Κυριακή, 16 Νοεμβρίου 2014 04:03

Σύσκεψη για την Υγεία για... εσωτερική κατανάλωση (photo+vid)

Η ευρεία σύσκεψη για τα προβλήματα της δημόσιας υγείας στην Πρέβεζα και για την αντιμετώπισή τους, την οποία συγκάλεσε ο Ιατρικός Σύλλογος Πρέβεζας, το Σάββατο στην "Όαση", ουσιαστικά πραγματοποιήθηκε για... εσωτερική κατανάλωση. Χωρίς να κάνουμε «δίκη προθέσεων» στη σύσκεψη «έλαμψε δια της απουσίας της» η τοπική κοινωνία της Πρέβεζας (οι πολίτες), γεγονός που μαρτυρά πολλά, ενώ έπειτα από έναν «μαραθώνιο» 4 ωρών συζήτησης, δεν μπήκε κανένα πλαίσιο διεκδίκησης, κάτι που αποτελούσε στόχο της συνάντησης, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Συλλόγου.

IMG 8891

Θυμίζουμε πως στο κάλεσμά του, ο Ιατρικός Σύλλογος Πρέβεζας, ανέφερε: «Στόχος της σύσκεψης είναι η διαμόρφωση ενός ενιαίου πλάνου διεκδίκησης λύσεων και παρακολούθησης της τήρησης των υπεσχημένων». Κάτι τέτοιο δε συνέβη.

Μια ενδιαφέρουσα ενημέρωση για τα προβλήματα του ΓΝ Πρέβεζας και των Κέντρων Υγείας του Νομού, καθώς και ανταλλαγή απόψεων σαφώς και έγινε! Αυτό όμως δε θα μπορούσε να λυθεί με επισκέψεις στον διοικητή του Νοσοκομείου κ. Γεωργάκο ή σε μία συνέλευση του Ιατρικού Συλλόγου;

IMG 8894

Ο κ. Μπακόλας (εκ μέρους του Ιατρικού Συλλόγου), ανέφερε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης: «Απορώ πως δεν είναι εδώ οι Πρεβεζάνοι πολίτες»; Οι Πρεβεζάνοι πολίτες έχουν στηρίξει την Επιτροπή Αγώνα για την Υγεία και τις πρωτοβουλίες του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΓΝ Πρέβεζας, ενημερώνονται τακτικά και καίρια για τα θέματα υγείας από τα τοπικά ΜΜΕ και σίγουρα έχουν ξεπεράσει τις «συνεδριάσεις σοφών» μέσα σε κλειστές αίθουσες, που θα τους πουν τι είναι σωστό και τι όχι, με μια... ελιτίστικη λογική.

Αρκεί να σημειωθεί πως για... κατακλείδα της σύσκεψης ο Ιατρικός Σύλλογος κατέθεσε τη στήριξή του, για ό,τι χρειαστεί, στον διοικητή του ΓΝ Πρέβεζας, ενώ του ζήτησε να δραστηριοποιηθεί και πάλι μία Επιτροπή, που δε συνεδρίασε ποτέ...

Στο καθαρά ενημερωτικό κομμάτι, αρχικά το λόγο πήρε ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας Πρέβεζας, κ. Μάνθος Δαρδαμάνης, ο οποίος υποστήριξε πως αυτός προκάλεσε τη σύσκεψη, ενόσω κατέθεσε μία σειρά από προβλήματα λειτουργίας του ΓΝ Πρέβεζας, το οποίο υποβαθμίζεται συστηματικά.

IMG 8901

Ο Πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του ΓΝ Πρέβεζας, Σπύρος Κανέλλος, τόνισε πως δεν πρέπει να εθελοτυφλούμε για την κατάσταση των δομών υγείας, χαρακτήρισε «προεκλογικό γλειφιτζούρι» την αναγγελία νέου νοσοκομείου προσθέτοντας πως το υπάρχον νοσοομείο χρειάζεται εξοπλισμό, στελέχωση, κτιριακή συντήρηση. «Ειδάλλως θα καταντήσουν βιρτουόζοι της σφραγίδας οι γιατροί», είπε με νόημα, αναφορικά με την έλλειψη κατάλληλου ιατρικού εξοπλισμού.

IMG 8913

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΓΝ Πρέβεζας, Στρατής Βουγέλλης, παρέθεσε τα σημαντικά προβλήματα (μείωση προσωπικού, περικοπές στη χρηματοδότηση, ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, συρρίκνωση δομών και υπηρεσιών, μετακύλιση οικονομικών βαρων στους πολίτες, συμπίεση μισθολογικού κόστους) και τόνισε πως αυτά δεν είναι ατυχήματα ή συμπτώσεις, αλλά αποτελέσματα πολιτικών.

«Εμείς θεωρούμε την Υγεία δημόσιο αγαθό, θέλουμε να αποκαλύψουμε τις αιτίες και να συγκρουστούμε με αυτές», είπε ο κ. Βουγέλλης, προσθέτοντας πως πριν από περίπου 2 χρόνια έγινε η Επιτροπή Αγώνα για την Υγεία στην Πρέβεζα, που ζητά δημόσιο, δωρέαν, υψηλού επιπέδου Νοσοκομείο για την Πρέβεζα και αναβαθμισμένα Κέντρα Υγείας. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ανοικτό πλαίσιο αγώνα, που έχει η Επιτροπή Αγώνα για την Υγεία, που δεν έχει σχέση με την Επιτροπή-φάντασμα που είχε συγκροτηθεί ως «αντιπερισπασμός» στους λαϊκούς αγώνες της τοπικής κοινωνίας.

Η εκπρόσωπος των εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας του Ν. Πρέβεζας, κα Ιουλία Κύρκου, ξεκαθάρισε: «Έχουμε αντιδράσει, ξέρουμε το πρόβλημα. Να δούμε ποιες δράσεις θα αναλάβουμε... Αν είναι να στείλουμε παλι υπομνήματα δεν κάνουμε τίποτα Οι αγώνες δε γίνονται με χαρτιά, χρειάζονται δυναμικές επιχειρήσεις. Με χαρτιά και υπομνήματα σε Υπουργούς σε λύνονται προβλήματα».

Ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Παππάς, ανέφερε πως δεν υπάρχουν... ήρωες, αλλά εργαζόμενοι που πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους. Εξήγησε πως θα ήταν καλύτερο ένα Νοσοκομείο Πρέβεζας, που θα μοιάζει με ένα σύγχρονο και πολυτελές Κέντρο Υγείας, αρκεί να υπήρχε ένας δρόμος να πηγαίναμε σε 30 λεπτά στα Ιωάννινα.

IMG 8921

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσόστομος, τόνισε πως όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε και ανέφερε πως ήρθε στη σύσκεψη για να περάσει ένα μήνυμα ενότητας της τοπικής κοινωνίας. Χαρακτήρισε την κατάσταση στο Νοσοκομείο απαράδεκτη, καθώς θυμίζει ο χώρος δεκαετία του '60 και προκαλεί θλίψη αυτή η εικόνα.

«Δεν είναι ώρα διαπιστώσεων, αλλά ενεργειών», είπε ο Μητροπολίτης.

Ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας, Γιώργος Φραγκούλης έκανε μία πολιτική ανάλυση, εξηγώντας πως οι Κυβερνήσεις ποτέ δεν είχαν ως πρώτη προτεραιόητα την Υγεία και την Παιδεία.

Ο βουλευτής Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας, αφού έκανε μία καταγραφή των προβλημάτων και της στρατηγικής υποβάθμισης από τις πολιτικές της Κυβέρνησης για το ΓΝ Πρέβεζας, ανέπτυξε τη ρεαλιστική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία στην περιοχή μας, η οποία υποδιαιρείται σε δύο άξονες. Στον πρώτο άξονα έχουμε τη στήριξη και την αναβάθμιση των υπαρχόντων δομών Υγείας. Στο δεύτερο άξονα έχουμε την ενίσχυση κάθε προσπάθειας που κινείται στη κατεύθυνση της ανέγερσης νέου Δημόσιου Νοσοκομείου στην Πρέβεζα, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από το Π.ΔΕ.

IMG 8929

Ακολούθως, ο Κώστας Μπάρκας, τόνισε ότι η επερχόμενη κυβέρνηση της Αριστεράς, δεσμεύεται για ένα νέο αναβαθμισμένο, καλά στελεχωμένο, δωρεάν και καθολικό σύστημα Υγείας, στο οποίο θα έχει πρόσβαση κάθε άνθρωπος που το έχει ανάγκη, ανεξάρτητα από την οικονομική και κοινωνική του κατάσταση. Τέλος, απηύθυνε κάλεσμα συστράτευσης όλων των Πρεβεζάνων και από κοινού με σωματεία, ενώσεις, την Επιτροπή Αγώνα για το Νοσοκομείο, τα πολιτικά κόμματα (που κινούνται σε αντιμνημονιακή, δημοκρατική, προοδευτική κατεύθυνση) να συντονίσουν τις δράσεις τους, προκειμένου να υπερασπιστούν και να αναβαθμίσουν τις δημόσιες δομές Υγείας.

(Διαβάστε ΕΔΩ, ολόκληρη την ομιλία του Κώστα Μπάρκα).

IMG 8933

Ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Πρέβεζας, Στράτος Ιωάννου, ξεκαθάρισε με στόμφο: «Το Νοσοκομείο της Πρέβεζας δε θα κλείσει ποτέ». Έκανε «επίθεση» στις διοικήσεις του Νοσοκομείου, που δε φρόντισαν να εξασφαλίσουν κονδύλια από το ΕΣΠΑ, αλλά και σε όλους εκείνους που αντιτάχθηκαν και αντιστάθηκαν σε κατασκευή νέου Νοσοκομείου με ΣΔΙΤ, ενώ παράλληλα εξήγησε και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την κατασκευή νέου νοσοκομείου στο Μύτικα.

Ο Γιώργος Χατζηαθανασίου από τον Ιατρικό Σύλλογο Πρέβεζας, στάθηκε σε πρακτικές λύσεις που πρέπει να δοθούν και ευχήθηκε να δει τους δύο βουλευτές του Νομού, από τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ, μαζί στο ίδιο τραπέζι.

Ο κ. Σταύρος Μπόκιας, εκ μέρους του Συλλόγου Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων Πρέβεζας, στάθηκε κριτικά απέναντι στους γιατρούς, λέγοντας πως θα πρέπει να δείχνουν μεγαλύτερη ευθιξία.

IMG 8947

Ο δημοτικός σύμβουλος και γιατρός, κ. Γιάννης Νόβας επισήμανε πως είναι οι εργαζόμενοι εκείνοι που θα παλέψουν και θα ταρακουνήσουν και τους διανοούμενους, για ένα νοσοκομείο που υποβαθμίζεται συστηματικά, ως αποτέλεσμα μιας πολιτικής στρατηγικής. Ο κ. Νόβας πρόσθεσε πως πρέπει να συγκροτηθεί ένα αγωνιστικό μαχητικό μέτωπο, που θα ανατρέψει την πολιτική που πετάει τον άνθρωπο σα... σκουπίδι!

Η κα Καλλιόπη Μιχελάκου (γιατρός) τόνισε πως χρειάζεται να παρθούν γενναίες αποφάσεις και να δούμε την Υγεία ως αγαθό και όχι ως εμπόρευμα. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην Επιτροπή Αγώνα και τις «μάχες» που έχει δώσει με διαφορετικό πλαίσιο.

IMG 8951

Ο γιατρός και μέλος του νέου ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου, Σπύρος Μπρίκος, τόνισε πως το ζήτημα των δημόσιων δομών Υγείας είναι ένα καθαρά πολιτικό ζήτημα και παρέθεσε στοιχεία που καταδεικνύουν την «αφαίμαξη» προσωπικού στο ΓΝ Πρέβεζας και την παράδοση των χρημάτων των νοσοκομείων σε ιδιωτική εταιρεία.

Παρουσία, όπου κατέθεσαν τα προβλήματα του κλάδου τους είχαν οι φυσικοθεραπευτές της Πρέβεζας, μέσω του κου Καβάγια, ενώ η γιατρός Λαμπρινή Σούρδη (Εκπρόσωπος Ιατρών στο ΔΣ του Νοσοκομείου Πρέβεζας), ξεκαθάρισε πως οι διοικήσεις όλα τα προηγούμενα χρόνια αδιαφορούσαν συστηματικά για το Νοσοκομείο και πρόσθεσε πως όσοι πολιτικοί έχουν περάσει από το ΓΝ Πρέβεζας, το... αναβαθμίζουν και φεύγουν, αλλά στην ουσία στο Νοσοκομείο δεν υπάρχει τίποτα. «Επιτέθηκε» στου βουλευτή κ. Τσουμάνη, ενώ τόνισε πως απαιτείται σωστή διοίκηση και χρήματα για να «σωθεί» το Νοσοκομείο.

IMG 8955

Τελευταίος τοποθετήθηκε ο διοικητής του ΓΝ Πρέβεζας, κ. Νίκος Γεωργάκος, ο οποίος έκανε έναν απολογισμό της μέχρι τώρα θητείας και του έργου του (διαβάστε ΕΔΩ, ολόκληρη την ομιλία του), ενώ του ζητήθηκε να καταρτιστεί ένα πλάνο για το πόσοι γιατροί απαιτούνται για να λειτουργήσουν απρόσκοπτα όλα τα τμήματα.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν επίσης οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ. Βασιλάκης και Ζάκας, καθώς και κάποιοι πολίτες.

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δημήτρης Πάτσης, Παναγιώτης Τσόγκας




  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Πολιτική

27 Απριλίου 2024
Σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας άσκησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης από την Πρέβεζα, υπογραμμίζοντας πως απέτυχε να ελέγξει το κύμα ακρίβειας,
24 Απριλίου 2024
Στην Πρέβεζα θα βρεθεί την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης. Σύμφωνα με την πρόσκληση της Νομαρχιακής Επιτροπής Πρέβεζας, ...
24 Απριλίου 2024
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε στους δημοσιογράφους το μεσημέρι της Δευτέρας ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Τάσος Τόκας, στο πλαίσιο περιοδείας του ...
23 Απριλίου 2024
Έπειτα από πολλές πολιτικές παλινωδίες, αρκετό “κρυφτούλι” και συνεχόμενες επικοινωνιακές γκάφες της δημοτικής αρχής στην υπόθεση της αγωγής της ...
22 Απριλίου 2024
Ένα μείζον πολιτικό ζήτημα, το οποίο έχει απασχολήσει μέχρι και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (δείτε ΕΔΩ το σχετικό ρεπορτάζ του atpreveza.gr) και έχει ...

Αθλητισμός

23 Απριλίου 2024
Την 3η θέση στα 400 μέτρα εμπόδια κατέκτησε η Κυριακή Τσαούση στους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες Κλασσικού Αθλητισμού ΓΕ.Λ. – ΕΠΑ.Λ. Ελλάδας – Κύπρου 2024. Η αθλήτρια του Δημήτρη Γεωργοπέτρη
22 Απριλίου 2024
Στα πλαίσια του διασυλλογικού πρωταθλήματος Κ16, που έγινε στα Γιάννενα τις 20/4/24 η Χαρά Γέρου σημείωσε τη 5η καλύτερη επίδοση της τελευταίας ...
15 Απριλίου 2024
Ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Πρέβεζας-Λευκάδας απέστειλε την παρακάτω συγχαρητήρια ανακοίνωση: Θερμά συγχαρητήρια !!!!στους συλλόγους ...
12 Απριλίου 2024
Στο δημοτικό στάδιο “Αθανασία Τσουμελέκα” θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απριλίου ο τελικός του Κυπέλλου ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας ανάμεσα στον Ερμή ...
03 Απριλίου 2024
Από την Οργανωτική Επιτροπή Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων(Ο.Ε.Σ.Α.Δ.) Πρέβεζας, ανακοινώνεται ότι στα πλαίσια των Πανελλήνιων Αγώνων ΓΕ.Λ. & ...

Πολιτισμός

25 Απριλίου 2024
  Κρατήσεις στο : 2682089789, 6909963253 ή με μήνυμα στην σελίδα του Diem στο Instagram και στο Facebook!
25 Απριλίου 2024
Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Η Πρέβεζα στα Οθωμανικά αρχεία», συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις και η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας την ...
24 Απριλίου 2024
Ο Δήμος Πρέβεζας διοργανώνει Εκδήλωση για τον Εορτασμό της Παγκόσμια Ημέρα Χορού το Σάββατο 27 Απριλίου 2024 και ώρα 18:30 π.μ στην Πλατεία ...
25 Απριλίου 2024
  Κρατήσεις στο : 2682089789, 6909963253 ή με μήνυμα στην σελίδα του Diem στο Instagram και στο Facebook!

Στήλες

06 Ιουλίου 2012
Αραβικές δυνάμεις υπό τον Λόρενς της Αραβίας και τον βεδουίνο Αούντα Ιμπού Ταγί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Άκαμπα από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 6 Ιουλίου 1917, κατά τη διάρκεια της αραβικής
26 Ιουνίου 2012
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απορρίπτει τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας. Αρχίζει ο Πόλεμος των Δέκα ...
21 Ιουνίου 2012
Σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας ξεσπά στις ΗΠΑ, με συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, για παράνομες καταθέσεις 700 εκατομμυρίων ...
19 Ιουνίου 2012
Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς - Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου, στις 19 Ιουνίου 1913. Η μάχη ξεκίνησε ...
16 Ιουνίου 2012
Παρουσία στενών συγγενών, λίγων φίλων και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, χωρίς επικήδειους λόγους, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Παιανίας στις 16 ...