Παρασκευή, 08 Μαϊος 2020 13:23

Περίπλοκο θέμα με την παράταση μίσθωσης δημοτικού ακινήτου μπαίνει σε συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο

Έχουμε επανειλημμένως αναφερθεί στο πρόσφατο παρελθόν με σειρά ρεπορτάζ στο θέμα της παράτασης μίσθωσης δημοτικού ακινήτου σε περιοχή-φιλέτο της Πρέβεζας (δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ), που δημιουργεί σοβαρά πολιτικά και τεχνικά ζητήματα αναφορικά με τη στάση της δημοτικής αρχής.

Το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας μάλιστα θα κληθεί να πάρει απόφαση στη συνεδρίαση της Δευτέρας μέσω τηλεδιάσκεψης ή δια περιφοράς, για ένα τόσο σημαντικό θέμα, την ώρα που οι εισηγήσεις από τις υπηρεσίες του Δήμου διευκρινίζουν πως υπάρχουν σημεία που χρίζουν αποσαφήνισης, ώστε να δοθεί η παράταση (η σύμβαση λήγει την 1η Ιουνίου), στη σύμβαση μίσθωσης για επιπλέον 6 χρόνια. Γενικότερα η πολιτική του Δήμου Πρέβεζας και όλα τα προηγούμενα χρόνια είναι να προχωρά σε επέκταση μισθώσεων έως 12 έτη, σύμφωνα και με τον νόμο περί Εμπορικών Μισθώσεων. Παρ' όλα αυτά στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχουν ορισμένες εκκρεμότητες που κάνουν περίπλοκη την όλη υπόθεση.

Ειδικότερα, σε συνεδρίασή της η οικονομική επιτροπή του Δήμου Πρέβεζας στις 2 Δεκεμβρίου 2019, με την αρθμ. 445/2019 απόφασή της, ενέκρινε κατά πλειοψηφία την ένταξη του ιδιώτη που μισθώνει το ακίνητο και είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους περίπου 88.000 ευρώ για μισθώματα, στις διατάξεις των άρθρων 110 έως 117 του ν. 4611/2019, σε εξήντα (60) δόσεις.

Παρών” ψήφισε ο Βασίλης Κωστούλας (Στροφή στο Μέλλον) και κατά ο Λάζαρος Πιπιλίδης (Δημοτική Συνεργασία), θεωρώντας πως διαφυλάσσουν έτσι τα συμφέροντα του Δήμου.

Από εκεί και πέρα, η εισήγηση του Τμήματος Εσόδων και Περιουσίας του Δήμου Πρέβεζας προς το δημοτικό συμβούλιο έχει ως εξής:

Η ... έχει οφειλές από μισθώματα (2017-2018) τα οποία έχουν υπαχθεί στην ρύθμιση των αρθ. 110-117 του Ν 4611/2019 σε εξήντα δόσεις με την αρθμ. 445/2019 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής. Επίσης για τις ανωτέρω οφειλές έχουν ασκηθεί ένδικα μέσα κι εκκρεμεί Δικαστικά η υπόθεση για την απόδοση του μισθίου (έξωση) στο Εφετείο Ιωαννίνων”. Καλεί το δημοτικό συμβούλιο για την εξέταση της αίτησης για την αποδοχή του αιτήματος ή την απόρριψή του, αποφεύγοντας ουσιαστικά να εισηγηθεί θετικά ή αρνητικά.

 

Την ίδια στιγμή -η εισήγηση της νομικής υπηρεσίας είναι πάντα κρίσιμη, καθώς υπερασπίζεται τα συμφέροντα του Δήμου- ο νομικός εκπρόσωπος του Δήμου Πρέβεζας στην υπόθεση σε μία μακροσκελή εισήγησή του (μοιράστηκε και δημοσιοποιήθηκε και στους δημοτικούς συμβούλους) για το θέμα τον περασμένο Φεβρουάριο, αναφέρει:

 

“Τα νομικά ζητήματα κ’ πραγματικά δεδομένα σχετικά με την υπόθεση της από 31-1-2020 αίτησης περί παράτασης επαγγελματικής μίσθωσης της μισθώτριας …. που θέτω υπ' όψιν σας είναι τα εξής:

Η επικρατούσα άποψη και πρακτική του Δήμου με βάση και τις ανάλογες εισηγήσεις της νομικής υπηρεσίας είναι ότι κατ' αρχήν δεν υπάρχει κώλυμα στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Δήμου (εκμισθωτή) - μισθωτή για παράταση επαγγελματικής μίσθωσης αφού πρόκειται για συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου που αποβλέπουν, όπως έχει κριθεί, στην επίτευξη του καλύτερου δυνατού οικονομικού αποτελέσματος και στην εξυπηρέτηση ταμιευτικών σκοπών των Ο.Τ.Α. Προϋπόθεση όμως αποτελεί ότι πρέπει να εξεταστούν από το αρμόδιο Δ.Σ. πέραν των νομικών και τα ζητήματα ουσίας που αφορούν το οικονομικό, τεχνικό, περιουσιακό, αναπτυξιακό κλπ. μέρος της συμφωνίας για να διαπιστωθεί αν κινείται στα πλαίσια του συμφέροντος του Δήμου, αν εξυπηρετείται ο ταμιακός σκοπός κλπ.

Εφ' όσον λοιπόν ελεγχθούν - εξεταστούν τα ζητήματα της ουσίας (συνέπεια στις οικονομικές υποχρεώσεις του, τυχόν αναγκαία αναπροσαρμογή μισθώματος, διαφύλαξη και συντήρηση του μισθίου, αξιοποίηση κλπ.) από τις συναρμόδιες Δημοτικές Υπηρεσίες (Οικονομική Υπηρεσία, Δ/ση Ακίνητης Περιουσίας) και προκύπτει ότι από την παράταση της μίσθωσης δίνεται αφ' ενός μεν η δυνατότητα να διασφαλισθεί το Δημόσιο - Δημοτικό συμφέρον, αφ' ετέρου δε ένα σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον για τον αιτούντα στα πλαίσια και της δίκαιης μεταχείρισης όσων έχουν προβεί σε παροχές και επενδύσεις εν καιρώ κρίσης επιτυγχάνοντας την αναβάθμιση, όπως προβάλλει εν προκειμένω ο αιτών, του Δημοτικού μισθίου ακινήτου, δίνεται κατά κανόνα η έγκριση για παράταση της μίσθωσης.

Επίσης το άρθρο 41 ν. 4605/2019 που τροποποίησε τις παραγράφους 12 και 13 του άρθρου 15 του ν. 4013/2011 (Α ́ 204) δίνει τη δυνατότητα για παράταση της επαγγελματικής μίσθωσης που δεν έχει λήξει, με εκμισθωτή ΟΤΑ, ως εξής:

« 12. Μισθώσεις ακινήτων, που υπάγονται στο π.δ. 34/ 1995 (Α' 30), οι οποίες αφορούν σε ακίνητα στα οποία στεγάζονται επιχειρήσεις με εκμισθωτή το Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α. ή φορέα του ευρύτερου και δημόσιου τομέα πλην της ΕΤΑΔ, συμπεριλαμβανομένων αυτών που έχουν παραταθεί ή ανανεωθεί, εφόσον δεν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές μισθωμάτων ή άλλες οφειλές προς τον οικείο φορέα και υποβληθεί βιώσιμο επιχειρηματικό πλάνο για εκσυγχρονισμό και ανακαίνιση του ακινήτου που εγκρίνεται από την αρμόδια υπηρεσία του εκμισθωτή, μπορούν να παρατείνονται μέχρι δώδεκα (12) χρόνια από τη λήξη τους, με απόφαση του αρμόδιου οργάνου και με απευθείας σύναψη σύμβασης παράτασης της μίσθωσης με τον εγκατεστημένο στο μίσθιο μισθωτή. Το ίδιο ισχύει και για μισθώσεις των παραπάνω ακινήτων που έχουν λήξει, εφόσον το μίσθιο δεν έχει αποδοθεί και δεν υφίσταται αντισυμβατική διακράτηση.

13. Για τον καθορισμό του μισθώματος του χρόνου της παράτασης της μίσθωσης σύμφωνα με την παράγραφο 12, προηγείται εκτίμηση της μισθωτικής αξίας του μισθίου από πιστοποιημένο εκτιμητή που έχει εγγραφεί στο μητρώο της παρ. Γ' του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013 (Α' 107). Το μίσθωμα δεν μπορεί να συμφωνηθεί κατώτερο από την ανωτέρω εκτιμώμενη μισθωτική αξία. Αν το ήδη καταβαλλόμενο μίσθωμα υπερβαίνει την εκτιμώμενη μισθωτική αξία, το μίσθωμα δεν μπορεί να συμφωνηθεί κατώτερο από το ήδη καταβαλλόμενο.»

Η μισθώτρια όφειλε μέχρι τέλους του 2018 για ληξιπρόθεσμα μισθώματα, χαρτόσημο και νόμιμους τόκους το συνολικό ποσό των 88.194,22 € που καλύπτουν χρονική περίοδο από Ιούλιο 2016 έως και Δεκέμβριο 2018.

Λόγω της μεγάλης καθυστέρησης και του ύψους των οφειλομένων δόθηκε εντολή από την Οικονομική Επιτροπή στη νομική υπηρεσία του Δήμου για την έκδοση διαταγής απόδοσης του μισθίου και διαταγή πληρωμής των οφειλομένων.

Η μισθώτρια εν τω μεταξύ έχει ζητήσει την ένταξή της στον εξωδικαστικό μηχανισμό «εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων» σύμφωνα με το Ν. 4469/2017, προκειμένου να ρυθμίσει συνολικές προς τρίτους οφειλές της (συμπεριλαμβανομένων των ως άνω μισθωμάτων) ύψους περί τα 450.000€ (κατά και τους ισχυρισμούς της) χωρίς όμως να έχουμε επίσημη ενημέρωση μέχρι σήμερα για την πορεία και εξέλιξη της αίτησής της.

Η σύμβαση μίσθωσης της για το ακίνητο «Κυανή Ακτή» λήγει 1/6/2020.

Το Δικαστήριο (Μον. Πρωτ. Πρέβεζας) εξέδωσε εις βάρος της την αρ. 289/2018 διαταγή απόδοσης μισθίου και πληρωμής μισθωμάτων 88.194,22€.

Η ….. προσέφυγε στο Δικαστήριο με ανακοπή κατά της ως άνω διαταγής πληρωμής. Εν τω μεταξύ η Οικ. Επιτροπή του Δήμου δέχτηκε ρύθμιση της οφειλής της σε 60 δόσεις.

Το ως άνω Δικαστήριο με την αρ. 9/2020 απόφασή του έκανε δεκτή την ανακοπή και ακύρωσε την ως άνω υπ' αριθμ. 289/2018 διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου και πληρωμής μισθωμάτων της Δικαστή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πρέβεζας και την από 12-12-2018 επιταγή προς εκτέλεση.

Με απόφαση της Οικ. Επιτροπής ασκήθηκε έφεση κατά της απόφασης αυτής που εκδικάζεται στο Μον. Εφετείο Ιωαννίνων την 1/4/2020.

Μπορεί τα οφειλόμενα μισθώματα να ρυθμίστηκαν να πληρωθούν σε 60 δόσεις, αλλά η επανειλημμένη υπερημερία της μισθώτριας περί την καταβολή του μισθώματος, που οδήγησε και στην διαταγή απόδοσης του μισθίου, παραμένει ως γεγονός υπο κρίσιν -σε εκκρεμότητα και θα κριθεί με βάση την έφεση του Δήμου στο Μον. Εφετείο Ιωαννίνων όπου και θα εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση.

Ενώ λοιπόν εκκρεμεί δικαστικά η υπόθεση για την απόδοση του μισθίου (έξωση) στο Εφετείο, έχω τη γνώμη ότι κωλύεται νομικά και πραγματικά η λήψη απόφασης για παράταση της μίσθωσης. Αν όμως ήθελε γίνει δεκτό, ότι υπήρχε περίπτωση, ώστε τα αρμόδια όργανα του Δήμου να κρίνουν βάσιμη και συμφέρουσα την αίτηση για παράταση της μίσθωσης, τότε απαραίτητη προϋπόθεση για την αποδοχή της θα ήταν η προηγούμενη παραίτηση του Δήμου από το δικόγραφο - ένδικο μέσο της έφεσης και (κατά συνέπεια) η αποδοχή της ως άνω απόφασης του α' βάθμιου Δικαστηρίου, η οποία (αποδοχή) όμως, ενέχει παραίτηση από την εκτελεστή καταψηφιστική διαταξη (αρ. 289/2018 διαταγή πληρωμής και αποδοσης χρήσης μισθίου) περί καταβολής ποσού οφειλομένων μισθωμάτων ύψους 88.194,22€, όσο και την διαταχθείσα απόδοση του μισθίου.

 

Πρέβεζα 25/2/2020

Ο νομικός σύμβουλος”.

 

Όντως ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος υπέγραψε στις 17 Φεβρουαρίου την παρακάτω απόφαση:

Χορηγούμε τη νόμιμη εντολή και πληρεξουσιότητα στον νομικό σύμβουλο του Δήμου Πρέβεζας προκειμένου να παρασταθεί κατά την συζήτηση της από 24-1-2020 με αριθμ. καταθ. 6/2020 στο Πρωτοδικείο Πρέβεζας και με αριθ. κατ. 51/2020 στο Εφετείο Ιωαννίνων έφεσης του Δήμου Πρέβεζας κατά της ...... και της αριθμ. 9/2020 οριστικής απόφασης του Μον. Πρωτ. Πρέβεζας, ενώπιον του Μονομελούς Εφετείου Ιωαννίνων κατά την ορισθείσα δικάσιμο 1/4/2020 και σε κάθε επόμενη μετ’ αναβολή δικάσιμο αυτής”.

Φυσικά η υπόθεση έχει μπει σε εκκρεμότητα, καθώς λόγω των μέτρων αντιμετώπισης του κορονοϊού δεν έγιναν δίκες.

 

Απομένει να δούμε αν ο Δήμος θα ακολουθήσει τις εισηγήσεις των υπηρεσιών του ή θα επιλέξει να πάρει πολιτική απόφαση και να επεκτείνει τη μίσθωση;

Θα πάρει το ρίσκο της απόφασης πριν γίνει το δικαστήριο;

Αν συμβεί κάτι τέτοιο όμως διασφαλίζει ή όχι ότι θα λάβει τα οφειλόμενα;

Μήπως ανοίγει “κερκόπορτα”, ώστε να θεωρήσουν επιχειρηματίες που μισθώνουν δημοτικά ακίνητα τι μπορούν να κάνουν μία ιδιότυπη “στάση πληρωμών”;

Σε κάθε περίπτωση είναι από τις περιπτώσεις που θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συζήτηση που θα γίνει στο δημοτικό συμβούλιο. Έστω και μέσω τηλεδιάσκεψης.

 

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Πολιτική

24 Απριλίου 2024
Στην Πρέβεζα θα βρεθεί την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης. Σύμφωνα με την πρόσκληση της Νομαρχιακής Επιτροπής Πρέβεζας, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα πραγματοποιήσει
24 Απριλίου 2024
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε στους δημοσιογράφους το μεσημέρι της Δευτέρας ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Τάσος Τόκας, στο πλαίσιο περιοδείας του ...
23 Απριλίου 2024
Έπειτα από πολλές πολιτικές παλινωδίες, αρκετό “κρυφτούλι” και συνεχόμενες επικοινωνιακές γκάφες της δημοτικής αρχής στην υπόθεση της αγωγής της ...
22 Απριλίου 2024
Ένα μείζον πολιτικό ζήτημα, το οποίο έχει απασχολήσει μέχρι και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (δείτε ΕΔΩ το σχετικό ρεπορτάζ του atpreveza.gr) και έχει ...
22 Απριλίου 2024
Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσαν οι δημοτικές και περιφερειακές κινήσεις της μαχόμενης και αντικαπιταλιστικής αριστεράς: Πραγματοποιήθηκε ...

Αθλητισμός

23 Απριλίου 2024
Την 3η θέση στα 400 μέτρα εμπόδια κατέκτησε η Κυριακή Τσαούση στους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες Κλασσικού Αθλητισμού ΓΕ.Λ. – ΕΠΑ.Λ. Ελλάδας – Κύπρου 2024. Η αθλήτρια του Δημήτρη Γεωργοπέτρη
22 Απριλίου 2024
Στα πλαίσια του διασυλλογικού πρωταθλήματος Κ16, που έγινε στα Γιάννενα τις 20/4/24 η Χαρά Γέρου σημείωσε τη 5η καλύτερη επίδοση της τελευταίας ...
15 Απριλίου 2024
Ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Πρέβεζας-Λευκάδας απέστειλε την παρακάτω συγχαρητήρια ανακοίνωση: Θερμά συγχαρητήρια !!!!στους συλλόγους ...
12 Απριλίου 2024
Στο δημοτικό στάδιο “Αθανασία Τσουμελέκα” θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απριλίου ο τελικός του Κυπέλλου ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας ανάμεσα στον Ερμή ...
03 Απριλίου 2024
Από την Οργανωτική Επιτροπή Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων(Ο.Ε.Σ.Α.Δ.) Πρέβεζας, ανακοινώνεται ότι στα πλαίσια των Πανελλήνιων Αγώνων ΓΕ.Λ. & ...

Πολιτισμός

25 Απριλίου 2024
Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Η Πρέβεζα στα Οθωμανικά αρχεία», συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις και η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024,  στη Θεοφάνειο
24 Απριλίου 2024
Ο Δήμος Πρέβεζας διοργανώνει Εκδήλωση για τον Εορτασμό της Παγκόσμια Ημέρα Χορού το Σάββατο 27 Απριλίου 2024 και ώρα 18:30 π.μ στην Πλατεία ...
25 Απριλίου 2024
  Κρατήσεις στο : 2682089789, 6909963253 ή με μήνυμα στην σελίδα του Diem στο Instagram και στο Facebook!
22 Απριλίου 2024
Έχοντας ήδη αποσπάσει πολυάριθμα βραβεία σε φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, το Animal, η νέα ταινία της Σοφίας Εξάρχου, προβάλλεται από την ...

Στήλες

06 Ιουλίου 2012
Αραβικές δυνάμεις υπό τον Λόρενς της Αραβίας και τον βεδουίνο Αούντα Ιμπού Ταγί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Άκαμπα από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 6 Ιουλίου 1917, κατά τη διάρκεια της αραβικής
26 Ιουνίου 2012
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απορρίπτει τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας. Αρχίζει ο Πόλεμος των Δέκα ...
21 Ιουνίου 2012
Σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας ξεσπά στις ΗΠΑ, με συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, για παράνομες καταθέσεις 700 εκατομμυρίων ...
19 Ιουνίου 2012
Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς - Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου, στις 19 Ιουνίου 1913. Η μάχη ξεκίνησε ...
16 Ιουνίου 2012
Παρουσία στενών συγγενών, λίγων φίλων και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, χωρίς επικήδειους λόγους, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Παιανίας στις 16 ...