Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 03 Μαϊος 2014 18:28

Ο πολιτισμός και ο τουρισμός (του Ευάγγελου Αυδίκου)

Βαγγέλης Αυδίκος

Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος

Ηπειρος Ανατροπής’

Υπ. Περιφερειάρχης Όλγα Γεροβασίλη

Τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει, σε μεγάλο βαθμό, η αντίληψη των ταξιδιωτών γι’ αυτά που αναζητούν στους τόπους που επιλέγουν να ταξιδέψουν και να διαθέσουν μέρος του ελεύθερου εργασιακού χρόνου και των διακοπών τους . Η παράταξη ΉΠΕΙΡΟς ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ εστιάζει στη γόνιμη σχέση πολιτισμού και τουρισμού. Έλειψε ένα πλαίσιο, που θα σέβεται το περιβάλλον και τα πολιτισμικά μνημεία, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν μέρος της τουριστικής πολιτικής

  1. Η θάλασσα και το βουνό εξακολουθούν να αποτελούν προορισμούς. Η Ήπειρος είναι προνομιακός τόπος, καθώς διαθέτει ποικιλία θαλάσσιων και ορεινών διαδρομών και προορισμών. Κατάφυτα βουνά αλλά και γυμνά βουνά προφέρονται για όλες τις προτιμήσεις. Ωστόσο, χρειάζεται να αλλάξει ο τρόπος που αντιμετωπίζεται το βουνό. Στις προηγούμενες δεκαετίες επιβαρύνθηκε το ορεινό περιβάλλον με κατασκευές που δεν ταιριάζουν με την απλότητα του τοπίου της Ηπείρου. Η περιφέρεια οφείλει να καλλιεργήσει αυτή την αντίληψη αλλά και να αποτρέψει την αλλοίωση ή καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, που μπορεί να γίνει το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιφέρειάς μας.

  2. Το ίδιο συμβαίνει και με τα νερά(ποτάμια, θάλασσες, λίμνες). Η προστασία του περιβάλλοντος είναι για μας προτεραιότητα αλλά και απόφαση να αναδειχθεί σε ιδιαίτερο γνώρισμα της περιοχής, που θα αυξήσει τη ροή των επισκεπτών αλλά και θα επιμηκύνει την τουριστική περίοδο για μεγάλο διάστημα του έτους.

  3. Αυτά μπορεί να γίνουν με τη σύσταση δικτύων , ώστε η διοίκηση, οι οικολόγοι, όλοι οι πολίτες, οι γεωργοί, οι κτηνοτρόφοι, οι επαγγελματίες της εστίασης και της στέγασης αλλά και οι ιδιοκτήτες σχολών για αθλήματα ποταμιών, βουνών και θαλασσών να συνεργαστούν ώστε να γίνει κοινή συνείδηση η ανάγκη να διαφυλαχτεί το ‘χρυσάφι΄ της Ηπείρου, που είναι η ποικιλία της χλωρίδας και της πανίδας.

  4. Αξιοποίηση της διατροφικής Τράπεζας και σύσταση της διατροφικής αλυσίδας Ηπείρου, ώστε οι επαγγελματίες της Ηπείρου να τροφοδοτούνται από τους ντόπιους παραγωγούς. Πέρα από τα λόγια και τις διακηρύξεις , χρειάζονται πράξεις. Να οικοδομηθεί πνεύμα συνεργασίας και συνείδησης ότι δεν αρκούν από μόνες τους οι ιδέες. Χρειάζεται δράση με σεβασμό στο περιβάλλον και το μέλλον.

  5. Κάρτα διατροφικής αλυσίδας και διαπραγμάτευση κατάλληλων τιμών για όλους.

  6. Πολιτιστικός τουρισμός. Στην εποχή μας οι πολίτες αναζητούν και τα ιδιαίτερα γνωρίσματα του τόπου .Η Πρέβεζα διαθέτει έναν τεράστιο πολιτισμικό κεφάλαιο, που μπορεί να αποτελέσει το βαρύ πυροβολικό για την προσέλκυση τουριστών με ιδιαίτερα πολιτιστικά και ιστορικά ενδιαφέρονται.

  7. Φεστιβάλ με επίκεντρο το νεκρομαντείο στην περιοχή Φαναρίου -Πάργας, που βρίσκονται πολύ κοντά στην είσοδο επισκεπτών από τη Δυτική Ευρώπη(Ηγουμενίτσα). Το φεστιβάλ αυτό θα τοποθετήσει συνολικά την Ήπειρο στο δίκτυο των διεθνών διαδρομών.

  8. Τα υπάρχοντα μουσεία αλλά και η ολοκλήρωση των εργασιών σε όσα υπάρχουν οι προδιαγραφές θα αναδείξουν την πολιτισμική ταυτότητα της Ηπείρου, ενώ θα διευκολύνουν την πληροφόρηση και τη μετακίνηση από τόπο σε τόπο.

  9. Ενίσχυση για τη διεξαγωγή σημαντικών αθλητικών δραστηριοτήτων στις θάλασσες, τα ποτάμια και τις λίμνες.

  10. Συνεδριακός τουρισμός. Η Ήπειρος διαθέτει όλα τα πλεονεκτήματα. Για το σκοπό αυτό χρειάζεται η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Τ.Ε.Ι. Ηπείρου αλλά και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

  11. Θρησκευτικός τουρισμός. Σ’ όλη την Ήπειρο υπάρχουν πλούσια θρησκευτικά μνημεία που αποτελούν στόχο προσκυνήματος για πολλές ενορίες στην Ήπειρο αλλά και σε άλλα γεωγραφικά διαμερίσματα.

  12. Ανάδειξη της Πρέβεζας σε καστρούπολη. Χαιρετίζουμε την παραχώρηση του κάστρου του Αγίου Ανδρέα, με την οποία υλοποιήθηκε το αίτημα των Πρεβεζάνων που πρωτοδιατυπώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 κι έκτοτε αποτέλεσε πάγιο αίτημα όλων των κατοίκων της Πρέβεζας. Απομένουν όμως και άλλα κάστρα και η απόδοση του Αγίου Ανδρέα ενισχύει το διεκδικητικό αίτημα και για τα άλλα κάστρα, τόσο στην Πρέβεζα όσο και σε άλλες περιοχές της περιφερειακής ενότητας.

 

Σχετικά Άρθρα