title1 -- ΣΤΗΛΕΣ --
Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2022 17:06

“Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα, προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα!” για να υπάρχει πανεπιστημιακό τμήμα στην Πρέβεζα...

Γράφει ο Παναγιώτης Τσόγκας

Σε ακόμη ένα πολιτικό déjà vu (ντεζά βου), που όσοι δώσουμε το “παρών” θα έχουμε την αίσθηση ότι ζούμε το ίδιο ακριβώς που ζήσαμε στο πρόσφατο παρελθόν, το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας θα συνεδριάσει για το ζήτημα της παραμονής του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Πρέβεζα.

Τις τελευταίες ημέρες είναι σε εξέλιξη ένα ενορχηστρωμένο επικοινωνιακό και πολιτικό σχέδιο από τον βουλευτή Πρέβεζας της ΝΔ, Στέργιο Γιαννάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πρέβεζας Στράτο Ιωάννου και τον Δήμαρχο Πρέβεζας Νίκο Γεωργάκο (όλοι τους μέλη της Νέας Δημοκρατίας), να μετατοπίσουν το αναμφισβήτητο πολιτικό κόστος από την ενδεχόμενη απώλεια του πανεπιστημιακού τμήματος, σε οποιονδήποτε άλλον εκτός από την Κυβέρνηση.

Ένα σχέδιο το οποίο είχε μάλιστα ιδιαίτερη ένταση και χαρακτηρισμούς. Ένα σχέδιο όμως που περισσότερο πόλωσε και μπέρδεψε και ως βασικό στόχο είχε να μεταφέρει το κέντρο βάρους της τοπικής δυσαρέσκειας μακριά από την “πηγή” του προβλήματος.

 

Το σχέδιο αυτό “πάτησε” σε μία παλιά και τετριμένη λογική:

*Φταίει ο Πρύτανης επειδή είναι ΣΥΡΙΖΑ και θέλει να παίξει κομματικά παιχνίδια.

*Η Περιφέρεια Ηπείρου ξεγελάστηκε από το Πανεπιστήμιο (αν είναι δυνατόν η Περιφέρεια Ηπείρου να ανοίξει πόλεμο με τον πυλώνα ανάπτυξης των Ιωαννίνων).

*Τα Γιάννενα τα θέλουν όλα δικά τους.

 

 

Ας δούμε όμως ορισμένα δεδομένα, που θεωρώ πως θα βοηθήσουν άπαντες να έχουν μία πιο ξεκάθαρη εικόνα.

 1. Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, που θέσπισε η Νέα Δημοκρατία και η Υπουργός Νίκη Κεραμέως ήταν μαθηματικά βέβαιο πως θα δημιουργούσε το πρόβλημα στο τμήμα της Πρέβεζας. Μαθηματικά βέβαιο. Άποψη ωστόσο που τα παραπάνω τρία πρόσωπα δεν τη συμμερίζονταν και το έχουν διατυπώσει και δημόσια. Ειδικά ο κυβερνητικός βουλευτής δεν έχει καμία δικαιολογία, γιατί ψήφισε το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

 2. Στις 18 Νοεμβρίου 2021, ο Υφυπουργός Παιδείας Ευάγγελος Συρίγος σε κοινοβουλευτική του απάντηση σε Ερωτήσεις βουλευτών είναι ξεκάθαρος: “Έχουν ζητηθεί οι προτάσεις των Ιδρυμάτων που θα αφορούν σε μετεξελίξεις, συγχωνεύσεις, καταργήσεις ή αλλαγές τμημάτων στο πλαίσιο του εξορθολογισμού και της αναδιάρθρωσης του πανεπιστημιακού χάρτη της χώρας”. Το Σχέδιο Νόμου είναι έτοιμο και θα παρουσιαστεί στη Σύνοδο Πρυτάνεων, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο , στα Ιωάννινα, εκτός κι αν γίνει έκτακτη σύνοδος τον Μάρτιο. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι φημολογία ότι θα κλείσουν τμήματα. Είναι μία πραγματικότητα, για την οποία το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει προειδοποιήσει την τοπική κοινωνία.

 3. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει ξεκαθαρίσει ότι θα προτάξει τον ακαδημαϊκό του ρόλο. Όχι τον συνθετικό του ρόλο για την ανάπτυξη της Ηπείρου. Και είναι ένας οργανισμός-κόσμημα για την Ήπειρο και την ιστορία του. Θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη προσοχή στο πως τοποθετούνται ορισμένοι και τον σεβασμό που του αποδίδουν. Και στον αντίποδα, ο Πρύτανης κ. Αλμπάνης, ο οποίος είναι μία προσωπικότητα ευρωπαϊκού κύρους, θα έπρεπε να προειδοποιήσει με μεγαλύτερη ένταση γι' αυτό που έρχεται στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου που έδωσε το “παρών”. Μίλησε περισσότερο ως πολιτικός που κρύφτηκε πίσω από το δίπτυχο “τμήμα-πόλη”, που δεν είναι εύκολο να αντιληφθούν οι περισσότεροι, που δεν έχουν “τριφτεί” με τις διοικητικές λειτουργίες ενός οργανισμού όπως είναι ένα Πανεπιστήμιο.

  Για παράδειγμα τον Αύγουστο του 2021 η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αναφέρει στην απόφασή της: “Το Πανεπιστήμιο θεωρεί ότι τα Τμήματα (το Λογιστικής και το Γεωπονίας) αυτά που αποτελούν στρατηγική επιλογή ανάπτυξης του Ιδρύματος, αλλά και της Περιφέρειας Ηπείρου, θα λειτουργήσουν κανονικά και θα ληφθούν όλες εκείνες οι αποφάσεις και δράσεις για τη στήριξη και την αναβάθμιση της λειτουργίας ώστε να αποκτήσουν την ελκυστικότητα που απαιτείται σε συνεργασία με τους αυτοδιοικητικούς και παραγωγικούς φορείς της περιοχής”. Όταν η Σύγκλητος αναφέρεται στο Τμήμα, δεν εννοεί απαραιτήτως ότι αυτό θα μείνει στην Πρέβεζα.

  Το Πανεπιστήμιο δεν εξήγησε σωστά τις προθέσεις του και είναι υπόλογο προς τα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης γι' αυτό.

 4. Οι διαβεβαιώσεις όλων ότι το τμήμα θα μείνει στην Πρέβεζα στην εκδήλωση για τα 21 χρόνια λειτουργίας του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στην Πρέβεζα το 2019, αποτελούσαν περισσότερο φρούδες ελπίδες. Έχουν όμως όλοι δικαιολογία γιατί η Υπουργός Παιδείας δεν είχε αποκαλύψει ακόμη τις προθέσεις της περί συγχωνεύσεων. Παρ' όλα αυτά όλοι υποψιαζόμασταν ποιες είναι οι προθέσεις της Υπουργού και της Κυβέρνησης, την ώρα που εξαπέλυσε μία πρωτοφανή επίθεση στην δημόσια Παιδεία στο σύνολό της.

 5. Κυβερνήσεις, Περιφέρεια Ηπείρου και Δήμος Πρέβεζας, αλλά και οι διοικήσεις των Ιδρυμάτων έχουν μεγάλη ευθύνη γιατί δεν φρόντισαν να λύσουν τα ζητήματα φοιτητικής μέριμνας εδώ και πολλά χρόνια (εστίες, σίτιση, μετακίνηση). Κυρίως όμως γιατί δεν μπόρεσαν να πετύχουν τη διασύνδεση του τμήματος με μελέτες, προγράμματα, δεν μπόρεσαν να πετύχουν την “εργαλειοποίησή του” για λογαριασμό της ανάπτυξης της Πρέβεζας. Για παράδειγμα ο Υπουργός Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης πρότεινε στο Δήμο να κάνει μαζί με το τότε ΤΕΙ, μία οικονομοτεχνική μελέτη για Logistics στην Πρέβεζα και θα χρηματοδοτήσει το Υπουργείο την ανάπτυξη του σχεδιασμού. Ε δεν έγινε απολύτως τίποτα.

 6. Ο Αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου είχε βοηθήσει πολύ, ώστε τον Μάιο του 2015 να πετύχει το τότε ΤΕΙ μεταπτυχιακό πρόγραμμα, το οποίο αποτέλεσε και το δυνατό όπλο του τμήματος. Είχε κάνει τότε μεγάλη προσπάθεια ήδη από το 2013 και θα πρέπει να του πιστωθεί αυτό, ξέχωρα από τις υπόλοιπες ευθύνες του ως αιρετός της Περιφέρειας Ηπείρου. Για την ιστορία όμως, να πούμε πως το ΦΕΚ υπέγραψε ο Υπουργός Παιδείας της πρώτης φοράς Αριστερά, Αριστείδης Μπαλτάς. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιζε μικροπολιτικά παιχνίδια;

 7. Για να είναι βιώσιμο το τμήμα ως πανεπιστημιακό θα πρέπει να είναι ενταγμένο και να δημιουργηθεί ακαδημαϊκό περιβάλλον. Αν είχε υπηρετηθεί ο σχεδιασμός του 2018, το τμήμα ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ θα πλαισίωναν δύο σχολές διετούς εκπαίδευσης υπό την σκέπη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και θα είχε ιδρυθεί και ερευνητικό ινστιτούτο με επίκεντρο τα οικονομικά. Η νυν Κυβέρνηση αποφάσισε να γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων της την στόχευση αυτή. Και φυσικά ούτε ο κυβερνητικός βουλευτής, ούτε η Περιφέρεια Ηπείρου, ούτε ο Δήμαρχος Πρέβεζας είπαν το παραμικρό. Όλα καλά και όλα ωραία...

 8. Το νέο Σχέδιο Νόμου για την Παιδεία περιλαμβάνει Ίδρυση Σχολών Εφαρμοσμένων Επιστημών μέσα στα ΑΕΙ και δίνει κύρια ακαδημαϊκή δομή στις ΣΧΟΛΕΣ και όχι στα Τμήματα. Κατά συνέπεια αν η Πρέβεζα θέλει να είναι μέρος του νέου σχεδιασμού, θα πρέπει να έρθει εκ νέου σε επαφή με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Δηλαδή ο Δήμαρχος, ο κυβερνητικός βουλευτής και ο Αντιπεριφερειάρχης θα πρέπει να δουν κατάματα, έπειτα από χαρακτηρισμούς περί ήθους και ατιμίας, τον Πρύτανη και τον Αντιπρύτανη. Όπως λέει και το γνωστό ρητό των social media: “Καλά θα πάει κι αυτό...”.

 

Θα επικαλεστώ κάτι που προέταξαν πρώτοι από όλους οι Σπουδαστές του ΤΕΙ Ηπείρου στην Πρέβεζα και ο Σύλλογός του από την προηγούμενη δεκαετία: Χωρίς έδρα Σχολής στην Πρέβεζα τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Πόσο μάλλον αν υπάρχει Πανεπιστημιακό Τμήμα.

Αν δηλαδή μιλούσαμε για Οικονομική Πανεπιστημιούπολη στην Πρέβεζα, πλαισιωμένη από τις Σχολές Εφαρμοσμένων Επιστημών που θα δημιουργηθούν, τότε θα ήταν άλλη η συζήτηση.

Μακάρι το Υπουργείο να δώσει “φιλί ζωής” στο να παραμείνει το τμήμα στην Πρέβεζα και ας ευχηθούμε το Υπουργείο Παιδείας να μην αποφασίσει την κατάργησή του. Αλλά αυτά πλέον είναι ευχολόγια. Και ακόμη κι αν συμβεί, με τον τρόπο που θα συμβεί, δε θα αποτελεί πολιτική επιτυχία κανενός.

Ειδικά την ώρα που φαίνεται ότι η Πρέβεζα υποβαθμίζεται συνεχώς και πολυεπίπεδα.

Απλά αν τελικά σωθεί ας είναι η αφετηρία συνολικά ως κοινωνία, εμείς πρώτα, να δούμε σοβαρά το Τμήμα της Πρέβεζας, το οποίο διαθέτει και μία εξαιρετική βιβλιοθήκη, την οποία και κατά καιρούς χρησιμοποιώ.

Θα προτιμήσω όμως έναν στίχο του Βάρναλη, που λέει: “Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα, προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα!”.

Μακάρι να το πετύχουμε, αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζονται πολύ μεγάλες αλλαγές.

 

Διαβάστηκε 60425 φορές
 1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
 2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Στήλες

Κοινωνία

26 Σεπτεμβρίου 2022
Το Σαββατοκύριακο 1 – 2 Οκτωβρίου 2022 ο Ορειβατικός Σύλλογος Πρέβεζας θα πραγματοποιήσει εξόρμηση στα Τζουμέρκα. Αναλυτικά το πρόγραμμα της εξόρμησης είναι το ακόλουθο: Σάββατο: Αναχώρηση
26 Σεπτεμβρίου 2022
O Δήμος Πάργας υλοποιώντας την ευρύτερη στρατηγική του, συνεχίζει την οργανωμένη προσπάθεια για την εκπαίδευση και κατάρτιση των δημοτών, που ...
26 Σεπτεμβρίου 2022
Το διεθνές Preveza Jazz Festival γιορτάζει τα 20 του χρόνια και φέτος για πρώτη φορά συμμετείχε ως εταίρος από την Ελλάδα στο έργο «Τέχνη, Φύση και ...
26 Σεπτεμβρίου 2022
Το Τεχνικό Πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός του 2023 θα συζητηθούν στην επόμενη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Πρέβεζας. ...
26 Σεπτεμβρίου 2022
Από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εκδόθηκε έκτακτο δελτίο, σύμφωνα με το οποίο ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση στη χώρα μας από το βράδυ ...

Πολιτική

26 Σεπτεμβρίου 2022
Με αναλυτικό ρεπορτάζ μας στις 7 Σεπτεμβρίου είχαμε περιγράψει την πολιτική σκοπιμότητα που υποκρύπτει η στρατηγική του Δημάρχου και Προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πρέβεζας Νίκου Γεωργάκου
23 Σεπτεμβρίου 2022
Με αφορμή τις γενικότερες γεωπολιτικές εξελίξεις, ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης Μανώλης Φράγκος κατέθεσε την παρακάτω Ερώτηση στο Ευρωπαϊκό ...
22 Σεπτεμβρίου 2022
Αιχμές προς τον Δήμαρχο Πρέβεζας Νίκο Γεωργάκο “εκτόξευσε” ο επικεφαλής της παράταξης “Δημοτική Ανατροπή” Βαγγέλης Ροπόκης, κατά τη διάρκεια της ...
22 Σεπτεμβρίου 2022
Η Ν.Ε.ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ Πρέβεζας και ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας απέστειλαν την παρακάτω δήλωση για την αρνητική απόφαση ...
21 Σεπτεμβρίου 2022
Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του atpreveza.gr στις 28 Ιουλίου (δείτε ΕΔΩ) για την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του βιολογικού καθαρισμού της ΔΕΥΑ ...

Αθλητισμός

26 Σεπτεμβρίου 2022
Ο Σύλλογος Νέων Φιλιππιάδας διοργανώνει το ΣΑΒΒΑΤΟ 08 και ΚΥΡΙΑΚΗ 09 ΟΚΤΩΡΒΙΟΥ το 5ο Zero Lake Run Ανώμαλου Δρόμου όπου μικροί και μεγάλοι θα μπορέσουν να απολαύσουν την ομορφιά της φύσης και του
26 Σεπτεμβρίου 2022
Γράφει ο Κωστής Μητσέας για το Foxbet Οι αγώνες του Nations League ξεχωρίζουν και στο σημερινό πρόγραμμα. Στο Αγγλία – Γερμανία ναι μεν ...
26 Σεπτεμβρίου 2022
Με νίκες ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της στο πρωτάθλημα των κορασίδων η Νικόπολη, στη διπλή αγωνιστική του Σαββατοκύριακου. Στην πρεμιέρα μπήκε με ...
25 Σεπτεμβρίου 2022
Αρχίζει η τελευταία αγωνιστική των ομίλων του Nations league και τα κομπιουτεράκια για την πρώτη θέση, αλλά και την αποφυγή της τελευταίας στον ...
24 Σεπτεμβρίου 2022
Η 5η αγωνιστική του Nations League ολοκληρώνεται σήμερα, με εννιά αναμετρήσεις, στην Λάρνακα, η Εθνική φιλοξενείται από την Κύπρο, ενώ η Πορτογαλία ...

Πολιτισμός

25 Σεπτεμβρίου 2022
Άλλη μία διοργάνωση του Photometria Festival ξεκίνησε στην πόλη των Ιωαννίνων, με εκθέσεις, σεμινάρια, ομιλίες, προβολές ταινιών, για όλα τα γούστα. Το βράδυ του Σαββάτου, πλήθος κόσμου
22 Σεπτεμβρίου 2022
Η ομάδα τέχνης «ΦΑΟΣ» ανεβάζει στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Νικόπολης στις 25 Σεπτεμβρίου, στις 21:00, τη θεατρική παράσταση «Είλωτες». Οι "Είλωτες" ...
20 Σεπτεμβρίου 2022
Ο Δήμος Ζηρού και ο Περιβαλλοντικός - Πολιτιστικός Σύλλογος πρ. Δήμου Θεσπρωτικού μας προσκαλούν στην τιμητική εκδήλωση η οποία θα πραγματοποιηθεί ...
13 Σεπτεμβρίου 2022
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΕΒΕΖΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, τιμώντας την θλιβερή επέτειο των 100 χρόνων από την καταστροφή της Σμύρνης εγκαινιάζει μια ανοικτή ...
10 Σεπτεμβρίου 2022
" Ένα ρεμπέτικο θα σου πω " Εκδηλώσεις για το ρεμπέτικο στην πόλη μου Ανοιχτή πρόσκληση Το «Ένα ρεμπέτικο θα σου πω...» είναι ένα ...