Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 06 Μαρτίου 2014 15:20

Συνομιλώντας για λίγο με την Μελίνα Μερκούρη… (του Μάκη Νάτσιου)

Πέρασαν 20 χρόνια από εκείνη την ημέρα που μας αποχαιρέτησες και έμεινες στο «Πάνθεον» της σύγχρονης Ελλάδας.

Αναρωτιέμαι τελικά εμείς οι νέοι σε ξέρουμε ; σε θυμόμαστε ;

Ξέρεις, έχει δημιουργηθεί ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης που το λένε “Facebook” και το χρησιμοποιούν κυρίως νέοι και αναρτούν διάφορα. Δυστυχώς Μελίνα σε ξεχάσαμε… ξέρω ότι ίσως θυμώσεις, αλλά δε φταίμε εμείς, δεν μας δίδαξε κανείς για σένα, δε μας μίλησε κανείς για σένα…

Α για περίμενε κάπου ακούσαμε το όνομα σου πριν λίγες βδομάδες, όταν ένας σταρ του Hollywood, Τζ. Κλούνει λέγεται, μίλησε για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα. Και κάπου εκεί ακούσαμε ότι ήσουν η πρώτη η οποία όχι απλά μίλησες για την επιστροφή τους, όχι απλά ότι τσακώθηκες με τον επικεφαλή του Βρετανικού Μουσείου, sir David Wilson δημόσια, αλλά το έκανες πάγιο αίτημα την επιστροφή τους στη διεθνή κοινότητα.

Επίσης Μελίνα ξανά πριν από λίγα 24ωρα ξανακούσαμε το όνομα σου. Ξέρεις είχε την 86η απονομή των βραβείων Όσκαρ. Κάπου ακούστηκε ότι το 1961, στην 33η απονομή ήσουν υποψήφια Α’ Γυναικείου ρόλου για την ταινία «Ποτέ την Κυριακή».

Εν πάση περιπτώσει όμως Μελίνα θα ήθελα να μάθω τι πιστεύεις για τη χώρα που αγάπησες πολύ και οι άνθρωποι της, σε λάτρεψαν πολύ. Θα ήθελα την άποψη σου για τη κρίση που περνάμε, που όπως ξέρεις δεν είναι απλά οικονομική, είναι κοινωνική αλλά και πολιτιστική.

-Ξέρεις δε μου αρέσουν οι μονόλογοι, προτιμώ τους διαλόγους.

-Μελίνα Μερκούρη: Αγαπητέ μου νέε, να ξέρεις πως η μετάβαση από το θάνατο στη ζωή δε γίνεται ποτέ, μόνο το αντίστροφο. Επειδή μου έθεσες ένα ερώτημα, η απάντηση βρίσκεται σε μία παλιά μου συνέντευξη και σε προκαλώ και προσκαλώ να ανατρέξεις στο αρχείο μου. Ξέρω είναι κουραστικό, ίσως και βαρετό αλλά εκεί θα βρεις την απάντηση μου, στο ερώτημα σου.

-Σ’ ευχαριστώ Μελίνα έστω και για αυτά τα λίγα που μου είπες !!!

Ανατρέχοντας τελικά στο αρχείο της, βρήκα την απάντηση.

«Και θα 'θελα ακόμη να πω

ότι η Ελλάδα αξίζει να ζήσει και θα ζήσει

και ότι έχω εμπιστοσύνη σ’ αυτό τον τεράστιο λαό

που ξέρει να επιζεί

και που ξέρει να γλεντάει και να κλαίει ….»

 

Μάκης Νάτσιος, Μέλος Κ.Σ. Νεολαίας Πα.Σο.Κ.



Σχετικά Άρθρα