Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2014 15:02

ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ - Ξέρουν, την τιμή τους μονάχα (του Ευάγγελου Κύρλα)

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε από την πλευρά της κυβέρνησης και των μέσων μαζικής ενημέρωσης μια σφοδρή και συντονισμένη επίθεση που σαν σκοπό της έχει τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ (μη συνταγογραφούμενα φάρμακα) και το δικαιώμα να πωλούνται από τα ράφια των σουπερ μάρκετ. Πιο συγκεκριμένα το υπουργείο ανάπτυξης σε συντονισμένη προσπάθεια με τα τηλεοπτικά ΜΜΕ έχει εξαπολύσει μια γιγαντιαία προπαγάνδα που ως σκοπό της έχει να πείσει την ελληνική κοινωνία πως η δυνατότητα πώλησης των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ από τα μεγάλα σούπερ μάρκετ είναι ασφαλής και ωφέλιμη για τους πολίτες. Είναι άραγε αλήθεια αυτό; Όντως το υπουργείο ανάπτυξης και οι καναλάρχες της χώρας νοιάζονται για τον πολίτη και με αυτή την κίνηση προσδοκούν να τον υπηρετήσουν; Εμείς λέμε πως όχι. Κάτω από την επιφάνεια των πραγμάτων κρύβονται άλλα, βαθύτερα κίνητρα τα οποία δεν ανακοινώνονται και είναι οικονομικά.

Πριν πάμε όμως στα κίνητρα ας εξετάσουμε το θέμα από την επιστημονική του σκοπιά. Τα μη συνταγογραφούμενα είναι όπως και τα συνταγογραφούμενα. Φάρμακα. Είναι δηλαδή και αυτά φαρμακευτικές ουσίες που απλά τις πληρώνουν εξ ολοκλήρου οι ασθενείς όταν πάνε να τα αγοράσουν. Έτσι λοιπόν ως φάρμακα και αυτά είναι πολύ πιθανό να έχουν και παρενέργειες εκτός από ευεργετική δράση και ίσως κάποιες φορές σε κάποιες ομάδες ασθενών να προκαλέσουν και καταστροφικές επιπλοκές. Έτσι λοιπόν είναι προφανές πως και αυτά τα φάρμακα όπως και όλα τα φάρμακα θα πρέπει να χορηγούνται με ιατρική ή/και φαρμακευτική εποπτεία.

Γιατί τώρα έχει πιάσει τέτοια πρεμούρα την κυβέρνηση και τους καναλάρχες να δώσουν αυτό το προϊόν στα μεγάλα σούπερ μάρκετ; Ποιός είναι άραγε ο λόγος; Τα φάρμακα είναι ένα προϊόν το οποίο παγκοσμίως έχει πολύ μεγάλο τζίρο. Για την ακρίβεια το δεύτερο μεγαλύτερο μετά τα όπλα. Μεγάλο τμήμα αυτού του τζίρου προέρχεται από τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, αναλγητικά κτλ. Μήπως λοιπόν η κυβέρνηση στην προσπάθεια της να αναζητήσει συμμάχους στον επιχειρηματικό κόσμο τους δίνει το δικαίωμα πρόσβασης στα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ; Μήπως τελικά μια κυβέρνηση που χάνει τα ερείσματα της στον λαό προστρέχει στους επιχειρηματίες;

Πάμε τώρα στα ΜΜΕ. Γιατί άραγε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν ξεχυθεί με τέτοια ένταση και έχουν επιστρατεύσει όλες τους τις δυνάμεις σε αυτή την προσπάθεια; Μήπως για το δικό τους κέρδος; Όπως θα διαπιστώσατε το τελευταίο διάστημα έχει επιτραπεί η διαφήμιση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από την τηλεόραση. Μήπως λοιπόν αυτά τα προϊόντα αν περάσουν στα χέρια των μεγάλων σούπερ μάρκετ η διαφήμιση τους θα είναι πιο εντατική,άρα και τα ΜΜΕ θα έχουν μεγαλύτερα κέρδη αφού θα έχουν πλουσιότερους πελάτες;

Συμπερασματικά λοιπόν αυτή η συντονισμένη προσπάθεια τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τα τηλεοπτικά ΜΜΕ μόνο αθώα δεν μοιάζει. Τα φάρμακα στα συρτάρια των φαρμακείων είναι αγαθά που δίνονται εκεί που χρειάζονται και ωφελούν τους ανθρώπους. Στα ράφια όμως των σούπερ μάρκετ γίνονται εμπορεύματα που όταν καταναλώνονται ανεξέλεγκτα γίνονται τουλάχιστον επίκινδυνα για την δημόσια υγεία.

 

Κύρλας Εύαγγελος

Φαρμακοποιός

Γραμματέας φαρμακευτικού συλλόγου Πρέβεζας-Λευκαδας, Εκλέκτορας Π.Φ.Σ 



Σχετικά Άρθρα