Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2015 02:07

Γιώργος Μισηρλής:«Η δημοτική αρχή κρύβεται πίσω από την ελλιπή χρηματοδότηση, για την οποία όμως δεν έχει κάνει τίποτα να αντισταθεί»

Στον «αέρα» του Ράδιο Πρέβεζα 93,0 και την εκπομπή «Atpreveza on air» φιλοξενήθηκε το απόγευμα της Τρίτης ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στους Ο.Τ.Α Α΄ βαθμού των Δήμων Ν. Πρέβεζας κ. Γιώργος Μισηρλής.

Ο κ. Μισηρλής μίλησε για τους εργαζόμενους της ΝΕΔΗΚΕΠ του δήμου Πρέβεζας που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας καθώς παραμένουν απλήρωτοι για δέκα μήνες, ενώ επέρριψε ευθέως ευθύνες στη δημοτική αρχή επισημαίνοντας πως επιλέγει να κρύβεται πίσω από την ελλιπή χρηματοδότηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στους δήμους, για την οποία όμως δεν έχει κάνει τίποτα για να αντισταθεί.

misirlis

«Η κατάσταση πλέον έχει φτάσει στο απροχώρητο και για τους εργαζόμενους και για τις οικογένειές τους»

Αναφορικά για τους εργαζόμενους της ΝΕΔΗΚΕΠ ο κ. Μισηρλής τόνισε:

«Τα προβλήματα με τους απλήρωτους εργαζόμενους στην κοινωφελή επιχείρηση του δήμου Πρέβεζας δεν είναι τωρινά, είναι προβλήματα τα οποία διαιωνίζονται εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Αυτή τη στιγμή οι συνάδελφοι είναι απλήρωτοι 9-10 μήνες περίπου, υπάρχουν τα προβλήματα με την ελλιπή χρηματοδότηση, υπάρχει το πρόβλημα με τη δέσμευση λογαριασμών από κάποιες παλιές οφειλές από το δήμο Ζαλόγγου. Η κατάσταση πλέον έχει φτάσει στο απροχώρητο και για τους εργαζόμενους και για τις οικογένειές τους, έχουν φτάσει σε σημείο που να μην μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, στα δάνειά τους, απέναντι στα παιδιά τους.

Έχουνε γίνει πολυάριθμες συναντήσεις και με τη δημοτική αρχή και με τη διοίκηση της κοινωφελούς επιχείρησης, έχουμε κάνει παρεμβάσεις και στα δημοτικά συμβούλια και ουσιαστική λύση στο πρόβλημα δεν έχει βρεθεί. Αυτά τα 150 χιλιάδες ευρώ που προβλέπονται φέτος στον προϋπολογισμό του δήμου Πρέβεζας σαν επιχορήγηση στην κοινωφελή επιχείρηση, ακόμη και αν δοθούν όλα σήμερα, που στην τελευταία συνάντηση που κάναμε με το δήμαρχο Πρέβεζας μας είπε ότι θα δοθούν τμηματικά και ανάλογα με τα οικονομικά του δήμου, ακόμη και αν δοθούν όλα στους εργαζόμενους και δεν δοθούν για άλλες υποχρεώσεις της επιχείρησης, ασφαλιστικές ενημερότητες, φορολογικές ενημερότητες, προμηθευτές κ.λ.π., θα φτάσουν για να καλύψουν μόνο 3 μήνες από τη μισθοδοσία. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή δεσμευμένα χρήματα από προγράμματα λόγω της δικαστικής απόφασης που υπάρχει από έναν πρώην λογιστή της αναπτυξιακής του δήμου Ζαλόγγου που έχει τελεσίδικη δικαστική απόφαση 100 χιλιάδες ευρώ εις βάρος της κοινωφελούς και βεβαίως υπάρχουν και τα χρήματα που περιμένουν από τα προγράμματα, από την 1η δόση του 2015, για τα οποία δεν έχουν σταλεί τα δικαιολογητικά γιατί και δεν υπάρχουν ενημερότητες αυτή τη στιγμή στην κοινωφελή επιχείρηση και υπάρχει το πρόβλημα ότι αν έρθουν τα χρήματα θα δεσμευτούν λόγω της δικαστικής απόφασης».

«Η δημοτική αρχή κρύβεται πίσω από την ελλιπή χρηματοδότηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στους δήμους για την οποία όμως δεν έχει κάνει τίποτα να αντισταθεί»

Ο κ. Μισηρλής αναφέρθηκε στο μοντέλο λειτουργίας των δομών που θα έπρεπε να εφαρμόσει ο δήμος σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

«Για εμάς είναι ξεκάθαρο το πώς μπορούν να λειτουργήσουν αυτές οι δομές. Θα έπρεπε να είναι κοινωνικές δομές στις υπηρεσίες του δήμου, να υλοποιούνται μέσα από το δήμο, με μόνιμο προσωπικό, με πλήρη δικαιώματα, με μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που δουλεύουν -υπάρχουν συνάδελφοι που δουλεύουν 12 και 13 χρόνια στις δομές και στο τέλος κάθε χρόνου έχουν την ανασφάλεια αν θα ανανεωθεί η σύμβασή τους, αν θα έχουν δουλειά και την επόμενη ημέρα- με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και με αξιοποίηση των όποιων κονδυλίων υπάρχουν από το ΕΣΠΑ.

Τώρα η δημοτική αρχή κρύβεται πίσω από την ελλιπή χρηματοδότηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στους δήμους, για την οποία όμως δεν έχει κάνει τίποτα να αντισταθεί. Τόσο αυτή όσο και οι υπόλοιπες δημοτικές αρχές οι οποίες υλοποιούν κατά γράμμα κατευθύνσεις κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης που θέλουν την υποχρηματοδότηση προς τους δήμους, ουσιαστικά την πλήρη κατάργηση της χρηματοδότησης. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών την προηγούμενη εβδομάδα που είπε ότι μόλις τελειώσουμε με τα προγράμματα τα μεταβατικά θα πάμε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο για την κατάργηση της χρηματοδότησης προς τους δήμους. Οπότε πάμε πλέον σε δήμους που θα λειτουργούν καθαρά με ανταποδοτικά κριτήρια, όχι ότι δεν λειτουργούν και σήμερα, ότι δεν χαρατσώνουν τους πολίτες, τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα με δημοτικά τέλη, με τροφεία και με κάθε είδους φόρο, αλλά η κατάσταση θα χειροτερέψει.

Στα πλαίσια της οικονομικής αυτοτέλειας που την αποδέχονται οι περισσότεροι δήμαρχοι θα οδηγηθούμε σε έναν δήμο, ο οποίος για να παρέχει υπηρεσίες προς τους πολίτες θα πρέπει να τους χαρατσώνει ταυτόχρονα ανταποδοτικά. Είναι η λογική της ανταποδοτικότητας που έχει σημαία της η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία εφαρμόζεται όχι μόνο στις κοινωνικές υπηρεσίες, εφαρμόζεται και στην κοινωνική ασφάλιση, και στο νερό και στο ρεύμα, σε κάθε κοινωνικό αγαθό το οποίο θα έπρεπε να είναι δωρεάν και να παρέχεται με το ανάλογο κόστος από τους ίδιους στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα».

«Οι υπάλληλοι στους δήμους και όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι προσπαθούν να κάνουν και την κάνουν και με το παραπάνω τη δουλειά τους»

Σε ερώτηση για την λεγόμενη «αποδοτικότητα» των δημοσίων υπαλλήλων ο κ. Μισηρλής επισήμανε:

«Οι υπάλληλοι στους δήμους και όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι προσπαθούν να κάνουν και την κάνουν και με το παραπάνω τη δουλειά τους. Να σας πω για την κοινωφελή επιχείρηση, είναι 32 εργαζόμενοι οι οποίοι δουλεύουν από την 1η ημέρα που ξεκίνησαν, από τους πρώτους μήνες μονίμως απλήρωτοι, σε μόνιμο καθεστώς ανασφάλειας και ομηρίας και παρόλα αυτά καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να λειτουργήσουν όλες οι δομές. Και οι παιδικοί σταθμοί και το Βοήθεια στο Σπίτι, να λειτουργήσουν ούτως ώστε να εξυπηρετούν και τους γονείς και τα παιδιά που είναι στους παιδικούς σταθμούς και στα ΚΔΑΠ, και τους συνταξιούχους που έχουν τις υπηρεσίες από το Βοήθεια στο Σπίτι. Πέρυσι το Βοήθεια στο Σπίτι δεν είχε πετρέλαιο για ένα πολύ μεγάλο διάστημα και δεν είχε βενζίνες και πολλές φορές οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πλήρωναν τις βενζίνες από την τσέπη τους για να μπορούν να εξυπηρετήσουν τους συνταξιούχους. Οι συνάδελφοι στους παιδικούς σταθμούς έχουν βάλει πολλές φορές χρήματα από το υστέρημά τους και για τρόφιμα και για γραφική ύλη. Δουλεύουν σε κτίρια τα οποία δεν έχουν την κατάλληλη υποδομή, υποβαθμίζονται συνεχώς γιατί δεν γίνεται η απαιτούμενη συντήρηση, δεν ξέρω κατά πόσο είναι ασφαλή γιατί δεν έχουν γίνει οι απαιτούμενοι αντισεισμικοί έλεγχοι απαραίτητοι για τη σεισμική θωράκιση των κτιρίων, και βεβαίως είναι κτίρια στα οποία υπάρχει στενότητα χώρου, χώροι που είναι μικροί για να καλύψουν τις σύγχρονες παιδαγωγικές ανάγκες που πρέπει να επιτελούν οι παιδικοί σταθμοί και τα ΚΔΑΠ και όχι να έχουμε αίθουσες στις οποίες ουσιαστικά στοιβάζονται τα παιδιά και δεν παράγεται το απαραίτητο παιδαγωγικό έργο».

misirlis2

«Αυτή τη στιγμή υποβαθμίζονται κοινωνικές δομές με ξεκάθαρο στόχο ή να κλείσουν ή να ιδιωτικοποιηθούν»

Τέλος αναφέρθηκε στα προβλήματα που απασχολούν σε γενικότερο πλαίσιο τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ α βαθμού στο Νομό Πρέβεζας:

«Τα προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην κοινωφελή επιχείρηση δεν είναι σε άμεση συσχέτιση με τα υπόλοιπα προβλήματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή τους εργαζόμενους. Δηλαδή το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή υποβαθμίζονται κοινωνικές δομές με ξεκάθαρο στόχο ή να κλείσουν ή να ιδιωτικοποιηθούν ή να λειτουργήσουν μέσα από κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις όπου οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι θα κυνηγάνε να εισπράξουν τα ψίχουλα που θα μπορούν να πάρουν από το πρόγραμμα. Υπάρχουν τεράστια προβλήματα στην καθαριότητα, δεν υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό, δεν έχουν δοθεί τα γάλατα ακόμη για το 2014, η κατάσταση στο εργοτάξιο είναι τραγική και βεβαίως όλα αυτά που γίνονται στο δημόσιο σχετίζονται με την αντιλαϊκή επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα τα τελευταία χρόνια στα ασφαλιστικά, στα μισθολογικά, στα εργασιακά δικαιώματά μας. Μια επίθεση, η οποία παρά την εναλλαγή της κυβέρνησης δεν πρέπει να έχει κανένας αυταπάτες ότι δεν θα συνεχιστεί. Γιατί το μόνο που έχει γίνει είναι να έχει αλλάξει ένας διαχειριστής αυτού του συστήματος, ουσιαστικά ο πραγματικός μας αντίπαλος που είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι επιχειρηματικοί μονοπωλιακοί όμιλοι, για τους οποίους λαμβάνονται όλα τα μέτρα και για τους οποίους πίνουν νερό στο όνομά τους και η σημερινή κυβέρνηση και οι προηγούμενες. Πολιτικές των οποίων υλοποιούν και η δημοτική αρχή Πρέβεζας και οι υπόλοιπες δημοτικές αρχές του ευρωμονόδρομου. Είναι εδώ τα πραγματικά μας προβλήματα, οι πραγματικοί μας αντίπαλοι. Γι αυτό μη λέμε ότι ο αγώνας και τα προβλήματα από την κοινωφελή είναι αγώνας όχι μόνο των εργαζόμενων εκεί, είναι αγώνας και των γονιών, είναι αγώνας και των συνταξιούχων, είναι αγώνας κάθε εργαζόμενου, κάθε λαϊκού στρώματος της περιοχής, κάθε λαϊκής οικογένειας και δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική λύση σε κανένα από τα προβλήματά μας αν ο αγώνας για το παραμικρό οποιοδήποτε πρόβλημα δεν συνδυαστεί με τον αγώνα για τη συνολική ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής κατάστασης, κόντρα σε κυβερνήσεις, Ευρωπαϊκή Ένωση, μονοπωλιακούς ομίλους, δημάρχους και περιφερειάρχες που υλοποιούν αυτές τις πολιτικές.

Σήμερα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση η εργατική τάξη να συμβιβαστεί με το γεγονός ότι οι τεράστιες απώλειες των τελευταίων ετών έχουν παγιωθεί. Πρέπει σήμερα ο αγώνας να συνεχιστεί για την άμεση διεκδίκηση και την ανάκληση των απωλειών τουλάχιστον των τελευταίων ετών πριν την κρίση, να μη συμβιβαστούμε ούτε με τα ψίχουλα, ούτε με τις μειωμένες απαιτήσεις που προορίζουν για το μέλλον μας. Να δημιουργήσουμε τις βάσεις για την υλοποίηση των απαραίτητων προϋποθέσεων που υπάρχουν σήμερα για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών και βεβαίως να βάλουμε τις βάσεις για μια οριστική φιλολαϊκή διέξοδο και από την κρίση και από αυτό το σύστημα για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης υπέρ του λαού».

Ακούστε το ηχητικό από την εκπομπή atpreveza on air που βρίσκεται στον αέρα του Ράδιο Πρέβεζας κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 18:00 με 19:00.

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Πολιτική

20 Μαϊος 2024
Είχαμε αναφερθεί σε πρόσφατο ρεπορτάζ μας (δείτε ΕΔΩ) στην πειθαρχική διαδικασία για τυχόν ευθύνες που έχει ξεκινήσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας κατά του Δημάρχου Πρέβεζας
20 Μαϊος 2024
Είχαμε αναφερθεί στο ρεπορτάζ μας στο atpreveza.gr (δείτε ΕΔΩ) στην Ερώτηση που είχε γίνει στη Βουλή, για το ενδεχόμενο αξιοποίησης του πρώην ...
17 Μαϊος 2024
Στην κινητοποίηση των συνδικαλιστών της Π.Ο.ΑΣ.Υ που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευή στην πλατεία Συντάγματος συμμετείχε ο Βουλευτής του ...
16 Μαϊος 2024
Εν' όψει των Ευρωεκλογών του Ιουνίου, αξίζει να ρίξει κάποιος μια ματιά στα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών του Μαΐου 2019 στο Νομό Πρέβεζας και πιο ...
16 Μαϊος 2024
Την κατανομή των εκλογέων διά της επιστολικής ψήφου στις Ευρωεκλογές 2024, σε Ελλάδα και εξωτερικό, παρουσίασε σε δημοσίευμά της η εφημερίδα ...

Αθλητισμός

20 Μαϊος 2024
Ολοκληρώθηκε το Σάββατο το πρωτάθλημα μπάσκετ της Α' ΕΣΚΑΒΔΕ και η Νικόπολη Πρέβεζας μετά και τη νίκη της στο ΔΑΚ Πρέβεζας επί του Λέοντα Κέρκυρας με σκορ 88-76 κατάκτησε το πρωτάθλημα και την άνοδο
17 Μαϊος 2024
Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε ο ΣΚ Νικόπολη Πρέβεζας: "Η αγωνιστική χρονιά φτάνει στο τέλος της. Απομένουν 40 λεπτά, ένας μόνο αγώνας για ...
13 Μαϊος 2024
Εξαιρετική επίδοση σημείωσε η 15χρονη αθλήτρια από την Πρέβεζα Χαρά Γέρου στα 5000 μέτρα βάδην κορασίδων,  στους διασυλλογικούς αγώνες των ...
23 Απριλίου 2024
Την 3η θέση στα 400 μέτρα εμπόδια κατέκτησε η Κυριακή Τσαούση στους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες Κλασσικού Αθλητισμού ΓΕ.Λ. – ΕΠΑ.Λ. Ελλάδας – ...
22 Απριλίου 2024
Στα πλαίσια του διασυλλογικού πρωταθλήματος Κ16, που έγινε στα Γιάννενα τις 20/4/24 η Χαρά Γέρου σημείωσε τη 5η καλύτερη επίδοση της τελευταίας ...

Πολιτισμός

20 Μαϊος 2024
Τα μουσεία αποτελούν σήμερα αναπόσπαστο στοιχείο εκπαίδευσης, δημιουργικής απασχόλησης και ψυχαγωγίας τόσο για μαθητές, όσο και για άλλες κοινωνικές ...
17 Μαϊος 2024
Tο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους SHORT ENCOUNTERS, διοργανώνει στην πόλη της Πρέβεζας τη χρονική περίοδο μεταξύ της 23ης και ...
06 Ιουλίου 2022
Μία θεατρική παράσταση στο Ρωμαϊκό Ωδείο Νικόπολης και μία θεατρική παράσταση στο Νεκρομαντείο Αχέροντα περιλαμβάνει ο Θεσμός του Υπουργείου ...
16 Μαϊος 2024
Η θεατρική ομάδα του 3ου Γυμνασίου Πρέβεζας συμμετείχε την Τετάρτη, 15 Μαΐου, στον «Ερασιτεχνικό Μάιο», μια πρωτοβουλία του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων για να ...

Στήλες

06 Ιουλίου 2012
Αραβικές δυνάμεις υπό τον Λόρενς της Αραβίας και τον βεδουίνο Αούντα Ιμπού Ταγί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Άκαμπα από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 6 Ιουλίου 1917, κατά τη διάρκεια της αραβικής
26 Ιουνίου 2012
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απορρίπτει τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας. Αρχίζει ο Πόλεμος των Δέκα ...
21 Ιουνίου 2012
Σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας ξεσπά στις ΗΠΑ, με συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, για παράνομες καταθέσεις 700 εκατομμυρίων ...
19 Ιουνίου 2012
Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς - Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου, στις 19 Ιουνίου 1913. Η μάχη ξεκίνησε ...
16 Ιουνίου 2012
Παρουσία στενών συγγενών, λίγων φίλων και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, χωρίς επικήδειους λόγους, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Παιανίας στις 16 ...