Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2022 13:51

“Σπείρα”: Να μην εγκαταλείψουμε το δημόσιο χαρακτήρα του χώρου

Η ανοιχτή συνέλευση του ελεύθερου χώρου έκφρασης “Σπείρα” απέστειλε την παρακάτω ανακοίνωση:

Η εσκεμμένη απαξίωση του δημόσιου χώρου σε καιρό πανδημίας, δεν παρατηρείται μόνο στην αστυνόμευση των πλατειών, στην απρόσκοπτη ιδιωτικοποίηση και τσιμεντοποίηση ελεύθερων ακτών, βουνοκορφών και ποταμιών, πάρκων και χώρων άθλησης, στα ολοένα και περισσότερα νομοθετήματα υπέρ των επενδυτών και στην ένταση της κρατικής αυθαιρεσίας, αλλά και στην εγκατάλειψη χώρων που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης και της ιστορίας της. Μία τέτοια πόλη είναι και η δική μας. Ένας τέτοιος χώρος είναι και το κάστρο του Αγίου Ανδρέα.

Το κάστρο δεν ανήκει σε κανέναν, αλλά ανήκει και σε όλους μας. Οι αιρετοί άρχοντες της πόλης νομίζουν ότι θα πράττουν χωρίς να λογοδοτούν και χωρίς αυτό να έχει συνέπειες. Από τον Φλεβάρη του 2020 είχαμε γράψει πως “επιζητούμε και απαιτούμε επίσημη, έγκυρη μα κυρίως έγκαιρη ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς προς τους κατοίκους της πόλης.” Σχεδόν δύο χρόνια μετά, ό,τι μαθαίνουμε για το θέμα είναι από “διαρροές” στα τοπικά ΜΜΕ. Καμία επίσημη ενημέρωση. Καμία εκδήλωση για ενημέρωση του λαού της πόλης. Πλήρης απαξίωση των κατοίκων και του δημόσιου χώρου που ανήκει σε όλους και όλες.

Τον Μάιο του 2020 είχαμε επισημάνει τον προβληματικό δημοτικό φωτισμό και την εκκωφαντική απάθεια των υπευθύνων. Ήταν στα τέλη του πρώτου σκληρού lockdown. Ήταν τότε, που μέσα στο πυκνό σκοτάδι, ο χώρος μας παραβιάστηκε από άγνωστους. Ήταν τότε που είχαν ξανά απαγορευθεί οι δημόσιες συναθροίσεις. Τον Αύγουστο του 2020 είχαμε επισημάνει τις μίνι χωματερές με μπάζα και κάθε είδους απορρίμματα, σε πολλές γωνιές του ιστορικού κάστρου. Όλες οι ομάδες που δραστηριοποιούνται εντός των κτιρίων του πρώην στρατοπέδου Δούκα, συντηρούν μόνοι τους, καθαρίζουν και δημιουργούν συνθήκες για εναλλακτική πρόσβαση στον πολιτισμό και τον αθλητισμό, μόνοι τους.

speira2

Κάποιοι ονειρεύονται να μετατρέψουν τον πρώην στρατώνα σε ερειπιώνα, κόβοντας βόλτες με εκσκαφικά μηχανήματα, ξηλώνοντας κολώνες με ρεύμα και προστατευτικά κάγκελα. Την Δευτέρα 12 Απρίλη 2021 αντικρίσαμε κολώνα δημοτικού φωτισμού στο ρόλο ηλεκτροφόρας μπάρας, να κλείνει την είσοδο σε τρεις από τους χώρους που δραστηριοποιούμαστε. Το τονίζουμε: η κολώνα ήταν ξάπλα, περισσότερο από ένα μήνα, είχε ρεύμα και μπλόκαρε τον χώρο όπου αθλούνται, περπατούν και παίζουν καθημερινά εκατοντάδες κάτοικοι (μεταξύ τους μικρά παιδιά) της πόλης. Εκεί δεν σκέφτηκαν να βάλουν προειδοποιητική ταμπέλα ούτε να αποκαταστήσουν άμεσα την βλάβη. Υπήρχε το lockdown. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 13 Απρίλη 2021 ο δήμαρχος της πόλης είχε συνάντηση με τον υπουργό εθνικής άμυνας στο πεντάγωνο. Μια εβδομάδα μετά, στις 21 Απρίλη 2021, η υπηρεσία αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας ενόπλων δυνάμεων (υπ.α.α.π.ε.δ) προχωρά στην προκήρυξη δημόσιου ηλεκτρονικού πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εκμίσθωση του πρώην στρατοπέδου Αθανασιάδη (κάστρο Αγίου Γεωργίου-Γενί Καλέ). Ο διαγωνισμός ακυρώθηκε, μετά από παρεμβάσεις κομματικών και δημοτικών παρατάξεων, παρεμβάσεις συλλογικοτήτων και εργαζομένων, μετά από την κατακραυγή του δημάρχου στα δημοτικά συμβούλια που μεσολάβησαν, ότι ενώ γνώριζε τα πάντα, ο ίδιος δήλωνε άγνοια. Ενώ τα δημοτικά συμβούλια γίνονται ακόμη διαδικτυακά ή “κεκλεισμένων των θυρών”, οι αποφάσεις έχουν άμεση επίπτωση στον πραγματικό κόσμο. Η συμμετοχή των κατοίκων στα όσα διαδραματίζονται στον δήμο Πρέβεζας είναι πιο σημαντική από ποτέ. Ελπίζουμε ότι στις περιπτώσεις που θα χρειαστεί θα παρέμβουν δυναμικά.

Όσο και αν προσπαθούν, ή πετυχαίνουν “κατά λάθος”, να αμφισβητήσουν την σημερινή οντότητα αλλά και την ιστορικότητα του χώρου, όλοι οι κάτοικοι της πόλης γνωρίζουν καλά ότι το κάστρο του Αγίου Ανδρέα είναι ένα ανοιχτό έδαφος συνεύρεσης πολλών και διαφορετικών ανθρώπων για ένα πλήθος δραστηριοτήτων άθλησης και πολιτισμού (θεατρικές ομάδες-θεατρικές παραστάσεις-σεμινάρια, μαθήματα φωτογραφίας- φεστιβάλ video art και εκθέσεις φωτογραφίας, αθλητικές εγκαταστάσεις, γυμναστήρια, μαθήματα χορού, προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ, skatepark, ενημερωτικές συζητήσεις, συναυλίες, μεταξύ άλλων προπονείται και η τοπική πακιστανική ομάδα κρίκετ). Οι τοπικοί άρχοντες άραγε αναγνωρίζουν την ύπαρξη αυτών των δραστηριοτήτων; Ενημέρωσαν άραγε την υπουργό πολιτισμού για την ύπαρξη αυτών των πολιτιστικών δραστηριοτήτων, όταν επισκέφτηκε την Πρέβεζα στα τέλη του Οκτώβρη του 2021; Τι σχέδια έχει το υπουργείο πολιτισμού για το κάστρο του Αγίου Ανδρέα (Ιτς Καλέ); Θα γίνουν εργολαβικές εργασίες σαν αυτές που εκτυλίσσονται στα Λουτρά και στην παραλία; Θα αναδειχθεί ο αρχαιολογικός θησαυρός που βρίσκεται κάτω από τα πόδια μας ή θα συνεχίσουν να τον υποβαθμίζουν εξυπηρετώντας επιχειρηματικά και μικροπολιτικά συμφέροντα;

Οι κύριες αναφορές του αντιπεριφερειάρχη στον χώρο του Αγίου Ανδρέα είναι συγκεκριμένες λέξεις: “σκουπίδια”, “μεταξικό κτίριο”, “διοικητήριο”, “φυλάττω”, “αστυνομία”, “υπάλληλοι του δήμου εν αγνοία του αντιδημάρχου και του δημάρχου θα αποφάσιζαν μόνοι τους σε ένα κρυφό σημείο”. Ακόμη και την ύστατη ώρα, ρίχνουν την ευθύνη στους υπαλλήλους! Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους εργαζόμενους της Περιφέρειας, της Αρχαιολογίας και του Δήμου που καλούνται να εκτελέσουν εντολές και δουλεύουν για να εξασφαλίσουν τα προς το ζειν. Τι θα κάναμε αν είμασταν στη θέση τους; Θα ενημερώναμε τον λαό της πόλης με κάθε μέσο και θα συμμετείχαμε στα κινήματα για την υπεράσπιση των δημόσιων χώρων. Αυτό που ζητάμε είναι ενημέρωση. Η άμεση προτεραιότητα της πόλης είναι άραγε η στέγαση κάποιων γραφείων της περιφερειακής ενότητας Πρέβεζας σε κάποιο κτίριο του πρώην στρατοπέδου Δούκα και όχι η ανάδειξη και αξιοποίηση της ιστορίας του κάστρου Ιτς Καλέ; Τι σχεδιάζουν;

speira3

 Αυτό που γνωρίζουμε είναι πως από τον Μάρτιο του 2021 οι δύο πύλες του πρώην στρατοπέδου Δούκα είναι κλειστές με μπάρες και με προειδοποιητικές ταμπέλες “απαγορεύεται η είσοδος”. Οι μπάρες άνοιξαν μόνο την “βαθιά τουριστική περίοδο” (μέσα Ιούλη έως αρχές Σεπτέμβρη) λες και το κάστρο είναι μόνο για παρκάρισμα. Τον Οκτώβρη του 2021 τα πρώτα οικοδομικά μπάζα έκαναν την εμφάνισή τους στο χώρο που προπονείται η τοπική ομάδα κρίκετ. Με λίγα λόγια, με κλειστές μπάρες χρησιμοποιούν τον χώρο για χωματερή και με ανοιχτές μπάρες για παρκάρισμα ψηφοφόρων και τουριστών. Τον πολιτισμό τους ενοχλεί ένα πανό αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό αλλά όχι οι άμορφες μάζες μπετόν και ο μηδενικός φωτισμός. Στον αρχαιολογικό χώρο του κάστρου του Αγίου Ανδρέα επιτρέπονται οι μπουλντόζες και τα οικοδομικά μπάζα, αλλά όχι η δραστηριότητα πολιτιστικών, αθλητικών και πολιτικών ομάδων. Και ρωτάμε: Ποιός ή ποιοί πήραν την απόφαση να σφραγίσουν το κάστρο; Οι μπάρες θα ανοίγουν μόνο για να παρκάρουν μπάζα και σκουπίδια; Πάρθηκε κάποια απόφαση στο δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο; Ποιος αποφασίζει να σφραγίσει έναν δημόσιο χώρο άθλησης και πολιτισμού; Ανακοινώθηκε κάπου; Είναι μέρος ενός σχεδίου όλο αυτό; Θα υπάρξει κάποια ενημέρωση; Αν νομίζουν ότι θα αφήσουμε ασχολίαστες αυτές τις πρακτικές και θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια, κάνουν λάθος.

Θεωρούμε πιθανό πως οι τοπικοί φορείς θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν (αν δεν έχουν ήδη προκαλέσει) μια τεχνητή ή φαινομενική υποβάθμιση κάθε δημόσιου χώρου, έτσι ώστε να βρουν νομιμοποίηση και να επιταχύνουν τα άγνωστα σχέδια τους. Θέλουν να πληρώνουμε για να περπατάμε, να πληρώνουμε για να καθόμαστε, να πληρώνουμε για να διασκεδάζουμε. Στο ιστορικό κέντρο εξαφανίζονται παγκάκια, εξαφανίζονται τετραγωνικά δημόσιου χώρου για να μπουν τραπεζάκια και καρέκλες που οφείλεις να πληρώσεις για να κάτσεις. Την ίδια στιγμή ιδιωτικές ταξιδιωτικές εταιρίες καταλαμβάνουν όλη την εναπομείνασα παράλια και πλακοστρωμένη έκταση επί της Ελευθερίου Βενιζέλου. Στη δε Κυανή Ακτή, οι ιδιωτικές ομπρέλες πολλαπλασιάζονται ενώ οι λιγοστές δημοτικές, εμφανίζονται στα μέσα Ιούλη. Δεν θα τους περάσει.

Τους ζητάμε για μια ακόμη φορά να ενημερώσουν τον λαό της πόλης, κάθε κάτοικο της Πρέβεζας, τι σχεδιάζουν για εμάς χωρίς εμάς. Δεν διεκδικούμε την ιδιοκτησία ούτε του χώρου ούτε και των κτιρίων εντός του. Δεν διεκδικούμε επίσης την ιδιοκτησία κάποιου κινήματος υπεράσπισης των δημόσιων χώρων. Διεκδικούμε το δικαίωμα να στεγάσουμε τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας σε εσκεμμένα παρατημένους χώρους που ανήκουν σε όλους και όλες. Χώρους που τους δώσαμε και τους δίνουμε ζωή, με εθελοντική εργασία, με αυτοδιάθεση για έκφραση και δημιουργία, και με πάρα μα πάρα πολύ κόπο. Δεν ζητάμε επιδοτήσεις ούτε να μας μαζεύουν τα σκουπίδια. Δεν ζητάμε προσωπικές χάρες ούτε ρουσφέτια. Ζητάμε να λογοδοτήσουν για τα πεπραγμένα τους και να ενημερώσουν τους κατοίκους της πόλης για όσα σχεδιάζουν. Η ανάδειξη του χώρου θα γίνει μόνο με εκσκαφικά μηχανήματα, οικοδομικά μπάζα και μπάρες αποκλεισμού;

Η “αξιοποίηση” των κτιρίων από το κράτος ή και παραχώρηση σε ιδιώτες για διοικητικές ή εμπορευματικές δραστηριότητες, περνά από την απαξίωση και επιλεκτική στοχοποίηση του δημόσιου χαρακτήρα του χώρου, καθώς δημιουργεί αφορμές για την επιτάχυνση των διαδικασιών - από τους εμπλεκόμενους φορείς – και επιζητεί να “δικαιολογεί” την συνεχή πολιτική εκμετάλλευσης του κοινωνικού και δημόσιου χώρου με γνώμονα το κέρδος. Η πρακτική τους είναι γνωστή. Με το πρόσχημα της “αξιοποίησης” και της “ανάπτυξης” αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς και ως αποτέλεσμα -τις περισσότερες φορές- καταστρέφουν αστικά δάση, ακτές, ιστορικά κτίρια και τοποθεσίες, για να τα περιφράξουν και να τα σφραγίσουν στην τελική.

Είμαστε αντίθετοι σε κάθε απόπειρα περιορισμού ή αποκλεισμού του δημόσιου χαρακτήρα του κάστρου για όλους τους κατοίκους, ανεξαρτήτως καταγωγής, φυλής, σεξουαλικού προσανατολισμού και οποιουδήποτε άλλου στοιχείου διαχωρισμού. Ο στόχος μας είναι η εξασφάλιση της μη γκετοποίησης του κάστρου Αγίου Ανδρέα, ώστε να παραμείνει χώρος δημόσιος, ανοιχτός για όλους τους κατοίκους, ένας πραγματικά ανοιχτός κοινωνικός χώρος μέσα στην πόλη μας.

Όχι άλλους αποκλεισμούς. Όχι άλλους διαχωρισμούς. Να ανοίξουν άμεσα οι μπάρες περιορισμού. Ελεύθερη πρόσβαση για όλους και όλες σε κάθε δημόσιο χώρο της πόλης. Να αποκατασταθούν όλες οι ζημιές που έγιναν, να επανέλθει ο δημοτικός φωτισμός στο προαύλιο χώρο του κάστρου, να υδροδοτηθούν ξανά όλες οι βρύσες που βρίσκονταν εντός του χώρου. Αντί για τσιμεντοποίηση πλατειών, πάρκων και παραλιών, αντί για μπάρες και ηλεκτροφόρα καλώδια, αντί για εξυπηρέτηση επιχειρηματικών και μικροπολιτικών συμφερόντων, χτίζουμε -πολλά χρόνια τώρα- σχέσεις αλληλεγγύης και αμοιβαίου σεβασμού, με αθλητικές, κοινωνικές, πολιτικές και πολιτιστικές δράσεις που δεν έχουν γνώμονα το κέρδος. Τα κάστρα και τα στρατόπεδα, τα εγκαταλελειμμένα δημόσια κτίρια, οι αρχαιολογικές τοποθεσίες και τα μνημεία ιστορίας και πολιτισμού, ανήκουν σε όλες και όλους. Ήρθε η στιγμή των κατοίκων να τα υπερασπιστούν.

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Πολιτική

19 Μαϊος 2022
Πανηγυρικό και πομπώδες ύφος είχε η δήλωση του Δημάρχου Πρέβεζας Νίκου Γεωργάκου, σχετικά με την υπογραφή σύμβασης για την προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία ενός Φωτοβολταϊκού Σταθμού
19 Μαϊος 2022
Θετικά γνωμοδότησε η Επιτροπή Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το έργο της κατασκευής και λειτουργίας του ...
19 Μαϊος 2022
Η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας (ΠΚΣ) είναι η φοιτητική παράταξη που επικράτησε στις εκλογές των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων όλης της χώρας, ...
18 Μαϊος 2022
Μετά την πλήρη ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων όλων των εκλογικών τμημάτων ανά την επικράτεια, με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα που έχει στη διάθεση της ...
18 Μαϊος 2022
Πλήθος δημοσιευμάτων μέσων ενημέρωσης (δείτε ενδεικτικά ΕΔΩ και ΕΔΩ), περιγράφουν την τραγική κατάσταση, στην οποία βρίσκονται πολλοί Δήμοι της χώρας ...

Αθλητισμός

19 Μαϊος 2022
Στην Πρέβεζα φιλοξενείται σήμερα και αύριο η τελική φάση των πανελλήνιων σχολικών αγώνων πετοσφαίρισης. Το Υπουργείο Παιδείας έκανε δεκτό το αίτημα που υπεβαλε έγκαιρα η Διεύθυνση
19 Μαϊος 2022
Η Ευρωλίγκα βρίσκεται στο επίκεντρο του αγωνιστικού προγράμματος της ημέρας, καθώς διεξάγονται οι δύο ημιτελικοί του Final-4 στο Βελιγράδι. Ο ...
18 Μαϊος 2022
Με επιτυχία σε συμμετοχές, με επιτυχία σε οργάνωση, με επιτυχίες του ομίλου μας, ολοκληρώθηκε το ενωσιακό πρωτάθλημα τένις στην πόλη μας. ...
18 Μαϊος 2022
Ο τελικός του Γιουρόπα Λιγκ μαγνητίζει τα βλέμματα στο αγωνιστικό πρόγραμμα της Τετάρτης (18/5), καθώς Άιντραχτ Φρανκφούρτης και Ρέιντζερς διεκδικούν ...
17 Μαϊος 2022
Τα πλέι-οφ της Σούπερ Λιγκ ολοκληρώνονται σήμερα, με τη διεξαγωγή τριών αγώνων χωρίς βαθμολογικό ενδιαφέρον. Ξεχωρίζουν, πάντως, οι αγώνες ΑΕΚ - ...

Πολιτισμός

16 Μαϊος 2022
(Στείλτε κι εσείς τη δική σας φωτογραφία στο info@atpreveza.gr με την ένδειξη "ΦΩΤΟ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ" και δείτε τη δημοσιευμένη στη στήλη του atpreveza.gr «Η φωτογραφία της εβδομάδας»).
11 Μαϊος 2022
Με τις αποσκευές τους γεμάτες νέες μουσικές εμπειρίες επέστρεψαν οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας από τα Μουσικά Φεστιβάλ της Ξάνθης και της ...
10 Μαϊος 2022
Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου & το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις μας προσκαλούν στην επίσημη παρουσίαση του λευκώματος ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΤΟΥ ...
05 Μαϊος 2022
Το φετινό Πολιτιστικό Πρόγραμμα του Δήμου Πρέβεζας, το οποίο ξεκίνησε επίσημα χθες και θα ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο, ανακοινώθηκε το πρωί της ...
30 Απριλίου 2022
Το διεθνές Preveza Jazz Festival γιορτάζει τα 20 του χρόνια και σας προσκαλεί όλους σε ένα υψηλού επιπέδου εκρηκτικό τετραήμερο στις 26,27,28,29 ...

Στήλες

19 Μαϊος 2012
Στις 19 Μαΐου 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα για να ξεκινήσει τη δεύτερη και πιο άγρια φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας (η πρώτη ήταν το 1916), υπό την καθοδήγηση των
18 Μαϊος 2012
Ο Τούρκος διοικητής των Χανίων Μουσταφά Πασάς, με 8.000 πεζούς και 300 ιππείς, προσβάλλει το Φραγκοκάστελλο Χανίων, το οποίο υπερασπίζουν ...
17 Μαϊος 2012
Ο αρχαιολόγος Σπυρίδων Στάης ανακαλύπτει τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων στις 17 Μαϊου 1902, που θεωρείται ως ένα από τα πρώτα υπολογιστικά ...
16 Μαϊος 2012
Αρχίζει η τακτική δίκη των οκτώ μελών της «Εταιρείας Δολοφόνων», που κατηγορούνται για φρικτά εγκλήματα, όπως για παράδειγμα η δολοφονία ηλικιωμένων ...
14 Μαϊος 2012
Η κυβέρνηση της Τσεχοσλοβακίας, υπό την καθοδήγηση του Αλεξάντερ Ντούπτσεκ, ανακοινώνει μέτρα φιλελευθεροποίησης του κομμουνιστικού καθεστώτος στις ...