Τρίτη, 28 Μαρτίου 2017 06:03

Πρωτοφανής καταγγελία για δημοκρατική εκτροπή και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας – Αναλυτικό ρεπορτάζ (pics)

IMG 0285

Τουλάχιστον τρεις ώρες κράτησε η διαδικασία ορισμού των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Πρέβεζας (ΔΕΥΑΠ) και μελών Διοικητικού Συμβουλίου Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πρέβεζας, από το δημοτικό συμβούλιο, σε μία συνεδρίαση υψηλών τόνων, απίστευτων κατηγοριών και μιας διαδικασίας-μπαχάλου για την οποία καταγγέλθηκε δημοκρατική εκτροπή και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι μεταξύ της παράταξης του κου Μπαϊλη και της μείζονος αντιπολίτευσης, της ΑΣΥΠ με επικεφαλής τον κ. Δημήτρη Παππά.

IMG 0284

Εκτυλίχθηκαν πρωτοφανείς σκηνές για συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου, καθώς η διαδικασία που ακολουθήθηκε, καταγγέλθηκε από τρεις παρατάξεις (Δημοτική Ριζοσπαστική Συνεργασία, Δύναμη Ενότητας και Δημιουργίας και Λαϊκή Συσπείρωση) και τον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο Γ. Νίτσα ως πραξικοπηματική και προϊόν μεθοδεύσεων μεταξύ της Δημοτικής Συνεργασίας του κου Μπαϊλη και της ΑΣΥΠ. Οι τρεις παρατάξεις και ο κ. Νίτσας μάλιστα αποχώρησαν από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου. Πολιτικά το θέμα έχει μία σημασία, καθώς καταγγέλθηκε πως με αυτόν τον τρόπο η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης υπαναχωρεί στο θεσμικό της ρόλο.

IMG 0214

Εν συντομία να αναφέρουμε πως ενώ οι παρατάξεις της μειοψηφίας ψήφισαν για τον ποιον θα ορίσουν ως μειοψηφία, όπως αναφέρει ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων και η ερμηνευτική εγκύκλιος (δείτε ΕΔΩ), ο κ. Παππάς και η παράταξή του αρνήθηκαν να ακολουθήσουν τη διαδικασία (απείχαν μάλιστα από την ψηφοφορία) μεταξύ των συμβούλων της αντιπολίτευσης και δήλωσαν πως καταθέτουν την πρότασή τους για ψήφο επί του συνόλου των συμβούλων κάτι που ενστερνίστηκε και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κοσμάς Κορωναίος και προχώρησε έτσι τη διαδικασία.

IMG 0250

Πριν όμως προχωρήσουμε σε ερμηνείες, ας δούμε τι συνέβη σε ανάλογες περιπτώσεις για τη ΔΕΥΑΠ και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, στο πρόσφατο παρελθόν με Δήμαρχο Πρέβεζας το Χρήστο Μπαϊλη. Δείτε ΕΔΩ, ΕΔΩ και ΕΔΩ πρακτικά των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας. Φαίνεται ξεκάθαρα –πάντα μιλάμε για την πρακτική που είχε ακολουθηθεί σε παλαιότερα συμβούλια- ότι δικαιώνονται οι τρεις παρατάξεις για την αποχώρησή τους και τις αντιρρήσεις τους. Κι αυτό γιατί οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης κάνουν τις προτάσεις τους και στη συνέχεια προχωρούν σε ψηφοφορία, στην οποία μετέχουν μόνο οι σύμβουλοι της μειοψηφίας. Από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αυτής είχε προκύψει ο σύμβουλος ή οι σύμβουλοι που θα μετάσχουν στην επί του συνόλου ψηφοφορία. Στη συνεδρίαση της Δευτέρας η διαδικασία που ακολουθήθηκε δεν ήταν η ίδια με τα προηγούμενα συμβούλια.

IMG 0248

Για τη ΔΕΥΑΠ ο Δήμαρχος Πρέβεζας πρότεινε τους κ.κ. Αυδίκο (για Πρόεδρο), Νέσσερη, Νικολάου (πολίτης) και την κα Π. Παππά (πολίτης). Τον κ. Χαράλαμπο Οικονόμου (από τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΠ, αναπληρωματική Σταυρούλα Ηλιοπούλου) και εκπρόσωπο από το ΤΕΕ (Δημήτρης Παππάς, αναπληρωματικός: Ανδρέας Αναστασόπουλος).

IMG 0231

Ο κ. Παππάς, ο οποίος απείχε στην ψηφοφορία της αντιπολίτευσης πρότεινε τον κ. Τσούτση (αντιπρόεδρος) και αναπληρωματικό τον κ. Δαρδαμάνη. Οι αποχωρήσαντες σύμβουλοι των τριών παρατάξεων επέμειναν στην υποψηφιότητα του κου Σπυράκου της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο οποίος ήταν και η πρόταση της μειοψηφίας από την ψηφοφορία που είχε προηγηθεί και έπρεπε να γίνει. Κι ενώ τα τέσσερα ονόματα (Αυδίκος, Νέσσερης, Σπυράκος, Τσούτσης) θα έμπαιναν σε ένα ψηφοδέλτιο για την ψηφοφορία, έγιναν δύο ξεχωριστές ψηφοφορίες με απόφαση του κ. Κοσμά Κορωναίου, σύμφωνα με την ερμηνεία του κανονισμού που έκανε ο ίδιος. Έτσι οι κ.κ. Αυδίκος και Νέσσερης σε σύνολο 21 ψήφων πήραν το απόλυτο, ενώ στην ψηφοφορία του συνόλου για τη μειοψηφία ο κ. Τσούτσης πήρε 15 ψήφους και ο κ. Σπυράκος 2 (1 άκυρο, 3 λευκά).

IMG 0262

Ο επικεφαλής της Δύναμης Ενότητας και Δημιουργίας, Μιλτιάδης Κλάπας μεταξύ άλλων είπε:

 «Συνέβησαν πράγματα που εγώ όσα χρόνια ασχολούμαι με την τοπική αυτοδιοίκηση, τα θεωρώ πρωτοφανή. Στους περισσότερους είναι γνωστό το τι επιχειρείται…

Δεν κάνετε εξήγηση του νόμου κε Δήμαρχε. Κάνετε εξωτερίκευση των συμφωνιών που έχουν γίνει. Φανερά και ξάστερα. Πρέπει να πάμε στο άρθρο 240. Η μειοψηφία από μόνη της ορίζει ποιον θα ορίσει. Είναι πρωτοφανές σε εκλογική διαδικασία να προτρέπετε τη μειοψηφία να τα… πει μεταξύ της. Οι τοποθετήσεις είναι πολιτικές. Η εγκύκλιος είναι σαφής. Θα κάνουμε διαδικασίες μεταξύ μας για να ορίσουμε τον έναν. Αφορά εμάς και όχι την πλειοψηφία». Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Νίτσας πρόσθεσε: «Να πάμε σε εκλογές για να βγάλουμε τον έναν που θα πάει στην ολομέλεια», ενώ συμφώνησε πως έτσι πρέπει να γίνει και ο πρώην Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γιώργος Φραγκούλης.

IMG 0244

Ο επικεφαλής της ΑΣΥΠ Τάκης Παππάς έδωσε τη δική του εξήγηση, πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία επί του συνόλου, μη αποδεχόμενο την ψηφοφορία των συμβούλων της μειοψηφίας: «Απέχουμε από αυτή τη φάση της διαδικασίας. Θα πάρουμε μέρος στο δεύτερο στάδιο. Δεν αποδέχομαι την ψηφοφορία αυτή. Δεν προβλέπεται από το νόμο. Εμείς ερμηνεύουμε το νόμο ότι κάθε παράταξη προτείνει μόνη της υποψήφιο για να μπει στη διαδικασία εκλογής».

Στο τέλος της συζήτησης του θέματος ακολούθησε και η παρακάτω στιχομυθία.

Κλάπας: «Γιατί έγιναν δύο ξεχωριστές ψηφοφορίες. Για την πλειοψηφία και τη μειοψηφία. Πού στηρίχθηκε αυτό; Να μου εξηγήσετε το θέμα της ποσόστωσης».

IMG 0217

Κορωναίος: «Εκλέγονται δύο μέλη από την παράταξη της πλειοψηφίας, από το σύνολο των συμβούλων και ένας από τη μειοψηφία. Θεωρώ στην παρούσα φάση ότι δεν τίθεται θέμα ποσόστωσης, αφού συμμετέχει μία γυναίκα».

Εκλέχθηκαν επίσης ως αναπληρωματικά μέλη του Δ.Σ. οι κ.κ. Κατσαούνος, Ντίτσος και Δαρδαμάνης, καθώς και οι Χρ. Χριστοδούλου και Γ. Ροντογιάννη (πολίτες).

Ορισμός μελών Διοικητικού Συμβουλίου Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πρέβεζας

Η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε και για τον ορισμό του Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πρέβεζας. Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε και στη συζήτηση αυτού του θέματος είναι η παρακάτω στιχομυθία.

Κορωναίος: «Πρέπει να οριστεί και από την αντιπολίτευση μία γυναίκα.

Κλάπας: «Αυτό δεν είναι ερμηνεία. Αυτό είναι ευσεβείς πόθοι. Η κα Τσόγκα αρνείται να συμμετέχει. Δεν έχουμε γυναίκες δημότισσες. Πρέπει να ορίσετε αυτούς που ορίσαμε εμείς. Αν δε το κάνετε, τότε εμείς καταγγέλλουμε ως πραξικοπηματική τη διαδικασία».

Παππάς: «Είμαστε σίγουροι ότι δε προβλέπεται από το νόμο αυτή η διαδικασία».

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας πρότεινε το Βαγγέλη Συγκούνα (Πρόεδρος), το Δημήτρη Κατσιπανέλη (Αντιπρόεδρος), την Ελευθερία Αγγέλη και το Θεόδωρο Κατσαούνο (Πήραν το απόλυτο ψήφων-21, εκτός από τον κ. Κατσιπανέλη που έλαβε 20). Από τις παρατάξεις της μειοψηφίας (απείχε η ΑΣΥΠ), πρότειναν όπως ορίζει η διαδικασία το Διονύση Καλλίνικο (πρόταση της Δύναμης Ενότητας και Δημιουργίας) και τον κ. Πάνο Τσούτση (πρόταση της ΔΡΣ).

IMG 0255

Ο επικεφαλής της ΑΣΥΠ που «μποϊκόταρε» την προηγούμενη διαδικασία της μειοψηφίας πρότεινε τον εαυτό του και σε περίπτωση που δημιουργηθεί πρόβλημα με την ποσόστωση πρότεινε την κα Φιλία Ρέππα (πολιτικός μηχανικός), επί συνόλου των συμβούλων.

Πριν διεξαχθεί η ψηφοφορία, οι παρατάξεις Δημοτική Ριζοσπαστική Συνεργασία, Δύναμη Ενότητας και Δημιουργίας και Λαϊκή Συσπείρωση αποχώρησαν, καταγγέλλοντας τη διαδικασία, με τον κ. Νόβα (επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης) να τονίζει: «Είναι ντροπή αυτό που συμβαίνει» και τον κ. Κλάπα να προσθέτει: «Είστε εντελώς ανακόλουθοι. Κάνετε συμφωνίες στις πλάτες των Πρεβεζάνων, καταπατώντας το νόμο».

IMG 0264

Εντυπωσιακό ήταν και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, καθώς σε σύνολο 21 ψηφισάντων ο κ. Παππάς πήρε 20 ψήφους (ψηφίστηκε δηλαδή από το 99% των συμβούλων της παράταξης του κου Μπαϊλη) και η κα Ρέππα (που ενδεχομένως ελάχιστοι σύμβουλοι της πλειοψηφίας γνώριζαν πήρε 19), την ώρα που ο κ. Τσούτσης πήρε 1 και ο κ. Καλλίνικος 0.

IMG 0280

Αναπληρωματικά μέλη ορίστηκαν οι κ.κ. Κακιούζης, Ντίτσος, Αναγνώστου και οι Παπανικολάου, Παππά (πολίτες). Στο Δ.Σ. του ΔΛΤ ορίζεται και εκπρόσωπος της Λιμενικής Αρχής.

Μία φράση πάντως του κου Φραγκούλη στο τέλος της συνεδρίασης «σηκώνει συζήτηση»: «Κάναμε συνέταιρο τον Τάκη Παππά. Αν είναι δυνατόν. Πού φτάσαμε…».

 

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Πολιτική

17 Μαϊος 2024
Στην κινητοποίηση των συνδικαλιστών της Π.Ο.ΑΣ.Υ που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευή στην πλατεία Συντάγματος συμμετείχε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Νομού Πρέβεζας και
16 Μαϊος 2024
Εν' όψει των Ευρωεκλογών του Ιουνίου, αξίζει να ρίξει κάποιος μια ματιά στα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών του Μαΐου 2019 στο Νομό Πρέβεζας και πιο ...
16 Μαϊος 2024
Την κατανομή των εκλογέων διά της επιστολικής ψήφου στις Ευρωεκλογές 2024, σε Ελλάδα και εξωτερικό, παρουσίασε σε δημοσίευμά της η εφημερίδα ...
16 Μαϊος 2024
Η Τ.Ε. Πρέβεζας του ΚΚΕ σας προσκαλεί στην θεματική εκδήλωση που διοργανώνει το Σάββατο 18 Μαΐου στις 8μ.μ. στην Παραλία, ενόψει και των ...
15 Μαϊος 2024
O βουλευτής, Tομεάρχης Προστασίας του Πολίτη ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία μετά την τελευταία επίσκεψη του υπουργού υγείας στα Ιωάννινα και των όσων ...

Αθλητισμός

17 Μαϊος 2024
Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε ο ΣΚ Νικόπολη Πρέβεζας: "Η αγωνιστική χρονιά φτάνει στο τέλος της. Απομένουν 40 λεπτά, ένας μόνο αγώνας για να ολοκληρωθεί μια μεγάλη προσπάθεια από όλους μας
13 Μαϊος 2024
Εξαιρετική επίδοση σημείωσε η 15χρονη αθλήτρια από την Πρέβεζα Χαρά Γέρου στα 5000 μέτρα βάδην κορασίδων,  στους διασυλλογικούς αγώνες των ...
23 Απριλίου 2024
Την 3η θέση στα 400 μέτρα εμπόδια κατέκτησε η Κυριακή Τσαούση στους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες Κλασσικού Αθλητισμού ΓΕ.Λ. – ΕΠΑ.Λ. Ελλάδας – ...
22 Απριλίου 2024
Στα πλαίσια του διασυλλογικού πρωταθλήματος Κ16, που έγινε στα Γιάννενα τις 20/4/24 η Χαρά Γέρου σημείωσε τη 5η καλύτερη επίδοση της τελευταίας ...
15 Απριλίου 2024
Ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Πρέβεζας-Λευκάδας απέστειλε την παρακάτω συγχαρητήρια ανακοίνωση: Θερμά συγχαρητήρια !!!!στους συλλόγους ...

Πολιτισμός

17 Μαϊος 2024
Tο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους SHORT ENCOUNTERS, διοργανώνει στην πόλη της Πρέβεζας τη χρονική περίοδο μεταξύ της 23ης και της 26ης Μαΐου του 2024 το τρίτο ζωντανό
06 Ιουλίου 2022
Μία θεατρική παράσταση στο Ρωμαϊκό Ωδείο Νικόπολης και μία θεατρική παράσταση στο Νεκρομαντείο Αχέροντα περιλαμβάνει ο Θεσμός του Υπουργείου ...
16 Μαϊος 2024
Η θεατρική ομάδα του 3ου Γυμνασίου Πρέβεζας συμμετείχε την Τετάρτη, 15 Μαΐου, στον «Ερασιτεχνικό Μάιο», μια πρωτοβουλία του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων για να ...
15 Μαϊος 2024
Το Δ.Σ. της Αδελφότητας Κρανιωτών Πρέβεζας με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνει την έκδοση του βιβλίου του συγχωριανού μας, ιατρού-μικροβιολόγου Γιώργου ...
15 Μαϊος 2024
Οι εκδόσεις Ιωλκός και το βιβλιοπωλείο «Bookshop Avdikos» σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου «Στ' ακροδάχτυλα ξαγρυπνούν οι αφορμές», του ...

Στήλες

06 Ιουλίου 2012
Αραβικές δυνάμεις υπό τον Λόρενς της Αραβίας και τον βεδουίνο Αούντα Ιμπού Ταγί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Άκαμπα από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 6 Ιουλίου 1917, κατά τη διάρκεια της αραβικής
26 Ιουνίου 2012
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απορρίπτει τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας. Αρχίζει ο Πόλεμος των Δέκα ...
21 Ιουνίου 2012
Σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας ξεσπά στις ΗΠΑ, με συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, για παράνομες καταθέσεις 700 εκατομμυρίων ...
19 Ιουνίου 2012
Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς - Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου, στις 19 Ιουνίου 1913. Η μάχη ξεκίνησε ...
16 Ιουνίου 2012
Παρουσία στενών συγγενών, λίγων φίλων και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, χωρίς επικήδειους λόγους, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Παιανίας στις 16 ...