Η συζήτηση σ’ ένα από τα μικρά καφέ με θέα τον Αμβρακικό , είχε σαν θέμα εκτός των άλλων των την «βιώσιμη πόλη»…
Του ανάφερα –όχι μόνον ως κάτοικος, αλλά και ως «εραστής αυτού του τόπου», προβλήματα, σκέψεις αλλά και προτάσεις, ώστε η Πρέβεζα, να βρει επιτέλους την Ταυτότητα της…..
Βασικός πυρήνας των σκέψεων μου, είναι η καθημερινή παρατήρηση , στην ίδια την πόλη….
Ο «πολιτισμός του αστικού τοπίου», πρέπει να αποτελεί οδηγό για μία Πόλη με τόσο ιδιαίτερη και αξιόλογη φυσιογνωμία, όπως είναι η Πρέβεζα…
Η προστασία του Αμβρακικού κόλπου , η δημιουργία του αρχαιολογικού πάρκου της Αρχαίας Νικόπολης, η ανάδειξη των κάστρων της πόλης, η αξιοποίηση της παράκτιας ζώνης του Ιονίου πελάγους, θα αποτελέσουν πόλο έλξης όχι μόνον για τους κατοίκους της , αλλά και για τους επισκέπτες αυτής.
Η πόλη επιβάλλεται να αναγεννηθεί μέσα από τις ανάγκες των ιδίων των πολιτών της…..
Εξάλλου και από την ονοματολογία της «ΠΕΡΑΣΜΑ», να δημιουργήσει πνοή ζωής τόσο στον πυρήνα της-Ιστορικο κέντρο- όσο και στους γύρω οικισμούς της. Η εισροή επισκεπτών θα αποτελέσει πηγή εισοδήματος μαζί με νέες θέσεις εργασίας, για μια περιοχή όπου μαστίζεται από την ανεργία –κυρίως των νέων.
«Το πώς φαντάζεσαι ότι την φαντάζονται οι κάτοικοι της….», επιβάλλεται να είναι η ουσιαστική επιδίωξη και ο βασικός στόχος όλων των προσπαθειών μας.
Η φαντασία της δημιουργικότητας που δεν θα μείνει μόνον σε σκέψεις ή απλά χαρτιά μελετών, αλλά να βλέπουμε ανθρώπους να περιπατάνε με ασφάλεια, να μην υπάρχει αφισσορύπανση και ηχορύπανση, να μην κυκλοφορούν αδέσποτα ζώα στην πόλη, οι δρόμοι να είναι καθαροί και πλυμένοι…., η «βρώμα» να λείψει επιτέλους από την όμορφη Πόλη.
Η καθαριότητα της πόλης να αποτελεί ουσιαστική μέριμνα, «κάδοι ημιβυθιζομενοι» στο ιστορικό κέντρο να δείχνουν εικόνα μιας «νοικοκυρεμένης» πόλης , η καθημερινή αποκομιδή των απορριμμάτων και η ανακύκλωση να δημιουργήσουν ανάπτυξη όπως συμβαίνει στις περισσότερες Ευρωπαϊκές πόλεις σε συνδυασμό με την απόλαυση του αστικού τοπίου.
Η συμπεριφορά μας στην πόλη, με την αξιοποίηση δημοσίων ακαλύπτων χώρων, την δημιουργία χώρων πρασίνου, νέων παιδικών χαρών, χώρων άθλησης θα δώσουν τον χαρακτήρα μιας βιώσιμης πόλης, που σε συνδυασμό με την δημιουργία χώρων στάθμευσης και ποδηλατοδρόμων, θα προσφέρει ασφάλεια και άνεση στους πολίτες.
Η δημιουργία ενός «πρασίνου μονοπατιού», από τον Παντοκράτορα μέχρι την μαγευτική ακόμη Μαργαρώνα, η σύνδεση των κάστρων της πόλης με το ιστορικό κέντρο, η δημιουργία ενός προτύπου «νέας γειτονιάς» στα πλαίσια των νέων περιφερειακών ενοτήτων του Γενικού πολεοδομικού σχεδίου της Πόλης όπου θα επιλύονται μικρά-καθημερινα ουσιαστικά προβλήματα αυτής, θα βελτιώσει πραγματικά την « έννοια» της Πόλης .
Πρόταση «bonus», για όλους τους νέους κατοίκους μέχρι 18 ετών γα δωρεάν είσοδο στα μουσεία, στις πολιτιστικές εκδηλώσεις, στις αθλητικές οργανώσεις, στα θέατρα και στον κινηματογράφο , ώστε ο Δήμος να αποτελεί άξονα ζωής για τον έφηβο της Πόλης.
Πριμοδότηση ενοικιαζομένων δωματίων , ώστε να δημιουργηθούν Hostel, για νέους απ’ όλον τον κόσμο, ώστε η πόλη να αποκτά ενδιαφέρον από τα πολιτισμικά δρώμενα που θα εκλύουν αυτούς.
Ο Δήμος να υπηρετεί τους Αδυνάτους, μέσα από την αναμόρφωση του χαρακτήρα των υπηρεσιών του, όπου με ευγένεια και ευπρέπεια να εξυπηρετούνται όλες οι κοινωνικές ομάδες…
Το πιο βασικό όμως όλων είναι η «ροή» μέσα στην Πόλη.
Η επαναδημιουργία του παραλιακού πεζοδρόμου της , που αποτελεί για όλους μας την ουσιαστική της εικόνα της πόλης , εκεί δίπλα στην θάλασσα, όπου μια σκέψη κυριαρχεί: «Το νερό αποτελεί πηγή ζωής , όταν όμως σταματά γίνεται βρώμικο και είναι αιτία κινδύνου».
Η «στάση» επιφέρει την «λοίμωξη»………
Ουσιαστική σκέψη μας, πόθος μας και πάθος μας είναι η Πόλη να γίνει πιο ανθρώπινη…. Να γίνει η Πρέβεζα, επιτέλους βιώσιμη Πόλη…
Διονύσης Καλλίνικος