Πέμπτη, 07 Σεπτεμβρίου 2017 08:48

Εκβιαστικό δίλημμα στους πολίτες της Πρέβεζας για το Σολωμού και το Πεδίο Βολής – Παρέμβαση-καταπέλτης του τέως Δημάρχου Νίκου Γιαννούλη

Τους «ασκούς του Αιόλου» άνοιξε η ενημέρωση-συζήτηση σχετικά με το Master Plan των στρατοπέδων Σολωμού και Πεδίου Βολής, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Πρέβεζας και έβαλε ουσιώδη ζητήματα για το ενδεχόμενο αξιοποίησης των χώρων αυτών.

IMG 1125

Η καταλυτική παρέμβαση του τέως Δημάρχου Πρέβεζας Νίκου Γιαννούλη έδωσε εντελώς νέες διαστάσεις στο ζήτημα για εξαγωγή συμπερασμάτων, κατήγγειλε τη στάση των εκπροσώπων της εταιρείας που ετοιμάζει το Master Plan και προκάλεσε μάλιστα και την έντονη αντιπαράθεση μαζί τους.

IMG 1115

«Παρών» και ο Αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου, ο οποίος κατέθεσε τη δική του άποψη για την προσπάθεια αξιοποίησης.

Εύστοχες και αρκετές από τις ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής Διαβούλευσης προς τους εκπροσώπους της εταιρείας «ΓΕ Έψιλον Κατασκευαστική», Γεωργία Ζώη και Ευάγγελο Τσιρώνη, αλλά και πολιτών, οι οποίοι περιήλθαν μπροστά σε μία κατάσταση εκβιαστικού διλήμματος σχετικά με τα στρατόπεδα (ή γίνεται η επένδυση, σύμφωνα με τα όσα είπαν οι μελετητές ή το ΤΕΘΑ θα τα κάνει ό,τι θέλει χωρίς τη συναίνεση του Δήμου), ενώ έμεινε η εντύπωση πως βρίσκονται οι πολίτες της Πρέβεζας προ τετελεσμένων.

IMG 1129

Στην παρουσίασή τους οι δύο μελετητές πρότειναν την κατασκευή ενός resort-πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος στο Πεδίο Βολής και την κατασκευή θερμαλιστικού κέντρου, ξενοδοχείου και μικρού συνεδριακού κέντρου στο Σολωμού (δείτε αναλυτικά ΕΔΩ την πρόταση της εταιρείας).

IMG 1142

Το λόγο αρχικά πήρε ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης, ο οποίος ανέφερε: «Υπήρχε στο Δήμο μας ένα πάγιο αίτημα απόδοσης των στρατοπέδων στην τοπική κοινωνία. Υπήρξε ένας αγώνας με μπροστάρη την τοπική αυτοδιοίκηση, τη δημοτική αρχή και τον κ. Νίκο Γιαννούλη, ο οποίος βρίσκεται εδώ. Εδώ και 30 χρόνια ο αγώνας αυτός συνεχίζεται με διάφορους τρόπους, προσωπικές επαφές, προβλήματα κτλ. Μέχρι σήμερα όμως το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό. Σε επαφές που είχα εγώ με Υπουργούς διέκρινα ότι δεν υπήρχε καμία πρόθεση παραχώρησης των στρατοπέδων. Πολιτική βούληση. Μετά την αποχώρηση του Στρατού τα στρατόπεδα παρουσιάζουν μία εικόνα εγκατάλειψης. Μια εικόνα ντροπής, καθώς είμαστε τουριστικός Δήμος και προσβάλλει και τον τοπικό μας πολιτισμό.

Μέχρι σήμερα επικρατεί η εντύπωση ότι ο Στρατός δεν παραχωρεί κανένα στρατόπεδο χωρίς αντίτιμο και τα παραχωρεί μόνο για αξιοποίηση. Σε τελευταία επαφή που είχα με το ΤΕΘΑ μου είπε ο κ. Σταθιάς πως θα πρέπει να μας κάνετε ένα Master Plan, όπου εκεί θα προτείνονται οι τρόποι αξιοποίησης των στρατοπέδων που ζητάτε, γιατί εμείς μπορούμε να το προχωρήσουμε μόνο με αντίτιμο».

Η φράση του Δημάρχου Πρέβεζας: ««Αναθέσαμε ύστερα από απόφαση δημοτικού συμβουλίου, στην εταιρεία ‘’Έψιλον Κατασκευαστική’’…», δημιούργησε ερωτηματικά, καθώς όπως μπορείτε να δείτε ΕΔΩ, ΕΔΩ και ΕΔΩ, η επιλογή της εταιρείας έγινε με απευθείας ανάθεση του Δημάρχου και μόνο η υπηρεσία έγινε με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

«Με κάθε τρόπο πρέπει να περιέλθει η διαχείριση στο Δήμο Πρέβεζας. Αν δεν περιέλθει υπάρχει κίνδυνος να πάνε σε δημοπρασία, χωρίς την έγκριση του Δήμου. Υπάρχει ο κίνδυνος», είπε ο κ. Μπαϊλης και στάθηκε στις επενδύσεις και τις θέσεις εργασίας που πρέπει να έρθουν στον τόπο.

IMG 1149

Οι δύο μελετητές καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίασης ανέφεραν πως το συγκεκριμένο κείμενο που μοιράστηκε προς διαβούλευση στα μέλη της επιτροπής, είναι «Ένας μπούσουλας σοβαρής συζήτησης με το Ταμείο Εθνικής Άμυνας…» και πρόσθεσαν πως «Η συζήτηση στο Master Plan είναι τι θα πει το ΤΕΘΑ. Εμείς ας έχουμε τις καλύτερες προθέσεις. Είναι σημαντικό τι θα πει το ΤΕΘΑ. Γιατί περνάει από το Συμβούλιο Άμυνας. Αυτοί αποφασίζουν και υπογράφουν».

Παραδέχθηκαν δηλαδή πως είναι σε άμεση συνεννόηση με το ΤΕΘΑ και πως ρυθμίζουν τις ενέργειές τους με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές του Ταμείου.

Τόνισαν πως η πρότασή τους είναι σε αρχικό στάδιο και ανάλογα με τα όσα τους προτείνει και ο Δήμος θα τη διαμορφώσουν στην τελική της μορφή και θα οδηγηθούν στα «εργαλεία» που θα χρησιμοποιήσουν.

«Τα νούμερα θα πρέπει να είναι επαληθεύσιμα. Το ΤΕΘΑ θέλει να είναι βιώσιμα, αυτά που θα προταθούν. Ένας επενδυτής που μπορεί να πάρει το ένα στρατόπεδο και μπορεί να πάρει και το άλλο…», υποστήριξαν οι μελετητές δίνοντας το στίγμα της επένδυσης που θα γίνει, ενώ μεγάλη συζήτηση έγινε και για το αν οι χώροι αυτοί θα είναι προσβάσιμοι στους πολίτες της Πρέβεζας.

Οι εκπρόσωποι της εταιρείας ανέφεραν πως στο Σολωμού οι χώροι πρασίνου θα είναι ελεύθεροι για όλους, θα υπάρχει πρόσβαση, ωστόσο ο επενδυτής θα ελέγχει την επένδυσή του. «Επικοινωνούμε και με τον ιδιοκτήτη, μιλάμε και με το ΤΕΘΑ. Ξέρουμε τι τους αρέσει», ανέφεραν οι δύο μελετητές, ενώ για το αλιευτικό καταφύγιο του Παντοκράτορα ανέφεραν:

«Στην υφιστάμενη κατάσταση είναι αλιευτικό και δεν κάναμε επέμβαση. Αν το αποφασίσετε όλοι μαζί ως Μαρίνα, να το μετατρέψετε σε καταφύγιο για σκάφη πολυτελείας. Εμείς δε το βάλαμε στις προδιαγραφές».

Ωστόσο παραδέχθηκαν και οι ίδιοι πως δεν είναι πολλά τα πεντάστερα ξενοδοχειακά συγκροτήματα με δίπλα τους αλιευτικές χρήσεις.

IMG 1131

Παρέμβαση έκανε και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου, ο οποίος είπε:

 «Δε θέλω να ακυρώσω μία σοβαρή δουλειά που έχει γίνει. Αλλά αυτά είναι πράγματα που τα συζητάμε και μεταξύ μας. Να γίνει εκεί ένα ξενοδοχείο, ένας αθλητικός χώρος κ.α. Θα περίμενα από εσάς να φέρετε κάποιες προτάσεις. Όχι μονοδιάστατες. Έχετε την εμπειρία και τη γνώση να μας πείτε 10 προτάσεις που θα μπορούν να είναι βιώσιμες.

Προτάσεις τεκμηριωμένες που δε μπορούμε να σκεφτούμε. Κι εμείς μετά να πούμε ποιο θα διαλέξουμε. Σαν επιχειρηματίας θεωρώ αυτό που προτείνετε άριστη επιχειρηματική δραστηριότητα, σαν αυτοδιοικητικός όμως δε μπορώ να πω το ίδιο.

Θα έρθει να το πάρει ο Δήμος με 5% αντί να το πάρει ο ιδιώτης με 100% και στη συνέχεια να το δώσει ο Δήμος με ενοίκιο, είναι ουσιαστικά μία… καταστρατήγηση του νόμου».

Στη συνέχεια επισήμανε τα εξής: «Ποια είναι η φορολογική αξία των ακινήτων; Πόσο το εκτιμά η Εφορία; Είναι το Α για να ξεκινήσουμε. Το πρώτο και κύριο είναι αυτό.

Βρίσκουμε επίσης τι πρέπει να πληρώνουμε κάθε χρόνο.

Τρίτον: Κοιτάζουμε τις ανάγκες των δημοτών. Αυτά τα καταγράφουμε, βγάζουμε το κόστος κατασκευής και προχωρούμε και μέσω ΕΣΠΑ ή άλλων προγραμμάτων. Πρέπει όμως να ξέρουμε τα νούμερα».

IMG 1140

Ανήκει στο Δήμο το Πεδίο Βολής;

Ο τέως Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γιαννούλης στάθηκε στο εκβιαστικό –όπως είπε- δίλημμα «Δε το θέλετε κύριοι; Τότε θα το κάνει το ΤΕΘΑ…» και το ασφυκτικό πλαίσιο που μπήκε από τους μελετητές και συμπλήρωσε: «Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα για να ξέρετε που έχει οδηγηθεί αυτός ο τόπος». Στη συνέχεια στην ομιλία του υποστήριξε:

«Κάστρο Αγίου Ανδρέα, Κάστρο Αγ. Γεωργίου, Παλαιοσάραγα είναι μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς. Είναι κακό που διαπραγματεύεται ο Δήμος αυτά τα μνημεία. Αυτό έλεγε το Πολυτεχνείο. Διαφωνώ με την Περιφέρεια για να γίνει διοικητήριο ο Αγ. Ανδρέας. Καταστρέφεται ένα ιστορικό μνημείο. Δεν αξιοποιείται το Κονκουρή που ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών και θα μπορούσε κάλλιστα να χρησιμεύει για το σκοπό αυτό και να υπάρξει αποκέντρωση.

Η μελέτη Μπελαβίλα λέει ότι πρόκειται για τρία μνημεία.

Στην υπόθεση του Πεδίου Βολής. Δεν υπάρχει ούτε στρατόπεδο εκεί, ούτε Πεδίο Βολής. Αυτός ο τόπος εδώ αγωνίστηκε γι’ αυτά τα πράγματα. 1983, 1984, 1985 το δημοτικό συμβούλιο τρεις φορές έκανε παράταξη μπροστά στους στόχους και ακύρωσε επί τρία χρόνια συνεχώς τη χρήση του ως Πεδίο Βολής. 1985-86-87 έγινε δεντροφύτευση από το λαό της Πρέβεζας και το δημοτικό συμβούλιο. Καταδικάστηκε σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο και μετά από τρία χρόνια ένας εκλεκτός εισαγγελέας εφετών, ο κ. Ζορμπάς δικαίωσε απολύτως το Δήμο. Τι είναι αυτός ο χώρος; Αυτός ο χώρος είναι χερσολίβαδο του ΣΑΑΚ Παντοκράτορος. Είναι Συνεταιρισμός Αποκατάστασης Ακτημόνων Καλλιεργητών. Είναι χαρακτηρισμένο χερσολίβαδο». Το συνέδεσε μάλιστα και με το αισθητικό δάσος του Μονολιθίου και με την υπόθεση που έχει... ανοίξει εκεί και πρόσθεσε:

«Ήρθε η δικτατορία του Μεταξά και το μεταβιβάζει κατά χρήση στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Λέει το πόρισμα ότι αυτοδίκαια μετά από τρία χρόνια επανέρχεται στο δικαιούχο του. Έπαψε η χρήση για την οποία δόθηκε. Όταν καταργήθηκαν οι ΣΑΑΚ οι κοινόχρηστοι χώροι περιέρχονται στους Δήμους. Είναι δικό μας κύριοι.

Γίνεται λαθροχειρία. Όλο το ακίνητο εκεί έχει χαρακτηριστεί πράσινο από τη δασική υπηρεσία. Κατά συνέπεια δεν είναι ένα μικρό κομμάτι…».

Αναφορικά με το αλιευτικό καταφύγιο είχε αναφερθεί το 2012 σε άρθρο του (δείτε ΕΔΩ) και είπε πως ήταν προφητική η προσέγγισή του, ενώ πρόσθεσε:

«Το δίκιο είναι με το μέρος μας. Δεν διαπραγματευόμαστε την περιουσία του Δήμου. Να μας φέρει το ΤΕΘΑ τα συμβόλαιά του. Είναι δασική έκταση.

Το ΓΠΣ δεν επιτρέπει να υλοποιηθεί αυτή η πρόταση. Εφόσον τροποποιηθεί τότε… Είδα έναν υπερβάλλων ζήλο από τους μελετητές. Το Δήμο εκπροσωπούν ή το Ταμείο Εθνικής Άμυνας;».

Για το στρατόπεδο Σολωμού, ο κ. Γιαννούλης επισήμανε: «Η μελέτη του Πολυτεχνείου λέει ότι εδώ υπάρχει αρχαιολογικός χώρος. Δε μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε.

Το 1992 έγινε η πρώτη-ιδρυτική συνάντηση των Ιαματικών Πηγών στην Πρέβεζα και δημιουργήθηκε ο Σύνδεσμος. Η μελέτη του ΙΓΜΕ είχε γίνει τότε και εν’ όψει της σήραγγας. Υπάρχει επίσης και η μελέτη του κου Πουλτσίδη, που επικαιροποιεί τις δύο ζώνες προστασίας των ιαματικών πηγών.

Προβλέπονται ήπιες παρεμβάσεις και με συγκεκριμένα υλικά (μέταλλο και γυαλί)».

Μετά το τέλος της ομιλίας του κου Γιαννούλη ακολούθησε «έκρηξη» από την πλευρά των μελετητών, οι οποίοι ένιωσαν πως θίγονται από τα όσα ειπώθηκαν και αποχώρησαν.

Η συνέχεια θα δοθεί στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας, για ένα θέμα εξόχως σημαντικό για την πόλη και την ανάπτυξη που θέλει…

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Παναγιώτης Τσόγκας, Δημήτρης Πάτσης

 

 

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Πολιτική

08 Μαϊος 2024
Το Νοσοκομείο της Πρέβεζας επισκέφθηκε το απόγευμα της Τρίτης ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης, στα πλαίσια της περιοδείας του στην Ήπειρο. Ο κ. Κασσελάκης συνοδευόμενος από το
07 Μαϊος 2024
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Στέφανος Κασσελάκης θα περιοδεύσει σήμερα σε Πάργα και Πρέβεζα, ενώ αύριο θα βρεθεί στη Φιλιππιάδα, αφού ...
02 Μαϊος 2024
Στην Πρέβεζα αναμένεται να βρεθεί την Τρίτη 7 Μαΐου ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα ...
30 Απριλίου 2024
Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Δημάρχου στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας, η οποία ως διαδικασία ...
30 Απριλίου 2024
Συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσιάστηκαν οι 42 υποψήφιοι Ευρωβουλευτές της στην εκλογική “μάχη” της 9ης Ιουνίου, παραχώρησε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ...

Αθλητισμός

23 Απριλίου 2024
Την 3η θέση στα 400 μέτρα εμπόδια κατέκτησε η Κυριακή Τσαούση στους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες Κλασσικού Αθλητισμού ΓΕ.Λ. – ΕΠΑ.Λ. Ελλάδας – Κύπρου 2024. Η αθλήτρια του Δημήτρη Γεωργοπέτρη
22 Απριλίου 2024
Στα πλαίσια του διασυλλογικού πρωταθλήματος Κ16, που έγινε στα Γιάννενα τις 20/4/24 η Χαρά Γέρου σημείωσε τη 5η καλύτερη επίδοση της τελευταίας ...
15 Απριλίου 2024
Ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Πρέβεζας-Λευκάδας απέστειλε την παρακάτω συγχαρητήρια ανακοίνωση: Θερμά συγχαρητήρια !!!!στους συλλόγους ...
12 Απριλίου 2024
Στο δημοτικό στάδιο “Αθανασία Τσουμελέκα” θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απριλίου ο τελικός του Κυπέλλου ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας ανάμεσα στον Ερμή ...
03 Απριλίου 2024
Από την Οργανωτική Επιτροπή Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων(Ο.Ε.Σ.Α.Δ.) Πρέβεζας, ανακοινώνεται ότι στα πλαίσια των Πανελλήνιων Αγώνων ΓΕ.Λ. & ...

Πολιτισμός

09 Μαϊος 2024
Σάββατο, 11 Μαΐου, 8μμ Μαντάμα Μπάτερφλαϊ (Τζ. Πουτσίνι) Ζωντανά από τη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκηςστο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας Ολοκληρώνονται για φέτος οι απευθείας
08 Μαϊος 2024
Ο δύο φορές βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα Ken Loach σκηνοθετεί με αφοπλιστική απλότητα και αμεσότητα το επίκαιρο κύκνειο άσμα του «Η τελευταία παμπ» ...
25 Απριλίου 2024
  Κρατήσεις στο : 2682089789, 6909963253 ή με μήνυμα στην σελίδα του Diem στο Instagram και στο Facebook!
25 Απριλίου 2024
Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Η Πρέβεζα στα Οθωμανικά αρχεία», συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις και η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας την ...

Στήλες

06 Ιουλίου 2012
Αραβικές δυνάμεις υπό τον Λόρενς της Αραβίας και τον βεδουίνο Αούντα Ιμπού Ταγί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Άκαμπα από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 6 Ιουλίου 1917, κατά τη διάρκεια της αραβικής
26 Ιουνίου 2012
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απορρίπτει τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας. Αρχίζει ο Πόλεμος των Δέκα ...
21 Ιουνίου 2012
Σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας ξεσπά στις ΗΠΑ, με συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, για παράνομες καταθέσεις 700 εκατομμυρίων ...
19 Ιουνίου 2012
Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς - Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου, στις 19 Ιουνίου 1913. Η μάχη ξεκίνησε ...
16 Ιουνίου 2012
Παρουσία στενών συγγενών, λίγων φίλων και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, χωρίς επικήδειους λόγους, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Παιανίας στις 16 ...