Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2019 15:06

Η μεγάλη “στροφή” της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας στον τουρισμό – Το yachting, το Άκτιο και η ΠΟΑΥ

Το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Ηπείρου αποτελεί ένα μπούσουλα για τη στρατηγική κατεύθυνση της Περιφέρειας τα επόμενα χρόνια. Προσφάτως δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (δείτε ΕΔΩ), η έγκριση αναθεώρησης του ΠΧΠ της Περιφέρειας Ηπείρου και η περιβαλλοντική έγκριση αυτού.

Αναφορικά με την Π.Ε. Πρέβεζας επισημαίνονται τα εξής:

  • Ένταση της τουριστικής ανάπτυξης ειδικώς στο παράκτιο μέτωπο που αποτελεί, δυνάμει, πόλο έλξης μαζικού τουρισμού.

  • Ανάδειξη σε τουριστικό προορισμό yachting.

  • Ανάδειξη σε εναλλακτικό κόμβος σύνδεσης της Περιφέρειας με τη νότια Ελλάδα και τα νησιά του Νοτίου Ιονίου.

  • Το αεροδρόμιο Ακτίου, πρέπει να συμβάλλει στην ενίσχυση της επιρροής της Πρέβεζας σε περιφερειακή κλίμακα.

  • Ενίσχυση του δυναμικού ρόλου στην πρωτογενή παραγωγή του ανατολικού τμήματος του κάμπου Άρτας - Πρέβεζας και της υδατοκαλλιέργειας στον Λούρο.

  • Ενίσχυση του διπόλου Πάργα - Καναλάκι με στόχο την παραγωγική διασύνδεση τουρισμού και πρωτογενή τομέα

Γίνεται έτσι ολοφάνερη η “στροφή” της Π.Ε. Πρέβεζας στον τουρισμό ως κύρια πηγή οικονομικής ανάπτυξης.

Παραθέτουμε βασικά σημεία του ΠΧΠ:

Βασικοί άξονες και πόλοι ανάπτυξης

Η Πρέβεζα εκτός από αστικό κέντρο υποστήριξης της τουριστικής δραστηριότητας του μετώπου Λούτσα – Λυγιά – Καστροσυκιά – Μύτικας, μπορεί να αποτελέσει και η ίδια τουριστικό προορισμό yachting, αξιοποιώντας τμήμα του λιμανιού ως υποδομή αστικής μαρίνας, την εγγύτητα σε διεθνείς τουριστικές πύλες και προορισμούς (αεροδρόμιο Ακτίου, Λευκάδα), αλλά και γειτονικούς πολιτιστικούς πόρους (αρχ. Νικόπολη, αστικά μνημεία οθωμανικής περιόδου κ.λπ.).

Η Πρέβεζα αποτελεί τον κύριο πόλο υποστήριξης τουριστικών δραστηριοτήτων στο νότιο τμήμα του παρακτίου μετώπου της Ηπείρου. Στο βαθμό που η τάση αυτή συνεχίζει να τροφοδοτείται από τη ζήτηση, ο ρόλος αυτός θα ενισχυθεί. Επιπλέον η ανάπτυξη θαλάσσιου τουρισμού (yachting) στον άξονα Αδριατικής - Ιονίου, διευκολύνει τις δυνατότητες αξιοποίησης τμήματος του λιμένα της Πρέβεζας για την εξυπηρέτηση τέτοιων αναγκών (μαρίνα), αλλά και της ίδιας της πόλης ως προορισμού. Η γειτνίαση με το αεροδρόμιο του Ακτίου αλλά και με τη Λευκάδα που αποτελεί διεθνή τουριστικό προορισμό, συνιστούν συγκριτικά πλεονεκτήματα. Αντίθετα, η υπερβολική ανάπτυξη οικιστικών χρήσεων (παραθεριστικής κατοικίας) κατά μήκος των ακτών της ΠΕ Πρέβεζας, περιορίζει τους διαθέσιμους τουριστικούς πόρους. Η προβολή και ένταξη του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης στα διεθνή τουριστικά δίκτυα αποτελεί βασική προτεραιότητα για την ενίσχυση της ταυτότητας της Πρέβεζας. Ταυτόχρονα, σε ρόλο συμπληρωματικό με την Άρτα, η Πρέβεζα διατηρεί το χαρακτήρα του γεωργοκτηνοτροφικού – μεταποιητικού κέντρου, καθώς και τον ιχθυοκαλλιεργητικό και αλιευτικό χαρακτήρα της ο οποίος όμως δεν αναιρεί τον τουριστικό προσανατολισμό της, αλλά παρέχει δυνατότητες για την ανάπτυξη υποστηρικτικών συνεργιών ανάμεσα στον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό.

Ευρύτερες χωρικές ενότητες

Νότιο Παράκτιο μέτωπο (Λούτσα - Λυγιά - Καστροσυκιά - Μύτικας - Πρέβεζα): Η περιοχή παρουσιάζει τουριστική δυναμική. Πρόκειται για σχεδόν ενιαία αμμώδη κυρίως ακτή, με μεγάλο πλάτος. Η τουριστική δραστηριότητα εμφανίζει τάσεις διάχυσης στο σύνολο του παράκτιου μετώπου, ενώ ό βασικός πόλος υποστήριξης είναι η πόλη της Πρέβεζας. Ο συγκεκριμένος παράκτιος χώρος, γειτνιάζει με το αεροδρόμιο του Ακτίου και τη Λευκάδα που αποτελεί διεθνή τουριστικό προορισμό. Πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η προστασία των τουριστικών πόρων μέσα από τον έλεγχο της δόμησης και των χρήσεων γης, κατά τις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου. Η ανάδειξη - αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης απαιτείται να αποτελέσει μοχλό αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος της ενότητας. Ειδικότερες κατευθύνσεις αποτελούν η λειτουργική σύνδεση με τον τουρισμό της Λευκάδας (yachting, πολιτισμικός τουρισμός), η διάχυση της τουριστικής κίνησης προς την ενδοχώρα της Περιφέρειας και η συγκρότηση τοπικών πολυθεματικών δικτύων

 

Ακτές Αμβρακικού (Πρέβεζα - Κορωνησία - Κόπραινα): Ο κόλπος έχει χαρακτηριστεί «Εθνικό Πάρκο» και εφαρμόζεται καθεστώς προστασίας (απόφ. 11989, Δ’ 123/2008). Ενώ τμήμα του κόλπου ανήκει στη γειτονική Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας, οι περιβαλλοντικά αξιόλογες και ευαίσθητες περιοχές περιλαμβάνονται, κατά κύριο λόγο, στην περιφέρεια Ηπείρου. Η διαφοροποίηση του από το Ιόνιο παράκτιο μέτωπο αντανακλά τα ειδικά περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά χαρακτηριστικά του. Προτεραιότητες αποτελούν η περαιτέρω προστασία του κόλπου από χερσαίες ανθρωπογενείς δραστηριότητες (γεωργία, πτηνοκτηνοτροφία), η ενιαία αντιμετώπισή του ως υποδοχέα ΠΟΑΥ και η ήπια ανάδειξη – αξιοποίησή του ως αξιόλογου οικοσυστήματος.

 

Αναπτυσσόμενες τουριστικά περιοχές

 

Ιόνιο Παράκτιο Μέτωπο: μαζικός - οργανωμένος τουρισμός: Συγκεντρώνεται κατά μήκος του Ιόνιου παρακτίου μετώπου. Βασικός πόλος είναι η Πάργα, προορισμός ενταγμένος στη διεθνή τουριστική αγορά. Άλλοι σημαντικοί πόλοι η Πλαταριά, τα Σύβοτα και η Πέρδικα βόρεια της Πάργας και η Λούτσα, η Λυγιά, η Καστροσυκιά, ο Μύτικας και η πόλη της Πρέβεζας νότια. Στόχος είναι να αποφευχθεί η αναπαραγωγή ενός προτύπου μαζικής τουριστικής ανάπτυξης και να διαμορφωθεί μια ταυτότητα στηριγμένη στην ποικιλία των τουριστικών, φυσικών και πολιτιστικών πόρων της Ηπείρου, τη διευκόλυνση της κινητικότητας των επισκεπτών, τη σύνδεση με την πρωτογενή παραγωγή και την εξατομικευμένη παροχή υπηρεσιών, τουριστικών προγραμμάτων και δυνατοτήτων. Προωθείται ο εμπλουτισμός του μαζικού - οργανωμένου προτύπου τουρισμού αφενός μέσω της παρακολούθησης, προστασίας και αναβάθμισης των πόρων οι οποίοι εντάσσονται χωρικά στο παράκτιο μέτωπο και, αφετέρου, της συστηματικής προώθησης τμήματος της τουριστικής ζήτησης στην ενδοχώρα. Οι αρχαιολογικοί χώροι της Νικόπολης, της Κασσώπης, των Γιτάνων και του Νεκρομαντείου αποτελούν πόρους οι οποίοι μπορούν να ενταχθούν στο τουριστικό προϊόν του παρακτίου μετώπου. Ειδικά ο Αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο της Νικόπολης μπορεί να λειτουργήσει ως κεντρική πολιτιστική υποδομή σε ένα δίκτυο πολιτιστικών διαδρομών σε περιφερειακή κλίμακα (Κασσώπη, Ζάλογγο, κάστρα Ανθούσας, Πάργας, Ρηνιάσας, Πρέβεζας). Ομοίως, ο αρχαιολογικός χώρος της Κασσώπης μπορεί να συνδεθεί με το μνημείο του Ζαλόγγου και την ευρύτερη περιοχή. Αντίστοιχα, ο βιότοπος του Αμβρακικού, οι Βυζαντινές αρχαιότητες της Άρτας κ.λπ. εντάσσονται στον ίδιο τουριστικό χώρο και μπορούν να αποτελέσουν στοιχεία της ταυτότητας του προορισμού. Τυχόν ζήτηση για χωροθέτηση οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων ή συνθέτων τουριστικών καταλυμάτων, ή ΠΟΤΑ για μεν τη νότια ενότητα (ΠΕ Πρέβεζας - νότια της Λούτσας) προτείνεται να κατευθυνθεί σε θέσεις ανάντη του άξονα Πρέβεζας– Ηγουμενίτσας, για δε τη βόρεια (βόρεια της Πάργας), προτείνεται είτε ανάντη του άξονα σε όλο του το μήκος, είτε και κατάντη στην περιοχή μεταξύ Πάργας και Πλαταριάς.

Στις θέσεις όπου επιτρέπεται η χωροθέτηση μεγάλων τουριστικών επενδύσεων δεν αποκλείεται και η χωροθέτηση τυπικών μονάδων. Για τις περιοχές εκτός σχεδίου και εκτός ορίου οικισμών προτείνεται η χωροθέτηση μονάδων 4 ή 5 αστέρων, ενώ εντός σχεδίου και εντός ορίου οικισμών είναι αποδεκτές και μονάδες 3 αστέρων. Τυχόν ζήτηση για μονάδες εξυπηρέτησης εναλλακτικών μορφών τουρισμού (αγροτουρισμός, ιαματικός, κ.λπ.) καλύπτεται σύμφωνα με τις γενικότερες διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.

 

Διάρθρωση και ιεράρχηση του οικιστικού δικτύου

 

Η Πρέβεζα είναι η έδρα της Π.Ε. Πρεβέζης και διοικητικό κέντρο αυτής και παρουσιάζει υπηρεσίες επιπέδου Π.Ε. (κοινωνικό εξοπλισμό τοπικής και υπερτοπικής σημασίας, περιορισμένες υπηρεσίες τριτοβάθμιας εκπαίδευσης – τμήματα ΤΕΙ). Κυρίαρχος τομέας απασχόλησης είναι ο τριτογενής (υπηρεσίες, τουρισμός), με προοπτικές έντασης της τουριστικής ανάπτυξης ειδικώς στο παράκτιο μέτωπο που αποτελεί, δυνάμει, πόλο έλξης μαζικού τουρισμού. Αποτελεί αστικό κέντρο υποστήριξης της τουριστικής δραστηριότητας του μετώπου Λούτσα – Λυγιά – Καστροσυκιά – Μύτικας, αλλά παρουσιάζει δυνατότητες να αποτελέσει και η ίδια τουριστικό προορισμό yachting, αξιοποιώντας τμήμα του λιμανιού ως υποδομή αστικής μαρίνας, την εγγύτητα σε διεθνείς τουριστικές πύλες και προορισμούς (αεροδρόμιο Ακτίου, Λευκάδα), αλλά και γειτονικούς πολιτιστικούς πόρους (αρχ. Νικόπολη, αστικά μνημεία οθωμανικής περιόδου κ.λπ.). Η ζώνη επιρροής της Πρέβεζας εκτείνεται σε όλη την Π.Ε., έχει ωστόσο και διαπεριφερειακή ακτινοβολία (Λευκάδα, Δ.Ε. Ανακτορίου). Η ζεύξη Ακτίου – Πρέβεζας και η προγραμματιζόμενη αναβάθμιση της οδικής σύνδεσης με την Αμφιλοχία, θα μετατρέψει την Πρέβεζα σε εναλλακτικό «κόμβο» σύνδεσης της Περιφέρειας με τη Νότια Ελλάδα ενώ το αεροδρόμιο Ακτίου, αν και εκτός της διοικητικής επικράτειας της Περιφέρειας, προσδίδει στην Πρέβεζα επιρροή περιφερειακού επιπέδου.

 

 

Στην Π.Ε. Πρέβεζας, οικιστικά κέντρα με περιορισμένες αστικές λειτουργίες, πέραν της πόλης της Πρέβεζας, είναι το δίπολο Καναλάκι-Πάργα, το Κανάλι που λόγω εγγύτητας και νέας διοικητικής συγκρότησης έλκεται σε σημαντικό βαθμό για εξυπηρετήσεις από την Πρέβεζα, και η Φιλιππιάδα (που μαζί με Θεσπρωτικό - Λούρο συνιστούν ένα δυναμικό οικιστικό δίκτυο που κυριαρχεί στην πρωτογενή παραγωγή της ανατολικής μεσόγειας ζώνης της Π.Ε. Πρέβεζας - αγροτικές δραστηριότητες και υδατοκαλλιέργειες σε εσωτερικά ύδατα). Η Φιλιππιάδα με περιοχή λειτουργικής εξυπηρέτησης που εκτείνεται στο Θεσπρωτικό, το Γοργόμυλο Δ.Ε. Ανωγείου, την Κρανέα και τον Λούρο, αποτελεί πολύπολο με το Θεσπρωτικό που εξυπηρετεί την ορεινή ενδοχώρα του ανατολικού τμήματος της Π.Ε. Πρέβεζας και περιλαμβάνει τις Δ.Ε. Κρανέας και Ανωγείων, και με τον Λούρο, που εξυπηρετεί την ενδοχώρα της αντίστοιχης Δ.Ε., έλκεται ωστόσο λόγω εγγύτητας και διοικητικής ανασυγκρότησης και από την Πρέβεζα. Το δίπολο Καναλάκι-Πάργα αποτελεί δυναμικό οικιστικό δίκτυο που κυριαρχεί στην παραλιακή ζώνη της Π.Ε. Πρέβεζας, με αναπτυξιακές προοπτικές. Το Καναλάκι αποτελεί το κέντρο ενός μεγάλου αριθμού οικισμών της ενδοχώρας και της παράκτιας ζώνης που εντάσσονται στη Δ.Ε. Φαναρίου και με την Πάργα συμπληρωματικό κέντρο ασκούν επιρροή και στο Μαργαρίτι και την Πέρδικα της Π.Ε. Θεσπρωτίας. Η Πάργα αποτελεί περίπτωση με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά καθώς ο πληθυσμός της πολλαπλασιάζεται κατά την τουριστική περίοδο και σε σημαντικό βαθμό συσπειρώνει τη μεγαλύτερη τουριστική κίνηση του παράκτιου χώρου της Περιφέρειας.

 

Ίδρυση και λειτουργία υδατοδρομίων σε Ιωάννινα, Ηγουμενίτσα Πρέβεζα και Μέτσοβο (τεχνητή λίμνη Αώου) με στόχο τη διασύνδεση με Κέρκυρα, Παξούς, Λευκάδα, Πάτρα και εφόσον δημιουργηθούν αντίστοιχες υποδομές, με τις τουριστικά αναπτυσσόμενες Αλβανικές ακτές. Ίδρυση και λειτουργία υποδομών ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής (μαρίνες (Μ) - αγκυροβόλια (Α)) στην Ηγουμενίτσα (Μ), την περιοχή Συβότων - Πέρδικας (Α), την Πάργα (Μ) την περιοχή Λούτσας - Λυγιάς (Α) και την Πρέβεζα (Μ).

 

 

Αμβρακικός: Οι συγκεντρώσεις εντατικής υδατοκαλλιέργειας εντοπίζονται γύρω από το ακρωτήριο «Μυρτάβι» στην είσοδο του κόλπου, ανατολικά της Πρέβεζας. Η περιοχή βρίσκεται εντός του ορίου του εθνικού πάρκου Αμβρακικού, αλλά στην εξωτερική ζώνη στην οποία ισχύουν χαλαρότεροι όροι. Έτσι, έχει νόημα η χωροθέτηση ΠΟΑΥ (περιοχής οργανωμένης ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών) γύρω από το Ακρωτήριο «Μυρτάβι» από τον κόλπο του Αγ. Θωμά μέχρι το μικρό λιμανάκι βόρεια του Νεοχωρίου. Η εναλλακτική δυνατότητα διαίρεσης της περιοχής σε δυο υποπεριοχές (Πογωνίτσα - Άγιος Θωμάς, στις Δυτικές ακτές του ακρωτηρίου με σχετικά περιορισμένο πλάτος και Σόγωνο - Γρύπος – Μυρτάβι στις Ανατολικές, με μεγαλύτερο πλάτος και χωρητικότητα) θα πρέπει να οδηγεί στην ζωνοποίηση εντός της ενιαίας ΠΟΑΥ και όχι στην ίδρυση δύο διαφορετικών. Αντίθετα, αποτελεί πρόταση του ΠΧΠ να συμπεριληφθούν στην ενιαία ΠΟΑΥ και οι απέναντι ακτές της Βόνιτσας. Μεταξύ των σκοπών της/των ΠΟΑΥ του Αμβρακικού πρέπει να τεθεί και η προώθηση των μικτών καλλιεργειών (ιχθύων και οστράκων), τακτική η οποία λειτουργεί επ’ ωφελεία και των δύο μορφών εκμετάλλευσης και είναι και πιο συμβατή με την παραγωγή ποιοτικότερων αλιευμάτων και φιλικότερη στο περιβάλλον. 3.3. Λιμνοθάλασσες Αμβρακικού: Η ίδρυση ΠΟΑΥ στις περιοχές εκτατικής εκμετάλλευσης στις λιμνοθάλασσες του Αμβρακικού έχει περιορισμένη αξία αφενός διότι ήδη υφίστανται φορείς που έχουν την ευθύνη της συγκεκριμένης δραστηριότητας (αλιευτικοί συνεταιρισμοί) και αφετέρου γιατί οι παρεμβάσεις και αλλοιώσεις στο οικοσύστημα είναι περιορισμένες.

 

 

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Πολιτική

30 Απριλίου 2024
Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Δημάρχου στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας, η οποία ως διαδικασία αποδεικνύεται ένα “φιάσκο”. Η συνεδρίαση “σημαδεύτηκε”
30 Απριλίου 2024
Συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσιάστηκαν οι 42 υποψήφιοι Ευρωβουλευτές της στην εκλογική “μάχη” της 9ης Ιουνίου, παραχώρησε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ...
27 Απριλίου 2024
Σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας άσκησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης από την Πρέβεζα, ...
24 Απριλίου 2024
Στην Πρέβεζα θα βρεθεί την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης. Σύμφωνα με την πρόσκληση της Νομαρχιακής Επιτροπής Πρέβεζας, ...
24 Απριλίου 2024
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε στους δημοσιογράφους το μεσημέρι της Δευτέρας ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Τάσος Τόκας, στο πλαίσιο περιοδείας του ...

Αθλητισμός

23 Απριλίου 2024
Την 3η θέση στα 400 μέτρα εμπόδια κατέκτησε η Κυριακή Τσαούση στους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες Κλασσικού Αθλητισμού ΓΕ.Λ. – ΕΠΑ.Λ. Ελλάδας – Κύπρου 2024. Η αθλήτρια του Δημήτρη Γεωργοπέτρη
22 Απριλίου 2024
Στα πλαίσια του διασυλλογικού πρωταθλήματος Κ16, που έγινε στα Γιάννενα τις 20/4/24 η Χαρά Γέρου σημείωσε τη 5η καλύτερη επίδοση της τελευταίας ...
15 Απριλίου 2024
Ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Πρέβεζας-Λευκάδας απέστειλε την παρακάτω συγχαρητήρια ανακοίνωση: Θερμά συγχαρητήρια !!!!στους συλλόγους ...
12 Απριλίου 2024
Στο δημοτικό στάδιο “Αθανασία Τσουμελέκα” θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απριλίου ο τελικός του Κυπέλλου ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας ανάμεσα στον Ερμή ...
03 Απριλίου 2024
Από την Οργανωτική Επιτροπή Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων(Ο.Ε.Σ.Α.Δ.) Πρέβεζας, ανακοινώνεται ότι στα πλαίσια των Πανελλήνιων Αγώνων ΓΕ.Λ. & ...

Πολιτισμός

25 Απριλίου 2024
  Κρατήσεις στο : 2682089789, 6909963253 ή με μήνυμα στην σελίδα του Diem στο Instagram και στο Facebook!
25 Απριλίου 2024
Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Η Πρέβεζα στα Οθωμανικά αρχεία», συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις και η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας την ...
24 Απριλίου 2024
Ο Δήμος Πρέβεζας διοργανώνει Εκδήλωση για τον Εορτασμό της Παγκόσμια Ημέρα Χορού το Σάββατο 27 Απριλίου 2024 και ώρα 18:30 π.μ στην Πλατεία ...
25 Απριλίου 2024
  Κρατήσεις στο : 2682089789, 6909963253 ή με μήνυμα στην σελίδα του Diem στο Instagram και στο Facebook!

Στήλες

06 Ιουλίου 2012
Αραβικές δυνάμεις υπό τον Λόρενς της Αραβίας και τον βεδουίνο Αούντα Ιμπού Ταγί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Άκαμπα από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 6 Ιουλίου 1917, κατά τη διάρκεια της αραβικής
26 Ιουνίου 2012
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απορρίπτει τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας. Αρχίζει ο Πόλεμος των Δέκα ...
21 Ιουνίου 2012
Σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας ξεσπά στις ΗΠΑ, με συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, για παράνομες καταθέσεις 700 εκατομμυρίων ...
19 Ιουνίου 2012
Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς - Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου, στις 19 Ιουνίου 1913. Η μάχη ξεκίνησε ...
16 Ιουνίου 2012
Παρουσία στενών συγγενών, λίγων φίλων και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, χωρίς επικήδειους λόγους, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Παιανίας στις 16 ...