title1 -- ΣΤΗΛΕΣ --
Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2022 16:33

Το “πολιτικό κάζο” Γεωργάκου, οι απανωτές επικοινωνιακές “γκάφες” και το ενδεχόμενο μεταγραφών...

Γράφει ο Παναγιώτης Τσόγκας

Έχουν περάσει τρεις ημέρες από την Κυριακή, όταν και πραγματοποιήθηκε η ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας, η οποία εξελίχθηκε σε ένα απόλυτο πολιτικό “κάζο” για τον Δήμαρχο Νίκο Γεωργάκο, με δύο ανεξαρτητοποιήσεις και την ανακοίνωση από τον Βαγγέλη Ροπόκη ότι τερματίζει τη συνεργασία τους και παραιτείται από τη θέση του Αντιδημάρχου.

Ήταν μία μεγάλη πολιτική και προσωπική ήττα του κου Γεωργάκου, η οποία ήταν μαθηματικά βέβαιο πως θα συμβεί, καθώς οι επικοινωνιακές “γκάφες” του Δημάρχου και η στρατηγική που έχει χαράξει από όταν ανέλαβε, σε κάτι τέτοιο θα οδηγούσαν.

Η φράση του Δημήτρη Καραμανίδη: “σε καμία περίπτωση δεν θα δεχόμουν να παζαρέψω με ανταλλάγματα τις θέσεις, τις αρχές και τις αξίες μου”, η αντίστοιχη της Αθηνάς Κωνσταντάκη “στην εν λόγω απόφαση με οδήγησαν χειρισμοί και αποφάσεις που απέκλιναν από τις προσωπικές μου αρχές καθώς και από τις δεσμεύσεις όπως αρχικά αυτές διατυπώθηκαν” και αυτή του Βαγγέλη Ροπόκη: “δεν έχω μάθει να κάνω κωλοτούμπες στον αέρα και άλλος να με βαράει στην πλάτη και άλλος να με καρφώνει από πίσω”, αποδεικνύουν ότι ο Δήμαρχος δεν είχε απολύτως κανέναν πολιτικό έλεγχο εντός της ίδιας του της παράταξης, που αριθμούσε μόλις 8 συμβούλους (τώρα έχει 6), δεν κατάφερε να εμπνεύσει ως επικεφαλής μίας “φρέσκιας” δημοτικής αρχής που ευαγγελιζόταν νέα ήθη και καταστάσεις στο “τιμόνι” του Δήμου και δεν μπόρεσε να διατηρήσει μία minimum συνεργασία με την παράταξη.

Δεν κατάφερε δηλαδή να ασκήσει διοίκηση.

Η αλληλουχία λαθών τακτικής στην πολιτική “σκακιέρα” ήταν οφθαλμοφανής...

  1. Ο Δήμαρχος κρατούσε “κλειστά χαρτιά” μέχρι και μία ημέρα πριν τις αλλαγές στην παράταξή του. Δεν επέλεξε (είχε βέβαια και τη δικαιολογία της καραντίνας, ωστόσο υπάρχουν και τα τηλέφωνα) το “εργαλείο” της εκτεταμένης διαβούλευσης που χρησιμοποιείται, ώστε να έχει χαρτογραφήσει όλα τα πολιτικά δεδομένα και να μπορέσει να οδηγήσει στην αποσυμπίεση την όποια ένταση θα εδημιουργείτο.

  2. Ανακοίνωσε τις προθέσεις του μέσω συνέντευξης μία ημέρα πριν και όχι στο πεδίο του δημοτικού συμβουλίου, χάνοντας έτσι το όποιο πλεονέκτημα αιφνιδιασμού, δίνοντας χρόνο στον κάθε εμπλεκόμενο να ξεδιπλώσει τον αιφνιδιασμό του. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν κατάφερε να αρθρώσει ούτε μία κουβέντα για όσα έγιναν. Την ίδια στιγμή φάνηκε ότι απαξιώνει τις διαδικασίες και το δημοτικό συμβούλιο.

  3. Δεν ήξερε καν ότι θα υπήρξε ανεξαρτητοποίηση της κας Κωνσταντάκη. Αυτό σημαίνει πως ένας Δήμαρχος δεν γνωρίζει ούτε τι γίνεται μέσα στην ίδια του την παράταξη.

  4. Έχουν περάσει ημέρες και δεν έχει ακόμη κατορθώσει να κάνει έστω μία δημόσια τοποθέτηση για το θέμα, μπας και καταφέρει να ενισχύει το όποιο ηγετικό του προφίλ ως επικεφαλής παράταξης και Δήμαρχος, που διοικεί έναν ολόκληρο οργανισμό.

Στην πολιτική επικοινωνία η “ΑΒ” είναι πως δεν προσπαθείς να δημιουργήσεις σε έναν πολιτικό ένα προφίλ, που δεν “κουμπώνει” σε αυτό που πραγματικά είναι. Θα αποτύχεις. Δεν μπορεί να κάνεις έναν Δήμαρχο να μοιάζει με Υπουργό ή manager εταιρείας. Καλύτερο είναι να είναι ο εαυτός του.

Αποτελεί επίσης “ΑΒ” το γεγονός ότι ο Δήμος Πρέβεζας χρειαζόταν πρώτα να “μπαλώσει” τα πολύ μεγάλα προβλήματά του, χρειαζόταν δηλαδή έναν Δήμο που να “νοιάζεται” και στη συνέχεια να ξεκινήσει να σχεδιάζει για τη μεγάλη εικόνα. Χρειαζόταν δηλαδή μία μετάβαση από το ειδικό στο γενικό και παράλληλα να προσπαθήσει να οργανώσει ως Δήμαρχος μία δημοτική παράταξη.

Και φυσικά χρειαζόταν και στρατηγικό σχεδιασμό.

Ε λοιπόν, ο κ. Γεωργάκος έκανε ακριβώς το αντίθετο. Και όλο αυτό “ξεδιπλώνεται” και θα “ξεδιπλωθεί” μέχρι το τέλος της θητείας του, εκτός κι αν αλλάξει “γραμμή πλεύσης”.

 

Ο... υπεραντιδήμαρχος Γρηγόρης Κουμπής

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του atpreveza.gr, κατά πάσα πιθανότητα τις αρμοδιότητες του Βαγγέλη Ροπόκη στην καθαριότητα θα τις αναλάβει ο Γρηγόρης Κουμπής, ο οποίος ήδη διατελεί Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Πρασίνου.

Γίνεται δηλαδή ένα είδος... υπεραντιδημάρχου. Οι αρμοδιότητες της κα Κωνσταντάκη, πιθανότατα θα μοιραστούν μεταξύ του Λεωνίδα Αργυρού και των ειδικών συνεργατών του Δημάρχου.

 

Οι ανεξάρτητοι και η περίπτωση Ζέρβα...

 

Για να βρει “συμμαχίες” εντός του δημοτικού συμβουλίου, δεν αποκλείεται ο Δήμαρχος Πρέβεζας να απευθυνθεί στη “δεξαμενή” των ανεξάρτητων συμβούλων. Αν θα το επιλέξει, αν θα βρει ανταπόκριση και σε ποιους, αυτό θα φανεί το προσεχές χρονικό διάστημα, με τις ανάλογες τοποθετήσεις σε κάποιες θέσεις. Είναι κάτι που έχει γίνει αυτούς τους μήνες με πολλούς ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους σε πολλούς Δήμους της χώρας και είχε ως συνέπεια να χαρακτηρίζεται χιουμοριστικά “επιδημία ανεξαρτήτων”.

Θα πρέπει όμως να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με την εγκύκλιο του 2019 του ΥΠΕΣ με θέμα “Λειτουργία δημοτικών παρατάξεων”, αναφέρεται:

Ο ν. 3852/2010 δεν παρέχει τη δυνατότητα δημιουργίας δημοτικής παράταξης από συμβούλους που ανεξαρτητοποιήθηκαν ή διαγράφηκαν από τις δημοτικές παρατάξεις με τις οποίες έχουν εκλεγεί. Ομοίως, αποκλείεται η δυνατότητα προσχώρησης διαγραφέντα ή ανεξαρτητοποιηθέντα δημοτικού συμβούλου σε άλλη παράταξη από αυτήν με την οποία έχει εκλεγεί. Εντούτοις, από το νομοθέτη παρέχεται η δυνατότητα επανένταξης ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου στην παράταξη από την οποία ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε, εφόσον τούτο γίνει δεκτό από τα δύο τρίτα (2/3) των μελών, προκειμένου για παρατάξεις που έχουν τουλάχιστον τρία (3) μέλη και από όλα τα μέλη, στην περίπτωση ανεξαρτητοποίησης δημοτικού συμβούλου, προκειμένου για παρατάξεις με λιγότερα από τρία (3) μέλη”.

Υπάρχει ωστόσο και η περίπτωση του Φώτη Ζέρβα, ο οποίος δεν είναι ανεξάρτητος και έχει οριστεί και Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΠ. Από τη στιγμή που ο κ. Ζέρβας ανήκει στην παράταξη “Δημοτική Ανατροπή” του Βαγγέλη Ροπόκη και έχει διακοπεί κάθε συνεργασία με την παράταξη του Δημάρχου Πρέβεζας, η πολιτική λογική υποδεικνύει πως θα θα πρέπει να ακολουθήσει την παράταξή του και να δηλώσει παραίτηση. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν είναι στις προθέσεις του κου Ζέρβα και είναι κάτι το οποίο έχει συζητήσει με τον επικεφαλής της παράταξής του.

Ασφαλώς και είναι πολιτικό παράδοξο να έχει παραιτηθεί ο επικεφαλής μίας παράταξης και ένας σύμβουλος να μην το κάνει, παρ' όλα αυτά η ΔΕΥΑΠ και η θητεία του Δ.Σ. δεν επηρεάζεται και η διάρκεια της ακολουθεί κατά κανόνα εκείνη του δημοτικού συμβουλίου, εκτός κι αν ο Δήμαρχος επιθυμεί να κάνει αλλαγές. Εφόσον ο κ. Γεωργάκος τεθεί επικεφαλής της ΔΕΥΑΠ ως Πρόεδρος και θέλει να διατηρήσει στη ΔΕΥΑΠ και τον κ. Ζέρβα, έχει δικαίωμα να τον προτείνει εκ νέου, καθώς σύμφωνα με το νόμο δεν υπάρχει περιορισμός, αλλά θα περάσει από διαδικασία ψηφοφορίας ως σύμβουλος της αντιπολίτευσης. Αν επίσης ο κ. Ροπόκης “αδειάσει” τον κ. Ζέρβα, τότε και ο τελευταίος θα οδηγηθεί στην ανεξαρτητοποίηση.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι εφόσον ο κ. Ζέρβας παραμένει στην παράταξη του κου Ροπόκη, δεν μπορεί χωρίς περιορισμούς να οριστεί σε θέση Αντιδημάρχου. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με την τελευταία εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών: “Αντιδήμαρχος, ωστόσο, δεν μπορεί να οριστεί σύμβουλος που ανήκει σε διαφορετική δημοτική παράταξη από αυτή του δημάρχου, εάν ο ορισμός δεν εγκριθεί από την πλειοψηφία των συμβούλων της παράταξης στην οποία ανήκει ο σύμβουλος αυτός”.

 

 

Οι αλλαγές στη ΔΕΥΑΠ και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο

 

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του atpreveza.gr, τόσο στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΠ, όσο και στο Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πρέβεζας, θα υπάρξει διαδικασία μέσω του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας για την αντικατάσταση των ανεξάρτητων συμβούλων Αθηνάς Κωνσταντάκη και Δημήτρη Καραμανίδη, καθώς ο Δήμαρχος θεωρεί πως δεν μπορεί να ελέγξει τις όποιες αποφάσεις παρθούν.

Απομένει και σε αυτή την περίπτωση να δούμε αν προτείνει κάποιον ανεξάρτητο ή κάποιο μέλος άλλης παράταξης.

 

Η ουσία για τους δημότες

 

Όλες οι παραπάνω εξελίξεις εντάσσονται στο επίπεδο της πολιτικής τακτικής των παρατάξεων και των προσώπων στην τοπική αυτοδιοίκηση στο Δήμο Πρέβεζας. Η ουσία για τους δημότες έχει να κάνει με την βελτίωση της καθημερινότητάς τους, της ποιότητας ζωής και των δυνατοτήτων του Δήμου.

Το “στοίχημα” για τον Νίκο Γεωργάκο και για κάθε Δήμαρχο είναι αν μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Και μέχρι στιγμής δεν το έχει κάνει...

 

 

Διαβάστηκε 37267 φορές
  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Στήλες

Κοινωνία

03 Ιουνίου 2023
Παρέα με τους μαθητές του 7ου δημοτικού σχολείου Πρέβεζας γιόρτασε η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κοιλάδας Αχελώου και Αμβρακικού Κόλπου την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, την Πέμπτη
03 Ιουνίου 2023
Συγκέντρωση πραγματοποίησε η Τομεακή Οργάνωση του ΚΚΕ στην Πρέβεζα την Παρασκευή 2 Ιουνίου στην Παραλία, με θέμα: «Όχι στην Υγεία εμπόρευμα – με το ...
02 Ιουνίου 2023
Μπροστά σε ένα αδιέξοδο βρίσκεται ο Δήμος Πρέβεζας σχετικά με την εγκατάσταση που ενοικιάζει στη Βιομηχανική Περιοχή Πρέβεζας και τη χρησιμοποιεί για ...
02 Ιουνίου 2023
Ο Δήμος Ζηρού προσφέρει ΔΩΡΕΑΝ για τους μικρούς φίλους την παράταση: Λυκουργο-μπερδέματα ...
02 Ιουνίου 2023
Πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία η εκδήλωση βράβευσης των Σχολείων του Δήμου Ζηρού για τη συμμετοχή τους στον Σχολικό Μαραθώνιο Ανακύκλωσης. ...

Πολιτική

02 Ιουνίου 2023
Μπορεί οι βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου να μονοπωλούν το ενδιαφέρον στο “πολιτικό σκηνικό” του Νομού μας, ωστόσο οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου 2023 παρουσιάζουν ήδη έντονο πολιτικό
02 Ιουνίου 2023
Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε η ΤΕ Πρέβεζας του ΚΚΕ: Με έκπληξη αλλά και αγανάκτηση μαθαίνουμε ότι το νερό σε 11 τοπικές κοινότητες του Δήμου ...
01 Ιουνίου 2023
Συνέντευξη στο atpreveza.gr παραχώρησε ο υποψήφιος βουλευτής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Ν. Πρέβεζας Βαγγέλης Νάνος, κάνοντας έναν απολογισμό της εκλογικής ...
01 Ιουνίου 2023
Τις παρακάτω ανακοινώσεις εξέδωσαν τρεις δημοτικές παρατάξεις: ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ Η Δημοτική μας παράταξη θεωρώντας πως η λειτουργία της ΔΕΥΑΠ ...
31 Μαϊος 2023
Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε η δημοτική παράταξη "Ανάπτυξη Τώρα": Με επιστολή του στον Πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας κ. Λεωνίδα ...

Αθλητισμός

04 Ιουνίου 2023
Τελευταία αγωνιστική στις μεγάλες κατηγορίες της Ισπανίας και της Ιταλίας, σπουδαίες μάχες για Eυρώπη και σωτηρία σε αμφότερα τα πρωταθλήματα. Εντός των συνόρων, η Κηφισιά δεν έχει περιθώρια για
03 Ιουνίου 2023
Τελικοί Κυπέλλων σε Αγγλία, Γερμανία, ξεχωρίζει το ντέρμπι του Μάντσεστερ, ανάμεσα σε Σίτι και Γιουνάιτεντ. Τελευταία αγωνιστική στην Α' Γαλλίας ...
02 Ιουνίου 2023
Όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία τόσο θα δυσκολεύει ο ύπνος μας, οπότε όλο και κάποιο νυχτερινό ματσάκι θα βλέπουμε μέχρι να «γλαρώσουμε». Ένα τέτοιο ...
01 Ιουνίου 2023
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης τίμησε το πρωΐ της Πέμπτης στο διοικητήριο της περιφέρειας στα Ιωάννινα, την ομάδα βόλεΐ γυναικών του ...
01 Ιουνίου 2023
Γεμάτο αγώνες... διαβάθμισης το αποψινό πρόγραμμα, σε Γερμανία, Ολλανδία και Ιταλία, μεταξύ άλλων. Το βράδυ ξεχωρίζει ο πρώτος τελικός του NBA, ...

Πολιτισμός

02 Ιουνίου 2023
Σάββατο, 3 Ιουνίου 2023, 8:00μμο Μαγικός Αυλόςτου Β.Α.Μότσαρτ Οι μεταδόσεις από τη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης, που διοργανώνει και παρουσιάζει στην πόλη μας το Δημοτικό Ωδείο Πρέβεζας
30 Μαϊος 2023
ΣΟΦΟΚΛΗ ΗΛΕΚΤΡΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2023 ΠΡΕΒΕΖΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ | ΡΩΜΑΪΚΟ ΩΔΕΙΟ ΝΙΚΟΠΟΛΗΣ Προπώληση -ΝΕΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ- από 12 ευρώ   Την ...
29 Μαϊος 2023
Με την εμφάνιση του Φοίβου Δεληβοριά ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής στον παραλιακό πεζόδρομο της Πρέβεζας το 21ο Preveza Jazz Festival. ...
24 Μαϊος 2023
Σε ρυθμούς jazz κινείται από χθες η Πρέβεζα, αφού ξεκίνησε το 21ο Preveza Jazz Festival το οποίο και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής με την ...
24 Μαϊος 2023
Ένα δυναμικό τριήμερο στις 26,27 και 28 Μαΐου στην παραλία της Πρέβεζας μας υπόσχονται οι διοργανωτές του Preveza Jazz Festival, το οποίο φέτος ...