστηριότητα του εν λόγω επιχειρηματία.

''Χρυσές δουλειές'' με φόντο την...ανάπτυξη, την περιβαλλοντική καταστροφή και την καταστολή στην Χαλκιδική

Η ''Ελληνικός Χρυσός ΑΕ'' του κ.Μπόμπολα δημιουργήθηκε ουσιαστικά εν μια νυκτί. Με μετοχικό κεφάλαιο μόλις εξήντα χιλιάδων ευρώ μαζι με την καναδική ΕL DORADO GOLD που κατέχει το 95% των μεταλλείων στην περιοχη Σκουριές της Χαλκιδικής .Αναφορικά με την σύμβαση του 2004(N.320/2004)για την οποία κάνει λόγο σε ρεπορτάζ του το Bήμα.gr στίς 23/7/12 μεταβιβάζεται στην εταιρία καναδικών συμφερόντων Ελληνικός Χρυσός Α.Μ.Β. Χ έναντι ποσού 11 εκ.ευρω το σύνολο των στοιχείων του ενεργητικού των μεταλλείων της Κασσάνδρας'' .Στην ίδια σύμβαση αναφέρεται επίσης πως η Ελληνικός ΧρυσόςΑ.Ε απαλλάσεται προκαταβολικά απο κάθε ευθύνη ακόμη και για μελλοντικές ζημιές.Η Ελληνικός Χρυσός μαζί με την καναδική ΕL DORADO GOLD που κατέχει το 95% των μεταλλείων Χρυσού αγόρασαν τα μεταλλεία για να κερδίσουν με την ολοκλήρωση της ''επενδυσής'' τούς περι τα 12 δισ.δολάρια(Εξάντας, Χρυσός στα χρόνια της Κρίσης: Μερος Β'Ο Θησαυρός της Κασσάνδρας 28/11/12) . Αυτό πρόκειται να συμβεί διότι η σύμβαση μεταβίβασης και ο κυρωτικός νόμος δεν προβλέπουν ούτε μισθώματα, ούτε δικαιώματα για το ελληνικό Δημόσιο. Με την πραγματοποίηση της εξόρυξης αντι γιά ανάπτυξη που διαλαλεί η κυβέρνηση ''επιτυγχάνονται'' σύμφωνα με μελέτες επιστημονικών φορέων(πρυτανικό συμβούλιο, συμβούλιο περιβάλλοντος και Γεωπονική Σχολή ΑΠΘ, Τμήμα ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας, Τμήμα τουριστικών επιχειρήσεων ΤΕΙ Θεσσαλονίκης) τα εξής:

1.Αλλάγη του χαρακτήρα της περιοχής απο Αγροτική-Τουριστική σε περιοχή βαριάς βιομηχανίας

2.Επέμβαση πολύ μεγάλης κλίμακας σε μια μικρή πυκνοκατοικημένη περιοχή που ζει κυρίως απο το φυσικό της περιβάλλον

3.Απαξίωση ιδιοκτησιών 317.00 στρεμμάτων στην Βορειοανατολική Χαλκιδική που αποτελούν μεταλλευτική περιοχή την οποία προστατεύει ο νόμος απαγορεύοντας οποιασδήποτε άλλης μορφής δραστηριότητα αν παρεμποδίζεται η μεταλλεία.

4.Απώλεια πολλαπλάσιων θέσεων εργασίας που θα απορροφούσε η μεταλλευτική δραστηριότητα.

5.Καταστροφή παραγωγικού ιστού της περιοχής(Γεωργία. κτηνοτροφία, δασοπονία, μελισσοκομία, αλιεία)αλλά και δυνατότητα τυποποίησης αγροτικών προιόντων.

Σκόνη βαρέων μετάλλων, σκοτώνει περιβάλλον και ανθρώπους

Οι επιπτώσεις της εξόρυξης, στον αέρα ,τα δάση και τα εδάφη της περιοχής θα είναι πολύ σοβαρές και επιβλαβείς για την υγεία των κατοίκων της Χαλκιδικής, λόγω των βαρέων μετάλλων και των αιωρούμενων σωματιδίων που θα συγκεντρωθούν στην ατμόσφαιρα απο την μάζα σκόνης που θα δημιουργηθεί λόγω της εξόρυξης, και σύμφωνα με υπολογισμούς που εχουν γίνει θα ανέρχεται σε 3.116 τόνους ανα ώρα ''ταξιδεύοντας'' και μολύνοντας κι άλλες περιοχές όπως περίπου η κόκκινη σκόνη της Σαχάρας. Οι ζημιές στα αρχέγονα δάση της περιοχής, στο τοπίο και την βιοποικιλότητα της θα είναι μόνιμες και μη αναστρέψιμες.Η ρύπανση εν συνεχεία θα εισχωρήσει, επισημαίνουν οι ειδικοί,στο νερό καταστρέφοντας την πανίδα και την χλωρίδα της περιοχής εξαιτίας του μολύβδου, του καδμίου και του υδραργύρου που θα αλλοιώσουν την διατροφική αλυσίδα -και το περιβάλλον-προκαλώντας ασθένειες όπως αναιμία, νεφρικές βλάβες, γαστρεντερίτιδα, ηπατικές βλάβες ,μεχρι και καρκίνο.

Αγρια Καταστολή με εισβολή σε σπίτια

Σίγουρα ωστόσο δεν μπορεί να παραγνωρίστει αλλα και να αγνοηθεί ο βίαιος τρόπος που καταστέλλεται το δικαίωμα σε αυτούς τους ανθρώπους να ζήσουν με αξιοπρέπεια στην γή που ''πόνεσαν'' -και έφαγαν απο αυτή- σ'ενα υγιές περιβάλλον μαζι με τα παιδιά τους. Σύμφωνα με καταγγελίες των κατοίκων ακόμα και την ώρα που κοιμόντουσαν στα σπίτια τους μαζι με τα παιδιά τους οι δυνάμεις καταστολής επιχειρούσαν να τους προσαγάγουν ή να τους συλλάβουν με την βία σαν κοινούς εγκληματίες. Χωρίς να λογαριάζουν κανένα -δημοκρατικά κατοχυρωμένο-δικαίωμα ή ανθρώπινη ελευθερία.

Για κερασάκι στην τούρτα πρόστιμο στην Ελληνικός Χρυσός Α.Ε

Απο την μέχρι τώρα εξέλιξη της εξόρυξης το μόνο που έχει αποκομίσει το ελληνικό δημόσιο συμπυκνώνεται θα λέγαμε σε 15 εκ.ευρώ πρόστιμο απο την Ευρωπαική Επιτροπή λόγω παραχώρησης της έκτασης των Μεταλλείων στην κοινοπραξία Εuropean Gοld Fieldς(Ελληνικός Χρυσός-El Dorado Gold)Δηλαδή η επιτροπή έκρινε πως το συμφωνηθέν ποσό των 11 εκατ. ευρώ έναντι του οποίου παραχωρήθηκε η έκταση των μεταλλείων της Κασσάνδρας είναι κατώτερο της πραγματικής αγοραίας αξίας των μεταλλείων που παραχωρήθηκαν στην Εταιρία ''Ελληνικός Χρυσός'' και συνεπώς η εταιρεία θα πρέπει να   επιστρέψει 15 εκατ.ευρω που αποτελούν κρατική ενίσχυση. (εφ. συντακτών, έντυπη έκδοση 18.10.2013)

Όπως και να'χει Χρυσές Δουλειές για την κοινοπραξία, ενώ το κράτος ακόμη διατείνεται πως τα μεταλλεία έπρεπε να δωθούν για να ξαναλειτουργήσουν και να έχει... δουλειά ο κόσμος.

Δωράκι..αξίας 68 εκατομμυρίων ευρώ

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του περιοδικού HOT DOC(τεύχος 33,Ιούλιος 2013)οι υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ(Υπουργείο Ενέργειας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής)καθυστέρησαν να κοινοποιήσουν απόφαση που αφορούσε έργα κατασκευής απο την ΜΩΡΕΑΣ Α.Ε συμφερόντων Γ.Μπόμπολα για τον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα-Σπάρτη σχετικά με την τροποποίηση περιβαλλοντικών όρων του έργου.Η ολιγωρία αυτή του υπουργείου...ενεργοποίησε την προβλεπόμενη απο την σύμβαση ρήτρα αποζημίωσης υπέρ του παραχωρησιούχου(ΜΩΡΕΑΣ ΑΕ)Η σύμβαση παραχώρησης κυρώθηκε με τον Νόμο 3559/2007 και προέβλεπε την μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του οδικού άξονα Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα και Λέυκτρο-Σπάρτη. Ίσως να είναι μια ακόμη καθυστέρηση της αργοκίνητης ελληνικής γραφειοκρατίας. Καλοπροαίρετοι να είμαστε...

Επιχορήγηση για... μια θέση εργασίας

Στίς 20 Σεπτεμβρίου 2012 σύμφωνα με ρεπορτάζ του ιστότοπου koutipandoras.gr που δημοσιεύεται στις 16 Δεκεμμβρίου 2012 το Υπουργείο Ανάπτυξης επιχορήγησε την ''ΕΛΤΕΧ ΑΝΕΜΟΣ Α.Ε'' συμφερόντων Γ.Μπόμπολα, ώστε αυτή με την σειρά της να δημιουργήσει αιολικό πάρκο ισχύος 40 MW.To σύνολο της δαπάνης έφθανε στα 47.800.000 εκατ. ευρώ με το ελληνικό δημόσιο να καταβάλει απο πόρους του ΕΣΠΑ και φόρους των Ελλήνων πολιτών το ποσό των 19.150.000 εκατ. ευρώ. Ποσό που αντιστοιχεί στο 40% της συνολικής επένδυσης.Το πιο σημαντικό όμως στην συγκεκριμένη επένδυση είναι πως παίρνοντας αυτή την απόφαση το Υπουργείο, το ελληνικό δημόσιο και ο έλληνας φορολογούμενος επωφελούνται... στον μέγιστο βαθμό καθώς η συγκεκριμένη επένδυση θα ανοίξει μια ολόκληρη ...θέση εργασίας. Έτσι πατάσσεται η ανεργία λοιπόν. Καλά Χριστούγεννα...!

Προγράμματα Επανακατάρτισης Ανέργων με εργαζόμενους... κατά το δοκούν

Πρίν λίγους μήνες ο ιστότοπος koutipandoras.gr είχε ανακινήσει το θέμα σχετικά με το άνοιγμα θέσεων εργασίας που σχετίζονται με τις εταιρίες ΑΚΤΩΡ και ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ .Απο το ρεπορτάζ προέκυπτε πως οι δύο εταιρίες εμφανίζονταν ως ευνοημένες απο τα προγράμματα επανακατάρτισης ανέργων.Εκει βέβαια που επικεντρωνόταν η έρευνα ήταν το στοιχείο πως ενώ το πρόγραμμα έδινε την δυνατότητα να απορροφηθούν 4.638 άνεργοι τεχνίτες και διπλωματούχοι μηχανικοί του μετταλευτικού κλάδου οι δύο εταιρίες θα απορροφούσαν τελικά 4.300 εργαζόμενους οι οποίοι όμως θα πληρώνονταν με χρήματα της Ευρωπαικής Ένωσης και του ελληνικού λαού.Οι άλλες τρείς εταιρίες που συμμετείχαν θα απορροφούσαν τους εναπομείναντες 338 εργαζόμενους. Άλλα κόλπα, εμείς σας προσλαμβάνουμε και ΑΛΛΟΙ ΣΑΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ.

Δάνεια χωρίς εγγυήσεις και... σε κακή οικονομική κατάσταση

O ιστότοπος pontiki.gr στις 3 Ιανουαρίου 2013 έγραφε χαρακτηριστικά:''Την σύναψη κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 98 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η Τηλέτυπος Α.Ε(επίσης συμφερόντων Γ.Μπόμπολα)Το προιόν ομολογιακού δανείου θα χρησιμοποιηθεί για την αναχρηματοδότηση του συνολικού υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού,καθώς και για την χρηματοδότηση γενικών επιχειρηματικών σκοπών της εταιρίας'' Στην ουσία λοιπόν η Τηλέτυπος Α.Ε μας ενημερώνει πως έλαβε τραπεζικό δάνειο για να πληρώσει προηγούμενα δάνεια.Ας δούμε λοιπόν πως αναλύεται το συγκεκριμένο δάνειο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας pontiki.gr απο τα 88 εκατομμύρια του δανείου τα 10 εκατομμύρια που παίρνει η εταιρία αποτελούν αύξηση δανεισμού , ενώ τα υπόλοιπα 88 εκατομμύρια αναχρηματοδότηση του προυφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού της εταιρίας .Για τον συγκεκριμένο δανεισμό παρασχέθηκαν απο την πλευρά της εταιρίας εξασφαλίσεις επι περιουσιακών στοιχείων αξίας 140 εκατ. ευρώ. Παλαιότερα βέβαια για δανεισμό 50 εκατ .ευρω απο Alpha Bank και Πειραιώς δεν δόθηκαν εγγυήσεις. Στίς 4 Δεκεμβρίου 2009.Η ημερομηνία εχει σημασία διότι η οικονομική θέση της εταιρίας δέκα μήνες περίπου πριν τον δανεισμό μάλλον δεν πρέπει να χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα καλή.Την συγκεκριμένη περίοδο αναφέρονται ζημιές ύψους 15,6 εκ. ευρώ ενώ οι ταμειακές ροές παρουσιάζονται αρνητικές κατα 10 εκ.ευρώ, δείγμα έλλειψης ρευστότητας, με τις συνολικές υποχρεώσεις της εταιρίας να υπολογίζονται σε 190 εκ.ευρώ Θα μπορούσαμε ίσως να κλείσουμε κάπως έτσι: Άλλος δανείζεται κι άλλος πεινάει..και πληρώνει          

 

 

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Στήλες

Κοινωνία

26 Απριλίου 2024
Την Δευτέρα 29 Απριλίου και ώρα 15:00 θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής του δήμου Πρέβεζας. Η συνεδρίαση θα λάβει χώρα δια ζώσης και ταυτόχρονα
26 Απριλίου 2024
Στην κατάμεστη Θεοφάνειο αίθουσα ανέβηκε η θεατρική παράσταση του 3ου Γυμνασίου Πρέβεζας «Το Δέντρο-ένας οικολογικός μύθος». Το σενάριο και τη ...
26 Απριλίου 2024
Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Πρέβεζας: ΟΛΟΙ & ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ...
26 Απριλίου 2024
Με την εαρινή συναυλία που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο από κοινό αμφιθέατρο του Δέσκειου Γυμνασίου- Λυκείου η Μικτή Χορωδία Πάργας ολοκλήρωσε τις ...
25 Απριλίου 2024
Με επιτυχία και πολύ μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκαν οι αρχαιρεσίες του Συλλόγου Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών-Φοροτεχνικών Νομού Πρέβεζας.  ...

Πολιτική

27 Απριλίου 2024
Σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας άσκησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης από την Πρέβεζα, υπογραμμίζοντας πως απέτυχε να ελέγξει το κύμα ακρίβειας,
24 Απριλίου 2024
Στην Πρέβεζα θα βρεθεί την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης. Σύμφωνα με την πρόσκληση της Νομαρχιακής Επιτροπής Πρέβεζας, ...
24 Απριλίου 2024
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε στους δημοσιογράφους το μεσημέρι της Δευτέρας ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Τάσος Τόκας, στο πλαίσιο περιοδείας του ...
23 Απριλίου 2024
Έπειτα από πολλές πολιτικές παλινωδίες, αρκετό “κρυφτούλι” και συνεχόμενες επικοινωνιακές γκάφες της δημοτικής αρχής στην υπόθεση της αγωγής της ...
22 Απριλίου 2024
Ένα μείζον πολιτικό ζήτημα, το οποίο έχει απασχολήσει μέχρι και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (δείτε ΕΔΩ το σχετικό ρεπορτάζ του atpreveza.gr) και έχει ...

Αθλητισμός

23 Απριλίου 2024
Την 3η θέση στα 400 μέτρα εμπόδια κατέκτησε η Κυριακή Τσαούση στους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες Κλασσικού Αθλητισμού ΓΕ.Λ. – ΕΠΑ.Λ. Ελλάδας – Κύπρου 2024. Η αθλήτρια του Δημήτρη Γεωργοπέτρη
22 Απριλίου 2024
Στα πλαίσια του διασυλλογικού πρωταθλήματος Κ16, που έγινε στα Γιάννενα τις 20/4/24 η Χαρά Γέρου σημείωσε τη 5η καλύτερη επίδοση της τελευταίας ...
15 Απριλίου 2024
Ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Πρέβεζας-Λευκάδας απέστειλε την παρακάτω συγχαρητήρια ανακοίνωση: Θερμά συγχαρητήρια !!!!στους συλλόγους ...
12 Απριλίου 2024
Στο δημοτικό στάδιο “Αθανασία Τσουμελέκα” θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απριλίου ο τελικός του Κυπέλλου ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας ανάμεσα στον Ερμή ...
03 Απριλίου 2024
Από την Οργανωτική Επιτροπή Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων(Ο.Ε.Σ.Α.Δ.) Πρέβεζας, ανακοινώνεται ότι στα πλαίσια των Πανελλήνιων Αγώνων ΓΕ.Λ. & ...

Πολιτισμός

25 Απριλίου 2024
Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Η Πρέβεζα στα Οθωμανικά αρχεία», συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις και η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας την ...
24 Απριλίου 2024
Ο Δήμος Πρέβεζας διοργανώνει Εκδήλωση για τον Εορτασμό της Παγκόσμια Ημέρα Χορού το Σάββατο 27 Απριλίου 2024 και ώρα 18:30 π.μ στην Πλατεία ...
25 Απριλίου 2024
  Κρατήσεις στο : 2682089789, 6909963253 ή με μήνυμα στην σελίδα του Diem στο Instagram και στο Facebook!
22 Απριλίου 2024
Έχοντας ήδη αποσπάσει πολυάριθμα βραβεία σε φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, το Animal, η νέα ταινία της Σοφίας Εξάρχου, προβάλλεται από την ...