Μία στασιμότητα που “τρέχει” παράλληλα με τις ραγδαίες εξελίξεις που έχουν να κάνουν με την άμεση εμπλοκή του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) στην πώληση των περιφερειακών λιμανιών σε ιδιώτες.
Υπάρχει μία μεγάλη χρονική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των διαδικασιών και μία “μυστικοπάθεια” από πλευράς δημοτικής αρχής, καθώς μέχρι και σήμερα έχει υπάρξει μία υποτυπώδης ψηφιακή διαβούλευση, αλλά δεν έχει υπάρξει έστω διαβούλευση μέσω τηλεδιάσκεψης για να γίνει γνωστό τι προτάθηκε και ποιες αλλαγές προτάθηκαν.
Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι η κοινή σύσκεψη Γεωργάκου, εταιρείας που έχει αναλάβει την τροποποίηση και στελεχών της ΕΣΑΛ για το Master Plan του Λιμένα Πρέβεζας (δείτε ΕΔΩ), δεν γνωστοποιήθηκε από τον Δήμαρχο Πρέβεζας και Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, αλλά είδε το φως της δημοσιότητας μέσω του ρεπορτάζ του atpreveza.gr.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας, η επικαιροποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Λιμένων για το χρονικό διάστημα 2021-2027, θα παίξει ένα ρόλο στις εξελίξεις και για την Πρέβεζα. Αν δηλαδή το λιμάνι της Πρέβεζας παραμείνει λιμάνι εθνικής σημασίας, είναι σχεδόν απίθανο να μείνει “ορφανό” την ώρα που ήδη έχουν τρέξει οι εξελίξεις για την πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ των λιμανιών Αλεξανδρούπολης, Ηγουμενίτσας, Καβάλας, Ηρακλείου, Βόλου, Πάτρας, Ελευσίνας, Ραφήνας, Λαυρίου και Κέρκυρας.
Την ίδια στιγμή ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (το Υπερταμείο) Γρηγόρης Δημητριάδης σε άρθρο του στον Τύπο, τονίζει ότι η εποχή μας χαρακτηρίζεται από τις καταιγιστικές πλέον αλλαγές που μεταβάλλουν πλήρως τον κόσμο (ψηφιοποίηση, τεχνητή νοημοσύνη, διαστημικές αποστολές ακόμη και από μικρές χώρες, νέοι θαλάσσιοι και εμπορικοί δρόμοι κ.λπ.).
Οι νέοι θαλάσσιοι και εμπορικοί δρόμοι είναι εκείνοι που κάνουν πολλοί ελκυστική επένδυση τους λιμένες της περιοχής μας. Για την Ηγουμενίτσα π.χ. έχουν ενδιαφερθεί επίσημα οι οικογένειες Βαρδινογιάννη, Μελισσανίδη και Σαββίδη. Και μην ξεχνάμε ότι η Πρέβεζα έχει ήδη έναν εμπορικό λιμένα, ο οποίος δύσκολα θα μείνει έξω από αυτή την εξίσωση.

